Menu
 

Topic:

VN onderzoekt Zwarte Pieten

Xsara  schreef op: 19-10-2013 08:18:30

VN onderzoekt Zwarte Pieten





AMSTERDAM - 

De Verenigde Naties doen onderzoek naar het Nederlandse sinterklaasfeest. Een commissie buigt zich over de vraag of Zwarte Piet racistisch is.




 

De commissie staat onder leiding van de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten, schrijft NRC Handelsblad.


Vier rapporteurs inzake mensenrechten, culturele rechten, minderhedenrechten en racisme stuurden begin dit jaar een brief aan Nederland. Zij hadden „informatie gekregen” dat de traditie van Sinterklaas in de kern racistisch is. Zwarte Piet zou het stereotype voeden van Afrikanen als tweederangs burgers.


In de brief stonden vijf vragen die Nederland heeft beantwoord. Eind november overleggen de VN-rapporteurs over het Nederlandse antwoord. Financiële genoegdoening voor de slavernij moet volgens een van de rapporteurs in de discussie worden betrokken.


ik vraag me af wie dat dan heeft beantwoord, die vragen en om eerlijk te zijn vind ik dit wel erg ver gaan... willen ze het ons gaan verbieden wat al jaren onze traditie is?? Nee verbieden waarschijnlijk niet maar ik vind het zo onschuldig, ze zijn zwart door de roet, dat heb ik als kind altijd geleerd, had 2 gekleurde vriendjes en nooit heb ik een link gemaakt tussen zwarte piet en mijn vriendjes.. hoe komen ze er toch bij?? ze slaan gewoon helemaal door... je mag helemaal niks meer.. ik heb het gevoel dat mijn Nedrland zoals ik het ken helemaal aan het wegglippen is. Ik ben helemaal voor een multiculturele samenleving maar waarom worden onze tradities, onze dingetjes nu door het slijk gehaald, wij staan zo open voor andere tradities waarom moeten we de onze nu laten gaan......Ik denk dat als je de zwarte piet gaat weghalen of veranderen dat je veel nederlanders in hart en nieren gaat raken... dat komt onze samenleving niet ten goede en wekt alleen maar meer afstand tussen alle mensen..



 
Quote
Navigatie
Vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | Volgende
RE: VN onderzoekt Zwarte Pieten
Annie  schreef op: 19-10-2013 13:35:10

Quote :
Prima als de VN zich hierover buigt. Dan is het gezeur misschien voorgoed de wereld uit. 

Ik denk dat geen enkel kind een Zwarte Piet associeert met een neger. 
Ik snap ook niet hoe je je zelf kunt associeren met een Zwarte Piet als je neger bent.. eigenlijk. 



Uit ervaring kan ik je zeggen dat dat helaas wel zo is. Er zijn echt verbasingwekkend veel kinderen die mij als neger (vind dat altijd zo'n naar woord) associeren met zwarte piet. Vooral als je zoals ik ook kroeshaar hebt.

 
Quote
RE: VN onderzoekt Zwarte Pieten
Jen9  schreef op: 19-10-2013 13:40:22
Maar van oorsprong zijn tdatwel.., hoewel..eigenlijk moren.. En dat de belangrijkste pieten,die van de NOS,bruin geschminkt zijn, helpt niet. Verder de nogal brute arrestatie van die tegenstander vorig jaar.. helpt ook niet.. Buitenlanders, en dan bedoel ik van alle kleuren, keuren t af als ze hier komen.. Denk dat de traditie t moet bezuren als de VN zich ermee bemoeit. Een soortgelijk feest in Amerika is al heel lang geleden verbnoden.. Ik zeg niet dat ik t ermee ene ben... Dat weet ik eigenlijk niet zo.




 
Quote
RE: VN onderzoekt Zwarte Pieten
Ivy  schreef op: 19-10-2013 14:03:33
Van mij persoonlijk hoeft Sinterklaas ook niet per se, maar dat komt mede doordat ik het als kind niet mocht vieren   Mijn kinderen vinden het wel erg leuk en genieten vooral met mijn schoonfamilie.

Wat betreft Zwarte Piet, ik begrijp niet dat als Zwarte Piet zwart is van de schoorsteen dat ze niet simpelweg de Pieten zwart i.p.v. bruin maken, geen rode lippen en niet van die oorringen of kroeshaar geven.  Gewoon iemand die zwart ziet van roet.  Ik kan me ergens ook wel een beetje voorstellen dat, zoals Zwarte Piet er nu uitziet, het vervelend kan zijn voor sommige mensen.

Ik hoop alleen niet dat Zwarte Piet of de traditie afgeschaft gaan worden, hooguit een beetje aangepast.  Het zou zo jammer zijn als iets dat zo typisch Nederlands is verdwijnt.

Als het hele idee komt van slavenkindertjes of echt gelinkt is aan een negatief stukje NL geschiedenis, is het misschien toch wijs eens te kijken of het niet wat aangepast kan worden?  Maar dan, zoals er al meer hebben gezegd, in januari en niet nu de hartjes van alle kinderen vol verwachting beginnen te kloppen.
 
Quote
RE: VN onderzoekt Zwarte Pieten
Jen9  schreef op: 19-10-2013 14:19:10
Echt nederlandse geschiedenis is t volgens mij niet. Wat ik kan vinden had de bisschop van Myra geen helpers, maar heefteen Nederlander 3 gekleurde knechten bedacht.  Misschien omdat Sint Nicolaas veel tussen de Moren heeft geleefd.. Maar erg koosjer is t niet allemaal...
 
Quote
RE: VN onderzoekt Zwarte Pieten
Ivy  schreef op: 19-10-2013 14:23:42
Toen ik op een internationale school zat, hoorde ik daar van iedereen die geen Nederlander was dat ze het maar een vreemde, racistische traditie vonden.  Ik denk dat Nederlanders er gewoon mee op zijn gegroeid en er niet over nadenken.  Voor buitenlanders (al dan niet met een donkerdere huid), kan het wel heel vreemd overkomen. 
 
Quote
RE: VN onderzoekt Zwarte Pieten
Jen9  schreef op: 19-10-2013 14:32:19
Wij hebben Duitse vrienden en Australische. Die wisten ook niet wat ze zagen.. Erg racistisch vonden ze t.
 
Quote
RE: VN onderzoekt Zwarte Pieten
Onsjanneke  schreef op: 19-10-2013 14:40:50

Quote :
Adem in- adem uit, nu mijn reactie op de zwarte pieten discussie...
Ik ben zelf bruin, en niet zwart. Ik vind sinterklaas hardstikke leuk en ik voel mij niet gediscrimineerd, benadeeld of wat dan ook.
Wat ik vroeger als kind wel heel erg vevelend vond, waren de (kleine) kinderen die in sinterklaastijd 'bang' voor mij waren omdat ik op zwarte piet leek. Ik ging rond die tijd ook echt minder 'hangen' in de stad omdat ik dat heel naar vond. Maar nooit ben ik daarover 'boos' geweest op het sinterklaasfeest op zichzelf. Wel vind ik het een taak van alle ouders om aan je kind het verschil tussen een bruin persoon en een zwarte piet duidelijk te maken. Daarvoor oproepen daar ben ik helemaal voor, maar het sinterklaasfeest veranderen nee dat zou ik erg jammer vinden. En bovendien een gemiste kans omdat je in feite dan zelf een bruin mens gelijksteld aan een zwarte piet!



Hoewel ik zelf niet bruin ben kan ik mij het beste in deze reactie vinden. Dit raakt precies de kern van de discussie.
 
Quote
RE: VN onderzoekt Zwarte Pieten
Mamsie  schreef op: 19-10-2013 15:57:35
jen ik had ook de knipoog gemist.....sorry hahaha
 
Quote
RE: VN onderzoekt Zwarte Pieten
Cir  schreef op: 19-10-2013 16:11:03
Ik kan me ook voorstellen dat het voor mensen buiten Nederland als een rascistisch feest wordt aangezien. Van mij mogen ze het ook best aanpassen, heb daar geen moeite mee. Zelfs afschaffen zou ik niet heel erg vinden. Ik blijf er ook zelf toch een bijsmaak van houden. Die pieten zijn niet zwart zoals ze uit een schoorsteen zouden komen. Ze zijn zwart met een kroespruikje op, rode lippen en gouden ringen in de oren. Ik vind het gewoon niet helemaal zuivere koffie.

Misschien heeft het sinterklaasfeest gewoon z'n beste tijd gehad. Samenlevingen veranderen, tradities/feesten veranderen en misschien is dit gewoon het moment dat het bij ons ook veranderd. Niet zonder slag of stoot zo te zien, maar worden we er als samenleving slechter van als het veranderd? Misschien komt het onze saamhorigheid wel ten goede.
 
Quote
RE: VN onderzoekt Zwarte Pieten
Debby1977  schreef op: 19-10-2013 16:12:21
 
Quote
RE: VN onderzoekt Zwarte Pieten
Ivy  schreef op: 19-10-2013 16:34:45
Debby1977


En toch zou het sneu zijn als onze kindjes en hun kinderen later geen Sinterklaasfeest zouden kunnen vieren... 
 
Quote
RE: VN onderzoekt Zwarte Pieten
Mamsie  schreef op: 19-10-2013 16:43:44
waarom moeten we een feest gaan veranderen omdat andere daar aanstoot aangeven?
Moeten we niet gewoon laten zien wat het feest inhoud???

Gaan andere landen ook hun feesten aanpassen als wij het niet begrijpen?
Nee toch!
Kom op het is een kinderfeest
 
Quote
RE: VN onderzoekt Zwarte Pieten
Zooz  schreef op: 19-10-2013 17:35:24
Is natuurlijk veel belangrijker om je mee bezig te houden dan chemische wapens of het anti homo geweld in Rusland. Laten we kijken of we een traditie om zeep kunnen helpen want dat is echt zooooo ontzettend verschrikkelijk! Stel je voor.. straks de 3e wereldoorlog gestart door sint ter paard en piet met zijn roe. Sjongejonge.. Zijn wel betere belangen te behartigen dan die van een stel zeurpieten, bah.
 
Quote
RE: VN onderzoekt Zwarte Pieten
Alice  schreef op: 19-10-2013 17:45:02

Quote Smvn&d:
Haha wilde net zeggen, hoevaak hoor je niet dat kinderen roepen heee kijk een zwarte piet



Ja.. dat klopt wel.. maar hoe vaak zeggen ze tegen Zwarte Piet.. hey een neger! ??
Volgens mij nooit. 
Dus ja en nee.. ze associeren zwart/donker met Zwarte Piet.. maar niet op een racistische manier. Dat is eigenlijk hetgeen ik bedoelde. 

Sorry trouwens Annie, ik wilde je niet kwetsen met het woord "neger" Voor mij is dat geen racistisch of naar woord, net als dat ik Jood of Blanke of Pool geen naar woord vind, maar als het zo over komt, is dat wel rot. Niet zo bedoeld. 
 
Quote
RE: VN onderzoekt Zwarte Pieten
Anne Mv 3  schreef op: 19-10-2013 17:55:36
Het is natuurlijk ook wel raar dat iedereen zijn/haar kinderen kadootjes laat krijgen van een bisschop terwijl een heel groot deel van nederland niets heeft met God, geloof en/of kerk

Nou ja, wat het ook wordt, het moet in ieder geval iets zijn met veel schmink; niets zo leuk als kinderen die niet in de gaten hebben dat hun buurman/oom/nicht etc. rond loopt te springen (en heel veel over hen weet) in de rol van Piet
 
Quote
RE: VN onderzoekt Zwarte Pieten
Chloe  schreef op: 19-10-2013 18:05:47
Cir, helemaal met je eens.

 
Quote
RE: VN onderzoekt Zwarte Pieten
Xxx  schreef op: 19-10-2013 18:10:45

Voor alle 'Klaashaters'

Er kwam de sint iets naars ter oren
Wat hij toch liever niet zou horen
Jij wilde graag een groene piet
Een zwarte, nee dat kan echt niet

Geel of blauw is geen bezwaar
Desnoods een zilver exemplaar
Maar bruin of zwart dat is verkeerd
Omdat je dan discrimineert

Zo wordt de sint de bonte hond
Maar ken jij wel de achtergrond?
Ik denk het niet, maar ’t is niet gek
Die kleine zorgt voor tijdgebrek

Daarom legt sint het nu maar uit
Want van jouw visie klopt geen fluit
Mijn pieten zijn geen echte negers
Maar doodgewone schoorsteenvegers

Ik heb wel wat bewijs daartoe
Wat dacht je van de piet zijn roe?
En ook zijn prachtige kledij
Is functioneel en hoort daarbij!

Als je vaak door de schoorsteen schiet
Wordt je vanzelf een zwarte piet
Knoop dit maar heel goed in je oren
Mijn zwarte pieten, dat zijn moren
Een moor, dat is een Arabier
En ik heb ook nog Berbers hier.

Ikzelf sluit daarna de rijen:
Sint Nicolaas komt uit Turkije
Ik ben in Patara getogen
Daar is geen letter van gelogen
Ik zeg het nu dus maar gewoon:
Ik ben een echte allochtoon

Het toppunt van de integratie?
Mijn intocht, waar de hele natie
Voor een Turk en Marokkaan
Vrolijk aan de wal gaat staan

Daar is dus niks racistisch aan....
Dus voor de blauwe variant
Ga je maar naar smurfenland... 

Groetjes van de sint



 


 
 
Quote
RE: VN onderzoekt Zwarte Pieten
Ivy  schreef op: 19-10-2013 18:16:47
Leuk, XXX!!!
 
Quote
RE: VN onderzoekt Zwarte Pieten
Debby1977  schreef op: 19-10-2013 18:24:18
Sis

Heb die van XXX ff gepikt, geweldig!
 
Quote
RE: VN onderzoekt Zwarte Pieten
Jen9  schreef op: 19-10-2013 18:28:48
En die sint die had een knecht, die kinderen in een zak stopte, die knecht die komt uit t Germaanse geloof.. hoeveel van ons zouden daarin geloven?????  Als je dan katholiek bent, dan Sint zonder piet, en alleen cadeautjes voor de armen, criminelen enz., want daar was hij beschermheilige van....

Wat is er trouwens mis met het woord neger, dat snap ik echt niet.. nikker begrijp ik, dat is een scheldwoord, maar neger? Ik heb zat negers in de vriendkring en die februiken het woord zelf ook, en ik ben blank....lekker belangrijk... not.

Kan iemand , misschien Anne, me uitleggen wat er verkeerd aan is, ik snap en weet dat namelijk echt niet, omdat het hier gewoon gebruikt wordt.. Onder negers zelf wel t meest merk ik.. Een enkele van mijn vrienden gebruikt t zelf, maar heeft er moeite mee als een blanke dat zegt.. daar lach ik m hartelijk om uit, want dat vind ik gek....
 
Quote
RE: VN onderzoekt Zwarte Pieten
Ivy  schreef op: 19-10-2013 18:29:28

Quote :
[...]

Ga eerst even zitten voor je verder leest..

Het zal misschien een grote schok voor je zijn, maar ik moet je iets vertellen.

Sinterklaas is niet echt, de kinderen krijgen de kadotjes dus niet van een bisschop, sinterklaas, zwarte piet, of wie dan ook.
De papa's en mama's van de kindjes kopen deze kadotjes voor de kinderen..

Gaat het een beetje? Moet ik een glaasje water voor je halen?



Nou moet je ophouden!  Straks ga je me ook nog vertellen dat de kerstman ook niet bestaat!







 
Quote
RE: VN onderzoekt Zwarte Pieten
Mamsie  schreef op: 19-10-2013 18:34:06

Quote :
En die sint die had een knecht, die kinderen in een zak stopte, die knecht die komt uit t Germaanse geloof.. hoeveel van ons zouden daarin geloven?????  Als je dan katholiek bent, dan Sint zonder piet, en alleen cadeautjes voor de armen, criminelen enz., want daar was hij beschermheilige van....

Wat is er trouwens mis met het woord neger, dat snap ik echt niet.. nikker begrijp ik, dat is een scheldwoord, maar neger? Ik heb zat negers in de vriendkring en die februiken het woord zelf ook, en ik ben blank....lekker belangrijk... not.

Kan iemand , misschien Anne, me uitleggen wat er verkeerd aan is, ik snap en weet dat namelijk echt niet, omdat het hier gewoon gebruikt wordt.. Onder negers zelf wel t meest merk ik.. Een enkele van mijn vrienden gebruikt t zelf, maar heeft er moeite mee als een blanke dat zegt.. daar lach ik m hartelijk om uit, want dat vind ik gek....



Neger is net zo'n scheldwoord als nikker, alleen wij in Nederland vinden dat "normaal"
In Afrika moet je er ook echt niet mee aankomen, daar heb je gewoon zwartmannen en witmannen.
Het woord neger betekend oorspronkelijk zwarte slaaf, en is veranderd qua betekenis nadat de slaverij in Nederland is afgeschaft. Daarnaast komt het wel van het woord niger.
 
Quote
RE: VN onderzoekt Zwarte Pieten
Jen9  schreef op: 19-10-2013 18:38:12
Hebben mijn vrienden echt geen last van.. Nikker wel, vertaald nigger....  dat snap ik ja...  Maar dat is geen neger, Dat is negro.. en dat is geen scheldwoord.. pffttt.. hier word ik wel een beetje moe van eigenlijk.. Is toch verwarrend..??
Lijkt de schoonmaakster versus interieurverzorgster-discussie wel...
Het is afgeleid van negroide.. dat is toch geen scheldwoord?? Zo leggen die vrienden van mij t althans uit en vind t wel plausibel klinken...
 
Quote
RE: VN onderzoekt Zwarte Pieten
Sammy  schreef op: 19-10-2013 18:39:17

Quote :
[...]

Nou moet je ophouden!  Straks ga je me ook nog vertellen dat de kerstman ook niet bestaat!









En de paashaas is ookal niet echt...
 
Quote
RE: VN onderzoekt Zwarte Pieten
Jen9  schreef op: 19-10-2013 18:39:43
Zwarten is hier wel negatief, wat ik raar viond trouwens, want blanken kan weer wel....  verwarrend hoor dit.
 
Quote
RE: VN onderzoekt Zwarte Pieten
Mamsie  schreef op: 19-10-2013 18:43:06
ja is ook verwarrend, ik had helemaal hetzelfde als jou, tot ik in Afrika kwam en me echt op het hard werd gedrukt nooit neger te gebruiken, je hebt dan ook echt een probleem.
Ik snap dat wel, zij leven in een andere wereld en zien niet dat het in Nederland een andere betekenis heeft gekregen dan in oorsprong zwarte slaaf....
Dus daar ben je gewoon een zwart man of een witman
 
Quote
RE: VN onderzoekt Zwarte Pieten
Ivy  schreef op: 19-10-2013 18:43:35

Quote :
[...]

En de paashaas is ookal niet echt...



 
Quote
RE: VN onderzoekt Zwarte Pieten
Mamsie  schreef op: 19-10-2013 18:44:16
wat een openbaringen in zo'n topic he?
 
Quote
RE: VN onderzoekt Zwarte Pieten
Mitch  schreef op: 19-10-2013 18:45:13
Ze willen dus nu pieten met alle kleuren van de regenboog?
Meng al die kleuren eens bij elkaar, wat krijg je dan?
 
Quote
RE: VN onderzoekt Zwarte Pieten
Mamsie  schreef op: 19-10-2013 18:47:26
hahaha Mitch, we zeggen gewoon dat we alle kleuren over elkaar heen hebben gedaan, we konden niet kiezen....
 
Quote
Navigatie
Vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | Volgende


Reageren op VN onderzoekt Zwarte Pieten
Naam
Bericht