Menu
 

Topic:

Thuisbevalling in gevaar

Melissa  schreef op: 23-09-2012 17:00:44

MAASTRICHT - De thuisbevalling in Nederland is in gevaar. Momenteel bevalt nog ongeveer 20 procent van de vrouwen thuis, in de jaren 90 was dat nog 35 procent.


Foto: ANP

Als dat aantal verder afneemt, kunnen vrouwen er straks niet meer voor kiezen om thuis te bevallen. Dat vreest Rafael van Crimpen, verloskundige en directeur van de Academie Verloskunde in Maastricht.


''Komt het percentage van vrouwen dat ervoor kiest om thuis te bevallen onder de 10 procent, dat verliezen de verloskundigen hun expertise. Als verloskundige moet je voldoende ervaring hebben met thuisbevallingen om ze goed en veilig te kunnen begeleiden.







Hoe minder vrouwen thuis bevallen, hoe minder vaak verloskundigen een dergelijke bevalling kunnen begeleiden'', legt Van Crimpen uit.


De verloskundige benadrukt dat ze het belangrijk vindt dat vrouwen zelf kunnen kiezen waar ze bevallen: thuis of in het ziekenhuis. ''Maar ik ben bang dat die keuzevrijheid er niet meer is over 10 jaar en dat iedereen dan in het ziekenhuis moet bevallen. Dat zou heel jammer zijn.''


Veiliger


 


Veel vrouwen kiezen voor een ziekenhuisbevalling omdat ze denken dat dat veiliger is. Maar dat is niet per sé zo, volgens Van Crimpen.


''De kans op een ingreep als je in het ziekenhuis bevalt is veel groter. Door de sluiting van kleine ziekenhuizen worden verloskamers steeds drukker. Bekend is dat waar tijdsdruk ontstaat, er sneller ingegrepen wordt.


Dat kan bijvoorbeeld door de vliezen te breken, een knip te zetten of de vacuümpomp te gebruiken. Ook is de kans op infecties groter in het ziekenhuis. Dit alles vertraagt het herstel van de kraamvrouw.''

 
Quote
Navigatie
Vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | Volgende
RE: Thuisbevalling in gevaar
Mama_anja  schreef op: 23-09-2012 17:24:37
ik weet het niet omdat ik niet kan kiezen voor thuis of in het zieken huis  maar ja ik denk dat we idd snel naar de tijd gaan dat je voor alle bevallingen in zh moet zijn 
 
Quote
RE: Thuisbevalling in gevaar
Kim Mv Sem  schreef op: 23-09-2012 17:25:17

Ik wist helemaal niet dat zo weinig vrouwen nog thuis bevallen


Ik ben zelf ook thuis bevallen, dat wilde ik en dat stond al vanaf het eerste moment vast, ik mocht alleen niet boven bevallen omdat ik te zwaar was voor de ambulancebroeders als er iets aan de hand was, vond ik wel erg jammer maar ja we hebben een een persoonsbed in de huiskamer gezet en dat ging ook prima.


De verloskundige deed er alles aan om me op me gemak te laten voelen en ik vond de sfeer van thuis ook wel erg prettig, niet zoveel mensen die om je heen lopen en dingen aan je vragen maar alleen de vk en later ook de kraamverzorgster.

Zou erg jammer zijn als vrouwen later geen keus meer zouden hebben tussen thuisbevallen of in het ziekenhuis...

 
Quote
RE: Thuisbevalling in gevaar
Son  schreef op: 23-09-2012 17:34:57
11 jaar geleden werd het thuisbevallen erg gepromoot. Ben dan ook van Michelle thuis bevallen. Ik zou het iedereen aanraden...
 
Quote
RE: Thuisbevalling in gevaar
Mitch  schreef op: 23-09-2012 17:36:17
Ik heb geen keuze voor thuis bevallen, maar mij lijkt het echt doodeng.
Mijn zus is wel thuis bevallen en die zweert erbij, vond het geweldig relaxed en ontspannen.
Eigenlijk kiest iedereen in mijn omgeving tot nu toe voor thuis bevallen alleen laat hun situatie dat niet even goed toe altijd.
 
Quote
RE: Thuisbevalling in gevaar
Minou  schreef op: 23-09-2012 17:47:08
Mij maakte het niets uit. Ik wilde thuis beginnen iig. Maar ja..meconium dus hup WKZ. En bij Stella ingeleid ivm geen vruchtwarer meer.
 
Quote
RE: Thuisbevalling in gevaar
Mafkees  schreef op: 23-09-2012 17:48:15
ik ben ook verbaasd dat er maar zo weinig thuisbevallingen zijn.

mijn eerste was in het ziekenhuis, wat een drama zeg.
de tweede thuis en als ik het opnieuw mocht doen zou ik weer thuis kiezen.

zo rustig, erg mooi , niemand op de wereld alleen wij.

ik heb het volste vertrouwen in een verloskundige, niet meer of minder dat de "muts" die ik in het ziekenhuis trof hoor.

zou jammer zijn, gun zoveel andere vrouwen ook het mooie van een thuisbevalling
je hoeft nergens meer heen, lekker alles van jezelf. voor mij ontspande het echt veel beter
 
Quote
RE: Thuisbevalling in gevaar
M&j  schreef op: 23-09-2012 17:48:25
Ik wist niet dat het zo hard minder werd. Ik ben blij dat ik bij beide thuis ben bevallen maar dat word onderhand uniek, geloof ik, toen ik geboren werd beviel iedereen zo'n beetje thuis. Mocht mijn dochter ooit zwanger worden hoop ik dat ze nog een keuze heeft.
 
Quote
RE: Thuisbevalling in gevaar
Jen9  schreef op: 23-09-2012 17:49:12
Ik heb t aalebei gedaan en t is me allbei bevalen..letterlijk haha! Voelde me thuis echt niet minder veilig dan in t ziekenhuis//
 
Quote
RE: Thuisbevalling in gevaar
Sammie  schreef op: 23-09-2012 17:49:37
Ik ben thuis begonnen, maar kind wilde er niet uit komen. Moest ik alsnog met persweeen in de auto. In het ziekenhuis aangekomen meteen spoedkiezersnede. Nou joepie, had ik me toch maar bij de eerste weeen in het ziekenhuis gemeld.
 
Quote
RE: Thuisbevalling in gevaar
Sammie  schreef op: 23-09-2012 17:50:32
Spoedkeizersnede dus, vlel niet veel te kiezen.
 
Quote
RE: Thuisbevalling in gevaar
Nijntjepluis  schreef op: 23-09-2012 17:53:05
bij mij idem ik had geen keuze ik had me dochter niet gehad als ik thuis zou zijn bevallen.
 
Quote
RE: Thuisbevalling in gevaar
Chloe  schreef op: 23-09-2012 18:07:14
ik ben thuis begonnen bij de eerste, maar moest naar het ziekenhuis ivm meconium in het vruchtwater. Vond het thuis absoluut geen prettige ervaring. Verloskundige + stagaire die maar in en uit liepen en beneden samen zaten te lachen en gingen zitten eten terwijl ik boven lag te creperen. Alleen de constante aanwezigheid van de kraamverpleegkundige vond ik fijn. In het ziekenhuis lekker op mijn eigen verloskamer en eigen verpleegster die ik kon roepen al ik er behoefte aan had en het idee dat er medische hulp voorhanden was als ik of mijn kindje het nodig zouden hebben, dat vond ik veel en veel prettiger! Bij mijn tweede was het ook sowieso een bevalling in het ziekenhuis geworden. Had de mogelijkheid om zelf voor een begeleiding door een gynaecoloog te kiezen ipv verloskundige tijdens mijn zwangerschap en ben dus ook automatisch in het ziekenhuis bevallen. Thuis bevallen is voor mijn persoonlijk niets. Misschien het gevoel, maar ik wordt niet spontaan zwanger en ik beval niet makkelijk, dus voor mij voelt een bevalling niet als iets natuurlijks, maar als iets medisch waar ik graag medische deskundige zorg bij heb.
 
Quote
RE: Thuisbevalling in gevaar
Esther Mv Thomas  schreef op: 23-09-2012 18:36:51
Hier op Walcheren mag je al een poos niet meer thuisbevallen, omdat dat niet meer in het ziekenhuis van Vlissingen kan, maar alleen in Goes. En dan zit je met de tijd om ernaartoe te gaan (bij spoed) en de brug die vooral in de zomer vaak open staat......Dus toen is er al gezegd dat thuisbevallingen niet meer mogen. Ik geloof wel dat er iets van een 'bevalhuis' is, maar dat weet ik niet zeker. Ik hoef toch niet meer te bevallen, dus houd mij er niet meer zo mee bezig.
Zelf mocht ik destijds ook niet thuisbevallen, i.v.m. een hartklepprobleem bij mijzelf (niets ernstigs), waardoor ik medicijnen moest krijgen. Op zich wel handig: wij hoefden ons niet af te vragen wat te doen.
Achteraf gezien sowieso blij dat het in het ziekenhuis gebeurde: zoonlief wilde niet eruit en het werd alsnog een keizersnede (na een vacuumpomp en al).
 
Quote
RE: Thuisbevalling in gevaar
Méanne  schreef op: 23-09-2012 18:42:19
Ik had alle drie de keren geen keuze en moest helaas in het zkh bevallen.

Ik heb als kraamverzorgende gewerkt en mede daar mijn vak wilde ik thuis bevallen.

Natuurlijk ook een paar keer een paniek situatie meegemaakt maar de vk handelde op die momenten heel rustig.

Het zou jammer zijn als thuis bevallingen zouden verdwijnen
 
Quote
RE: Thuisbevalling in gevaar
Liefje  schreef op: 23-09-2012 18:44:03
Ik wou echt bij de eerste zeker niet thuisbevallen en nu trouwens ook niet gewoon lekker in het ziekenhuis daar voel ik me op mijn prettigst.

Maar het zou natuurlijk voor anderen jammer zijn als die keuze gaat vervallen om thuis te bevallen
 
Quote
RE: Thuisbevalling in gevaar
Mitch  schreef op: 23-09-2012 18:46:11
Ik denk dat er dan een hoop paniek situaties ontstaan.
Zijn volgens mij best veel vrouwen die absoluut niet in het ziekenhuis willen bevallen en die doen dat dan zonder begeleiding gok ik.
 
Quote
RE: Thuisbevalling in gevaar
Liefje  schreef op: 23-09-2012 18:51:05
Hm ja maar goed als je als toekomstige moeder zon gok wil nemen dan ben je gewoon niet slim bezig denk ik dan weer....maar dat moet iedereen dan lekker zelf bepalen.
 
Quote
RE: Thuisbevalling in gevaar
Mitch  schreef op: 23-09-2012 18:52:00
Ja dat is waar, tis alleen zo jammer als daardoor de babysterfte weer op gaat lopen.
Maar goed is een andere discussie denk ik
 
Quote
RE: Thuisbevalling in gevaar
Melissa  schreef op: 23-09-2012 18:59:06
Ik vind het gewoon erg jammer. Een ziekenhuis bevalling brengt nou eenmaal veel risico's met zich mee, verder is het vaak fabriekswerk, zoveel bevalling per dag, zoveel verloskamers, dus er is een time-management, een vrouw krijgt er niet altijd alle tijd om te bevallen en er word snel bespoedigt (vliezen breken, pijnstilling, wee-opwekkers, randjes masseren) zodat de verloskamer weer voor de volgende gebruikt kan worden of dat de gynaecoloog naar huis kan. Ook word er sneller ingegrepen als er een vermoeden is dat er iets mis kan gaan ipv te kijken of het zich vanzelf oplost. Mijn verloskundige zegt dat gynaecologen sneller ingrijpen omdat zij de risico-gevallen doen en daarom meer bevallingen zien die misgaan en daarom ook bij goedgaande bevallingen sneller ingrijpen omdat ze een worst-case scenario in hun hoofd,hebben.

Ik persoonlijk zou alleen thuis bevallen zonder verloskundige als ik de keuze voor thuis bevallen met verloskundige niet kan maken. Ik denk dat dat voor ons veiliger is dan in het ziekenhuis.
 
Quote
RE: Thuisbevalling in gevaar
Sennamvyent  schreef op: 23-09-2012 19:01:18
Ik hoop dat vrouwen de keus blijven krijgen of ze thuis of in het ziekenhuis willen bevallen.

Ik zou zelf nooit meer thuis willen bevallen na de ervaring met Thomas. Als we toen thuis waren geweest, zou Thomas het niet overleefd hebben en ik misschien ook wel niet.

Maar vrije keuze bij zoiets belangrijks, graag houden zo!
 
Quote
RE: Thuisbevalling in gevaar
Melissa  schreef op: 23-09-2012 19:04:22

Quote Liefje:
Hm ja maar goed als je als toekomstige moeder zon gok wil nemen dan ben je gewoon niet slim bezig denk ik dan weer....maar dat moet iedereen dan lekker zelf bepalen.

ik zie het dus anders, ik durf de gok niet te wagen om in het ziekenhuis te bevallen, ik ben gehecht aan mijn gezondheid en aan het kindje in mijn buik, en ik durf niet de gok te nemen dat ik net de gynaecoloog tref die respect heeft voor de natuur en mijn bevalling niet ziet als een medisch spoedje. Ik wil graag mijn kind gezond en normaal op de wereld zetten en laat geen arts in de buurt komen zolang er geen medische noodzaak daarvoor is.
 
Quote
RE: Thuisbevalling in gevaar
Chantalmvsamen  schreef op: 23-09-2012 19:07:23
Ik zou ook niet meer thuis willen bevallen, ook al te veel dingen meegemaakt! En dan ben ik tovh echt blijdat ik in het ziekenhuis was. 
Ik vind het juist een fijn idee dat ze snel kunnen ingrijpen als ze denken dat het mis gaat en het niet kijken of het van het zelf oplost, nee echt niet... Maar ik  denk dat veel moeders dat hebben die echt wat mee hebben gemaakt liever in het ziekenhuis zijn .
 
Quote
RE: Thuisbevalling in gevaar
Chantalmvsamen  schreef op: 23-09-2012 19:09:11
Sorry maar dar vind ik dus echt nonsens wat je nu zegt Melissa, dat je juist niet in het ziekenhuis bevalt voor je gezondheid en dat van je kindje
 
Quote
RE: Thuisbevalling in gevaar
Angelique  schreef op: 23-09-2012 19:09:40
bij de eerste moest ik in zh bevallen was gen sprak van thuis bevallen ivm overgwicht
heb het erg fijn ervaren en mijn partner dito

bij een tweede wilde ik eigenlijk wel heeel erg graag thuis bevallen maar ja heb nog steeds overgwicht dus vk zal ongteijwfeld iets te miepen gehad hebben
mijn partner wilde het ook niet die vond het doodeng
hij zag al voorzich dat hij het alleen moest doen omdat ze te laat was ofzo
achteraf heeft het zo moeten zijn de bevalling is echt mega snel gegaan en ja meconium in vruchtwater als dat thuis was gebeurd was ik never niet op tijd in zh geweest dan was ik geheid in de auto bevallen
dus ja vond het erg fijn in zh heb ook heeerlijk kunnen bonden ruim uur de tijd gehad voor hij gewassen werd enz lekker bij mama liggen en drinken was super
dus mocht er ondnaks alles toch nog een komen ga ik weer naar t ziekenhuis
 
Quote
RE: Thuisbevalling in gevaar
Melissa  schreef op: 23-09-2012 19:14:52
Dat is prima, iedereen moet daar bevallen waar en hoe ze zich het prettigst voelen. Alleen voor mij persoonlijk staat de ziekenhuis bevalling onderaan de lijst met plaatsen waar ik me veilig voel, beval nog liever in het bos dan in een ziekenhuis (nogmaals tenzij er een medische noodzaak voordoet). Maar ik weet wat ik doe, heb me ingelezen en weet wanneer aan de bel te trekken. Wil niet zeggen dat mijn keuze dan niet slim is en denk zelfs dat het risico op babysterfte voor ons lager is dan in het ziekenhuis (kijk bij dieren, hoe meer je de barende stoort hoe groter de kans op sterfte onder de jongen).

Maar goed, nu start ik, of laat ik kme verleiden TOT een discussie zh vs thuis, en het gaat hier om keuze vrijheid.
 
Quote
RE: Thuisbevalling in gevaar
Melissa  schreef op: 23-09-2012 19:21:48

Quote chantalmvsamen:
Sorry maar dar vind ik dus echt nonsens wat je nu zegt Melissa, dat je juist niet in het ziekenhuis bevalt voor je gezondheid en dat van je kindje

dat mag jij vinden, maar heb het al eerder uitgelegd in een ander topic, in het ziekenhuis gaat mijn baarmoeder op slot, krijg ik geen/weinig endorfine waardoor de pijn heftiger is en uiteindelijk ga ik door alles hyperventileren. Daar kom ik niet weg zonder medische ingrepen. (en dat komt door vreemde machines die piepen, uniformen die in en uit lopen, steeds toucheren, geloof dat ik bij dominiek wel 6 keer getoucheerd ben in 10 tijd, moest plat op bed liggen, nou dat kan ik dus echt niet. En uiteindelijk met ruggeprik moeten bevallen)

Een thuis bevalling bij mij, ik heb wat buikpijn, keer in mezelf en ga ik bevalmodus en dan komt er een perswee en kind floept eruit zonder te persen ...

Welke zou jij kiezen?
 
Quote
RE: Thuisbevalling in gevaar
Zozo  schreef op: 23-09-2012 19:22:26
Ik wilde thuis bevallen maar mocht niet. Nu komen er geen kindjes meer bij dus maakt het voor ons niet meer uit. Maar vind het nig steeds erg jammer dat het 3x ziekenhuis was.
Moet ook zeggen dat ik verbaasd was van het percentage wat thuisbevalt. dat is veel lager dan ik verwacht had! Jammer als het in de toekomst niet meer mogelijk is.
 
Quote
RE: Thuisbevalling in gevaar
Sabinemvyinthe  schreef op: 23-09-2012 19:24:15

Ik ben in het ziekenhuis bevallen van Yinthe. Dat stond sowieso al vast. Ik woonde destijds twee verdiepingen hoog, de verloskundige vond het om die reden geen goed idee om thuis te bevallen (groot gelijk had ze, was ik het helemaal mee eens). Op een brancard was ik bijvoorbeeld nooit beneden gekomen.

Uiteindelijk ben ik met een medische indicatie naar het ziekenhuis gegaan en heeft daar de verloskundige van het ziekenhuis (gyneacoloog was bezet) de bevalling overgenomen. De dienst van mijn eigen verloskundige zat er al op, maar ze besloot toch bij mij te blijven. Zo geweldig! Ik ben haar nog altijd dankbaar. Zo voelde het toch nog vertrouwd :blij:.


 

 
Quote
RE: Thuisbevalling in gevaar
Chantalmvsamen  schreef op: 23-09-2012 19:27:31
Ik zou altijd in het ziekenhuis willen bevallen ondanks wat er met mij ook gebeurd , het risico dat er iets misgaat Met het kindje wil ik niet nemen. Wat jij hebt is iets psychisch en daar kan je ook hulp voor zoeken... want als je dat altijd hebt in ziekenhuizen is ook niet goed. 

 
Quote
RE: Thuisbevalling in gevaar
Melissa  schreef op: 23-09-2012 19:32:46

Quote chantalmvsamen:
Ik zou altijd in het ziekenhuis willen bevallen ondanks wat er met mij ook gebeurd , het risico dat er iets misgaat Met het kindje wil ik niet nemen. Wat jij hebt is iets psychisch en daar kan je ook hulp voor zoeken... want als je dat altijd hebt in ziekenhuizen is ook niet goed. 

Nee hoor is niet psychisch, is miljoenen jaren evolutie, geld voor de meeste vrouwen dat ze bij grote angst of als ze gestoord worden tijdens het bevallen minder endorfine aanmaken, daarom hebben zoveel vrouwen ook 'helse' bevalling.

Verder ben ik helemaal niet bang voor ziekenhuizen, en als ik iets heb waarvoor ik in een ziekenhuis moet zijn (dus als ik ziek ben) dan vind ik het erg fijn zelfs dat ik er heen kan gaan!
 
Quote
Navigatie
Vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | Volgende


Reageren op Thuisbevalling in gevaar
Naam
Bericht