Menu
 

Topic:

Fisher-Price Piet poppetje uit het ass.

Harleysmama  schreef op: 08-09-2014 12:08:04
Piet-poppetje uit assortiment
Speeldgoedfabrikant Fisher-Price heeft een Zwarte Piet-figuurtje uit zijn assortiment gehaald. Het bedrijf besloot daartoe na klachten vanuit Nederland dat het poppetje racistisch zou zijn.

Foto: Fischer-Price
Het figuurtje maakt deel uit van een speciale Sinterklaas-versie van speelgoedserie Little People. ,,De figuurtjes zijn speciaal ontworpen voor de Benelux en zorgen voor veel Decemberplezier", meldt de vrolijke beschrijving nog op Bol.com. Maar na een klacht van het Nederlandse Twitter-account MAD Mothers NL, dat zich naar eigen zeggen inzet tegen discriminatie, trekt Fisher-Price het speelgoed terug.
,,We zijn ons bewust van de gevoeligheden en willen geen negatief stereotype bevestigen", zo stelt Fisher-Price op Twitter. Volgens de Amerikaanse speelgoedfabrikant is het poppetje ooit gemaakt omdat er veel vraag naar was onder consumenten. Maar blijkbaar weegt dat voor Fisher-Price minder zwaar dan de ophef die er in somige kringen is over Zwarte Piet. ,,We leveren de figuurtjes inmiddels niet langer aan de winkels", zo belooft het bedrijf.

 
Quote
Navigatie
Vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | Volgende
RE: Fisher-Price Piet poppetje uit het ass.
Katrientje  schreef op: 09-09-2014 18:02:00

Daarbij is er 1 iets wat mij opvalt. De mensen die hier over vallen, zetten zichzelf!! als apart. Hun zien zich niet als nederlanders, voelen zich geraakt door iets wat niet kwetsend bedoeld is. Voelen pijn door iets wat helemaal niet om/over hun gaat. 


 


Mijn kinderen zeide toen ze klein waren ook, oo die man is zwarte piet tegen iemand hier uit het dorp. Toen zei die man, ja ik ben zwart, maarre ik ben geen piet. Die kan zoveel kunstjes dat kan ik niet. Of dan zei  hij, ja ik kom ook uit een land dichtbij de zon net zoals de Piet uit Spanje komt.


 


Witte piet, hoe verzin je het, kinderen zouden vreselijk bang zijn! 


 


Waarom iets veranderen waar jaren lang niemand last van had, terwijl er toen ook al bruine en zwarte mensen hier woonde? Soms is het beter iets te accepteren dan er tegen te vechten, als Alice in Belgie naar de rechter gaat zet ze zichzelf apart. En maakt ze zichzelf bijzonder. Dan moet je niet raar staan te kijken dat mensen daar ook iets van vinden. Er is zoveel ophef omdat het dus bij vele indruist tegen het gevoel. Daar mag ook voor open gestaan worden. Het is een traditie hier. In veel landen waar die mensen met commentaar vandaan komen mogen vrouwen niet zoveel als mannen, daar ga je ook geen rechtzaak houden dat je gediscrimineerd voelt omdat je niet mag wat een man mag. 

 
Quote
RE: Fisher-Price Piet poppetje uit het ass.
Chloe  schreef op: 09-09-2014 18:11:47
Moe dr van, wat die liedjes betreft: ik vind inderdaad persoonlijk dat sommige teksten echt niet kunnen. Inderdaad een mooi voorbeeld wat je noemt ' ook al ben ik zwart als roet, ik meen het heus goed'. ik kan me zeer goed indenken dat mensen zich daardoor gekwetst voelen. Ik kan dat echt niet serieus meezingen.
 
Quote
RE: Fisher-Price Piet poppetje uit het ass.
Boterbloem  schreef op: 09-09-2014 18:24:14

Zit er de laatste weken af en toe eens aan te denken,

Mijn mening:

Maak er vanaf dit jaar gekleurde pieten van. Dan worden anderen niet meer gekwetst/ voelen zich niet meer gekwetst en kan het feest gewoon doorgaan.

ik was eerst deze mening niet toegedaan, maar nu de discussies hierover feller worden ben ik het er wel mee eens. Sta er van te kijken hoe makkelijk we over gevoelens van anderen heenstappen. Zeggen dat ze zich niet moeten aanstellen. Dat het maar om een paar mensen gaan...

Als je kijkt naar de geschiedenis dan was zwarte piet vroeger een neger. Wij hebben er later een schoorsteenveger van gemaakt. Als we dat uknnen kunnen we ook iets verzinnen waardoor hij gekleurd is geworden.

het is even vervelend voor de kleine kinderen van nu, ik weet ook nog niet hoe ik hetm ijn dochter uitleg. Heb nooit gezegd dat sinterklaas bestaat, maar nu gaat ze wel met vragen komen denk ik hihi, want ze geloofd er wel in.

Maar ik ben vooral geschrokken van de tegenstanders van de verandering... het lijtk steeds lelijker te worden en ik heb het gevoel alsof er totaal niet geluisterd wordt naar de andere groep. Vanaf het begin al niet. En daar heb ik wel moeite mee.

Zwarte piet mag van mij zwart blijven, gekleurd is mij ook best. Voor MIJ had het niet hoeven veranderen. Maar er zijn mensen die zich wel durven uit te spreken dat zij het niet fijn vinden...

Ik kan mij voorstellen als er iets is wat met mijn omvang te maken heeft of met mijn geloof, of met de afwijking van mijn zoon of wat dan ook wat mij persoonlijk raakt dat ik er ook moeite mee zou hebben. Of het nou een traditie is of niet. Soms is het goed juist tradities onder de loep te nemen en niet standaard voor goed aan te nemen. Vele foute tradities zijn daardoor (gelukkig) al afgeschaft.

En al bedoelen de Nederlanders dit niet fout, dat mensen zich gekwetst voelen zou een luisterend oor moeten krijgen. Die hebben ze gekregen bij de rechter...

Over een paar jaar weten we niet beter.

 
Quote
RE: Fisher-Price Piet poppetje uit het ass.
Kees  schreef op: 09-09-2014 21:29:02
oke, heel zwart-wit (leuke woordspeling)

Donker persoon: " schaf zwarte piet af, ik voel me beledigd"
Ik: " joh rot voor je, maar hoeft niet, wij zien piet niet als slaaf, maar als traditie, gewoon gezellig zonder bijbedoelingen"


andersom:
Ik: " ik vind de Sint en zwarte piet een leuk gebeuren zo, gewoon vrolijk en niks geen discriminatie aan"
Donker persoon: " en toch wil ik het niet"


waarom? waarom? WAAROM krijgt hij z'n gelijk en ik niet?
 
Quote
RE: Fisher-Price Piet poppetje uit het ass.
Son  schreef op: 09-09-2014 21:35:11

Quote Boterbloem:
Als je kijkt naar de geschiedenis dan was zwarte piet vroeger een neger. Wij hebben er later een schoorsteenveger van gemaakt. Als we dat uknnen kunnen we ook iets verzinnen waardoor hij gekleurd is geworden.




Je geeft hier dus PRECIES aan waarom er zoveel weerstand is.... in de geschiedenis was t een neger....nu niet meer.....dus probleem opgelost..... nogmaals, als we ze nu gekleurd maken, is die geschiedenis nog steeds dat ze vroeger neger waren.....
 
Quote
RE: Fisher-Price Piet poppetje uit het ass.
Suus  schreef op: 09-09-2014 21:37:03
We weten nog niet of hij zijn "gelijk" krijgt.... Maar mijn persoonlijke mening is dat een leuk feest niet leuk is als er mensen gekwetst worden, dat weegt veel zwaarder. 
 
Quote
RE: Fisher-Price Piet poppetje uit het ass.
Boterbloem  schreef op: 09-09-2014 21:41:41

Dan zijn ze niet zwart meer en worden ze niet meer geassicieert met neger zijn. Dan is het punt voorbij.
nu doen we alsof het schoorsteenvegers zijn, terwijl dat niet de essentie is om het minder erg te maken...


Door iets anders te benoemen gaat het gevoelsmatige probleem niet weg...

Als ik niet wordt aangenomen om mijn geloof, en ineens gaan ze er een ander woord voor verzinnen is het niet minder pijnlijk als je weet dat het om je geloof gaat...

Kees; waarom zou jij je gelijk moeten krijgen, en de ander niet?
Zou je dat ook moeilijk vinden als we sinterklaas konden blijven vieren zoals we het deden? Dat je kunt zitten, om na te denken over: waarom kreeg ik wel mijn gelijk en hij niet?

Iemand krijgt zijn of haar gelijk. In dit geval de groep die zich gekwetst voelt. Tijd om er bij neer te leggen. Op naar de gekleurde pieten. Doe je het nu niet dan blijft deze discussie de komende tijd en voor je het weet is alle lol van sinterklaas eraf. Geef je nu gewoon dat stukje toe (sinterklaasfeest zelf wordt niet afgeschaft) dan kunnen we het blijven vieren.

Ik ben wel klaar met de discussie over zwarte pieten, elk jaar kkomt het terug en we blijven maar vechten maar waarvoor? Wat is er zo belangrijk aan dat ze zwart moeten zijn? Al hadden het van mij ook gewoon zwarte en witte pieten mogen zijn, gewon lekker door elkaar. En chineze pieten, marrokaanse pieten en ga zo maar door. Lekker makkelijk, erg gezellig!

Nogmaals; lastig voor de overgangsfase, maar daar moeten we even doorheen.

 
Quote
RE: Fisher-Price Piet poppetje uit het ass.
Mirdepir  schreef op: 09-09-2014 22:09:27
Mooi geschreven Boterbloem, maar wel redelijk pushend. Jij spreekt over overgangsfase maar het is maar de vraag of die komt die fase. Persoonlijk zou ik het ronduit belachelijk vinden als we gekleurde pieten krijgen. En veel "donkere" mensen hebben helemaal geen probleem met zwarte piet, juist niet, die brengt de cadeaux! 

Kan me er wel iets bij voorstellen dat we een nieuwe nationale feestdag erbij krijgen, joods of islam etc. Een extra dag voor iedereen. Of mogelijkheid om te ruilen met andere nationale (kerkelijke) feestdag en dan wel gaan werken zonder ORT-toeslag en die dag dus niet vieren! 

 
Quote
RE: Fisher-Price Piet poppetje uit het ass.
Katrientje  schreef op: 09-09-2014 22:56:37

Weet je wat mensen moeten leren?


 


Als je gekwetst word zegt dat (heeeeeeeeel vaak) niets over degene die jou kwetst maar over jezelf.


En niet alles wat pijn doet is direct discriminatie als je zelf zwart bent. Het gaat niet altijd om jou als kleurling. Mensen moeten het verleden leren loslaten en leven in het nu. En zichzelf niet zo bijzonder maken, dan worden ze ook niet als bijzonder gezien. 

Hier vlakbij Rotterdam leeft alles met elkaar in lieve vrede en heeft werkelijk iedereen plezier met Sinterklaasfeest! Dat is nou mooi, samen vieren. Niemand die daar problemen heeft met de pieten mannen. Iedereen begrijpt dat dit voor kinderen is, dat het leuk is. 

Juist met Sinterklaas worden zwarte mensen goed weg gezet! Niet bijzonder, niet raar maar mooi, warm, lief, gezellig, knap, lenig en acrobatisch.


 


 

 
Quote
RE: Fisher-Price Piet poppetje uit het ass.
Kees  schreef op: 09-09-2014 23:22:04
Marokkaanse pieten?
Die komen alleen maar halen ipv brengen

Nee grapje, ik ben er ook klaar mee.
Laat het gewoon zo.
 
Quote
RE: Fisher-Price Piet poppetje uit het ass.
Lilly  schreef op: 10-09-2014 09:32:02
Is er dan niemand die net als ik het juist discriminerend vindt dat zwarte piet niet meer gewoon zwart mag zijn?
Als je nu zegt dat piet niet meer zwart mag zijn , zeg je toch evengoed dat een zwarte niet goed genoeg is  voor die job?
De sint nam de zwarte niet mee als slaaf, hij gaf ze een job in een tijd waar niemand een zwarte wou aannemen.

Ik weet nog goed dat toen ik kind was er een zwarte bij ons op school kwam, de eerste toen in ons dorp,  en we net allemaal helemaal jalours op hem waren omdat hij later net zwarte piet kon worden en wij allemaal niet!
Geen kind die zijn vriend niet wou zijn want hij kon later bij sinterklaas gaan werken en wij helemaal niet.


Nu ik er zo over nadenk moet ik als blanke/witte/niet zwarte vrouw me misschien net gediscrimineerd voelen, omdat
ik als blanke mag geen piet worden omdat ik dat mooie bruine kleurtje niet heb, en geen sint omdat ik vrouw ben.
 
Quote
RE: Fisher-Price Piet poppetje uit het ass.
Lilly  schreef op: 10-09-2014 10:12:48

Quote Alice:


Dat is even moeilijk als een kindje met rood haar of een kindje met een bril. Er is niets ergs aan die dingen op zich, maar op die manier benoemd worden is wel erg. 






Maar dat is dan precies wat er fout loopt in je redenering. Ik heb mijn kinderen al heel lang geleden aangeleerd dat er net niks fout is aan een beetje anders zijn! Dat je jezelf niet anders hoeft te voelen omdat je niet bent zoals de rest, want dat iedereen uiteindelijk wel op één of ander punt wat anders is..

Ik leer hen bvb al van in de kleuterklas dat sommige kinderen rood haar hebben , andere sproeten, of nog anderen (zoals de mijne) wat autistisch zijn. Dat is niet Wat ze zijn, das gewoon een klein stukje van WIE ze zijn. En daar is helemaal niks mis mee.

Mijn ondervinding is net dat als je de dingen probeert stil te houden het 'moeilijk wordt om over te praten' Hoeveel kinderen hebben niet het één of ander waardoor ze wat anders/vreemd overkomen? En net door erover te zwijgen versterk je die punten waarop ze anders zijn!
Mijn kind zei net laast tegen een nieuw kindje in de klas: Ik ben Seth en ik ben autistisch, als jij soms vind dat ik wat raar doe is dat niet erg, want ik vind soms ook dat jullie soms raar doen.
En net omdat hij er zo open over praat , is er niemand op zijn school die hem als 'die rare' behandelt.

Maar door steeds te zwijgen versterk je pas het verkeerde beeld dat er kan zijn. Zo zat mijn andere autistische zoon met een zwart kindje in de klas (viel hem trouwens pas na vier jaar ineens op). Op een dag zei hij ... is een stout kind.
Toen ik vroeg waarom zei hij dat .... niet had geluisterd naar zijn mama toen hij zei dat hij uit de zon moest komen en daarom was hij helemaal zwart gebrand. En het is stout om niet naar je mama te luisteren.
Dus hebben wij een gesprekje gehad over dat zijn velletje niet zo donker was omdat hij niet naar zijn mama had geluisterd maar gewoon omdat hij zo geboren was. en toen begreep hij het. Beter toch dan de hele tijd lopen te denken dat .... stout was?
 
Quote
RE: Fisher-Price Piet poppetje uit het ass.
Boterbloem  schreef op: 10-09-2014 10:33:41

Stel je voor dat we een traditie krijgen met een feestdag dat we jodensterren gaan dragen en die dag mag je niet zitten/ mee in de bus en wordt je buitengesloten van van alles. Heb je iets uit het verleden wat je naspeelt wat een traditie kan worden wat je niet kwetsend bedoeld, maar een feestje is enzovoort...


En dan zijn er Joden die vanuit familieverhalen de pijn van die tijd nog herinneren. Die regelmatig nadenken over hoe goed zij het nu hebben en er trots op zijn. En dan is er ee nfeest wat het naspeelt...

Tja, voor mij heeft het ook niets te maken met slavernij, maar ik ben niet zwart, ik ken die pijn niet ook niet uit verhalen. maar voor anderen is het kennelijk wel pijnlijk.
Ik ben ook geen Jood MAAR die verhalen komen voor mij veel dichterbij. Dus mijn voorbeeld vind ik al wel kwetsend overkomen terwijl het principe (je maakt er een gezellig iets van, het is leuk om te doen op een of andere manier wanneer het verzonnen wordt) hetzelfde is (al zullen velen roepen van niet omdat ze het ook beseffen dat het best pijnlijk is en niet leuk).

Ik denk dat het inleven is in de ander...

Punt is inderdaad wel: gaan we in Nederland alles aanpassen om 1 kleine groep? 


Want dat is wel een angst die ik heb: dat religieuzen, niet religieuzen, vegetariers, veganisten, enzovoort allemaal gaan opstaan met een groepje en dat de kleine groep bij gekwetstheid gelijk krijgt... Hoe ver gaan we het doorvoeren? Dat is voor mij een puntje van zorg. Veel aanpassingen zouden mij best zijn, maar is het goed om te doen? Want straks komen er weer anderen die dan zeggen dat zij vervolgens weer gekwetst zijn omdat het veranderd is en zo blijven we doorgaan...

 
Quote
RE: Fisher-Price Piet poppetje uit het ass.
Lilly  schreef op: 10-09-2014 10:45:13

Quote Alice:
Nu had ik het eigenlijk niet meer over mijzelf, maar over donkere mensen. 

Maar goed.. je wordt als nederlander anders behandeld in Belgie. Uiteraard niet door iedereen. Maar er zijn belgen die een nederlands kenteken geen voorrang geven in het verkeer bvb.









Er zijn ook belgen die andere belgen geen voorrang geven....... ik sta ook niet gezellig met  ook niet met IEDERE ouder aan de schoolpoort te kletsen.......... en in de supermark wordt heus ook wel eens gekletst over die zeurende (en ook belgische) oudjes of die moeder/vader met die irritante (ja ook hier weer inclusief de belgische) kindjes.


Ik wil maar zeggen dat je misschien niet alles op je vroegere nederlandse identiteit moet betrekken. Er kunnen legio redenen zijn waarom iets gaat zoals het gaat en dat is niet altijd om je nationaliteit.

Ikzelf (belgische) woon in een grensstad met best veel nederlanders hier op school. Of ook net  Belgische ouders die nu in Nederland wonen , en ik herken je ....ik blijf toch die nederlandse gevoel.... helemaal niet. Merk het ook niet op bij mijn belgische/nederlandse vienden. Noch bij de zwarte/turkse/chineese mensen die hier wonen.
 
Quote
RE: Fisher-Price Piet poppetje uit het ass.
Lilly  schreef op: 10-09-2014 11:05:31

Quote Alice:
Zucht.. die schoorsteen weer.. 
Nou dames.. ik ga boodschappen doen.
In het vlaams, anders krijg ik rotte eieren mee 



Nu voel ik me als Belgische rot behandeld door jou..... Wat zijn wij Belgen toch vreselijke mensen in jouw ogen zeg.
Blijkbaar zijn we allemaal rasisten die onszelf zoveel belangrijker vinden dan 'alle anderen'


Ik ga al drie jaar elke week zo'n 14 uur per week onbetaald taallesjes gaan geven aan alle zwarte/turkse/marokaase/chinese...zorgekindjes  welke achtergrond dan ook. En ja ook soms eens aan wat Nederlandse kindjes om hen een beetje te helpen om de woorden die in het nederlands vaak zo anders gebruikt worden dan hier wat voor hen te verduidelijken. En ook evengoed aan belgische met een taalachterstand.

Ik was donkere vellekes, bleke vellekes of licht getinte velletjes als ze zich bevuild hebben, troost hen als ze zich pijn deden, of verschoon ze wel eens als ze zichzelf ondergespuwd hebben. Ik knuffel hen allemaal plat als ik ze na de vakantie terug zie (of zij mij anders wel)  en ben blij met iedere lach die ik daarvoor van hen terug krijg..... oh ja en ook weer onbetaald.

Maar ik doe het met liefde! 

Als jij ons het belgenras zo vreselijk vind, dan hoor je inderdaad misschien niet bij ons. en dan is dat voor mij  niet omdat je nederlandse was, maar om de persoon die je dan bent.
 
Quote
RE: Fisher-Price Piet poppetje uit het ass.
Alice  schreef op: 10-09-2014 11:07:45
Lilly: 

Maar goed.. je wordt als nederlander anders behandeld in Belgie. Uiteraard niet door iedereen. 


Ik zeg echt niet dat ik de hele dag gediscrimineerd word en dat er niemand met mij praat. 
Ik heb 't reuzegezellig aan de schoolpoort, ik stap op iedereen af en maak praatjes. Gaat allemaal prima. Mensen komen ook naar mij toe, ook bij ons thuis. Het is echt niet zo dat ik hier absoluut geen aansluiting vind. Dat was ook totaal niet mijn insteek, het was een voorbeeld. Hoe ik af en toe tegen dingen aanloop terwijl de verschillen met mij en mijn belgische medelanders miniem zijn. Voor iemand met een andere huidskleur en andere taal zijn die dingen nog veel groter. 

Er zijn in Belgie racisten, heb je in nederland ook. En voor die mensen blijf je altijd anders. 
Dat is waar allochtonen, ook in Nederland, tegenaan blijven lopen. Niet dagelijks, maar soms wel. En hoe trots en hoe blij je ook bent met je afkomst, is dat niet leuk. 
Gelukkig is niet iedereen zo en gaat er ook heel veel goed. Maar al is het maar 2x per jaar dat zoiets gebeurt, het blijft je wel bij. Tegen de tijd dat je 35 bent, is het 70x gebeurd. Als jij al 70x hebt meegemaakt dat je anders wordt behandeld vanwege je afkomst, maakt het toch wel wat indruk. 

Ik vind je eerste post prachtig. Ik zeg dat ook tegen mijn kind.. anders zijn is niet erg. Ik blijf mijn hart volgen, ook al is dat anders dan wat de meerderheid doet. Geef dat mijn kinderen ook mee, dat dat het belangrijkste is, dat je jezelf blijft en doet waar je zelf achter staat. En soms is dat niet leuk, maar je blijft jezelf trouw, het belangrijkste. 

Maar de essentie in dit zwarte pieten verhaal is niet dat je trots moet zijn op je kleur of nationaliteit. 
Voor deze mensen is het een probleem dat zwarte mensen ondergeschikt worden gemaakt aan een blanke heilige. Daar kun je het eens of niet mee eens zijn dat dat op die manier gebeurt, maar zo voelen zij het en ik kan mij voorstellen dat dat kwetst. En doordat zij al vaker iets meemaken door hun huidskleur, kan ik mij voorstellen dat ze dat niet meer willen. 




 
Quote
RE: Fisher-Price Piet poppetje uit het ass.
M&j  schreef op: 10-09-2014 12:14:42

Quote :

Stel je voor dat we een traditie krijgen met een feestdag dat we jodensterren gaan dragen en die dag mag je niet zitten/ mee in de bus en wordt je buitengesloten van van alles. Heb je iets uit het verleden wat je naspeelt wat een traditie kan worden wat je niet kwetsend bedoeld, maar een feestje is enzovoort...


En dan zijn er Joden die vanuit familieverhalen de pijn van die tijd nog herinneren. Die regelmatig nadenken over hoe goed zij het nu hebben en er trots op zijn. En dan is er ee nfeest wat het naspeelt...

Tja, voor mij heeft het ook niets te maken met slavernij, maar ik ben niet zwart, ik ken die pijn niet ook niet uit verhalen. maar voor anderen is het kennelijk wel pijnlijk.
Ik ben ook geen Jood MAAR die verhalen komen voor mij veel dichterbij. Dus mijn voorbeeld vind ik al wel kwetsend overkomen terwijl het principe (je maakt er een gezellig iets van, het is leuk om te doen op een of andere manier wanneer het verzonnen wordt) hetzelfde is (al zullen velen roepen van niet omdat ze het ook beseffen dat het best pijnlijk is en niet leuk).

Ik denk dat het inleven is in de ander...

Punt is inderdaad wel: gaan we in Nederland alles aanpassen om 1 kleine groep? 


Want dat is wel een angst die ik heb: dat religieuzen, niet religieuzen, vegetariers, veganisten, enzovoort allemaal gaan opstaan met een groepje en dat de kleine groep bij gekwetstheid gelijk krijgt... Hoe ver gaan we het doorvoeren? Dat is voor mij een puntje van zorg. Veel aanpassingen zouden mij best zijn, maar is het goed om te doen? Want straks komen er weer anderen die dan zeggen dat zij vervolgens weer gekwetst zijn omdat het veranderd is en zo blijven we doorgaan...




Er word helemaal niemand buitengesloten en er zijn toneelstukken en films genoeg over jodenvervolging, voor de nabestaande vaak pijnlijk maar om dan maar het verhaal niet meer te vertellen. Je kan nu ook naar een doorlopende toneelvoorstelling van anne frank, een compleet arrangement met een hapje en een drankje, gezelligheid ten top. Ik zou dat niet kunnen, ik vind het ook niet kunnen maar andere mensen denken daar anders over. Nou, kan ik moord en brand gaan schreeuwen, stennis schoppen of ik negeer het gewoon en ga door met mijn eigen leven.


De cultuur van een volk wordt bepaald door allerlei sub-culturen, die soms lijnrecht tegenover elkaar staan, neem bijv. christenen uit Staphorst en de gayscene uit Amsterdam, gaat niet echt lekker samen door een deur. Als zij beide gewoon hun leven leiden en niet met elkaar bemoeien is er geen probleem, gaat de één met het vingertje wijzen naar de ander, en eisen dat het verboden moet worden, hebben wij wel een probleem. 

Wij hebben in Nederland allemaal dezelfde vrijheden, degene die moeite hebben met een zwarte piet mogen het feest vieren zoals ze willen, met gekleurde pieten of met een zwarte sinterklaas en een witte piet maar mensen die sinterklaas en zwarte piet willen vieren hebben die vrijheid òòk. 

Zwarte piet is al aangepast en wordt echt wel verder aangepast, hij buigt en groeit met onze maatschappij mee maar dat gaat stapsgewijs.
Sinterklaas en Zwarte Piet zijn samen één instituut, die elkaar spiegelen en aanvullen en volstrekt gelijkwaardig zijn aan elkaar.
 
Quote
RE: Fisher-Price Piet poppetje uit het ass.
Boterbloem  schreef op: 10-09-2014 12:24:22

Maar wordt er bij die films ook gezegd dat het onzin is, dat het niet echte joden waren maar enkel dat ze een sterretje kregen en dan Jood waren?

Zoals hier het geen negers zijn, maar schoorsteenvegers?

En gaan we daarmee feestend over straat, heel het land doet mee zodat ze er niet onderuit komen?

Ik denk dat het best pijnlijk is.

En wat mij betreft zeg ik ook: ik kan dingen negeren en ieder zijn eigen leven laten lijden.

Maar eerlijk is eerlijk: ik maak ook niets mee wat mij dermate kwetst omdat het zo uitbundig gebeurd dat ik er anders over hoef te denken...

 
Quote
RE: Fisher-Price Piet poppetje uit het ass.
Alice  schreef op: 10-09-2014 12:51:39

Lilly, nog 1 klein voorbeeldje wat het misschien duidelijker maakt, want het is niet makkelijk omschrijven. 

We hebben een redelijk goed contact met de buren, komen niet bij elkaar op de koffie, maar de kindjes spelen veel met elkaar. Daar of hier thuis. We maken af en toe een praatje. In geval van nood, helpen we elkaar. Prima dus. 
Laatst stond ik met de buurvrouw te kletsen terwijl mijn zoontje bij hun in de tuin speelde. Ze vertelde dat haar dochters met een oom naar een markt waren geweest "daar bij u daar" 
Ze bedoelde dus.. in Nederland. 
Nu was dat van haar absoluut niet kwaad bedoeld, misschien zelfs juist aardig, het was niet racistisch, maar het geeft wel aan dat ik, in haar ogen, nog steeds in nederland hoor. 


Ik ben daar niet kwaad over, ook niet beledigd, vind mijn buurvrouw niet onaardig daardoor. En zij is zich ook van geen kwaad bewust. 
Het is maar iets heel kleins, iets heel onbewusts, niet kwaad bedoeld en toch zet het mij weer even apart. 

 
Quote
RE: Fisher-Price Piet poppetje uit het ass.
M&j  schreef op: 10-09-2014 13:34:20

Quote Boterbloem:

Maar eerlijk is eerlijk: ik maak ook niets mee wat mij dermate kwetst omdat het zo uitbundig gebeurd dat ik er anders over hoef te denken...






Ik wel, een paar jaar geleden toen ik voor racist werd uitgemaakt omdat ik naar de intocht ging kijken samen met mijn kinderen.
 
Quote
RE: Fisher-Price Piet poppetje uit het ass.
Boterbloem  schreef op: 10-09-2014 14:00:26

Quote m&J:
[...]



Ik wel, een paar jaar geleden toen ik voor racist werd uitgemaakt omdat ik naar de intocht ging kijken samen met mijn kinderen.



wat deed dat met je?
 
Quote
RE: Fisher-Price Piet poppetje uit het ass.
Kees  schreef op: 10-09-2014 15:48:29
tja, wat versta je precies onder kwetsen?

waar ik woonde hadden we bijv een Dirk vd Broek. Ik deed daar de boodschappen. Elke cassiere zit daar in een Dirk-hoofddoek en praten geen Nederlands. 98 % van de bevolking van die wijk is allochtoon (o sorry...een medemens met een noordafrikaans uiterlijk) ook deze mensen praten arabisch met de cassiere.

dan voel je je zeer buitengesloten, gekwetst? als ze dan ook nog eens lachen voel je je echt te kakken gezet.
dus....ik spreek ze erop aan dat ik me giga stoor aan hun gedrag.
veranderd het? nee.maar ik heb mn zegje gedaan iig.
en ik zal er mee moeten dealen.

moest ik naar de rechter stappen? dit soort taalgebruik strafbaar maken?
ik ben bang voor mensen in een burka. echt, ik schijt in mn broek. ik loop er voor om, ben op scherp als er toch zo een te dichtbij komt.
doen ze het af? nee...ik moet ermee dealen.

elke vreetschuur, supermarktjes, groentenboer, slager is bijv. een maand gesloten tjdens de ramadan, pas vanaf 22 uur open elke dag die periode.
irriteert me. maar ik moet ermee dealen.

zo mijn inziens ook voor de zwarte/bruine/donkere mensen/negers/ whatever...ze vinden het rot. ja, rot joh, maar deal ermee
de wereld zit vol met rottige dingen.
 
Quote
RE: Fisher-Price Piet poppetje uit het ass.
An  schreef op: 10-09-2014 16:13:19

Quote Alice:

Maar de essentie in dit zwarte pieten verhaal is niet dat je trots moet zijn op je kleur of nationaliteit. 
Voor deze mensen is het een probleem dat zwarte mensen ondergeschikt worden gemaakt aan een blanke heilige. 



Maar dat is het Sinterklaasfeest toch niet (meer)? Zwarte Piet is absoluut niet onderschikt aan Sinterklaas. 
 
Quote
RE: Fisher-Price Piet poppetje uit het ass.
M&j  schreef op: 12-09-2014 08:44:15

Quote Chloe:
Moe dr van, wat die liedjes betreft: ik vind inderdaad persoonlijk dat sommige teksten echt niet kunnen. Inderdaad een mooi voorbeeld wat je noemt ' ook al ben ik zwart als roet, ik meen het heus goed'. ik kan me zeer goed indenken dat mensen zich daardoor gekwetst voelen. Ik kan dat echt niet serieus meezingen.





Dan blijft de vraag, wie in nederland is, behalve zwarte piet, zo zwart als roet?
 
Quote
RE: Fisher-Price Piet poppetje uit het ass.
M&j  schreef op: 12-09-2014 08:44:45

Quote Boterbloem:
[...]

wat deed dat met je?








?
 
Quote
RE: Fisher-Price Piet poppetje uit het ass.
M&j  schreef op: 12-09-2014 08:50:05
Geen sinterklaasintocht in Dordrecht ? Intocht Sint Dordt onzeker door discussie Zwarte Piet De Sinterklaasintocht in Dordrecht gaat mogelijk niet door vanwege de discussie over Zwarte Piet. Als de traditionele Zwarte Piet kort voor de intocht verboden zou worden door de Raad van State, dan overweegt de Stichting Sint Nicolaas Dordrecht om zowel de intocht als de bijbehorende televisieuitzendingen op RTV Dordrecht af te blazen. Chris Hoogerwaard, die al sinds 2008 voor Sinterklaas speelt in Dordrecht, zegt namens de stichting: "We hebben ervoor gekozen om de Zwarte Pieten ondanks de discussie ook dit jaar weer gewoon bruin te laten zijn. We betreuren het dat mensen zich gekwetst voelen door het fenomeen Zwarte Piet, maar wij vinden het een belangrijk onderdeel van onze volkscultuur. Pieten zijn zwart of bruin door het klimmen door schoorstenen. En die schoorstenen zijn nu eenmaal niet paars." Praktische problemen Niet alleen vanwege principiële redenen overweegt de stichting bij een verbod om de intocht en het tv-programma af te blazen, er zijn ook praktische problemen. Hoogerwaard: "We zijn al sinds februari bezig met het voorbereiden van het televisieprogramma en beginnen deze maand met de opnamen. En daarin zijn de Pieten gewoon bruin. En als dan in november besloten wordt dat het niet meer mag, dan kunnen we ook het programma niet meer uitzenden." Op de vraag of het afblazen van de intocht niet zielig zou zijn voor de Dordtse kinderen, antwoordt Hoogerwaard: "Dan moet je niet bij ons zijn, maar die mensen die willen dat Zwarte Piet van het toneel verdwijnt." Rechter De Raad van State, de hoogste bestuursrechter, wil nog voor de verjaardag van Sinterklaas met een uitspraak komen over Zwarte Piet. Eerder oordeelde een Amsterdamse rechter dat de vergunning voor de intocht in Amsterdam in 2013 onterecht was afgegeven omdat Zwarte Piet een negatief stereotype is. De rechtzaak was aangespannen door een groep actievoerders. Zij hebben op meerdere punten bezwaar tegen Zwarte Piet. Ze signaleren bijvoorbeeld een negatieve negroïde stereotypering in combinatie met het koloniaal verleden van Nederland, net als geringe aandacht voor het onderwerp in het onderwijs en discriminatie op de arbeidsmarkt. Bron : (rtv rijnmond)

 

 

 
 
Quote
RE: Fisher-Price Piet poppetje uit het ass.
Son  schreef op: 12-09-2014 08:51:26
Ze hebben alle liedjes herschreven


Wie bepaald dat ?????
 
Quote
RE: Fisher-Price Piet poppetje uit het ass.
Jolanda1974  schreef op: 12-09-2014 08:57:50
 
Quote
RE: Fisher-Price Piet poppetje uit het ass.
Blauwtje  schreef op: 12-09-2014 08:58:30
Echt waar Son?
 
Quote
RE: Fisher-Price Piet poppetje uit het ass.
Son  schreef op: 12-09-2014 09:01:59
 
Quote
Navigatie
Vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | Volgende


Reageren op Fisher-Price Piet poppetje uit het ass.
Naam
Bericht