Menu
 

Topic:

Fisher-Price Piet poppetje uit het ass.

Harleysmama  schreef op: 08-09-2014 12:08:04
Piet-poppetje uit assortiment
Speeldgoedfabrikant Fisher-Price heeft een Zwarte Piet-figuurtje uit zijn assortiment gehaald. Het bedrijf besloot daartoe na klachten vanuit Nederland dat het poppetje racistisch zou zijn.

Foto: Fischer-Price
Het figuurtje maakt deel uit van een speciale Sinterklaas-versie van speelgoedserie Little People. ,,De figuurtjes zijn speciaal ontworpen voor de Benelux en zorgen voor veel Decemberplezier", meldt de vrolijke beschrijving nog op Bol.com. Maar na een klacht van het Nederlandse Twitter-account MAD Mothers NL, dat zich naar eigen zeggen inzet tegen discriminatie, trekt Fisher-Price het speelgoed terug.
,,We zijn ons bewust van de gevoeligheden en willen geen negatief stereotype bevestigen", zo stelt Fisher-Price op Twitter. Volgens de Amerikaanse speelgoedfabrikant is het poppetje ooit gemaakt omdat er veel vraag naar was onder consumenten. Maar blijkbaar weegt dat voor Fisher-Price minder zwaar dan de ophef die er in somige kringen is over Zwarte Piet. ,,We leveren de figuurtjes inmiddels niet langer aan de winkels", zo belooft het bedrijf.

 
Quote
Navigatie
Vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | Volgende
RE: Fisher-Price Piet poppetje uit het ass.
Son  schreef op: 08-09-2014 13:58:18
Oke, daar ben ik het mee eens Alice. Ik kan me zo voorstellen dat een enkeling dat zo voelde.

Maar er is nu 1000000 keer gezegd dat t niet zo is. Moeten ze dat ook wel aannemen.......
 
Quote
RE: Fisher-Price Piet poppetje uit het ass.
Suus  schreef op: 08-09-2014 14:02:59
Iemands gevoel serieus nemen is iets anders dan iemand zijn zin geven hoor. Tis net als bij kinderen, doe HUN gevoel af als onzin en ze gaan stampvoeten, neem ze serieus en PRAAT over waarom iets niet kan of mag en je hebt nog kans op begrip. Je gaat iemands gevoel toch niet belachelijk maken omdat jij anders bent en voelt????
 
Quote
RE: Fisher-Price Piet poppetje uit het ass.
Chloe  schreef op: 08-09-2014 14:04:20
mee eens Alice. En het feit dat iets een traditie is is geen argument. Tijden veranderen, de samenleving verandert en daar is niets mis mee. Als mensen hier moeite mee hebben, dan moet je dat serieus nemen. En door zwarte piet iets aan te passen verpest je het kinderfeest echt niet hoor.. Als er een feest zou bestaan waarbij vrouwen als dom of minderwaardig oid zouden worden neergezet, dan zou ik me daar ook niet prettig bij voelen en zou ik ook verwachten dat dat beeld wordt bijgesteld.
 
Quote
RE: Fisher-Price Piet poppetje uit het ass.
Harleysmama  schreef op: 08-09-2014 14:06:11
Ik woon in Amsterdam Zuidoost en ken genoeg mensen van buitenlandse komaf die deze hele discussie onzin vinden. Zwarte piet hoort al vanaf 1850 bij Sinterklaas en we hebben hem al genoeg aangepast aan de moderne tijd. Als je ziet hoeveel kinderen plezier beleven aan het hele sinterklaas gebeuren met zwarte piet. De scholen hier zijn voornamelijk zwart, en geen enkele ouder heb ik ooit horen klagen over zwarte piet. Hij hoort er gewoon bij. En inderdaad jaren terug hebben ze het hier geprobeerd met regenboog pieten, nou dat was geen succes en dat zegt mij genoeg. Door deze onzinnige discussie heb ik al niet eens meer zin om het te vieren. Weer een oerhollandse traditie die om zeep is geholpen. Wat is het volgende wat er verdwijnt. Misschien wel de moorkoppen, is toch ook discriminerend.
 
Quote
RE: Fisher-Price Piet poppetje uit het ass.
Minou  schreef op: 08-09-2014 14:08:00
En dan moeten ze ook nee accepteren na overleg. Nee in de vorm van piet blijft piet.

kinderen krijgen ook niet altijd hun zin, dus de neepieters ook niet




 
Quote
RE: Fisher-Price Piet poppetje uit het ass.
Suus  schreef op: 08-09-2014 14:10:14
Of de ja-Pieters, dat is nog niet duidelijk.

voor mij mag het blijven zoals het is, maar wil wel graag luisteren naar hen die er last van hebben
 
Quote
RE: Fisher-Price Piet poppetje uit het ass.
Harleysmama  schreef op: 08-09-2014 14:10:34
Kijk het is maar een kleine groep die zwarte piet discriminerend vinden, maar er wordt serieus gekeken hoe het anders kan. Hij heeft al geen kroeshaar meer is minder donker en draagt geen fel rode lippenstift meer en nog is het niet genoeg voor dat select groepje. Het liefst zien ze dat zwarte piet helemaal verdwijnt. Deze discussie zal nog jaren bestaan, tot het hele sinterklaas feest om zeep is geholpen. Ga dat maar dan eens uitleggen aan de kinderen. Volwassenen die gaan bepalen wat goed is voor een kind, terwijl die niet eens weet van heeft wat nu discriminatie is.
 
Quote
RE: Fisher-Price Piet poppetje uit het ass.
Minou  schreef op: 08-09-2014 14:11:32
meeste stemmen gelden in de democratie hihi


tuurlijk luisteren is niets mis mee, maar omgekeerd ook. 

Oorbellen zijn al aangepast vorig jaar. 
 
Quote
RE: Fisher-Price Piet poppetje uit het ass.
Alice  schreef op: 08-09-2014 14:12:54
Denk niet dat je daar zo makkelijk overheen kunt gaan. 

Als ik naar mezelf kijk... ik ben een buitenlander in het land waar ik woon, maar spreek wel dezelfde taal, heb dezelfde kleur en onze cultuur komt voor een groot deel overeen, maar er zijn fundamentele verschillen. Verschillen die ik eigenlijk niet kan accepteren omdat ze mij recht tegen de haren in strijken. En hoewel ik mijn best doe om te integreren, blijf ik altijd merken dat ik anders ben. En mijn kinderen ondervinden daar zelfs hinder van, terwijl zij hier geboren zijn en de nationaliteit hebben. 
Ik vind het geen probleem als iemand hier grapjes maakt over hollanders, doen ze het achter mijn rug, heb ik er al wat meer problemen mee. Vaak genoeg dat er grapjes gemaakt worden over de gierigheid van nederlanders, ik voel mij niet aangesproken, weet dat ik vrijgevig ben. Maar fluisteren ze dat zachtjes tegen elkaar, doet het mij pijn. 

Maak de verschillen nog groter.. huidskleur, taal, cultuur.. en dan is het nog veel moeilijker te integreren. 
Je weet niet wat het is, tenzij je het zelf hebt mee gemaakt. 
Een zwart persoon, gekscherend neerzetten, kan pijn doen voor iemand, je weet niet wat hij hier al heeft mee gemaakt. 
Zeggen dat je het niet racistisch bedoeld, maakt dan echt geen indruk. 
 
Quote
RE: Fisher-Price Piet poppetje uit het ass.
Son  schreef op: 08-09-2014 14:17:54
Ze worden niet gekscherend neergezet ! Doe voor de lol eens een keer mee met een intocht. Je bent t meest geliefd persoon op de dag. Zelfs in de auto wordt er lachend naar je gezwaaid (en zelf denk je..huh ken ik die?) Je lijkt een popster, kinderen vinden je leuk (helaas een paar opgeschoten 8+ gastjes alleen maar voor snoep)
Sommige kinderen zijn bang (heeft niks met piet te maken, maar voor anders) en dan is t een sport om ze toch (soms op afstand) enthousiast te maken door grapjes/kiekeboe/papa plagen

Wat is daar nou racistisch aan mensen ?????
 
Quote
RE: Fisher-Price Piet poppetje uit het ass.
Son  schreef op: 08-09-2014 14:20:16
*en nu heb ik trek in pepernoten*

 
Quote
RE: Fisher-Price Piet poppetje uit het ass.
Minou  schreef op: 08-09-2014 14:22:54
Mijn zak is leeg..


meiden hadden zin
 
Quote
RE: Fisher-Price Piet poppetje uit het ass.
Alice  schreef op: 08-09-2014 14:23:49
Ja, maar Son, je bent net zo geliefd als je paars, blauw, rood of geel bent. Het gaat niet om die kinderen. Het feest uiteraard wel, maar de discussie niet. 

De zwarte is het hulpje van de blanke, hij mag in principe het vuile werk opknappen. 

Voor ons, blanken, lijkt het een compliment als je Zwarte Piet wordt genoemd, want Piet is lief en cool. Maar voor een zwarte is het niet leuk om door een blanke, zwart genoemd te worden. 
Net zo goed dat ik het niet echt leuk vind om door een belg, hollander genoemd te worden, ook al ben ik dat. 
Je noemt hem zwart, dat is al discriminerend genoeg. Je maakt een onderscheid op basis van kleur, afkomst. 
Als jij langs een groep donkere mensen loopt en zij roepen naar jou, hey blanke.. voel jij je ook niet prettig, ook al ben je blank. 



 
Quote
RE: Fisher-Price Piet poppetje uit het ass.
Son  schreef op: 08-09-2014 14:30:15
Dus op basis van gevoel van een paar zeurpieten (sorry kon t niet laten) moet alles veranderd worden ? Hoor je nou zelf niet hoe krom dat is.

Ik heb ook bepaalde gevoelens over zaken, maar dat is dan toch echt mijn probleem...had ik daar maar niet moeten wonen (in dit geval gaat t over woonplaats) maar ik heb t ook gewoon geaccepteerd. Omdat t zo is... doe er verder niks mee.
ben wel verhuisd maar niet om die reden hahaha

Ik hoop echt dat hier op gestemd mag worden.
 
Quote
RE: Fisher-Price Piet poppetje uit het ass.
Alice  schreef op: 08-09-2014 14:35:02
Wel als dat gevoel recht tegenover iets staat, wat volgens onze grondwet niet mag.. discrimineren. 

Wat als we er nu 's dikke pieten van maken?
Aan kop staat een slanke, alle dikke pieten moeten doen wat die slanke zegt, die is de baas. Over de dikke maken we af en toe een grapje en we zingen er liedjes over... dikke piet ging uit fietsen, toen knapte zijn band.. 
Die dikke moeten slepen met pakjes en op daken klimmen. Vinden we grappig. 

Moet ik ook maar accepteren dat mensen mij een gierige hollander noemen, had ik maar niet in belgie moeten gaan wonen?
Da's toch stom?

 
Quote
RE: Fisher-Price Piet poppetje uit het ass.
Suus  schreef op: 08-09-2014 14:41:54
eens met Alice
 
Quote
RE: Fisher-Price Piet poppetje uit het ass.
Son  schreef op: 08-09-2014 14:42:46
Ik had ze voor hun bek geslagen.
Maar ga je nu naar de rechter omdat ze dat doen ? Nee... dus ja...je accepteert dat ze dat doen.....tis niet anders. Ik zou het trouwens niet persoonlijk aantrekken. Want je weet dat t niet zo is Zo grap ik altijd over domme belgen. Maar dat is natuurlijk zo'n onzin. Tis een grapje.... ik vind ze in Belgie slimmer omgaan met de zwarte pieten discussie in iedergeval.
 
Quote
RE: Fisher-Price Piet poppetje uit het ass.
Son  schreef op: 08-09-2014 14:44:55
Als dikke pieten iets is wat er bij hoort dan is dat zo....zo heeft circusdirecteur toch in tekenfilms etc ook altikd een hele dike buik.. denk je echt dat er iemand van wakker ligt ?

 
Quote
RE: Fisher-Price Piet poppetje uit het ass.
Angelique  schreef op: 08-09-2014 14:50:05
nou ik dnek dat mijn kind harder gilt als er een gele piet vooor zijn neus staat of hem keihard gaat uit lachen 
hoe kan iets wat zon lang al zon ingeburgerd is zo op de hak genomen worden 
waarom 100 jaar neiet en nu wel dit is iets van de afgelopen jaren als je hoord dat er zon 5 jaar gelden was dat er maar 1 persoon een aankalcht indiende 
en als er een schaap..... 

vorig jaar was aangifte doen gewoon een hype weet enit meer hoe het precies zat maar daarvoo buiten het piet gebeuren om was er al de ene na de andere die aangifte deed omdat ie niet aan genomen werd op huidskleur ofzo en ineens tonden er honderden om piet aan te klachen 
zoietskan ik niet serieus nemen 
oooo mogen we daar ook aangifte van doen oooo nou kom dan gaan we dat ff doen lache joh 

vind dat meer triest 
ik sta best open voor alochtnenen enz die behoren ook tot mijn vrineden kring maar er zijn wel grenzen hoor 
we zijn en blijven hollanders en we zijn erg gast vrij maar je kan je aanpassen 
zou wat zijn dat ik mijn bijv marokaanse vriend in huis haal maar ik dan direct alles volgens zijn regels zou moeten doen 
hij is bij mij te gast gedraagt zich aan mijnnormen en waarde en ik wil best wat inschrikken en hem bijv ene plek geven om te bidden maar dan is het klaar 
ben ik hem thuis daarintegen zal ik me ook aan hem aanpassen zo simpel is het toch respect voor elkaar en niet ik dnekder hier binnen en jij MOET respect voor MIJ hebben want ik ben gast 
nou dacht t niet 


daarbij gaat het zover dat ik me soms ook gewoon gediscrimineerd voel maar goed ik mag daar dan vooral niet over gaan klagen want ja dan ben ik wel erg dom bezig 
 
Quote
RE: Fisher-Price Piet poppetje uit het ass.
Blauwtje  schreef op: 08-09-2014 14:51:43
Ik denk eerder dat mensen het bij zichzelf moeten zoeken.
Waarom voel ik me zo, is het echt zo erg? Of maak ik het zo erg.


 
Quote
RE: Fisher-Price Piet poppetje uit het ass.
Alice  schreef op: 08-09-2014 14:52:24
Nja, dan maak je 't mooier dan het is. 
Reden dat het hier in Belgie niet zo oplaait, is omdat je hier als buitenlander je bek moet houden. 
Geef mij dan maar Nederland, waar de buitenlander zo perfect geintegreerd is, dat hij kan zeiken als een hollander ;-) 
Niet voor niks dat de meeste syriegangers uit Belgie komen, dit land is gewoon veel rechtser dan Nederland. 





 
Quote
RE: Fisher-Price Piet poppetje uit het ass.
Jo  schreef op: 08-09-2014 14:53:03
Ik heb veel "donkere"vrienden, Surinaams bv en geen 1 heeft moeite met zwarte piet, sterker nog ze vinden sinterklaas geweldig en staan vooraan bij de intocht.
Natuurlijk mogen de tegenstanders ook een mening hebben, maar afschaffen van zwarte piet is mij een brug te ver.
Maar ik heb niks met sinterklaas en het gedoe er omheen dus laat ik het aan mensen over die wel sinterklaas vieren.


 
Quote
RE: Fisher-Price Piet poppetje uit het ass.
An  schreef op: 08-09-2014 14:58:01
Ik word hier heel verdrietig van.

 
Quote
RE: Fisher-Price Piet poppetje uit het ass.
An  schreef op: 08-09-2014 15:03:25
Eigenlijk moet iedereen (die dit niet leuk vindt) contact opnemen met Fisher Price en naar de zwarte Piet poppetjes vragen. 
Het wordt eigenlijk tijd dat we in actie komen voordat er echt geen zwarte Piet producten meer in de winkels liggen. Of worden we dan met z'n alle opgepakt voor discriminatie?


 
Quote
RE: Fisher-Price Piet poppetje uit het ass.
Angelique  schreef op: 08-09-2014 15:42:47

Quote Blauwtje:
Ik denk eerder dat mensen het bij zichzelf moeten zoeken.
Waarom voel ik me zo, is het echt zo erg? Of maak ik het zo erg.





volledig mee eens 
is het zeiken omdat ik me aangevallen voel of is het zeiken omdat we dat mogen 
 
Quote
RE: Fisher-Price Piet poppetje uit het ass.
Alice  schreef op: 08-09-2014 15:45:57

Quote Angelique:
[...]


volledig mee eens 
is het zeiken omdat ik me aangevallen voel of is het zeiken omdat we dat mogen 




Dat geldt toch echt ook voor de pro-zwarte pieters


 
Quote
RE: Fisher-Price Piet poppetje uit het ass.
Jolanda1974  schreef op: 08-09-2014 15:48:03
ik vind Sinterklaas en Zwarte Piet een onderdeel van de Nederlandse Cultuur. Net zoals dat ritueel slachten van een lammetje bij het offerfeest is voor de Moslim gemeenschap. Daar ben ik het ook niet mee eens. Maar als ik daar wat van zeg respecteer ik hun cultuur niet... Maar andersom laten we het wel gebeuren. 

Kinderen zijn niet bezig met discriminatie, met de slavernij. De volwassenen maken dat ervan en drijven het tot het uiterste. Duur geld spenderen aan rechtzaken terwijl er op dat moment ook een kinderverkrachter of moordenaar terecht had kunnen staan.
 
Quote
RE: Fisher-Price Piet poppetje uit het ass.
Angelique  schreef op: 08-09-2014 15:52:45

Quote Alice:
[...]


Dat geldt toch echt ook voor de pro-zwarte pieters




ik zeik niet omdat ik mag zeiken ik zeik omdat ik het gewoon echt onzin vind dat zwarte piet moet verdwijnen omdat 

ik ben er van overtuigd dat dit alleen maar is omdat ze het mogen 
mocht piet verdwijnen dan ga ik t ook echt niet meer sponseren dan is het klaar met hele gebeuren dan maar weg de magie waar t allemaal om draaid 

 
Quote
RE: Fisher-Price Piet poppetje uit het ass.
Alice  schreef op: 08-09-2014 15:54:25
Dus waar het allemaal om draait is dat die beste man zwart is.. 
Niet zwart = geen feest

Sorry, die begrijp ik echt niet. 

 
Quote
RE: Fisher-Price Piet poppetje uit het ass.
Jolanda1974  schreef op: 08-09-2014 16:00:27
Nee de ophef waarom hij niet zwart zou mogen zijn is overtrokken in mijn ogen. Kinderen zien geen kleur.. Dus die maken er ook geen probleem van De "grote" mensen creeeren een probleem en verzieken het voor 95% van de bevolking.

 
Quote
Navigatie
Vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | Volgende


Reageren op Fisher-Price Piet poppetje uit het ass.
Naam
Bericht