Menu
 

Topic:

Gebruik Ritalin bij ADHD-kinderen vervie

Boterbloem  schreef op: 04-07-2014 08:25:47

Gebruik Ritalin bij ADHD-kinderen verviervoudigd




Steeds vaker krijgen kinderen en jongeren met ADHD het geneesmiddel Ritalin voorgeschreven. Volgens de Gezondheidsraad is het gebruik van het middel de afgelopen jaren verviervoudigd en dat baart de raad zorgen.



Gebruik Ritalin bij ADHD-kinderen verviervoudigdFoto:  123RF

In 2013 gebruikte bijna 4,5 procent van de Nederlandse 4- tot en met 18-jarigen methylfenidaat, de werkzame stof in Ritalin. Ook kwamen in 2011 ongeveer tweemaal zoveel kinderen met ADHD-achtige problemen bij de huisarts als in 2002.


Maar niet alle kinderen die voldoen aan de criteria van ADHD zijn zonder meer gebaat bij een formele diagnose en behandeling met een geneesmiddel. ''Er moet veel meer gekeken worden naar wat zorgverleners, scholen en werkgevers kunnen doen om de problemen van jongeren het hoofd te bieden", schrijft de Gezondheidsraad in twee adviezen aan de staatssecretarissen van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.







Volgens de raad is de hulpvraag sterk gestegen door toegenomen prestatiedruk en afgenomen tolerantie van afwijkend gedrag. De geestelijke problemen die kinderen daardoor kunnen krijgen, worden al snel opgelost met medicatie. Op de korte termijn werkt die goed, maar die leidt wel tot bijwerkingen als slaapproblemen, nervositeit en hoofdpijn.


Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) deelt de zorgen van de Gezondheidsraad over het toegenomen medicijngebruik. ''We moeten heel alert zijn op die trend. Tenslotte weten we niet alles over de effecten van medicatie, zeker op lange termijn. Tegelijkertijd waak ik nadrukkelijk ook voor onderbehandeling. ADHD is gebaat bij professionele behandeling, zo nodig met medicijnen", aldus Van Rijn.


 


Door: Novum
 
Quote
Navigatie
Vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | Volgende
RE: Gebruik Ritalin bij ADHD-kinderen vervie
Ma Dalton  schreef op: 04-07-2014 10:17:18
tja en dan ken ik ouders die net als hij boterbloem zo hard vechten om het buiten de deur te houden. Het uiteindelijk wel doen en dan zeggen . getverrederrie dit had ik jaren eerder moeten doen.

Ik ben echt jaren met een flink vooroordeel door het leven gegaan mbt ritalin en concerta enzo. Maar veel van die vooroordelen worden ook ingegeven doordat je als andere ouder ook vaak denkt dat het ( alleen) een opvoedprobleem is. dat ouders een kind niet goed aanpakken of zelf het hele gezin. Maar met mijn 2e ben ik echt wel heel vies op de feiten gedrukt hoor. Tjonge. kom ik op school van de oudste en zegt de juf, het kind heeft wel temperament maar wat is hij goed opgevoed. hij doet ontzetten leuk mee in de klas.
kom ik bij de tweede in de klas, "heb je wel structuur?" "hoe voed je op"  "sla je je kinderen misschien? want hij slaat" pas echt leuke gesprekken. andere moeders die lelijke dingen zeggen omdat we ook nog eens een groter gezin zijn/
Om dan bij mijn zachte derde op school te lopen waar andere moeders mij om raad vroegen, want mijn derde was wel zo lief en sociaal en aardig maar toch assertief.. en je voed zo leuk op, en wat leuk zo'n groter gezin. dezelfde periode.  Het was voor mij wel een eyeopener.


Die onderliggende aanname dat het vast het gezin is. dat is wat het vooroordeel zo groot maakt.
 Ik denk dat dokters goed moeten nadenken aan wie ze het voorschrijven. ik denk dat ouders zelf kritisch moeten zijn, want ze kennen hun kind het best.En ik denk dat mensen moet ophouden zo te veroordelen. 

En dat er meer ritalin wordt voorgeschreven? ik denk dat er veel meer dingen in record hoeveelheden worden gedaan. Ik denk dat er minder uitval is uit school. ik denk dat er meer kinder coaching is ( wie kendde dat vroeger?) ik denk dat er meer aandacht van ouders naar kinderen is. ik denk ook dat de acceptatie van geweld op school van kinderen onderling ook veel minder groot is. Mijn vader van 90 verteld wel vaker hoe lagere school kinderen elkaar vroeger helemaal kapot sloegen.  dat was geaccepteerd gedrag. .. dat vreten we allemaal echt niet meer!
 
Quote
RE: Gebruik Ritalin bij ADHD-kinderen vervie
Anon  schreef op: 04-07-2014 10:17:33

Quote Jen9:
En dat klopt helemaal... supermooie eigenschappen, die niet altijd teniet hoeven worden gedaan met medicatie... ;-) Want soms gebeurt dat.. doodzonde vind ik dat! 



of komen de eigenschappen extra naar boven door het gebruik van medicatie???
 
Quote
RE: Gebruik Ritalin bij ADHD-kinderen vervie
Kees  schreef op: 04-07-2014 10:18:49
dat blijft de belangrijkste vraag: help je puur en alleen je kind ermee vooruit of wil je dat hij sociaal wenselijk gedrag vertoont? zich gedraagt zoals de massa?

heb je als ouder " last" van dat je kind zich anders gedraagt dan jij of de maatschappij voor ogen had?

drukker, rustiger, anders dan anderen, lief, stout, dik, dun....een kind mag zichzelf zijn.
laat dat zo!

ik prop in mijn actieve vriendin ook geen valuum omdat ik last heb van haar tomeloze energie
ik accepteer.

en dat zouden meer mensen moeten doen.

maar idd...in extreme gevallen is het zeker wenselijk.
maar dan puur en alleen voor het welzijn van het kind, en voor niemand anders!
 
Quote
RE: Gebruik Ritalin bij ADHD-kinderen vervie
Anon  schreef op: 04-07-2014 10:26:23

Quote kees:
dat blijft de belangrijkste vraag: help je puur en alleen je kind ermee vooruit of wil je dat hij sociaal wenselijk gedrag vertoont? zich gedraagt zoals de massa? heb je als ouder " last" van dat je kind zich anders gedraagt dan jij of de maatschappij voor ogen had? drukker, rustiger, anders dan anderen, lief, stout, dik, dun....een kind mag zichzelf zijn. laat dat zo! ik prop in mijn actieve vriendin ook geen valuum omdat ik last heb van haar tomeloze energie ik accepteer. en dat zouden meer mensen moeten doen. maar idd...in extreme gevallen is het zeker wenselijk. maar dan puur en alleen voor het welzijn van het kind, en voor niemand anders!



Helemaal mee eens. Hetgene wat het kind nodig heeft moet centraal staan. en idd het voorbeeld van de opvoeding van 3 kinderen in 1 gezin en de reactie van de omgeving is ook zo herkenbaar.

Zoon met meds is veel gepest op school, gevolg was problemen met concentreren (pure angst) als juf dan komt met de opmerking dat hij maar meer medicatie nodig heeft kan ik heel kwaad worden, zorg eerst voor een veilige setting en daarna gaan we praten...
Dochter met een leerprobleem wat niet onderkent wordt... misschien ook wel ADHD... nee juf je overvraagt haar, er zijn teveel contra indicaties voor ADHD...
Eerst zoeken in de omgeving, aanpassen en als het echt niet lukt kunnen meds er voor zorgen dat het wel mogelijk is.

Ik vergelijk het altijd met diabetes. Door een goed dieet kan je veel leed voorkomen, maar niet al het leed. De medicijnen zorgen ervoor dat het wel onder controle blijft, maar dat betekent niet dat je je niet aan je dieet moet houden...
 
Quote
RE: Gebruik Ritalin bij ADHD-kinderen vervie
Kees  schreef op: 04-07-2014 10:30:07
ik zit er nog eens over na te denken, en lees nu pas jouw stukje Ma Dalton,
maar ik denk dat daar de " irritatie" van de maatschappij juist ook ligt.

Mijn oudste is een stuiterbal. Vol energie, kan niet zitten, praat altijd, beweegt altijd, kan zich moeilijk concentreren.
Hij leeft zo intens elke minuut van de dag, dat hij dus om 18.00 uur letterlijk omvalt van vermoeidheid.
Kijkt niet zoals ik, ziet elke milimeter op de wereld en moet overal wat mee. Hij bruist, echt zijn prachtige eigenschap

Vriendinnen hebben meisjes en meisjes lijken rustiger, friemelen met knutsels en zijn minder fysiek.
Elke keer een opmerking dat mijn zoon zo enorm druk is, etc etc.

Vergelijk je dan met je eigen kind? Trek je zelf niet zo'n stuiterbal om je heen?
Ik vind het juist enig al die energie in mijn kinderen en kan het alleen maar prijzen.
Heerlijk!
Als ik er dan aan denk, dat ik hem met medicatie zou indammen word ik bij het idee al verdrietig.

door zijn energie onderscheidt hij zich duidelijk van anderen. ik wens, als zijn moeder, juist dat hij dit behoudt!
ik moet er niet aan denken dat ik het zou onderdrukken omdat anderen dat wensen....

(oke, een voordeel is dat hij leergierig is, en ook al is het ondersteboven achterste voren, hij presteert op school heel goed!)
 
Quote
RE: Gebruik Ritalin bij ADHD-kinderen vervie
Duifje  schreef op: 04-07-2014 10:43:18
Het gaat erom waar je kind zich prettig bij voelt. Het ene kind zal geen moeite hebben met de chaos in zijn hoofd, maar er zijn ook kinderen die het helemaal niet prettig vinden en juist beter gedijen met medicijnen. Daarom kun je ook nooit in zijn algemeenheid zeggen dat je wel of geen medicijnen wil gaan geven. Heel vaak hoor ik ouders alleen maar vanuit zichzelf praten: IK wil niet dat mijn kind medicijnen krijgt, IK wil dat hij zijn eigen identiteit houdt, IK wil dat hij rustiger wordt. Maar wat wil het kind en waar is zijn leven het prettigst bij?
 
Quote
RE: Gebruik Ritalin bij ADHD-kinderen vervie
Mie  schreef op: 04-07-2014 10:51:44
Ik denk dat het komt omdat de manier van leven is verabnderd.
Veel kinderen komen uit gezinnen waar beide ouders (moeten) werken en moeten dus na voor- en/of naschoolse opvang + overblijf.

Kinderen kunnen best veel hebben, maar ik denk dat een stukje rust op bepaalde momenten ook heel belangrijk is.
Omdat deze kinderen dat niet krijgen blijven ze druk, kunnnen niet stil zijn, niet stil zitten , enzenz.

Dan is het heel makkelijk om op een gegeven moment een stempel+ medicijnen te krijgen zodat je mee kunt in de rat-race, of het gezond is is een tweede.

Het was nog niet zo slecht dat mams thuis was en de kids tussen de middag rustig konden aanschuiven, broodje eten en even uitrusten voordat ze weer naar school gingen, en dat ze na school hun verhalen kwijt konden, even rustig wat drinken en dan weer volop spelen.

Dat alsmaar haasten, stressen en allerlei afspraken hebben vergt nou eenmaal zijn tol.

Ik zeg niet dat ADHD/ADD niet bestaat, maar er wordt teveel aan opgehangen.


 
Quote
RE: Gebruik Ritalin bij ADHD-kinderen vervie
Jen9  schreef op: 04-07-2014 11:46:40
Nou, Anon.. dat is lastig.. ik heb jaren speciaal onderwijs gecraaid en vmbob/k... veel adhd-ers.. Bij sonnigen wel, maar bij een hoop ook niet is mijn ervaring.. Ik vind t echt een moeilijke hoor, ben niet tegen medicat=ie in veel gevallen, maar vaak ook wel.. Ik heb dus wel veel ouders ontmoet die er te gemakkelijk over dachten...
 
Quote
RE: Gebruik Ritalin bij ADHD-kinderen vervie
Jen9  schreef op: 04-07-2014 11:48:42
Maar de je alle kinderen tekort als je je ze medicijnen geeft? Ik ken ook een aantal gevallen waarin t net precies andersom was.. kinderen oud genoeg om t zelf aan te geve zelfs, maar moeten van ouders... en ik vind t doodzonde..

t Blijft zo lastig dit!
 
Quote
RE: Gebruik Ritalin bij ADHD-kinderen vervie
M&j  schreef op: 04-07-2014 12:02:11
Mijn zoon heeft ook de diagnose ADHD en mag aan de ritalin en daar gaan we binnenkort dus mee beginnen. Die ritalin is nodig om hem te leren omgaan met zijn ADHD. Zonder medicijnen land er niets en heeft behandeling weinig zin.
Zelf heb ik ADHD en er altijd heel, veel last van gehad maar er was toen nog geen medicatie. Mooie eigenschappen heb ik na 46 jaar nog steeds niet ontdekt maar het heeft mijn leven voor een groot gedeelte wel vergald.
De eisen van de maatschappij heeft er weinig mee te maken, integendeel, ik moet geen 'rust' hebben want dan gaat mijn hoofd met mij aan de haal, en gaat er van alles fout. Ik moet juist bezig blijven om niets te vergeten.


 
Quote
RE: Gebruik Ritalin bij ADHD-kinderen vervie
Mamsie  schreef op: 04-07-2014 12:02:39
Onze meiden beide sinds kort aan de ritalin.
Noa kwam volledig ongelukkig uit Afrika, We hebben haar erst de tijd gegeven omweer i Nederland te wennen, het ritme weer op te pakken, maa Noa bleef doodongelukkig.
Ze was continu druk in haar hoofd.
Wij dachten dat ze veel te verwerken had, zijn naar de psycholoog gegaan, die heeft haar getest. verbaal iq 138 en performaal 103 + ADD.
Ze had net de cito toets gemaakt, allemal C en D tjes, niet te vergelijken met haar iq. Maar haar hoofd was zo druk ( zij zelf echt niet maar in het koppie des te meer) dat ze het niet kon ordenen. vandaar performaal lager.
ze adviseerde samen met haar leraar om te starten met ritalin, alleen in de ochtend, dan hebben ze leervakken, in de middag crea vakken waarbij ze de ritalin niet nodig heeft.
We kregen van de week haar cito entree toets terug en ze soort op VWO/Gymnasium niveau.
Haar eind groep 7 cito zijn Atjes en 1 B vor spelling. In haar rapport is ze 15 !!! punten omhoog gegaan.
Maar veel belangrijker ik heb een gelukkg kind! Een kind wat weer goed in haar vel zit, wat weer wil leren, wat weer eet dat ze het kan. Watweer geniet van haar vriendinnen, van de sport, gewoon van alles!!!

De oudste is iets minder duidelijk in gedrag ADD, maar die wilde zichzelf laten testen omdat ze zich wel zo druk voelt in haar hoofd, niet ka plannen en dergelijk. heeft stiekum een ritalingeprobeert van haar zusje n kon zich wel cncentreren tijdens een toets. Leraran gaven aan dat concentratie wel een probleem was bij haar.
Zij mag tot de zomervakantie ritalin proberen en moeten dan terug komen.


Ik heb altijd erg negaief tegenover ritalin gestaan en wil nog steeds net dat ze veel slikken, maar wateen voruigang in onze dames!!
 
Quote
RE: Gebruik Ritalin bij ADHD-kinderen vervie
M&j  schreef op: 04-07-2014 12:06:14
Herkenbaar, Mamsie.
 
Quote
RE: Gebruik Ritalin bij ADHD-kinderen vervie
Boterbloem  schreef op: 04-07-2014 12:08:37

Ik vecht er niet hard tegen in de zin van dat ik er tegen ben... Ik geloof dat er kinderen zijn die er heel veel baad bij hebben. Is mijn zono op den duur een kind die het echt nodig heeft dan zal hij het ook krijgen als er geen andere mogelijkheid is...


 


Mijn punt is meer:

het blijkt dat kinderen met ADHD vaak bepaalde tekorten hebben (moet je denken richting dingen als ijzer) die, wanneer dat wordt aangevuld, gedragsverandering veroorzaken.
Ze hebben giga chaos in het hoofd, maar met voedingssupplementen blijkt dat bijvoorbeeld bij mijn zoon ook beter te ordenen, terwijl hij wel zijn drukke zelf blijft... (dus werkt minder sterk als ritalin, maar is niet schadelijk).
Het blijkt dat wanneer een omgeving veranderd bij het kind, dat een hele groep ook veel beter, en zonder medicijnen, kunnen functioneren.

Medicijnen is voor mij wel een laatste optie. Simpelweg omdat ritalin wel schadelijk moet zijn in bepaalde mate. We willen onze kinderen niet aan de drugs omdat het de hersenen kapot maakt, is dat uitgesloten bij ritalin bijvoorbeeld? Of maakt het toch kapot? Hoe zijn ze er aan toe over 50 jaar?

Ik zie het net als bij morfine. Je pakt bij pijn niet direct morfine, je pakt eerst al het andere aan wat minder schadelijk is en wat mogelijk pijn wegneemt. Morfine is een laatste optie.
Zo ook met dit. Heel vaak wordt het al voorgeschreven voordat de omgeving is veranderd, voordat school meewerkt (die vaak niet eens blijken mee te willen/ kunnen werken omdat het teveel werk is. Niet geheel onbegrijpelijk maar daar zou wat moeten veranderen mijns inziens, dat zij de mogelijkheid krijgen dat te doen). Voordat voeding is aangepast en ga zo maar door...

Ik ben er dus niet op tegen. ben er wel op tegen zo snel als dati k bij sommigen hoor dat er naar gegrepen wordt, en bepaalde beweegredenen om het te geven...
Zoals iemand al eerder zei: dat er zo licht over gedacht wordt... Hoor te vaak dat mensen zeggen: de dokter geeft het, dan zal het zo erg wel niet zijn... Maar zo werkt dat helaas niet.


Denk dat veel kinderen er heel veel baadt bij hebben, en nogmaals: is het nodig dan krijgt mijn kind het ook. Maar eerst de andere wegen maar uitproberen. Want een kind kan er nu wel heel gelukkig van worden, maar als blijkt dat je hersenen rond je 40 a 50 jaar kapot zijn weet ik niet of het zo blij is achteraf gezien... 

Mijn zoon heeft met intense begeleiding (zowel wij als hij) in een jaar al best veel geleerd. Hij heeft een volwassene bij zich nodig om eraan herinnert te worden, maar hij is nog jong, het is nog mogelijk...

Maar idd, veel ouders werken, hebben die optie niet. Ik straks ook, en dan wordt het steeds lastiger. Hier thuis kan ik heb constant begeleiden, straks niet meer. Dan zien we verder.

Maar toen ik laatst tegen een moeder, die vroeg waarom ik het niet gaf, zei dat het drugs was, vond ze dat zo'n onzin. Te belachelijk voor woorden en hoe ik daar op kwam.
Tot i het op het internet liet zien dat het harddrugs is, valt gewoon onder de opiumwet. Daar schrok ze echt van, want niemand had haar dat ooit verteld... 

Ik denk niet dat ik snel zou zeggen: dat ik dat niet eerder heb gedaan... Geloof wel dat het een verademing kan zijn. 

 
Quote
RE: Gebruik Ritalin bij ADHD-kinderen vervie
Mamsie  schreef op: 04-07-2014 12:10:28
sorry mijn toetsenbord doet het niet heel goed....sommige letters vallen weg

M&J wat kunnen kinderen dan ineens groeien he?

De stof zit er bij Noa dus wel in, maar door de chaos in haar hoofd kan er het niet uit.
De ritalin ordend in haar hoofd waardoor de info er weer uitkomt
 
Quote
RE: Gebruik Ritalin bij ADHD-kinderen vervie
Boterbloem  schreef op: 04-07-2014 12:13:20
En ik denk dat het goed is onderscheid te maken tussen kinderen die het nodig hebben en ouders die er makkelijk naar grijpen.

Die laatste groep heb ik het nu over. Die zich niet verdiepen, die willen rust, direct medicijnen en klaar. Verder passen we niets aan, gemak.

Ik geloof dat het deels daarom zoveel is geworden. mensen vinden het lastig, willen dat het normaal wordt, maar hebben zich niet verdiept.

Niet iedere ADHDer hoeft ritalin. Er zijn er ook waar je meer op andere manieren (voeding, supplementen, begeleiding e.d.) veel mee kan bereiken.

Dat er veel kinderen zijn die het echt nodig hebben staat buiten kijf. Dat is mijn punt niet.
 
Quote
RE: Gebruik Ritalin bij ADHD-kinderen vervie
Kees  schreef op: 04-07-2014 12:15:43
Boter, jij bedoelt denk ik meer:
je pakt het gevolg aan, maar is het niet beter bij de oorzaak te beginnen?
 
Quote
RE: Gebruik Ritalin bij ADHD-kinderen vervie
M&j  schreef op: 04-07-2014 12:21:07

Quote mamsie:
sorry mijn toetsenbord doet het niet heel goed....sommige letters vallen weg

M&J wat kunnen kinderen dan ineens groeien he?

De stof zit er bij Noa dus wel in, maar door de chaos in haar hoofd kan er het niet uit.
De ritalin ordend in haar hoofd waardoor de info er weer uitkomt




Dat hoop ik wel. Dat na een zoektocht van 4 jaar er eindelijk uitkomt wat er in zit. 
 
Quote
RE: Gebruik Ritalin bij ADHD-kinderen vervie
Alice  schreef op: 04-07-2014 12:21:34
Wat vinden jullie dan van doping tijdens sport?

Is dezelfde atleet, doet het met hetzelfde lichaam, maar presteert veel beter. Dus doping is goed?
 
Quote
RE: Gebruik Ritalin bij ADHD-kinderen vervie
M&j  schreef op: 04-07-2014 12:25:53
Ritalin is eigenlijk het enige wat helpt bij ADHD, en dat kan je echt niet zomaar krijgen. Je kan niet even naar de HA stappen voor een receptje omdat je kinderen zo druk zijn. Druk zijn is geen ADHD en als je ritalin geeft aan kinderen zonder ADHD worden ze pas echt druk, dat hou je als ouders niet lang vol.
 
Quote
RE: Gebruik Ritalin bij ADHD-kinderen vervie
M&j  schreef op: 04-07-2014 12:29:05

Quote Alice:
Wat vinden jullie dan van doping tijdens sport?

Is dezelfde atleet, doet het met hetzelfde lichaam, maar presteert veel beter. Dus doping is goed?




Doping is geen medicijn maar bedoelt om vals te spelen. 
 
Quote
RE: Gebruik Ritalin bij ADHD-kinderen vervie
Mv5  schreef op: 04-07-2014 12:31:20
mijn middelste heeft adhd en gebruikt geen medicijnen, omdat we haar hebben geleerd om te gaan met haar adhd. structuur is daarvoor het toverwoord, dat werkt bij haar heel goed. ze is ontzettend geordend, gestructureerd, plichtsgetrouw en verantwoordelijk omdat ik haar dat van kleins af aan heb aangeleerd (oke, het zit ook voor een deel in haar). op school mag ze rondjes rennen als ze zich echt niet meer kan concentreren. dat is steeds minder nodig, dit schooljaar nog maar twee keer.
 
Quote
RE: Gebruik Ritalin bij ADHD-kinderen vervie
Mamsie  schreef op: 04-07-2014 12:31:54

Quote Alice:
Wat vinden jullie dan van doping tijdens sport?

Is dezelfde atleet, doet het met hetzelfde lichaam, maar presteert veel beter. Dus doping is goed?



Als je zo denkt over ritalin dan snap je werkelijk niet hoe het werkt.
Het werkt ook alleen maar bij mensen met ADHD en ADD, gewoon omdat er iets mis is in de hersenen.
Het is geen powermiddel om beter te presteren.
De prestatie op zich is helemaal het doel niet.
Een kind weer lekker in zijn vel krijgen, een kind rust en structuur bieden wat met alle andere middelen en taken niet gelukt is. Een kind brengen op het niveau waar het hoort, niets over presteren, maar op de plek waar het hoord!

Wij hebben ALLES geprobeert om Noa weer gelukkig te maken, weer lekker in haar vel te laten zitten, maar Noa was volledig ontspoort na de reis Afrika, door haar ADD en IQ kloof is Noa totaal ingestort in Afrika, wist niet eens mee dat ze haar haar moest borstelen, tanden poetsen, handen wassen, schone kleren pakken, gewoon de dagelijkse dingen, wist ze niet meer te doen.
En we hebben hier alles in geprobeert. Maar het hielp niet.
Op school continu in paniek raken, niets meer snappen, elke dag weer moeten zoeken waar je tafel staat, waar je fiets staat, continu het sleuteltje kwijt zijn, je eten vergeten, je drinken vergeten...vergeten dat je een afspraak had met een vriendinnetje, vergeten dat je om je huis werk te maken je huiswerk map mee naar huis moet nemen, Niet weten wat je allemaal moet doen om te gaan slapen, en echt dag in dag uit via het planbord alles uitvoeren, maar daar dood en dood ongelukkig bij voelen.
Het is geen doping, er zijn kinderen die dit nodig hebben! En ja ik vind ook dat het snel wordt uitgeschreven, maar oh wat zijn wij dankbaar dat we niet nog langer gewacht hebben. Noa was dan echt blijven zitten.
Nog een faalmoment mee moeten maken.....
 
Quote
RE: Gebruik Ritalin bij ADHD-kinderen vervie
Alice  schreef op: 04-07-2014 12:38:13
En het is de maatschappij die ophef maakt over een faalmoment. Dat is aangeleerd gedrag. 

Sorry, niets van wat je zegt, overtuigt mij. Het performaal/verbaal schijnt niets te kloppen (http://www.edu-en-ik.nl/publicaties/van-wisc-iii-naar-wisc-v/) 

Moet nu weg, dus kan niet uitgebreid meer reageren. 


 
Quote
RE: Gebruik Ritalin bij ADHD-kinderen vervie
Mamsie  schreef op: 04-07-2014 12:42:33

Quote Alice:
En het is de maatschappij die ophef maakt over een faalmoment. Dat is aangeleerd gedrag. 

Sorry, niets van wat je zegt, overtuigt mij. Het performaal/verbaal schijnt niets te kloppen (http://www.edu-en-ik.nl/publicaties/van-wisc-iii-naar-wisc-v/) 

Moet nu weg, dus kan niet uitgebreid meer reageren. 




Gelukkig kijk in naar MIJN kind waar dit wel bij lijkt te kloppen!!!
En faalmoment aangeleerd gedrag???
Tja jij hebt Noa niet gezien en gelukkig is Noa niet jouw kind!
Wij kijken niet naar regeltjes, naar onderzoeken die door anderen allang weer weerlegd zijn, maar kijken naar wat ONS kind ( in dit geval onze kinderen nodig hadden)

Doping gebruik je om over te presteren, Ritaling gebruik je om weer tot jezelf te kunnen komen.
Maar ben erg blij dat jij geen kind heeft wat hierin iets afwijkt of waar extra hulp bij ingezet moet worden.
 
Quote
RE: Gebruik Ritalin bij ADHD-kinderen vervie
Mamsie  schreef op: 04-07-2014 12:45:10
Ze is DIt jaar nog etest met het verschil van verbaal en performaal. maar goed z eht wel verzinnen volgens jou???????

Lia is overigens vorige maand nog getest met vrbaal en perfomaal in een andere instelling, maar zal ook wel niet kloppen....
 
Quote
RE: Gebruik Ritalin bij ADHD-kinderen vervie
Mama V Jurre,stijn,j
oris
  schreef op: 04-07-2014 12:45:50
kinderen moeten veel ste veel indeze tijd dat is 1 punt. en ik ben het er volledig meeeens dat het tegenwoordig veel ste snel wordt gegeven maar vaak wordt het door school dan eigelijk als het ware opgedwongen. 
wat ik wel wil zeggen als stijn geen medikanet inneemt dan kan ik hem intern laten opnemen nu is het al heel moeilijk laat staan zonder 
 
Quote
RE: Gebruik Ritalin bij ADHD-kinderen vervie
Caithy  schreef op: 04-07-2014 12:47:49

Quote Marja:
mooi omschreven. Je hebt een groot punt! 

maar kinderen laten zich niet vergelijken. Bovendien heb jij de luxe van een plattelandsschool met kleinere klassen en veel ruimte, groen. Dat is dys alweer niet te vergelijken met een stadse klas van 30 kinderen en een betonnen speelruimte. 

fijn dat het bij jou op deze manier wel lukt!



Kinderen laten zich niet vergelijken omdat de kinderen anders opgevoed worden, ze zijn brutaler en vragen meer, willen vanalles weten. Er zijn minder grenzen en minder respect.

Hier ook een dorp, maarre betonnen speelplaats hoor en de klas bestaat uit 32 kids.... 
 
Quote
RE: Gebruik Ritalin bij ADHD-kinderen vervie
Boterbloem  schreef op: 04-07-2014 12:47:49

Quote kees:
Boter, jij bedoelt denk ik meer: je pakt het gevolg aan, maar is het niet beter bij de oorzaak te beginnen?



Deels inderdaad wel. Er is zoveel meer, maar het lijkt soms een middel vanuit gemak. 

Vind het met doping geen vergelijking inderdaad... Sommige kinderen hebben het nodig om te kunnen functioneren, je hebt geen doping nodig om te kunnen functioneren.


Alleen functioneren heel veel kinderen ook zonder ritalin, met aanpassingen in de omgeving (je hebt nog steeds ADHD, maar geen medicijnen nodig). En dat is vaak wanneer ze klein zijn nog makkelijker als wanneer ze groter worden.
Maar dan moet de omgeving inderdaad meewerken, moeten ouders er veel tijd in willen steken en moet er hulp aan de zijlijn staan.

Kijk, als ik lees van Noa, dan denk iK; dan zijn de opties op. MAAR punt is wel dat veel kinderen niet zo zijn.


Als het (tijdelijk) nodig is om dingen aangeleer te krijgen, wat zonder niet lukt, dan is het mijns inziens een goede optie. Want je bent er al achter dat het zonder echt niet lukt, en kun je dit proberen, of het daardoor wel lukt.

Maar soms is er de diagnose en binnen no time al medicijnen, en (en dat vind ik het ergste) soms medicijnen zonder verdere begeleiding! Dat vind ik dus ongelooflijk. Geen orthopedagoog waar ze eerst naartoe moeten voor begeleiding, gewoon medicijnen en klaar...

 
Quote
RE: Gebruik Ritalin bij ADHD-kinderen vervie
M&j  schreef op: 04-07-2014 12:55:06

Quote Alice:
En het is de maatschappij die ophef maakt over een faalmoment. Dat is aangeleerd gedrag. 

Sorry, niets van wat je zegt, overtuigt mij. Het performaal/verbaal schijnt niets te kloppen (http://www.edu-en-ik.nl/publicaties/van-wisc-iii-naar-wisc-v/) 

Moet nu weg, dus kan niet uitgebreid meer reageren. 





Nee, niet de maatsschappij maakt er ophef over.

Mijn zoon lijdt er onder dat hij slecht kan lezen, niet mee komt met taal en daardoor zich slecht schriftelijk kan uiten, dat hij moeite heeft met spreken en vertellen, dat hij vergeet aan zijn taak te beginnen op school en niet geordend kan werken.  Hij snapt niet waarom andere kinderen hem niet begrijpen als hij zomaar ineens een ander spelletje gaat doen, of dwars door het verhaal van anderen praat. Hij lijdt eronder dat door zijn impulsiviteit, voor hem belangrijke dingen stuk gaan. Hij lijdt er ook onder dat hij nooit iets afkan maken op de manier dat hij wil, hij komt nauwelijks toe aan spelen, tekenen, of iets anders creatiefs want hij gaat altijd van de hak op de tak.

 
Quote
RE: Gebruik Ritalin bij ADHD-kinderen vervie
Mamsie  schreef op: 04-07-2014 13:02:09
Sorry Alice je maakt me erg kwaad, want door mensen zoals jij worden kinderen met ritalin niet geaccepteerd, en worden wij afgeschildert als ouders die de kinderen maar rustig willen houden.

Jij basseert je op 1 onderzoek waarbij je vind dat er geen verschil meer moet zijn in verbaal/perfomaal.
Terwijl veel onderzoeken er juist op wijzen dat het van belang is te weten wat het verschil is.

Noa heeft een kloof van 35 punten, 2% van de wereldbevolking heeft dat ( gemeten)
en het heeft nog al wat gevolgen....

Meestal hebben mensen met een zgn kloof een hoger verbaal IQ  en een lager performaal IQ, dat heet een Vp kloof. Soms is dat andersom, dan heet het een Pv kloof.


Kinderen met een groot verschil kunnen last hebben van een laag zelfbeeld. Dat kan komen doordat je steeds opnieuw niet kunt uitvoeren wat je in je hoofd bedenkt. Dat voelt onmachtig en je kunt er onzeker van worden.


Het kan ook zijn dat je vergeetachtig bent. Soms denk je dan dat je iets gedaan hebt omdat je er aan dacht. Alleen ben je vergeten het ook echt te doen.


Sommige kinderen zijn bang om iets nieuws te doen omdat ze niet zeker weten of ze het wel kunnen.


Soms zijn kinderen ook niet meer in staat om in actie te komen. ze lijken de moed te hebben opgegeven. Als dat ernstig wordt heet dat apathisch zijn.


Door alle spanningen die dit oplevert kan het zijn dat je tics ontwikkelt. je krijgt een soort zenuwtrekje, of je gaat stotteren, je oog knippert steeds.


Het kan ook zijn dat je geen routine hebt in je dagelijkse handelingen, zoals het opruimen van je tas na schooltijd, de volgorde van dingen doen om naar bed te gaan enzovoort.


Na alle punten die ik nu genoemd heb, zal het je niet verbazen dat kinderen met een groot verschil, vaak chaotisch zijn.

Dit in combinatie met haar ADD bracht Noa tot een apatisch meisje wat de moed had opgegeven, waarin we 100.000 keer konden zeggen hoe trots we op haar waren, maar ze accepteerde het niet, kon de leraar haar de hele dag wel complimentjes geven, maar ze kwamen niet binnen.
Wij zijn in dit huis heel gestructureerd omdat er hier 3 ADD hebben. OOk dat was het probleem niet.
Rust en regelmaal was hier ook aan de orde, werken met pictogrammen, complimentjes, takenbalken. ach wat hebben we niet geprobeert....
Niets hielp en Noa werd alleen maar ongelukkiger en voelde zich continu falen, maar goed dat is aangeleed....
Nee Noa faalde in haar ogen ook. ze scoorde niet meer met korfbal, verloor continu de bal, haalde slechte cijfers op school, terwijl ze het wel snapte, vergat de hele dag door spullen, wat haar helemaal moedeloos maakte. Zij voelde zich de hele dag door falen.
En gelukkig komt daar niet ook nog een voor haar falen van blijven zitten bij.
Voor ons maakt het niet uit, als ze maar weer gelukkig zou zijn!

En nu na ongeveer 4 maanden ritalin, alleen maar de ochtend 5 mg hebben we een heel ander kind in huis.
resultaten die te meten zijn, maar het allerbelangrijkste een kind wat weer zingend door huis gaat! Een kind wat weer blij en gelukkig is, een kind wat weer orde in haar hoofd heeft, een kind die weer snapt hoe het leven werkt en daar heel blij van wordt.


En ik sluit niet uit dat ze het misschien in de toekomst niet meer nodig heeft.
In die zin is het helemaal niet verslavend, weekenden slikt ze niet en vakanties hoeft ook niet. Maar dat vind ze zelf te lang duren en wordt het weer chaos in haar hoofd

 
Quote
Navigatie
Vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | Volgende


Reageren op Gebruik Ritalin bij ADHD-kinderen vervie
Naam
Bericht