Menu
 

Topic:

seksuele voorlichting

Ingrid  schreef op: 11-07-2014 16:33:41
Wat is een goed boek wat ik kan gebruiken om mijn dochter van 10 1/2 jaar.
Ik vind het een heel moeilijk onderwerp mijn moeder is/was van de oude generatie en de voorlichting die ik heb gekregen was toen ik ongesteld werd zei ze nu moet je weg blijven bij jongens. (gelukkig wist ik het 1 en ander al van school) Maar ik wil dat niet bij mijn dochter.
Dus alsjeblieft help mij.
 
Quote
Navigatie
RE: seksuele voorlichting
M&j  schreef op: 11-07-2014 17:10:20
Ik vind de boeken van sandarijn van der doef erg goed, kan ze zelf ook lezen. Ik heb ongeveer dezelfde sexuele voorlichting gehad al jij, gelukkig op school meer mee gekregen.
 
Quote
RE: seksuele voorlichting
Moederkloek  schreef op: 11-07-2014 17:31:04
Mijn dochter is ook van die leeftijd, en begint aardig puberale trekjes te vertonen, zoals borstgroei, schaamhaar, zweten, af en toe een puistje en afscheiding.
Van mijn ex en zijn vrouw heeft ze al uitgelegd gekregen hoe baby's worden gemaakt want daar heeft ze al een broertje en zusje erbij gekregen.
Dus ze weet technisch gezien hoe het werkt. 
Voor de emotionele kant van het geheel van puber én groot worden komt ze bij mij.
Toevallig gisteravond laat nog en vandaag een gesprek gehad.
Ik gebruik dus geen boeken, ik praat gewoon met haar.
Iets wat ik zelf vroeger met mijn moeder niet kon. Mijn moeder had in die periode nogal feministische trekjes. Mijn eerste menstruatie werd groot gevierd met gebak,
maar praten erover kon niet, want ik moest vooral een klein meisje blijven. 
Toen ik voor het eerst zoende toen ik bijna 14 was, was ik daar volgens haar veel te klein voor (ik was een van de laatsten in de klas!)
Ik heb het vrij eenzaam allemaal zelf moeten ontdekken, en ben nu dolblij dat mijn dochter bij mij met vragen komt.

Wees niet bang om "het beestje bij de naam te noemen" en als je dat toch moeilijk vind, gebruik dan andere benamingen die ook overeen kunnen komen. 
Ik bedoel meer, waarom vind je het moeilijk? Wellicht kun je daar iets mee doen. Ik kan me goed voorstellen dat het niet gemakkelijk is als je er nooit over hebt leren praten van je moeder, maar wellicht dat het nu met je eigen dochter een goede tijd is om het wel te doen

Wellicht is het makkelijker om gewoon eens op gezette momentjes met haar een vertrouwelijk gesprek te hebben over jongens, verliefdheid etc. Daardoor leert ze je op dat gebied vertrouwen, het heeft mijn dochter enorm geholpen in haar vertrouwen naar mij. Ze durft alles tegen me te vertellen. Soms wil ze nog wel eens wat zeggen, en dan schaamt ze zich een beetje. Dan vertel ik haar dat mama niks gek vind, alles in de wereld al een keer gezien heeft, en tussen 2 happen boterham met hagelslag kan er ineens heel veel besproken worden. En ze heeft me nog nooit wat verteld waarvan ik dacht "Sjeee dat is ráár, wat moet ik daar nou op zeggen" 

Veel sterkte en succes 

Groetjes van Kloek
 
Quote
RE: seksuele voorlichting
Mikmvg  schreef op: 11-07-2014 18:23:40
Oh zit dat zo, is ook een goed boek. 
 Duidelijk uitgelegd, grappige tekeningen en erg uitgebreid.
 
Quote
RE: seksuele voorlichting
Ingrid  schreef op: 11-07-2014 18:51:55
Toen ze 6 was toen ik zwanger was van mijn zoontje. Ze wist dat ik een eitje had en papa de zaadjes. Ze dacht alleen dat je zwanger werd dit de spuiten die ik kreeg. Heb er toen niet veel op geantwoord en zo gelaten. Ik heb hormonen gespoten om zwanger te raken. Dat ze ongesteld gaat worden etc heb ik haar ook verteld. Ze heeft ook al borstgroei en zweet al een hele tijd. Ze heeft ook puber trekjes. Ze verteld mij ook gelukkig alles en ze weet dat ze ook alles kan zeggen of vragen.

Gelukkig ben ik dus niet de enigste die zo'n voorlichting heeft gehad

Praat best wel veel over verliefd zijn etc. Maar het gedeelte over vrijen etc vind ik best wel moeilijk. Ga eens kijken naar die boeken.
 
Quote
RE: seksuele voorlichting
Marielle77  schreef op: 11-07-2014 18:57:11
ik heb het boek "ben jij ook op mij" van Sanderijn van der Doef gekocht.
gaat niet alleen over seks, maar ook over hoe je lichaam veranderd en over verliefd zijn ed.
 
Quote
RE: seksuele voorlichting
Marie8  schreef op: 11-07-2014 19:41:39
Sanderijn vd doef is idd heel goed. Handig om eerst zelf even te lezen wat er in staat.
 
Quote
RE: seksuele voorlichting
Mv5  schreef op: 11-07-2014 20:50:59
ik doe dat gefaseerd met voorlichting. ze hoeven niet meteen alles al te weten. met tien jaar vind het prima als ze weten hoe het technische gezien allemaal moet, maar ze hoeven dan echt nog niet alle ins en outs van seks te weten hoor. de lichamelijke veranderingen vind ik dan veel belangrijker. en natuurlijk mogen ze hier ook alles vragen hoor, geen taboe op dat soort zaken. ik vertel het ze liever zelf dan dat ze het op school moeten horen.
 
Quote
RE: seksuele voorlichting
Famke  schreef op: 11-07-2014 21:06:58
Hier ook geen taboe,alles wat ze vraagt geef ik gewoon antwoord op.Soms zeg ik dat ik niet zo goed weet hoe ik dat uit moet leggen en dat ik daar even over na moet denken.Als ze het dan later weer vraagt heb ik een passend antwoord
Mijn dochter durft gelukkig met alle vragen bij mij te komen.Soms trekt ze een deken of kussen over haar hoofd omdat ze zich schaamd
 
Quote
RE: seksuele voorlichting
Mimi2  schreef op: 11-07-2014 21:35:43
ik heb voor mijn dochter 

"hoe overleef ik" gehuurd bij de piep 
echt een leuk  boek
 
Quote
RE: seksuele voorlichting
Mvi  schreef op: 11-07-2014 22:00:50
juist alle dingen buiten het technische verhaal om vind ik belangrijk, zoals dat je nee mag zeggen, dat je alleen dingen doet die je zelf wil, dat je best wel mag wachten als je er niet aan toe bent, hoe het voelt om verliefd te zijn, wat je moet doen als je ongesteld wordt, hoe dat werkt, wat maandverband is etc. dat technische verhaal van eitje en zaadje is eignlijk het minst belangrijk, dat weten ze vaak al lang
 
Quote
RE: seksuele voorlichting
Mv5  schreef op: 11-07-2014 22:05:36
mvi, natuurlijk is het belangrijk dat de kinderen weten dat ze nee mogen zeggen enzo en over verliefd zijn, seks hebben, voorbehoedsmiddelen en gevaren en dergelijke te praten, maar dat hoeft van mij echt nog niet als ze tien jaar zijn. ik neem aan dat ze dan echt nog geen seks hebben, althans die van mij niet. alles op zijn tijd.
 
Quote
RE: seksuele voorlichting
Truuske  schreef op: 11-07-2014 22:23:05
nee zeggen mag ook bij een kus, en kussen dat deed ik toen ik 11 was al. Verliefd was ik ook, verschrikkelijk verliefd, zucht, haha.
 
Quote
RE: seksuele voorlichting
Marli  schreef op: 11-07-2014 22:24:26
Wij hebben samen met onze 7-jarige (bijna 8) "ben jij ook op mij" gelezen van Sanderijn.
Vroeg? Juist niet (merkten we achteraf). Geen gegiechel over lastige woorden of dingen die misschien te herkenbaar zijn. Gewoon heel nuchter het verhaal net zoals het boek wat er aan vooraf ging; 'mijn lichaam', over huid, haar, organen, etc.
Gewoon heel duidelijk het verhaal hoe het werkt; de boeken geven echt niet alles prijs (bondage blijft onbesproken ).. Ze is er echt niet anders over gaan denken, maar heeft al wel kennis gemaakt met 'nee durven zeggen', 'jij beslist over jouw lichaam, maar een ander beslist ook over zijn/haar eigen lichaam', hoe veranderen jongens, hoe veranderen meisjes...
Ook heeft ze kennis gemaakt met kinderen maken en hoe het soms niet gaat en hoe het dan kan gaan (ivf bijv.).

Als ik kijk wat ze op school met 'nieuwsflits' bespreken dan is dat soms al best heftig en volwassen. We hebben het ook al over foto's gehad en dat je die niet zomaar op internet moet zetten of aan vriendjes/vriendinnetjes/anderen moet sturen.

We hebben elke avond het boek samen gelezen; een hoofdstuk per keer, en daarna lag het boek bij haar om terug te lezen. Wel de afspraak gemaakt dat het boek niet door bezoek gelezen mag worden; iedereen kiest zijn eigen moment van voorlichting; dat wil ik niet 'forceren' bij andere kinderen.
 
Quote
RE: seksuele voorlichting
Mvl&d  schreef op: 11-07-2014 22:42:34
Ook ik heb geen seksuele voorlichting gekregen (ook ouders van de oude stempel). Ik weet nog dat ik heel voorzichtig vroeg wat het woord 'taboe' betekende, ik dacht dat dat al teveel seksueel getint was. Kun je nagaan.

Mijn oudste dochter is bijna 11 en zo af en toe, gewoon tijdens het eten of als we samen lekker liggen te kletsen in bed, vertel ik haar wat. Inderdaad dat haar lichaam verandert (beginnende borstgroei) en dat ze zich daar geen zorgen over hoeft te maken. En ook dat ze mij nu misschien wel de liefste vindt maar dat ze me ook de stomste moeder aller tijden gaat vinden, en dat dat niet erg is- omdat ik weet dat dat wel weer goed komt.

Het boek van Sanderijn van der Doef heeft ze op haar kamer. Soms zie ik het open liggen als ze met haar vriendinnen boven heeft gespeeld. Ze vertelde me laatst dat sommige ook al beginnende borsten hebben en dat ze daar over hadden gepraat. Grappig genoeg was ze toen veel meer gerustgesteld dat het normaal is dan nadat ik dat gezegd had. Ik vind dat boek echt een aanrader. Niet om gelijk het hele boek door te nemen maar gewoon om er af en toe bij te pakken. Ik vertel haar liever alles in beetjes, in antwoorden op haar vragen of als ze iets zegt wat totaal niet klopt, dan dat de seksuele voorlichting in 1x gegeven wordt en dat was dat.

Overigens wat internet betreft; dat betrekken we er ook inderdaad bij. Ze zit op moviestarplanet en facebook - twee hele goede maar ook gevaarlijke 'leermethodes'. Zo leert ze gelijk dat je niet alles moet vertellen, niet zomaar 'vrienden' moet accepteren, dat er volwassenen zich voor kunnen doen als kind (ik liet zien hoe makkelijk ik een poppetje aan kon maken bij dat moviestarplanet en net kon doen alsof ik ook 10 was), dat wachtwoorden echt geheim zijn enz enz
 
Quote
RE: seksuele voorlichting
Annie  schreef op: 11-07-2014 22:56:32
Wat zijn de meeste hier laat met voorlichting. Hier met 6/7 jaar. Vanaf dat ze konden lezen en schrijven.
 
Quote
RE: seksuele voorlichting
Mvl&d  schreef op: 11-07-2014 23:08:17
O dat lees je denk ik verkeerd hoor. Ik vertel er al over vanaf haar eerste vraag hoe er een babytje in je buik komt. Toen was ze 4 ofzo. Maar het is iets wat zo af en toe ter sprake komt en vooral nu weer meer, nu ze begint te puberen. Volgens mij is dat bij de andere moeders die hebben gereageerd ook zo.
 
Quote
RE: seksuele voorlichting
Mikmvg  schreef op: 12-07-2014 08:26:32

Quote Annie:
Wat zijn de meeste hier laat met voorlichting. Hier met 6/7 jaar. Vanaf dat ze konden lezen en schrijven.



Dat dacht ik ook Annie. Ik vind zelf dat je voor de puberteit zoveel mogelijk al uitgelegd moet hebben, want hoe goed jullie band ook is, pubers vragen nou eenmaal niet alles aan hun ouders. Mijn dochter is nu (ruim) 7 jaar en weet al veel. Het boek Óh zit dat zo" ligt op haar kamer en daar leest ze wel eens in, soms lezen we samen een stukje en vaak vraagt ze dan ook dingen. 
Nu wordt er nog niet zo lacherig over gedaan en nu wil ze nog alles vragen.
Ik kan em overigens wel voorstellen dat las je zelf een 'preutse' opvoeding hebt gehad, dat het heel lastig is om daar danopen over te zijn.
 
Quote
RE: seksuele voorlichting
Minou  schreef op: 12-07-2014 10:25:42
Meiden vragen, ik geef antwoord

geen boeken hier ( nog) ik vertel of zoek dingen op met ze
 
Quote
RE: seksuele voorlichting
M&j  schreef op: 12-07-2014 14:38:40
Ik gebruik boeken maar we praten er natuurlijk ook over maar zo'n boek geeft wel handvatten.  Ik heb ze zelf gelezen en mijn kinderen hebben ze gelezen en dan hoor ik vanzelf als er ergens vragen over zijn of dat ze willen dat er ergens over gesproken moet worden.
Ik heb er zelf ook nieuwe dingen uitgehaald en  dingen van een andere kant gaan bekijken.
 
Quote
RE: seksuele voorlichting
Mv5  schreef op: 12-07-2014 16:10:08
vertellen jullie alles al met 7 jaar dan? mijn kinderen wisten toen wel al hoe baby'tjes gemaakt worden, want dat werd al vroeg gevraagd hoe dat ging. nou, dan leg ik dat uit, geen probleem. maar is het nodig je kinderen met zeven jaar al uit te leggen dat ze ooit ongesteld gaan worden en borsten gaan krijgen en hoe dat zit met hormonen en puberteit enzo? laat staan dat ik het dan al heb over seks hebben voor het plezier en nee zeggen als je iets niet wil, gevaren van seks en voorbehoedsmiddelen en zo. ik vind niet dat kinderen van zeven daar al mee bezig moeten zijn.
 
Quote
RE: seksuele voorlichting
Kees  schreef op: 12-07-2014 16:16:22
Mv5: ik denk dat je het anders moet zien.
mijn jongens zijn 4 en 8 jaar en het begint bij: niemand anders dan papa, mama en oma mogen aan je kont en piemel zitten, je laat deze niet zien aan andere mensen, etc.

het gedeelte: voor jezelf houden.
mijn oudste komt zo nu en dan met vragen: wat is neuken, wat is tongen, etc.
ik geef korte antwoorden (zoals het is) en dan is hij tevreden.

hij gaat sinds korte tijd ook interesse krijgen in zijn lichaam, zijn " biceps" zijn in trek, en geloof me...hij is een spijker
hij denkt dat hij al haren krijgt op zn benen en armen en vroeg wanneer hij een snor krijgt.
dat zijn de vragen waar je over door kunt praten en uitleggen. de andere vragen komen wanneer het kind er klaar voor is.

de jongste zal het allemaal een worst wezen waar de kinderen vandaan komen enzo....alles op zn tijd hoor
 
Quote
RE: seksuele voorlichting
Marli  schreef op: 12-07-2014 19:59:00

Quote mv5:
vertellen jullie alles al met 7 jaar dan? mijn kinderen wisten toen wel al hoe baby'tjes gemaakt worden, want dat werd al vroeg gevraagd hoe dat ging. nou, dan leg ik dat uit, geen probleem. maar is het nodig je kinderen met zeven jaar al uit te leggen dat ze ooit ongesteld gaan worden en borsten gaan krijgen en hoe dat zit met hormonen en puberteit enzo? laat staan dat ik het dan al heb over seks hebben voor het plezier en nee zeggen als je iets niet wil, gevaren van seks en voorbehoedsmiddelen en zo. ik vind niet dat kinderen van zeven daar al mee bezig moeten zijn.



Ja, hier weet onze 7 (bijna 8) jarige al hoe het allemaal werkt. Waarom ook niet? We hebben ook een boek over hoe het lichaam werkt; het hart, de longen, de darmen, de huid enz..
Heb je het boek al eens gelezen? Het is echt niet schokkend; het is gewoon zoals Mikmvg ook al schrijft; er wordt niet lacherig over gedaan en vragen komen vanuit onschuld en dus weten we ook wat er in dat koppie omgaat. Het gaat om het technische verhaal van het veranderende lichaam. Ze weet nu ook hoe het bij jongens werkt; natte dromen enzo..
Op deze manier is het niet gek; het hoort er gewoon bij...

Waarom is 7 te vroeg? Ik herinner me nog een meisje in t noorden van t land die nog 9 was toen ze moeder werd. Ik was zelf 11 toen ik voor t eerst ongesteld werd. Pijnlijke borstjes? Mijn nichtje had ze al rond haar 8ste jaar. De pubertijd komt al eerder om de hoek dan je misschien verwacht.
Ik heb liever dat ik het verhaal nu al vertel en dat het langzaam in kan zinken, dan dat ik ineens besef dat het 'te laat' is en ze op school het hele verhaal al heeft gehoord (en wie weet of dat klopt!).
Daarbij zit onze dochter in een combiklas met 2 tot 3 jaar oudere kinderen; die zijn echt wel bijna zo ver!

 
Quote
RE: seksuele voorlichting
Mv5  schreef op: 12-07-2014 20:55:39

puberteit begint inderdaad steeds eerder, dus op tijd voorlichting geven is belangrijk, maar om dat nu al in groep 3 of 4 te doen? dat meisje in noord-nederland was trouwens 12, maar evengoed erg jong. ze zat nog op de basisschool.
nu moet ik wel zeggen dat de jongste kinderen ook het een en ander meekregen van de oudste twee. die zagen ook wel dat de oudste al ongesteld was en haar had op plekken waar zij het nog niet hadden. dus gewoon uitgelegd dat dat bij de puberteit hoort en dat zij dat ook gaan krijgen en hoe dat kan en dan is dat oke. maar om nu bij je kind van zeven aan te komen met een condoom of de pil of iets dergelijks en dan uit te leggen waar dat voor is, dat vind ik op die leeftijd echt nog niet aan de orde hoor. het onderwerp puberteit is prima om al eens over te praten, maar het onderwerp seks hebben en alles daar omheen (buiten het verhaal van waar de kindjes vandaan komen) vind ik voor wat later. zo vanaf de bovenbouw van de basisschool, maar niet als ze zeven zijn. maar dat is mijn mening, iedereen is er natuurlijk vrij in hoe hij/zij de kinderen voorlicht en wanneer.

 
Quote
RE: seksuele voorlichting
Mikmvg  schreef op: 12-07-2014 21:08:57

Quote mv5:
vertellen jullie alles al met 7 jaar dan? mijn kinderen wisten toen wel al hoe baby'tjes gemaakt worden, want dat werd al vroeg gevraagd hoe dat ging. nou, dan leg ik dat uit, geen probleem. maar is het nodig je kinderen met zeven jaar al uit te leggen dat ze ooit ongesteld gaan worden en borsten gaan krijgen en hoe dat zit met hormonen en puberteit enzo? laat staan dat ik het dan al heb over seks hebben voor het plezier en nee zeggen als je iets niet wil, gevaren van seks en voorbehoedsmiddelen en zo. ik vind niet dat kinderen van zeven daar al mee bezig moeten zijn.



ja, juist als ze zo jong zijn is het makkelijk om te vertellen. In de puberteit willen ze gewoon niet alles meer aan hun ouders vragen. Bovendien heeft mijn dochter haar ogen niet in haar achterhoofd, die ziet het als ik ongesteld ben. Dus heb ik uitgelegd hoe het werkt en wat er verder allemaal gaat veranderen als ze in de puberteit komt. 

En dat seks voor je plezier is weet ze ook, ze kon zich namelijk niet voorstellen dat wij seks hebben Dat kunnen ze zich op die leeftijd niet voorstellen, dus dan zeg ik ook: dat merk je later wel, als je groot bent. 
 
Quote
RE: seksuele voorlichting
Jen9  schreef op: 12-07-2014 22:25:53
Ik gaf altijd gewoon antwoord op wat ze vroegen.. en verder Dr. Corrie.. dat mens verdient een lintje ;-)
 
Quote
RE: seksuele voorlichting
Chloe  schreef op: 13-07-2014 21:31:32
Ik geef ook alleen antwoord op vragen. Ze zijn 6 en 9. Die van 9 is al echt een beginnend pubertje, dus over ongesteldheid heb ik wel eea verteld. Maar ze vraagt weinig, houdt haar allemaal niet zo bezig. En ik vind het zelf dan niet nodig om haar voorlichting op te dringen.. 
 
Quote
RE: seksuele voorlichting
Ingrid  schreef op: 13-07-2014 21:38:22
Ik heb het boek ben jij ook op mij besteld.

Met 6/7 jaar voorlichten vertel je dan ook al over seks?
Ik heb haar al van jongs af aan geleerd. dat de geslachtsdelen prive zijn. Ze weet denk ik ook vanaf jaar of 5 over ongesteldheid. Dit omdat ze vroeg wat dat was tampon wees ze aan. Ben ook niet preuts aangelegd. Dat was mijn moeder wel. Heb haar vroeger nooit in haar blootje gezien.

 
Quote
Navigatie


Reageren op seksuele voorlichting
Naam
Bericht