Menu
 

Topic:

brief van God

Ano  schreef op: 06-03-2014 20:57:20
mooie brief van God.

http://www.eo.nl/beam/geloven/item/een-brief-van-god/


Mijn kind. Wees je ervan bewust dat je bepaalde keuzes en veranderingen moet maken in je leven. Dat is nodig, om dichter mij bij te komen. Dan kan ik je zegenen met vrede, geluk en blijdschap. Sorry, misschien is het iets teveel gevraagd, maar ik hoop toch dat je het wilt doen. Ik heb je natuurlijk al de Tien Geboden gegeven, maar ik denk dat je deze richtlijnen ook nodig hebt.’’







1.    STOP MET ZORGEN MAKEN

Het leven kan je veel tegenslag en zorgen geven. Vergeet niet dat ik er ben om die zorgen om mij te nemen. Je mag het loslaten.
2.    ZET HET OP JE LIJSTJE

Je kan niet alles in één keer doen. Ze het op een lijstje. Op MIJN lijstje. Laat mij degene zijn die de to-do-list afwerkt. Ik kan het allemaal waarmaken.
3.    VERTROUW MIJ

Als je al je lasten aan mij hebt gegeven, probeer dan niet om ze weer terug te krijgen. Heb vertrouwen en geloof in mij. Problemen met je studie? Zet ze op mijn lijst. Problemen met geld? Zet ze op mijn lijst. Problemen met je verdriet? Zet ze op mijn lijst. Ik wil je helpen!
4.    LAAT HET MET RUST

Je moet niet op een dag denken: ‘Goh, ik voel me best sterk. Ik kan het wel alleen aan.’ Waarom denk je op zo’n moment dat je je sterker voelt? Omdat ik je last heb weggenomen en je energie heb gegeven! Laat het los, en laat mij mijn werk doen.
5.    PRAAT TEGEN ME

Ik wil dat je veel gaat vergeten. Althans, de dingen die je gek maken. Er is één ding wat ik niet wil dat je vergeet: bidden. Ik hou van je en ik wil graag je stem horen. Ik wil dat je me betrekt bij je leven en wat er allemaal gebeurd. Ik wil dat je me vertelt over je familie en vrienden. Ik wil je beste vriend zijn.
6.    GELOOF

Ik zie meer dan jij. Ik zie alles wat er in de wereld gebeurd. Heb dan ook vertrouwen en geloof in mij, ik weet wat ik doe! 
7.    DEEL

Als kind leerde je al van je ouders dat je moet delen. Vergeet dat niet! Deel met iedereen die arm is, of het minder goed heeft dan jij. Denk niet alleen aan geld, maar deel ook je geluk en humor met anderen. En soms moet je ook een traan delen met iemand anders. 
8.    WEES GEDULDIG

Verwacht niet dat alles in één keer gebeurd. Nogmaals, vertrouw op me.
9.    WEES AARDIG

Wees aardig en lief tegen iedereen die je tegenkomt. Probeer net zoveel van hen te houden als hoeveel ik van jou hou. Er zullen altijd mensen zijn met wie je niet zo goed kunt opschieten. Toch vraag ik je ook aardig te zijn tegen hen. 
10.     HOU VAN JEZELF

Ik heb je gemaakt vanuit liefde. Ik ben de God van de liefde. Hou van mij, hou van je buren, van je vrienden. Maar hou ook van jezelf! Het doet mij pijn als ik zie dat je zo boos kunt zijn op jezelf. Je bent heel waardevol voor mij. Vergeet dat niet.

Veel liefs,

God






 
Quote
Navigatie
Vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | Volgende
RE: brief van God
Zijlijn  schreef op: 11-03-2014 19:34:42
mag ik ook wat vragen?

wat doet het met je, als christen, als er zoiets wordt ontdekt?



“Jezus werd nooit gekruisigd”



Volgens de theoloog Gunnar Samuelsson van de Universiteit van Göteberg heeft het kruis – dat al meer dan tweeduizend jaar symbool staat voor het christendom – niets te maken met Jezus Christus. “Christus kwam wellicht om het leven terwijl hij vastgebonden was aan een paal,” aldus Samuelsson.


Gunnar Samuelsson baseert zijn conclusies op een studie van oude tekstdocumenten. “Er wordt nergens in de Griekse, Romeinse of Hebreeuwse literatuur melding gemaakt van mensen die als straf aan het kruis werden genageld,” zegt de wetenschapper. “En dat sinds de tijd van Homeros tot de eerste eeuw na Christus. Andere executiemethoden in de vorm van ophanging worden wel vermeld.”


Interpretatie
In oude Bijbelteksten staat beschreven hoe Jezus een ‘staurus’ op de Calvarieberg droeg, en dat kan volgens Samuelsson zowel naar het kruis als naar een paal verwijzen. Samuelsson, zelf een overtuigd christen, vermoedt dat het beeld van Christus aan het kruis zijn oorsprong vond in artistieke weergaven van de executie die in latere eeuwen werden gemaakt.


“Op die manier ontstond een verkeerde interpretatie van Bijbelteksten,” zegt hij nog. “Daarmee wil ik niet zeggen dat gelovigen de Bijbel moeten afwijzen, maar we moeten hem wel lezen zoals hij is, niet zoals we denken dat hij is.”

 
Quote
RE: brief van God
Mama_anja  schreef op: 11-03-2014 19:57:17

Quote Katrientje:


De vruchten van het geloof (dus waar je een gelovige aan herkennen zal) zijn:



22 Maar de vrucht van de Geest is liefde, blijdschap, vrede, lankmoedigheid, vriendelijkheid, goedheid, trouw, zachtmoedigheid, zelfbeheersing. 



en zet  deze er bij 




  • Vereer naast mij geen andere goden.

  • Maak geen godenbeelden.

  • Misbruik de naam van de HEER, uw God, niet.

  • Houd de sabbat in ere, het is een heilige dag.

  • Toon eerbied voor uw vader en uw moeder.

  • Pleeg geen moord.

  • Pleeg geen overspel.

  • Steel niet.

  • Leg over een ander geen valse getuigenis af.

  • Zet uw zinnen niet op het toebehoren van een ander.



 
Quote
RE: brief van God
Mama_anja  schreef op: 11-03-2014 19:57:43

De moderne tien geboden:



  • Geloof in jezelf.

  • Respecteer je ouders.

  • Wees eerlijk.

  • Neem je verantwoordelijkheid op voor je eigen leven.

  • Leef je leven voluit en doe dat met passie.

  • Hou woord.

  • Werk hard om te slagen, maar niet ten nadele van anderen.

  • Wees tolerant jegens andermans verschillen.

  • Wees gelukkig en optimistisch, zelfs in tegenspoed.

  • Creëer, vernietig niet.


deze kan ook voor een niet gelovige 
 
Quote
RE: brief van God
Mama_anja  schreef op: 11-03-2014 20:01:18
als het klopt wat die beste man beweerd 
vraag ik me af wat er van deze tekst klopt 














Matteüs 27,22
 






Pilatus vroeg hun: ‘Wat moet ik dan doen met Jezus die de messias wordt genoemd?’ Allen antwoordden: ‘Aan hetkruis met hem!’


 
Quote
RE: brief van God
Katrientje  schreef op: 11-03-2014 20:03:30

Ik zie de overeenkomst tussen de vruchten van het geloof, en de wet niet echt. 


 


De wet kan ik niet houden, zal ik altijd op fout gaan, de wet is vervuld door Jezus hier op aarde en dat heeft hij gedaan voor ons allemaal. Dat wil niet zeggen dat we maar raak kunnen gaan leven, als je echt weet dat het bloed van Jezus jou gered heeft dan zal het zo zijn dat je dat wilt gaan doen wat God van ons vraagt en de kern van dat wat Jezus wilt is: Liefde.


 


Liefde voor Hem en voor jezelf en voor je naaste. Want de liefde moord niet, de liefde pleegt geen overspel, de liefde liegt niet en de liefde begeert niet dat wat van iemand anders is.

 
Quote
RE: brief van God
Boterbloem  schreef op: 11-03-2014 20:11:58

Jen9, mag ik jou iets vragen (nu we toch bezig zijn hihi)

Jij hebt veel de bijbel gelezen voor je opleiding/ werk. Zoals jij zegt was, hoe meer je las, hoe meer je er achter kwam dat het niet kon kloppen (zeg ik het zo goed?)


Hoe is toen de overgang bij jou gegaan? Eerst geloofde je, waarschijnlijk ook dus in hemel en mogelijk hel. Dan ga je twijfelen en neem je op den duur afstand omdat je het niet geloofd. Kwam die overtuiging als automatisch? Of heb je nog een hele zoektocht gehad in andere richtingen?

Myself, ik geloof wel in geesten. Ik geloof zoals jij hebt geleerd dat deze deels demonen zijn, maar ik geloof ook wel dat het overleden mensen kunnen zijn. ikzelf denk dat het niet goed is contact te houden (om diverse redenen, sommige niet eens zozeer vanuit christelijke overtuiging) maar dat is echt mijn persoonlijke mening. Blijft altijd een moeilijk punt vind ik... 

Zijlijn, dat doet mij heel weinig. De ene keer zeggen ze dat mensen toen niet zo de doodstraf kregen, de andere keer wel. Of Jezus nu vastgenageld is aan een paal of een kruis maakt voor mij persoonlijk eigenlijk weinig uit. Dat het symbool er daardoor mogelijk anders uitziet maakt mijn overtuiging ook niet anders. 
Met de bijbel moet je altijd voorzichtig omgaan. Heel vaak zie jem ensen losse teksten gebruiken en op basis daarvan zeggen wat God bedoeld. Maar eigenlijk moet je bij alles wat je leest de context weten, de hele bijbel dus grotendeels kennen. Alleen de boeken na Jezus geeft maar een half beeld, alleen deb oeken ervoor ook.
Maar zo is het ook met vertalen. Er zijn mooie simpele vertalingen die heel prettig zijn. Maar soms zijn dingen dan net niet altijd juist vertaald. Of het is niet eens of het juist is of niet, maar net niet krachtig genoeg zeg maar. Of dat de hebreeuwse of griekse taal een woord heeft wat we in het Nederlands gewoon niet hebben. (net als dat Engels dat heeft enzovoort).

In het nederlands zeggen we dat Hij aan het kruis hing, in Engeland hoor je vaak dat hij aan een tree (boom) hing enzovoort. Toch hebben zij ook weer het kruis als beeld.

Ik ben wel benieuwd bijvoorbeeld wat deze theoloog ermee wilde, en waarom hij dan beweerd dat dat verder niet werd gedaan terwijl anderen weer beweren dat het wel zo is... Tja, zo zul je altijd tegenstellingen blijven houden.
Vind het wel altijd interessant om te lezen en dan zelf weer te onderzoeken, soms vraag ik ook wel eens dingen na uit de grondtekst (vriend van mij is dominee geweest). Erg interessant! 

 
Quote
RE: brief van God
Katrientje  schreef op: 11-03-2014 20:18:47

Quote mama_anja:
als het klopt wat die beste man beweerd 
vraag ik me af wat er van deze tekst klopt 














Matteüs 27,22
 






Pilatus vroeg hun: ‘Wat moet ik dan doen met Jezus die de messias wordt genoemd?’ Allen antwoordden: ‘Aan hetkruis met hem!’





Het kan kloppen hoor, ik zeg niet dat het zo is, maar ik weet dat het aramees en Hebreeuws waarin de oorspronkelijke Bijbel geschreven is, meerdere betekenissen hebben bij 1 woord of eigenlijk  klank combinatie.


 


Ik heb ook de Naardense Bijbel, naast de Hetziene Vertaling en ook de geschiedenisboeken als de boeken van Henoch/Makkabeeën etc.


 


Door al die vertalingen zie je verschillen van keus in welke betekenis er gebruikt word.


Alfa kan betekenen eerste maar ook sterkste of leider
Omega betekend einde of ook wel lam

Als God zich aan Mozes openbaart bij het brandende braambos dan zegt Hij, als antwoord op de vraag van Mozes, hoe is zijn naam-wat moet ik hen dan antwoorden? Toen sprak God tot Mozes: Ik ben, die Ik ben. Zeg tot de Israelieten: Ik ben heeft gesproken. God noemt zichzelf hier Ik ben.


 


maar als je het vertaald uit de grond taal kan er ook staan:


Aanschouw mijn hand en zie de nagels (spijkers)


 


Dus het kan allemaal ook een ander woord zijn, er zijn zoveel vertalingen door de mogelijkheden en keuzes die er zijn, en de keuzes die gemaakt zijn in de Bijbels zijn gekozen op welk doel heeft de Bijbel. Makkelijk te lezen, voor lezen, studerend lezen, maar allemaal kloppen ze ook al zijn ze in een net wat andere zinsopbouw opgemaakt.


 


 

 
Quote
RE: brief van God
Mama_anja  schreef op: 11-03-2014 20:39:14
er is ook niet een overeenkomst maar ik vinde zowel de vruchten als de wet belangrijk 
als je je aan de wet houd hoe makkelijk of moeilijk je het je zelf daar in wil maken 

komen van zelf de vruchten van de geest naar voren


 
Quote
RE: brief van God
Jo  schreef op: 11-03-2014 20:44:02
Ik ben (op de ipad jaja) de nieuwe bijbelvertaling aan het lezen.
En toen ik bij Genesis 5 kwam komt er een lijst met Adams nakomelingen.
Wat ik er niet aan snap is dat al die mensen zo oud waren, Adam kreeg met 130 zijn zoon Set en hij werd 930.
Hoe moet ik deze leeftijden lezen??
 
Quote
RE: brief van God
Mama_anja  schreef op: 11-03-2014 20:45:56
dat adam 130 jaar was dat hij set kreeg
en 930 jaar toen ie dood ging is heel simpel
als je verder leest worden ze (behalve methusalem) jonger dan adam 
 
Quote
RE: brief van God
Katrientje  schreef op: 11-03-2014 20:51:33

Quote mama_anja:
er is ook niet een overeenkomst maar ik vinde zowel de vruchten als de wet belangrijk 
als je je aan de wet houd hoe makkelijk of moeilijk je het je zelf daar in wil maken 

komen van zelf de vruchten van de geest naar voren




Als je de wet gaat houden en daarmee gered denkt te worden ga je denk de mist in. Ik heb een getuigenis geschreven over mijn leven en de omkeer in mijn leven toen ik tot het levende geloof kwam.


 


Ik kom uit een Oud Gereformeerde Gemeente, de zwarte kousen kerk. Daar ben ik opgegroeid en kregen we mee dat we verloren waren, gedoemd tot de ondergang er was geen redden meer aan, slechts enkele waren uitverkoren en voor de rest was het pech, bij de doop werd er ook gezegt dat dit weer  nieuwe brandhoutjes voor de hel waren. Ik ben opgegroeid met leven naar regels en wetjes, als je veel leerde, veel wist, als je kleedde zoals het hoorde volgens de wet van de kerk, als je maar mooi pakje droeg dan had je kans. De dominee koos wie er aan het avondmaal gingen en dat waren er uiteindelijk maar 7 want de rest was bang en durfde niet door dat als je ging zonder toestemming van de dominee dat je jezelf een oordeel dronk. 


Hierdoor ging ik mij houden aan alle regels en wat voelde ik?


Frustratie, leegte, niks! Had ik al gezegt niks? 


Mijn moeder werd ziek en ik heb wat afgebeden en op den duur had ik zoiets waar geloof ik eigenlijk in, waar bid ik eigenlijk naar. Dit kan ik missen het helpt niks. Enige wat ik toen had was oke als ik hier mee stoppen wil dan moet ik het netjes afsluiten niet naar de mensen van de kerk maar naar de 'god' waar ik naar bad. En ik heb toen gebeden en eigenlijk gezegt:


God ik kan dit niet meer, ik voel U niet, ik ervaar U niet en als U zich niet laat zien kan ik niet verder hiermee en zal ik het loslaten.


Ik moest daarna aan mijn bureau zitten verslagen en enorm teleurgesteld, bedenk dat ik toen al 6 jaar bad voor mijn moeder en dat ik door de ziekte van mijn moeder zelf vreselijke dingen meemaakte als kind. En wat gebeurde er:


Ik zat aan mijn bureau en pakte mijn Bijbel en dacht nou die kan opgeruimd. Ik gooide hem weg, maar pakte hem op en deed hem open en las:


Romeinen 12 vers 21:


Laat u niet overwinnen door het kwade, maar overwin het kwade door het goede


(al was het hele hoofdstuk echt heeeeeeeeel passend in mijn situatie dit moest ik lezen)


Sinds dien ben ik er meer en meer achter gekomen door dingen die God mij openbaarde, dat leven volgens de wet of regels van kerken niet erg is, maar: het geeft geen zekerheid als het daar bij blijft.

Eerst God dan de rest. Zonder Hem kan je van alles doen maar zal het niet geven wat je werkelijk nodig hebt. 

 
Quote
RE: brief van God
Katrientje  schreef op: 11-03-2014 20:57:15

Quote Jo:
Ik ben (op de ipad jaja) de nieuwe bijbelvertaling aan het lezen.
En toen ik bij Genesis 5 kwam komt er een lijst met Adams nakomelingen.
Wat ik er niet aan snap is dat al die mensen zo oud waren, Adam kreeg met 130 zijn zoon Set en hij werd 930.
Hoe moet ik deze leeftijden lezen??


 


Hier word nogal verschillend over gedacht Jo, het kan zijn dat de mensen voor de zondvloed ouder werd. 


Het kan ook zijn dat de jaartelling anders was. Dat de mensen na de zondvloed zo anders zijn gaan leven waardoor we niet meer zo oud worden.


 


Ook is het zo dat na de zondvloed de maximale leeftijd van 120 werd gegeven ligt mij ergens bij (geen idee waar ik dat vandaan heb zo 1-2-3 hoor) dus kan ook zijn dat dit nog bij de zondvloed hoorde.


 


Ik lees de leeftijden wel zoals het er staat, dus dat de oudste mens 969 is geworden, Metusalem. 

 
Quote
RE: brief van God
Jen9  schreef op: 11-03-2014 21:27:57
Ik weet t niet zo goed Boterbloem.. misschien deels door mijn opvoeding... t gekke is , mijn ouders zijn ook niet meer gelovig.. Min schoonouders wel, die proberen ons over te halen door te zeggen dat ze ons anders zo missen als we dood zijn allemaal.. pffttt....

Misschien nam ik t geloof (in uiterst milde vorm trouwens, een hel heb ik nooit in geloofd..), wel voor lief aan.. Maar juist door de bijbel te lezen en er scripties over te schrijven vond ik t allemaal zo vreemd en belachelijk... Ik vond t steeds meer een mooi geschreven boek.. en that's it.. niks meer.. niks minder.. prachtig. absoluut. en naar mijn idee een vorm om mensen dingen te laten verklaren die toen, en sommige dingen nog steeds, niet te verklaren zijn.. een soort mooie hulp voor mensen in donkere dagen.. een strohalm... maar een niet-ware in mijn ogen.
 
Quote
RE: brief van God
Alice  schreef op: 11-03-2014 21:50:31
Mijn oudste weet ook vaak dingen over mij of dingen die hij niet kon weten meer algemeen.. Hoe dat komt.. geen idee. Ik zoek er alleen niks goddelijks achter. Het is een gevoelig kereltje. Weet ook wanneer ik ergens pijn heb of als ik mij zorgen maak. Hij was als baby al uit zijn doen als ik ergens verdrietig om was. 
We hebben gewoon een "lijntje" samen.. dat is denk ik al in de baarmoeder ontstaan. Zelfs toen was het vaak "ik dacht het, hij deed het" Er is een hele diepe verbondenheid tussen ons die ik niet kan uitleggen. 
Het heeft voor mij in elk geval niets te maken met de dood of geesten. 

Met mijn jongste weet ik bijvoorbeeld altijd wanneer hij wakker wordt.. ik heb er eigenlijk geen babyfoon voor nodig. Soort mamaradar denk ik
 
Quote
RE: brief van God
Jo  schreef op: 11-03-2014 21:54:04

Quote Katrientje:

[...]


 


Hier word nogal verschillend over gedacht Jo, het kan zijn dat de mensen voor de zondvloed ouder werd. 


Het kan ook zijn dat de jaartelling anders was. Dat de mensen na de zondvloed zo anders zijn gaan leven waardoor we niet meer zo oud worden.


 


Ook is het zo dat na de zondvloed de maximale leeftijd van 120 werd gegeven ligt mij ergens bij (geen idee waar ik dat vandaan heb zo 1-2-3 hoor) dus kan ook zijn dat dit nog bij de zondvloed hoorde.


 


Ik lees de leeftijden wel zoals het er staat, dus dat de oudste mens 969 is geworden, Metusalem. 




Bedankt voor de uitleg.
Nu weet ik ook waar het gezegde zo oud als Methusalem vandaan komt
 
Quote
RE: brief van God
Blauwtje  schreef op: 11-03-2014 21:54:49
Alice ik snap precies wat je bedoeld.
Herken het helemaal.
Alsof de navelstreng nooit is doorgeknipt..
 
Quote
RE: brief van God
Jen9  schreef op: 11-03-2014 22:37:28
Dat heb ik met mijn oudste zoon Alice, hij en ik zijn denk ik beiden hoog-snensitief, en met ons miljenen anderen uiteraard.. Maar t is wel bijzonder.. hij wist eerder dat ik zwanger was van zijn broertje dan ik... ;-)
 
Quote
RE: brief van God
Boterbloem  schreef op: 12-03-2014 08:45:46
Oh dat is irritant Jen9, ik weet nog dat tijdens mijn zoektocht mijn moeder behoorlijk emotioneel manipulatief was. Ze bedoelde het niet verkeerd maar oooh wat kwetste mij dat... Alsof mijn zoektocht/ keuze niet toegestaan was ofzo. Het bracht de verkeerde emotie in mij naar boven.

De bijbel is inderdaad een mooi boek, denk ook zonder dat je geloofd inderdaad. Soms wat ingewikkeld, maar er staan prachtige verhalen in. Laatst sprak ik iemand en die zei dat die wel eens de bijbelverhalen las en dan als verhaal met een moraal. Dat vond ik zo bijzonder om te horen. Want zo heb ik nog nooit naar de bijbel gekeken. Ik zie hem altijd vanuit mijn christelijke overtuiging, maar zou je sommige verhalen los lezen, dan is het gewoon een verhaal met een moraal. Dat veranderde mijn hele blik ook weer.

Over dat mensen ouder werden, zal het wetenschappelijk proberen te benaderen ;-)

Voor de zondeval was er hoogstwaarschijnlijk geen regen. Er wordt enkel gesproken over dauw die uit de grond kwam. De hele luchtsamenstelling bleek ook anders te zijn. Dit hebben ze gemeten door lucht uit luchtbellen in stenen te ontleden (vraag mij niet hoe hihi).
Dit hebben ze nagebootst en het blijkt dat gewassen veel groter worden als dat de luchtsamenstelling is, dat mensen ook veel groter worden maar ook dat je gezonder zou blijven en dat je huid bijvoorbeeld veel beter hersteld.
Ik meen dat er zelfs nu nog een medische behandeling is waarbij ze een deel van de samenstelling nabootsen, iets met een cabine (lang geleden adt ik er over gelezen heb, dus weet het niet meer precies).

Dit is mede de reden dat mensen zo oud konden worden, de luchtsamenstelling veranderde en daardoor werd het steeds jonger.

die 120 jaar is een stukje waarm eningen over verschillen. Mij maakt niet uit wat de reden van de 120 jaar is, maar er zijn 2 meningen. Mensen zullen maximaal ongeveer 120 jaar worden, een andre uitleg is dat het nog 120 jaar zou duren voor de zondvloed kwam (met Noach). Beide zijn mogelijk aangezien de mensen nu maximaal rond de 120 worden en niet veel ouder, maar berekend is ook dat het 120 jaar ongeveer duurde voor de zondvloed kwam.

Ik neem de leeftijden van de mensen vroeger wel letterlijk. 
 
Quote
RE: brief van God
Jen9  schreef op: 12-03-2014 09:07:43
zo zie ik t ook, ja, een verhaal met een moraal.. nu zijn er daar natuurlijk wel meer van...
 
Quote
RE: brief van God
Jo  schreef op: 12-03-2014 09:32:54
Mooie uitleg weer Boterbloem! Waarvoor dank!

Wat ik het ingewikkelde aan de bijbel vind is dat er veel soorten zijn en dat er gelovigen zijn die de regels en leefregels letterlijk uit de bijbel halen en daar naar leven en andere gelovigen dingen eruit halen en op hun manier naleven.
Neem nou bv een rekenboek, 1+1 is 2 dat is duidelijk en voor ieder kind en volwassene duidelijk en hetzelde.
De verhalen uit de bijbel zullen door iedereen anders gelezen worden en uitgelegd.
Ik zou de bijbel graag zien als een exact vak



 
Quote
RE: brief van God
Suus  schreef op: 12-03-2014 09:37:05
Grappig, ik wist niet van een Naardense bijbel... Waar ik geboren en getogen ben, 
 
Quote
RE: brief van God
Boterbloem  schreef op: 12-03-2014 10:38:18

Jo, dat is ook lastig. Weet niet zeker of ik het hier eerder noemde, maar dat is ook wat je vaak hoort bij mensen: ik geloof in God, maar God kan nooooooit.... Dus dat geloof ik niet.


En dan denk ik serieus: geloof je dan in God (als van: de God van de bijbel) of geloof je dus in een eigen God (dat geloof ik, wanneer je zelf Zijn verhalen aanpast). Dus feitelijk heeft dat dan niets meer met deb ijbel te maken.

Mensen willen graag een maakbaar geloof, ik geloof dat het zo niet zit. Als je gelooft in de God van de bijbel, de God die door zijn Heilige Geest (ingewikkeld verhaal denk ik) de mensen geinspireerd heeft de dingen op te schrijven, dan is het mijns inziens belangrijk dat je ook alles gelooft wat Hij zegt, en niet een stukje.


om te vergelijeken: ik geloof in de uitleg van de - sommen en de + sommen. Maar min en min kan nooooooooit + zijn, anders zou er geen min hebben gestaan, dus dat geloof ik niet.
Volg je dan het rekenkundig systeem, of maak je er een maakbaar vak van? En klopt het dan nog?

Dus ik geloof dat God machtig genoeg is de bijbel zo in elkaar tel aten zetten dat we het juiste verhaal krijgen. Tevens geloof ik dat het belangrijk is alles te lezen, en niet kleine stukjes en hele stukken overslaan. Want zo zijn er mensen die nog strak zich aan de 10 geboden houden, of ze maken het een wet met een Jezus sausje door te zeggen dat het nu regels van dankbaarheid zijn, maar God zegt na de komst van Jezus dat de wet is vervult. De wet was een plattegrond waar je op kon kijken en je aan kon houden, maar nu hebben we een persoonlijke Gids, in de vorm van de heilige Geest die met onze Geest communiceert. En ik denk dat ik dat het beste kan vergelijken als met je geweten. Je geweten kan je ontzettend ver brengen, de heilige Geest kan je soms dingen vertellen wat tegen je gevoel ingaat ondanks dat je weet dat het niet verkeerd is zeg maar... Die kan je soms even uit je comfortzone trekken waarbij je achteraf ziet dat het goed was dat het gebeurde.

Maar ik ben het met je eens, zelfs dan is er niet 1 uitleg. Zelfs dan blijven er bepaalde onduidelijkheden. Neem inderdaad die 120 jaar waar ik het over had, kinderdoop en volwassendoop, 1000 jarig rijk of niet. Leven we in de eindtijd of niet.

Punt bij al deze dingen is alleen dat het interessant is om over na te denken, maar als ik de bijbel lees is het niet belangrijk voor mijn behoud daar precies de juiste uitleg bij te weten. Dus ik onderzoek, bekijk, leer en ontdek maar in alle rust. 

God vraagt geloof, God vraagt vertrouwen (soms erg moeilijk, maar zo gaaf wanneer het weer bevestigd wordt) God vraagt niet dat je perfect bent of dat je je aan een lijst regels houdt. Want ik kan mijzelf toch niet redden.
Mensen kunnen heel wat goeds doen, maar we zullen ook altijd fouten blijven maken. Maar daar hoeven we niet te blijven hangen.

Als ik kijk naar mijn opvoeding en hoe dat nu toch ook nog wel veel gebeurd in die richting (en de kerk waar ik nu zit heeft weer andere dingen) is dat de blijde boodschap al heel snel zo blij niet meer is omdat er een heleboel maren komen... Terwijl God volgensmij denkt in en-nen.


 

 
Quote
RE: brief van God
Jo  schreef op: 12-03-2014 11:17:49

Boterbloem, weer helder (maar wel zeer uitgebreid) uitgelegd.
Ik wil er inhoudelijk op reageren maar ik verwoord me nooit zo goed dus hopelijk krijg ik het op een later moment helder.


Mag ik vragen welke bijbel jij leest/gebruikt?

 
Quote
RE: brief van God
Boterbloem  schreef op: 12-03-2014 11:21:07
Ik lees de de nieuwe bijbelvertaling (NBV), het nieuwe leven, praktische lessen (Het Boek), Groot Nieuws Bijbel en af en toe de statenvertaling (oude en nieuwe). Maar de eerste 3 het meeste.

Je mag de vragen ook beroerd je strot uit laten komen hoor hihi, wie weet begrijp ik je.


 
Quote
RE: brief van God
Jo  schreef op: 12-03-2014 12:08:50
Voorbeeld van wat ik niet snap (en dat is 1 van de vele) in de bijbel staat dat mannen meerdere vrouwen mogen hebben.
In de meeste geloven (behalve de Mormoonse) mag dit niet.
Het staat in de bijbel (vraag me even niet waar) waarom komt het dan nooit voor?


 
Quote
RE: brief van God
Boterbloem  schreef op: 12-03-2014 12:30:26

Ooh dat vind ik een hele mooie en moeilijke vraag hihi. Ik ben daar zelf nu mee bezig. Zag laatst het programma van sisterwives (zoiets) een man in Amerika die 4 vrouwen heeft. Hij gaf ook aan dat het in de bijbel stond.

Ik ken de verhalen van Abraham met meerdere vrouwen, David had er meerdere enzovoort. In die cultuur kwam dat meer voor. Er waren zelfs regels dat wanneer de man overleed van een vrouw dat ze met die broer zou trouwen van haar man. Weduwen en alleenstaande vrouwen stonden er in die tijd heel erg slecht voor. Niemand die voor je zorgt.

In genesis (eerste bijbelboek) staat een tekst over dat de man zich losmaakt van zijn ouders en zich hecht aan zijn vrouw... Niet vrouwen. Daaruit maak ik in eerste instantie op dat God 1 man voor 1 vrouw bedoeld heeft. Toch moet ik heel eerlijk bekennen dat ik nog nooit echt een tekst heb gelezen in het oude testament dat God polygamie echt verbied ofzo... Nu is het een groot boek, sommige zijn erg lastig door te komen, maar ik heb het OT bijna helemaal gelezen.

In het nieuwe testament (van na Jezus) zie je wel bijvoorbeeld de oproep dat een leider 1 vrouw mag hebben. Ook spreekt Paulus op een gegeven moment over het huwelijk en spreekt in enkelvoud.

Maar er is me de laatste jaren iets opgevallen aan de bijbel. Bij heel veel dingen dachten we in kerken heel zwart/ wit. Dit is goed, dit is fout. Dit wil God, dit wil God niet. Maar op een gegeven moment las ik een tekst over scheiden. Daar was (ik meen door Mozes) een regel gegeven dat wanneer je ging scheiden je een scheidingsbrief mee moest geven als man zijnde of zoiets( pin me er niet op vast, maakt ook niet precies uit wat de regel was). Vond God scheiden daarom ineens goed? Nee. Maar aangezien het gebeurde kon het beter op een goede manier gaan. Is je eeuwige leven verspeelt als je gaat scheiden? Nee hoor. God haat scheiden (staat in de bijbel) omdat het zonde is. Zonde is je doel missen. Als je je doel mist raakt het jou als mens en Hem. God haat scheiden omdat het ons kwetst en kapot maakt. En toch, soms maakt het huwelijk je nog meer kapot. Want God had het huwelijk bedoeld als een perfecte relatie, maar God weet dat dit soms niet goed gaat... Ik geloof dat God echt wil dat je er aan werkt, maar als 1 besluit dat niet meer te willen, dan kun je weinig meer.Of als 1 besluit te mishandelen, dan is het niet Gods plan dat je je maar laat mishandelen.
God wil voor ons een huwelijk, God wil dat we bij elkaar blijven omdat het ons schaad om van de een naar de ander te hoppen. Maar dat is niet zo zwart wit dat je bij alle situaties bij elkaar moet blijven. Dus dit moet je niet te makkelijk nemen (oooooooh dus ik kan wel scheiden als ik geen zin meer heb hierin) maar ook niet te zwaar (ik ga naar de hel als ik ga scheiden).

Zo ook met dit. Je ziet soms dat er iets gebeurd wat in beginsel niet Gods plan is, maar dat het een probleem oplost. Als een man met meerdere vrouwen trouwt komt deze vrouw niet in een kwetsbare positie en werden haar overlevingskansen vergroot.
Is het heel ideaal? Nee... Je zag er vaak problemen van komen. 
Maar ging het compleet tegen God in? Dat ook niet, er is geen vaste regel voor gesteld.

Ik denk dat je het kunt vergelijken met moorden: je mag niet moorden. Maar als het gebeurd uit zelfverdediging om jezelf of een ander te redden, dan wordt het verhaal toch net iets anders.

En dan kijk je naar het nu: het is bij wet verboden meen ik om meerdere vrouwen te hebben. Op dat moment zegt de bijbel: als het niet tegen God ingaat moet je je houden aan de regels die de overheid stelt. 


 


Voor zover ik de bijbel lees gaat het niet regelrecht tegen God zijn wil in, wel tegen zijn plan als ik het enkelvoud lees, maar als de wet zegt: het mag niet, dan moeten wij die wet gehoorzamen. Ondanks dat God het mogelijk zou toestaan.

MAAR ik vind dit een moeilijk punt hoor, weet er nog niet genoeg vanaf.Wat leuk! Ik kom meerdere vragen tegen waar ik zelf mee bezig ben.

Mamsie heeft misschien ook nog wel een mooi idee hierover? Misschien Katrientje, hoe kijk jij er tegenaan? Ivy? Zijn er nog wel een paar hier die misschien er meer over weten.

Voor hetzelfde staat er een dik verbod in wat ik niet ken 

 
Quote
RE: brief van God
Ivy  schreef op: 12-03-2014 13:41:00

Boterbloem, je hebt weer een paar goede punten.  Er wordt in de Bijbel inderdaad een uitweg uit het huwelijk gegeven (scheidingsbrief).

Wat meerdere vrouwen betreft (of meerdere mannen, want er zijn ook matriarchische culturen), denk ik dat als God echt pro-polygamie was, hij meerdere vrouwen geschapen had voor Adam.  De voorbeelden van mannen die meerdere vrouwen hadden die in de Bijbel gegeven worden, getuigen er ook niet echt van dat het een goed idee is.  Abram moet Hagar uiteindelijk wegsturen en Hanna leeft eigenlijk een heel verdrietig leven.  Jakob met Lea en Rachel is ook niet echt een succesverhaal...
Salomo had heel veel vrouwen en uit de bijbelverhalen maken we op dat God dat niet waardeerde. 
Ik denk dat God polygamie niet goedkeurde en dat Hij het zag en ziet als zonde.  Deut. 17:17 zegt: Ook zal hij zich niet vele vrouwen nemen, opdat zijn hart niet afwijke; 

Verder staat er inderdaad in de Bijbel dat Gods wet boven alles komt, maar dat we geacht worden de wetten van onze overheid te gehoorzamen indien dit niet tegen Gods gebod ingaat.

De Bijbel is een boek voor sommigen, Gods waarheid voor anderen. En dan zijn er nog mensen die het wel als het Woord van God zien, maar toch heel veel vragen hebben. Ik denk dat het woord geloof op zich al aangeeft dat het gaat om iets dat je niet 1-2-3 kunt bewijzen, maar wat je dus moet geloven.  Dat ene woordje omvat dus alles.  Als je gelooft dat God de Schepper van hemel en aarde is, lijkt het me dat alle andere zaken makkelijk te geloven zijn   Als je niet gelooft in God, zal de Bijbel inderdaad niet meer dan een mooi boek zijn.


Ik begrijp ook niet altijd waarom men bepaalde stukken uit de Bijbel met een korreltje zout neemt (bijvoorbeeld in de kerken, waarom leest men kennelijk over bepaalde dingen heen en worden andere stukken heel letterlijk steeds naar voren gehaald).


Ik weet ook niet hoe zwart/wit de Bijbel eigenlijk is.  Ik denk dat we gewoon op moeten passen dat we de Bijbel niet misbruiken.  Ik denk dat de bedoeling van de Bijbel in elk geval niet is dat we hoe dan ook onze eigen wensen en standpunten ermee verdedigen en die aan anderen opdringen.  We moeten natuurlijk sowieso respect voor de mening van anderen hebben. 


Er zijn ook best veel vragen die mij te binnen schieten wat dat betreft.  Dingen waar ik echt niet uit ben.  Ik vind het soms best lastig om te leven zoals ik denk dat de bedoeling is. 


 

 
Quote
RE: brief van God
Boterbloem  schreef op: 16-03-2014 14:18:16
Ik ben vrijgemaakt opgevoed ;-) Heb er soms nog en ander beeld bij al hoor ik steeds meer dat het veranderd. op 1 zusje na is bij ons iedereen thuis nog vrijgemaakt. Maakt idd best uit waar je kerkt.

Ik zit bij een losse kerk. Waardevol Leven in Loppersum, google er maar eens op. Je zou het een mix tussen een pinkstergemeente en een evangelisch charismatische kerk kunnen noemen denk ik. 
 
Quote
RE: brief van God
Cir  schreef op: 16-03-2014 15:17:23
Ik heb ook een vraag.

Wat gebeurd er met mensen na hun dood die (nog) niet kunnen geloven zoals baby's en mensen met een verstandelijke beperking?
 
Quote
RE: brief van God
Corine86  schreef op: 17-03-2014 11:29:09
ik heb hetr boekje er even bij gepakt.

Er staat nergens in de bijbel exact aangegeven waar jogegestorven kinderen zullen zijn. Maar in bijv deuteronomium 1 vers 39 staat dat zij nog geen keuze kunnen maken tussen goed en kwaad. Met kind-zijn word bedoeld, llerling-zijn, vragend-in-het-leven-staan. een kind is onwetend, het is afhankelijk, het heeft geen invloed. Pas vanaf een jaar of 13-14 worden ze in de bijbel mondig en volwaardig beschouwd, net als in het jodendom een jongen dan zoon der wet word.

Toen God het genadeverbond met Abram sloot gaf Hij hem daarin Zijn belofte mee; Ik zal hun tot een God zijn.
Zie ook 1 Korinthe 7:14; de kinderen der gelovigen zijn heiligen, niet van nature maar dankzij het verbond der genade, waarin zij met hun ouders begrepen zijn.

Dit gaat dus over de kinderen van gelovige ouders.

Wat betreft de kinderen van ongelovige ouders; daarover staat in de bijbel (1Kortinthe 5:13) Maar die buiten (buiten het verbond) zijn daarover oordeelt God.
 
Quote
Navigatie
Vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | Volgende


Reageren op brief van God
Naam
Bericht