Menu
 

Topic:

Zoontje niet gelukkig

Melissa  schreef op: 05-12-2012 15:58:57
Mijn zoontje van 6 is een heel bijzonder mannetje (al zeg ik het zelf), Hij kletste al heel vroeg, was al heel vroeg begaan met andere mensen, pikte altijd de moeilijk bereikbare mensen uit in de supermarkt of bus of zelfs op de markt en wist altijd precies dat te zeggen waar ze zich beter van voelden. Hij heeft nooit de egofase gehad (alles is van mij), hij heeft geen peuterpubertijd gehad (waar andere peuters gillend als een stervende zwaan op de grond vielen zei die van mij "Moeder ik vind het niet fijn dat ...."

2010 kreeg hij er een broertje bij, daar heeft hij het even moeilijk mee gehad, alles was zo rond dezelfde tijd, sintmaarten, sinterklaas, kerst, oud en nieuw en daarna een broertje erbij om rond die tijd ook te beginnen op school, toen is hij even terug gevallen met zindelijkheid, maar op zijn gedrag had het weinig invloed. Hij bleef het vrolijk stabiele ventje zoals altijd. En vooral altijd mama's ventje, veel knuffelen, veel complimentjes naar mij "Moeder wat heb je voor heerlijks gekookt?" (hij heeft mij een poosje moeder genoemd, geen idee hoe hij erbij kwam).

In groep 1 ging het perfect, de groep nam hem direct op en de juf vond hem heerlijk om in de klas te hebben, hij was een stabiele factor, praatte als brugman en trok altijd de groep bij elkaar, als een kindje wat zwakker was in de groep dan was hij degene die het kindje overal bij betrok en zo er voor zorgte dat iedereen gelijk was.

In groep 2 kreeg ik van de juf te horen dat hij de woordenschat en taalgebruik heeft van een kind uit groep 7, iets wat me niets verbaasde. Ook deze juf was erg tevreden over hem, hij is pienter, stabiel, niet boos te krijgen en een steun voor alle kindjes in de klas.

Mei dit jaar is de vrije school verhuist en hier in de buurt gekomen, aangezien dit onderwijs meer past bij onze opvoeding na uitvoerig overleg met juffen en tussen ons tweeën (papa en mama en kind zelf ook) de stap gemaakt. Wij denken dat hij zijn creativiteit (hij kan tekenen daar zeg je U tegen) daar beter tot zijn uitting zou komen. Ook zijn gevoeligheid naar anderen toe zou daar meer serieus genomen worden (hij had er niet zoveel last van dat het genegeerd werd dat hij anderen aanvoelt, maar het leek mij prettiger als een juf het niet zou afdoen als onzinnig) en gewoon prettiger dat er meer naar mijn kind werd gekeken ipv naar wat hij zou moeten kunnen. Ook onze zoon leek het fantastisch!

Dit schooljaar is hij er in de eerste klas begonnen (groep 3). In de zomervakantie heeft hij zichzelf leren lezen en aan het einde van de vakantie las hij het laatste hoofdstuk van Mathilda zelf, en begreep ook wat hij las. Op school laten ze hem nu vrij in het lezen.

Hij is in een klas van 6 kindjes gekomen (hij is de 6e), twee lieve meiden, en 3 jongens die anders zijn dan hem, impulsief, hardhandig, druk, luid. In de eerste weken is hij meerdere malen geslagen, een keer met zijn hoofd keihard tegen een raam geslagen en bij zijn keel gegrepen en op zijn kin gestompt! Er werd toen in mijn ogen niet genoeg aan gedaan en mijn kind herkende ik niet weer, hij was boos, gefrustreerd, verdrietig en ik kon hem niet meer bereiken, hij gooide met dingen, schreeuwde om alles, wil niet meer knuffelen, zijn 'liefde' naar mij is bijna helemaal weg, hij wil niet meer bij me in bed slapen, niet meer knuffelen, niet meer kletsen. Zijn broertje wat altijd zijn beste vriendje was krijgt klappen van hem, hij praat niet meer maar slaat, gooit met deuren en schreeuwt voornamelijk veel.

Toen ben ik hem thuis gaan houden, dit kan gewoon niet! Toen is er een pestbeleid in gang gezet. Wat bleek, het was niet eens op mijn zoon gemunt, deze jongens deden het bij iedereen, al vanaf de peuterspeelzaal, dus de rest van de kinderen wisten niet beter. Nu word er erg op gelet en zover ik weet gebeurd het ook niet meer.

Maar mijn zoon kan er niet aarden, hij vind het manier van onderwijzen fantastisch, maar hij mist het hebben van vriendjes. En ondanks dat de kinderen nu wel aardig tegen hem doen, heeft hij geen vriendjes op school.

Het excessieve gedrag is nu wel wat afgenomen, maar hij is nog steeds snel boos, hij praat nog steeds niet, alsof hij zich heeft afgesloten van de wereld, hij speelt wel weer met zijn broertje, maar schreeuwt veel tegen hem, sluit hem ook snel uit als hij niet doet wat hij wil. Praten met mij wil hij amper, bij me slapen (wat hij tot de zomervakantie elke nacht wilde) wil hij niet, knuffelen niet en op alles wat je hem vraagt krijg je een snauw.

Ik weet niet wat wijsheid is. Want ik kan nu wel zeggen, ik doe hem weer terug naar zijn oude school, zijn oude vriendjes. Maar het manier van onderwijs staat mij niet aan. Zo mag hij daar bijna niet vrij tekenen of zijn creativiteit uitten (moest hij thuis maar doen), ook het klassieke straf/beloningssysteem past niet bij ons. Maar ja, hij was er wel gelukkig.

Aan de andere kant, het is geen garantie dat hij daar weer de blije zoon word die hij was. Volgens zijn juf is het ook een nieuwe leeftijdsfase waar hij in zit, en daar kan het ook door komen. Verder zitten we weer vol in de feestdagen en krijgt hij er weer in maart een broertje bij. Allemaal spanning.

Ik weet niet wat ik moet beslissen, en ik heb het hem gevraagd, maar hij weet het ook niet. Het lijkt wel of hij kortsluiting heeft met zijn gevoel ....

Dus ik typ het hier eens van mij af, kijken of jullie nog wat inzichten hebben?

Ik ga maandag met zijn juf rond te tafel om te bespreken of hij misschien wat meer uitgedaagd moet worden met lesstof. Hij word nu erg vrij gelaten, maar misschien moeten ze eens hem uitdagen, tot hoever kan hij komen, want hij leest thuis zonder moeite stukken uit volwassen boeken en op school zit hij nu 2 klas boeken te lezen. Maar ik denk dat het niet 'de' oplossing is.

Dus waar is die gebruiksaanwijzing, 'bij dit gedrag doet u dat antwoord'.
 
Quote
Navigatie
Vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | Volgende
RE: Zoontje niet gelukkig
Esther Mv Thomas  schreef op: 06-12-2012 14:08:29
Toch zou ik hem echt in de gaten houden qua taalgebruik en vooruitzijn met lezen. Hierdoor kan het ook zijn dat hij iets mist in de klas, die kinderen hebben niet hetzelfde niveau als hij heeft (op dat gebied). Heeft school daar al iets over gezegd? Hoe gaat het bijv. met rekenen?

Thomas zou het volgens mij juist heerlijk vinden in een klas met maar 6 kinderen. Hij heeft momenteel moeite met sociaal zijn en zit bijv. apart in de klas, dat heeft hij nu nodig.
 
Quote
RE: Zoontje niet gelukkig
Melissa  schreef op: 06-12-2012 14:10:42
Kijk de ergste driftbuien zijn wel over. En het gedrag wat hij nu grotendeels vertoond krijg ik steeds te horen dat het 'normaal' is, maar dat is het niet voor Dominiek. Grote monden, zeggen dat het eten vies is, niet naar bed willen, zeggen dat je stil moet zijn als hij tv zit te kijken, als ik vraag of hij even de billendoekjes pakt oid dan krijg je een megazucht en een ongeduldige "Waarom moet ik ook altijd ALLES doen hier" (nee hij hoeft weinig te doen hoor), en waar hij voorheen nooit ruzie had met zijn broertje is het nu af en toe moord en doodslag. Zijn ze aan het tekenen en dan vind Valentijn het leuk een streep op Dominiek zijn tekening te zetten, normaal zegt D dan "Oooh wat mooi, wil je mijn tekening ook mooier maken" , nu begint hij te schreeuwen dat hij met zijn stomme rotpotloodjes van de mooie tekening van D moet afblijven en dath ij ook altijd alles verpest! . Op de dagen dat het op school wat minder gaat explodeert hij dan wel vaker, ik merk het direct als hij uit school komt, vaak krijg ik niet eens meer een hallo, en een kus en knuffel krijg ik al helemaal niet meer (ook niet op de goede dagen), en alles is mijn schuld, hij laat zijn muts op school liggen, mijn schuld, hij stoot zijn teen, mijn schuld .... Word er zo moe van, en hij is dan echt oprecht boos op mij. En echt, hij werd nooit boos op mij, nooit.
 
Quote
RE: Zoontje niet gelukkig
Melissa  schreef op: 06-12-2012 14:12:30

Quote Alice:
Ik denk niet dat D structuur nodig heeft. En ik denk dat de vrije school in principe wel bij hem past, alleen niet deze vrije school, met deze kinderen. 
Ik denk wel dat hij sociaal uitgedaagd wil worden. Veel contacten leggen, veel mensen/kinderen observeren. Ook gewaardeerd wilt worden door zijn klasgenootjes en juf. En dat dat nu te weinig zo is, waardoor hij zich emotioneel verveelt. 

Maar.. dat incident van 4 maanden geleden wat je beschreef in dat andere topic, zou ik ook niet helemaal willen uitvlakken. Jij kent D het beste en kan het beste inschatten wat dat met hem gedaan heeft en of dat invloed heeft. Weet niet of jullie daar samen over gepraat hebben, maar da's misschien geen overbodig iets.. 

Dominiek kan heel goed zelf dingen indelen, plannen, starten en afmaken, vandaar dat de vrije school in theorie goed voor hem is. Maar hij heeft harmonie nodig, de sfeer is voor hem bepalend, en deze klassen waar hij in zit zijn luid, er word slecht geluisterd, hij vertelde net dat de dag op school niet leuk was, veel kinderen wilden echt niet luisteren en bleven schreeuwen in de klas waardoor het geen moment rustig was.
 
Quote
RE: Zoontje niet gelukkig
Janneke  schreef op: 06-12-2012 14:14:30

Quote melissa:
Kijk de ergste driftbuien zijn wel over. En het gedrag wat hij nu grotendeels vertoond krijg ik steeds te horen dat het 'normaal' is, maar dat is het niet voor Dominiek. Grote monden, zeggen dat het eten vies is, niet naar bed willen, zeggen dat je stil moet zijn als hij tv zit te kijken, als ik vraag of hij even de billendoekjes pakt oid dan krijg je een megazucht en een ongeduldige "Waarom moet ik ook altijd ALLES doen hier" (nee hij hoeft weinig te doen hoor), en waar hij voorheen nooit ruzie had met zijn broertje is het nu af en toe moord en doodslag. Zijn ze aan het tekenen en dan vind Valentijn het leuk een streep op Dominiek zijn tekening te zetten, normaal zegt D dan "Oooh wat mooi, wil je mijn tekening ook mooier maken" , nu begint hij te schreeuwen dat hij met zijn stomme rotpotloodjes van de mooie tekening van D moet afblijven en dath ij ook altijd alles verpest! . Op de dagen dat het op school wat minder gaat explodeert hij dan wel vaker, ik merk het direct als hij uit school komt, vaak krijg ik niet eens meer een hallo, en een kus en knuffel krijg ik al helemaal niet meer (ook niet op de goede dagen), en alles is mijn schuld, hij laat zijn muts op school liggen, mijn schuld, hij stoot zijn teen, mijn schuld .... Word er zo moe van, en hij is dan echt oprecht boos op mij. En echt, hij werd nooit boos op mij, nooit.



Volgens mij allemaal vrij normaal, anders heb ik ook rare kinderen
Ik snap dat hij dit eerst niet deed, de mijne ook niet tot ze naar school gingen.
 
Quote
RE: Zoontje niet gelukkig
Myself  schreef op: 06-12-2012 14:15:00
Lees nou je eigen laatste zinnen eens terug van je laatste posting.
En denk dan eens aan wat je schreef in het topic laatst..........
Ik zie dan kopiëer gedrag denk ik.

 
Quote
RE: Zoontje niet gelukkig
Myself  schreef op: 06-12-2012 14:17:31
We waren tegelijk, ik bedoelde dus jouw stuk boven die met de quote van Alice erin.
 
Quote
RE: Zoontje niet gelukkig
Laura  schreef op: 06-12-2012 14:17:38

Quote melissa:
[...]Ik vulde het in dat kinderen dus alleen mogen lopen op de gang en dus zachtjes mogen praten. Niet dat Dominek daar nu zoveel problemen mee zou hebben hoor, maar mijn beeld van het gemiddelde kind is toch dat ze graag rennen, springen, dansen en schreeuwen en zingen enzo. En om dan op de plek waar ze het meeste van de dag zijn stil en rustig te moeten zijn lijkt me erg tegennatuurllijk.



ehh dat is ook zo alleen lopen, niet rennen en dansen en normaal praten...buiten op het plein, in de gynzaal, tijdens de muziek dan mogen ze weer andere dingen...het komt niet tegennatuurlijk over...Mijn zoon springt, danst zelf ook veel, kan niet echt stil zitten...ideaal dat ze op montessori ook op kleedjes mogen werken in de klas of soms werkjes in de gang op de grond, maar ja dat kan alleen als er niet gerend, geschreeuwt etc wordt...Maar goed het zijn echt geen gedrilde kleutertjes bij mijn zoon in de klas....
 
Quote
RE: Zoontje niet gelukkig
Tanja Mv J.m.n  schreef op: 06-12-2012 14:17:46

Quote melissa:
Kijk de ergste driftbuien zijn wel over. En het gedrag wat hij nu grotendeels vertoond krijg ik steeds te horen dat het 'normaal' is, maar dat is het niet voor Dominiek. Grote monden, zeggen dat het eten vies is, niet naar bed willen, zeggen dat je stil moet zijn als hij tv zit te kijken, als ik vraag of hij even de billendoekjes pakt oid dan krijg je een megazucht en een ongeduldige "Waarom moet ik ook altijd ALLES doen hier" (nee hij hoeft weinig te doen hoor), en waar hij voorheen nooit ruzie had met zijn broertje is het nu af en toe moord en doodslag. Zijn ze aan het tekenen en dan vind Valentijn het leuk een streep op Dominiek zijn tekening te zetten, normaal zegt D dan "Oooh wat mooi, wil je mijn tekening ook mooier maken" , nu begint hij te schreeuwen dat hij met zijn stomme rotpotloodjes van de mooie tekening van D moet afblijven en dath ij ook altijd alles verpest! . Op de dagen dat het op school wat minder gaat explodeert hij dan wel vaker, ik merk het direct als hij uit school komt, vaak krijg ik niet eens meer een hallo, en een kus en knuffel krijg ik al helemaal niet meer (ook niet op de goede dagen), en alles is mijn schuld, hij laat zijn muts op school liggen, mijn schuld, hij stoot zijn teen, mijn schuld .... Word er zo moe van, en hij is dan echt oprecht boos op mij. En echt, hij werd nooit boos op mij, nooit.




Dit vind ik wel heel herkenbaar gedrag hoor mijn oudste zoon van 7,5 is precies zo .
Van zijn zus van 5 kan hij ook weinig tot niks verdragen zal wel weer een fase zijn zoals we die al eerder gehad hebben . ( ben noh net geen politieagent maar zo volet het af en toe wel !)
Zijn jongere broertje van 1,5 is hij liever voor maar dat word ook minder als die in zijn kleurplaat gaat lopen krassen .
Ik vind de voorbeelden die je hier noemt dan ook eigenlijk wel normaal en ze gaan ook vast weer over zoals elke fase .




 
Quote
RE: Zoontje niet gelukkig
Melissa  schreef op: 06-12-2012 14:18:12
Hij helpt zelfs de tweedeklassers met het schrijven van brieven , nee met lezen en schrijven (al heeft hij nog wel wat moeite met schrijven hoor, zo maakt hij wel spellingsfouten als dagt ipv dacht). Maar hij zit op dat niveau ver voor op de andere kinderen, deze kinderen leren pas de letters nu voor het eerst en kleine woordjes als pim, noot , pas enzo.

Rekenen weet ik niet wat normaal is. Ze zijn nu net met de rekenmodules begonnen. Hij kan nu uit zijn hoofd de tafels van 1,2,3,5 en 10, verder kan hij met 2 cijferige sommen rekenen, al gaan degene onder de 20 natuurlijk het makkelijkst, daarboven moet hij goed nadenken. En hij heeft ook door dat 1000 + 100 1100 is, of dan roept hij stoer, ik kan de tafel van 1000 (ook niet zo moeilijk. Maar heb geen idee of dat goed is of niet.
 
Quote
RE: Zoontje niet gelukkig
Melissa  schreef op: 06-12-2012 14:19:40

Quote Myself:
Lees nou je eigen laatste zinnen eens terug van je laatste posting.
En denk dan eens aan wat je schreef in het topic laatst..........
Ik zie dan kopiëer gedrag denk ik.

Dat hebben er al meer gezegd, dat hij erg op iemand lijkt met dit gedrag.
 
Quote
RE: Zoontje niet gelukkig
Baby2  schreef op: 06-12-2012 14:20:18
Het gedrag wat jij omschrijft kan in principe heel goed horen bij een leeftijdsfase, alleen ben jij heel ander gedrag gewend en herken je daardoor momenteel je eigen zoon niet. Het gedrag wat jij omschrijft klinkt mij heel bekend in de oren, het beeld wat jij schetst van D daarintegen niet. Klinkt haast als gedrag wat helemaal niet past bij zijn leeftijd zeg maar.
Misschien is het een combinatie van beide, verandert zijn gedrag doordat hij ouder word, doet de verandering van school hem toch minder goed als gehoopt en voelt hij toch de spanningen thuis???? Ben geen deskundige, maar zoals jij je zoon omschrijft is hij een heel pienter mannetje dat veel oppikt. Misschien toch onbewust. En wat is dan wijsheid? Toch weer naar zijn andere school? Of toch niet? Lastig hoor. Heb je je zoon zelf al eens gevraagd wat hij wil? Misschien kan zijn antwoord helpen?
 
Quote
RE: Zoontje niet gelukkig
Melissa  schreef op: 06-12-2012 14:26:39
Maar voor mijn kind is dit niet normaal, hij heeft altijd in harmonie geleefd met alles, Hij houd niet van conflict en doet zelf ook zijn best op de harmonie te bewaren. En dat is nu weg, het lijkt wel of hij kortsluiting heeft van binnen en dat nu op de rest van de wereld los laat. Dus juist het conflict opzoekt, waardoor we meerdere keren per dag onenigheid hebben op de meest stomme dingetjes, en de oorzaak ligt nooit bij hem. Als hij met zijn fiets valt, is het altijd de schuld van de fiets, soms staat hij gewoon zijn fiets te schoppen omdat het zo'n stomme rotfiets is roept hij dan , en zo is hij niet, dit is niet zijn natuur.
 
Quote
RE: Zoontje niet gelukkig
Melissa  schreef op: 06-12-2012 14:29:06
Er zijn geen spanningen thuis! De sfeer is hier juist relaxt. We hebben ons kruisje (ek huisje zijn kruisje) maar er hangt hier geen gespannen sfeer op het moment. Is er echt wel eens geweest hoor, maar het gaat nu goed.

Ik vraag Dominiek regelmatig naar wat hij wil/voelt/denkt , maar het is moeilijk hem nog te bereiken (eerder wisten we van elkaar wat we ergens van vonden zonder het uit te spreken, en nu zelfs met woorden komt hij er moeilijk door)
 
Quote
RE: Zoontje niet gelukkig
Diedoes  schreef op: 06-12-2012 14:32:48
ik snap dat je het erg vindt dat hij zo veranderd, maar ik denk dat het wel normaal is en ook goed.
Altijd alles accepteren, alles goed vinden, nooit boos worden, alles rustig uitleggen dat is niet normaal en ik denk dat het voor de ontwikkeling van een kind erg goed is zijn emoties te leren kennen, zijn grenzen op te zoeken.
Tot nu toe is hij hard aan het ontwikkelen geweest wat betreft cognitieve dingen en nu op emotioneel vlak. Dat is heel normaal! Je zult zien dat het ook weer rustiger wordt. het zijn allemaal fases en als je die overslaat als peuter haal je ze op een ander moment in.

Steeds alles om hem heen veranderen zal niet helpen.
 
Quote
RE: Zoontje niet gelukkig
Baby2  schreef op: 06-12-2012 14:34:02
Maar ik las onlangs nog een ander topic van jou, en ik bedoel echt niet dat jullie een gespannen sfeer thuis hebben of samen ruzie maken, maar doordat D zo'n gevoelig kind is en snel dingen oppikt, dat hij daardoor misschien toch onbewust signalen oppikt???
Maar wat zegt D zelf? Geeft hij aan dat hij graag weer naar zijn andere school wil, benoemt hij andere dingen? Is er iets gebeurd op school? Want het lijkt me zeker niet normaal dat een kind zomaar zo drastisch veranderd, dat heeft vast een reden, maar welke?
Moeilijk hoor. Lijkt me erg frustrerend, je wilt toch graag dat je kinderen vrolijk zijn en lekker in hun vel zitten. Ik hoop dat jullie een oplossing gaan vinden.
 
Quote
RE: Zoontje niet gelukkig
Melissa  schreef op: 06-12-2012 14:35:08
Hij kende zijn emoties juist heel goed, hij kon echt ook heel goed verwoorden wat hij voelde. Mama ik vind het niet leuk dat piet tegen mijn schreeuwde, ik voelde mij gekwetst en daarna ook boos worden, waarom zou piet dat doen? Zou piet misschien jaloers zijn? of zou hij bang zijn? ... Op die manier was hij altijd met emoties bezig.

Nu zou hij kortsluiting krijgen en heel hard gaan terug schreeuwen tegen piet.
 
Quote
RE: Zoontje niet gelukkig
Spatje  schreef op: 06-12-2012 14:36:05
melissa mijn kinderen leefden ook in harmonie, maar op een gegeven moment bereiken ze een leeftijd waarop ze wel degelijk veranderen, dus kan heel goed gewoon bij de leeftijd horen hoor, kinderen veranderen nu eenmaal ...........
 
Quote
RE: Zoontje niet gelukkig
Senna  schreef op: 06-12-2012 14:38:16
Ik vind zijn eerdere gedrag minder normaal dan zijn gedrag nu...

Wat school betreft, als hij echt sociale contacten mist op deze school en daar moeite mee heeft, is het idd goed om na te denken of dit de goede plaats is voor D
 
Quote
RE: Zoontje niet gelukkig
Janneke  schreef op: 06-12-2012 14:39:27

Quote Senna:
Ik vind zijn eerdere gedrag minder normaal dan zijn gedrag nu...

Wat school betreft, als hij echt sociale contacten mist op deze school en daar moeite mee heeft, is het idd goed om na te denken of dit de goede plaats is voor D



Ik ook.
 
Quote
RE: Zoontje niet gelukkig
Ladybug  schreef op: 06-12-2012 14:41:16

Quote melissa:
Hij kende zijn emoties juist heel goed, hij kon echt ook heel goed verwoorden wat hij voelde. Mama ik vind het niet leuk dat piet tegen mijn schreeuwde, ik voelde mij gekwetst en daarna ook boos worden, waarom zou piet dat doen? Zou piet misschien jaloers zijn? of zou hij bang zijn? ... Op die manier was hij altijd met emoties bezig.

Nu zou hij kortsluiting krijgen en heel hard gaan terug schreeuwen tegen piet.




hahahah eerlijk gezegt zou ikhet terug schreeuwen tegen de piet een normalere reactie vinden van 6 jarige hahahahah dan : nou ik voel me gekwetst enz ...

School is een grote stap...waar verandering en aanpassingen bij horen.
 
Quote
RE: Zoontje niet gelukkig
Ivy  schreef op: 06-12-2012 14:44:19

Melissa  Ik kan me niet voorstellen dat je kind ongelukkig zou zijn  met ''maar'' 6 kindjes in de klas.  Dan zou ik heel ongelukkige kinderen moeten hebben die altijd ''maar'' met zijn zessen zijn, behalve met clubjes e.d. en dat is absoluut niet het geval! 


Het kan natuurlijk wel zijn dat D. zijn vriendjes die hij had mist.  Ik denk niet dat hij ongelukkig is, omdat hij in een kleine klas zit.  Er zijn heel veel kinderen die door thuisonderwijs minder in aanraking komen met andere kinderen dan schoolgaande kinderen (dus al die kinderen uit grotere klassen) en ik heb er eigenlijk nog nooit van gehoord dat die kinderen het grote-klassen-gebeuren missen.


Kinderen veranderen als ze ouder worden, zoals Spatje al aanhaalt.  En bij dat groter worden en dingen gaan beseffen, horen soms ook fases waarin ze wat minder lekker in hun vel zitten.  Ze leren daardoor omgaan met emoties die of nieuw zijn of die ze bewust beginnen te ervaren.  Verder is de decembermaand met Sinterklaas en kerst en vakantie ook altijd best heftig voor kinderen.  En niet te vergeten een nieuw broertje dat eraan zit te komen!


Misschien dat je hem gewoon lekker de tijd moet geven om met de drukte en veranderingen (school, baby) om te gaan en gaat hij dan vanzelf zijn draai vinden.


Persoonlijk zou ik niet weer van school wisselen als je wel tevreden bent over de manier van lesgeven. 


 

 
Quote
RE: Zoontje niet gelukkig
Sapperdeflap  schreef op: 06-12-2012 14:44:41
Het lijkt mij ook normaal gedrag voor zijn leeftijd. Mijn kinderen zijn ongeveer even oud als D. en doen ook zo, terwijl zij vroeger heel harmonieus met elkaar waren.

Je schreef dat hij net nog heeft gezegd dat het vandaag op school niet leuk was. Het was druk en geen moment rustig. Het lijkt me dat dit veel vaker gebeurt in de klas en ik zou daar iets mee doen als D. daar niet goed tegen kan.
 
Quote
RE: Zoontje niet gelukkig
Petrina  schreef op: 06-12-2012 14:46:08

Melissa, ik denk dat je ventje heeeeel erg aan het ontwikkelen is en enorm aan het groeien is als persoontje, het sociaal vlak en het cognitieve heeft hij de afgelopen jaren enorm aan gewerkt nu is dit aan de beurt. Dat leren gaat met soms hier en daar kortsluiting, omdat hij nog niet zo ver is dat hij weet hoe hij het wil, hoe het wel moet. En daarom is hij hier zo mee bezig.

Daarom is hij korter, is hij boos op V die zijn tekening onder tekent want D doet er zo zijn best op, hij kan het even niet meer netjes verwoorden omdat hij het niet leuk vind en even niet meer kan vergoeilijken wat er gebeurd.

Jij vind het heel naar, en maakt je zorgen, maar heb je er bij stil gestaan dat het misschien meer zorgelijk is als hij deze fase nooit zou hebben. Ik vind dit eerlijk gezegt veel gezonder klinken dan: ooo jij wilt mijn kleurplaat nog mooier maken? Niemand hoeft zijn kleurplaat mooier te maken, want hij kan het zelf heel goed. Oke het doseren en de manier waarop hij het overbrengt zijn dingen die hij nog moet leren, maar daar kan jij hem bij helpen.

Lieve D ik snap dat je het niet leuk vind dat V op je kleurplaat kleurt, zeg maar gewoon dat je het niet leuk vind en dat hij wel op een eigen papiertje mag kleuren.


Dit is waar jij hem bij kan gaan sturen naar hoe je wel wilt dat hij voor zichzelf op komt.


 


Wees trots op hem, dat hij voor zichzelf op komt, hij zal het nodig hebben in de maatschappij, maar leer hem hoe hij dit binnen fatsoens grenzen doet.


Wees duidelijk, geef het goede voorbeeld, stuur bij, geef hem handvaten, en geef hem grenzen en praat zelf ook niet zijn gedrag goed. Ik denk dat hij hier aan toe is, dat hij het nodig heeft, en dat als hij zichzelf hierin weer gevonden heeft, en als hij dit ook weer op niveau van zichzelf heeft ontwikkeld hij weer rustiger is.

Daarbij denk ik dat zeker zijn thuis situatie wel parten speelt, is het niet in prikkels die hij ervan opvangt dan wel van voorbeeld, maar 1 positief iets, je kleine ventje is hierin nog leerbaar en stuurbaar, daarbij kan hij misschien karakter trekken hebben van iemand maar is hij toch altijd uniek en helemaal zichzelf en daarbij als jij dat inziet, die overeenkomsten dan kan jij hem hier ook heel goed bij ondersteunen om er mee om te gaan zodat het leefbaar en fijn voor hem en zijn omgeving is.

 
Quote
RE: Zoontje niet gelukkig
Sapperdeflap  schreef op: 06-12-2012 14:46:12
Ivy, D. kan heel goed ongelukkig zijn in de klas als de sfeer niet goed is. De grootte van een klas maakt niet uit (al heeft mijn voorkeur meer dan zes kinderen), maar de groepsdynamiek wel.
 
Quote
RE: Zoontje niet gelukkig
Bloemblaadje  schreef op: 06-12-2012 14:48:29

Ik heb een beetje het gevoel dat je heel erg moeite hebt om te accepteren dat D aan het veranderen is en dat hij niet langer het jongetje is die alles goed vond en iedereen wil helpen. Mijn kinderen waren ook altijd heel erg lief en aardig, maar dat is (toevallig) zo rond dezelfde leeftijd als nu bij D ook gaan veranderen. Ze gaan meer hun eigen mening vormen en lekker overal tegen in als ze van die buien hebben. En ik vind dat een hele normale ontwikkeling. Ze hebben allemaal hun eigen ik en kunnen wij niet altijd even leuk en gezellig vinden, maar is voor hun wel belangrijk om zelf uit te vogelen en dat betekend niet gelijk dat er iets aan de hand is met het kind. Ik zie het echt als een ontwikkelingsfase waar ze dan weer doorheen gaan. Een probleem waar ik met de jongste erg tegen aan liep is dat hij op school altijd heel lief en aardig wilde zijn en gevonden wilde worden en dus ook veel goed vond en vervolgens thuis helemaal uit zijn plaat ging, want dan kwam alle frustratie eruit. Niet leuk voor hem en mij. Wij hebben toen ook met school afgesproken dat ze niet iedere keer een 'beroep' meer zouden doen op hem als bv een ander kindje ergens hulp bij nodig had, want hij voelde zich dan verplicht en durfde geen 'nee' te zeggen, terwijl hij er eigenlijk helemaal niet blij mee was.

 
Quote
RE: Zoontje niet gelukkig
Ivy  schreef op: 06-12-2012 14:48:56
Sapperdeflap  Ik bedoel ook niet dat D. niet ongelukkig kan zijn in deze (of een andere) klas.  Dat kan altijd, maar dat heeft dan niet te maken met het feit dat er 6 kindjes in de klas zitten, maar met de kinderen zelf.  En ook bij een klas van 30 kan de klas zo zijn dat je diep ongelukkig bent.  En daar spreek ik uit ervaring.
 
Quote
RE: Zoontje niet gelukkig
Sapperdeflap  schreef op: 06-12-2012 14:51:13
Maar Ivy, dan zeggen we toch hetzelfde? We zijn het dus met elkaar eens! 
 
Quote
RE: Zoontje niet gelukkig
Anne Mv 3  schreef op: 06-12-2012 14:59:03

Je eerste regel in je openingstopic is dat D een bijzonder mannetje is.
IEDER KIND is BIJZONDER
Je hebt/had D op een voetstuk staan, dat is niet goed voor hem.
Ja, hij is gevoelig, slim enz., geniet daar van! tegelijkertijd is het gewoon een jongetje van 6.
De relatie die jullie hadden was heel close, nu wil hij dat niet meer - dat is alles (simpel gezegd)
Veel kinderen maken zo'n periode door als peuter, ontwikkeling van het eigen ik enz.
In die periode bleef D in volle harmonie met jou, dat voelde fijn etc. Nu is hij aan het leren dat hij zélf een persoon is, dat hij dingen ànders kan voelen dan zijn moeder. Het is echt een heel normaal proces!

'k Weet niet of je het boek/de methode kent: 'How to talk to kids', past wel bij jou denk ik!
Als je zijn boosheid en ongeduld ziet, benoem dan wat je ziet én hoe dit is voor de ander.
Hij kon dan misschien alles altijd goed benoemen maar nu is hij dat even kwijt.

Wat betreft school zou ik me toch wel afvragen of hij genoeg uitdaging krijgt. 't Idee van de Vrije School is heel mooi, maar het werkt niet voor ieder kind. Het is ook wel een behoorlijke omslag voor hem van een school waarbij hij in een bepaald systeem werd gedrukt en naar nu een hele vrije manier van leren. Misschien is hij daar ook nog zijn weg in aan het zoeken.

 
Quote
RE: Zoontje niet gelukkig
Ladybug  schreef op: 06-12-2012 15:07:03
en als de vrijeschol bij JOU opvoeding past wil niet zeggen dan het bij D past.....toch?
 
Quote
RE: Zoontje niet gelukkig
Alice  schreef op: 06-12-2012 15:34:11
Hoe ben je zelf op dit moment, Melissa? Zit je lekker in je vel, of spelen de hormonen je ook parten, eventueel vermoeidheid waardoor je misschien anders reageert dan anders, of D die jouw emoties op pikt?
Geen verwijt hoor, maar iets waar ik hier altijd het eerste naar kijk als mijn zoontje uit zijn doen is.. mezelf En vaak ligt daar wel de oorzaak. 

Omdat je schrijft dat D jou de schuld van alles geeft.. Op zich heel logisch, jij bent zijn veilige haven en op jou kan hij bouwen. Dus hoeft helemaal niets te betekenen, maar misschien is het wel iets wat hij van zijn vader overneemt. Die geeft jou tenslotte ook van alles de schuld. 
 
Quote
Navigatie
Vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | Volgende


Reageren op Zoontje niet gelukkig
Naam
Bericht