Menu
 

Topic:

rauw etende jongen spoedprocedure bjz

Anna28  schreef op: 18-12-2012 12:38:30

Bureau Jeugdzorg begint een spoedprocedure om de 15-jarige Tom Watkins, die alleen rauw voedsel eet, uit huis te plaatsen. De jongen volgt al ruim twee jaar geen erkend onderwijs meer. Jeugdzorg wil dat hij op 7 januari weer naar school gaat.


Dat heeft Bureau Jeugdzorg maandag in een e-mail aan zijn moeder, Francis Kenter, laten weten. Ze had haar zoon uiterlijk 15 december naar school moeten sturen. Dat deed ze niet.

Kenter houdt haar zoon thuis van school omdat hij volgens haar door medeleerlingen wordt uitgelachen vanwege zijn manier van eten. Ook vindt ze dat er op school geen goed voedsel te verkrijgen is. Ze geeft haar zoon thuisonderwijs, maar daarin wordt ze niet erkend: ze heeft nog altijd geen vrijstelling van de leerplichtwet voor hem weten te bemachtigen.

Tom Watkins eet sinds zijn 5de jaar alleen maar rauw, ongekookt voedsel. Hij eet geen vlees, vis, brood, rijst, zuivel of suiker. Hij kreeg landelijke bekendheid nadat een documentairemaakster, Anneloek Sollart, een film over hem maakte: Rauw. Er is ook een tweede documentaire over hem: Rauwer. Die werd gisteren uitgezonden.

Een kinderarts trok over hem aan de bel bij het Meldpunt Kindermishandeling, omdat ze vond dat hij onvoldoende voedingsstoffen binnenkreeg. Hij had een groeiachterstand. Volgens de arts leek zijn groeicurve op die van een ondervoed kind uit Afrika. Anderhalf jaar geleden werd hij onder toezicht gesteld, op aanvraag van de Kinderbescherming.

Volgens Kenter had de rechter geen moeite met Toms manier van eten, maar alleen met het feit dat hij niet meer naar school ging. Ze stelt dat haar zoon zelf ook niet meer naar school wil. 'Tom en ik zitten op één lijn.'



Hier de eerste documentaire over het jongetje


Er is gisteren een tweede docu uitgezonden, te bekijken op deze site: 



Rauwer



Ook bij Pauw en witteman geweest:

 
Quote
Navigatie
Vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | Volgende
RE: rauw etende jongen spoedprocedure bjz
Mieps01  schreef op: 20-12-2012 19:38:34

Quote Ivy:
[...]

Die moeder geeft toch gewoon thuisonderwijs?  Of heb ik nu iets gemist?  Dat ze geen vrijstelling heeft gekregen wil niet zeggen dat ze haar kind niet onderwijst. 




IVY ze werkt gewoon overdag. Ik veronderstel dat jij om je kinderen volledig en adequaat  onderwijs te geven toch een groot deel van de dag kwijt bent..
ik heb het al eens geschreven, RESPECT! ik heb mijn 6 jarige 1 maand thuisgehad door een verhuizing. En ik vond het knap lastig om genoeg aan te bieden.. op alle fronten. Lezen loopt hij nu verschrikkelijk voor, nog verder dan hij al deed.. maar rekenwerk bijv, blijkt dat hij toch in die maand al dingen heeft gemist.

Het feit dat ze geen vrijstelling heeft gekregen, geeft aan dat ze geen volwaardige onderbouwing heeft ( dan kan ik vaker naar mijn vader in Engeland, lijkt mij ook geen onderwijs doel, hoe belangrijk het sociaal ook is) maar om een middelbare school programma te draaien voor een kind wat redelijk intelligent lijkt, dus op vwo/havo/mavo inclusief meer dan 1buitenlandse taal, nederlands, economie,natuurkunde,aardrijkskunde, wiskunde etc. waarmee je ook kunt uitstromen naar een MBO of een een HBO.. en een diploma op zak hebt uiteindelijk.. dat redt je toch nooit in een uurtje her of der..of een keer een cursus afstandsonderwijs.
Ivy, Jij bent erg gedreven in je onderwijs, maar zelfs jij moet je toch als moeder/onderwijzer af en toe afvragen of je lange termijn leerdoelen haalt.. En dan stem je daar weer op af.. Maar JOUW doel is je thuisonderwijs en dat je kinderen daadwerkelijk wat leren. Haar doel is niet het thuis ONDERWIJZEN, haar doel is het THUIS HOUDEN.
Je voelt het steeds als een aanval denk ik op het systeem van thuis onderwijs.. maar als deze moeder daar gewoon de regels in zou volgen,.. dan had ze, net als jij , helemaal geen problemen!
 
Quote
RE: rauw etende jongen spoedprocedure bjz
Inthe  schreef op: 20-12-2012 19:39:31

Grappig om te zien hoe iedereen weer iets anders verteld/heeft opgevat over een docu waar menigéén naar heeft gekeken! Maar dat terzijde..(.Het blijft een feit dat je maar een uurtje aan info krijgt en zo niet alles ziet, dus weet je nooit het volledige verhaal.)



Als je nu alles rondom eten weghaalt bij dit gezin, wat blijft er dan nog over? Dan zie je een moeder die van haar kind houdt. En een jongen die gek is met zijn moeder. Maar je ziet ook dat de moeder de afspraken niet na komt (die er bijv. in het ziekenhuis lopen), een moeder die een soort van vluchtroute heeft bedacht, die heeft bedacht om haar zoon niet meer naar school te sturen, iemand die de wet overtreedt door tegen het besluit van de rechter in te gaat en iemand die haar kind laat onderduiken. Je ziet ook een jongen die niet weet wat hij moet... triest allemaal. Maar is bovenstaand gedrag dan goed te keuren omdat zij anders denkt mbt eten? Omdat zij een andere mening heeft wbt school? Uiteindelijk heb je ook een voorbeeldfunctie naar je zoon toe en wat geef je deze mee door dit gedrag te vertonen?

 
Quote
RE: rauw etende jongen spoedprocedure bjz
Ivy  schreef op: 20-12-2012 20:50:02

Mieps01  Het grappige is dat ik veel al gezien had voor het hier op ML kwam te staan en dat ik toen op een thuisonderwijsgroep erover las en helemaal niet snapte waarom het gelinkt werd aan thuisonderwijs en waarom zij zich zo druk maakten, omdat ik dacht dat het over het dieet ging.  De thuisonderwijzers op die groep, zagen het anders en voelden het ook als een aanval op TO.

Nu hier vind ik het lastig, omdat er best hard geoordeeld wordt over het feit dat deze jongen niet naar school gaat.  Dat zijn moeder werkt, wil niet zeggen dat deze jongen bijv. niet online een schoolprogramma volgt o.i.d.  Lijkt mij dan wel bar ongezellig de hele dag alleen thuis als de moeder werkt, maar of dat reden zou moeten zijn voor een UHP?

Oh, ik weet het niet...  Vind het maar een lastige dit!  Eén ding is zeker: de situatie is zeker niet vergelijkbaar met het leven wat mijn kinderen leiden.  Ook al gaan die niet naar school.  Voel me in die zin dan ook niet echt aangesproken, maar merk wel dat er een heleboel onwettendheid is over thuisonderwijs.  Best jammer, eigenlijk.

Mijn oudste is 13 en krijgt dus ook thuisonderwijs.  Hij doet een groot deel online in het Engels (High School) en daarnaast doet hij extra Engels, Nederlans, Grieks en Latijn en vanaf januari Spaans (iets meer dan op High School).  Muziek, LO en handvaardigheid horen er hier ook bij en ook mijn zoon is redelijk intelligent.  Dat is thuis ook echt goed te doen.  Maar goed, ik weet dus niet of deze moeder er ook veel tijd in steekt of veel werk van maakt.
Alleen is mijn zoon ook nooit, al zou die sommige dagen wat dat betreft vast wel met Tom willen ruilen

 
Quote
RE: rauw etende jongen spoedprocedure bjz
Tijger  schreef op: 20-12-2012 21:13:31
Wie denkt te kunnen oordelen en dat de we de zogenaamde wetenschap moeten geloven.
De reguliere wetenschap weet namelijk alles van het lichaam maar niets van gezondheid. Anders zouden er niet zoveel mensen chronisch ziek zijn. Nu willen ze ook van kanker een chronische ziekte maken om beheersbaar te houden. Tikt lekker aan al die ziektes. Rauwkost is het gezondste voedsel dat er bestaat waar alle voedingsstoffen nog volwaardig in zitten zeker als je ook nog biologisch eet. Hoe komen we er toch bij om te oordelen over iemand die alleen maar gezond bezig is en los wil komen van de zieke opgelegde wetten en regeltjes van moedertje staat met haar werkpaarden (lees Jeugdzorg. AMK, Inspectie Jeugdzorg, Farmacie en nog veel meer) Dat is narcistisch en sekteachtig naar mijn mening want van eigen invulling is hier geen sprake meer. Weer iemand die veel liefde en gezonde aandacht aan haar kind wil geven buiten sluiten en de wil van de staat opleggen. Weer een kind van haar moeder scheiden met alle gevolgen van dien wat vele male schadelijker is. Maar misschien is dat de bedoeling want ik krijg het er niet in dat een gezond en liefdevol mens zoiets een ander aandoet. Hoe zit het eigenlijk met Olifanten? Moeten die ook naar een tehuis voor ondervoede dieren? 
 
Quote
RE: rauw etende jongen spoedprocedure bjz
Suus  schreef op: 20-12-2012 21:18:50
Als je ZO aankijkt tegen ons land moet je misschien geen kind op willen voeden hier? Houd de verantwoording dan volkomen bij jezelf en ga met j ekind wonen in een land dat wel bij jou past.

 
Quote
RE: rauw etende jongen spoedprocedure bjz
Mrtj  schreef op: 20-12-2012 21:21:02
Er zijn hier mensen die moeder bewonderen om haar vasthoudendheid, en haar drive om dat wat zij gelooft ook door te voeren. Dat is ergens ook wel te bewonderen. Maar, zoals ik het zie, gelooft zij iets dat ver bezijden de werkelijkheid staat. Wellicht is raw food inderdaad gezond, daar wil ik me niet over uitlaten, maar dat buikpijn een bewijs is dat gekookt eten slecht is, en dat de hond oorontsteking heeft doordat hij melk gedronken zou hebben..... En de mate waarin zij zo fanatiek hierin gelooft... dat is me allemaal net te fanatiek. Heeft ieder mens die het beste met zijn kind voor heeft het recht om daar volledig zelf over te beslissen?

Denk eens aan iemand die psychotisch is, en die in die psychose nog wel het beste met zijn kind voor heeft, mag die dan ook alles volledig zelf beslissen? Of is zijn oordeelsvermogen dan toch geschaad, en moet er iemand meekijken.
Is deze vrouw in al haar fanatisme nog in staat tot goed oordelen?


(zo, dat is vast nog weer wat olie op het vuur )
 
Quote
RE: rauw etende jongen spoedprocedure bjz
Alice  schreef op: 20-12-2012 21:32:17
Op zich is het niet raar om een lijn te trekken van zuivel naar (oor)ontstekingen. 
Een poes krijgt ook diarree van koemelk, een egel gaat er dood aan. 
De structuur in de darmen gaat kapot van koemelk, waardoor bacterien de kans hebben om het lichaam binnen te dringen. Dit kan voor allerlei klachten zorgen.. huidproblemen, astma, maar ook oorontstekingen. 

Is zij echt zo fanatiek? Of staat zij gewoon ergens achter? 
Iemand die zijn kind leert dat de evolutietheorie onzin is, omdat hij/zij meer waarde hecht aan het scheppingsverhaal.. moeten we daar ons ook mee bemoeien?
Of mensen die een streng geloof aanhangen en daardoor hun kinderen geen tv laten kijken vanwege hetgeen dat daar verkondigd wordt? 
Volgens de mensen in India is een koe heilig en mag je die absoluut niet opeten, wij behandelen ze niet vriendelijk en vreten ze op.. wie heeft er gelijk? 


 
Quote
RE: rauw etende jongen spoedprocedure bjz
Marie8  schreef op: 20-12-2012 21:39:55
Misschien is de scheidingslijn tussen fanatisme en ergens achter staan ook wel dun...maar in  dit geval is het meer de strijd geworden tegen en het kind staat niet meer centraal in deze.
Als we het op een weegschaal leggen, denk ik dat we allemaal zullen zeggen dat deze situatie veel zwaarder weegt als andere alternatieven. Er zijn verschillende alternatieven die het weegschaaltje wat meer in balans zouden brengen, maar geen daarvan is een optie voor haar. Wie zei dat ergens dat het werkelijke doel zou kunnen zijn om moeder in te laten zien dat haar benadering richting Tom het meest schadelijk is?
De voeding en school zijn daar een gevolg van, niet de oorzaak.
 
Quote
RE: rauw etende jongen spoedprocedure bjz
Suus  schreef op: 20-12-2012 21:41:29
Elke ouder is vrij te doen wat hij goed dunkt mits het kind geen schade ondervindt. Daar hebben wij met elkaar regels over gemaakt. Schade aan een kinderlichaam is 1 van de zaken waar regels voor gelden. Dat mag nooit een gevolg zijn van een overtuiging. Daarnaast hebben kinderen in NL recht op onderwijs, ook daar zijn regels over.


 
Quote
RE: rauw etende jongen spoedprocedure bjz
Hope  schreef op: 20-12-2012 21:45:01

Quote Ivy:

.  Voel me in die zin dan ook niet echt aangesproken, maar merk wel dat er een heleboel onwettendheid is over thuisonderwijs.  Best jammer, eigenlijk.




Ik zou het dan ook echt interessant vinden als hier een topic over zou lopen, ik zou je de hemd van het lijf willen vragen haha. Niet omdat ik zelf ook thuisonderwijs geef, maar puur uit interesse.
Het zou dan ook niet aanvallend bedoeld moeten zijn, begrijp me goed. Maar er zijn er misschien wel meer die willen weten waarom je bijvoorbeeld daarvoor hebt gekozen.
Alleen......dat zou écht off topic zijn, dus hier gaan we maar niet starten!

 
Quote
RE: rauw etende jongen spoedprocedure bjz
Alice  schreef op: 20-12-2012 21:45:04
Ja, maar dat er schade wordt geleden is hier niet bewezen. Behalve dat hij kleiner is, vergeleken met kinderen die veel eiwitten, vetten en hormonen binnen krijgen. 

Hij heeft recht op onderwijs, hij krijgt ook onderwijs, alleen niet op een school. 
 
Quote
RE: rauw etende jongen spoedprocedure bjz
Blauwtje  schreef op: 20-12-2012 21:45:39

Quote Suus:
Als je ZO aankijkt tegen ons land moet je misschien geen kind op willen voeden hier? Houd de verantwoording dan volkomen bij jezelf en ga met j ekind wonen in een land dat wel bij jou past.



Op een onbewoond eiland
 
Quote
RE: rauw etende jongen spoedprocedure bjz
Suus  schreef op: 20-12-2012 21:49:39
Schijnbaar voldoet het onderwijs dat hij krijgt niet. Natuurlijk zijn daar regels voor, stel je voor dat iedereen thuis een beetje schooltje gaat spelen.

 
Quote
RE: rauw etende jongen spoedprocedure bjz
Alice  schreef op: 20-12-2012 21:52:23
Dat is ook nergens gezegd dat het onderwijs dat hij krijgt niet voldoet. Het enige is dat zij er geen ontheffing voor heeft. En volgens mij is dat enkel gebaseerd op de redenen die zij heeft voor het thuis houden, niets met de kwaliteit van het onderwijs. 

In heel veel landen is thuisonderwijs gewoon geen probleem, is het geen kwestie van schooltje spelen, maar worden de kinderen ook heel goed gecontroleerd op hun voortgang. Makkelijk voor een ouder lijkt het mij in geen geval. Volgens mij vraagt het een aardige toewijding en discipline
 
Quote
RE: rauw etende jongen spoedprocedure bjz
M&j  schreef op: 20-12-2012 21:53:27

Quote Ivy:
[...]

Ja, en ik zou ook denken dat, zelfs al zou de mens ooit alleen maar rauw voedsel gegeten hebben, zijn de menselijke lichamen dan niet zodanig geëvolueerd dat we toch beter gekookt voedsel kunnen verdragen?  Of in elk geval sommige soorten?

Er komen hier trouwens wel goede vragen naar boven.  Daar is dit dan wel weer goed voor.  Het zet minstens aan tot nadenken over wat we in de lichaampjes van onze kinderen stoppen.





Van plantaardig voedsel bevat de celwand cellulose, een onverteerbare stof voor de mens. Om de voedingstoffen uit die cellen te krijgen moet die celwand wel kapot maar door de cellulose lukt dat niet, vlees daar integen kunnen we wel rauw verteren, door verhitting wordt de cellulose afgebroken en komen de voedingstoffen beschikbaar. Herbivoren, die afhankelijk zijn van plantaardig voedsel hebben daarom ook een veel langere dunne darm en andere aanpassingen.
Voor onze darmflora is dagelijks wat rauwe groenten eten wel heel gezond vanwege de vezels (cellulose) http://nl.wikipedia.org/wiki/Cellulose
De mens  heeft overleefd en is daardoor geevolueerd tot omnivoor omdat hij uit een heel rijk en gevarieerd voedsel aanbod kan putten maar de keerzijde daarvan is dat we met een beperkt dieet, dus voornamelijk vlees of voornamelijk rauwe planten niet voldoende aan alle voedingstoffen komen.

Deze jongen krijgt een aantal essentiële aminozuren niet binnen, geen vitamine B12, onvoldoende caloriën en de calcium is discutabel. 


 
Quote
RE: rauw etende jongen spoedprocedure bjz
Marie8  schreef op: 20-12-2012 21:55:14
Ik heb verder niet echt een uitgesproken mening over wel of geen thuisonderwijs en weet er ook niet zoveel vanaf. Maar ik kan me wel voorstellen dat het juist in het geval van Tom een ongewenste situatie is omdat hij in zoveel uitzonderingsposities zit.

 
Quote
RE: rauw etende jongen spoedprocedure bjz
Mitch  schreef op: 20-12-2012 21:57:19
Ivy maar geef jij op niveau van voorgezet onderwijs ook thuisschool dan?
 
Quote
RE: rauw etende jongen spoedprocedure bjz
M&j  schreef op: 20-12-2012 22:05:33

Quote Alice:
Ja, maar dat er schade wordt geleden is hier niet bewezen. Behalve dat hij kleiner is, vergeleken met kinderen die veel eiwitten, vetten en hormonen binnen krijgen. 

Hij heeft recht op onderwijs, hij krijgt ook onderwijs, alleen niet op een school. 




Op de WHO curve buigt hij  af naar beneden, net als kinderen uit derde wereld landen die 1 maaltijd per dag krijgen. De WHO curve is gebaseerd op 126 landen, en die krijgen niet vollop eiwitten, vetten en hormonen binnen.




(Hij mag dan onderwijs krijgen maar ik zag hem toch echt struikelen over een som die voor mijn zoon van 8 een eitje is en dan is Tom 15 en zou middelbaar onderwijs krijgen)
 
Quote
RE: rauw etende jongen spoedprocedure bjz
M&j  schreef op: 20-12-2012 22:11:43

Quote Suus:
Elke ouder is vrij te doen wat hij goed dunkt mits het kind geen schade ondervindt. Daar hebben wij met elkaar regels over gemaakt. Schade aan een kinderlichaam is 1 van de zaken waar regels voor gelden. Dat mag nooit een gevolg zijn van een overtuiging. Daarnaast hebben kinderen in NL recht op onderwijs, ook daar zijn regels over.





Juist, hij heeft recht op onderwijs om straks volwaardig aan de Nederlandse maatschappij deel te nemen en daar is zich een probleem aan het vormen.
 
Quote
RE: rauw etende jongen spoedprocedure bjz
Suus  schreef op: 20-12-2012 22:21:05

Quote Alice:
Dat is ook nergens gezegd dat het onderwijs dat hij krijgt niet voldoet. Het enige is dat zij er geen ontheffing voor heeft. En volgens mij is dat enkel gebaseerd op de redenen die zij heeft voor het thuis houden, niets met de kwaliteit van het onderwijs. 

In heel veel landen is thuisonderwijs gewoon geen probleem, is het geen kwestie van schooltje spelen, maar worden de kinderen ook heel goed gecontroleerd op hun voortgang. Makkelijk voor een ouder lijkt het mij in geen geval. Volgens mij vraagt het een aardige toewijding en discipline




Als je geen ontheffing hebt of krijgt voldoe je dus niet
 
Quote
RE: rauw etende jongen spoedprocedure bjz
Mieps01  schreef op: 21-12-2012 05:58:22
Ook in de vs waar thuisonderwijs vaker voorkomt..( vaak uit bittere noodzaak omdat lang niet alle scholen deugdelijk zijn) moet je toch wel degelijk een curriculum volgen met je kind om basisvaardigheden te verkrijgen. Soms lukt dat niet, maar er is toch een hele groep ouders juist heel bewust met onderwijs bezig. Nl is bijzonder hè met zijn wet op bijzonder onderwijs.. Als je in de vs naar een school van een bepaalde geloofsovertuiging wilt, betaal je daar zo tussen de 10 en 15000 per jaar voor. Goedkoopste wat ik tot nog toe gehoord of gezien heb was 5500 dollar per kind per jaar..  Maar dat was halve dag kindergarten (groep 2) en belastingaftrek heb je daar nauwelijks voor, eten en drinken moet dan nog net als schooluniform.Als de school in je schooldistrict heel slecht is, of het gebouw is  zelfs ziekteverwekkend ( ik meen 40% van de scholen in  bijv New york) dan heb je helemaal geen andere keuze dan je kind daar wel naar toe sturen, je kind naar die dure privé school of thuisonderwijs geven.., je mag je kinderen in  bijna alle staten niet in een ander schooldistrict naar school laten gaan dan waar je woont. Daar staat celstraf op.. En dat wordt ook werkelijk uitgedeeld. De verschillen zijn echt heel groot hier. wij hebben een huis gekocht in een schooldistrict wat op zo'n beetje 20 e plaats staat van de bijna 500 districten van deze staat... Huizen een paar straten vallen in een ander district en dat schooldistrict zit ergens op de 250e..op onze school krijgt mijn 6 jarige Spaans, muziek, vanaf volgend jaar een automatisch filteren op kinderen die naar plusklassen mogen, dit jaar al filteren op kinderen die extra ondersteuning nodig hebben. Kinderen van ons district scoren gemiddeld erg goed op gestandaardiseerde testen, die van een paar straten verderop maar matig. ik ken verhalen van juffen die les hebben gegeven in grote steden in de VS ( new york en in philadelphia) die me vertelden dat ze in de ochtend eerst de muizenkeutels van de boekjes afveegden en dat ze vanaf kindergarten al te weinig stoelen en boeken hebben voor alle kinderen. School wordt hier betaald uit lokale gelden.. Dus het district wat meer geld heeft kan ook meer uitgeven.. Als je in een district zonder centen zit, dan heb en hou je dus pech.. 
Het nederlandse aanbod wat door overheid gesubsidieerd wordt vergelijken met onderwijs en zelfs thuisonderwijs in de VS.. Dat vind ik echt appels en peren. maar ook hier in de VS moet je wel degelijk een ontheffing vragen , voor aanvang van het schooljaar, en er wordt na het jaar gekeken wat je hebt gedaan. Maar dat daar soepeler mee omgesprongen wordt vind ik niet zo gek.
in Nederland is zo'n divers aanbod aan betaalbaar onderwijs.. Voor bijna elke religieuze stroom of groep is wel iets te vinden wat aanvaardbaar zou moeten zijn, dat ik het niet zo gek vind dat we in NL strenger controleren of het onderwijs wat thuis aangeboden wordt wel echt in orde is.


en voor gast die ons vergelijkt met olifanten. Als we hetzelfde darmkanaal hadden zou ik het misschien  met je eens kunnen zijn. En chronische ziekten die er nu zijn? Vroeger en dan heb ik het over niet meer dan 80 jaar geleden gingen we gewoon eerder dood. Pensioengerechtigde leeftijd is op 65 gesteld omdat in die tijd de levensverwachting niet veel hoger was dan 65-70. die onwetende dokters met hun gekke adviezen houden ons langer gezond en maar ook veel langer in leven. Mijn moeder is sinds haar 60 e chronisch ziek, maar heeft inmiddels alweer 15 jaar een vol en volledig bestaan..  haar moeder had dezelfde aandoening en was met 56 dood. tja, ik ben blij dat er meer chronische zieken zijn, mijn moeder fietst, wandelt en leeft!!! Klakkeloos alles aannemen hoeft ook niet.Belangen van de industrie zijn verstrengelt in alle verkopen en zelfs in iets als het voedingscdntrum. en lang niet alles is gezond. ..
Maar zo ver door draven dat je kind niet met zijn eigen samengestelde maaltijd naar school kan of die na 2 jaar dan nog niet weet te voldoen aan de eisen van thuis scholen, dan  is het voor mij niet de rechter, maar de moeder die het kind voor de leeuwen gooit.


 
Quote
RE: rauw etende jongen spoedprocedure bjz
Mieps01  schreef op: 21-12-2012 06:27:23
Overigens ben ik jarenlang vegetariër geweest en eet ik nog steeds maar in beperkte mate vlees, drink ik geen melk en neem ik als ik het kan krijgen bio yoghurt..uit ethische dierenwelzijn overwegingen en bio omdat ik denk en hoop dat het gezonder is..  Maar het zou je kunnen verrassen dat bijv eskimo's toen die nog geen toegang hadden tot westerse eetgewoontes en vrijwel alleen vlees en vis aten en zeer weinig groenten ook zo goed als geen kankergevallen hadden.... Dat zou dan weer haaks staan op de gedachte dat vlees/vis al dan niet gekookt dat veroorzaakt of niet? 
 
Quote
RE: rauw etende jongen spoedprocedure bjz
Ivy  schreef op: 21-12-2012 09:32:15

Quote Hope:
[...]


Ik zou het dan ook echt interessant vinden als hier een topic over zou lopen, ik zou je de hemd van het lijf willen vragen haha. Niet omdat ik zelf ook thuisonderwijs geef, maar puur uit interesse.
Het zou dan ook niet aanvallend bedoeld moeten zijn, begrijp me goed. Maar er zijn er misschien wel meer die willen weten waarom je bijvoorbeeld daarvoor hebt gekozen.
Alleen......dat zou écht off topic zijn, dus hier gaan we maar niet starten!



Was van plan om nu alleen even te lezen en straks nog even tijd te maken om te reageren, maar toch even gauw   Dit is misschien wel een leuk idee.

Ik zal als ik wat meer tijd heb de komende 2 weken (ben nu best druk met de kids voor Kerst enzo) eens een topig openen over thuisonderwijs.  Kan iedereen vragen wat ze willen weten.
 
Quote
RE: rauw etende jongen spoedprocedure bjz
Ivy  schreef op: 21-12-2012 09:38:09

Quote Mitch:
Ivy maar geef jij op niveau van voorgezet onderwijs ook thuisschool dan?



Nog 1 snel...

Ja Mitch, mijn oudste doet 3e jaar middelbaar.  Hij haalt nog goede cijfers ook   Dat is deels via een online school waar hij dus via Skype en mail ook aan onderwijzers vragen kan stellen en werkstukken en toetsen worden door hen gegeven en beoordeeld.

Grieks en Latijn gaan via een ander programma.  Nederlandse lessen geef ik zelf en verder ben ik op dit moment hoofdzakelijk zijn begeleider.  Leren doet hij zelf.  Dat heeft hij door de tijd heen goed geleerd en kan hij goed.  Ik help hem waar hij hulp nodig heeft, we plannen samen, beoordelen hoe het gaat etc., maar het meeste van het werk doet hij zelf.

Ik kan me voorstellen dat dat bij Tom ook zo zou kunnen zijn, maar wat ik niet snap is dat er bij mij gewoon heel veel tijd in zit om te begeleiden.  Niet alleen puur wat het onderwijs betreft, maar vooral wat ''leven'' betreft.  Maar goed, ik heb geen idee hoe zij er invulling aan geven, ben dus alleen wat minder snel geneigd om te zeggen dat Tom naar school zou moeten.
 
Quote
RE: rauw etende jongen spoedprocedure bjz
Boterbloem  schreef op: 28-12-2012 11:43:28

'Rauwegroentejongen' Tom hoeft niet uit huis




AMSTERDAM - Tom Watkins, de 15-jarige jongen uit Amsterdam die alleen rauw voedsel eet, wordt niet uit huis geplaatst. 


Foto:  ANP

Door een samenwerking tusen de Wereldschool en het Geert Groote College Amsterdam gaat hij vanaf 7 januari erkend onderwijs volgen. Bureau Jeugdzorg stopt daarom de spoedprocedure tot uithuisplaatsing, meldt de Kinderombudsman vrijdag.


Tom zal afstandsonderwijs krijgen via de Wereldschool en tegelijkertijd ingeschreven staan als leerling van het Geert Groote College in Amsterdam. Op die manier kan hij zowel in Nederland les krijgen als in Groot-Brittannië, waar hij regelmatig naartoe gaat omdat zijn vader en broer daar wonen.



 


 


Kinderombudsman


 


De partijen kwamen tot deze afspraak in overleg met de Kinderombudsman Marc Dullaert. ''Ik juich het toe dat er een oplossing is gekomen, die aansluit bij de wensen en behoeften van Tom. Ieder kind heeft volgens het Internationaal Verdrag voor de Rechten van het Kind het recht om op te groeien bij zijn ouders én recht op onderwijs. Met deze oplossing komen alle partijen hieraan tegemoet.''


Verder wil de Kinderombudsman niets kwijt over de zaak. Ook Bureau Jeugdzorg, Tom zelf en zijn moeder willen niet reageren op het besluit.


 


Gepest


 


Tom ging de afgelopen jaren niet meer naar school omdat hij daar zou worden gepest om zijn dieet. Bovendien verkocht de schoolkantine niet het gewenste voedsel. Tom en zijn moeder eten onder meer rauwe groenten, fruit, noten, zaden, crackers, chocolade en smoothies.


Volgens hen is het ongezond om verhit, gebakken of gekookt voedsel te eten, waaronder ook vlees en zuivel. Zijn moeder gaf hem thuis les, maar had daarvoor geen toestemming van de leerplichtambtenaar.


 


Documentaire


 


Onlangs werd er een documentaire uitgezonden over de levensstijl van Tom en zijn moeder. Daarin meldde een kinderarts dat Tom ondervoed zou zijn. Toen Bureau Jeugdzorg met een uithuisplaatsing dreigde, besloot Tom onder te duiken.


 
Quote
Navigatie
Vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | Volgende


Reageren op rauw etende jongen spoedprocedure bjz
Naam
Bericht