Menu
 

Topic:

Moeders, kom in actie!

Geboortebeweging  schreef op: 24-03-2014 20:55:42

Moeders, kom in actie!


Zwangeren, moeders, vrouwen van Nederland: in alle stilte wordt de geboortezorg ingrijpend op de schop genomen, zonder dat dit jullie wordt verteld. Elke bevalling zal binnenkort medisch benaderd worden en je zult als een patiënt worden behandeld. Je bent niet meer zwanger, maar ziek, en bevallen is gevaarlijk.


Laat je niet bang maken; nog nooit bleven er zoveel baby’s leven en waren ze zo gezond als in de 21ste eeuw! Angst is een krachtig middel om je in de richting van meer zorg te duwen. Maar wat kost dat? En wie verdient daar het meeste aan? En belangrijker: wat betekent dat voor jou, je bevalling en hoe je daarop terugkijkt?


Het Nederlandse systeem was uniek in de wereld en is een voorbeeld voor veel andere landen. De verloskundige begeleidt gezonde zwangerschappen en verwijst naar de gynaecoloog in het ziekenhuis als er extra zorg nodig is. Dit is de kracht van het systeem: de samenwerking en het evenwicht tussen verloskundigen en gynaecologen. Veel studies tonen aan dat deze vorm van zorg veilig, effectief en goedkoop is.


Dit evenwicht is nu al op veel plaatsen ingrijpend veranderd en dit proces gaat door. In het nieuwe systeem krijgt de zwangere altijd een gynaecoloog te zien tijdens de zwangerschap, ook als de zwangere en haar kind gezond zijn. Er komen steeds meer regels die er toe leiden dat de meeste vrouwen standaard in het ziekenhuis moeten bevallen. Voor ziekenhuizen en specialisten levert dit financieel veel op. Het nieuwe systeem wordt óver de rug van de zwangere heen verkocht aan de minister onder het mom van veiligere, betere zorg voor moeder en kind, maar ondertussen gaat het om geld en macht. Laat dit niet zomaar gebeuren!


In het nieuwe systeem wordt vooral door een medische bril naar zwangerschap en bevallen gekeken. Dat is goed als er iets aan de hand is, maar dit leidt tot onnodige medicalisering van de gezonde zwangerschap. Dat geeft een schijnveiligheid die niet gebaseerd is op wetenschappelijk bewijs. In tegendeel, overbehandeling en onnodige ingrepen liggen op de loer. Het nieuwe systeem zal niet zorgen voor betere, maar juist voor slechtere resultaten - onnodig medisch handelen en schade door medisch handelen.


 

 
Quote
Navigatie
Vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | Volgende
RE: Moeders, kom in actie!
Geboortebeweging  schreef op: 24-03-2014 21:59:55
Het hangt van het ziekenhuis af. Er zijn ook heel veel slechte ervaringen met de ziekenhuis bevalling. Voor die mensen word dat inderdaad een drama.
Maar daar gaat het niet om, het gaat om de keuzevrijheid. Je zou ook niet verplicht thuis willen bevallen.

 
Quote
RE: Moeders, kom in actie!
Geboortebeweging  schreef op: 24-03-2014 22:04:08
We hebben het over percentages. De hoeveelheid mensen doet er dan niet toe. En via medicaid heeft iedereen daar toegang tot prenatale zorg. Onbegeleid komt er bijna niet voor. 

Wat betreft bevallen in het ziekenhuis, hangt het heel erg van het ziekenhuis af. Voor grote groepen vrouwen is dat wel een drama. En word er niet naar je geluisterd. Of het een ramp is dat de ziekenhuisbevalling de norm word doet niet ter zake. Het gaat erom dat er steeds minder keuzevrijheid komt. Je zou ook niet verplicht thuis willen bevallen.
 
Quote
RE: Moeders, kom in actie!
Geboortebeweging  schreef op: 24-03-2014 22:05:58
Oh sorry, ik had mijn voorlaatste reactie niet gezien, excuus voor het dubbel plaatsen.
 
Quote
RE: Moeders, kom in actie!
Caatje  schreef op: 24-03-2014 22:31:12
Vorig jaar waren er anders nog ruim 7 mijoen volwassenen in America die onder de armoedegrens leefden en niet in aanmerking kwamen voor medicaid, omdat  medicaid in een aantal staten niet hun 'ledenaantal' wilden verhogen, omdat dat door het hooggerechtshof vorig jaar 'optioneel' was bevonden. En dan gaat het om zo'n 25 staten.
Dus niet iedereen heeft toegang tot medicaid (waar wel voornamelijk kinderen en zwangere vrouwen bij zijn aangesloten)
 
Quote
RE: Moeders, kom in actie!
Laura  schreef op: 24-03-2014 23:13:15
Ik ben ook voor keuzevrijheid. Maar waar ik moeite mee heb is dat ik veel uitspraken zie als dat er in ziekenhuizen niet geluisterd wordt...dat je in een ziekenhuis niet zwanger bent maar ziek...dit is ook een vorm van bangmakerij. Hou het dan gewoon bij het beperken van de. Keuzevrijheid .
 
Quote
RE: Moeders, kom in actie!
Ma Daltonwa  schreef op: 24-03-2014 23:49:42
wat een bangmakerij en een kolder dit onderwerp. Ben 4 keer in een ziekenhuis bevallen. 2x met en 2x zonder ruggenprik. Geen enkele ruptuur. Normale bevallingen en toevallig juist die met geen ruggeprik de lastigste borstvoedingstijd. Netjes behandeld als mens en heerlijk gebond met mijn babies. 
andersom ken ik ken ik een heleboel horror bevallingen van thuisbevallingen die soms wel vervelend aflopen.  Hoe je het als verloskundige recht kunt breien dat de gezondste babies bij jou bevallen. Dat de kindjes waar het slecht gaat onder de bevalling nog naar het ziekenhuis gaan. Alle pre termpjes en risico bevallingen meteen naar het ziekenhuid gaan en je NOG zo'n hoog sterfte cijfer houdt.

vergelijk het Nederlands systeem maar met Scandinavië en dan komt nl er slecht uit. Met America vergelijken? Waar 1 op de 8 honnger  heeft ! Echt? Kom op.

 
Quote
RE: Moeders, kom in actie!
Debbel79  schreef op: 25-03-2014 06:23:08
Compleet eens met ma dalton.
Maar ik ben dan als een van de weinige ook echt anti thuisbevallingen.
Ik ben 2x bevallen in het ziekenhuis. Op de manier die IK wilde. Zonder pijnbestrijding. Niks geen drama's of horrorverhalen.

Een bevalling is een bevalling. Geen sprookje op een roze wolk. Je weet dat het zeer doet. Je weet dat het deels een medisch iets is. Hoe zweverig je ook bent, degene die zeggen dat er aan een bevalling geen medische kant zit maar puur natuurlijk is hebben geen plank voor de kop maar een hele houten schuur. En kom dan niet aan met de dieren dit de dieren dat, wik zijn geen dieren, wij zijn mensen. Intellectueel ingesteld en hebben daarom de kennis dat een bevalling zeker wel medisch is.

En tuurlijk is een bevalling ook iets moois. Maar in een ziekenhuis met de juiste begeleiding wordt het echt niet minder mooi hoor.
Het is maar net hoe je je instelt.

En mij lijkt dat er maar 1 ding het ALLER belangrijkst is... De gezondheid van je kind. En van jezelf natuurlijk. En dat blijft in het ziekenhuis. En de theorieën dat je thuis je beter op je gemak voelt En dat dan de bevalling voorspoediger verloopt zit tussen je hoofd en dat is weer die instelling.
Je hebt maanden lang om voor te bereiden, als je je voorbereid dat het in het ziekenhuis gaat zoals je zelf wilt dan kun je een pracht bevalling hebben.
Maar als je je vast blijft houden aan je dierlijke krachten dan ben je inijn ogen dom bezig. We zijn geen dieren. We zijn mensen.
 
Quote
RE: Moeders, kom in actie!
Alice  schreef op: 25-03-2014 07:51:55
En er zijn ook meer dan genoeg horrorverhalen te vinden over ziekenhuisbevallingen. Waar kinderen het ook niet overleefd hebben door fouten of nalatigheid. Of vrouwen met persdrang die gevraagd worden nog niet te persen omdat de gynaecoloog nog onderweg is, over barbaars gesproken.. 
Ziekenhuis is niet per definitie veilig.. als je daar van uit gaat, is het absoluut een schijnveiligheid. 
 
Quote
RE: Moeders, kom in actie!
Debbel79  schreef op: 25-03-2014 08:31:06
Dat zeg ik ook niet Alice. Tuurlijk heeft een ziekenhuis ook horrorverhalen. En hoe komt dat denk je? Juist... Omdat een bevalling medisch is. En daarom vind ik dat bevallingen thuis horen in een ziekenhuis. Een hoororbevljng in het ziekenhuis zal thuis nooit een "normale" bevlieg kunnen worden.
Andersom daarintegen... Een bevalling die thuis horror was ivm ontbreken van bepaalde apparatuur en/of mankrachten die had in het ziekenhuis zeker wel een "normale" bevalling kunnen zijn. Dat zegt al genoeg toch?

Je gaat toch ook niet in je woonkamer opereren omdat je je daar het prettigst voelt? De tandarts komt toch ook niet aan huis omdat je het een beetje eng vind en je je thuis meer op je gemak voelt?
En dan gaat het nog over jezelf.
Bij een bevalling praat je over het leven van een klein minimensje dat volledig afhankelijk is van jou.. Zijn moeder...
 
Quote
RE: Moeders, kom in actie!
Boterbloem  schreef op: 25-03-2014 08:44:59

Ik ben ook voor een keuze, maar binnen grenzen...


 


inderdaad, het is tegenwoordig bijna onmogelijk thuis te bevallen. Ik wilde bij de tweede geen pijnbestrijding hebben, maar de gynaecoloog jaagde er zo petidine in, zo verschrikkelijk vond ik dat! Ik had er helemaal geen mening over, hij was druk dus we kregen allemaal een prik, dat is toch niet normaal? Laat mij gewoon pijn lijden als ik dat wil, nu heb ik weinig van mijn bevalling meegemaakt omdat ik teklens in slaap viel en wakker werd van extreme pijnen (want de pjn verdween niet, ik werd enkel extreem moe).

En een keizersnede is ALTIJD de keuze (mijn mening) van een expert, het moet geen keuze worden van ons.

En iedereen moet een Gyn zien??? Jongens, en zeker weer 10 euro bij de zorgverzekering op per maan en wij maar dokken. Waarom/ Je bent zwanger, je gaat niet dood ofzo... Laat dat voor de mensen zijn dieh et nodig hebben...

Het lijkt vrijheid wat we tegenwoordig krijgen, maar het is het tegenovergestelde.

 
Quote
RE: Moeders, kom in actie!
An  schreef op: 25-03-2014 08:57:33

Quote Ma daltonwa:
 Hoe je het als verloskundige recht kunt breien dat de gezondste babies bij jou bevallen. Dat de kindjes waar het slecht gaat onder de bevalling nog naar het ziekenhuis gaan. Alle pre termpjes en risico bevallingen meteen naar het ziekenhuid gaan en je NOG zo'n hoog sterfte cijfer houdt.





Ik ben tijdens mijn laatste zwangerschap door de verloskundige naar de gyn. doorgestuurd, maar het ziekenhuis heeft er niets meegedaan. Echo gehad, maar toch zeggen dat alles goed was terwijl mijn dochter ernstig dysmatuur was en een herseninfarct had gehad. Je door laten lopen tot 42 weken en 1 dag en gewoon doorgaan met de bevalling terwijl de hartslag van mijn dochter op 60 lag en steeds wegviel. Na de bevalling (mijn dochter ademde eerst niet, zag grauw, kreunde, en ernstig dysmatuur) niets doen met je kind. Jou als kraamvrouw uren in het bevallingsbloed laten liggen en vervolgens jou de schuld geven van dat je daar nog steeds ligt. Totaal niet naar mijn kind omgekeken. Als ik het vertrouwen had gehad in goede handen te liggen en niet mijn dochter continu in de gaten had gehouden dan was ze er niet meer geweest want op een gegeven moment was het haar echt teveel en stopte ze met ademen.

Ik denk dat het hogere sterftecijfer echt niet aan de verloskundige ligt. Eerder aan de slechte zorg in het ziekenhuis. 

 
Quote
RE: Moeders, kom in actie!
Blauwtje  schreef op: 25-03-2014 09:03:36
Boterbloem dat had ik dus precies zo, voor ik het wist zat de pethidine erin,(zonder overleg) waardoor ik de rest van de bevalling kwijt ben.
Hoe lang ik er ook over na heb gedacht en heb geprobeerd het terug te halen, het is weg.
Heb alleen nog een paar vlagen van herinneringen; oa dat ik ''ineens'' op de baarkruk zat.
En later dat in haar in mijn armen had, maar ik het amper gevoel (lichamelijk en geestelijk) Heel bizar!!
 
Quote
RE: Moeders, kom in actie!
Geboortebeweging  schreef op: 25-03-2014 09:04:01
Dat is inderdaad het punt.
Het gaat er hier niet om of je voor of tegen een thuisbevalling bent. Of voor of tegen pijnbestrijding. Het gaat erom of je voor of tegen vrije keuze bent. 
En nee, een bevalling is niet per definitie medisch en kan wel degelijk verziekt worden in een ziekenhuis door deze medisch te maken. En dat heeft niks met je instelling te maken. Als het hele verhaal andersom was, verplicht thuis bevallen, dan zouden veel meer mensen op hun achterste benen gaan staan. 

En iedereen maakt keuzes over haar kind. Voor tijdens en na de bevalling en in de pak em beet 18 jaar die erop volgen. Iedere keuze heeft risico's, over sommige risico's mag niet gesproken worden omdat je anders moeders op hun teentjes trapt. Of omdat je het toch zeker zelf wel bepaald wat je je kind te eten geeft en hoe je hem opvoed. De kans trouwens dat je baby verongelukt tijdens de autorit terug naar huis is groter dan dat je kind sterft tijdens je thuisbevalling. Food for thought. 

En nogmaals, de GeboorteBeweging vecht NIET voor de thuisbevalling, maar voor de keuzevrijheid. Dit onderwerp gaat de thuis bevallers toevallig nauw aan het hart, omdat de verloskundige die niet meer autonoom is, jouw niet meer thuis mag gaan begeleiden. Dan is die keuze er niet meer om thuis te bevallen. Een keuze die voor sommige mensen echt beter is. Want een bevalling mag dan in de ogen van sommigen medisch zijn, het is en blijft een natuurlijk proces en is afhankelijk van de juiste coctail van hormonen bij de moeder. Angst o.a. maakt een bevalling moeizamer en pijnlijker en dus gevaarlijker.
En de knappe koppen zijn niet heilig. Zij zijn ook mensen. Mensen die fouten maken, en door die fouten gaan ook babies dood. Of raken ze beschadigd. 

Maar voor wie alleen leest wat ze lezen wil, dat mag. Dat is je eigen keuze. Maar daar ga ik geen tijd aan verspillen.
Voor wie meer wil weten, de GeboorteBeweging is makkelijk te vinden.
 
Quote
RE: Moeders, kom in actie!
Alice  schreef op: 25-03-2014 09:05:21

Quote Debbel79:
Dat zeg ik ook niet Alice. Tuurlijk heeft een ziekenhuis ook horrorverhalen. En hoe komt dat denk je? Juist... Omdat een bevalling medisch is. En daarom vind ik dat bevallingen thuis horen in een ziekenhuis. Een hoororbevljng in het ziekenhuis zal thuis nooit een "normale" bevlieg kunnen worden. Andersom daarintegen... Een bevalling die thuis horror was ivm ontbreken van bepaalde apparatuur en/of mankrachten die had in het ziekenhuis zeker wel een "normale" bevalling kunnen zijn. Dat zegt al genoeg toch? Je gaat toch ook niet in je woonkamer opereren omdat je je daar het prettigst voelt? De tandarts komt toch ook niet aan huis omdat je het een beetje eng vind en je je thuis meer op je gemak voelt? En dan gaat het nog over jezelf. Bij een bevalling praat je over het leven van een klein minimensje dat volledig afhankelijk is van jou.. Zijn moeder...



Dat is dus niet helemaal waar. 
Het komt dus ook voor dat een bevalling in het ziekenhuis mis gaat, terwijl het thuis wel goed zou zijn gegaan. 

 
Quote
RE: Moeders, kom in actie!
An  schreef op: 25-03-2014 09:08:08

Quote Debbel79:
Dat zeg ik ook niet Alice. Tuurlijk heeft een ziekenhuis ook horrorverhalen. En hoe komt dat denk je? Juist... Omdat een bevalling medisch is. En daarom vind ik dat bevallingen thuis horen in een ziekenhuis. Een hoororbevljng in het ziekenhuis zal thuis nooit een "normale" bevlieg kunnen worden. Andersom daarintegen... Een bevalling die thuis horror was ivm ontbreken van bepaalde apparatuur en/of mankrachten die had in het ziekenhuis zeker wel een "normale" bevalling kunnen zijn. Dat zegt al genoeg toch? Je gaat toch ook niet in je woonkamer opereren omdat je je daar het prettigst voelt? De tandarts komt toch ook niet aan huis omdat je het een beetje eng vind en je je thuis meer op je gemak voelt? En dan gaat het nog over jezelf. Bij een bevalling praat je over het leven van een klein minimensje dat volledig afhankelijk is van jou.. Zijn moeder...



Dat ben ik niet met je eens. Veel horrorverhalen van het ziekenhuis gaan juist over ontbreken van gynaecoloog, ontbreken van hulp bij borstvoeding. Het slecht in de gaten houden van je kind, het ontbreken van goede hygiene.
In mijn geval was ik al in het ziekenhuis (de bevalling werd ingeleid i.v.m. 42 weken en 1 dag), maar er ontbrak blijkbaar deskundig personeel en dan heb je ook weinig aan de apparatuur als je er niets mee doet. 

 
Quote
RE: Moeders, kom in actie!
Ladyd  schreef op: 25-03-2014 09:08:58
Wat naar An!
 
Quote
RE: Moeders, kom in actie!
Blauwtje  schreef op: 25-03-2014 09:10:12
Gelukkig gaat de meerderheid van de bevallingen goed. En zijn er helaas ook die minder goed verlopen, en soms helemaal niet goed aflopen.
Maar waar je ook bent, het gebeurd.


Volgens mij is iedereen het in dit topic, ondanks verschillende meningen wel eens; dat iedereen VOOR keuzevrijheid is.
Lijkt mij ook het allerbelangrijkst.
En verder, het komt zoals het komt..
 
Quote
RE: Moeders, kom in actie!
An  schreef op: 25-03-2014 09:13:15
Precies, wat is het probleem nu. Vrouwen die graag in het ziekenhuis willen bevallen, kunnen dat al jaren gewoon doen. Maar zoals het er nu naar uitziet, kunnen vrouwen die thuis willen bevallen dat straks niet meer. Nu is het zelfs voor sommige vrouwen al niet meer mogelijk om thuis te bevallen. En een thuisbevalling heeft bij een normale bevalling alleen maar voordelen. Een ziekenhuisbevalling heeft bij een normale bevalling ook heel veel risicio's. (denk aan besmettingsgevaar, het vervoer naar huis etc.)
 
Quote
RE: Moeders, kom in actie!
Geboortebeweging  schreef op: 25-03-2014 09:15:08

Quote An:
[...]

Dat ben ik niet met je eens. Veel horrorverhalen van het ziekenhuis gaan juist over ontbreken van gynaecoloog, ontbreken van hulp bij borstvoeding. Het slecht in de gaten houden van je kind, het ontbreken van goede hygiene.
In mijn geval was ik al in het ziekenhuis (de bevalling werd ingeleid i.v.m. 42 weken en 1 dag), maar er ontbrak blijkbaar deskundig personeel en dan heb je ook weinig aan de apparatuur als je er niets mee doet. 



En bij mij werd er gezegd dat ik nog niet aan het bevallen was omdat de apparatuur niets registreerde. Gek genoeg had ik 2,5 uur na die uitspraak volledige ontsluiting door mijn niet-bestaande weeen. En stonden gyn en 2e lijns verloskundige tussen mijn benen te kibbelen over wel of niet doorpersen. Heel professioneel en veilig inderdaad.

Zo heeft iedereen haar eigen verhaal. Een fijne bevalling in het ziekenhuis is alleen maar geweldig, maar respecteer ook dat er mensen zijn bij wie fout op fout gestapeld is. En dat die mensen liever thuis bevallen. Ook met het oog op de veiligheid van de baby, het is namelijk geen egoistische keuze.
 
Quote
RE: Moeders, kom in actie!
Senna  schreef op: 25-03-2014 09:19:49
Ik merk dat ik hierin een gekleurde mening heb en dat maakt het lastig om objectief te zijn.

Ja ik ben voor keuzevrijheid! Mijn eerste reactie was gebasserd op dat geld en macht verhaal in de OP, daar kan ik helemaal niks mee en vind ik nergens op slaan.

Mijn beide bevallingen waren op medische indicatie in het ziekenhuis en vooral bij de laatste was ik daar maar wat blij mee. Thomas werd geboren met een longinfectie. Zijn hartslag daalde flink tijdens de weeën en na zijn geboorte moest het reanimatieteam voor hem komen. Ondertussen was het ook hard werken rondom mij, ik verloor veel te veel bloed in korte tijd.
We waren er allebei bijna niet meer geweest, thuis was de mankrach er niet om ons beide te helpen. Tijdens de zwangerschap waren er geen indicaties dat het zo zou gaan lopen en ik krijg al kippenvel bij het idee dat deze bevalling thuis geweest was.
En sindsdien denk ik bij iedere zwangere... Ga toch in het ziekenhuis bevallen, stel dat jou hetzelfde overkomt. Slaat nergens op, maar dat gevoel zit diep
 
Quote
RE: Moeders, kom in actie!
Lisette77  schreef op: 25-03-2014 09:25:03
Wat onwijs interessant om dit allemaal te lezen en dan met name de mening van de moeders...

Ik ben een moeder van 3 kinderen ( toevallig alledrie thuis geboren) en werk als gespecialiseerd verpleegkundige op de verloskamers van een middelgroot ziekenhuis.

We hebben ongeveer 2800 bevalingen per jaar...

Dit onderwerp komt en gaat met vlagen weer opzetten, en altijd blijft de vraag: wat is beter... en wie heeft de keuze

Ik denk dat daar geen pasklaar antwoord op is.

Gaat het goed,dan gaat gaat het goed,dan hoor je niemand klagen,de moeder die danwel thuis danwel innhet zh beballen is,is tevreden en blij,de verloskundige danwel gyn is ook tevreden, maar wat als het anders gaat...

Bij wie ligt de keuze om te kiezen voor een ingrijping tijdens de baring?
De moeder? die op dat moment stijf staat van de adrenaline en de pijn?
De vader,die zijn vrouw pijn ziet lijden?
Of de verloskundige cq gyn,die met een kennersoog en zonder persoonlijke betrokkenheid een keuze kan maken?

Het is een onderwerp wat de gemoederen altijd zal bezighouden,en discussie is altijd goed,als de veiligheid van moeder en kind maar voorop komt te staan!

En de enige die dat kan beslissen tijdens de baring is mi degene die de bevalling begeleid.

En tuurlijk zijn er horrorverhalen,iedereen kent wel iemand die 4 uur geperst heeft,die aan zijn lot overgelaten is of anderszins een nare ervaring aan de bevalling heeft overgehouden.
Maar is dat de schuld van het ziekenhuis? Of heeft de vrouw dat zo ervaren...

Ik ben voor een vrije keuze in den beginne,
zelf kunnen kiezen voor een gyn of een verloskundige ( dus niet verplicht eerst naar de vk en pas doorsturen als er iets is)
zelf kunnen kiezen waar je wilt bevallen 
zelf kunnen kiezen voor pijnstilling
zelf kunnen kiezen wie er bij de bevalling aanwezig is
zelf kunenn kiezen voor een houding
etc...

MAAR.........

zodra er iets veranderd aan de fysiologie van de bevalling en er komt ook maar iets van een kink in de kabel,dan moet daar iemand zijn die daar op reageert,die uitleg geeft en zegt, zo gaan we het doen!

Uiteindelijk is het enige wat we allemaal willen een gezonde moeder en kind...

en helaas maak ik nog te vaak mee dat het niet goed gaat.....
 
Quote
RE: Moeders, kom in actie!
Laura  schreef op: 25-03-2014 09:38:09
....Dat is inderdaad het punt.
Het gaat er hier niet om of je voor of tegen een thuisbevalling bent. Of voor of tegen pijnbestrijding. Het gaat erom of je voor of tegen vrije keuze bent.
En nee, een bevalling is niet per definitie medisch en kan wel degelijk verziekt worden in een ziekenhuis door deze medisch te maken....

Maar een bevalling kan ook thuis verziekt worden. Het valt mij op dat de geboortebeweging voor keuzevreiheid is, prima! Maar geef dan objectieve informatie. Het kan thuis horror zijn en in het ziekenhuis ook, net zo goed als beiden fijn kan zijn. Het een pas beter bij de een, het ander beter bij een ander. Zou mooi zijn als dit blijft bestaan, maar door ziekenhuis bevallingen horror te noemen, kom je er niet. Ben het er mee eens dat ziekenhuizen het iets te snel medisch maken, maar dat het daar verschrikkelijk en gevaarlijk is, gaat te ver. De meest zusters, verloskundige willen dat het voor iedereen zo fijn en veilig mogelijk is.
 
Quote
RE: Moeders, kom in actie!
Geboortebeweging  schreef op: 25-03-2014 09:39:34
Lisette, Ik denk dat de meeste moeders ook niet verontwaardigd zijn over ingrijpen zonder informed consent in een noodsituatie. Wel bijvoorbeeld dat ze de standaard synto vaak niet kunnen weigeren. Dat er geknipt word om scheuren te voorkomen als je zelf afweegt dat je liever scheurt (en dit aangegeven hebt!). Dat je niet altijd de keuze hebt om je baarhouding te kiezen, dat je in sommige situaties aan bed gebonden bent omdat het protocol continu monitoren voorschrijft, dat je baby zonder toestemming kunstvoeding krijgt, of vitamine K, of zoals hier al 2 keer genoemd zonder toestemming pijnstilling krijgt, dat je je kind aangekleed terugkrijgt i.p.v. huid op huid ongestoord, dat het vaak moeilijk is om gedaan te krijgen dat de navelstreng uit mag kloppen. En zo zijn er zoveel dingen die standaard gedaan worden zonder toestemming op basis van een richtlijn, zonder naar het individu te kijken. 

En het doorgeslagen idee van controle, dat jij een plaatsindicatie krijgt omdat je wat zwaarder bent, of omdat je bij je vorige een fluxus had, zonder na te gaan wat die fluxus veroorzaakt heeft. 

Er word teveel in hokjes gedacht. Wie in hokje A past, gaat automatisch naar hokje B zonder verder te kijken. 

Ik bijvoorbeeld, werd door overgewicht in het hokje "risico op zwsch suiker en hoge bloeddruk" geplaatst en kreeg daarom een plaatsindicatie. Dat kan niet. Kijk dan eerst of het waar is, en dat was het niet want zowel mijn suikerwaarden als mijn bloeddruk waren en bleven laag.

En artsen mogen best kritisch kijken naar wat ze zelf veroorzaken, een barende hoort namelijk niet stijf te staan van de adrenaline, dat vertraagd de baring.
 
Quote
RE: Moeders, kom in actie!
Laura  schreef op: 25-03-2014 09:43:03
Tsja en hoe weet je of iets een normale bevalling is??? Ik moest in het ziekenhuis bevallen omdat ik nog net geen 37 weken zwanger was. De verloskundige zou daar zelf de bevalling doen want alles leek prima te gaan. We waren nog niet binnen of de verloskundige gaf zelf aan dat de gynaecoloog opgeppiept moest worden en verbood de arts assistent om weg te gaan tot de gyn er was... Hartslag was opeens heel slecht van de baby (nee en dat kwam niet door de stress). Ik was blij dat ik in het ziekenhuis was en niet met toeters en bellen nog moest worden overgebracht.
 
Quote
RE: Moeders, kom in actie!
Lisette77  schreef op: 25-03-2014 09:47:28
Ik denk dat dat verhaal wat te zwart wit is wat je nu beschrijft...
Er zullen best vrouwen zijn die het zo ervaren hebebn,maar mijn ervaring als verpleegkundige is toch echt dat we niets doen wat niet nodig is,
geen onnodig synto,geen knip als het niet medisch noodzakelijk is, altijd huid op huis contact, alleen in overleg met ouders vit K etc.

Er zullen altijd collegas en gynaecologen zijn die het anders doen,wij zijn ook maar mensen, maar over het algemeen wordt er mi heel veel rekeing gehouden met wat ouders willen, er wordt niet voor niets door een groot deel van de zwangeren een geboorteplan ingevuld,wat besproken wordt vooraf gaand aan de partus.

En een plaatsindicatie bij een te hoge BMI is mi niet doorgeslagen, als je ernaast staat als iemand met een te hoog bmi teveel bloed verliest en niet op de ok tafel kan omdat het gewicht daarvoor te hoog is... dan sta je met kromme tenen hoor! Laat staan dat diegene uit huis getakeld had moeten worden door de brandweer.


Ik heb waarschijnlijk ook een gekleurd beeld omdat ik alles wel gezien heb op bevalgebied ( werk er inmiddels 17 jaar)
maar wat ik jammer vind is dat veel dames ervanuit gaan dat er niets te bespreken valt door oa bovenstaande stukje.

Bespreek het met de verlsokundige of gyn, turlijk er zijn protocollen maar die zijn er niet voor niets!!
 
Quote
RE: Moeders, kom in actie!
M&j  schreef op: 25-03-2014 09:47:34
Een bevalling doet niet altijd zeer, ik ben twee maal pijnloos bevallen, thuis.

Wij zijn hier een paar keer opgenomen gewest in het ziekenhuis en alle keren zijn er fouten gemaakt. Mijn man was de ruggeprik niet goed gezet, mijn zoon hebben ze te lang laten doorlopen met een spalk om zijn onderarm waardoor hij twee keer opnieuw geopereerd moest worden, en mijn gebroken enkel hebben ze ook geruineerd. Echt niet dat ik daar zou willen bevallen. Het gekste was nog dat toen ik geopereerd moest worden de verpleging beweerde dat ik mocht eten terwijl in mijn papieren duidelijk stond dat ik nuchter moest blijven, na de operatie moest ik van hun in ene nuchter blijven 

Ik ken het hoofd an de verlosafdeling hier best goed en ze doen echt wel hun best maar zo als thuis is het niet. Thuis hoef ik niet op teletten of alles wel gaat zo als ik het wil, ik doe gewoon zoals ik het wil. Tijdens de persweeen van mijn jongste had ik ineens enorme trek in kippensoep dus ben ik naar benede gegaan en een cupasoup gemaakt, kom daar maar eens om in het ziekenhuis.


Hoe meer mensen zich met een bevalling bemoeien hoe meer fouten er gemaakt kunnen worden.
 
Quote
RE: Moeders, kom in actie!
Geboortebeweging  schreef op: 25-03-2014 09:48:26
Als je prematuur bevalt is het al gelijk geen normale bevalling meer. 
En als jij thuis was geweest, was de gyn op hetzelfde moment binnengekomen als jij, nu moest je erop wachten en kan de arts-assistent in zijn eentje ook niks voor je betekenen. Gynaecologen zijn doorgaans alleen tijdens kantooruren aanwezig. 
Het is en blijft wat je zelf prettig vind. Ik was liever thuis geweest, daarheen gaan in plaats van daar gestresst wachten tot de gyn er is.
 
Quote
RE: Moeders, kom in actie!
Laura  schreef op: 25-03-2014 09:57:00
Ehh de Gyn en Ka waren er in 5 minuten....dat was niet gelukt vanuit huis...arts assistent deed het prima, verloskundige was blij dat ze niet alleen was...en ook prima dat jij het liever thuis was geweest. Maar goed ik zou best een petitie voor keuzevrijheid willen ondertekeken, want iedereen moet kunnen bevallen waar je het het prettigst vind. Maar ik geen petitie ondertekenen waarin een ziekenhuisbevalling wordt afgekraakt (erg zwart/wit wordt beschreven)...Kun je thuis bevallen niet promoten, zonder een ziekenhuisbevalling af te kraken?
 
Quote
RE: Moeders, kom in actie!
Alice  schreef op: 25-03-2014 09:59:43
Wie is nou de TO eigenlijk?


 
Quote
RE: Moeders, kom in actie!
Geboortebeweging  schreef op: 25-03-2014 10:01:03

Quote lisette77:
Ik denk dat dat verhaal wat te zwart wit is wat je nu beschrijft...
Er zullen best vrouwen zijn die het zo ervaren hebebn,maar mijn ervaring als verpleegkundige is toch echt dat we niets doen wat niet nodig is,
geen onnodig synto,geen knip als het niet medisch noodzakelijk is, altijd huid op huis contact, alleen in overleg met ouders vit K etc.

Er zullen altijd collegas en gynaecologen zijn die het anders doen,wij zijn ook maar mensen, maar over het algemeen wordt er mi heel veel rekeing gehouden met wat ouders willen, er wordt niet voor niets door een groot deel van de zwangeren een geboorteplan ingevuld,wat besproken wordt vooraf gaand aan de partus.

En een plaatsindicatie bij een te hoge BMI is mi niet doorgeslagen, als je ernaast staat als iemand met een te hoog bmi teveel bloed verliest en niet op de ok tafel kan omdat het gewicht daarvoor te hoog is... dan sta je met kromme tenen hoor! Laat staan dat diegene uit huis getakeld had moeten worden door de brandweer.


Ik heb waarschijnlijk ook een gekleurd beeld omdat ik alles wel gezien heb op bevalgebied ( werk er inmiddels 17 jaar)
maar wat ik jammer vind is dat veel dames ervanuit gaan dat er niets te bespreken valt door oa bovenstaande stukje.

Bespreek het met de verlsokundige of gyn, turlijk er zijn protocollen maar die zijn er niet voor niets!!



Jammergenoeg gebeurd het regelmatig dat wij van iemand vragen krijgen bij wie het bevalplan van tafel geveegd is. En horen wij steeds vaker dat iemand direct synto krijgt. Ik heb dat zelf meegemaakt, de navelstreng was nog geen seconde geknipt of de verpleegkundige kwam eraan met een prik. Die ik gewoon kreeg nadat ik duidelijk verbaal had aangegeven dat ik die niet wilde. Toen had ik overigens geen enkele indicatie, geen overgewicht, vlotte bevalling, en er was nog niet voldoende tijd verstreken om te spreken van van een niet loskomende placenta. Natuurlijk zijn er prima ziekenhuizen. Er zijn helaas ook nog plekken waar je recht op zelfbeschikking met voeten getreden word. 

Overigens heb ik het niet over mensen met een extreem hoog BMI. Ik kreeg de plaatsindicatie met een BMI van 30.7, dat vond ik behoorlijk doorgeslagen. O.A. met als reden suiker, hoge bloeddruk en een "grote kans om dood te bloeden". Uiteindelijk beviel ik in een paar uurtjes en verloor 300 ml bloed. Tja... 


Komt nog bij dat het hoe dan ook altijd de keuze van de vrouw moet zijn. Je dringt een Jehova's getuige ook geen donorbloed op, en als ik geen chemo wil kan niemand mij daartoe dwingen. Waarom dan wel bij bevallen en overgewicht? Als het risico van de fluxus alleen voor de gezondheid van de moeder is? 

Protocollen zijn er niet voor niks, maar een risico is toch een gemiddelde. Jij en ik lopen niet hetzelfde risico op een complicatie, maar daar word wel vanuit gegaan als we beiden in hokje A passen. En dat iemand niet thuis zou mogen bevallen als ze geen lift heeft, en dus door de brandweer uit huis gehaald moet worden als ze boven een bepaald gewicht komt vanwege de arbo voor ambulancemedewerkers, dan gaat dat helemaal nergens over. Dan mogen dikke rokende mannen die van een glaasje wijn houden ook niet meer in een flat wonen, stel dat ie een hart aanval krijgt...

 
Quote
Navigatie
Vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | Volgende


Reageren op Moeders, kom in actie!
Naam
Bericht