Menu
 

Topic:

B12 tekort

Kolibrie  schreef op: 04-10-2016 13:25:45

Hallo allemaal,

het is een tijd geleden dat ik op dit forum heb gelezen of geschreven. Toch kom ik hier nu even om advies vragen omdat ik weet dat hier meiden zijn die met een zelfde probleem worstelen als ik.


Het gaat om het volgende. Ik heb in 2012 een gastric bypass gekregen en alles is goed gegaan en voelde me prima. Ik ging ook niet meer op controle in het ziekenhuis omdat het zo goed ging. Tot eigenlijk een jaar geleden. In november 2015 voelde ik me echt een stuk minder goed en vermoeid. Toen ben ik naar de huisarts gegaan en heb ik hem gevraagd om te prikken op vitamines omdat ik weet dat tekorten voorkomen na een gastric bypass. 


Nou dit mocht en ik kreeg kort daarna een belletje dat alles prima was en ik me geen zorgen hoefde te maken. Nou oke, ik verder sukkelen. Begin 2016 ben ik weer naar de huisarts geweest, ik voelde me futloos, onwijs moe en prikkelbaar. Ik had last van stemmingswisselingen etc. Toen ben ik een paar keer naar de praktijkondersteuner geweest voor een paar gesprekjes. Na 3 keer zijn we hiermee gestopt omdat het allemaal wel goed zat, vond zij ook.

Toen heb ik het maar weer aan de kant geschoven. Ik dacht misschien heeft het te maken met het feit dat ik een voltijd opleiding volg. Het is druk, ik heb een gezin, etc. Maar weer verder gesukkeld. Nu komt mijn diplomering in zicht en durven mijn man en ik weer te denken aan gezinsuitbreiding.


Dus ik naar de huisarts en verteld over onze plannen. Maar dat ik absoluut zeker wil weten dat alles in orde is voor ik probeer zwanger te worden. Ik ben nog steeds erg moe namelijk. Ik kan 11 uur slapen per nacht en dan smiddags nog in slaap vallen op de bank.


Dus ze zegt nou, goed dat je komt we gaan eens kijken hoe het is. Dus ik vorige week bloed geprikt. Wordt ik gebeld, je hebt een b12 tekort maar verder is alles in orde. Kom maar even langs bij de huisarts.


Dus ik naar die afspraak en ze verteld mij nou je waarde is 145. Dat is nog niet echt te laag want wij houden 130 aan als ondergrens. Maar vorig jaar met prikken was hij 160 dus hij daalt flink. We gaan een opstartschema van b12 injecties beginnen en daarna krijg je tabletten.


Ik had al het een en ander gelezen maar mijn huisarts houdt zich niet aan het opstartschema. Normaal is 10 injecties, 2 keer per week gedurende vijf weken. En dan elke week tot de klachten verminderen en dan afbouwen naar eens per maand op geleiden van de klachten.


Ik vroeg nog kunnen tabletten wel? Ik neem het niet goed op vanwege de gastric bypass. Nou dat zien we dan wel zegt ze.


Nu krijg ik deze week drie injecties. De week erna 1 en dan na een maand weer 1. En dan wil ze bloedprikken en aan de hand daarvan kijken of ik genoeg heb.


Ondertussen heb ik me flink ingelezen en blijkt dat je na de injecties geen betrouwbare waarde meer kunt prikken, eigenlijk nooit meer. Omdat die veel hoger uitkomt door de injecties. 


Nu maak ik me vreselijke zorgen want ik merk echt dat ik opknap van die injecties. En tekorten aan b12 zijn echt gevaarlijk. Ik wil gewoon graag die behandeling de beschreven staat in het farmaceutisch kompas. Niet een die de huisarts verzint. Er staat ook dat wanneer een verstoorde opname het probleem is nooit meer gestopt mag worden met injecteren. 


Ik weet nu niet wat ik moet doen. Ik voel me vreselijk onrustig en ik ben bang dat ik blijvende schade oploop door een verkeerde aanpak. 


Ik heb het ziekenhuis gebeld waar ik mijn operatie kreeg en verteld van de te lage waarde. Er is een consult aangevraagd maar dat is pas 20 oktober. En ik voel me nu veel vitaler door de injecties maar die gaan we dus volgende week al minderen...


Is er iemand hier die dit ook meegemaakt heeft? En welke dosering kregen jullie en wat kan ik zelf doen??

 
Quote
Navigatie
Vorige | 1 | 2 | 3 | Volgende
RE: B12 tekort
Kolibrie  schreef op: 04-10-2016 13:32:23

Oja van het ziekenhuis kreeg ik een eerdere waarde doorgegeven aan de telefoon. 


 


 juli 2014 > 192


 november 2015 > 160


 september 2016 > 145


 


Je ziet dus dat die waarde flink daalt. Er is trouwens ook bijgekomen dat sinds een week of zes mijn haar vreselijk uitvalt. Ook dit weet de huisarts. 


En ik maak me extra zorgen omdat ik dus rond mei hoop te proberen om opnieuw zwanger te raken en je lichaam verbuikt dan extra b12. Ik wil gewoon dat het in orde is. Dat je haar uit je hoofd valt is toch een slecht teken. Ik ben een beetje radeloos. En gezond eten of extra vitamines heeft allemaal weinig zin. Ik slik al elke dag een dubbele dosis multivitamine en ik eet gezond en melk en vlees etc.


 


 

 
Quote
RE: B12 tekort
Banana  schreef op: 04-10-2016 13:48:39
als je ha je niet op de jsuite wijze wil helpen direct naar je behandeld arts die je geholpen heeft bij je gbp 
je moet 10in 5 wk krijgen daarna afbouwen en dan willen ze uit voorschift eens in de 2 mnd standaard prikken rest van je leven 
maar dat verschilt per persoon ik zit aan de eens per maand omdat 2 gewoon te lang is 
als er te lang te veel tijd tussen zit moet ik dus overneiuw met opstarten beginnen 

controle met bloedprikken doen ze niet kan niet heeft geen zin 
je waarde zullen in de periode zo rond de 700/1000 zitten maar dat is niet correct dat is niet het actieve deel(weet de juiste naam even niet) 
het zal ten alle tijden vals zijn want je kan pas echt testen als je na je laatst injecti minimaal 6 mnd geen injecties krijgt en daarna pas bloed en dan nog kan ie afwijken door de injecties 

tabletten hebben totaal geen zin als je te kort door je gbp komt wat zeer waarschijnlijk is dan zul je dus b12 niet opnemen om dat je die stof mist die dat doet . die zit dan in je afgesloten gedeelte van je maag en dat komt dus niet meer goed 
te kort komt omdat je niets uit voedsel kan opnemen en dus ook niet uit tabletten
smelt tabletten zijn een optie maar die zul je zelf moeten betalen en das een duur grapje want je moet veel slikken 
ik heb ze als onder steuning gebruikt bij zwangerschappen en overgangs fases toen we zochten naar juiste verhuiding van injecteren
ik heb toen zelf veel info aan de ha gegeven en mijn poot stijf gehouden 
blijft jammer dat artsen hier niet duidelijker van op de hoogte zijn 
mijn ha zei letterlijk joh is een neiuwe hype iedereen heeft b12 te kort!!! 
zo werkt het dus echt niet 
zeker als je zwanger wilt worden 
tijdens je zwangerschap gaat het heel snel en kan je gewoon sneller flauw vallen als je niet alles op peil houd 
zeker omdat die kleine ook van jou gebruikt maar ook omdat b12 samen hangt met folium zuur en andere vitamines die erg belangrijk zijn voor de uk 


absoluut op je strepen gaan staan 
print alle info uit van stichting b12 te kort en ga de discussie aan 
dit is niets iets om mee te testen 
en je kan nooit overdoseren want dat plas je uit
en een groot deel betaal je nog zelf via je eigen risico 
 
Quote
RE: B12 tekort
Kolibrie  schreef op: 04-10-2016 13:58:21

Bedankt voor je reactie.


 


Ik dacht het ook al dat, dat prikken een maand na de laatste injectie niet kon. Toch wil zij dat doen. Ik zei nog tegen haar, dan kun je toch niet meer prikken want die waarde toont de waarde aan in je bloed en niet op weefsel of celniveau. Toen zei ze, ja maar daar komt de waarde uit die in je bloed zit, dat is de echte waarde dus dan is het gewoon goed.


Ik ben drie weken geleden op stage ook zomaar ineens flauwgevallen. Gelukkig voelde ik het aankomen en kon ik op tijd gaan zitten. Ik was helemaal bleek en slap en koud zweet. Was echt naar.


Dus ik krijg allemaal signalen van mijn lichaam dat het niet goed zit. 


Maar zou ik nu kunnen afwachten tot 20 okt? Want dan heb ik een afspraak bij het ziekenhuis waar ik geopereerd ben. Of moet ik dan weer opnieuw gaan opstarten? 


Ik leer voor verpleegkundige dus desnoods spuit ik mezelf wel in mijn bovenbeen als die huisarts die ampullen maar wil voorschrijven. Maar ik baal gewoon vreselijk. Ik ben nu ongesteld en verkouden en ondanks dat voel ik echt een power up van die injecties. Zo goed heb ik me al een hele tijd niet gevoeld. Ook mijn emoties en prikkelbaarheid zijn echt een heel stuk verbeterd. 


Zou dat kunnen al na twee injecties? Ik lijk het gewoon een paar uur na die injectie al te voelen.


 


 

 
Quote
RE: B12 tekort
Banana  schreef op: 04-10-2016 17:33:57
ik voelde na 4a5 injectie grote verbetering dus ja kan 
ik zou gewoon ff zh bellen en even overleggen met hun als er te grote gaten vallen kan je terug vallen 
dat flauw vallen trillen zweten enz das echt teken van b12 daaraan merk ik als ik iets te laat ben 
 
Quote
RE: B12 tekort
Jolanda1974  schreef op: 04-10-2016 17:35:35
Ik heb wel gemerkt dat er geen standaard regel is voor het toedienen van de B12. Ik heb injecties voorgeschreven gekregen van het NOK en als begin 5 dagen achter elkaar en dan elke 3 maanden. Mijn huisarts gaf zelf aan dat zij het anders inplannen maar helemaal meegaan met het advies van het NOK.
Maar mijn huisarts staat totaal achter het B12 traject en dat is met sommige huisartsen wel anders. 
 
Quote
RE: B12 tekort
Kolibrie  schreef op: 04-10-2016 18:23:46
Goed om te weten dat er meer meiden zijn met dit probleem en dat jullie uiteindelijk wel je huisarts mee hebben gekregen. Dat geeft mij goede hoop.

Aanstaande vrijdagkrijg ik de derde injectie van de assistente ik ga dinsdag erna een afspraak maken met de huisarts om opnieuw even in gesprek te gaan. Een andere uit de praktijk. Ik ga dan info meenemen van stichting b12. Dan wil ik het even voorleggen en vragen of hij mee wil gaan met de eerste vijf weken twee keer per week en daarna iedere maand of twee maanden. Afhankelijk van hoe ik me voel.

 Ik hoop dat het gaat lukken. Als iemand nog verdere tips heeft hoor ik het graag!
 
Quote
RE: B12 tekort
Saskiamv2boys  schreef op: 05-10-2016 13:37:08
hier ook een b12 tekort. Ik spuit alweer ruim vier jaar denk ik. Nu om de 14 dagen dan voel ik mij het beste bij.

Ik zal ook goed inlezen en inderdaad op je strepen staan.
En ook naar de andere vitamines kijken bv een vitamine D of foliumzuur.
Ik ben lid van de stichting b12 te kort en haal daar veel info vandaan.

Ze willen de injecties uit het pakket gaan halen en ook omdat ik het zelf moet betalen bestel ik ook uit duitsland.
 
Quote
RE: B12 tekort
Banana  schreef op: 05-10-2016 14:25:38
o sas heb je linkje evt ?
 
Quote
RE: B12 tekort
Frama  schreef op: 05-10-2016 18:12:09
Ik heb zelf geen b12 tekort, maar het is veel beter te prikken voor actief B12 dan de gewone B12. Deze actieve is nl het deel dat echt gebruikt wordt in de weefsels, dus als dat te laag is, moet je zeker injecties krijgen.
Ook worden er in bijv Duitsland al veel andere grenzen gebruikt als hier. Er is nl een heel groot grijs gebied waarbij al veel mensen klachten hebben, terwijl huisartsen hier het nog een normale waarde vinden.

 
Quote
RE: B12 tekort
Banana  schreef op: 05-10-2016 19:48:00

Quote Frama:
Ik heb zelf geen b12 tekort, maar het is veel beter te prikken voor actief B12 dan de gewone B12. Deze actieve is nl het deel dat echt gebruikt wordt in de weefsels, dus als dat te laag is, moet je zeker injecties krijgen.
Ook worden er in bijv Duitsland al veel andere grenzen gebruikt als hier. Er is nl een heel groot grijs gebied waarbij al veel mensen klachten hebben, terwijl huisartsen hier het nog een normale waarde vinden.



nou idd en dat gebeud dus niet 
veel artsen vinden het maar onzin want het is gewoon goed 
en is gewoon heel jammer dat hier niet dieper op in gegaan word door artsen zeker als het steeds meer vrookomt 
niet alleen omdat de mensen met maag operaties natuurlijk toeneemt maar ook door verkeerd eten neemt het toe 
sommige artsen werken super goed mee maar je meot het echt treffen 
mijn ha heeft mee gewerkt maar meer omdat ze dan van mijn gezeur af is ipv dat ik me echt serieus gevoeld heb 

en is een gemiste kans ant de klachten zijn zo uiteen lopend en zo simpel op te lossen 
 
Quote
RE: B12 tekort
Kolibrie  schreef op: 05-10-2016 21:37:00
Nou mijn huisarts zei ook je hebt een waarde van 145 dus nog niet echt een tekort. Maar in november was het 160 dus het komt er wel aan. Ik vroeg wat is dan de ondergrens? Ze zei 130...

Nu lees ik overal dat onder 150 een tekort is. Maar haar hele oplaadschema klopt al niet en daarna wil ze me aan tabletten hebben. Ik wil dat gewoon niet. Bij mij is de oorzaak de maagverkleining dat weet ik zeker. Want ik heb eerder nooit zoiets gehad en ik eet goed. Ik eet iets van 100 -120 gram vlees, een paar eieren per week. Twee glazen melk en yoghurt per dag. En dan nog dubbele dosis multivitamines met b12.

Dan weet je toch al zeker dat het een opnameprobleem is. Dan ga je toch geen tabletten voorschrijven. Als ze niet willen meewerken ga ik mezelf wel spuiten ik ben bijna gediplomeerd verpleegkundige dus dat moet kunnen. 

Ik voel me nu ook zo goed gewoon. Ik heb energie zelfs na een volle werkdag terwijl ik anders alleen maar lusteloos op de bank kon liggen en slapen. Ik heb opgeruimd gekookt en een spelletje buiten gedaan en mijn zoon naar bed gebracht. Dat kon ik gewoon niet. En mijnhumeur is een verschil van dag en nacht. Ik was zo ontzettend prikkelbaar en geïrriteerd, ik herkende gewoon mezelf niet meer af en toe. En ik voel me nu gewoon op en top ook al ben ik hees van de verkoudheid en net ongesteld. Ondanks dat voel ik me beter dan in lange tijd heb gevoeld. Misschien wel 1000 keer beter.

Gelijktijdig is foliumzuur geprikt was 36 en vit d was 76 en hb was 8,2 dus dat was allemaal keurig.

ik ben gewoon nu ontzettend onrustig omdat ik nog niet weet of mijn huisarts wil meedenken en mee wil gaan in de dosering die ik wil vragen.

Dan denk ik inderdaad dat ik het ook zelf ga kopen en spuiten.
 
Quote
RE: B12 tekort
Jolanda1974  schreef op: 06-10-2016 09:21:37
Kaart het eens aan bij de kliniek/ziekenhuis die je geopereerd heeft, ik sta 5 jaar onder hun behandeling.
 
Quote
RE: B12 tekort
Jolanda1974  schreef op: 06-10-2016 09:27:30
Mijn B12 injecties zijn door hun voorgeschreven en mijn huisarts neemt dat gewoon over. 
 
Quote
RE: B12 tekort
Kolibrie  schreef op: 06-10-2016 20:39:32
Ik ga het morgenochtend gewoon even vragen of de huisarts de dosering wil wijzigen als ik aangeef waarom ik dat wil enzo.

Anders heb ik voor 20 okt al een consult afgesproken bij het ziekenhuis waar ik geopereerd ben.  Die kunnen me anders vast helpen.
 
Quote
RE: B12 tekort
Kolibrie   schreef op: 07-10-2016 20:21:50
Nou nu voel ik me helemaal ellendig... Ben bij de huisarts geweest voor een gesprekje en dat ging op zich heel prima... Het was een andere arts mijn eigen was er niet... Ze snapte helemaal wat ik bedoelde en wilde het voorleggen aan mijn eigen dokter.. Maandag wordt ik gebeld hoe we het gaan doen....

Ik kon vanmorgen gelijk mijn derde injectie krijgen. Ging prima maar zo'n vier uur na de injectie krijg ik hoofdpijn en voel me wazig en misselijk en duizelig... Echt heel naar...

Ik weet bijna zeker dat dit van de injectie komt... Is dit normaal tijdens het oplaadschema? Of heb ik nu iets geks? Ik voel me echt niet lekker nu nog niet... 
 
Quote
RE: B12 tekort
Kyla  schreef op: 07-10-2016 20:26:46
Na een b12 injectie kan je een kaliumdip krijgen. Een banaan, gedroogde abrikozen of tomaten(sap) na de injectie kan je helpen. Ook kunnen je klachten in het begin verergeren, dat is normaal. Je lijf gaat nu dingen herstellen en daarvoor houdt het een soort "grote schoonmaak".
 
Quote
RE: B12 tekort
Kolibrie  schreef op: 07-10-2016 20:33:15
Nou ik hoop dat dat het is... Ik voel me zelfs een beetje angstig... Ik ben duizelig en mijn hoofd voelt watterig alaof ik me niet kan concentreren... en misselijkheid in vlagen...

Zou dat echt normaal zijn... Ik voel me echt sip en bangig... Terwijl ik me laatst zo vol energie voelde een dag na die injectie...

 
Quote
RE: B12 tekort
Kolibrie  schreef op: 07-10-2016 20:46:40
Kun je allergisch zijn? Ik heb sinds een paar uur ook wat jeuk aan mijn handrug en ellebogen. En het lijkt wel alsof ik bultjes krijg...

 
Quote
RE: B12 tekort
Frama  schreef op: 07-10-2016 21:56:09
Het kan schelen idd om even kaliumrijk voedsel te eten.
Een bijwerking kan soort acné zijn, heb ik ergens eens gelezen. Bij de meeste mensen is dat alleen bij die eerste opbouw.

En tabletten is algemeen bekend dat bij een gestoorde opname in maag/darmen het niet werkt. Dus lijkt me duidelijk dat dat bij jou niet handig is.

Hoe voel je je nu ?

 
Quote
RE: B12 tekort
Bettie  schreef op: 07-10-2016 21:56:42
Als ik dit lees op het www hoort dit bij de start/begin van injecteren als mogelijke bijwerkingen. Google maar eens op jeuk na B12 injectie en je ziet ook de dingen staan uit je reacties hier eerder....
 
Quote
RE: B12 tekort
Kolibrie  schreef op: 08-10-2016 10:16:24

Ik was gisteren alleen thuis met mijn zoon juist toen in me zo naar voelde. Dat was wel vervelend. Het ging niet over pas vanmorgen toen ik wakker werd was het minder. Ik voel me nu wel iets beter maar nog steeds wat hoofdpijn en pijn in me nek onderaan mijn schedel. Maar gisteren voelde ik me echt niet normaal, dat wazige gevoel in mijn hoofd is nu weg. Zoals ik me toen voelde had ik bijvoorbeeld niet kunnen werken ofzo. Ik had moeite om niet over te geven in de bus naar school zo misselijk was ik. Om 21:00 ben ik maar in mijn bed gekropen van ellende samen met mijn zoontje. Die heeft me lekker gekroeld en toen voelde ik me wel iets beter. 


Die bultjes waren geen puistjes... Ik kreeg jeuk en onbewust had ik zitten krabbelen... Toen werd het dik en werd het wit net als bij een brandnetel bijvoorbeeld... En nu is het helemaal weer weg... Dus ook geen mug ofzo geweest...

 
Quote
RE: B12 tekort
Jolanda1974  schreef op: 08-10-2016 12:02:32
Ik vind eigenlijk wel dat je veel eist. Waarom kijk je eerst niet aan hoe het gaat op deze manier. Wie weet zijn de schema's die je op internet leest wel niet geschikt voor jou. Wie zegt jou dat deze aanpak voor jou geschikt is. Kijk het gewoon aan en blijf in overleg met je huisarts. Maar ga niet doen of je het beter weet naar aanleiding van het internet. Want zoveel mensen zoveel meningen. 

Hoop dat je snel van de bijwerkingen af bent

 
Quote
RE: B12 tekort
Kolibrie  schreef op: 08-10-2016 17:23:57
Misschien klopt hetwel dat ik veel eis. Maar ik wil geen tekorten hebben, daardoor kun je blijvende schade oplopen. Dus ik wil wel graag de goede behandeling krijgen. Ik lees die schema's ook niet zomaar op een website, die komen uit het farmaceutisch kompas. Dat is de richtlijn voor artsen. Niet van een of ander forum ofzo. Dus ik weet niet of het nou zo raar is wat ik vraag. Die andere huisarts snapte mij wel helemaal dat ik geen tabletten wilde vanwege mijn gastric bypass. Dat vond ze heel logisch. Maar ik hoor het maandag. Voel me vandaag gelukkig een stuk beter. Ben alleen nog wat moe, klein beetje jeuk maar verder goed.
 
Quote
RE: B12 tekort
Jolanda1974  schreef op: 08-10-2016 17:33:28
Die tekorten heb je al want anders kom je niet in aanmerking voor de injecties het is nu zaak om die tekorten aan te pakken en kijken welke methode het best bij je past. Maar dat wil niet zeggen dat je huisarts eigenwijs is met de tabletten. Misschien heeft zij daar wel goede ervaringen mee. En op welke manier je je B12 binnen krijgt maakt niet uit. Als je je er maar lekker bij voelt. En dat kan ook zomaar met tabletten zijn. Neem de tijd om te kijken hoe het gaat maar ga er niet meteen vanuit dat het behandelplan verkeerd is omdat je dat gelezen hebt.


 
Quote
RE: B12 tekort
Jolanda1974  schreef op: 08-10-2016 17:59:01
Mijn opstart schema is ook niet zoals het in de boeken geschreven staat, maar ik vertrouw op de kundigheid van mijn behandelaar. Wij zijn regelmatig in overleg om het 1 en ander af te stemmen. Ik heb er geen verstand van en weet ook dat het bij iedereen anders is. Dat kom ik maar al te vaak tegen zowel met mijn diabetes als na mijn gastric bypass.
 
Quote
RE: B12 tekort
Juulmvjens  schreef op: 08-10-2016 18:01:12
Ik heb me niet ingelezen op vitamine B tekorten maar in algemene zin vind ik dat je prima je eigen zegje kunt doen bij een huisarts. Zeker als je je er wel in hebt verdiept.
Huisartsen zijn niet alwetend. Bij twijfel moeten ze doorsturen of contact opnemen met een specialist.

in de praktijk heb ik iets te vaak meegemaakt dat het in meer of mindere mate niet goed ging omdat de huisarts 'eigenwijs' was en de patiënt niet mondig genoeg.

Sterkte en ik hoop dat je je snel beter voelt!
 
Quote
RE: B12 tekort
Kolibrie  schreef op: 08-10-2016 18:10:22
Ja ik heb gewoon dat gevoel dat de huisarts er niet voldoende van weet.

Zij wil ook behandelen naar aanleiding van bloedprikken na de injecties. En tabletten gebruiken na een gbp.

Dat zijn gewoon signalen waaraan ik merk dat ze hier onvoldoende van weet.

Ik probeer het te redden door overleg en mijn wensen aan te geven. Tot ik 20 okt naar de specialist ga vanuit mezelf want de huisarts heeft me dit niet eens aangeraden.

Voor mijn gevoel laat ze dus wat steken vallen en kom ik voor mezelf op. Dat vind ik dus niet verkeerd. En ik ben gewoon vriendelijk en redelijk in gesprek met haar. Maar ik mag twijfels hebben en vragen stellen toch.
 
Quote
RE: B12 tekort
Jolanda1974  schreef op: 08-10-2016 18:41:13
dat mag natuurlijk maar iedereen begint met tabletten / vitamine supplementen na een gpb. je start niet meteen met injecties. Dus daarin sla je al een verkeerde weg in vind ik. 
 
Quote
RE: B12 tekort
Kolibrie  schreef op: 08-10-2016 19:38:03

Quote Jolanda1974:
dat mag natuurlijk maar iedereen begint met tabletten / vitamine supplementen na een gpb. je start niet meteen met injecties. Dus daarin sla je al een verkeerde weg in vind ik. 


Ik kreeg mijn GBP in 2012. Vanaf dag 1 na de operatie slik ik 200% van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid multivitaminen. Ook slik ik daarbij calcium en d3. Ik laat ieder jaar mijn bloed controleren bij de huisarts op vitaminetekorten omdat ik weet dat hier een risico op bestaat na de GBP. Ook hou ik hier bij mijn dieet rekening mee. Zo eet ik elke dag twee stuks fruit, ik drink twee glazen melk en eet een schaaltje yoghurt. Daarbij eet ik dagelijks 100 gram vlees of meer. Allemaal om dit te voorkomen.


Nu moet ik er achteraf achter komen na het opvragen van de waarden dat in 2014 mijn waarde al laag was, namelijk 190. En afgelopen november 160. Toen werd er nog gezegd alles is in orde mevrouw. Prima zo.


Nu op dit moment wordt mij pas verteld dat mijn waarde 145 is, omdat de computer van de dokter het rood maakt als het buiten de normaalwaarden valt. Nu wil zij ondanks dat ze weet wat de oorzaak is. Het ontbreken van de factor in mijn maag die nodig is om b12 te kunnen opnemen een tablet voorschrijven. Die ja wel, opgenomen moet worden onder invloed van die factor die ik dus niet heb zo blijkt. In mijn maag.


Die stappen die jij noemt van tabletten en supplementen heb ik al genomen. Vind je het niet logisch dat ik nu weinig vertrouwen heb. Ondanks het risico waar ze van wisten hebben ze me gewoon laten rondlopen met sterk dalende b12 waarden. Omdat de computer het vakje van het labformulier niet rood maakte. Nou ik heb nu twijfels hoor, sorry...

 
Quote
RE: B12 tekort
Saskiamv2boys  schreef op: 08-10-2016 19:41:23
Die jeuk kan inderdaad vanuit de injectie komen. Ik had het met centrafarma ook en nu met Takeda niet.
Ik spuit al een hele lange tijd. Ruim vier jaar maar elke 10 dagen zet ik een injectie en slaap dan altijd mega veel. Ik zet de injectie altijd als ik een avond niet veel heb staan vroeg naar bed en de volgende morgen gaat het weer redelijk.


 
Quote
Navigatie
Vorige | 1 | 2 | 3 | Volgende


Reageren op B12 tekort
Naam
Bericht