Menu
 

Topic:

Vrije school, ervaringen?

Linde  schreef op: 21-06-2012 21:50:21
Eigenlijk zegt de titel het al.. Heeft iemand ervaring met een vrije school.
Wij hebben interesse in deze school vorm voor onze dochter, maar weten niet of het voor haar iets is. Momenteel zit ze op Dalton onderwijs, wat op zich goed bevalt, maar hoogstwaarschijnlijk kan ze niet op deze school blijven en daarom kijken we verder.

Maar mijn vraag is, hoe vrij is een vrije school?
 
Quote
Navigatie
Vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | Volgende
RE: Vrije school, ervaringen?
Marjolein852  schreef op: 23-06-2012 00:01:41
@Lot, die doorstrrom naar havo/vwo.. Komt dat misschien ook omdat ouders BEWUST met school bezig zijn?

Hier gaan mijn kinderen naar een Montessorischool en dat is een hele bewuste keuze..

Hier is de uitstroom naar vwo ook heel hoog. Nou heb ik het vermoedem dat de ouders al hoger opgeleid zijn.. En dus bewuster met school bezig zijn?

Ach, alle 3 hebben ze het vreselijk nar hun zin. Rapportjes waren goed.. Gaat goed!
 
Quote
RE: Vrije school, ervaringen?
M&j  schreef op: 23-06-2012 00:12:51
Veel basis scholen weten nog maar moeilijk om te gaan met nieuws/leergierige kindjes maar jouw zoon is echt zijn eigen ik en daar moet ruimte aan worden gegeven.
Het doel van knutsel werkjes is niet alleen creatief en leuk bezig zijn maar leren creatief te zijn met aanwezige materialen, creatief met beperkingen, fijn motorische ontwikkeling etc.

Dat straffen vind ik trouwens wel bijzonder in een kleuter klas, voor zover ik weet wordt op onze school alleen aangesproken en soms even apart gezet vanwege het herhaaldelijk kletsen door het verhaal van de juf/meester heen. Stickers krijgen ze in de kleuterklassen alleen als ze helpend handje zijn.


Ik ben trouwens niet tegen alternatief onderwijs, ook niet tegen VS maar je moet als ouders wel goed de ontwikkelingen van je kind in de gaten houden met name op taal gebied.
 
Quote
RE: Vrije school, ervaringen?
Gast  schreef op: 23-06-2012 00:16:06
Wat past bij eje kind, daar gaat het om.
Mijn vriend vind nu nog dat de vs niet de goede keuze was voor zijn persoonlijkheid.
Zijn zus is blij met de keuze van haar ouders.


Het soort onderwijs dat bij je kind past, hoeft niet aan te sluiten aan je eigen voorkeuren.

Je blijft zelf nog verantwoordelijk voor de dingen die je je kind wilt meegeven.
 
Quote
RE: Vrije school, ervaringen?
Melissa  schreef op: 23-06-2012 00:45:34
Dominiek had dus het niveau aangepast op de computer terwijl dat niet mocht, toen werd hij bij de computer weggehaald door de juf en in een andere speelhoek gezet (terwijl hij bewust had gekozen voor de pc en nu dus iets moest doen wat hij niet wilde), dit als 'straf' dat hij niet aan de opties mocht zitten.

hij had twee mandarijnen mee gekregen en had tijdens het fruitkwartiertje ééntje opgegeten en de andere wilde hij niet. Blijkbaar vond de juf dat hij ook de andere moest opeten en dat hij te veel had zitten kletsen tijdens fruituurtje en dacht dat hij door het kletsen zijn fruit niet had opgekregen. Toen de klas doorging met hoekjes kiezen moest Dominiek apart aan tafel zitten zijn fruit opeten.

Omdat ik hem te laat op school bracht (5 minuten) hebben ze zijn hulpjesbeurt aan een ander geven, ook niet geruild, nee weggegeven. Hij is echt helemaal over zijn toeren geweest hierdoor.

En ik zie het ook bij klasgenootjes, kindje sloeg een ander kindje, mag hij alleen in de klas het speelkwartier uitzitten en niet meer buiten spelen.

In de groep na Dominiek zit een meisje wat nogal pittig is kwa gedrag. Daar hebben ze allerlei straffen op uitgeprobeerd (op de gang, op een stoeltje afkoelen en uiteindelijk als ze zich echt misdroeg moest ze in groep 1 zitten voor een bepaalde tijd (die juf kon haar namelijk wel aan, en ze schaamde zich dat ze terug moest naar groep 1)

Dominiek heeft in het begin echt op eieren gelopen omdat hij bang was dat hij weer naar groep 1 moest.

EN belonen doen ze hier wel. Hij heeft bijvoorbeeld een puzzeldoeblad, als hij alle puzzeltjes heeft gedaan op het blad krijgt hij een sticker en mag hij een puzzeldoeblad die een beetje moeilijker is.
 
Quote
RE: Vrije school, ervaringen?
Melissa  schreef op: 23-06-2012 00:49:45
Ik denk ook zeker dat VS niet voor ieder kind ideaal is. Alleen denk ik dat het voor mijn kind wel goed is, omdat hij zelf enorm leergierig is en zichzelf daar ook voor motiveert. Zijn grootste interesse liggen bij communicatie (hij is echt een meester in communicatie, niet alleen de woordenschat, maar ook het gebruik ervan, de opbouw van zijn zinnen, en hij lijkt soms te weten wat andere mensen voelen/denken en wat ze nodig hebben te horen, echt heel interessant om hem 'aan het werk' te zien). Op 2 duidelijk tekenen en knutselen, hij organiseerd dan ook zelf alles, we hoeven hem niets kant en klaar aan te leveren en op drie zelf liedjes verzinnen met een eigen melodie erbij (al vind hij het soms makkelijk om de melodie van een bestaand lied te gebruiken).

En hij is enorm zelfstandig.

Dus al met al, volgens mij een kandidaat voor de vrije school.
 
Quote
RE: Vrije school, ervaringen?
Anon  schreef op: 23-06-2012 08:03:03
Ik denk dat je niet kan spreken van DE vrije school, want net als klassikale of montessori scholen zijn er onderling veel verschillen. Het is de leerkracht die het verschil maakt. Als je kind zich gemiddeld ontwikkeld zal het op elke school goed doen.

Ik kom op veel verschillende scholen en ben dan veel gericht op het zorgsysteem van de school en hoe het systeem aangepast kan worden aan wat het kind nodig heeft. Wat mij is opgevallen op de vs waar ik kwam was dat men weinig flexibel was in hun aanpassingen. Zo had een kind veel meer structuur en overzicht nodig en veel minder keuzemogelijkheden, want dat kon het kind niet overzien. Dit was niet mogelijk en uiteindelijk is het kind van school verwisseld omdat de school niet kon omgaan met de onderwijsbehoefte van de leerling. Eerlijkheidshalve heb ik zoiets ook meegemaakt op een dalton, een montessori en een klassikale school, maar ik zie op andere scholen wel meer mogelijkheden voor aanpassingen. Ook bij de vs moet je in HET systeem passen, pas je daar niet in dan gaat het niet lukken.
 
Quote
RE: Vrije school, ervaringen?
Anon  schreef op: 23-06-2012 08:05:22
Linde, wat bedoel je eigenlijk met de opmerking hoogstwaarschijnlijk kan ze daar niet blijven. Gaat de school sluiten of heeft je dochter een te grote zorg/begeleidingsvraag voor de school?
 
Quote
RE: Vrije school, ervaringen?
Mafkees  schreef op: 23-06-2012 08:37:23
idd Gast...dat is het belangrijkste..naar je kind kijken.
Zelf kun je het handig vinden dat er een basisschool bij je om de hoek ligt, maar past het onderwijs bij je kind?
Je kan zelf dol zijn op de VS maar past het ook?

Hier moet je je kind inschrijven voor het eerste jaar op een school vanwege wachtlijsten. Te bizar voor woorden, ik had op babyleeftijd nooit kunnen inschatten wat zou passen bij zoonlief.
Ook niet gedaan. Vanaf 3 jaar een beetje kunnen rondkijken en beslissen.

Door het kiezen van dit onderwijs kwam bij ons het praktische probleem, wat doen we met zoon nummer 2?
mocht hij totaal anders zijn dan zijn broer, zou hij niet passen op deze school.
Dan hadden we moeten uitkijken naar iets anders, werd het een puzzel met halen en brengen maar dat is dan óns probleem.

Nu lijkt het erop (jongste is 2 jaar) dat hij zich net zo ontwikkelt als zijn broer dus hebben we hem ook aangemeld bij de VS.

Als ik de verhalen van Melissa lees...ze kijkt puur alleen naar haar kind. Hoe hij ontwikkelt, wat hij fijn vindt. Dat is denk ik de kracht van de ouder.

Ik heb er nog niet veel mee te maken gehad met de flexibiliteit van school. Ik heb wel het idee dat er heel goed gekeken wordt naar mijn kind.
Twijfels voor overgang naar 1e klas: IB, PAB, iedereen werd ingeschakeld, open gesprekken gevoerd en samen met school hebben wij een keuze kunnen maken.
Vind het zelfs wat overdreven om élk kind zo onder de loep te nemen, maar vind het getuigen van professionaliteit van een school.

Ook op de VS is er ruimte voor kinderen met een rugzak, zeker wel.
Bij onze school kom je op aanname gesprek. Je kind wordt bekeken van zwangerschap tot nu. Op basis van deze info zal juf bekijken of je kind geschikt wordt bevonden.

Soms is het voor mij té zweverig. Ik leef zelf zo helemaal niet. Soms is het verhaal anders dan thuis. Bijv. als je dood gaat wordt je opnieuw geboren. Ik geloof er niet in, maar op school krijgen ze dit mee.
Aan mij de taak om uit te leggen dat iedereen wat anders gelooft. Dat ik er niet in geloof maar juf wel. En dat dat ook mag.
 
Quote
RE: Vrije school, ervaringen?
Diedoes  schreef op: 23-06-2012 09:04:17
leuke discussie

er zijn goede vrije scholen en slechte vrije scholen, net zoals dat voor elke school geldt. Ze zijn daar niet echt een uitzondering in.

Wel zijn er naar mijn idee veel voordelen als een vrije school goed is. Het tempo wat betreft cognitieve vaardigheden ligt idd anders dan op de meeste andere scholen. Dit komt omdat ze daarnaast veel meer andere vaardigheden ontwikkelen. Ze gaan niet recht op hun einddoel af wat betreft cognitieve vaardigheden maar ervaren de weg er naartoe.
Doordat je bv niet alleen de wet van Archimedes leert, maar ook over de persoon die erachter zit, krijg je een veel bredere manier van onderwijzen. Ik denk dat daardoor veel onderwerpen dieper inslijten en beter blijven hangen.

Ik heb zelf altijd op de vrije school gezeten en heb de goede en minder goede kanten ervaren. Ik heb nog een reuni gehad van mijn oude klas en daarbij bleek dat van de 32 leerlingen er uiteindelijk 30 HBO of hoger hebben gedaan en 2 MBO. En dat terwijl we vanaf groep 3 samen waren ennooit gesplitst zijn op niveau.
Over studie resultaten maak ik me dus niet zoveel zorgen.

Mijn kinderen zitten ook op de vrije school. Ze voelen zich daar fijn, veilig en hebben veel vrienden en fijne docenten. dat vind ik belangrijk voor ze.
Daarnaast is er (gelukkig) veel veranderd binnen het vs onderwijs. Ze moeten ook gewoon aan alle eisen van de inspectie voldoen.
De kinderen doen bv gewoon de taal en reken toetsen, alleen wordt dit niet aan de kinderen verteld. Ze maken gewoon een opdracht. Geen stress, geen consequenties maar wel een goede leidraad voor de docent.

Ik heb nog nooit gehoord dat ze straf hebben gehad, maar er wordt weleens gestraft door een kind even appart te nemen.

De discussie is denk ik niet of vs onderwijs goed is, dat wisselt net zo per school als elke andere vorm van onderwijs.
De vraag is of je je daar als ouder, kind, gezin prettig voelt.

@Melissa, ik heb me er altijd over verbaasd dat Valentijn niet op de vs zit, aangezien dat erg past bij jou ideeen over opvoeden.
 
Quote
RE: Vrije school, ervaringen?
Diedoes  schreef op: 23-06-2012 09:06:40
Oeps sorry, Dominique bedoel ik

Ben nog niet helemaal wakker, gisterenavond heerlijk Sint Jan gevierd en was een beetje laat geworden.
 
Quote
RE: Vrije school, ervaringen?
Melissa  schreef op: 23-06-2012 09:09:39
Valentijn is nog maar 2, ik denk dat je Dominiek bedoelt.

De reden dat we destijds niet voor de VS gekozen hebben heeft twee redenen. Mijn man zag het toen echt niet zitten (dacht dat het alleen vrij spelen en liedjes zingen was) en het was te ver weg, ik heb geen rijbewijs en zag mezelf niet 2 keer per dag naar de andere kant van Emmen fietsen.

Nu zitten ze dichterbij dus nu kwam de keuze weer voorbij. Ja alles sluit beter aan bij onze manier van opvoeden, maar ... Dominiek heeft zich al wel geaard op zijn huidige school, het is dikke mik met de klas (echt niemand ligt buiten de groep) en hij heeft dus ook om leren gaan met de mindere dingen (juf zuurpruim die echt werkt voor het geld en niet omdat ze de kleuters leuk vind).
 
Quote
RE: Vrije school, ervaringen?
Diedoes  schreef op: 23-06-2012 09:14:41
En nog verkeerd geschreven ook... Dominiek dus.

Ik snap dat het nu lastig is omdat hij al een plekje heeft. Maar een juf die er alleen is om geld te verdienen........het lijkt me verschrikkelijk.

Hier is de kleuterjuf tegenovergesteld. Is zo betrokken bij alle kindjes, komt vaak op zaterdag ook op school, belt je thuis op als er bv overdag wat gebeurt is.
Ook de andere docenten zijn erg betrokken bij mijn kinderen. Het geeft me een fijn gevoel dat ze bij iemand zijn die ze (bijna) net zo belangrijk vind als ik, echt van ze houdt om wie ze zijn en betrokken bij ze zijn. Naar mijn idee is dat veel meer waard dan welk leuk oefeningen blad dan ook.

Mijn oudste is erg snl met alles en krijgt trouwens ook gewoon extra opdrachten, is vervroegd naar de 1e klas gegaan. Overal valt over te praten en ze vinden het erg fijn als je als ouder betrokken bent.
 
Quote
RE: Vrije school, ervaringen?
Alice  schreef op: 23-06-2012 09:16:33
Melissa, waar ben je bang voor om Dominiek naar de vrije school te doen, wat houd je tegen?
Omdat hij nu zo goed in de groep ligt, of nog meer?
Want ik denk eerlijk gezegd dat Dominiek overal goed in de groep gaat liggen..
 
Quote
RE: Vrije school, ervaringen?
Melissa  schreef op: 23-06-2012 09:19:24
Ik ben bang dat hij zijn vriendjes erg gaat missen. Hij is een kind wat niet snel vergeet. Hij heeft het zeker nog 3 keer in de week over zijn vriendinnetje va nde psz en wanneer hij daar weer een keertje zou mogen spelen. Terwijl hij haar nu dus al 2,5 jaar niet meer heeft gezien.

Hij ligt inderdaad erg goed en is redelijk populair, en ja ik ben best bang dat hij straks in de nieuwe groep niet opgenomen word en dan 'alleen' over blijft.
 
Quote
RE: Vrije school, ervaringen?
Mafkees  schreef op: 23-06-2012 09:20:02
ik denk dat dit hét moment kan zijn om over te stappen. vanaf groep 3 zal de groep echt samen zijn.

in de kleuterperiode nog veranderen, zal minder heftig zijn misschien?

moeilijk hoor, succes in je beslissing Melissa.

en Diedoes..hier ging het St Jan's feest niet door vanwege de regen
Hier ook een betrokken juf. We kunnen haar altijd bellen, we zijn al bij elkaar thuisgeweest. Er is een open sfeer en dat spreekt mij enorm aan. We doen het echt samen en dat vind ik wel bijzonder.
Toen mijn man een moeilijk onderzoek kreeg lag er een kaartje van juf op de mat...hele kleine attenties, maar heel waardevol
 
Quote
RE: Vrije school, ervaringen?
Mafkees  schreef op: 23-06-2012 09:22:22
en Melissa...mijn zoon gaat na de vakantie naar de 1e klas, uit elke 4 de kleuterklassen gaan een aantal kinderen naar een totaal nieuwe 1e klas dus.

Mijn zoon laat ook vriendjes achter in de kleuterklas.
Is altijd lastig zoiets, waar doe je goed aan? ik denk op deze leeftijd en als hij zo makkelijk sociaal is, moet dát geen probleem zijn.
Veel kinderen zullen elkaar niet kennen in de klas, dus een echte groep is het nog niet dan.

Ik snap je angst, maar geloof niet dat het problemen op zal gaan leveren.
 
Quote
RE: Vrije school, ervaringen?
Alice  schreef op: 23-06-2012 09:23:56
Heb je het al eens met hem besproken?

Ik denk niet dat hij alleen over blijft. Van die korte momentjes dat ik hem op filmpjes heb gezien en hetgeen jij hier vertelt.. het is echt een heel innemend mannetje. Denk dat kindjes in de klas heel veel aan hem hebben, als vriend
 
Quote
RE: Vrije school, ervaringen?
Melissa  schreef op: 23-06-2012 09:32:28
We willen hem nog voor de zomervakantie een weekje proef laten draaien, zodat we kunnen zien hoe hij zich daar aard.

Op zich denk ik niet dat hij nu echt het buitenbeentje zal worden, maar gewoon dat hij dat hele hechte wat ze nu hebben weg is.

Aan de andere kant, de meester van groep 3 en de juf van groep 4 gaan beide met pensioen in oktober, De huidige groep twee zijn nu 14 kindjes, en voor groep 3 en 4 mogen ze 1 leerkracht weer aannemen (bezuinigingen, neit zo'n grote school), dus de kans is groot dat ze groep 2 gaan uitsmeren over de andere groepen, en dan is de groep in de huidige samenstelling ook weg.
 
Quote
RE: Vrije school, ervaringen?
Melissa  schreef op: 23-06-2012 09:34:41
Over Dominiek en vriendjes maken. Gisteren begon hij uit zichzelf ineens weer over mij, dat ik vroeger zo gepest was op school en dat ik helemaal geen vriendjes of vriendinnetjes had. Hij zij weer dat hij wilde dat hij er toen ook was, want dat zou hij mijn vriendje wel zijn en met mij spelen.

En dan de bijdehande opmerking, ik zei "dan zou je mijn beste vriendje in de hele wereld zijn" en hij zegt "Natuurlijk ben ik dat dan, want ik was je enige vriendje, dus dan ben ik ook direct het beste vriendje "p )
 
Quote
RE: Vrije school, ervaringen?
Mafkees  schreef op: 23-06-2012 09:37:04
wat schattig!

kleine wijsneus...hard gaat het nu op deze leeftijd he? ineens zie je dat het kleuteren klaar is en dat het echte mensjes aan het worden zijn. zoooo leuk, maar jemig, waar zijn de kleine mannetjes gebleven?
 
Quote
RE: Vrije school, ervaringen?
Alice  schreef op: 23-06-2012 09:45:02
Hehehe.. tis wel een bijdehandje ja haha

Zou wel leuk zijn als hij nog kon proefdraaien, dan kun je er denk ik veel geruster instappen. Of het niet doen als het niet bevalt
 
Quote
RE: Vrije school, ervaringen?
Linde  schreef op: 23-06-2012 10:32:02
Anon mijn dochter kan misschien niet op school blijven, omdat de klas te groot is en ze daardoor niet genoeg aandacht kan krijgen. Ze heeft een rugzakje, maar dat is voor school niet genoeg uren ( maar 2 uren 1 op 1 tijd). Op school heeft ze teveel impulsen en ze vind het heel moeilijk om alles te begrijpen op sociaal gebied.

Daarnaast gaat ze ook 3 middagen naar de BSO, waar het uitstekend gaat. Waar ze goed functioneert, en waar ze heel erg verbaasd waren dat ze het op sociaal vlak zo moeilijk heeft op school. Daar komt bij dat er soms ( op school)per week 4 verschillende docenten les komen geven. Haar 2 'eigen' juffen en 2 invallers. Veelal weet ze dat vantevoren niet en dat brengt veel onrust voor haar mee. Ze leert ook op een andere manier dan veel kinderen en zelfs de ibér van school was het met ons eens dat voor haar, de vrije school lesmethode wel eens heel goed kon aansluiten op haar manier van denken.

Daarom mijn opmerking dat ze misschien niet kan blijven op de school waar ze nu is, omdat ze er echt niet gelukkig is.

School geeft ook vaak aan dat er problemen met haar zijn op sociaal vlak, terwijl bso, ouders van vriendjes en vriendinnetjes, club etc allemaal dit niet zo ervaren. Alleen school ervaart het wel zo, en daar willen we op inspelen.

beetje warrig, maar hopelijk begrijpelij kgeschreven
 
Quote
RE: Vrije school, ervaringen?
Myself  schreef op: 23-06-2012 10:36:14
Hoe staat Dominique hier dan zelf in?
Overleggen jullie dit ook met hem? Want hij lijkt me er wijs genoeg voor en ik denk dat het erg belangrijk is om mee te nemen in jullie overweging.

Ik lees heel veel weerstand tegen de huidige school in je verhaal.
Moeilijk lijkt me dat, als je daarin je weg / beslissing moet vinden / maken.
 
Quote
RE: Vrije school, ervaringen?
Melissa  schreef op: 23-06-2012 12:35:37
Dominiek lijkt de VS wel wat, ik heb het hem duidelijk proberen uit te leggen, dat er op de vrije school meer ruimte is voor het tekenen en liedjes maken, dat hij daar meer leert over de natuur, dat ze daar ook bezig zijn met duurzaamheid, veel kindjes daar biologisch eten. Maar ook dat hij zich daar zelf een groot stuk moet motiveren als hij wat wil leren, niet alles word aangedragen zoals op de school waar hij nu zit, en dat hij dan niet meer bij zijn vriendjes in de klas zit.

Zijn idee was dat hij dan best wel een middagje af en toe met iemand kon spelen en dat hij op de nieuwe school ook wel weer vriendjes maakte. Hij zit er niet zo heel erg mee.
 
Quote
RE: Vrije school, ervaringen?
Melissa  schreef op: 23-06-2012 12:36:44
@linde

Wat lastig dat ze daar niet mee om kunnen gaan, het rugzakje dus niet groot genoeg om fatsoenlijk aandacht te kunnen krijgen. Welke school zit ze nu? En welke klas? Misschien komen onze kinderen wel bij elkaar in de klas, dat zou toch grappig zijn.
 
Quote
RE: Vrije school, ervaringen?
Alice  schreef op: 23-06-2012 13:36:38
Alle vrije scholen zijn antroposofisch Sis
Is een levenswijze / visie
Google maar 's
 
Quote
RE: Vrije school, ervaringen?
Mafkees  schreef op: 23-06-2012 14:05:07
dat is een bijkomend voordeel die lestijden ja!

een basisschool moet per jaar aan zoveel lesuren komen. minimaal zoveel en maximaal zoveel.
onze school zit aan de minimale kant. heel fijn om kinderen niet zoveel te belasten! er is meer in het leven dan school.

ook fijn dat er niet zo heel veel studiedagen zijn.
want als ik dat zo eens om me heen hoor...niet normaal meer
 
Quote
RE: Vrije school, ervaringen?
Mafkees  schreef op: 23-06-2012 14:20:50
zó doen ze het idd Sis.

ze gaan naar de kinderboerderij om te kijken hoe schapen wrden geschoren en met het wol leren ze weven.

een geschiedenisles wordt bijv. in een rieten zelfgemaakte hut een verhaal verteld.

een letter leren, ze schrijven de letter, zingen de letter, kleien de letter....

niet alleen uit een boekje leren maar het allemaal intens beleven. voor mijn gevoel leer je het dan beter, omdat je het snapt.

er worden elk jaar rupsen in een bak in de klas gezet en dan volgen ze het hele proces tot het vlinders zijn en worden ze vrij gelaten.

heel bijzonder vind ik het. zo kan het dus ook

de grondlegger van de vrije school is Rudolf Steiner. Er wordt gewerkt volgens zijn principes.
en dat is antroposofisch. sommige dingen zijn interessant, sommige dingen haal ik m'n wenkbrauwen bij op...

zij geloven bijv. dat je wordt geboren in een oud lichaam. een kind moet dit lichaam zich eigen maken en dat duurt dus ongeveer 6 a 7 jaar.
door te spelen en te doen, leer je goed je lichaam kennen.
zodra je dan tanden gaat wisselen, neem je afscheid van het oude lichaam en ben je geaard en leer rijp.

ik geloof er niet in dat je in een oud lichaam wordt geboren, maar als hun dat wel doen...prima, ik haal er alleen de dingen uit die mij dan weer aanspreken

ook vind ik het goed dat ze open staan voor allerlei feesten. de interesses worden heel breed gemaakt.
 
Quote
RE: Vrije school, ervaringen?
Mieps01  schreef op: 23-06-2012 15:31:46
http://www.rug.nl/gion/rapporten/VrijeScholen.pdf
Voor wie over de keuze nadenkt misschien een interessant proefschrift. Wat ik interressant vind is dat klaarblijkelijk als er correctie heeft plaatsgevonden naar opleidingsnivo van de ouders kinderen van de vrije school nog 3 jaar later slechter presteren op de middelbare school en dat niet alleen in taal en rekenen maar ook op bepaalde componenten in hun gedrag. Toch iets om mee te nemen lijkt me
 
Quote
RE: Vrije school, ervaringen?
Grietje  schreef op: 23-06-2012 15:44:56
Ja, de korte dagen voor de jongste kleuters vond ik ook een voordeel. En de kleinere klassen in een mooi groot lokaal. Veel ruimte voor spel, mooi materiaal. Ik vond wel dat de kleuters nog heel erg afgeschermd worden van alles. Ze doen niet mee met de rest van de school bij feesten, ze hebben hun eigen feestje. Ze gaan niet op schoolreis, naar de kinderboerderij of de bieb. Bij feesten wordt er bewust nog niet verteld waarom mensen het feest vieren (bijvoorbeeld wat is vasten en waarom vieren mensen carnaval). Dat doen ze op de nieuwe school wel veel meer. Waar wij tegen aan liepen was het vrij onbuigbare systeem. Kinderen leren tot 6-7 jaar door beweging. Mijn dochter ook maar niet alleen. Ze liep/loopt cognitief zo'n twee jaar voor, dus had wat meer uitdaging nodig in de kleuterklas. We zijn hierover in gesprek gegaan met haar juf en die gaf als antwoord dat de oudste kleuters na de herfstvakantie zouden gaan vingerhaken. Tja, dat was toch niet echt wat we bedoelden. Ander voorbeeldje. Nynke was vier en had achterop de fiets tot 200 geteld. Dat vertelde ze heel trots aan juffie. Waarop juffie zegt: "dan zul je nu wel moe zijn, ga maar snel tekenen". Voor mijn gevoel werden haar vaardigheden eerder de kop ingedrukt dan gestimuleerd. Het zal wel per school verschillen maar over het algemeen betwijfel ik het of een VS geschikt is voor kinderen met een (grote) ontwikkelingsvoorsprong (ook gezien de ervaringen van ouders op het HB forum, waar vrijwel niemand positief was over de VS in relatie tot hoogbegaafde kinderen).
 
Quote
Navigatie
Vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | Volgende


Reageren op Vrije school, ervaringen?
Naam
Bericht