Menu
 

Topic:

VN onderzoekt Zwarte Pieten

Xsara  schreef op: 19-10-2013 08:18:30

VN onderzoekt Zwarte Pieten





AMSTERDAM - 

De Verenigde Naties doen onderzoek naar het Nederlandse sinterklaasfeest. Een commissie buigt zich over de vraag of Zwarte Piet racistisch is.




 

De commissie staat onder leiding van de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten, schrijft NRC Handelsblad.


Vier rapporteurs inzake mensenrechten, culturele rechten, minderhedenrechten en racisme stuurden begin dit jaar een brief aan Nederland. Zij hadden „informatie gekregen” dat de traditie van Sinterklaas in de kern racistisch is. Zwarte Piet zou het stereotype voeden van Afrikanen als tweederangs burgers.


In de brief stonden vijf vragen die Nederland heeft beantwoord. Eind november overleggen de VN-rapporteurs over het Nederlandse antwoord. Financiële genoegdoening voor de slavernij moet volgens een van de rapporteurs in de discussie worden betrokken.


ik vraag me af wie dat dan heeft beantwoord, die vragen en om eerlijk te zijn vind ik dit wel erg ver gaan... willen ze het ons gaan verbieden wat al jaren onze traditie is?? Nee verbieden waarschijnlijk niet maar ik vind het zo onschuldig, ze zijn zwart door de roet, dat heb ik als kind altijd geleerd, had 2 gekleurde vriendjes en nooit heb ik een link gemaakt tussen zwarte piet en mijn vriendjes.. hoe komen ze er toch bij?? ze slaan gewoon helemaal door... je mag helemaal niks meer.. ik heb het gevoel dat mijn Nedrland zoals ik het ken helemaal aan het wegglippen is. Ik ben helemaal voor een multiculturele samenleving maar waarom worden onze tradities, onze dingetjes nu door het slijk gehaald, wij staan zo open voor andere tradities waarom moeten we de onze nu laten gaan......Ik denk dat als je de zwarte piet gaat weghalen of veranderen dat je veel nederlanders in hart en nieren gaat raken... dat komt onze samenleving niet ten goede en wekt alleen maar meer afstand tussen alle mensen..



 
Quote
Navigatie
Vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | Volgende
RE: VN onderzoekt Zwarte Pieten
Son  schreef op: 19-10-2013 08:21:59
Als er echt iets gebeurd dat zwarte piet verboden wordt, moet t volk gewoon in opstand. Niet naar intochten en zo...moet je opletten hoe snel t wordt teruggedraaid

begrijp gewoon echt niet dat ze die 21 zeurpieten serieus nemen
 
Quote
RE: VN onderzoekt Zwarte Pieten
Meelezer  schreef op: 19-10-2013 08:28:53
Het is zo jammer.
Hebben ze trouwens niets beters te doen daar???
Het gaat echt helemaal de verkeerde kant op als we in zo'n maatschappij moeten gaan leven.
Zwarte piet is discriminatie.
Dronken worden in een kroeg in Amsterdam dan krijgt de kroegbaas een boete, een waarschuwing en dan moet hij de keet voor een maand dicht doen.
Bankjes mogen niet meer voor viswinkels neergezet worden (uiteindelijk heeft de goede man het gewonnen).
We worden betutteld tot en met en niemand doet iets.
We kunnen we zeggen we gaan niet naar de intcht toe, maar daar trekt niemand zich verder iets van aan hoor, de regeltjes gaan gewoon verder en verder.
Ik vind het vreselijk.

En inderdaad, weer even on topic:
Zwarte piet was zwart geworden door het roet van de schoorstenen!
 
Quote
RE: VN onderzoekt Zwarte Pieten
Son  schreef op: 19-10-2013 08:38:58
Toch is dat niet helemaal waar hoor.
wij hebben dat er van gemaakt, omdat we piet als iets leuks zien.
Maar zwarte piet was wel degelijk het zwarte knechtje van de sint. Met de roe etc.

ik weet nog dat ik vroeger een boek had met liedjes. Daar stonden ouderwetse tekeningen in. Heel gaaf, maar niet zo lief en leuk als nu.
Vroeger was zwarte piet ook wel degelijk de slechterik, je kreeg de roe, of moest in de zak.
Maar feit is, is dat dit al jaren geleden is veranderd in iets positiefs en beetje jammer dat die zeikerds dat niet zien.

Tegenwoordig worden de liedjes al veranderd "wie zoet is krijgt lekkers wie stout is krijgt niks"
 
Quote
RE: VN onderzoekt Zwarte Pieten
Stefke  schreef op: 19-10-2013 09:09:29
Maar hoe zit het dan met die dwerg-elfen van de kerstman?
en het ritueel geslachtte schaap bij het offerfeest?
Vind ik ook niks.... Maar accepteer ik makkelijk omdat het bij hun tradities hoort!

op FB prachtige stukjes. Over "Sinterklaas, mag ik u voorstellen: de zeurPieten!" (foto van twee Afrikanen met een pieten-protestshirt aan)

en een met een briefje over jodenkoek, negerzoenen, zigeunerschnitzels ed. Met de vraag of als dat opgelost is er ook gekeken kon worden naar het Suikerfeest. Voor diabetici toch ook ERG CONFRONTEREND!!

wat een gedoe zeg! Straks moeten we het stiekem gaan vieren! Want linksom of rechtsom, hier komt zwarte Piet!
 
Quote
RE: VN onderzoekt Zwarte Pieten
Jen9  schreef op: 19-10-2013 09:12:24
Ik zou d'r blij om zijn als t er niet meer is... vind t zo'n stom feest.. Maar niet vanwege die pieten, maar wel vanwege de sint zelf.. hoeveel verkapte pdeofielen zitten er wel niet onder die baard, en maar op schoot klimmen.. brr....  Maarree.. ook ik doe mee, met frisse tegenzin.. de jongste gelooft gelukkig al bijna niet meer ;-)
 
Quote
RE: VN onderzoekt Zwarte Pieten
Zijlijn  schreef op: 19-10-2013 09:17:23
ik dacht er eerst ook zo over..
maar ik moet zeggen dat ik de laatste tijd mijn mening aan het bijstellen ben
vooral door een aantal artikele, waaronder deze:




Wie geen begrip opbrengt voor zwarte mensen die worden gekwetst door Zwarte Piet, gaat uit van zijn eigen beleving van het kinderfeest. Een denkfout, schrijft Robert Vuijsje.






  •  


     

    Mijn vrouw vertelde hoe ze het Sinterklaasfeest als kind had beleefd. Dat het ongemakkelijk voelde en pijnlijk en verwarrend. Hij was geschminkt in dezelfde kleur als Lynn, betekende het dat haar witte klasgenoten haar ook als een knecht zouden zien?




  • © anp.

    Robert Vuijsje.



  •  


     

    Quinsy Gario stelde niet voor dat het Sinterklaasfeest moet worden afgeschaft, hij vertelde waarom hij zo wordt gekwetst door Zwarte Piet. Interessant is de vraag waarom Westbroek en vele anderen daar zo agressief op reageerden.






Mijn vrouw en ik hebben jonge kinderen. Wanneer wij door de week om half twaalf nog wakker zijn, doen Lynn en ik meestal iets anders dan televisie kijken. Afgelopen maandag vielen we geheel per toeval midden in een uitzending van Pauw & Witteman terwijl Quinsy Gario aan het woord was over Zwarte Piet. Quinsy is een activist die ik nog kende van de bezwaren die hij maakte tegen mijn boek Alleen maar nette mensen en dan vooral de verfilming daarvan. 

Hij was een van de zwarte mensen die, vond ik, niet het verschil konden zien tussen een boek over racisme en een racistisch boek. Een van de mensen die alarm sloegen over de beschrijving van de zwarte personages, maar het er kennelijk mee eens waren dat alle blanke bewoners van Amsterdam-Zuid werden afgeschilderd als racisten. Toen ik hem zag was mijn eerste gedachte dan ook: daar gaan we weer. 

Gekwetst
Inderdaad vertelde Quinsy weer over zijn bezwaren tegen Zwarte Piet. Lynn is van Surinaamse afkomst en ik niet, toch legde ik haar even uit hoe het werkt: wanneer iemand overal door wordt gekwetst devalueert het de kracht van zijn argumenten. Nu is het een boek, of een film, dan weer Zwarte Piet, volgende keer de kwaliteit van de excuses voor de slavernij. 

Je kunt niet het recht opeisen dat iedereen zich maar aan jou moet aanpassen. Vroeger ging ik naar alle thuiswedstrijden van Ajax. Nu heb ik geen zin meer om twee uur lang te luisteren naar tienduizenden mensen die schreeuwen over joden die al dan niet aan het gas moeten. Van die mensen eis ik ook niet dat ze daarmee ophouden.

Lynn vond dat ik stil moest zijn. Ze had meer aandacht voor de reactie op Quinsy van mede-gast Henk Westbroek. Hij had, om het mild uit te drukken, weinig begrip voor zijn verhaal. In de zes jaar dat we samen zijn, had ik Lynn niet eerder zo fel zien reageren op een raciale kwestie. Ze is niet bepaald iemand die zich overal door gekwetst voelt.

Was er iets mis met ons dat wij zes jaar lang over allerlei andere onderwerpen hadden gesproken, zeg maar alsof we gewoon een man en een vrouw waren en niet de vergadering van de Verenigde Naties - en dus nooit onze standpunten over Zwarte Piet hadden uitgewisseld? Ik zei nog dat ik tijdens mijn jeugd ieder jaar Sinterklaas vierde en nooit iemand de connectie zag maken tussen Zwarte Piet en zwarte mensen. Ook op de school van mijn zoon kon ik me niet voorstellen dat ook maar één leerling dat verband legde.

Trein met wagons
De volgende ochtend keek ik nietsvermoedend op Facebook. Guilly Koster is een man die ik leerde kennen toen hij afgelopen oktober alle media inlichtte dat ik met de dood zou zijn bedreigd naar aanleiding van een interview over de verfilming van mijn boek - toevallig bracht hij daarmee en passant zichzelf en zijn programma op de radiozender mArt onder de aandacht. Hij had een link geplaatst naar het P&W-interview en schreef eronder: 'Ik stel voor dat we dat 'gezeik rond 5 mei' ook maar afschaffen en rond die tijd een houten trein met gesloten wagons die mensen oppikt voor de lol door de stad laten rijden ... just for fun.' 

Die avond hadden Lynn en ik zowaar weer tijd om op de bank te zitten. Waarom toch, vroeg ik, moeten jullie altijd die vergelijking maken? Zo van, waarom wel al die aandacht voor jullie ding en niet voor dat van ons? Ik vond, of het nu ging over de slavernij of de Tweede Wereldoorlog, we wisten allebei dat het voor blanke Hollanders gezeur over vroeger was waar je ze niet meer mee moest lastigvallen. Samen zouden wij een soort bondgenoten moeten zijn. Lynn vermoedde dat de rol van de joden tijdens de slavernij in Suriname een bondgenootschap in de weg stond, in de ogen van haar soortgenoten.

Ik wist dat we hier het punt hadden bereikt waarop we tegen elkaar op gingen bieden. Tijdens de slavernij bestond de familie van mijn vaders kant uit straatarme joden die in de getto's van Amsterdam woonden. Mijn moeders familie werd in Polen en Rusland door pogroms van het ene naar het andere dorp verjaagd. Ik speelde mijn vaste troefkaart: van mijn voorouders wist ik zeker dat ze niets met de slavenhandel te maken hadden. Lynn is erg donker, maar van lichter gekleurde Surinaamse creolen was het minder zeker dat zij geen afstammelingen waren van slavenhouders.

Oerwoudgeluiden
Ze zuchtte. En vertelde hoe ze het Sinterklaasfeest als kind had beleefd. Dat het ongemakkelijk voelde en pijnlijk en verwarrend. Waarom praatte Zwarte Piet met een Surinaams accent terwijl hij zogenaamd uit Spanje kwam? Zwarte Piet was, iets anders kon je er echt niet van maken, de knecht van Sinterklaas. Hij was geschminkt in dezelfde kleur als Lynn, betekende het dat haar witte klasgenoten haar ook als een knecht zouden zien? Ik pakte mijn telefoon en belde de enige zwarte klasgenoot die ik had op de lagere school. Ook Arnie is iemand die ik in de vijfendertig jaar dat ik hem ken nooit heb horen klagen over complotten die de witte man tegen hem zou smeden. Wij zaten op school in de tijd dat we met de hele klas demonstreerden tegen Deetman en de neutronenbom - als twaalfjarigen waren we politiek bewust. Arnie vertelde dat Zwarte Piet ieder jaar onze klas in kwam en oerwoudgeluiden maakte. Hij had dezelfde eenzaamheid gevoeld als Lynn. Ik kon me helemaal niets herinneren van oerwoudgeluiden.

Op dat moment besefte ik welke denkfout ik had gemaakt: ik was uitgegaan van mijn eigen beleving van het kinderfeest. Mijn eerste instinct bleek te denken vanuit de meerderheid en niet als een minderheid. Het was dezelfde denkfout die Henk Westbroek maakte en iedere niet-creoolse Nederlander die oordeelt of Lynn of Arnie of Quinsy of al die anderen, wel of niet gekwetst mogen zijn door Zwarte Piet. Het is niet relevant wat Henk Westbroek of ik ervan vindt, ons gevoel doet deze keer niet ter zake. Ook had ik dezelfde denkfout gemaakt als Guilly Koster. Zo geobsedeerd zijn door je eigen particuliere leed dat het zicht wordt vertroebeld op vergelijkbare pijnen van andere groepen.

Agressief
Als parafrase op het spreekwoord Just because I'm paranoid doesn't mean they're not out to get me, zou ik willen concluderen: dat iemand een Zeurpiet is (pun intended) niet betekent dat hij niet in dit geval een keer gelijk kan hebben. Quinsy Gario stelde niet voor dat het Sinterklaasfeest moet worden afgeschaft, hij vertelde waarom hij zo wordt gekwetst door Zwarte Piet. Interessant is de vraag waarom Westbroek en vele anderen daar zo agressief op reageerden.

Scholen, burgemeesters en andere feestorganisaties, wat zou het bezwaar zijn tegen het voortschrijdende inzicht om Zwarte Piet te vervangen door een Kleurenpiet, met een rood, geel, blauw, groen of zwart geschminkt gezicht? Kleurenpiet heeft net zoveel lettergrepen als Zwarte Piet, aan onze liedjes hoeft slechts één woord te worden veranderd.



en ook de uitspraak van Jurgen dat tradities niet perse goed zijn, dat vrouwenbesnijdenis ook een traditie is...en het niet hebben van stemrecht voor vrouwen ooit ook...


ik vind de discussie op dit moment niet handig. Maar ik zie niet in waarom we hem vanaf januari niet zouden kunnen voeren en een manier kunnen zoeken met elkaar om enerzijds vast te houden aan traditie en anderszijds mensen niet te kwetsen.


 
Quote
RE: VN onderzoekt Zwarte Pieten
Zijlijn  schreef op: 19-10-2013 09:18:13
de onderste twee alinea's zijn van mij in bovenstaande
 
Quote
RE: VN onderzoekt Zwarte Pieten
Chloe  schreef op: 19-10-2013 09:19:57
ik weet eerlijk gezegd niet wat ik ervan moet denken. Ergens snap ik het wel. En het is een traditie, maar de samenleving en de tijden veranderen en tradities veranderen ook. En inderdaad is het van oorsprong wel een feit dat zwarte piet het knechtje was van Sinterklaas. Dat wordt nu anders gebracht, maar het is wel zo. Maar goed, ik heb sowieso niet zo heel veel met het feest, kan me vinden in de reactie van Jen9.
 
Quote
RE: VN onderzoekt Zwarte Pieten
Son  schreef op: 19-10-2013 09:25:10
Ik vind de reactie van jen9 nergens op slaan. Zo kunnen die gasten ook in de speeltuin zitten. Overal wat achter zoeken..
en ik vind dat zwarte piet op dit moment helemaal niks meer te maken heeft met racisme....dus wat is t probleem ? Vroeger was t wel zo....nu niet meer...punt...dussss
 
Quote
RE: VN onderzoekt Zwarte Pieten
Mafkees  schreef op: 19-10-2013 09:26:21
Ik vind het feest heerlijk gezellig

Dat pieten geneuzel dikke onzin

Schaf alles af wat gezellig is, dan wordt NL leuker?
Als de kleurlingenzich maar fijn voelen?

Bah wordt er pissigvan, en bijna een zwartkijker
 
Quote
RE: VN onderzoekt Zwarte Pieten
Son  schreef op: 19-10-2013 09:29:35
Hahaha mafkees.
99 % van de kleurling heeft er geen moeite mee hoor.
die turkse en marokkaanse kinderen staan hier t hardst te roepen om swarte piett en in de bijlmer werden de bonte pieten paar jaar geleden ook niet gewaardeerd. ..
 
Quote
RE: VN onderzoekt Zwarte Pieten
Jaykah  schreef op: 19-10-2013 09:31:33
Ik heb een donker schoonzusje en zij wordt zelfs woest over deze discussie het is een kinderfeest en heeft niets met rascisme of discriminatie te maken helemaal niets.

 
Quote
RE: VN onderzoekt Zwarte Pieten
Marijetje  schreef op: 19-10-2013 09:39:44
Geen zwarte pieten, betekent waarschijnlijk einde sinterklaasfeest. En dat gaan dan ook de bedrijven merken in de kassa. De omzet in de feestmaand zal dan zeker vele malen lager liggen.
Voor ons persoonlijk: zwarte pieten horen erbij! Dat is een Nederlandse traditie die al eeuwen lang in stand gehouden wordt, wie moet er anders de kadootjes in de schoenen brengen? Grappen uithalen en de kinderen plezier bezorgen bij de vieringen op school, maar ook bij mensen thuis?
Geen pieten meer, dan schaffen wij hier thuis het hele feest maar af.  
Heel onze cultuur, onze tradities, die ons door onze opa`s en oma`s al doorgegeven zijn van generatie op generatie worden 1 voor 1 om zeep geholpen, ik vind dat echt zorgwekkend.
 
Quote
RE: VN onderzoekt Zwarte Pieten
Mikmvg  schreef op: 19-10-2013 09:41:29
In oorsprong is ZP een knecht van Sinterklaas en kun je het rascistisch vinden. Tegenwoordig zijn er vele verschillende zwarte pieten, praten ze niet meer met een accent, zijn ze niet per definitie dom en dat zwarte komt van de schoorsteen. Dat hun pakken niet zwart zijn is omdat ze natuurlijk werkpakken hebben en bij de intocht enzo hun goed pakken aandoen. Helaas krijgen ze hun vel niet meer schoon.

Tegenwoordig is ZP een volwaardig persoon, die vaak nog wel veel slimmer is dan Sinterklaas. Ik denk dat de Sint zonder zijn pieten niet ver komt. Ik vind het dan ook gezeur.
Ik kan me wel voorstellen dat 'vroeger' toen piet nog werd afgeschilderd als dom en als knechtje/ boeman dat mensne daar door gekwetst zijn geweest, maar nu?

Kijk naar de pieten van het Sinterklaasjournaal, dat zijn toch hartstikke leuke figuren?
 
Quote
RE: VN onderzoekt Zwarte Pieten
Laura  schreef op: 19-10-2013 09:42:54

hoe leg ik dit uit van mijn dochter van drie...zwarte piet is wit geworden, omdat hij anders teveel op en slaaf/knecht leek...kan ik gelijk gaan uitleggen wat een slaaf is...

 
Quote
RE: VN onderzoekt Zwarte Pieten
Zijlijn  schreef op: 19-10-2013 09:43:35
interessante meningen ook vind ik:


Het wordt uit de felle reacties wel heel erg duidelijk dat de zogenaamde 'Nederlandse tolerantie'een mythe is en dat wij eigenlijk voor het merendeel een racistisch kortzichtig volkje zijn met weinig historisch besef. 


Tradities veranderen constant. Het Sinterklaasfeest is daar een perfect voorbeeld van, het is nooit langer dan 50 jaar hetzelfde geweest. en Zwarte Piet zelf is een vrij nieuwe toevoeging aan het feest. Tradities worden ingehaald door veranderende normen en waarden en passen zich aan. 
Een beeld dat gecreeert werd in een tijd waarin iedereen nog racistische vooroordelen had over buitenlanders is niet meer van deze tijd. Nederland maakt zich ook internationaal belachelijk door aan oude, racistische, achterhaalde waarden vast te klampen. Tijd om het te veranderen.



Zo vreselijk vreemd deze reacties. Jullie doen alsof er maar een paar tegenstanders zijn - ik woon in het buitenland en moet al jaren het ongeloof, de klachten en de verbijstering over deze traditie aanhoren. Het is gewoon een ongelooflijk vreemd verhaal, zwarte knechtjes van de witte meester, en zolang het goed gaat is alles prima, maar als mensen het echt vervelend gaan vinden moet je het gewoon veranderen. Jullie zeggen dat kinderen het niet als rascisme zullen ervaren: weet je dat zeker? Opgroeien met het beeld dat de witte grijze man de baas is en de zwarte wat idiote knechtjes achter hem aanlopen? Jullie weten zeker dat dat geen vooroordeel verankerd? En wat dan nog als kinderen er niet door beinvloed worden - is het niet genoeg dat er mensen door beledigd worden? Alleen nederlanders zouden zo fel en akelig op de voorgestelde veranderingen van een traditie kunnen reageren. Zo persoonlijk, zo hatelijk. Maak er gewoon een kleurenpiet van, en hou op met die walgelijke retoriek als "blijf van onze traditie af" en "als de meerderheid het leuk vindt is het verder jou probleem".



Je kunt er simpelweg niet onderuit dat de basis van het feest in de 19e eeuw racistisch is geworden door bij Sinterklaas zwarte knechten te plaatsen. Dat is door een Nederlandse meneer bedacht in een tijd dat slavernij nog geaccepteerd was. Er zijn meer tradities uit vroeger tijden waarvan we gelukkig zijn afgestapt, zoals heksenvervolging. 

Helaas voor alle boze Nederlanders is het duidelijk een overblijfsel van slavernij als een grote blanke baas zwarte knechten heeft die zijn klusjes moeten uitvoeren. Veelkleurige pieten veranderen niets aan het feest maar halen het racistische element ervan af.

Ik snap niet dat men zo heftig reageert op het veranderen van een traditie. Mij lijkt het super leuk allerlei verschillende kleuren pietjes. Zeker als ik mijn mede mens hier een plezier mee kan doen.



 
Quote
RE: VN onderzoekt Zwarte Pieten
Son  schreef op: 19-10-2013 09:44:33
Precies mik
En vroeger, toen t nog wel vorm van racisme was, hoorde je ze er niet over.....
ze moeten gewoon kappen met die onzin en die kids laten genieten van de pieten
 
Quote
RE: VN onderzoekt Zwarte Pieten
Son  schreef op: 19-10-2013 09:47:38
Sorry zijlijn ? Nieuw....no way


Zwarte Piet is de hulp van Sinterklaas. Hij is vooral te herkennen aan het feit dat hij zwart of bruingeschminkt is en aan een soort pagepakje uit de 16eof 17e eeuw. Verder heeft Zwarte Piet een kapsel van zwarte krullen.
 
Quote
RE: VN onderzoekt Zwarte Pieten
Mitch  schreef op: 19-10-2013 09:47:53

Nou laten we een compromiss sluiten.
We schminken Zwarte Pieten weer echt zwart zoals eerst en niet meer bruin... dan kunnen mensen DAAR niet meer over vallen.
Voor mij part schilderen we die mensen zwart op basis van schoorsteen asverf of weet ik het!

En verder gaan we gewoon even normaal doen met elkaar en ophouden met dat gezeik over zwarte pieten en genieten van het feit dat ze vreugde komen brengen.
En als ze er dan toch zo nodig labeltjes discriminatie aan willen hangen, laat ze er dan eens blij mee zijn dat Donkere mensen en een Turk  niet als crimineel of dief worden neergezet maar als groep die daadwerkelijk mensen blij maakt en iets weg geven

Maar kom op hey waar hebben we het over, moeten we de bloemencorso ook maar aflassen want hey, worden ook tulpen neergezet, die gemaakt zijn uit tulpenbollen en ow ow daar hebben we ook nog wel een verhaal over.
Wat denk je van die arme arme paashaas die chocoladeeieren uitkakt en daarna zelf opgevreten word.
Zo ken ik er nog wel een paar...... ga eens nuttige dingen doen in plaats van wereldwijd een discussie voeren over ons Sinterklaasfeest.


 

 
Quote
RE: VN onderzoekt Zwarte Pieten
Mikmvg  schreef op: 19-10-2013 09:49:14

Quote :
interessante meningen ook vind ik:


Het wordt uit de felle reacties wel heel erg duidelijk dat de zogenaamde 'Nederlandse tolerantie'een mythe is en dat wij eigenlijk voor het merendeel een racistisch kortzichtig volkje zijn met weinig historisch besef. 


Tradities veranderen constant. Het Sinterklaasfeest is daar een perfect voorbeeld van, het is nooit langer dan 50 jaar hetzelfde geweest. en Zwarte Piet zelf is een vrij nieuwe toevoeging aan het feest. Tradities worden ingehaald door veranderende normen en waarden en passen zich aan. 
Een beeld dat gecreeert werd in een tijd waarin iedereen nog racistische vooroordelen had over buitenlanders is niet meer van deze tijd. Nederland maakt zich ook internationaal belachelijk door aan oude, racistische, achterhaalde waarden vast te klampen. Tijd om het te veranderen.





Zo vreselijk vreemd deze reacties. Jullie doen alsof er maar een paar tegenstanders zijn - ik woon in het buitenland en moet al jaren het ongeloof, de klachten en de verbijstering over deze traditie aanhoren. Het is gewoon een ongelooflijk vreemd verhaal, zwarte knechtjes van de witte meester, en zolang het goed gaat is alles prima, maar als mensen het echt vervelend gaan vinden moet je het gewoon veranderen. Jullie zeggen dat kinderen het niet als rascisme zullen ervaren: weet je dat zeker? Opgroeien met het beeld dat de witte grijze man de baas is en de zwarte wat idiote knechtjes achter hem aanlopen? Jullie weten zeker dat dat geen vooroordeel verankerd? En wat dan nog als kinderen er niet door beinvloed worden - is het niet genoeg dat er mensen door beledigd worden? Alleen nederlanders zouden zo fel en akelig op de voorgestelde veranderingen van een traditie kunnen reageren. Zo persoonlijk, zo hatelijk. Maak er gewoon een kleurenpiet van, en hou op met die walgelijke retoriek als "blijf van onze traditie af" en "als de meerderheid het leuk vindt is het verder jou probleem".



Je kunt er simpelweg niet onderuit dat de basis van het feest in de 19e eeuw racistisch is geworden door bij Sinterklaas zwarte knechten te plaatsen. Dat is door een Nederlandse meneer bedacht in een tijd dat slavernij nog geaccepteerd was. Er zijn meer tradities uit vroeger tijden waarvan we gelukkig zijn afgestapt, zoals heksenvervolging. 

Helaas voor alle boze Nederlanders is het duidelijk een overblijfsel van slavernij als een grote blanke baas zwarte knechten heeft die zijn klusjes moeten uitvoeren. Veelkleurige pieten veranderen niets aan het feest maar halen het racistische element ervan af.

Ik snap niet dat men zo heftig reageert op het veranderen van een traditie. Mij lijkt het super leuk allerlei verschillende kleuren pietjes. Zeker als ik mijn mede mens hier een plezier mee kan doen.





Maar die traditie is dus allang weer veranderd! (zie ook mijn bovenstaande post) Tegenwoordig is ZP een leuke, hardwerkende, meetsal slimme man of vrouw, waar Sinterklaas echt niet zonder kan. Volgens mij is het juist een positief beeld wat tegenwoordig neer gezet wordt













(en ik durf het bijna niet hardop te zeggen, maar volgens mij kunnen veel 'zwarten' daar nog een voorbeeld aan nemen!) maar dat zal ook wel weer rascistisch zijn......
 
Quote
RE: VN onderzoekt Zwarte Pieten
Annie  schreef op: 19-10-2013 09:59:39

Quote :
[...]



(en ik durf het bijna niet hardop te zeggen, maar volgens mij kunnen veel 'zwarten' daar nog een voorbeeld aan nemen!) maar dat zal ook wel weer rascistisch zijn......



Sorry hoor, maar wie denk jij wel niet dat je bent! Hier kan ik zo boos om worden! Wat een achterlijke opmerking is dit zeg! 
 
Quote
RE: VN onderzoekt Zwarte Pieten
Mitch  schreef op: 19-10-2013 10:02:44
Nou ze heeft toch gelijk?
Veel zwarten kunnen er ook een voorbeeld aan nemen... veel witte, gele, en weet ik veel welke allemaal nog ook.
Mensen in het algemeen kunnen er een voorbeeld aan nemen, wat meer geven en minder nemen.
Kijk eens om je heen naar mensen, naar de maatschappij, wat voor een troep er allemaal gebeurd en hoe we mensen behandelen om maar zelf ietsje beter te kunnen worden.
Bah

Maar goed dat staat los van het sinterklaasfeest...
 
Quote
RE: VN onderzoekt Zwarte Pieten
Annie  schreef op: 19-10-2013 10:04:29
Adem in- adem uit, nu mijn reactie op de zwarte pieten discussie...
Ik ben zelf bruin, en niet zwart. Ik vind sinterklaas hardstikke leuk en ik voel mij niet gediscrimineerd, benadeeld of wat dan ook.
Wat ik vroeger als kind wel heel erg vevelend vond, waren de (kleine) kinderen die in sinterklaastijd 'bang' voor mij waren omdat ik op zwarte piet leek. Ik ging rond die tijd ook echt minder 'hangen' in de stad omdat ik dat heel naar vond. Maar nooit ben ik daarover 'boos' geweest op het sinterklaasfeest op zichzelf. Wel vind ik het een taak van alle ouders om aan je kind het verschil tussen een bruin persoon en een zwarte piet duidelijk te maken. Daarvoor oproepen daar ben ik helemaal voor, maar het sinterklaasfeest veranderen nee dat zou ik erg jammer vinden. En bovendien een gemiste kans omdat je in feite dan zelf een bruin mens gelijksteld aan een zwarte piet!
 
Quote
RE: VN onderzoekt Zwarte Pieten
Kyla  schreef op: 19-10-2013 10:05:04
Alleen het uiterlijk al van zwarte piet, wat een karikatuur, dat kan toch zeker anders? Ik heb vroeger geleerd dat Sint slavenkindertjes opkocht om ze een beter leven te geven. Tja, slavenkindjes kun je nu niet meer opkopen, maar als je er nu van maakt de Sint weeskindjes een beter leven geeft en dan van alle rassen? Lijkt mij een heel mooie gedachte.

Zwarte piet wordt zwart van de schoorsteen. Alleen zijn veel pieten  tegenwoordig bruin, de rode lippen hebben ze dan van het stoten in het donker? Kroeshaar van het haardvuur? En de kleren krijgen ze wel goed schoon? Tijd dat zwarte piet eens in bad gaat!

 
Quote
RE: VN onderzoekt Zwarte Pieten
Annie  schreef op: 19-10-2013 10:06:58
Dan moet ze dat schrijven of dat veel MENSEN daar een voorbeeld aan moeten nemen. Dat ben ik met haar eens maar dat staat er niet. Voor mij is dit duidelijk gebaseerd op het 'donker mensen zijn lui vooroordeel' en ik kan echt wel tegen en grapje maar dit vind ik echt niet kunnen om dat zo neer te zetten!
 
Quote
RE: VN onderzoekt Zwarte Pieten
Mikmvg  schreef op: 19-10-2013 10:14:01
Nee hoor, ik heb het niet over lui zijn.
Het is een feit dat als je bv kijkt naar het percentage donkere/ getinte mensen in de gevangenis, dat dat percentage vele malen hoger is als het percentage donkere/ getinte mensen in NL.
Kijk naar opsporing verzocht en zie hoe vaak er in het dadersignalement een getinte huidskleur wordt vermeld. Daarmee wil ik ABSOLUUT NIET zeggen dat alle donkere mensen criminelen zijn en je hebt gelijk dat er ook genoeg niet-getinte mensen een voorbeeld kunnen nemen aan de positiviteit van ZP.
ik wil helemaal niemand tegen de benen trappen, maar ik vind het wel echt onzin dat er gezegd wordt datZP negatief zou zijn voor het beeld van/ over donkere mensen. Juist niet tegenwoordig lijkt mij!
 
Quote
RE: VN onderzoekt Zwarte Pieten
Belske  schreef op: 19-10-2013 10:18:10

Quote :
Ik zou d'r blij om zijn als t er niet meer is... vind t zo'n stom feest.. Maar niet vanwege die pieten, maar wel vanwege de sint zelf.. hoeveel verkapte pdeofielen zitten er wel niet onder die baard, en maar op schoot klimmen.. brr....  



Ik vind dit ook echt nergens op slaan. Misschien moeten we dan meteen ook maar een aantal beroepen verboden maken voor mannen: in de kinderopvang, in het onderwijs, in het ziekenhuis op de kinderafdeling, ...
 
Quote
RE: VN onderzoekt Zwarte Pieten
Missus  schreef op: 19-10-2013 10:19:46
Om te janken vind ik het, andere woorden heb ik er niet voor!
 
Quote
RE: VN onderzoekt Zwarte Pieten
Kaasje  schreef op: 19-10-2013 10:25:56

Quote :
...... Wel vind ik het een taak van alle ouders om aan je kind het verschil tussen een bruin persoon en een zwarte piet duidelijk te maken. Daarvoor oproepen daar ben ik helemaal voor, ....




Hier ben ik het helemaal mee eens!


Mijn toen 2 jarige vond de donkere buurman ineens ook een zwarte piet. Toen samen met buurman en kind naar de verschillen gekeken....


(daarna ging het alleen nog mis als ze ong. de zelfde krullen hadden als een piet )
 
Quote
RE: VN onderzoekt Zwarte Pieten
Suus  schreef op: 19-10-2013 10:27:18
Op zich vind ik de discussie niet verkeerd, het kan nooit kwaad met een andere blik naar iets te kijken. Ik stoor mij er wel aan dat mijn kind de discussie oppikt.... Dankzij Prem bij DWDD of op de radio.
 
Quote
Navigatie
Vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | Volgende


Reageren op VN onderzoekt Zwarte Pieten
Naam
Bericht