Menu
 

Topic:

'Nederlanders koken de helft van de week

Boterbloem  schreef op: 22-10-2015 09:18:10





'Nederlanders koken de helft van de week met verse producten' 




Foto: Thinkstock


 


 

 



In ruim tweederde van de huishoudens wordt minimaal de helft van de wekelijkse gerechten bereid met verse, onbewerkte ingrediënten.
 






Dat blijkt uit onderzoek door PanelWizard Direct onder ruim 1.000 Nederlanders, in opdracht van La Place.


In één op de tien huishoudens wordt zelfs iedere dag gekookt met producten die niet voorverpakt, voorgeschild of op een andere manier bewerkt zijn. Vijftigplussers doen dat overigens vaker dan jongeren.


Als reden om te koken met verse producten zegt de meerderheid van de ondervraagden dat het "in ieder geval een gezond gevoel geeft". 86 procent van de ondervraagden is bereid langer op een product te wachten als het vers wordt klaargemaakt, zelfs als dit hierdoor meer geld kost.



Gebrek aan tijd


De meest genoemde reden om niet altijd met verse producten te koken, is het gebrek aan tijd (41 procent). Vooral jongeren gebruiken dat argument. Een kwart van alle ondervraagden vindt vooral het boodschappen doen een heel gedoe en een even zo groot percentage gelooft dat bewerkte en voorverpakte producten net zo gezond zijn. Vooral in de ogen van jongeren zijn verse producten vaak te duur.


Producten die Nederlanders het liefst vers klaarmaken of klaargemaakt zien worden zijn brood, vis, sapjes en soep. Vrouwen hechten hier overigens net iets meer waarde aan dan mannen.


Door: NU.nl



 
Quote
Navigatie
RE: 'Nederlanders koken de helft van de week
Boterbloem  schreef op: 22-10-2015 09:26:06

Hoe is dat bij jullie?


Hier zo wisselend! Zoals deze week is het vakantie. Je zou denken dat we heel vers zouden eten nu, maar dan ben ik vaak zo moe dat we juist veel meer snacken. (patat, pizza dat soort dingen).

Maar gemiddeld genomen eten we zeker de helft van de week vers. Gewoon omdat wij het lekker vinden.


Wel seizoensgroenten die goed betaalbaar zijn.

 
Quote
RE: 'Nederlanders koken de helft van de week
Tiesmv3jongens  schreef op: 22-10-2015 09:49:04
Hier normaal 5 van de 7 dagen vers en in het weekend makkelijk. Maar nu in de vakantie loopt het anders en dan is het patat, pizza, pannenkoeken maar ook nog vers alleen wat minder.
 
Quote
RE: 'Nederlanders koken de helft van de week
Bettie  schreef op: 22-10-2015 10:09:37
Hier wel iets meer dan de helft van de week. In principe eet ik 1x in de week patat en meestal op woensdag iets van pizza of nasi/bami. Waarbij ik meestal de pizza zelf maak en de nasi/bami vanuit de vriezer komt (restanten van werkweekenden man) en de toevoegingen/bijgerechten vers zijn.
 
Quote
RE: 'Nederlanders koken de helft van de week
Juulmvjens  schreef op: 22-10-2015 10:22:05
Hier gebruik ik wel zakken voorgesneden Italiaanse groenten van AH, maar verder alles wel vers en zelf gesneden/schoongemaakt. Ja de boerenkool ook uit een zak maar wel vers.
Potgroenten vind ik zelf niet lekker behalve rode kool en tuinbonen.

Hier kook ik denk ik zo'n 5/6 dagen per week. Meestal hebben we één dag kliekjesdag maar daar doe ik bijna altijd nog verse groenten of iets van snoeptomaatjes, blokjes avocado bij.


 
Quote
RE: 'Nederlanders koken de helft van de week
Banana  schreef op: 22-10-2015 12:03:58
wisselvalige juis in vakantie makkelijr iets makkelijks 
maar eigenlijk meestal zeker 5 van de 7 dagen en vaak alle dagen wel vers
 
Quote
RE: 'Nederlanders koken de helft van de week
M&j  schreef op: 22-10-2015 12:11:09
Hier koken wij nagenoeg 7 dagen per week vers, af en toe halen we een pizza of chinees, maar wij koken met z'n tweeën, dus dat ontlast wel. Overigens is vers koken niet persé gezond, wij maken hier ook wel eens verse pizza maar daar zit bijlange na niet de benodigde hoeveelheid groenten die nodig zijn per dag.
 
Quote
RE: 'Nederlanders koken de helft van de week
Nala  schreef op: 22-10-2015 13:55:26
Hier gemiddeld ook wel 6 dagen vers incl kliekjesdag 1 dag eten we makkelijk.
Bij mijn (groot)ouders( sinds ze is hertrouwd dan😉) en schoonouders eten we ook altijd vers ook dus beetje van huis uit meegekregen denk dat dat ook scheelt.
En toch eet ik bij oma het lekkerst, meeste recepten vooral hollandse pot komen daar vandaan.....krijg gelijk trek
 
Quote
RE: 'Nederlanders koken de helft van de week
Smvn&d  schreef op: 22-10-2015 14:57:47
Ik kook bijna dagelijks vers. Wel soms ook voorgesneden, omdat ik niet goed kan snijden. Dus eigenlijk vooral noodzaak.
Aardappels koop ik ook geregeld geschild. Het is niet anders.
 
Quote
RE: 'Nederlanders koken de helft van de week
Kees  schreef op: 22-10-2015 19:10:56
Mijn ma kookt hier 2 dagen per week en dan dubbel. Dus 4 x vers.
1 dag haal ik patat of mac
en de andere 2 is het of gebakken aardappels sla en een vleesiets erbij of shoarma met sla en een broodje.

Ik eet zeker wel uit potjes, witte bonen zijn zo lekker.
ook spinazie uit pot vind ik lekkerder dan vers...
 
Quote
RE: 'Nederlanders koken de helft van de week
Smvn&d  schreef op: 22-10-2015 21:10:30
Ik vind de spinazi ala creme van hak uit een potje zo lekker, en dan met zo'n zakje aardappel puree met kaas van maggi.. Dat laatste bestaat niet meer helaas.
Ik vond dat altijd zo lekker. Dat at ik dan als ik iets kookte voor de kids en daan wat ik zelf niet zo lekker vond. 

En spinzai heb ik vaak ook gewoon van iglo uit te vriezer, ook ala creme. gewone spinazi vind ik niet zo goed eetbaar, ik stik altijd in die sliertjes.

 
Quote
RE: 'Nederlanders koken de helft van de week
Bepje  schreef op: 22-10-2015 23:12:57
Ik kook ook wel vers maar ook wel groente uit de diepvries of pot hoor. Ik vind dat helemaal niet slecht. Wat in de ochtend geoogst is zit in de middag al in de vriezer of pot. Dan zitten er nog vitaminen in. Verse groenten zijn soms best lang onderweg of liggen in de supermarkt een tijdje te verpieteren. De kwaliteit holt dan echt wel acheruit. Geschild koop ik eigenlijk alleen wel eens krieltjes of aardappelschijfjes.
 
Quote
RE: 'Nederlanders koken de helft van de week
Nicole_mv_tatum_en_r
enske
  schreef op: 23-10-2015 09:13:01
Het is echt een fabeltje dat verse groente gezonder is dan diepvriesgroente of uit pot/blik. Groente die ingeblikt/gepot worden komen meteen van het land. Verse groente duurt altijd eventjes voordat ze gekocht/gekookt worden. Dus vitamines blijven vaker beter bewaard in pot dan vers. Toevallig nog laatst met de dietiste over gehad.
Mensen denken alleen maar dat vers gezonder is...want zo klinkt het wel.
 
Quote
RE: 'Nederlanders koken de helft van de week
Smvn&d  schreef op: 23-10-2015 17:56:36
Nicole dat gaat alleen op voor diepvries. Niet voor pot/blik. In pot is t namelijk al gekookt en bewerkt. En bij een hele hoge tempratuur waardoor veel vitamine al weg zijn.

Diepvries zit vaak meer in dan vers ivm direct invriezen. Een brocolie van een week oud bevat nog minder dan de helft aan goede stoffen. 
 
Quote
RE: 'Nederlanders koken de helft van de week
Deborah Mv..  schreef op: 23-10-2015 19:12:29
Het is hier diepvries of vers.
 
Quote
RE: 'Nederlanders koken de helft van de week
Nicole_mv_tatum_en_r
enske
  schreef op: 24-10-2015 08:44:20
Je kunt Internet erop nalezen. Potgroente zijn inderdaad gekookt maar die hoef je daarna alleen nog maar op te warmen. En als je verse groente of diepvriesgroente kookt hou je dezelfde vitamine hoeveelheden over.
Het wordt bevestigd Door meerdere diëtisten en ook artsen en je kunt het op heel veel sites nalezen. Ik bedenk het dus niet zelf hoor. 
 
Quote
RE: 'Nederlanders koken de helft van de week
Xxx  schreef op: 24-10-2015 10:50:52
Klopt dat in potgroente evenveel vitamine zit, maar ook veel conserveringsmiddelen.
 
Quote
RE: 'Nederlanders koken de helft van de week
Mama Van Drie  schreef op: 24-10-2015 10:54:07
Als je eten kookt, dubbele hoeveelheid en je mikt het tweede deel in de vriezer om dat later een keer eruit te halen en op te warmen, hoeveel vitamines denk je dat er dan nog in zitten? Er gaan vitamines verloren van het land richtig de winkel, daar ligt het totdat het gekocht wordt, dan ligt het vaak thuis nog een dag ( of twee) dan wordt het gekookt....als daar dan nog een portie van in d evriezer gaat voor later opeten dan kan je je afvragen hoe vers je denkt te eten op dat moment.

Diepvries is beter als pot heb ik ooit begrepen omdat in pot ook (veel) mer zout zit.

Maar ik ben iemand die eet waar ze zin in heeft, ik ga niet krampachtig om met of het vers is en hoe en wat erin zit.
ik let dus eigenlijk nergens op, het enige waar ik een beetje naar kijk is dat er geen zoetstoffen inzitten, ik koop dus bij voorkeur geen light producten enzo.
Met mij zijn er vele die dat zo doen als ik de winkelkarren bekijk.

Ik zelf lust graag potjes bruine bonen....witte bonen.....spinazie heb ik altijd uit de vriezer en dan voor man de gewone gehakte en voor ons en de kids de ala creme, soms met die boursin erbij in.

Verder eten we hier meestal op m3 a 4 dagen gewoon eten, groente aardappels vlees, en de woensdag is altijd een spaghettie of bami of rijstdag, vrijdag soms ook al, dan zijn we laat vanwege paardrijden dochter en moet het iets makkelijks zijn.
weekend is sowieso makkelijk, nooit geen groente en aardappels dan. ja oke als het een pasta gerecht is gaat er groente door maar ik bedoel geen gewone gekookte groentes.


 
Quote
RE: 'Nederlanders koken de helft van de week
Jen9  schreef op: 24-10-2015 19:57:37
Broccoli is juist gezonder naarmate t ouder wordt stond een tijdje terug in de krnat... En uit een potje schijnt weer niet uit te maken (maar ik vind t niet om weg te krijgen.. behalve allerhande bonen voor de chili...., en mais...). Er zit wel  zout in.

Wel vaak voorgesneden.. vooral voor de pastasaus die ik voor 2 a 3 keer kook en dan de vriezer in doe.....
 
Quote
RE: 'Nederlanders koken de helft van de week
Smvn&d  schreef op: 27-10-2015 19:20:31
Diepvries en pot maakt weldegelijk verschil. In pot is het hartstikke bewerkt. Diepvries niet.

En weet je, verse groenten van tegenwoordig, is ook niet zo best meer hoor, het word zo snel opgekweekt dat het niet meer is wat het was. Als je een bloemkool van nu en van 50 jaar geleden zou vergelijken, dan zitten in die van nu veel minder goede voedingstoffen, en veel meer slechte stoffen.
Alles moet maar snel snel. 

En jen ik kan mij niet voorstellen dat een brocolie die een week of ouder is, voedzamer word. De eerste vraag die ik dan heb is, hoe? Er is geen voedingsbron meer.
 
Quote
RE: 'Nederlanders koken de helft van de week
Jen9  schreef op: 27-10-2015 22:02:22
Er ontwikkelen zich anti-oxidanten in de gele kleur... Alleen bij broccoli... ik hoef t niet hoor....  



 
Quote
RE: 'Nederlanders koken de helft van de week
Smvn&d  schreef op: 28-10-2015 14:25:15
Getver dat hoef ik ook niet haha.
 
Quote
RE: 'Nederlanders koken de helft van de week
M&j  schreef op: 28-10-2015 17:35:42
Groenten uit pot is niets mis mee behalve dat het te zout is, het is gewoon ingemaakt op de ouderwetse inmaakmethode, vroeger was dat huisvlijt. Bij alles wat je doet gaan vast voedingstoffen verloren maar dat is niet dermate veel dat je tekorten gaat krijgen, daarbij halen planten hun voeding uit fotosynthese en niet uit de grond, dat is voor veel planten alleen voor vocht. De bloemkool van nu vergelijken met 50 jaar terug is een manke vergelijking omdat er toen drie kwart van het jaar helemaal geen bloemkool was, of sowieso verse groenten.
 
Quote
RE: 'Nederlanders koken de helft van de week
Jomi  schreef op: 28-10-2015 17:59:38
Wij eten vrijwel alle groenten vers of voorgesneden.
Behalve spinazie a la creme en rode kool uit de vriezer. Mais, bruine bonen en bietjes uit de pot.
 
Quote
RE: 'Nederlanders koken de helft van de week
Mvi  schreef op: 29-10-2015 08:24:08
ik doe op vrjdag de weekboodschappen tot donderdag. daarin zit 1x pizza of hotdogs, de rest van de weekboodschappen koop aan de hand van de houdbaarheid van de groenten, hoewel wij weinig zachte groenten eten, en ik koop nooit voorgesneden behalve andijvie of boerenkool en blik alleen mais en nooit Knorr pakken . Bovendien hebben wij sinds afgelopen jaar een eigen volkstuin waardoor we gedwongen zijn nog meer verse recepten te maken bijvooorbeeld courgettesoep en pompoensoep, heerlijk! dus hier maar 1x lekker makkelijk!
 
Quote
RE: 'Nederlanders koken de helft van de week
Mvl&d  schreef op: 29-10-2015 08:43:30
Ik haal elke dag boodschappen en kook denk ik zo'n 5 a 6 keer per week. Groente is altijd vers behalve als we hachee eten, dan komt er een pot rode kool bij. De andere dag is dan afhaal/pizza/restaurant/patat
 
Quote
RE: 'Nederlanders koken de helft van de week
Myself  schreef op: 29-10-2015 08:44:41
Wij koken 5 /6  dagen in de week, groenten meestal vers, maar soms ook lekker makkelijk uit de diepvries of pot.
 
Quote
RE: 'Nederlanders koken de helft van de week
Mrtj  schreef op: 29-10-2015 09:46:56
één vaste dag in de week eten we de diepvries leeg, en verder denk ik dat we nog één dag kliekjes uit de koelkast eten of uit een potje. Verder altijd vers. Dus wij koken zo'n 5 dagen vers
 
Quote
RE: 'Nederlanders koken de helft van de week
Harleysmama  schreef op: 30-10-2015 10:48:36
Hier wordt er 7 dagen gewoon gekookt. Eten nu vooral stamppotten en ovenschotels. Soep eet ik altijd uit blik. Spinazie altijd die van Iglo met Boursin erin. 
 
Quote
RE: 'Nederlanders koken de helft van de week
Smvn&d  schreef op: 31-10-2015 10:28:09
Ik bestel eens per week boodschappen. En we halen vers nog wat bij.

De diepvriesbloemkool van ah is trouwens goed te doen! Dacht dat word waterig. Maar viel reuze mee. Net als de sperzie boontjes. Om ze te bakken zijn ze perfect!
 
Quote
RE: 'Nederlanders koken de helft van de week
Smvn&d  schreef op: 31-10-2015 10:31:08
Stampot maak ik ook regelmatig. Als ik geen puf heb om goed te koken. Tis lekker simpel en toch gewoon lekker veel groenten.
Ovenschotels zijn ook ideaal bij haast. 

Wij eten op zaterdag altijd brood. Meestal maak ik er dan tomaten of erwtensoep bij. Erwten soep alleen als ik genoeg puf heb. Dat is best wat snijwerk. Tomatensoep is 10 minuten werk.
 
Quote
Navigatie


Reageren op 'Nederlanders koken de helft van de week
Naam
Bericht