Menu
 

Topic:

'Tien keer zoveel kinderen ziek gemaakt

Mitch  schreef op: 09-04-2015 14:05:39

Elk jaar zijn tientallen kinderen in Nederland het slachtoffer van ouders met Münchhausen by Proxy. Dit is een aandoening waarbij de ouder, meestal de moeder, het kind opzettelijk ziek maakt of beweert dat het kind ziek is. Dat meldt het televisieprogramma Brandpunt Reporter vanavond.



 

Ik denk dat het werkelijke aantal slachtoffers tien keer zo hoog ligt. Er is heel veel dat wij niet zien

Vertrouwenskinderarts Anne-Marie Raat

Kinderen worden vaak vergiftigd met medicijnen, stelt Brandpunt Reporter. Vervolgens komen ze in het ziekenhuis terecht, waar ze ingrijpende onderzoeken moeten ondergaan, tot operaties aan toe.


Veel meer slachtoffers
Volgens de officiële cijfers zijn er jaarlijks in Nederland gemiddeld zestig kinderen die ziek worden gemaakt door een ouder. Maar deskundigen menen dat het werkelijke aantal veel hoger ligt. ,,Ik denk dat het werkelijke aantal slachtoffers tien keer zo hoog ligt. Er is heel veel dat wij niet zien", zegt vertrouwenskinderarts Anne-Marie Raat van Veilig Thuis in Utrecht.

Vaak hebben artsen niet in de gaten dat ze worden gemanipuleerd door een ouder met Münchhausen by proxy. ,,Wij zijn getraind om ouders te geloven, dat ze het beste met hun kinderen voor hebben'', aldus Rian Teeuw, kinderarts in het Academisch Medisch Centrum (AMC)in Amsterdam.


------------------------

Maar ja wat doe je eraan?!
Als je ene vermoeden heb, je kan niet zomaar iemand erop aan spreken, AMK inschakelen bij ene vermoeden is ook een enorme stap...
Het is een enorm frustrerend iets!

 
Quote
Navigatie
RE: 'Tien keer zoveel kinderen ziek gemaakt
Debby1977  schreef op: 09-04-2015 14:24:33
Hier verderop woont een jong stel die ze een jaar of 3 geleden hun kind hebben afgenomen. Zij had verteld dat het kind een hersentumor had, ze hadden haar zelfs een helmpje en alles gekocht. Zeiden dat het kind voor chemo naar utrecht moest 2 weken. Toen hebben ze gewoon in een vakantiehuisje gezeten. Zij was de aanstichter, maar hij ging er in mee. Allebei ook zwak begaafd gok ik. Zijn moeder heeft toen de melding gedaan. Kind woont nu bij haar ouders
 
Quote
RE: 'Tien keer zoveel kinderen ziek gemaakt
Mv5  schreef op: 09-04-2015 15:32:08

Dit vind ik zo erg he. Juist thuis zou een kind veilig moeten zijn en bescherming moeten krijgen van de ouders.
Het is heel erg als je kind wat mankeert, dus ben blij als je kind gewoon gezond is.
Maar inderdaad, dit is vaak onzichtbaar omdat de oorzaak van verwondingen of vergiftigingen vaak niet of moeilijk zichtbaar is.
Stel je kind heeft een overdosis medicijnen binnengekregen. Zag het 'snoepjes' in de kast of zei mama/papa tegen het kind dat het ziek was en pilletjes moest? Zeker bij hele kleine kinderen die nog niet kunnen praten is dat heel moeilijk.
Was gisteren nog een item over bij het nieuws dat hulpverleners een cursus krijgen om onderscheid te maken tussen ongelukken of mishandeling. Dat is vaak heel moeilijk. En een vermoeden alleen is niet genoeg om een kind uit huis te plaatsen natuurlijk.

 
Quote
RE: 'Tien keer zoveel kinderen ziek gemaakt
Mrtj  schreef op: 09-04-2015 17:08:13
We vinden het allemaal heel erg voor die kinderen, en iedereen staat op zijn achterste benen om de ouder die dit doet te veroordelen. Inderdaad, wat die ouder doet kan ook echt ab-so-luut niet! Maar.... zo'n ouder doet dat, omdat ie vastzit in zijn eigen pijn. Daarmee praat ik niks goed.... Daarmee wil ik alleen een handreiking doen naar ouders, die hier in vast zitten. Liever dat ze wel aan iemand hulp vragen, waardoor ze zelf over hun eigen pijn heen kunnen komen, dan dat ze uit schaamte hun mond houden. Ik hoop met heel mijn hart, dat ouders die dit doen een hand aannemen die hen wordt uitgestoken....

En voor de kinderen,,,
 
Quote
RE: 'Tien keer zoveel kinderen ziek gemaakt
Banana  schreef op: 09-04-2015 18:54:00
vind het een heeeel moeilijk punt 
hoe kan je iets vaststellen vaak is er zoveel ana de hand met kind vaak is er geen oplossing en zoeke artsen naarstig naar een oorzaak en oplossing 
er worden dan veel dingen gedana in de hoop dat ?
maar de oorzaak word niet gevonden 
zo kan het maanden goed gaan en ineens weer heel slecht mensen vermoeden maar kunnen niets hard maken 
artsen zien dingen maar ja zullen ze uberhaupt hier aan denken ? gerichter zoeken ?

soms kan he duidelijk zijn of toch snel uit komen maar zullen er ook niet veel kinderen zijn zo waar de waarheid nooit boven komt ???
is gewoon zo alles omvattend wanneer wel wanneer niet 
ga je melden en ben je opgelucht als zo was 
of ga j melden en voel je j de rest van je leven schuldig omdat je een verkeerde inschatting maakte 
meld je niet en ga je je ook schuldig voelen omdat het te laat is ?
vind echt een moeilijk dingetje 
vreseliijk voor de kinderen 
maar idd ouders niet vergeten die zijn gewoon heel erg ziek 
 
Quote
RE: 'Tien keer zoveel kinderen ziek gemaakt
M&j  schreef op: 09-04-2015 18:55:53
Ik ben het helemaal eens met mrtj.

 
Quote
RE: 'Tien keer zoveel kinderen ziek gemaakt
Mitch  schreef op: 09-04-2015 20:47:16
Ik veroordeel niemand, maar ik heb er wel mijn eigen ideeen bij,
mijn probleem is dat je het niet ziet, je kan alleen vermoedens hebben en wanneer je hierin alleen staat dan is er niets dat je eventueel voor zo een kind kan doen.
Er zou een standaart giftest moeten komen voor ieder kind dat opgenomen word, volgens mij hebben ze in amerika een apart protocol voor dit soort dingen.
Natuurlijk is moeder/vader ziek en heeft diegene hulp nodig, maar als eerste moet zo een kind geholpen worden naar mijn mening, en dat kan niet wanneer je als buitenstaander machteloos bent.
Ik ken ook een situatie waarin ik hele sterke vermoedens heb, maar ik kan er niks mee.. en dat is enorm frustrerend!
 
Quote
RE: 'Tien keer zoveel kinderen ziek gemaakt
Jen9  schreef op: 09-04-2015 20:50:27
Heb je t wel eens aangekaart bij je eigen huisarts Mitch.. Hij of zij weet wel stappen!
 
Quote
RE: 'Tien keer zoveel kinderen ziek gemaakt
Mitch  schreef op: 09-04-2015 21:03:28
Nee zo een situatie is het niet, dat ik naar mijn huisarts kan hiermee.
Ik kan hier dus niets mee, ik hoop dat ik het gewoon mis heb
 
Quote
RE: 'Tien keer zoveel kinderen ziek gemaakt
Monica Mv 2  schreef op: 09-04-2015 21:56:25
Vreselijk. Ik heb de documentaire opgenomen maar onze verpleegkundige zegt dat het echt heftig is.

Maar wat ben je ziek als moeder als je je eigen kind ziek maakt of rommel voert   Waarom zou iemand dat doen?
 
Quote
RE: 'Tien keer zoveel kinderen ziek gemaakt
Marie8  schreef op: 09-04-2015 22:50:28
Heb jij naar veilig thuis gebeld Mitch (het vroegere amk)?

Als het goed is zijn mensen hierop wel getraind, in ieder geval om een goed advies te kunnen geven.
In mijn regio althans wel, ik neem op regelmatige basis deel aan een overleg groep van allerlei hulpverleners uit diverse hoeken en hier is wel wat kennis over.
Ouders (meestal moeders) zijn vaak juist slim en in bezit van medische kennis. Verder bezoeken ze juist veel verschillende artsen. Ze zijn doorgaans enorm goed in het om de tuin leiden van, dus het is zeer moeilijk aan te tonen.

Maar in ieder geval, bel eens met veilig thuis voor advies als je dat nog niet hebt gedaan.

Mbp wordt gezien als een van de ernstigste vormen van kindermishandeling, is mij verteld.
 
Quote
RE: 'Tien keer zoveel kinderen ziek gemaakt
Jen9  schreef op: 10-04-2015 06:56:46
Maar Mitch met een onderbuikgevoel alleen al kan je er mee naarte.. Ik zou t zeker doen.... en idd bel veilig huis.. Niks doen is geen optie!

Monica, dat Munchhausen zlf is geen stoornis, het is echt een vorm van aandacht vragen, waarschijnlijk voor een andere stoornis zoals borderliner.. Maar ze weten heel goed wat ze doen!
 
Quote
RE: 'Tien keer zoveel kinderen ziek gemaakt
Debby1977  schreef op: 10-04-2015 07:17:26
Ik heb heel lang geleden eens een boek gelezen "En toen was het stil" . Over een moeder die al haar 9 kinderen ziek heeft gemaakt tot de dood erop volgde. Er was zelfs een adoptiekind bij. Pas bij het laatste kind gingen de alarmbellen rinkelen. Ik ben dat verhaal nooit vergeten. De ouders kunnen dan wel ziek zijn, maar ik kan echt geen begrip of compassie opbrengen voor zulke mensen.
 
Quote
RE: 'Tien keer zoveel kinderen ziek gemaakt
Lilly  schreef op: 10-04-2015 11:24:43

Hier ben ik altijd zo bang voor....dat men zou denken dat ik munchausen heb!

Mijn vijf lieve schatjes mankeren zoveel en hebben zoveel diagnose's en zoveel dingen meegemaakt dat ik gewoon bang ben om het zomaar aan iemand te vertellen wanneer er 'weer eens iets is bijgekomen'. Nu deze week kreeg ik te horen dat de jongste nu ook nog eens de diagnose van dyslectie erbij kreeg, en op twee hele goede vriendinnen na heb ik het aan niemand verteld, zelfs niet aan mijn familie. Het is maar dyslectie erbij , maar ik zie het al gebeuren dat de mensen zeggen , weer iets!

De oudste (18) heeft: ADD, Hypermobiliteitssyndroom. Vermoeden van ASS, dyscalculie en Dyslectie. Ze is de eerste twee jaren van haar leven 5 keren op intensieve beland na een reanimatie omdat ze steeds stopte met ademen.

De Tweede (15) heeft: ADHD, Hypermobiliteitssyndroom en ASS.

De Derde (13) Heeft ADHD, Hypermobiliteitssyndroom, DCD, ASS, Dyscalculie en  Dyslectie. Ze deed toen ze 18 maanden was een hartstilstand en is toen gereanimeerd door de huisarts.

De vierde heeft ADHD, Hypermobiliteitssyndroom, ASS, DCD en Dyspraxi. Hij was ook geboren met klompvoetjes. Hij is ook drie keren met de mug afgevoerd geweest omdat hij bijna stikte.

En de vijfde (7) heeft ADHD, ASS, Hypermobiliteitssyndroom en dyslectie. Hij was geboren met een gaatje in zijn darm waarvoor hij vier keren geopeerd werd in zijn eerste levensjaar.

Door hun bindweefselstoornis (hypermobiliteitssyndroom) Hebben de oudste twee ook al heel veel breuken gehad (7 en 9 breuken) , slaat de derde zowat elke week wel eens een voet of een pols om (waarvoor we elke keer weer onder de foto moeten om te kijken of het geen breuk is.)
Zit de vierde in een rolstoel wanneer we verder dan een paar 100 meter moeten stappen, en heeft de vijfde handspalkjes nodig om zijn gewrichtjes bij elkaar te houden tijdens het schrijven.


Ook wij zien heel veel (verschillende) dokters. Niet onze keuze, gewoon uit noodzaak.
Kinderneuroloog, Kinderothopeed, Kindercardioloog (ivm bindweefselprobleem), oogarts,  kinderpsychiater, geneticus, huisarts, om de zoveel tijd weer eens een spoedarts. Dan nog de kinderarts, neuroloog en kno-arts van het revalidatiecentrum...

En ook ik heb (door de ervaring helaas) best wel een grote medische kennis opgedaan.

Snappen jullie dat je op de duur bang bent dat mensen verkeerde dingen gaan denken? Ik bedoel ik ben soms zelfs opgelucht dat die nieuwe breuk net op school gebeurde, en niet thuis. Al had ik natuurlijk  Veel liever dat het niet gebeurd was.
Anderhalf jaar geleden kreeg onze zoon het notabene voor elkaar om zijn twee polsen tegelijk te breken en een paar weken later zijn voet.

Gelukkig ben ik nog nooit 'verdacht' geweest en de huisarts en kinderneuroloog, revalidatie  en kinderorthopeed kennen ons gezin en de situatie heel erg goed. Maar nietemin blijft de angst hoor.

 
Quote
RE: 'Tien keer zoveel kinderen ziek gemaakt
Banana  schreef op: 10-04-2015 12:38:59
maar lilly kan jij door iets aan je kids te geven of te doen deze klachten veroorzaken 
het zijn nogal wat dingen maar ze zijn gediagnostiseerd 
ik zou bij jou niet zo zeer dit verdenken om dat je niet altij erover hebt 
mensen die dit doen willen aandacht en dus vragen ze dat en dus zou je dan dagelijks op dingen terug komen door blijven zagen enz enz enz 

dus nee als ik jou was zou ikhier echt neit bang voor zijn 
 
Quote
RE: 'Tien keer zoveel kinderen ziek gemaakt
Mitch  schreef op: 10-04-2015 12:44:27
Ah gos, nou bij mijn weten krijg je geen autisme door een kind een soort gif of zo te geven hoor, ditzelfde geld voor hypermobiliteit en ADHD
Ik denk niet dat jij je druk moet maken, wat ik merk bij mijn vermoeden is dat het klein begon en door de jaren heen steeds groter werd, en wanneer er even geen aandacht meer is dan is er ineens weer iets gebeurd, helaas treft het nu ook ineens andere kinderen binnen dat gezin.
Maar ik kan en wil niet naar het amk gaan op basis van een vermoeden, van een kronkel van mij, dat zou ik vreselijk vinden wanneer er niets aan de hand blijkt.
Bij mijn weten ben ik ook een van de weinigen, zo niet de enige in de omgeving die dit vermoed, dus dan ga je al snel aan jezelf twijfelen.

Maar goed, ik hoop dat er ooit een test of vragenlijst of iets voor komt, waarmee arsen in het ziekenhuis in ieder geval iets meer mee kunnen.
 
Quote
RE: 'Tien keer zoveel kinderen ziek gemaakt
Senna  schreef op: 10-04-2015 12:57:40
Je kunt ook bellen voor advies, Mitch, dan kan anoniem
 
Quote
RE: 'Tien keer zoveel kinderen ziek gemaakt
Myself  schreef op: 10-04-2015 13:04:37
Misschien ff offtopic, maar hoe noem je dat dan als iemand zichzelf alsmaar ziek noemt, dingen faked?
 
Quote
RE: 'Tien keer zoveel kinderen ziek gemaakt
Mitch  schreef op: 10-04-2015 13:08:20
Pathologische leugenaar?
 
Quote
RE: 'Tien keer zoveel kinderen ziek gemaakt
Mitch  schreef op: 10-04-2015 13:09:17
Nee ff serieus volgens mij is dat Munchausen... en by proxy word het wanneer diegene het anderen aandoet.
 
Quote
RE: 'Tien keer zoveel kinderen ziek gemaakt
Banana  schreef op: 10-04-2015 13:24:35
idd mitch 


Het syndroom van Münchhausen[2] is een psychiatrisch syndroom waarbij de patiënt zich herhaaldelijk presenteert bij medische hulpverleners met gefingeerde klachten of zelf toegebrachte verwondingen, om daardoor zorg en aandacht te krijgen. De aandoening wordt ook wel nagebootste stoornis genoemd.


Een kenmerk van dit syndroom is dat de patiënt zich constant weer andere ziekten en verwondingen aanmeet, en dus constant naar andere specialisten verwezen wordt. Een onderscheid met hysterie of een somatoforme stoornis is dat de hulpverlener bewust wordt misleid; een onderscheid met hypochondrie is dat er wel daadwerkelijk symptomen/klachten of ziekteverschijnselen zijn, echter deze worden door de patiënt op bewuste wijze gefingeerd.


Niet zelden heeft een dergelijke patiënt al een aantal overbodige operaties ondergaan als men uiteindelijk de juiste diagnose stelt. Vrij vaak betreft het mensen die zelf in de verpleging of verzorging werken, en die uit hoofde van de kennis die ze hierdoor hebben, symptomen bedrieglijk echt kunnen neerzetten. Omdat dokters ze na een poosje vaak herkennen is er ook sprake van medisch zwerfgedrag: de patiënt (Engels: medical hobo) presenteert zich bij verschillende ziekenhuizen en verschillende specialisten om steeds nieuwe dokters 'aan te boren'.


Uiteenlopende emotionele redenen kunnen ten grondslag liggen aan dit syndroom.


Een variant hierop is het syndroom van Münchhausen by proxy.





Het syndroom van Münchhausen by proxy[1] is een psychiatrisch syndroom waarbij iemand herhaaldelijk medische hulp zoekt voor bewust gefingeerde stoornissen of ziektes bij een derde. In het classificatiesysteem DSM-IV is de aandoening in appendix B vermeld als Factitious Disorder by Proxy. In het classificatiesysteem DSM-5staat Münchhausen by proxy vermeld als Factitious Disorder imposed on another en het syndroom van Münchhausen als Factitious Disorder imposed on self. Soms wordt ook de naam syndroom van Meadow gebruikt, naar de eerste beschrijver. Mensen die MBP plegen en betrapt worden, kunnen door justitie worden gehoord als verdachten van kindermishandeling.[2]


 
Quote
RE: 'Tien keer zoveel kinderen ziek gemaakt
Myself  schreef op: 10-04-2015 14:16:14
Aha....weer wat geleerd
 
Quote
RE: 'Tien keer zoveel kinderen ziek gemaakt
Ikke  schreef op: 10-04-2015 14:37:37
Bedoel je niet hypochondrie
 
Quote
RE: 'Tien keer zoveel kinderen ziek gemaakt
Mitch  schreef op: 10-04-2015 14:55:24
Nee hypochondrie dan ben je bang voor allerlei ziekten (aangenaam ik ben er een haha)
je faked geen ziektes of je maakt jezelf niet bewust ziek, maar bent gewoon enorm bang en betrekt het op jezelf.. als je leest over ene beroerte kan je spontaan hoofdpijn krijgen etc.

Munchausen dan maak je jezelf bewust ziek voor de aandacht.

Munchausen by proxy dan maak je je familielid, met name je kinderen bewust ziek voor de aandacht.
 
Quote
RE: 'Tien keer zoveel kinderen ziek gemaakt
Myself  schreef op: 10-04-2015 15:00:44
Ja, daar zit ook wel weer wat in.
Denk een combi van beide in het geval waar ik mee te maken heb.
(en geval mag je van mij dit keer letterlijk als figuurlijk zien )
 
Quote
RE: 'Tien keer zoveel kinderen ziek gemaakt
Lilly  schreef op: 10-04-2015 17:17:17
neen , das waar; ADHD, ASS... wordt inderdaad niet veroorzaakt door iets wat je als ouder kan doen. En de diagnose's zijn allemaal gesteld door multidiplicinaire teams, dus die zou niemand kunnen betwisten. Maar bepaalde dingen die ze op een bepaalde manier ervaren door hun autisme, of bepaalde symptomen die ze hebben door hun hypermobiliteit zouden in principe wel zo gezien kunnen worden.
Zo kreeg kind 4 eens hele erge buikpijn ,net nadat hij zijn melatonine had genomen. Huisarts van wacht moest komen , en toen die vroeg wanneer het begonnen was, zei zoon; meteen nadat mama mij dat pilletje had gegeven.
En kind 3 beweerde eens bloedserieus bij de huisarts dat ze ziek was geworden van dat vieze drinken dat ze van mij moest drinken. (lees soep)

Ook hebben 3 van de 5 heel vaak zware acute kolieken door hun bindweefselprobleem, soms zo erg dat de huisarts hen doorstuurt naar het ziekenhuis; en heeft zoon 4 vaak hele hoge koorts en uitslag als hij erg gestreseerd is geraakt. Allemaal dingen als gevolg van hun 'problemen' maar die in weze wel door medicatiemisbruik/vergiftiging kunnen veroorzaakt worden.

Gelukkig heb ik een goed medisch team achter me , maar heel soms, vooral als ik weer eens de wachtdienst moet bellen of naar spoed moet schiet het toch eens door mijn hoofd hoor.
 
Quote
RE: 'Tien keer zoveel kinderen ziek gemaakt
Marie8  schreef op: 10-04-2015 18:45:50
Er kan nooit een standaard test zijn voor kindermishandeling. Nah ja, er zijn wel waar vragenlijsten en handleidingen...maar het blijft of feiten neerleggen of inschattingen maken.

En toch Mitch vind ik wel dat je veilig thuis moet bellen. Dat kan zonder namen te noemen en zij kunnen juist met je meedenken of het gaat om de kronkel en waar je op zou kunnen letten, wat je kunt doen met info die je hebt.

Want ik weet natuurlijk niet precies wat er speelt, maar als er daadwerkelijk sprake is van het ziek maken van een kind dan is dat heel ernstig.
 
Quote
RE: 'Tien keer zoveel kinderen ziek gemaakt
Jen9  schreef op: 10-04-2015 19:06:31
Mitch. ik ben t met Marie8 eens.. je zou t vreselijk vinden als er niks aan de hand blijkt te zijn..
 (snap ik.. uit professioneel oogpunt ook wel eens meegemaakt, en dat si niet leuk.. gelukkig erg goed opgelost...)
maar wat als je t omdraait... je maakt geen melding en er gebeurt iets ernstigs met dit kind......
 
Quote
RE: 'Tien keer zoveel kinderen ziek gemaakt
Mirdepir  schreef op: 10-04-2015 23:04:18

Quote marie8:
Er kan nooit een standaard test zijn voor kindermishandeling. Nah ja, er zijn wel waar vragenlijsten en handleidingen...maar het blijft of feiten neerleggen of inschattingen maken. En toch Mitch vind ik wel dat je veilig thuis moet bellen. Dat kan zonder namen te noemen en zij kunnen juist met je meedenken of het gaat om de kronkel en waar je op zou kunnen letten, wat je kunt doen met info die je hebt. Want ik weet natuurlijk niet precies wat er speelt, maar als er daadwerkelijk sprake is van het ziek maken van een kind dan is dat heel ernstig.



Helemaal mee eens daarnaast Mutch ben jij zo'n gevoelsmens, intuïtie bedoel ik. Advies vragen kan altijd
 
Quote
Navigatie


Reageren op 'Tien keer zoveel kinderen ziek gemaakt
Naam
Bericht