Menu
 

Topic:

Vrije school, ervaringen?

Linde  schreef op: 21-06-2012 21:50:21
Eigenlijk zegt de titel het al.. Heeft iemand ervaring met een vrije school.
Wij hebben interesse in deze school vorm voor onze dochter, maar weten niet of het voor haar iets is. Momenteel zit ze op Dalton onderwijs, wat op zich goed bevalt, maar hoogstwaarschijnlijk kan ze niet op deze school blijven en daarom kijken we verder.

Maar mijn vraag is, hoe vrij is een vrije school?
 
Quote
Navigatie
Vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | Volgende
RE: Vrije school, ervaringen?
Lot  schreef op: 23-06-2012 15:52:27
Mijn dochter heeft ook een hoog IQ (133) maar zit prima op haar plek op de Vrije School. Maar ik herken wel wat je zegt Grietje, dat dat voor veel hoogbegaafde kinderen niet zo is.
Ik vind de reactie van de juf op het tellen tot 200 juist wel een goede: als ze dat met andere kinderen erbij zou benoemen als heel knap, dan zouden die (en ook jouw dochter) denken dat het tellen wel iets heel belangrijks moest zijn.
Ik denk dat juist veel kinderen met een hoge intelligentie baat hebben bij stimulering op andere gebieden. Dat cognitieve komt vanzelf wel mee, de uitdaging daarin zoeken ze toch wel (mijn dochter heeft voor thuis van die werkboekjes van de Action voor leren lezen en rekenen. Op school vermaakt ze zich heerlijk met spelen).

Het blijft wel zo dat de Vrije School voor veel kinderen goed en leuk is, maar uitzonderingen zullen er altijd blijven. Voor kinderen met bijv. autisme vind ik de Vrije School aan de ene kant goed omdat er veel rust is en weinig prikkels. Aan de andere kant zijn er bijv. geen dagritmekaarten of andere visuele ondersteuning mbt het dagprogramma. Ook het creatieve aspect zou voor deze kinderen moeilijk zijn. Dat de K er eerst uitziet als een koning en langzaam een letter wordt sluit niet aan bij hun belevingswereld.
Zo blijft het goed om goed naar je kind en de school te kijken. En dan is het ook lastig als je 2 heel verschillende kinderen hebt...
 
Quote
RE: Vrije school, ervaringen?
Mafkees  schreef op: 23-06-2012 15:54:18
maar als een kind HB is , zal het ook niet gelukkig zijn op een reguliere school neem ik aan?

het ligt dus zeker wel aan welke school . hier viert de hele school alle feesten en ook mét elkaar. bij elk feest horen toneelstukjes, liedjes en dansjes en we krijgen een enorme uitleg mee naar huis.

http://www.watisdevrijeschool.nl/Veel_gestelde_vragen.html

nog even een link met vragen en antwoorden wat het precies inhoudt.

als je voor ogen hebt dat je kind moet gaan presteren in het leven, past het VS onderwijs niet bij je nee. dat denk ik ook niet.
wij zijn zelf helemaal niet met een bepaald niveau bezig.
vind ik niet belangrijk in het leven, en geef dat graag mijn kinderen mee.
een leuke, fijne basisschooltijd vind ik belangrijker dan dat 95 % door zou stromen naar VWO ofzo.
daar zit het geluk niet in, maar goed, dat is onze visie.

ik ben ook van oorsprong orthopedagoog, maar sta gewoon als groepsleidster op de groep op een KDV.
waarom? dat maakt me gelukkiger.....
 
Quote
RE: Vrije school, ervaringen?
Grietje  schreef op: 23-06-2012 15:57:16
Yep, het is o zo moeilijk om een goede school te kiezen. Ik hoop ook echt dat we het nu goed gedaan hebben. En onze jongste gaat over een jaar naar school. Naar de zelfde als de oudste, vooral omdat het organisatorisch haast niet te doen is om de een naar de VS te brengen en de ander naar de Montessori. En ik denk dat de jongste ook wel goed kan aarden op de Montessori.
 
Quote
RE: Vrije school, ervaringen?
Mafkees  schreef op: 23-06-2012 16:02:14
ik denk maar zo: een weloverwogen keuze voor je kind kan bijna niet fout zijn
 
Quote
RE: Vrije school, ervaringen?
Grietje  schreef op: 23-06-2012 16:04:38
@mafkees, het is inderdaad extra moeilijk om een goede school voor een HB kind te zoeken. Het heeft me best wel wat hoofdbrekens gekost. Veel lezen, kijken, praten, denken, twijfelen. Uiteindelijk is niet zozeer het schooltype het belangrijkst maar de school zelf en nog belangrijker de docent. Wij zijn ook heel benieuwd hoe volgend jaar in groep 3 zal gaan. Hoe de docent het zal oppakken dat ze AVI 6 leest, rekensommen tot 100 maakt, klokkijkt e.d. Maar tegelijkertijd is ze heel snel afgeleid, werkt niet vreselijk snel en is ze een beetje faalangstig (zo denkt ze dat groep 3 te moeilijk zal zijn..). Ook niet makkelijk voor een juf.
 
Quote
RE: Vrije school, ervaringen?
Mafkees  schreef op: 23-06-2012 16:07:30
hopelijk gaat het goed. hou vertrouwen in leerkracht én kind...
 
Quote
RE: Vrije school, ervaringen?
Grietje  schreef op: 23-06-2012 16:57:14
Wat, zoveel? De VS van mijn dochter kostte 239 euro per jaar. Wat een verschil.
 
Quote
RE: Vrije school, ervaringen?
Mafkees  schreef op: 23-06-2012 17:00:58
geiten wollen sokken hahaha, dat is ook vaak wat ik in mijn omgeving hoor.

dat is wel ouderwets gedacht, vroeger leek het daar misschien meer op, maar nu zitten alle soorten en maten mensen daar, dat vind ik zo grappig. Er zitten hoog en laag opgeleide ouders, dat maakt het mooi.

Hier zit het ook niet in de buurt, aan de andere kant van de stad. Mijn zoon en wij kenden er ook niemand.
Mijn zoon had er geen moeite mee, die maakte snel contact. Ik sta niet bij school om vrienden te maken, maar sinds mijn zoon met iedereen speelt, raak je vanzelf wel in contact met andere ouders.

Thuis speelt hij met andere kinderen dan op school, ik heb er nog geen nadelen van ondervonden.

Dat is ook wel mooi. Ze komen hier uit alle wijken van de stad, met afspreken nooit een probleem. Iedereen wil de moeite nemen om hun kind overal en nergens op te halen.

Het is geen feit hoor, dat kinderen van een VS een achterstand op lopen, dat zou wat zijn, dan mocht deze school niet eens bestaan.
Vroeger scoorde de VS slechter dan nu. Er zal een percentage zijn wat slechter scoort, maar als je de basisschool afrond op de VS kun je ook naar regulier (gewone) middelbare school doorstromen
Maar heb je dat ook uitgezocht bij andere scholen?

De directie van google en gmail o.a. hebben hun kinderen ook op de VS.
Grappig feitje....
 
Quote
RE: Vrije school, ervaringen?
Mafkees  schreef op: 23-06-2012 17:01:49
bij ons is het 1,5 % van je jaarinkomen.
wij betalen voor 1 kind bijna 800 euro per schooljaar.

mag in 12 x, mag in 1 x mag in 3 x.
en het is vrijwillig
 
Quote
RE: Vrije school, ervaringen?
Lot  schreef op: 23-06-2012 17:11:15
Ik betaal dus 30 euro per maand, maar het is inderdaad vrijwillig, je betaalt wat je kan.

Mijn kinderen komen ook een paar maanden bij elkaar in de klas, alhoewel er 3 kleuterklassen zijn. Ze doen dat juist bewust, ook omdat je als ouder best veel te doen hebt voor een klas. Ouderparticipatie is best belangrijk, je helpt bij jaarfeesten, schoonmaken, sommige activiteiten in de klas. Dat vind ik erg leuk, gewoon af en toe een ochtendje aanwezig zijn en zien wat de kinderen doen.
Alleen als er een reden toe is worden broertjes/zusjes in een andere klas geplaatst. Maar meestal is het niet nodig en hebben ze gewoon hun eigen vriendjes in de klas. Mijn dochter vindt het geweldig dat haar broertje straks in maart bij haar in de klas komt.
 
Quote
RE: Vrije school, ervaringen?
Mafkees  schreef op: 23-06-2012 17:12:31
zo dachten wij ook!
ik vond 800 euro al zoveel geld, maar ik betaalde 75 euro aan de PSZ. komt op hetzelfde neer.
ik besteed de kinderbijslag nu daaraan.

ik heb persoonlijk me niet zo verdiept in de doorstroom waar naar toe.
heel leuk, goed onderwijs en zoveel procent naar de HAVO, maar misschien is mijn kind wel heel anders. ik richt me liever daarop dan het resultaat van een hele school, dus daarover kan ik je niets vertellen.

voordat de kinderen naar de middelbare gaan zijn ze 12 of 13, ik neem aan dat ze dan wel leren om stil te zitten.

na de zomer gaat mijn oudste naar de 1e klas, en daar is het ook al meer zitten dan bij de kleuters. maar ik denk dat het ook wel kan.
Thuis stuiterde hij de hele dag door, altijd maar bezig, klimmen, kleuren etc.
maar nu merk ik al dat er meer rust in de kont komt, dus met dat langer gaan zitten en langer geconcetreerd bezig zijn zal het vast goedkomen, dat is een normale ontwikkeling van een kind

het leek me al sterk, dat een moslima bedenkt om les te gaan geven op een vrije school, maar goed...zou kunnen
 
Quote
RE: Vrije school, ervaringen?
Mafkees  schreef op: 23-06-2012 17:24:08
nee, in principe werken ze niet met cito's, maar ze moeten van de onderwijsinspectie wel testen afnemen en dat doen ze dan ook trouw, maar niet zoveel keer een cito.

nogmaals..een cijfer zegt hun niet zoveel, ze gebruiken het leerlingvolgsysteem, ze hebben dus zeker wel in de gaten hoe een kind ervoor staat, maar meedoen met die cito-onzin (vind ik echt, een kind doet het hele jaar z'n best, en dan hangt het af van zo'n momentopname?)

ben benieuwd wat je ervan gaat vinden.
hier ziet het er superkneuterig uit, heel ouderwets, gordijntjes, poppenhoekje van hout...

als ouder wordt je idd veel ingezet, hulp bij feesten, schoonmaak, gordijnen naaien, of je in het ouderkoor wil, of je in de ouderbibliotheek wil helpen.
weet je, de VS krijgt weinig geld verder en als er met hulp van ouders wél naar een park of boerderij gegaan kan worden....ik meld me wel aan. iedereen helpt ook mee en dat vind ik wel speciaal.



 
Quote
RE: Vrije school, ervaringen?
Mafkees  schreef op: 23-06-2012 18:02:14
dat is niet het belangrijkste hoor...alles wat je kunt is meegenomen. ik kan ook niet altijd ivm werk, maar de was uit de klas neem ik geregeld mee bijv.

voor een feest weer 60 pannenkoeken bakken, etc.

maar daar hangt je keuze niet vanaf.

v.w.b. de toetsen, ook de kinderen van de VS worden getoetst, maar het hele jaar door, zij moeten ook testen afleggen maar niet zo hysterisch dat kinderen er weken buikpijn van hebben, vaak ongemerkt en de leerkracht kan aan zijn leerlingen wel een niveau hangen hoor.

ben benieuwd, laat je het nog even weten?
 
Quote
RE: Vrije school, ervaringen?
Mafkees  schreef op: 23-06-2012 18:24:23
sorry. in de 6e klas krijgen de kinderen , naast de beoordeling van de leerkracht, een NIO toets, afgenomen door de schoolorthopedagoog.
samen komen ze tot de mogelijkheden van het kind
 
Quote
RE: Vrije school, ervaringen?
Linde  schreef op: 29-06-2012 20:55:57
heb vandaag contact gehad met de vrije school maar hoogstwaarschijnlijk kan onze dochter niet geplaatst worden ivm haar rugzakje. Ze nemen nog contact op met de huidige school en dan kijken ze/wij samen of er een kennismakingsgesprek komt ja of nee. Nog even afwachten dus
 
Quote
RE: Vrije school, ervaringen?
Linde  schreef op: 29-06-2012 20:56:53
kennismakingsbezoek bedoelde ik
 
Quote
RE: Vrije school, ervaringen?
Linde  schreef op: 01-07-2012 21:15:51
Melissa heb jij nog iets van de vrije school gehoord? Gaat Dominiek nog 'proefdraaien'?
 
Quote
RE: Vrije school, ervaringen?
Melissa  schreef op: 01-07-2012 21:19:50
Ja Dominiek gaat proefdraaien. Ik heb een heel leuk gesprek gehad net de juf van de hoogste klassen. Maar ze hebben wel liever dat ik eerst een keuze maak alvorens ik hem laat proefdraaien. Ik ben nu geneigd om ja te zeggen, maar de eigen bijdrage is niet mis , en als Valentijn er ook heen zou gaan over anderhalf jaar zou de eigen bijdrage 1100 euro per jaar zijn, dat vind ik nogal wat, maar ik denk niet dat Jos daarmee accoord zou gaan (kan het altijd proberen natuurlijk).
 
Quote
RE: Vrije school, ervaringen?
Proestie  schreef op: 01-07-2012 21:22:43
Zeg gewoon dat je begrijpt dat zij dat willen, maar dat jij heel graag wil dat Dominiek eerst proefdraait. Als Dominiek het heeeeeeeeeeel leuk vindt dan mag het vast van Jos
 
Quote
RE: Vrije school, ervaringen?
Mafkees  schreef op: 01-07-2012 21:46:22
maar zoals juf praat, zo werken ze daar natuurlijk niet!

het woordje "vrij" staat niet voor vrijheid!
ook op de vrije school moeten kinderen dingen doen en worden ze gestimuleerd.

mijn zoon wilde de eerste schoolweek niet in de kring zitten 's ochtends bij binnenkomst. ik vond dat vervelend maar juf zei 'laat hem maar even zijn gang gaan'.
na een week ging hij uit zichzelf gewoon zitten.

mijn zoon doet niks in opdracht (goh, van wie heeft ie dat?) juf bedenkt een andere aanpak om hem erbij te betrekken.

weet de PSZ juf het fijne van de vrije school? ik ben niet overtuigd van haar antwoorden.
bij onze vrije school kom je altijd eerst op gesprek/intake...een soort selectiegesprek. ook hierin kunnen de leerkrachten écht wel zien of je kind geschikt is of niet...
 
Quote
RE: Vrije school, ervaringen?
Mafkees  schreef op: 01-07-2012 21:47:30
en Melissa, als je het niet kunt betalen, de bijdrage is vrijwillig...daar kun je altijd over praten.

als het geld het enige is waar je het vanaf laat hangen...zonde!
 
Quote
RE: Vrije school, ervaringen?
Melissa  schreef op: 01-07-2012 21:54:58
Er is een verschil tussen kunnen en willen.

WE kunnen het betalen en ik wil het wel, maar ik denk dat manlief het te veel geld vind. Maar goed, eerst maar eens overleggen, moet nu natuurlijk geen dingen voor hem in gaan vullen, hij heeft er nog geen uitspraak over gedaan.
 
Quote
RE: Vrije school, ervaringen?
Mafkees  schreef op: 01-07-2012 21:57:30
én je mag het in termijnen betalen wanneer het je uitkomt : bijv. per maand, jaar, etc.

wellicht goed om aan je man te vertellen

wij moeten bijna 800 euro betalen per kind (jongste is nog thuis) en ik besteed daar de kinderbijslag aan. en dat komt precies uit
 
Quote
RE: Vrije school, ervaringen?
Melissa  schreef op: 09-07-2012 22:52:22
Dominiek is vandaag wezen proefdraaien en mag volgende week weer een dagje, zelf zou hij graag op de vrije school blijven, ik heb er ook een goed gevoel bij
 
Quote
RE: Vrije school, ervaringen?
Melissa  schreef op: 10-07-2012 08:52:02
Nou toch even stiekum online lol

Dominiek is gisteren om 08:30 naar school gebracht, de juf een handje gegeven en even een klein gesprekje gemaakt, boekje gepakt en is gaan zitten lezen, dat leverde nogal verbaasde blikken op, de rest van de kinderen werd voorgelezen ... Ook de juf zei dat ze onder de indruk was dat hij al zo ver was, ik schrok juist een beetje dat de rest van zijn klasje blijkbaar nog niet kon lezen en schrijven.

Met zijn groepje (7 kinderen) zijn ze gaan proefdraaien in de eerste klas. Dominiek heeft al 2 vriendjes gemaakt en is erg tevreden, als het aan hem ligt gaat hij na de zomervakantie naar de vrije school.

Maar in al zijn verhalen heeft hij het geen een keer gehad over lezen, schrijven of rekenen. Dus daar willen we het nog even over hebben met de juf van de eerste klas. Als ze ons daar een bevredigend antwoord op geeft dan zijn we om.
 
Quote
RE: Vrije school, ervaringen?
Melissa  schreef op: 10-07-2012 08:53:11
Oh en over het zweverige praten van de juf ... De juf van de kleuterklas heeft dus juist niet. Die is zo recht voor zijn raap dat ik af en toe even opkeek van "wattuh?" , niet beledigend, maar gewoon heel direct, geen doekjes erom winden en zeker niet zeikerig of zweverig praten.
 
Quote
RE: Vrije school, ervaringen?
Sabrah  schreef op: 10-07-2012 09:09:57
Als ik het zo lees is een VS zeker een bijzondere vorm van onderwijs, maar ik krijg echt de kriebels als ik het lees...
Natuurlijk is het heel fijn als een kind lekker speelt, creatief is en alles op zijn manier doet. Als voorbeeld hierboven in de kring zitten wanneer hij er zelf aan toe is. En het idee van toetsen en cijfers geven, aan de ene kant heel fijn dat het niet prestatie gericht is, maar ik zou juist bang zijn dat ze dan later moeite hebben met het moeten van dingen. En later zullen ze hier niet aan ontkomen. Bovendien zegt een cijfer wel degelijk wat over een kind. Een goede leerkracht weet echt wel hoeveel moeite een kind voor een bepaald cijfer heeft moeten doen. Als je met heel veel moeite net aan een 6 haalt (of zelfs iets lager) voor je toets dan ga je het niet redden op het VWO. Daar krijg je zoveel stof dat je dat niet kunt bijbenen als je overal heel veel tijd in moet steken.

Ik heb zelf op Montessori onderwijs gezeten tijdens mijn BO tijd. Ik stroomde door naar VWO niveau, maar omdat ik dus nooit geleerd had om ergens echt voor te gaan zitten en te gaan leren als mijn interesse daar niet lag liep ik mooi wel stuk op dat onderwijs. Bovendien had ik een aardige achterstand met rekenen. Ik had daar een hekel aan en deed dit dus ook minimaal. Mijn dochter is meerbegaafd en heeft het nu dus erg makkelijk op school. We merken dat haar cijfers nu achteruit gaan omdat ze te weinig uitdaging krijgt. Zelf heeft ze het erg naar haar zin zoals het gaat want ze vind het wel makkelijk zo. Er wordt nu op ons verzoek gekeken naar extra onderwijs dmv een plusklas of iets dergelijks, juist omdat wij zien gebeuren dat de geschiedenis zich herhaalt. Natuurlijk wil ik dat mijn kinderen een fijne tijd hebben op school, dat wil elke ouder toch? Ik ben alleen wel van mening dat ze ook voorbereid moeten worden op de maatschappij en voor mijn gevoel is een VS daar dus niet voor geschikt, maar dat is puur mijn mening.
 
Quote
RE: Vrije school, ervaringen?
Melissa  schreef op: 10-07-2012 09:16:18
Een cijfer zegt ik mijn ogen alleen iets over het leervermogen van je kind, hoe het de stof absorbeert, en hoe het een toets kan maken.

Maar het kijkt niet verder dan dat. De juf zei gisteren nog, op de vrije school is het erg belangrijk dat we kijken naar het kind zelf, Wie ben jij? Waarom ben je op deze wereld? En op klassiek onderwijs word er gewoon meer gekeken, Hoe krijgen we deze materie in jou koppie gestampt zodat je goede cijfers haalt.

Ik ben destijds voor Dominiek meerdere basisscholen bijlangs geweest voor een gesprekje, ALLE reguliere basisscholen trokken binnen een paar minuten al een lijstje tevoorschijn met wat de uitstroom van hun school is ... Wat boeit mij dat nou, ik wil weten wat jullie met de kinderen doen, hoe gaan jullie met ze om, wat heb je te bieden. En of ze nou dokter gaan worden of putjesschepper zal mijn een echte rotzorg zijn, als hij maar doet waar hij blij van word.

En of het wel of niet aansluit bij de maatschappij zal ook mij een zorg wezen, als hij maar gelukkig is.
 
Quote
RE: Vrije school, ervaringen?
Grietje  schreef op: 10-07-2012 09:22:16
Melissa, in de eerste klas gaan de kinderen wel leren lezen maar dit gebeurt op een andere manier. De letter K is bijvoorbeeld de koningsletter en ze beginnen dus bij plaatjes van een koning en komen zo langzaam tot de letter. Ook veel creativiteit rondom de letters. Het duurt op die manier wel wat langer voordat de kinderen echt gaan lezen maar het schijnt dat ze die achterstand in de middenbouw weer gaan inhalen. Een VS-kind in klas 1-2 loopt over het algemeen dus wat achter op groep 3-4 maar na groep 5 trekt dit weer recht. Op de meeste scholen dan. De VS van mijn neefje slaagt er niet in om de kinderen op een voldoende taalniveau te krijgen. En de aandacht die school nu in taal moet steken gaat weer ten koste van andere vakken. Daarom gaat hij na de zomervakantie naar een andere school.
 
Quote
RE: Vrije school, ervaringen?
Sabrah  schreef op: 10-07-2012 09:25:38
Eh Melissa ik wil ook graag dat mijn kind gelukkig is hoor!
 
Quote
Navigatie
Vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | Volgende


Reageren op Vrije school, ervaringen?
Naam
Bericht