Menu
 

Topic:

Vrije school, ervaringen?

Linde  schreef op: 21-06-2012 21:50:21
Eigenlijk zegt de titel het al.. Heeft iemand ervaring met een vrije school.
Wij hebben interesse in deze school vorm voor onze dochter, maar weten niet of het voor haar iets is. Momenteel zit ze op Dalton onderwijs, wat op zich goed bevalt, maar hoogstwaarschijnlijk kan ze niet op deze school blijven en daarom kijken we verder.

Maar mijn vraag is, hoe vrij is een vrije school?
 
Quote
Navigatie
Vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | Volgende
RE: Vrije school, ervaringen?
Grietje  schreef op: 10-07-2012 09:41:32
Het geluk van mijn kind was juist de reden om van de VS af te gaan. Maar nogmaals, het is per kind verschillend. Altijd naar je kind kijken en daarop je keuze baseren. En dan hopen dat je het goed hebt gedaan...
 
Quote
RE: Vrije school, ervaringen?
Linde  schreef op: 10-07-2012 09:52:30
Mijn kinderen blijven toch op de school waar ze nu zitten. Onze oudste blijft nog een extra jaartje in groep 5. Heb dus wel met de vrije school gesproken, deze hebben ook contact opgenomen met de school van onze dochter, maar ze vinden het blijkbaar niet nodig om weer contact met ons op te nemen.

Ze hebben aan de juf van de huidige school aangegeven dat er geen plaats voor onze meid op de vrije school is. Maar tot op vandaag heb ik van de vrije school nog niets weer gehoord. Vind ik persoonlijk heel slordig. Ik had al het vermoeden dat onze dochter niet geplaatst kon worden ivm haar rugzak, maar ik zou het prettig gevonden hebben dat ze dit nog wel even per telefoon verteld hadden.
Vind het eigenlijk een beetje raar.

Maar goed.... geen vrije school dus voor mijn kinderen ;-)
 
Quote
RE: Vrije school, ervaringen?
Jen9  schreef op: 10-07-2012 10:13:11
Mijn kinderen zitten niet op een vrije school, maar toch is t belangrijkste op de school waar ze zitten hoe t kind is.., het kind zelf staat centraal!

Waarom je op deze wereld bent, dat zijn dingen waar ik niks mee kan, te zweverig naar mijn idee.. maar mensen verschillen en dat maakt t leuk!

Ik denk dat als je totaal niet aan kan sluiten bij de maatschappij, iemand erg ongelukkig kan worden.. Maar dat hoeft dus ook niet zo te zijn op een vrije school.. mijn keuze is t niet, maar ieder voor zich!
 
Quote
RE: Vrije school, ervaringen?
Jen9  schreef op: 10-07-2012 10:13:40
Linde, wat slordig zeg, dat kan een school niet maken..welke school dan ook!
 
Quote
RE: Vrije school, ervaringen?
Melissa  schreef op: 10-07-2012 10:51:39

Quote sabrah:
Eh Melissa ik wil ook graag dat mijn kind gelukkig is hoor!

Ik zeg toch ook niet dat dat niet zo is? Ik heb niet eens nagedacht

Het enige wat ik zeg is dat het lijkt alsof de meeste de intellectuele ontwikkeling voorop zetten, en het als hoofdtaak zien dat kinderen aan het einde van groep acht alle lesstof die geboden moet worden ook daadwerkelijk kennen. En de rest is bijzaak en word alleen naar gekeken of wat mee gedaan als het storend is voor het leren.

Een kind wat het normaal doet of goed doet word verder niet meer gekeken naar "wie ben je" , "Wat heb je nodig voor je eigen persoonlijke ontwikkeling. "Wat maakt jou jou?"

---------------

Dat ze in groep 1 pas beginnen met letters leren vind ik wel een beetje een tegenvaller. Ik snap wel de theorie erachter hoor, maar Dominiek zou daar echt geen genoegen mee nemen en zou willen leren, die zou je echt tekort doen als hij niet meer word geboden. Als hij nu zou overgaan naar groep drie zou hij al een gemengd aanbod krijgen van groep 3/4 kwa lezen. Taalgebruik en woordenschat zat hij volgens zijn huidige juf op groep 7, ik hoop dus niet dat ze hem laten vervelen op de vrije school.
 
Quote
RE: Vrije school, ervaringen?
Melissa  schreef op: 10-07-2012 10:53:13
Dat is inderdaad erg slordig Linde.

Ja kinderen met een rugzakje kunnen ze nu niet veel. De school is te klein om deze kindjes goed te begeleiden begreep ik. mijn beste vriendin wil haar oudste zoon er ook naar toe hebben, maar hij heeft nogal een flnke rugzak en ze kunnen hem niet bieden wat hij nodig heeft.
 
Quote
RE: Vrije school, ervaringen?
Grietje  schreef op: 10-07-2012 11:20:01
Melissa, als het taalgebruik van je zoontje behoorlijk voorloopt, zou ik dat wel goed met de vrije school bespreken. En aan hen vragen op welke wijze zij hier mee omgaan. Heel concreet vragen naar het aanbod voor kinderen die bijvoorbeeld in de eerste klas al kunnen lezen. Uit de antwoorden kun je opmaken in hoeverre die school kan inspelen op individuele behoeften van kinderen. Want de VS maakt zich wel sterk voor de persoonlijke ontwikkeling van kinderen, maar het systeem is behoorlijk klassikaal en soms aan de starre kant. En dan kunnen ze inderdaad niet álle kinderen bieden wat ze nodig hebben.
 
Quote
RE: Vrije school, ervaringen?
Sabrah  schreef op: 10-07-2012 11:27:45
Sorry maar een goede leerkracht kijkt wel degelijk naar wie een kind is en wat ze leuk vinden en minder leuk. En op de school waar ze nu zitten werken ze met HGW, handeling gericht werken. Daarbij word dus elk kind individueel geobserveerd en krijgen ze op basis daarvan lesstof aangeboden. En ze zitten gewoon op een openbare school hoor.

Het verschil is denk ik dat ik school zie als een plek waar kinderen komen om te leren, dus idd werken aan de intellectuele ontwikkeling. En knutselen, de natuur ontdekken, dansen etc dat doen we gewoon lekker samen na schooltijd. :d
 
Quote
RE: Vrije school, ervaringen?
Lot  schreef op: 10-07-2012 11:37:32
Ik denk ook dat iets leren heel belangrijk ik is, maar dat moet dan wel verder gaan dan rijtjes stampen en dingen uit je hoofd leren. Zo ging dat vroeger bij ons op de basisschool, en heel veel daarvan ben ik alweer kwijt.
Leren met je handen, hoofd en hart staat centraal op de VS. Leren met je hart houdt in dat je een gevoel hebt bij de lesstof. Dat klinkt zweverig, maar door de stof te beleven beklijft het veel beter.

Ik zou inderdaad goed navragen hoe ze de stof aanbieden voor een kind als Dominique Melissa. Ik heb mooie voorbeelden gelezen over hoe dat ging op een bepaalde VS (kinderen die de K allang kenden gingen verhalen lezen over een koning, en daar later iets over vertellen aan de klas. Zo waren ze met hetzelfde bezig, maar toch op hun eigen niveau).
Elke vrije school is daar weer anders in.

Met mijn voorlopende dochter merk ik nog helemaal geen verveling. Zij krijgt thuis wat ze cognitief nodig heeft en op school juist veel op sociaal, emotioneel en motorisch gebied. De verleiding is bij kinderen en leerkrachten van voorlopende kinderen dat ze juist cognitief veel aangeboden krijgen en er een gat ontstaat met de andere ontwikkelingsgebieden.
 
Quote
RE: Vrije school, ervaringen?
Lot  schreef op: 10-07-2012 11:39:43
Ik merk dat er hier trouwens ook nog veel onduidelijkheid is over de vrije school. Onze directeur zou ook graag willen dat het net als in België Steinerschool heet, of net als in andere landen Waldorf school (naar de plek waar de eerste school stond).

Op de site www.watisdevrijeschool.nl staat een hoop informatie!
 
Quote
RE: Vrije school, ervaringen?
Jessica  schreef op: 10-07-2012 11:46:51

Quote MaFKeeS:
en Melissa, als je het niet kunt betalen, de bijdrage is vrijwillig...daar kun je altijd over praten.

als het geld het enige is waar je het vanaf laat hangen...zonde!



Als iedereen zou denken dat de bijdrage zo vrijwillig is, is het snel afgelopen met leuke dingen doen op het schooltje. Alle activiteiten moeten natuurlijk wel betaald worden.
Het is al inkomensafhankelijk, dus je 'kan' het betalen, dan hoor je dat ook wel te doen als je voor zo'n school kiest.
 
Quote
RE: Vrije school, ervaringen?
Melissa  schreef op: 10-07-2012 11:48:25
Dominiek is pas om 15:15 vrij, dan zijn we rond 15:40 thuis. dan hebben we nog een uurtje voordat ik aan het eten begin. Dus veel kunnen we dan niet meer doen.

Op de school waar Dominiek zit word naar mijn maatstaven niet genoeg gekeken naar wie mijn kind is en wat zijn motivaties zijn.

Dominiek is een erg empatisch kind, hij voelt van kilometers afstand hoe een ander in zijn vel zit en weet dan ook precies wat die anders nodig heeft (kwa woorden, of een knuffel of gewoon een knipoogje dat hij ze ziet staan). Daar word bijvoorbeeld geen ruimte aan gegeven. Juf is verdrietig, maar Dominiek krijgt niet de ruimte om zijn 'ding' te doen.

Dominiek is erg creatief, tekent alles wat in zijn koppie op komt en kan daar echt zijn ei in kwijt. Echt vrij tekenen doen ze weinig op school, hij moet vaak een opdracht maken (pinguin plakken, boompje verven etc) en kan daar echt niet zijn ei in kwijt.

En verder is Dominiek een heel wijs mannetje vooral, die goed luistert (is wat anders dan gehoorzamen he), hij is communicatief zo goed, dat heb ik volgens mij nog niet eerder gezien. Als je wat tegen hem zegt dan luistert hij 100% naar je en probeert allles te begrijpen. Hem hoef je niet te straffen en te belonen, gewoon uitleggen wat je van hem verwacht is voldoende. Toch krijgt hij regelmatig straf op zijn huidige school. Ook word hij niet op zijn niveau toegesproken heb ik het idee, maar echt onder zijn niveau (op het niveau van groep 2, terwijl hij dus veel verder ligt dan dat, hij praatte al beter dan sommige 6 jarige toen hij 3 was).

Ik vind het best om een school voor alleen leren te maken, maar maak het dan korter zodat ik ook veel tijd in de emotionele en spirituele ontwikkeling van mijn kind kan steken. een uur per dag is mijn niet voldoende. Laten ze dan maar 2 of 3 uur per dag naar school gaan en de rest lekker thuis zijn. Maar ja, leerplicht he.
 
Quote
RE: Vrije school, ervaringen?
Melissa  schreef op: 10-07-2012 11:49:25

Quote Jessica:
[...]

Als iedereen zou denken dat de bijdrage zo vrijwillig is, is het snel afgelopen met leuke dingen doen op het schooltje. Alle activiteiten moeten natuurlijk wel betaald worden.
Het is al inkomensafhankelijk, dus je 'kan' het betalen, dan hoor je dat ook wel te doen als je voor zo'n school kiest.

Mijn man en ik hebben overlegt en de eigen bijdrage is voor ons geen struikelblok, dus als we de VS kiezen word zeker de volledige eigen bijdrage betaald.
 
Quote
RE: Vrije school, ervaringen?
M&j  schreef op: 10-07-2012 17:33:23
@Melissa, dat ligt niet aan het regulier onderwijs maar aan de leerkracht/school, hoewel een grote hap van de onderwijstijd in taal en rekenen gaat zitten is er echt wel ruimte voor andere zaken. Muziek, drama, tekenen en handenarbeid staan dagelijks/wekelijks op het programma, niet altijd zozeer als een apart vak maar als onderdeel van de verwerking maar daar naast zijn er ook nog vrije onderwerpen. Onderlaatst had mijn zoon nog een ochtend die de kinderen zelf mochten invullen met allerhande voordrachtjes, alleen of in groepjes. mijn zoon heeft toen een 'spreekbeurt' gegeven over zijn stoommachine.
 
Quote
RE: Vrije school, ervaringen?
M&j  schreef op: 10-07-2012 17:38:49
Het reguliere onderwijs is niet meer klassikaal maar werkt met individuele leerlijnen. Hoewel er wel geautomatiseerd wordt is het echt geen rijtjes of tafels stampen meer. Ze krijgen nog wel een tafeldiploma maar tafels leren ze niet meer in die rijtjes opdreunen zoals vroeger.
 
Quote
RE: Vrije school, ervaringen?
Alice  schreef op: 10-07-2012 18:24:59

Quote SismvNick:
Zal toch wel melissa.. Tis nog geen 100 euro per maand.

Ik heb inmiddels met Nick zijn juf gesproken, die vind de vrije school geen goed idee, omdat Nick een kind is dat gestimuleerd moet worden om iets te doen. Ze zegt dat als ze hem nergens aan zetten, hij rustig op een stoeltje blijft zitten en alleen een beetje rond kijkt. En ze is bang dat hij daar in gaat vast lopen op de vrije school, en dus weinig gaat doen.

MAAR, hij is pas net 3 jaar.. Dus hij heeft nog een jaar om te veranderen daarin..



Misschien is Freinet onderwijs iets voor Nick.
Weet niet of je dat in je buurt hebt zitten.. Er zijn er niet zoveel in Nederland
 
Quote
RE: Vrije school, ervaringen?
Fleur  schreef op: 08-03-2022 13:34:58
Beste Mafkees,

Deze topic is uit 2012. Maar inmiddels is jouw kind vermoedelijk naar de middelbare school gegaan. Hoe is dit verlopen?
 
Quote
RE: Vrije school, ervaringen?
Mamavanflint  schreef op: 16-01-2023 18:55:53
Ik heb zelf op een vrije school gezeten, en heb er fijne ervaringen mee gehad. Ik vond de feesten erg leuk, en vond het fijn om altijd wat vroeger uit te zijn en geen rapporten, en toetsen e.d. Wel was het daarom in het begin een beetje moeilijk om vervolgonderwijs op een reguliere school te hebben. Ik had ook moeite met rekenen, en dan gingen we bij bijles brood bakken of moesten we schatten, maar had niet echt het idee dat dit werkte. 
Een vriendin van mij daar kwamen ze veel te laat achter dat ze een leerachterstand had. 
Mijn zoontje heeft bij het peuterhuis gezeten waarbij ik hem op moest halen want hij was overprikkelt..... Nog nooit zelf een kind naar huis gestuurd om die reden als peuterjuf zijnde. 
Maar we merkten dat het voor onze zoon niks was, en hebben hem daarom naar Montessori onderwijs gedaan, en daar ook zeker geen spijt van. 
Op de vrije school moet je als ouder erg veel zelf doen, als sinterklaaskado's maken en voor alle feesten moet je wel iets doen. Een tikje zweverig is het ook wel, en om die reden ben ik stiekem blij dat onze zoon er nu niet op zit. 
 
Quote
Navigatie
Vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | Volgende


Reageren op Vrije school, ervaringen?
Naam
Bericht