Menu
 

Topic:

Vrije school, ervaringen?

Linde  schreef op: 21-06-2012 21:50:21
Eigenlijk zegt de titel het al.. Heeft iemand ervaring met een vrije school.
Wij hebben interesse in deze school vorm voor onze dochter, maar weten niet of het voor haar iets is. Momenteel zit ze op Dalton onderwijs, wat op zich goed bevalt, maar hoogstwaarschijnlijk kan ze niet op deze school blijven en daarom kijken we verder.

Maar mijn vraag is, hoe vrij is een vrije school?
 
Quote
Navigatie
Vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | Volgende
RE: Vrije school, ervaringen?
Melissa  schreef op: 22-06-2012 10:15:01
Dominiek is een zelfverzekerd intelligent jongentje. Zijn talenten liggen op creatief gebied. Hij kan goed tekenen en tekent alles wat in hem opkomt. Vrije expressies vind hij leuk (ik weet niet of het de goede term is trouwens). Op school zijn er steeds weer grensen in de knutsels, je moet binnen de lijntjes kleuren, je moet een pinguin maken van klei, je moet een vlinder maken van de vormpjes die de juf voorgeknipt heeft etc.

Dominiek houd daar niet zo van, die verzint zelf wat hij maakt, stelt zelf zijn lijstje van benodigheden samen (mama, ik zoek 3 vellen gekleurd karton, plakband, een touwtje van 1 meter en splitpennen, heb je dat?) en dan maakt hij prachtige knutsels.

Op school doen ze daar weinig mee, daar is gewoonweg geen ruimte voor (en dat met een klasje van 14 kinderen), met de groep meegaan en doen wat de rest doet.


Maar

Hij zit er wel op zijn plek, hij is erg geliefd door zijn medeklasgenoten en heeft gigantische goede sociale vaardigheden. Ook met zijn (zuurpruim)juf weet hij om te gaan, hij vind haar niet leuk, maar leert nu wel om te gaan met mensen die niet leuk zijn.

Dus ik vind het besluit erg moeilijk.
 
Quote
RE: Vrije school, ervaringen?
Mafkees  schreef op: 22-06-2012 10:35:17
zo je verhaal te lezen snap ik dat het moeilijk is.

als hij goed op zijn plek zit en veel leert en vooral blij is, is er iks verkeerd aan.
als je denkt dat je niet alles uit je kind haalt...tja...moeilijk dan.

misschien , als je niet een andere school verkiest, op een club doen? waar zijn gave wel tot uiting komen?

 
Quote
RE: Vrije school, ervaringen?
Linde  schreef op: 22-06-2012 10:36:20
Ik heb zojuist gebeld naar de vrije school voor een kennismaking. Ik denk dat vooral mijn dochter opbloeit op een vrije school. Ze is wel een meiske met gebruisaanwijzingen, maar goed hanteerbaar. Op regulier onderwijs loopt ze vast omdat ze van veel dingen het nut niet inziet. Ze is meer een doe kind, vandaar het idee vrije school.
Maar mijn dochter is erg bezig met het millieu, de natuur, biologisch eten, dieren, ze is echt een kind van 'belevend leren'. Dat lukt niet op regulier onderwijs.

Nu hebben wij zelf ook een belevingsgerichte opvoeding, een redelijke vrije opvoeding. we eten biologisch, en de antroposifische inslag vind ik geweldig. Dus tja... moeilijke keuze.

Melissa... als mijn dochter naar de vrije school zal gaan dan is het de school in Emmen ;-)
 
Quote
RE: Vrije school, ervaringen?
Mafkees  schreef op: 22-06-2012 10:39:29
ben benieuwd Linde!

wij zijn thuis helemaal niet antroposofisch, biologisch of weet ik veel wat.

wij leren onwijs veel. en ik moet zeggen: superinteressant!

het belangrijkste wat we overeenkomen: niet iedereen is hetzelfde, maar iedereen is wel even belangrijk en mooi!
 
Quote
RE: Vrije school, ervaringen?
Melissa  schreef op: 22-06-2012 10:45:12
Hahaha Linde, dat hebben we net met dezelfde persoon gebeld . Ik heb net gebeld met de vraag of hij een dagje kon meedraaien, de plaatsvervangende directie zou me terugbellen.

Sorry dat ik je topic zo vervuil trouwens

Ik ben er gewoon nog niet over uit. ALs ik de keuze had gehad toen hij net naar school ging was ik voor de vrije school gegaan, maar toen zaten ze nog nabij het centrum, en dat vond ik veel te ver fietsen. Nu zijn ze verhuist en zitten ze dus dichterbij waar ik woon.

Maar ben juist zo blij dat hij op zijn plek zit nu, mijn man en ik zijn beide vroeger enorm gepest en dit word hem nu bespaart. Hij is echt beetje popi jopi (Haal ik hem om 15:15 op is hij helemaal pissig, vraag ik wat er is "Mama dit is GEEN leuke dag, weet je waarom? doortje, floortje en truusje kwamen vandaag naar mij toe en weet je wat? Ze zijn alledrie verliefd op mij ... mheeeen!!)
 
Quote
RE: Vrije school, ervaringen?
Linde  schreef op: 22-06-2012 10:58:51
haha, klopt ze konden niet direct een afspraak maken wat degene die er over ging had een ongeluk gehad vanmorgen. Ik word dus ook terug gebeld.

Helemaal niet erg dat je mijn topic vervuilt, want ik vind het juist super leuk om er zo over te kletsen.

Ben ook benieuwd hoe het verder uitpakt. Voor hetzelfde ga ik kijken en denken wij ( man gaat ook mee kijken) das helemaal niets, maar op mijn gevoel , zeg ik dat, dat dat niet het geval zal zijn.

Nou ja eerst maar eens kijken! ( en wachten tot ze terug bellen)
 
Quote
RE: Vrije school, ervaringen?
Grietje  schreef op: 22-06-2012 16:04:35
Onze dochter is na ruim 1,5 jaar van de Vrije school afgegaan. Een vrije school geeft klassikaal onderwijs met weinig mogelijkheden voor differentiatie. Met echt bovengemiddeld slimme kinderen weten ze niet zo goed raad (dat gaf de school zelf toe). Kleuters 'horen' te spelen en nog niet cognitief bezig te zijn. Als mijn dochter om een leerwerkje vroeg (groep 2) dan mocht dat niet. En het stadium van pepernootjes tellen was ze wel voorbij. Ze kon lezen, klokkijken, beetje schrijven, rekenen. Maar daar hadden ze geen materialen voor in de klas. Dus we hebben haar, ondanks de fijne sfeer, het wandelen, het broodjes bakken etc. toch naar een andere school gedaan. Voor mijn dochter was het niet de meest geschikte school.

Je moet bij een vrije school wel tegen het woord 'juffie' kunnen, tegen zangerig spreken, veel jaarfeesten en een beetje zweverigheid.
 
Quote
RE: Vrije school, ervaringen?
Mafkees  schreef op: 22-06-2012 16:12:46
het ligt er denk ik dus ook wel aan welke VS je geweest bent.
ze zijn niet allemaal hetzelfde, blijkt uit de verhalen hierboven.

mijn zoon zit in de kleuterklas (grappig...hier geen groep 2 maar hij zit gewoon in de kleuterklas) ook hij kan lezen, schrijven, rekenen en ontwikkelt zich net als andere gemiddelde kinderen.
er zijn heel veel verschillen in kinderen en juist ook op aanbod van leermateriaal.

de klassen zijn kleiner dan regulier en op de VS wordt niet gezuinigd op leerkrachten en onderwijsassistente.

Juffie is idd bij de kleuters gebruikelijk.
Zangerig spreken? dat heb ik nog nooit iemand horen doen
veel jaarfeesten kun je ook zien als een verrijking van de algemene ontwikkeling. ik kon je echt alleen maar vertellen dat je met St Maarten snoep ophaalde bij de deuren, terwijl er een prachtig verhaal achter zit dank VS

zweverig...dat is net hoe je er zelf mee omgaat.

nog een vb vanuit hier:
mijn zoon is linkshandig. het is zo extreem onderzocht en getest op school, we zijn zelfs naar ergotherapie geweest. want de basis in het aanleren moet goed zijn dus neemt de school geen risico.
Is dit zweverig? of heel goed meekijken naar m'n kind?

nogmaals: zo'n school kiezen is persoonlijk en een moeilijke keuze. Je doet je kind niet "zomaar" op een VS.. Je moet wel achter de visie staan.

ik zou willen dat álle kinderen zo groot worden
 
Quote
RE: Vrije school, ervaringen?
Jessica  schreef op: 22-06-2012 16:17:09
Mijn dochter zit op een Christelijk school, een zogenaamde prestatiegerichte school. Ik vind zelf de resultaten van een school toch ook wel erg belangrijk. Ik heb echt liever dat mijn dochter na groep 8 naar de HAVO gaat dan naar het VMBO. En ik ben van mening dat een basisschool daar een aardig handje bij kan helpen... Overigens bakken zij ook koekjes en pepernoten op school, ik vind dat zij veel leuke dingen doen, maar het is ook belangrijk iets te leren. Ik vind het schaamteloos als een volwassene bij een kassa staat te stuntelen met wisselgeld en wil echt dat mijn dochter dat soort dingen goed leert. Ik vraag me af of ze dat leert door pepernoten te tellen, naar mijn mening niet.

Maar goed, ieder zijn ding. Ik zal wel een prestatiegerichte moeder zijn... dat klopt ook wel. Vind dat niet iets om me voor te schamen, ik stel ook hoge eisen aan mezelf.
 
Quote
RE: Vrije school, ervaringen?
Linde  schreef op: 22-06-2012 16:24:08
Grietje, door wat jij verteld lijkt het mij juist wel de school voor mijn dochter ;-)
Cognitief is onze meid best sterk, maar sociaal is ze zwak, waardoor ze zichzelf ook niet de rust kan gunnen om te doen wat ze moet doen. Ze denkt veel en vaak out of the box. Heeft een ánder' gevoelsleven dan de meeste kinderen. We horen ook heel vaak, dat ze toch echt anders is dan andere kinderen.

Ach... ik en mijn man worden ook als anders omschreven. Ik ben dol op de'hippie' stijl. We verzetten ons tegen de huidige maatschappij die ons toch allemaal het liefst van alles oplegt, verzetten ons tegen de consumptie maatschappij en we eten biologisch. We voeden onze kinderen volgens anderen erg vrij op. Daarnaast zijn we christen, proberen te leven naar de 10 geboden, maar willen vooral doorgeven dat ieder mens uniek is en een wonder op zich. Dit allemaal schrijvend....... ja, ik denk dat onze kinderen er wel tussen passen ;-) eventjes geschreven met een knipoog hoor
 
Quote
RE: Vrije school, ervaringen?
Mafkees  schreef op: 22-06-2012 16:25:59
Jessica, dan is de VS absoluut niks voor jullie nee

ik ben alles behalve prestatiegericht! mijn kind mag zijn wie hij wil zijn .
Mijn belangrijkste les voor de kinderen: wees gelukkig, met jezelf en anderen.
Wat voor werk je ook doet als je maar plezier in je leven hebt en om andere mensen denkt.

Maar een vraag: wat blijkt als je dochter niet kán leren...en het lukt haar me heel veel moeite om wél het VMBO te halen?
vind het zo zielig...jij stelt dus hoge eisen aan jezelf...en dan moet je kind het ook?

mooi om te zien dat ik andere mensen van mijn kinderen wil maken dan bijv. jij.
gelukkig is het verschillend, snap alleen de beweegredenen niet zo.

als iemand voor me aan de kassa staat en staat te pielen met geld ...nou en?
waarom moet het zo perfect? de ene kan het snel, de ander langzaam....

VS geeft geen cijfers...wat zeggen cijfers?
Pietje haalt voor een test een 9 en Jantje een 6.
Maar misschien gaat het Pietje van een leien dakje en heeft Jantje er dagen over moeten leren.
Dus qua cijfer alleen denk je dat Pietje beter is maar Jantje levert een betere prestatie.
Snap je?
 
Quote
RE: Vrije school, ervaringen?
Mafkees  schreef op: 22-06-2012 16:29:19
en Jessica...de pepernoten was een voorbeeld.

jouw dochter leert ws. door te stampen vanaf het bord de tafel van 2.
mijn zoon leert dit door te dansen en te zingen.

maar ze leren het allebei.

waarom zou jouw dochter het beter kunnen? en door een ANDERE manier is het slechter?
zegt meer over je manier van denken....
 
Quote
RE: Vrije school, ervaringen?
Annie  schreef op: 22-06-2012 16:32:14
Jessica, ik begrijp je punt maar ik vind je voorbeeld wel erg vervelend. En kunnen heel veel redenen zijn waarom iemand bij de kassa staat te stuntelen met wisselgeld (slechtziend, slecht in rekenen, laag IQ, dyscalculie...). Dat hoeft echt niet perse aan de basisschool te liggen.

Overigens twijfel ik zelf aan overstappen naar Montesorri onderwijs of op regulier openbaar blijven. De uitstroom neem ik daar ook zeker in mee want naast een fijne schooltijd vind ik doorstromen naar een middelbare school op het hoogste niveau wat mijn kind aankan ook heel belangrijk.
 
Quote
RE: Vrije school, ervaringen?
Linde  schreef op: 22-06-2012 16:33:19
Ik ben ook niet prestatiegericht. Ik wil in de eerste plaats dat mijn kind gelukkig word. Op dit moment weet ik zeker dat mijn dochter op de huidige school niet gelukkig is. Daarnaast word er daar veel gedacht in hokjes. Onze meid is niet in een hokje te plaatsen. Verstandelijk gezien is ze hoogbegaafd ( ja dat is getest) sociaal gezien is ze zwak ( ass) Wij hebben al heel wat dingen bij moeten stellen, we zoeken nu juist de manier waarop wij onze dochter genoeg zelfvertrouwen kunnen geven om haar eigen ik te ontdekken. Klinkt zweverig, zo bedoel ik het niet, maar zie zelf ook wel dat het zo klinkt, haha

Trouwens mijn broer heeft op het gymnasium gezeten. Top van de klas, van klas 1 naar 3 gegaan, verstandelijk. Sociaal kon hij het helemaal niet. Mijn moeder heeft er toen voor gekozen om hem naar de mavo in het dorp te doen. Wat heeft ze de wind van voren gekregen, zo'n intelligente jongen onder zijn kunnen te laten presteren. Maar doordat hij jet sociaal niet aan kon was hij dood ongelukkkig en storte zich maar op dat wat hij wel kon. Nu is hij bijna 45. heeft een universitaire opleiding, heeft een hele hoge functie. En zegt nog, wat ben ik mijn moeder dankbaar dat ze gezien heeft dat ik het sociaal niet aankon. Oke, ik heb 4 jaar langer over mijn opleiding gedaan, maar in die 5 jaar heb ik zoveel meer geleerd, dan wat ik op het gymnasium kon leren. Dus dat heb ik ook een beetje in mijn achterhoofd hoor.
 
Quote
RE: Vrije school, ervaringen?
Alice  schreef op: 22-06-2012 16:39:28
Wat er in je kind zit, komt er enkel uit als je je kind zichzelf laat zijn. Maakt verder niet zo uit waar dat is, of op welke school.
Maar als je je enkel richt op zijn/haar prestaties, mis je een boel kwaliteiten van je kind en komt 't nooit tot zijn recht.
Prettig als het dan vlot kan betalen aan de kassa, maar van binnen is 't niet gelukkig.
 
Quote
RE: Vrije school, ervaringen?
Grietje  schreef op: 22-06-2012 17:09:33
Wij zijn nu overgestapt naar de Montessorischool. Ook met veel aandacht voor zingeving, seizoenen, individuele ontwikkeling van een kind. Ook geen cijferrapporten maar een geschreven verslag. Maar wel in staat om mijn kind in haar eigen tempo en op haar eigen niveau te laten werken.

Op 'onze' VS zat ze trouwens ook in de kleuterklas maar ik vergeleek het maar even met groep 2. Het moet inderdaad bij je kind en bij jezelf passen. Over het algemeen vond ik het prettig daar maar soms kreeg ik wat kriebels. Ik vind het wel jammer dat ze op haar nieuwe school minder vaak tekent en schildert. Maar daarvoor in de plaats heeft ze gym en schrijfdans, wat ze ook erg graag doet. En ze knutselt thuis veel en zingt bij een koortje, dus de creativiteit komt er toch wel uit. En ik weet nu inderdaad alles over Sint Jan, een mooi feest. Kortom, in ons geval een fijne school voor de kleutertijd maar niet voor daarna.
 
Quote
RE: Vrije school, ervaringen?
Jen9  schreef op: 22-06-2012 17:56:08
Haha, nee hoor, maar hoe weet je nou wie je kind is? dat weten zij ook niet.., alsof t op een andere manier niet zichzelf zal worden.. Wat een ellende in de wereld dan, bijna niemand zichzelf..

Voor de 1 is t fijn, voor de ander niet, ik heb er even gewerkt, maar ik kreeg er de kriebels van, kan toch? Ieder voor zich.. Mooi juist die verschillen.

Ik merkte in het voortgezet ook vaak dat ze zich moeilijk konden aanpassen..en 2 vriendinnen van mij die op een vrije school hebben gezeten hebben moeite met hun werk, al die regels!
 
Quote
RE: Vrije school, ervaringen?
Mafkees  schreef op: 22-06-2012 18:19:32
moeite met al die regels?
denk je dan dat er op de VS geen regels zijn?
dan heb je niet goed opgelet. Ik vind het strenger dan streng, meer van de ouderwetse stempel....
Geen petten op in de klas, juffen en meesters een hand geven in de ochtend, iedereen aankijken, 2 woorden spreken.
Zoals het hoort, maar dat zie ik niet op andere scholen....


VS-mensen zijn juist open, geinteresseerd in anderen.

Vrij betekent niet "we doen maar wat"

maar je hebt gelijk: ieder voor zich. Gelukkig kiest niet iedereen ervoor...dan zou de charme van de kleine klassen verloren gaan

 
Quote
RE: Vrije school, ervaringen?
Jen9  schreef op: 22-06-2012 19:04:10
Oh, ik weet niet waar je woont, maar dat is hier gelukkig overal zo. Nogmaals, ik heb er gewerkt, mijn ervaringen zijn negatief. Dat kan toch? Voor sommige kinderen is het goed, maar lang niet voor allemaal. Ik bedoelde ook geen regels vwb gedrag, maar meer het moeten leren
Van die 2 vriendinnen van mij is er nog steeds 1 "boos" op haar ouders vanwege die keuze.. Ze heeft het idee dat het haar een stuk moeilijker heeft gemaakt in het leven, en een buitenstaander is geweest hierdoor.
 
Quote
RE: Vrije school, ervaringen?
Jen9  schreef op: 22-06-2012 19:14:37
En dat kleurt mijn mening dan ook... iedereen neemt zijn ervaringen mee in een mening, denk ik.

 
Quote
RE: Vrije school, ervaringen?
Mieps01  schreef op: 22-06-2012 19:17:35
Mafkees waarom reageer je zo fel op mij? Ik zeg niks lelijks over de vrije school. Voor mij is het belangrijk dat mijn kinderen uiteindelijk ook academisch goed zijn bijgeplust. Dat is een keuze. Ik heb mijn peuter het afgelopen jaar op een montessori gehad. Leuk voor mij peuters en heerlijk dat rekenen tijdens het bakken...hij gaat voor zijn kleuterschool wel naar regulier onderwijs. Maar mijn kinderen zij een combinatie van heel slim,en lui. Zoals een oude juf van mijn oudste het ooit zei.. Als hij een wedstrijdhondje was, dan sneed hij alle hoeken af ipv het parcours te volgen :d :d een kind wat zichzelf aandrijft leert misschien wel veel meer in alternatief onderwijs dan op een reguliere school. Maar kinderen die dat niet doen( de mijne) die komen er niet goed uit als er niet telkens een duidelijke ondergrens is. Voor mij is dat "bezemen" dus erg belangrijk. Als jij voor jou kinderen goed hebt gekozen, dan is dat toch perfect.
 
Quote
RE: Vrije school, ervaringen?
Mieps01  schreef op: 22-06-2012 19:25:47
Oh, en eh, hoewel ik opvoeding veel meer vind dan alleen cognitieve vaardigheden en daar veel meer nadruk leg op sociale vaardigheden, vind ik school bij uitstek bedoelt om academische vaardigheden te stimuleren. Ze zijn wat mij betreft op school om te leren. Dus bij schoolreis zal daar voor mij altijd de nadruk liggen. Het optimale uit je kind halen. En als dat optimale voor een van mijn kinderen uiteindelijk vmbo zal zijn, , dan ben ik daar ook trots op!
 
Quote
RE: Vrije school, ervaringen?
Mafkees  schreef op: 22-06-2012 19:30:00
ik zeg ook niet dat alle mensen VS moeten kiezen, maar het wordt zo vaak naar beneden gehaald wat gewoon echt niet terecht is!
Het is net zulk mooi en goed onderwijs als andere scholen. Ook de VS moet zich verantwoorden naar de inspectie.
Ze doen niet zomaar wat.

Ik reageer niet fel. Ik reageer op jouw zin "voor mijn kinderen loopt het uit op een drama"
Ik vraag hoe je dat weet....
Net zoals ik niet kan vertellen hoe het op een reguliere school met mijn kind zou gaan.
Mijn kind beweegt graag, ik stimuleer dat ook. Tot hun 6e, 7e jaar leert een kind door bewegen.
Ik zou mijn kind straffen op een reguliere school waar hij aan een tafel werkjes moet doen, computerles krijgt.

Uiteindelijk komen onze verhalen overeen Mieps...nu je uitlegt dat jouw kinderen wel het rechttoe rechtaan onderwijs nodig hebben, snap ik je uitleg en zeg ik dat vrij onderwijs meer bij mijn kind past.

Lekker luchtig, lekker gezellig. School is niet alleen maar een leerhonk, je sociale basisvaardigheden leer je er ook.
Niks moeilijkers dan een gepaste school voor je kind vinden.
Want we kan me zeggen of we het goed doen op langere termijn?

Maar om nu te zeggen dat VS totaal anders is...nee, dat zou ik niet zeggen.
Op elke school, christelijk, katholiek, jenaplan, whatever...overal hebben ze te maken met regels en leerplannen.
Als de 6e klas klaar is, is ook op de VS alle stof behandeld.

De manier van denken is anders, sowieso naar de wereld, daar zal een kind echt niet slechter van worden en al zeker geen buitenstaander. Zo vreemd is dit onderwijs nu ook niet. Er zal vast iets anders aan de hand zijn met de vriendin van Jen, want om nu te zeggen dat het de schuld is van de basisschool....hahaha, er zijn nog zoveel meer aspecten he in een jeugd
 
Quote
RE: Vrije school, ervaringen?
Lente-marjolein  schreef op: 22-06-2012 19:36:58

Quote MaFKeeS:
moeite met al die regels?
denk je dan dat er op de VS geen regels zijn?
dan heb je niet goed opgelet. Ik vind het strenger dan streng, meer van de ouderwetse stempel....
Geen petten op in de klas, juffen en meesters een hand geven in de ochtend, iedereen aankijken, 2 woorden spreken.
Zoals het hoort, maar dat zie ik niet op andere scholen....


Dan zitten mijn kinderen op een heel bijzondere school, die regels gelden bij ons wel namelijk

Ik ga het nog een keer zeggen... iedere school heeft zijn voors en tegens voor ieder kind.
Als het bij je past is het prima!

Helaas heeft de Vrije School wel meer negatieve ervaringen met kinderen/volwassenen die moeite hebben met de vervolgopleiding, door de manier van leren en de aangeboden stof.
Maar ook de Vrije school heeft écht goede kanten.

Twijfelaars: ga kijken, ga voelen en doe wat je denkt dat het beste is voor je kind, want daar gaat het om!
 
Quote
RE: Vrije school, ervaringen?
Jen9  schreef op: 22-06-2012 19:46:36
Iets aan de hand met mijn vriendin, zo kan die wel weer. ik val jou en je keuze niet aan, waarom moet dat dan wel andersom en dan niet eens rechtstreeks naar mij.. waarom voel je je zo snel aangevallen en waarom moet je op deze manier reageren? reageer dan direct...jammer dit.

Hoeveel vrije scholen heb je eigenlijk bezocht? want ik weet wel dat er onderlinge zeer grote verschillen zijn.

Maar ik stop hier, kennelijk wil je alleen ":voors" horen en geen "tegens"prima!

Ik wens jou en je kinderen een fijne schooltijd toe, waar dan ook.
 
Quote
RE: Vrije school, ervaringen?
Mafkees  schreef op: 22-06-2012 20:05:52
uhm....volgens mij doe jij nu een beetje kort door de bocht...je schrijft zelf "mijn vriendin is boos en voelde zich een buitenstaander"
als je als volwassenen boos daarom bent op je ouders, is er toch wat aan de hand?!?

ik voel me niet aangevallen.

de VS is niet jouw keuze, en als het niet in je straatje past is het dus niet oke.
dat lees ik in meer van je reacties op andere topics.

waarom kan een ander wel zeggen wat er wél goed is aan de vrije school bijv?

en je vergist je...ik hoef geen voors of tegens te horen, de TO wil een keuze maken. hebben wij al gemaakt, met heel mijn hart

ik heb niet alle vrije scholen bezocht nee, ik heb me ook niet verdiept in deze huidige school ik heb me verdiept in het onderwijs in het algemeen.
de basis van het onderwijs zal overal terugkomen, daarvoor hoef ik geen verschillende te bezoeken om mee te kunnen gaan met het leerplan.

ik wens jou ook het beste, dank je wel
 
Quote
RE: Vrije school, ervaringen?
Lot  schreef op: 22-06-2012 20:59:31
Mijn kinderen zitten ook op de Vrije School en ik ben ook heel enthousiast. Vanuit mijn werk als orthopedagoog kom ik op veel peuterspeelzalen en basisscholen, en sommige dingen die ik daar zie... Het prestatiegerichte, het zo bezig zijn met je hoofd, zo weinig gebruik van fantasie (gezellig met z'n allen precies hetzelfde plakwerkje maken). Hier staat het leren met je handen, hoofd en hart centraal.

Het missen van aansluiting in het vervolgonderwijs klopt gewoon niet. Uit recent onderzoek is gebleken dat kinderen van de Vrije School vaker dan gemiddeld uitstromen naar het VWO. Bij onze school 65%, dat is boven het landelijk gemiddelde.

Dat een kind (door iemand hier genoemd, vriendinnetje) een jaar achter ligt bij doorstroming naar een reguliere school vind ik niet zo gek. Het is maar net wat je meet: een kind van de VS komt uiteindelijk op hetzelfde niveau (zelfs hoger) uit, maar de weg daar naartoe is anders. De stof wordt eigen gemaakt, ze leren waaròm dingen zo zijn, in plaats van stampen van tafels en topografie. Ze beleven de stof.

Sis, had jij het over de VS Mareland? Want daar zitten bijna geen allochtone kinderen (dat vind ik nou het enige nadeel van de VS)!

Er zijn een paar 'slechte' vrije scholen, die minder goed presteren, maar de meeste vrije scholen doen het op dit moment heel goed. Vanwege de kleine klassen die ze altijd hebben (onze kleuterklassen hebben maximaal 22 kinderen), vanwege het creatieve onderwijs, het materiaal.
Ook kinderen met een ontwikkelingsvoorsprong zijn er op hun plek. Cognitief ontwikkelen zij zich toch wel, ze zijn vaak thuis aan het lezen en schrijven. Op school kunnen ze juist die andere ontwikkelingsaspecten verdiepen, het motorische, het creatieve, het sociale.

Overigens betaal ik 30 euro ouderbijdrage per maand (loopt bij ons inkomensafhankelijk van 10 naar 80 euro per maand, maar je mag zelf aangeven wat je kan missen). Dat heb ik er graag voor over.
 
Quote
RE: Vrije school, ervaringen?
Melissa  schreef op: 22-06-2012 21:35:10
Als ik naar mijn kind kijk,

Hij is een jongentje wat juist heel verantwoordelijk is voor zijn leeftijd, hij zou dus geen hoeken afsnijden maar elke hoek juist pakken om zoveel mogelijk te leren. Alles wat ik lees over de vrije school zou juist wat voor hem zijn.

En ik heb liever dat hij emotioneel en spiritueel enorm groeit en later een evenwichtige zelfverzekerde vowassene word die weet wie hij is, hoe hij in de wereld staat en stil staat bij het geluk wat hij heeft en vuilnisman is, dan dat hij nu prestatiegericht gaat leren, advocaat of chirurg oid word, carriere gaat maken en dan straks 70 is en terugkijkt en denk "Ja ik heb veel geld verdient, maar was is echt gelukkig?"

En ik weet wel, het een sluit het ander niet uit. Maar ik denk dat het principe van de vrije school wel meer aansluit bij hem dan regulier onderwijs.
 
Quote
RE: Vrije school, ervaringen?
M&j  schreef op: 22-06-2012 22:49:46
Een vriendin van mijn dochter heeft tot haar negende op de vrije school gezeten. Toen ze er begon kon ze al aardig lezen en rekenen toen ze ervan afging nog maar een beetje, verklaring van school was dat ze er nog niet aan toe was

Ze had een dikke achterstand en dyslexie, achteraf pseudo dyslexie door het verkeert aanleren van letters, die ze nu eind groep 7 nog niet volledig heeft weggewerkt. Ze heeft er wel goed koekjes bakken geleerd.

Als het goed is is een kind zichzelf en hoeft hij niet zichzelf te worden maar ze moeten wel de vaardigheden leren die nodig zijn om in deze maatschappij hun boterham te verdienen en eventueel een gezin te onderhouden en daarvoor moet je presteren. Natuur, dieren, verven, brooddegen er is genoeg ruimte op school en nog meer ruimte thuis, we wonen in een groot natuur gebied maar de cognitieve vakken zijn belangrijk voor deze maatschappij en kinderen vinden het ook fijn om op dat gebied uit gedaagd te worden. Overigens krijgen mijn kinderen ook geen cijfers op school, alleen bij de toetsen van aardrijkskunde, geschiedenis en natuur krijgen ze het percentage goede antwoorden te horen.
 
Quote
RE: Vrije school, ervaringen?
Melissa  schreef op: 22-06-2012 23:32:10
Op dit moment denk ik dat mijn kind zichzelf nog grotendeels is, maar hoe verder hij het klassikale onderwijs ingaat, hoe meer hij in een standaart mal word gegoten. Wat jij nu zegt zei zijn juf ook, thuis kan hij tekenen, kan hij liedjes verzinnen en melodietjes maken en kan hij ontwikkelen en ontdekken wie hij is. Op school kan hij de theorie leren.

Maar hij word door de overheid veplicht hele dagen naar school te gaan, zijn hele leven draait om die school, Niet om ons gezin, niet om zijn ontwikkeling, nee van 07:30 tot 15:30 draait het om school, en on 15:30 ben je nog niet klaar, dan moet dat koppie nog verwerken wat er gebeurd is, tijdens de maaltijd word dan ook vaak nog steeds gepraat over .. jawel, school.

Hij word daar gewongen dingen te doen die hij niet leuk vind, dat klinkt niet leuk, dat weet ik, maar dat is het wel. Hij wil vrij tekenen, dat mag niet hij MOET een pinguin plakken, hij krijgt leermateriaal op de computer op makkelijkste niveau, hij gaat zelf naar de opties en zet zijn niveau drie stappen hoger, krijgt hij straf, want dat mag niet.

Thuis doen we niet echt aan straf, met Dominiek kun je heel goed bespreken wat er aan de hand is en waarom je bepaald gedrag niet wenst. Op school is het anders, doe je iets wat de juf niet leuk vind, dan krijg je straf (vaak afzondering van de groep), en direct als hij door heeft wat de juf van hem wenst houd hij zich er aan, maar sommige dingen zijn hem niet duidelijk, en dan geen uitleg, nee direct straf .

En het is echt gedrag aanleren dmv belonen en straffen, doe je iets wat we leuk vinden krijg je een beloning (mooi cijfer, sticker plakken, complimentje van de juf) en wat ze niet leuk vinden een afstraffing (slecht cijfer, op de gang staan, afpakken van privileges) .

En zo leert hij niet zijn eigen ik te ontdekken en te ontwikkelen, maar zo leert hij het gedrag wat school wenselijk vind, en ik heb er helemaal geen invloed op, want het grootste gedeelte van zijn tijd dat hij wakker is is hij op school, onderweg naar school of net terug van school.
 
Quote
Navigatie
Vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | Volgende


Reageren op Vrije school, ervaringen?
Naam
Bericht