Menu
 

Topic:

hoe is de spraak van jullie 3 jarige

Bianca  schreef op: 24-02-2015 21:42:34
onze zoon is nu 3 en praat nog totaal onverstaanbaar ,alleen ik versta hem ,en broertje van 5  haha. voor de rest verstaat niemand hem . hij begrijpt alles en weet ook wat hij wil zeggen maar het lijkt totaal nergens op. 
cola b.v ( die hij niet mag en daar boos over word ) is hoeta. lijkt er niets eens op! slapen is nana..
als ik naar de andere kinderen op de p.sz en zijn neefjes en nichtjes van die leeftijd kijk ,die praten al volzinnen.
de oudste dochter heeft dit ook gehad ,en stotterde daar erg bij . zij heft logo gehad en daar is nu niets meer aan te merken.
school vind logo nog niet nodig , ik twijfel.
wat is jullie ervaring
 
Quote
Navigatie
RE: hoe is de spraak van jullie 3 jarige
Samira  schreef op: 24-02-2015 21:49:04
Hier een jongetje van bijna 3 die nog niet erg goed praat. Ik begrijp hem wel en zijn zus ook, vaak nog beter dan ik doe Met dochter voerde ik al hele gesprekken op krap 2,5 jaar, dus dit is best even wennen. Wel merk ik dat nu hij naar de peuterspeelzaal gaat hij wel goed vooruit gaat en dat vinden de dames daar ook. Hij gaat ook steeds beter praten, maar de h, g, r en w zijn vooral nog moeilijk. 

Denk dat geduld wel op zijn plaats is. De een doet het een eenmaal sneller dan het ander. Mocht hij (helemaal) niet vooruit gaan zou ik me wel wat zorgen maken en eventueel eens met de huisarts overleggen.
 
Quote
RE: hoe is de spraak van jullie 3 jarige
Kees  schreef op: 24-02-2015 21:55:25
mijn oudste was met 3 jaar ook niet verstaanbaar. hij sprak elke taal, behalve die van ons
mijn omgeving was er vooral druk mee, ik snapte hem en hij mij, dus ik heb het probleem nooit ervaren

met ruim 3,5 ging hij ineens verstaanbaar praten en in zijn eerste week in de kleuterklas zei juf dat hij een voorsprong had op zijn taalontwikkeling ...

hij kon eerder fietsen, steppen, klimmen etc dan praten.
ach...alles op zn tijd.

maak jij je zorgen?
 
Quote
RE: hoe is de spraak van jullie 3 jarige
Suusmv3  schreef op: 24-02-2015 21:56:31
mijn dochter kon ik met 15 maanden al volledige gesprekken en mijn jongste zei met2 jr alleen nog maar papa mama en thomas  ... toen is hij 4 dgn per week naar de psz gegaan en 2 x in de week logo.... en nu is daar niks meer van te merken dat hij een spraakachterstand had... 

en als JIJ  twijfelt kan je altijd eens een logopedist bellen en naar zijn/haar mening vragen.
 
Quote
RE: hoe is de spraak van jullie 3 jarige
Bianca  schreef op: 24-02-2015 22:01:20
nee ,eerlijk gezegd maak ik me geen zorgen ,vind alleen dat hij het zelfe praat al sinds hij 2,5 is ,er is geen verschil ook niet sinds hij naar de p.s.z gaat en hier in rotterdam is dat 5 dagdelen inde week ,dus elke dag. ben me alleen aan het bedenken hoe hij in 1 jaar tijd goed kan leren praten voor hiij naar groep 1 gaat. alle minderen hier in groep 1 praten prima.

 
Quote
RE: hoe is de spraak van jullie 3 jarige
Bianca  schreef op: 24-02-2015 22:01:57
minderen is kinderen
 
Quote
RE: hoe is de spraak van jullie 3 jarige
Tamaramvc&f  schreef op: 24-02-2015 22:10:23
Wat lastig, kan het CB er niks mee? Mijn dochter is 2,5 die praat de oren van mn hoofd, hele zinnen, benoemd alles, met haar op pad gaan is echt een feestje zo gezellig met dat gebrabbel. Kan me voorstellen dat het voor je zoontje ook lastig ks als ie iets duidelijk wilt maken en dst niet lukt, ik zou gewoon raad vragen bij CB of HA zonder er gelijk iets groots van te maken
 
Quote
RE: hoe is de spraak van jullie 3 jarige
Nellemv2  schreef op: 24-02-2015 22:27:17
Onze beide kinderen praatten met 2 jaar al behoorlijk goed en duidelijk.

Je zou eens naar logopedie kunnen? Die mensen hebben er verstand van en kunnen je tips, trucs en handvaten geven.

Het moet voor je zoon toch ook frustrerend zijn dat niemand hem verstaat..wat zeggen ze op de psz? Als hij daar 5 dagdelen zit per week, zouden ook zij er wat mee kunnen en iig advies geven!
 
Quote
RE: hoe is de spraak van jullie 3 jarige
Bianca  schreef op: 24-02-2015 22:32:02
het knappe aan hem is dat hij heel goed kan gebaren ,dus "begrepen"word hij vaak wel. als je het dan nog niet snapt pakt hij je hand en neemt je mee.  het frustreerd hem weinig eigenlijk.. p.s.z zegt dus dat we ons nog geen zorgen hoeven maken. volgende week moet ik weer naar het cb en zal het daar eens aankaarten.
 
Quote
RE: hoe is de spraak van jullie 3 jarige
Mrtj  schreef op: 24-02-2015 22:36:15
De vraag is volgens mij waarom hij zijn eigen taal praat. Is het, omdat hij de klanken de jullie uitspreken niet goed kan verstaan of namaken? Is het, omdat hij bepaalde klanken zelf niet kan zeggen? Of is het, omdat hj zichzelf een eigen taaltje heeft aangeleerd. Kan hij je nazeggen als jij zegt 'nee niet nana, maar SLAPEN, zeg dat eens na SSSLLLAAAPPPEENNN'. Of, als hij daar te eigenwijs voor is (zou mijn zoon wel zijn op die leeftijd), laat hem eens een paar zelf-verzonnen woorden nazeggen.

Als het zijn eigen taaltje is, dan is er (denk ik) niet zoveel mis mee. Als hij klanken niet kan uitspreken, dan wordt het lastiger en is logopedie evt te overwegen. Tegelijkertijd, je zoon is nu 3. Is dat net 3, of bijna-4? Want dat maakt heel veel verschil. Met onze zoon zijn we met 3 jr 9 mnd begonnen met logopedie, omdat hij veel klanken niet kon uitspreken.
 
Quote
RE: hoe is de spraak van jullie 3 jarige
Senna  schreef op: 24-02-2015 22:48:49
Onze zoon van 3 sprak erg slecht. Zwakke tongspieren en zwakke lip- en wangspieren.
Wij zijn ermee naar logopedie gegaan. Daar zijn we nu 3 maanden bezig en we merken enorm verschil!
Hij gaat aanstaande juni naar de basisschool en zoals het ernu naar uit ziet kan hij zich daar redelijk verstaanbaar maken.
Hij was eerst echt niet verstaanbaar, meestal begreep alleen zijn zus wat hij ze maar nu zijn er goede gesprekken te voeren met hem.
 
Quote
RE: hoe is de spraak van jullie 3 jarige
Ma Dalton  schreef op: 24-02-2015 22:55:23
hij hoort je wel goed? Mijn nu 5 jarige, sprak slecht en veel te weinig woorden bleek dus echt gewoon niet goed te horen.. Maar dat hadden we dus niet gemerkt.. Een rondje buisjes en in 6 weken schoot hij echt vooruit met zijn taal
 
Quote
RE: hoe is de spraak van jullie 3 jarige
Banana  schreef op: 24-02-2015 22:58:06
daar kan je geen touw aan trekken 
als ik jou verhaal hoor zou hij volgens PSZ hier wel hulp moeten krijgen maar ja die pissen best snel ergens over 

ik heb twee kinderen die beiden met srpaak altijd voor liepen dus ik kan zeggen joh mijn kinderen spraken met 2 al volzinnen datde jouwe niet praat is raar 
nee die vergelijking kan je niet maken 
op de kleuterschool kreeg ik van de juf steeds te horen jeetj wat een woorden schat 
en dito nu op de PSZ met mijn jongste van 3 
hij lult de oren van je kop met woorden waarvan je denkt uhhhh je bent 3 hoor !!!
 
Quote
RE: hoe is de spraak van jullie 3 jarige
Senna  schreef op: 24-02-2015 23:02:51
De woordenschat is hier trouwens enorm, logo blijft maar zeggen hoe talig hij is. Maar de uitspraak was gewoon bar slecht door zwakke spieren.
Het ging hem zelf ook steeds meer frustren dat hij vaak niet begrepen werd.
Gehoor was/is goed, dat is bij kno getest. Daarom logo benaderd en daar zijn we heel blij mee
 
Quote
RE: hoe is de spraak van jullie 3 jarige
Debby1977  schreef op: 25-02-2015 00:08:27
Iris sprak ook slecht rond die leeftijd, is vanzelf goedgekomen
 
Quote
RE: hoe is de spraak van jullie 3 jarige
Orange  schreef op: 26-02-2015 12:05:20
Niet alles gelezen dus misschien mosterd..
Hoort hij goed?
Hoe is zijn omgeving op de PSZ? Kan hij zich optrekken aan andere kinderen? Spreken er een hoop slecht Nederlands dan leert hij daar niks.
Bij twijfel zelf logo afspreken, het kan nooit kwaad daar eens te informeren.
 
Quote
RE: hoe is de spraak van jullie 3 jarige
Rivieramvb  schreef op: 26-02-2015 13:03:01
Ik heb er ook een van 3 en kletst ook de hele dag goed verstaanbaaar en veel te wijs
 
Quote
RE: hoe is de spraak van jullie 3 jarige
Proestie  schreef op: 26-02-2015 13:47:45
Als jij je geen zorgen maakt dan zou ik het nog even aankijken. Toch voel ik iets in je berichtjes dat je je er wel een beetje zorgen om maakt. Wij hebben hier op de psz de mogelijkheid om de logopediste in te schakelen. Dit is een logoppediste die een screening doet en dan advies geeft. Hier kan dat dus via psz of CB. Je hoeft dan niet eerst naar de huisarts voor een verwijzing. Ik denk dat ik dat wel zou doen. Je kan dan nog wat opstarten voordat hij 4 is, mocht het nodig zijn. 
Ik kijk er ook altijd op de psz naar of een kindje er last van heeft. Is een kindje erg gefrustreerd omdat hij zich niet verstaanbaar kan maken, dan verwijs ik eerder door dan als een kindje er zelf geen last van heeft. 
 
Quote
RE: hoe is de spraak van jullie 3 jarige
Pacific  schreef op: 26-02-2015 14:21:44
Mijn zoontje is net zo, hij is 2,5 jaar. Met gebaren en geluiden weten we precies wat hij wil of bedoeld. Ook z'n broers en oppas begrijpen hem. Hij heeft maar een paar woordjes, mama, papa, broem(auto), woef, nam nam(eten), wawa(drinken) en nog wat geluidjes. Hij begrijpt wel echt alles, als ik vraag of zeg en doet het dan ook. Voor ja, knikt hij.


Ik was 2 weken geleden bij het CB en daar wil op dat hij inderdaad wel alles weet, maar dat zn woordenschat achter loopt. Ze liet me weten dat er een cb in de stad is met een inloopspreekuur voor logopedie.

Maar ik maak me eerlijk gezegd geen zorgen, ik heb het gevoel dat het wel komt. M'n oudste(nu 12) was ook heel laat, 3,5 jaar, maar toen hij eenmaal begon ging het snel, met 4 jaar merkte je geen verschil meer. de middelste(nu 10), sprak met 2 jaar volledige zinnen en ook heel wijs en moeilijke woorden. Hij kreeg een par jaar later de diagnose asperger, dat verklaarde zijn vreege woordenschat.

Ik denk dat de jongste op de oudste lijkt.

Als jij je geen zorgen maakt zou ik het nog even aankijken.
 
Quote
RE: hoe is de spraak van jullie 3 jarige
Bianca  schreef op: 26-02-2015 16:21:45
bedankt voor jullie reacties. horen is niets mis mee denk ik ,als ik vraag of hij wat lekkers wil staat hij als eerste vooraan. 
mijn oudste dochter ( ook asperger) die sprak pas heel laat en stotterde ,niet niet meer ,de andere 2 jongens spraken beter dan hem op deze leeftijd.
hij heeft er niet zo veel last van ,erg weinig zelfs. maandag moet ik op c.b zijn en die kunnen ook verwijsbrief geven moet het nodig zijn.
op p.s.z spreekt iedereen beter ,zijn niet veel buitenlandse kindjes en nederlandse juffen. 
we zullen het maandag horen

 
Quote
RE: hoe is de spraak van jullie 3 jarige
Mv5  schreef op: 26-02-2015 17:04:43
mijn tweede was ook vrij laat met praten. bij haar lag het -waarschijnlijk- aan haar gehoor. ze is licht slechthorend (heeft 10-15% gehoorverlies). thuis verstond ze me wel hoor, maar op het kdv en de kleuterschool vaak minder goed omdat het daar veel rumoeriger is. haar grootste probleem was en is filteren. mijn dochter ging pas laat praten en het duurde ook even voordat ze goed praatte. ze was wel verstaanbaar, maar veel woorden sprak ze in eerste instantie totaal verkeerd uit (zoals zij die opving). thuis veel geoefend met woorden juist uitspreken en uiteindelijk geen logopedie nodig gehad. niet dat ik je bang wil maken ofzo, maar dat hij thuis goed lijkt te horen, wil niet zeggen dat dat zo is. dat met dat lekkers heeft vooral te maken met een oost-indisch gen, dat hebben ze hier allemaal. als ik vraag wie er snoep wil, horen ze me meteen, maar vraag ik wie er even op wil ruimen, dan zijn ze allemaal stokdoof.
 
Quote
RE: hoe is de spraak van jullie 3 jarige
M&j  schreef op: 26-02-2015 17:35:44
Mijn zoon was ook laat met praten, sprak woorden niet goed uit en hakkelde. Hij blijkt problemen in het auditief geheugen te hebben met als oorzaak ADHD. Ik zou dit overleggen met je HA en het CB.
 
Quote
Navigatie


Reageren op hoe is de spraak van jullie 3 jarige
Naam
Bericht