Menu
 

Topic:

niet-ingeënt kind weigeren

Zijlijn  schreef op: 15-03-2014 05:59:53

'Crèche moet niet-ingeënt kind kunnen weigeren'




Het moet mogelijk zijn voor crèches om ouders te weren die doelbewust hun kinderen niet laten vaccineren tegen kinderziekten als mazelen.



Foto:  Thinkstock

Dat zegt Gjalt Jellesma, voorzitter van oudervereniging Boink, zaterdag in de Volkskrant.


"Kinderen kunnen aan de mazelen overlijden", aldus Jellesma. "Een crèche moet kunnen zeggen dat ze baby's hieraan niet willen blootstellen."







Aanleiding voor de uitspraken is een zaak waarbij een baby uit Den Haag doodziek in het ziekenhuis belandde, nadat op zijn crèche een bewust niet-ingeënt kind met mazelen was geweest.


Jellesma: "Als iemand het recht heeft zijn kind niet in te enten, heb ik als ouder ook het recht mijn baby niet aan dat risico bloot te stellen."


Hij stelt dat in de algemene voorwaarden van crèches is afgesproken dat zij kinderen mogen weigeren die een gevaar vormen voor anderen. De voorzitter vindt dat onderzocht moet worden of de mazelen daar onder kunnen vallen.



 
Quote
Navigatie
Vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | Volgende
RE: niet-ingeënt kind weigeren
Zijlijn  schreef op: 15-03-2014 06:00:30
ben wel benieuwd naar de meningen hier
 
Quote
RE: niet-ingeënt kind weigeren
Mv2  schreef op: 15-03-2014 06:27:57
Inenten is niet verplicht in Nederland, het is een vrije keuze dus daarom vind ik niet dat je een kind om die reden mag weigeren. 


Jellesma: "Als iemand het recht heeft zijn kind niet in te enten, heb ik als ouder ook het recht mijn baby niet aan dat risico bloot te stellen."


dat recht heb je inderdaad dus kun je je kind thuis houden, waarom een kind weigeren dat niet geënt is, het kind kan daar niets aan doen, blijft een keuze vd ouders. 
 
Quote
RE: niet-ingeënt kind weigeren
Debbel79  schreef op: 15-03-2014 07:00:58
Ik vind het lastig.
Tijdens mijn zwangerschap werkte ik met veel gereformeerden mensen. Zij woonden allemaal in dezelfde streek. Op het moment van mijn zwangerschap heerste daar dus een uitbraak van ik dacht rode hond. Weet het niet zeker meer.

Ik kreeg toen het advies van de GGD en mijn gynaecoloog om toch geen risico's te lopen.
Ik ben toen soort van verplicht de ziektewet in gemoeten omdat het risico te groot was dat ik en mijn ongeboren kind iets op zou pakken.

Mijn baas werkte volledig mee en bood zelf deze oplossing aan maar baalde wel flink. Hij heeft hun keuzes uit geloofsovertuiging altijd gerespecteerd net als ik maar toen moesten we toch wel ff slikken.

Ik kan me voorstellen dat een kinderopvang hier ook over nadenkt. Maar om nou te weigeren... Tja.... Dat vind ik lastig.
 
Quote
RE: niet-ingeënt kind weigeren
Anoi  schreef op: 15-03-2014 07:15:14
Ik sluit me aan bij bovenstaand stukje. Het is denk ik te vergelijken met de vrijheids van meninguitingen. Dat mag ook maar je mag een ander niet discrimineren. Een christelijke school mag een kind waarvan de ouders het geloof niet onderschrijven weigeren, dus waarom zou een creche ouders die niet willen enten niet mogen weigeren. Er zijn vast creches waar het niet gebeurd....


Dat ik de keuze heb om mijn kind niet naar de creche te sturen klopt maar ik moet me toch niet gedwongen voelen omdat een ander ouder er voor kiest om haar kind niet te enten en daarmee mijn kind in gevaar te brengen. Je hebt hier over een bso kind wat babys van jonger dan 14 maanden heeft besmet.
 
Quote
RE: niet-ingeënt kind weigeren
Kyla  schreef op: 15-03-2014 07:28:07
En er zijn ook ouders die de keus wel of geen opvang niet hebben. Bovendien hoeft er maar 1 niet geent kind te zijn die meerdere kinderen in gevaar kan brengen. Dus dan moet iedere ouder hun kind jonger dan 14 maanden maar thuishouden, lijkt me niet haalbaar.
 
Quote
RE: niet-ingeënt kind weigeren
Jen9  schreef op: 15-03-2014 07:32:43
Mensen zijn vrij om in te enten, maar ik vind idd dat creches dan ook de vrijheid moeten hebben om te weigeren, hoe erg ik t ook vind voor deze kinderen. Het is lastig idd. Moeilijk.
Het kind kan er absoluut helemaal niks aan doen, maar helaas geldt voor alles dat ze zolang ze minderjarig zijn toch opdraaien voor de keuzes van hun ouders.

Ik denk, en met mij de artsen, dat mijn zoon (wel ingeent) kinkhoest heeft opgelopen doordat meer mensen zich niet laten enten... behalve dat hij erg ziek was, mochten we niet op bezoek bij mijn schoonvader die op dat moment vocht voor zijn leven... Dat vond ik best naar
 
Quote
RE: niet-ingeënt kind weigeren
Corine86  schreef op: 15-03-2014 07:42:57
Tja en d dan loopt er in de supermarkt een niet-ingeent kind en die.hoest richting jou kind.......
Oke de kans is groter op.een kdc maar het.risico loop het overal!

 
Quote
RE: niet-ingeënt kind weigeren
Jen9  schreef op: 15-03-2014 07:46:55
Maar dat risico is wel kleiner, en dat is al heel wat.....
 
Quote
RE: niet-ingeënt kind weigeren
Zijlijn  schreef op: 15-03-2014 08:06:35
ik weet zelfs niet of ik vind dat je je kind niet hoeft te laten inenten als dat op de langere termijn gevaar oplevert voor de rest van de bevolking...

Ik denk dat creches tegenover de wel-enters en zwangere vrouwen iets moeten invoeren als bewijs van enting.
Het is dan misschien wel het recht van sommige ouders om niet in te enten, ik vind wel dat als je door die keuze een ander in gevaar brengt dat consequenties moet hebben. Ook vind ik het onnodig in gevaar brengen van je kind (hoewel anti-enters daar andersom daar net zo over denken)
blijft moeilijk
 
Quote
RE: niet-ingeënt kind weigeren
Ivy  schreef op: 15-03-2014 08:21:27

Ik begrijp het niet.  Een kind wordt toch gevaccineerd, zodat het niet te veel last krijgt van een bepaalde ziekte?


Wat maakt het dan uit dat een ander kind niet gevaccineerd is?  Die ziekte treft dan toch alleen het kind dat niet gevaccineerd is in erge mate?  Dat lijkt me dan de keuze van de ouders.


Of zijn die vaccinaties zo waardeloos dat ze nergens tegen beschermen en dat we massaal een hoop rotzooi in onze kinderen laten spuiten om de kas van de farmaceutische industrie te spekken?


Als je zwanger bent en niet in aanraking wilt komen met dergelijke ziektes is dat jammer, zou ik denken.  Je kunt toch ook niet gaan discrimineren om die reden?  Je kunt trouwens overal mensen/kinderen tegenkomen die niet gevaccineerd zijn.   

 
Quote
RE: niet-ingeënt kind weigeren
Boterbloem  schreef op: 15-03-2014 08:22:55
Ik vind dat je dat recht niet hebt.

Als je ingeent bent ben je ook niet 100 procent beschermd, dus de kans is er altijd.
Daarbij hebben ouders zelf dek euze om hun kind niet te brengen, maar naar een gastouder bijvoorbeeld.

Je hebt de vrijheid om je kind in te enten, door dingen te gaan verbieden heb je eigenlijk het recht gewoon niet meer. Ik hou daar absoluut niet van. Dan is het een nepvrijheid die je hebt.

Vind het zo raar dat zij dan ineens maar niet meer mogen komen, wij hebben als ouders allemaal zelf die keuze. Wil je de kans lopen dan breng je je kind naar de kinderopvang, vind je het te eng dan breng je je kind naar een gastouder. Wat een kind wel niet allemaal kan oplopen op school en de gastouderopvang.

Wel vind ik het belangrijk dat bekend is of kinderen ingeent zijn of niet, voor verhoogde alertheid. Net als kinderen met een sterk verlaagde afweer dat het gemeld wordt.

 
Quote
RE: niet-ingeënt kind weigeren
Noek  schreef op: 15-03-2014 08:26:13
Wat ik me afvraag; hoe kon dit kind besmet worden als het zelf wel was ingeent? 
 
Quote
RE: niet-ingeënt kind weigeren
Ivy  schreef op: 15-03-2014 08:27:35
Boterbloem  Je verwoordt het weer zo sterk, je had advocaat moeten worden.  Of dominee (al weet ik niet of dat bij jullie kan als vrouw, bij onze kerk niet)  

En je hebt gelijk, het is niet erg als een KDV weet wat de medische achtergrond van een kind is, zodat ze alert kunnen zijn als er iets is.  Maar, niet in een centrale databank, elektronisch kinddossier of wat dan ook.  De informatie moet alleen beschikbaar zijn voor degenen voor wie het op dat moment relevant is.

 
Quote
RE: niet-ingeënt kind weigeren
Suus  schreef op: 15-03-2014 08:33:14
Ik vind het een goede zaak 
 
Quote
RE: niet-ingeënt kind weigeren
Boterbloem  schreef op: 15-03-2014 08:35:41
Haha wij hebben wel vrouwelijke voorgangers, maar ik ben een betere schrijver dan spreker. Met praten kom ik vaak helemaal niet uit mijn woorden ;-)

 
Quote
RE: niet-ingeënt kind weigeren
Ivy  schreef op: 15-03-2014 08:38:59
Het schrijven gaat je prima af, Boterbloem! Knap hoe jij altijd weer je gedachten zo mooi op het scherm over weet te brengen.
 
Quote
RE: niet-ingeënt kind weigeren
Mo27  schreef op: 15-03-2014 08:46:26
ik vind het ook goede zaak. ik werk in kinderopvang en vind de risico's te groot. Juist voor andere kinderen, zwangere vrouwen zowel moeders als leidster!
 
Quote
RE: niet-ingeënt kind weigeren
Suus  schreef op: 15-03-2014 08:50:59
Vind het trouwens geen recht tot weigeren maar een recht tot toelatingseisen. 
 
Quote
RE: niet-ingeënt kind weigeren
Ivy  schreef op: 15-03-2014 08:53:53
Ik denk dat als je in een KDV werkt er wel meer gezondheidsrisico's zijn dan van de ziektes waar men tegen kan vaccineren.  Ieder vak brengt bepaalde risico's met zich mee.  Die ken je van tevoren.  Je bent vrij om het beroep te kiezen dat je zelf het meest geschikt voor jezelf vindt.  Als men zo pro-vaccinatie is, kunnen vrouwen die zwanger willen worden dan niet voor die tijd een vaccinatie krijgen?
 
Quote
RE: niet-ingeënt kind weigeren
Mafkees  schreef op: 15-03-2014 08:55:40
ik vind het belachelijk.
we hebben allemaal een keuze, alleen niet-inenten is geen keuze.

mag ieder lekker voor zich bepalen vind ik. overal loop je risico.
en omdat er een grote groep ouders WEL enten, moeten de niet enters maar onderdoen?
waarom?

dit kindje was te jong voor de BMR vaccinatie. heel zuur.

ouders in de opvang zijn super nonchalant tegenwoordig....want ze MOETEN werken dus worden er zieke kinderen gewoon gebracht.
5e ziekte? oh, das zo'n onschuldige kinderziekte toch?
beetje jammer, dat tot 2 x toe een collega een miskraam kreeg.....

waar ligt de grens met weigeren?
mijn organisatie gaat daar echt niet in mee. klantonvriendelijk is het.
iedereen is welkom

bevalt het je niet als ouder, zoek je toch wat anders?

niemand kan een ander iets afdwingen. als BOINK zich zo op gaat stellen, heb ik nog wel een ander lijstje voor ze waar ze eerder aan zouden kunnen werken
 
Quote
RE: niet-ingeënt kind weigeren
Ster  schreef op: 15-03-2014 08:56:30
ik vind het een goede zaak. Er zullen vast ook wel kdv zijn die dit niet willen, en dan kunnen die kinderen daar toch terecht. Wij geloven niet, en mijn kinderen mogen ook niet naar elke school. En trouwens, als je naar het buitenland op vakantie wilt en de hond mee wil nemen of naar een pension brengt, moet deze ook gevaccineerd zijn. Is in mijn ogen hetzelfde principe.  Dus ik zeg waarom niet. Ik heb mijn kinderen wel laten vaccineren. Heb tijdens de zwangerschap ee ]n kinderziekte opgelopen waarvoor niet gevaccineerd wordt, in principe een onschuldige ziekte, maar wel gevaarlijk voor ongeboren kinderen. Dit werd toevallig ontdekt (doordat ik onder strenge medische controle stond) daardoor is mijn zoon gezond geboren. Maar daardoor deel ik nu wel bovenstaande mening.
 
Quote
RE: niet-ingeënt kind weigeren
Son  schreef op: 15-03-2014 09:04:40
Inenten is niet verplicht.
Dus mag een kind nooit geweigerd worden hiervoor.
Als ze dat wel willen gaan invoeren, dan moet dat voor het inent programma duidelijk gemaakt worden aan de ouders. Als ze dan nog de keus maken, weten ze dat er een mogelijke consequentie aan hangt
 
Quote
RE: niet-ingeënt kind weigeren
Mam Van Twee  schreef op: 15-03-2014 09:04:51
Ook als je geent bent kun je de ziekte doormaken alleen in veel mindere mate omdat je lijf door de inenting veel sneller anti-stoffen aanmaakt. Of je lijf ruimt het virus zo snel op dat je er niet eens ziek van wordt en je geen besmettelijke fase doormaakt.

Het is dus sneller de kop ingedrukt binnen een geente groep.

Kinderen weigeren vind ik wel wat ver gaan. Maar ouders hebben wel recht op informatie om een keuze te kunnen maken. Ik zou ook niet blij zijn als mijn kindje een wat zwakkere gezondheid heeft en dan meer risico loopt.

En nee thuis houden is niet perse de oplossing, want wie moet dan thuis houden - de niet geente of de wel geente met zwakkere weerstand.
 
Quote
RE: niet-ingeënt kind weigeren
Boterbloem  schreef op: 15-03-2014 09:12:07
in de voorwaarden staat dat je een kind mag weigeren die een gevaar vormt voor anderen.
Daar vallen dan ook bijvoorbeeld kinderen onder waarbij de ouders in hun nabijheid roken en zij die rook in hun kleren meedragen... Hoe ver gaan we dit doorvoeren?


 
Quote
RE: niet-ingeënt kind weigeren
Suus  schreef op: 15-03-2014 09:14:14
Opvang is geen plicht, ouders worden niet gedwongen tegen hun zin te enten. Je kan alleen niet meer naar elke opvang.... 
 
Quote
RE: niet-ingeënt kind weigeren
Blauwtje  schreef op: 15-03-2014 09:14:59
Sluit me bij Son aan
 
Quote
RE: niet-ingeënt kind weigeren
Boterbloem  schreef op: 15-03-2014 09:21:31

Het gaat erom dat je een gevaar bent voor de anderen.

Dan stellen we het anders:

 ik en velen met mij zijn niet goed beschermt ondanks vaccinaties. Mijn lichaam pakt het niet allemaal. Dus moet je alle mensen gaan testen of ze voldoende beschermt zijn en zo niet dan zijn wij een even groot gevaar als mensen die bewust niet inenten.


Wil je dit serieus gaan doen (mensen weigeren) dan moet je het wel eerlijk doen en niet op basis van een keuze waar een vrijheid op ligt.


Het gaat om het gevaar wat 'we' opleveren, dan moet je alle gevaren gaan weren. Dan pas ben je goed en eerlijk bezig. Zeggen dat ik en velen met mij er niets aan kunnen doen is dan kul, want het gaato m het gevaar.

Tijdens mijn zwangerschap kwamen ze er achter dat ik bijvoorbeeld niet goed beschermt ben tegen Rode Hond, heb die opnieuw moeten krijgen en nu nog ben ik niet goed beschermt.

Waarom zo kortzichtig enkel mensen die gebruik maken van een vrijheid weigeren?

 
Quote
RE: niet-ingeënt kind weigeren
Kyla  schreef op: 15-03-2014 09:23:55
Precies Suus.

@Noek, de eerste BMR vaccinatie is volgens mij pas bij 14 maanden, vandaar dat dit kindje toch besmet is geraakt.
 
Quote
RE: niet-ingeënt kind weigeren
Marjolein852  schreef op: 15-03-2014 09:32:41
Ik ben het eens met Suus. Niet enten is een keuze; prima! Maar ik vind ook dat een kdv toelatingseisen mag hebben en daar kan dan ondervallen dat kinderen geent moeten zijn.

Net zoals er verschillende scholen zijn, zijn er ook verschillende soorten kdv. 
 
Quote
RE: niet-ingeënt kind weigeren
Mamalu  schreef op: 15-03-2014 09:34:07

Je bent toch niet verplicht je kind naar een kdv te brengen? Dus vind ik dat kdv het recht moeten hebben om kinderen te weigeren als ze dat willen, zeker als het gaat om andere kinderen in gevaar brengen. 


Als kdv nu verplicht was (zoals school bvb) kan je het idd niet maken om een bepaalde groep gewoon te weigeren, die groep heeft namelijk de vrijheid om te kiezen of ze al dan niet enten. 


 

 
Quote
Navigatie
Vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | Volgende


Reageren op niet-ingeënt kind weigeren
Naam
Bericht