Menu
 

Topic:

Disharmonisch profiel

Debby1977  schreef op: 15-06-2017 17:59:26
Gisteren hebben wij de onderzoeksresultaten van Iris gehad. Ze laat heel duidelijk een disharmonisch profiel zien. Performaal scoort ze slechts 86, terwijl ze verbaal op het bovengemiddelde en begaafde scoort en er zit dus een grote kloof tussen. Wie is hier bekend mee? Ze gaat speltherapie krijgen en we gaan met school om tafel om te zien wat zij haar kunnen bieden. Ze scoort trouwens ook op veel vlakken van ADHD, maar dit is niet éénduidig. De onrust die ze toont kan namelijk heel goed komen door dat disharmonisch profiel. Hoe hebben jullie je kind met een disharmonisch profiel kunnen helpen?
 
Quote
Navigatie
RE: Disharmonisch profiel
Debby1977  schreef op: 15-06-2017 20:25:30
Niemand ervaring?
 
Quote
RE: Disharmonisch profiel
Bettie  schreef op: 15-06-2017 21:14:17
Niet vanuit onszelf en ben er te zijdelings bij betrokken geweest om je verder te kunnen helpen.

Ik begrijp uit je verhaal wel dat ze nu dus m.b.v. speltherapie gaan proberen het performale deel (praktisch omgaan met de kennis) verder omhoog te krikken zodat het meer in harmonie/evenwicht komt met haar verbale IQ. Ben wel benieuwd hoe ze dat gaan doen én hoe zich dat bij jouw dochter gaat ontwikkelen.
 
Quote
RE: Disharmonisch profiel
Bettie  schreef op: 15-06-2017 21:16:02
Heb er alleen van horen zeggen mee te maken gehad dus kan je helaas niet helpen.

Begrijp wel uit je verhaal dat dochter nu speltherapie gaat krijgen om meer balans te krijgen tussen de verbale én performale intelligentie. Ben stiekem wel benieuwd hoe of ze dat gaan doen én of je als ouders/leerkracht snel resultaat kan en mag verwachten.
 
Quote
RE: Disharmonisch profiel
Bettie  schreef op: 15-06-2017 21:16:21
ja dus.....net plaatst die niets en nu dus dubbel 
 
Quote
RE: Disharmonisch profiel
Debby1977  schreef op: 15-06-2017 21:33:15
Wij zijn daar zelf ook wel benieuwd naar. Ze is nu op de wachtlijst gezet, maar waarschijnlijk gaat dit dus pas na de zomervakantie gebeuren. Wij worden ook regelmatig betrokken bij de speltherapie en zullen dan samen met Iris therapie hebben. Ze loopt nu gewoon gigantisch vast op bepaalde dingen en uit dat soms door ongewenst gedrag. Doordat ze verbaal zo sterk is probeert ze te verbloemen dat ze perforaal minder sterk is. Maar hierdoor denken mensen, waaronder wij zelf deden, dat ze beter kan. Dit terwijl nu gewoon blijkt dat ze er echt moeite mee heeft en het geen desinteresse oid is.
 
Quote
RE: Disharmonisch profiel
Banana  schreef op: 15-06-2017 22:04:43
heeeel herkenbaar maar we staan ongeveer op gelijke hoogte waar jullie nu zijn 
ipv adhd is het hier niet eenduidig autisme spectrum maar vele dingen die daarbij horen passen ook weer in de intelegentie kloof 
alleen is de kloof te klein bij hem om het hier op te zetten dus eigenlijk weten we nog niet echt iets 
hier scoorde hij formaal ook hoog boven gemiddeld en performaal in de 90 
maar omdat die sub uitslagen nog verder uit elkaar lagen was de uitslag niet een duidend genoeg om daar vanuit te gaan 
zelfde met autisme stukje hij scoort net een x aantal punten hoog genoeg om er wel in te vallen 
en dus is het ineens ass type 1 
als ze niet alle types weg gehaald hadden zou hij onder pddnos vallen deels mcdd en active but odd 
affijn duidelijk is niets nog 

ze gaan nu eerst psychoanalyse doen dus hem weer opnieuw testen door andere psycholoog die gaat alles persoonlijker maken ipv de standaard typeringen en dan zou er een persoonlijk plan van aanpak uit moeten komen 
ook krijgen wij als ouders een training en zal er mogenlijk (als er geschikte kanidaten zijn) een groepje starten met sociale vaardigheids trainingen .

hier kwam specefiek ook naar voren dat hij niet kan automatiseren e verklaarde voor ons enorm aarom het op school stuk loopt op rekenen 
daar krijgt hij nu aangepas programma 
is vervelend dat hij citos a of a+ scoort terwijl tijdens reguliere lessen hij onder presteeerd
terwijl toesten dan wel weer ruim voldoende zijn 

en ja ook hier op school werd hij vaker afgestraft omdat hij gewoon met zijn pet naar gooide zijn best niet deed enz maar ja hij kon het gewoon niet en dan idd brutaal enz werd ie weer klas uit gestuurd :O 

en als je gaat zoeken naar info dan zeggen ze ook overal weer wat anders tis een lastige zoektocht 
 
Quote
RE: Disharmonisch profiel
Bepje  schreef op: 15-06-2017 22:05:34
Ja hier hebben we ervaring. ik pb even.
 
Quote
RE: Disharmonisch profiel
Chloe  schreef op: 15-06-2017 22:28:21
Hier ook een disharmonisch profiel. Zoon wordt overall ingeschat op vwo-niveau. Rekenen is echter een ramp, hij blijkt 2 jaar achter te lopen. Hij krijgt nu remedial teaching. Je loopt er financieel op leeg, maar aangezien hij enorm gefrustreerd was -waar hij en wij veel last van hadden- hebben we het er maar voor over. Mocht RT niet baten, dan krijgt hij het stempel dyscalculie. Maar ik hoop dat het niet zo ver hoeft te komen, ik geloof er ook niet zo erg in. Ik denk eerder dat het huidige rekenonderwijs bij hem gewoon niet aanslaat, doordat hij een totaal andere manier van denken heeft en heel snel overprikkeld is.
 
Quote
RE: Disharmonisch profiel
Orange  schreef op: 16-06-2017 05:59:14

Dochter, ernstig dyslectisch. Mega kloof maar gewoon een gemiddeld IQ. Tenminste dat is de uitslag,  maar niet op papier want daar is het IQ doorgestreept door de rare uitschieters in de test. Wij denken dat er meer in zit maar ja, de schoolse methodes zijn zoals ze zijn. 
Tafels krijgen we er niet in. Spelletje patience geleerd van de week en ze speelt de een na de ander uit. Top leren, hup weer een 9.
Dan die kloof. Ik weet niet hoe oud Iris is maar twee jaar geleden was die kloof echt een probleem. Faalangst, boos (waarom ik), bevestiging vragen, stoer doen (dyslexie maakt niks uit). De RT komt ons allemaal ons neus uit maar.. nu twee jaar laten heb ik een enorm gegroeid meisje. De schoolresultaten groeien nauwelijks mee maar het belangrijkste is dat zij groeit en beter in haar vel zit. 

 
Quote
RE: Disharmonisch profiel
Suusmv3  schreef op: 16-06-2017 13:51:02
hier ook 1 ( en vermoedelijk 2) met een disharmonies profiel... alleen dan andersom 
verbaal laag ( tegen zwakbegaafd aan) en Performaal "gewoon" normaal 

 
Quote
RE: Disharmonisch profiel
Marloes80  schreef op: 16-06-2017 14:25:03

Quote suusmv3:
hier ook 1 ( en vermoedelijk 2) met een disharmonies profiel... alleen dan andersom 
verbaal laag ( tegen zwakbegaafd aan) en Performaal "gewoon" normaal hier ook... verbaal laag (dyslexie) en performaal iets boven gemiddeld. Werkingssnelheid heel hoog.

moeilijke combi... het wel weten, maar het niet kunnen verwoorden. Levert hier nog wel frustratie op en de buitenwereld weet hem vaak niet op waarde te schatten.
 
Quote
RE: Disharmonisch profiel
Smvn&d  schreef op: 16-06-2017 15:28:40
Hier beide een flinke kloof, D heeft er geen last of hinder mee, N wel, hij krijgt al 2 jaar begeleiding op school van een externe organisatie, 8 uur per week 1 op 1.
Hier ook beide verbaal (zeer) hoogbegaafd, en perfomaal begaafd. Even uit mijn hoofd zo'n 30 punten verschil.
 
Quote
RE: Disharmonisch profiel
Debby1977  schreef op: 16-06-2017 17:03:35
Iris loopt ook stuk op rekenen. Taal e.d vliegt ze doorheen. Iris wordt in Augustus 9 Orange. Bepje ik bekijk je pb zometeen even.

Krijg je die RT niet vergoed Orange? Ik hoop dat ze op school iets voor kunnen betekenen, want ik weet dat er veel meer inzit dan ze laat zien. We gaan het maar even afwachten.

Bedankt voor de reacties allemaal.
 
Quote
RE: Disharmonisch profiel
Xxx  schreef op: 16-06-2017 17:20:06
Hier een zoon met verbaal hoogbegaafd (ondanks zijn ernstige dyslexie) en performaal begaafd.
Hij loopt nog vast maar we merkten wel dat zijn planmatig handelen en dingen op papier zetten niet altijd lukte door zijn dyslexie en onzekerheid die daarbij hoorde.

Hij heeft zijn dyslexiebegeleiding in 15 weken afgerond ipv 40 weken en maakt nu hele presentaties en werkstukken voor de klas.

Waarschijnlijk als hij nu weer getest zou worden zou hij op beide hoogbegaafd scoren.
 
Quote
RE: Disharmonisch profiel
Smvn&d  schreef op: 16-06-2017 19:07:43
Als school wil kunnen ze heel erg veel hoor.
N liep op meerdere dingen vast, oa ook op rekenen, niet omdat hij het niet kan of niet snapt, maar omdat de manier die ze op school gebruiken niet geschikt is voor zijn manier van denken, hij kan heel snel hoofdrekenen, maar hij kan het niet op papier uitschrijven, en dat is wel wat moet.
cito's bijv scoort hij standaard slecht na de kleuterklassen, simpelweg omdat de vraagstelling niet geschikt is voor zijn manier van denken, hb kids staan er ook om bekend cito's slecht te maken. 
Dus bij hem word er niet naar cito scorens gekeken, omdat ze weten dat ze daar geen info uit kunnen halen. Op schoolse toetsen scoort hij wel heel hoog, maar mede omdat er bij het nakijken rekening word gehouden met hoe hij denkt, bij een cito kan dat niet, een fout bolletje is fout klaar. 
Daarnaast heeft hij dus moeite om dingen op papier te doen, ook als hij iets in een schrift moet zetten. Dus worden er voor hem werkbladen gekopieerd zodat hij dat niet hoeft te schrijven, en bij bepaalde dingen werkt hij op de computer ipv in een boek/schrift.
Ook is die begeleiding door school geregeld, zei hebben een aanvraag gedaan, en binnen 2 weken lag er een indicatie voor een bepaald aantal uur, en weer 2 weken later was er al een begeleider en kreeg hij hulp. En nog steeds. Indicatie word toevallig nu weer verlengt. 
En dus is er 2x per week een dagdeel iemand volledig voor hem om hem te helpen. Dit is vooral gericht op sociale situatie's. Maar ook op hoe hij werk kan maken zonder gefrustreerd te raken omdat het voor hem niet klopt. 

Het lullige is dat je echt compleet afhankelijk bent van school hierin. Ik hoor veel te vaak verhalen waarin school zoiets heeft van wij doen niks. 
Maar ze kunnen echt veel. Altijd handig om te weten denk ik. 

 
Quote
RE: Disharmonisch profiel
Debby1977  schreef op: 16-06-2017 19:37:48
Iris kan ook heel goed en snel hoofdrekenen. Maar zodra ze een aantal sommen op papier ziet staan dan raakt ze in paniek. We moeten nog even wachten totdat school tijd heeft om om tafel te gaan. Ze zit in een grote klas van 30 kinderen. En in de klas zitten toch behoorlijk wat lastige kinderen. Ik heb al aangegeven dat ik een andere school overweeg als deze Iris niet kan helpen.
 
Quote
RE: Disharmonisch profiel
Saskiamv2boys  schreef op: 16-06-2017 20:28:04
Wij hebben al heel wat jaren ervaring. Bij allebei onze jongens is een disharmonisch profiel.
Allebei verbaal hoog en performaal laag.  Bas is nu 13 jaar en ik merk er niet veel meer van op rekenen naar dan.
Hij heeft wel wat kindercoaching gehad op de basisschool en ook wat makkelijke tipjes is het goed gekomen.
Bijvoorbeeld uitrekenen van sommen in hokjes papier. Elke cijfer in een hokje zo lukte het voor hem beter dan op lijntjes papier.

Bram hebben wij afgelopen woensdag de resultaten gehad. Hij gaat heel goed op school maar loopt vast of sociaal gedrag en hij vind school heel erg saai. Nu is er bij bram heel veel gebeurd het afgelopen jaar en dat maakt het ook niet makkelijk.
Wij zijn vandaag begonnen met speltherapie. En we hebben dinsdag een gesprek op school.

 
Quote
RE: Disharmonisch profiel
Banana  schreef op: 16-06-2017 21:54:46
kwa rekenen hier kan hij het wel maar het kost tijd hij kan dus niet snel hoofdrekenen en kan sommige sommen niet doorgronden 
somige verhalende sommen gaan als een speerd maar droge rijtjes dan ziet hij niets meer 
en telt veel op zijn handen nog 
automatiseren kan hij absoluut niet als heb je in een rij van 10 sommen 5 dezelffde zal hij elke overneiuw moeten doen .

school is zoekende ze willen maar kunne niets ofzo 
ze vragen handvaten maar dingen die ik aan draag wuiven ze weg . vervelende is er wor veel gecommuniccerd maar echt iets doen doen ze niet 
en elke leerkracht doet het anders dus volgend jaar kan hij het zomaar wel treffen en de juiste hulp krijgen 
enige wat ze wel steeds zeggen ja zijn toetsen zijn goed hij pikt het dus wel op dus is goed zo terwijl zijn reken schrift dus nagenoeg leeg is :O
hij moet toch ook ergens voorbereiden op huis werk en drukkere tijden kwa leren en andere leerkrachten waarbij hij wel gewoon moet 
is heel lastig vind ik zelf loop hier wel tegen aan maar er zijn nog wat meer lijntjes dieik nog kan uitgooien ik hoop binnen een paar mnd na de vakntie dat alles loopt en het dan rustiger word 

wel fijn verder al die herkenning hier te lezen toch wel fijn 
wil het verder juist wat stiller houden wegens oordelen in de familie dus eerst meer duidelijkheid 
 
Quote
RE: Disharmonisch profiel
Orange  schreef op: 17-06-2017 08:38:47
Van groep 3 tot eind 4 hebben we alles zelf betaald, want nog geen dyslexieverklaring. Toen getest en helaas hoort ze bij de 10% zwakste lezers. Echt ernstig dyslectisch dus. Die behandeling (gericht op dyslexie) die daarbij hoort is vergoed, dat was begin groep 5 en stopte halverwege groep 6. Nu (ook nog groep 6) krijgt ze RT op school voor taal maar ook rekenen. Wat ze in de klas behandelen doet ze daar nog één op één. 
Het gekke is dat ik thuis soms echt een heel ander kind zie. Ik kan daar mijn vinger niet opleggen waar dat nou in zit. 

Debby, mijn dochter is nu 10 en een half. De jaren 8 en 9 waren heel moeilijk. Ik had het idee dat ze "ergens" doorheen moest, maar ja hoe dan en wanneer dat wist ik niet. Met haar groeien in jaren heeft ze ook mentaal een sprong gemaakt. Alsof de puzzelstukjes nu sneller op hun plek vallen. 
 
Quote
RE: Disharmonisch profiel
Bepje  schreef op: 17-06-2017 08:56:32
Combinaties met dyslexie en moeilijk rekenen zie ik hier heel veel. Dat is hier ook zo en staat mogelijk dan niet geheel los van elkaar.
 
Quote
RE: Disharmonisch profiel
Son  schreef op: 17-06-2017 10:01:09
Hier hoogstwaarschijnlijk ook...we zullen t binnenkort horen.

Mede doordat hij moeite heeft met wat executieve functies, hij zijn eigen manier van rekenen heeft en nu dus 'vastloopt ' (een 3 op cito ivm redactiesommen, terwijl hij wel rekentijger krijgt, omdat hij het hele jaar al de gewone rekentoetsen bijna foutloos maakt zonder instructie) en doordat hij met denkwerk geen idee heeft wat hij moet doen,  (zelfstandig) maar wel al een poos groep 3 voorbij is qua niveau, hebben we met school besloten om hem te testen.
Zodat we hopen dat we weten hoe we verder kunnen....

Gelukkig geen gedragsproblemen,maar wel een jongetje die afgelopen tijd 3 weken bijna elke dag hoofd/buikpijn had 
 
Quote
RE: Disharmonisch profiel
Saskiamv2boys  schreef op: 17-06-2017 10:36:36
Banana vooroordelen in de familie hoezo? Vinden ze het raar dat jullie hem testen?
Het vooroordelen herken ik wel. Er zijn familieleden bij ons die gewoon zeggen tegen bram kom uit je rolstoel en doe niet zo gek..
Het raakt je als familie zo doet.
Ik raak wel wat harder merk ik de laatste tijd. En probeer mensen met negatieve energie uit de weg te gaan.
 
Quote
RE: Disharmonisch profiel
Saskiamv2boys  schreef op: 17-06-2017 10:38:22
Son dat herken ik wel. Bram heeft ook zijn eigen manier van rekenen aangeleerd. Hij zit ook in de plus groep met rekenen maar toch
kwam uit de testen dat hij er moeite mee heeft.
Ik hoop dat hij zich fijner gaat voelen als de juffen of meesters hem kunnen helpen en begeleiden
 
Quote
RE: Disharmonisch profiel
M&j  schreef op: 17-06-2017 11:12:24
Mijn beide kinderen hebben/hadden een disharmonisch profiel en bij beide ligt in ieder geval ADHD er aan ten grondslag. Mijn zoon is onder laatst opnieuw getest en bij hem is het inmiddels gelijk getrokken.
 
Quote
RE: Disharmonisch profiel
Banana  schreef op: 18-06-2017 22:12:31

Quote saskiamv2boys:
Banana vooroordelen in de familie hoezo? Vinden ze het raar dat jullie hem testen?
Het vooroordelen herken ik wel. Er zijn familieleden bij ons die gewoon zeggen tegen bram kom uit je rolstoel en doe niet zo gek..
Het raakt je als familie zo doet.
Ik raak wel wat harder merk ik de laatste tijd. En probeer mensen met negatieve energie uit de weg te gaan.is hele verhaal aan vooraf gegaan en hun kind is ook gestempeld , beide kids daar trouwens 
en tja das heel erg en heel heftig en lastig en moeilijk 
en dus regelamtig ff uit elkaar enz enz enz 
maar ja er spelen ook ander dingen tussen ons beetje jaloezie enz 
en tja ik ben dus gewoon thuis e dus meer als genoeg tijd dingen zelf op te vangen enz
dus zonder al te veel in details te treden is het gewoon beter om met sommige mensen hier gewoon niet over te praten 
ik doe dit voor mijn zoon en niet omdat wij ook bepaalde behandling willen hebben omdat .....
 
Quote
RE: Disharmonisch profiel
Suusmv3  schreef op: 18-06-2017 22:51:21

Quote marloes80:
[...]

hier ook... verbaal laag (dyslexie) en performaal iets boven gemiddeld. Werkingssnelheid heel hoog.

moeilijke combi... het wel weten, maar het niet kunnen verwoorden. Levert hier nog wel frustratie op en de buitenwereld weet hem vaak niet op waarde te schatten.de oudste gaat er nu redelijk goed mee om. zijn juf en iber zijn hierin gelukkig ook erg meedenkend.

jongste is op dit moment heel erg gefrustreerd ( en soms agressief) en morgen hebben we intake gesprek voor de onderzoeken. Want zijn juf en wij begrijpen hem op dit moment gewoon niet... 
 
Quote
RE: Disharmonisch profiel
Mamami  schreef op: 19-06-2017 18:25:00
Zoon heeft PI 83, VI 126. Daarbij de diagnose Asperger. Basisschool ging prima, advies  CITO was Havo/VWO. Hier ging het helemaal mis, van Havo terug naar VMBO en na de zomer gaat hij starten op speciaal voortgezet onderwijs (vmbo/havo)

Hij loopt vast op plannen en organiseren, taal (behalve Engels), wiskunde en andere inzichtvakken
 
Quote
RE: Disharmonisch profiel
Mamsie  schreef op: 19-06-2017 19:14:58
Hier ook, verbaal hoogbegaafd en perfomaal normaal. 35 punten verschil
Hier veel problemen helaas. Nu HAVO 2 en dat gaat ze neit redden. Ze weet alle stof, ze leert er ook echt voor, als ze haar mondeling overhoren, haalt ze goede cijfers, op papier onvoldoendes.
Helaas werkt school niet erg mee op dit moment.
Zij willen dat ze gaat afstromen, wij willen een oplossing, want afstromen gaat ze dezelfde problemen tegen komen
 
Quote
Navigatie


Reageren op Disharmonisch profiel
Naam
Bericht