Menu
 

Topic:

Gebruik Ritalin bij ADHD-kinderen vervie

Boterbloem  schreef op: 04-07-2014 08:25:47

Gebruik Ritalin bij ADHD-kinderen verviervoudigd




Steeds vaker krijgen kinderen en jongeren met ADHD het geneesmiddel Ritalin voorgeschreven. Volgens de Gezondheidsraad is het gebruik van het middel de afgelopen jaren verviervoudigd en dat baart de raad zorgen.



Gebruik Ritalin bij ADHD-kinderen verviervoudigdFoto:  123RF

In 2013 gebruikte bijna 4,5 procent van de Nederlandse 4- tot en met 18-jarigen methylfenidaat, de werkzame stof in Ritalin. Ook kwamen in 2011 ongeveer tweemaal zoveel kinderen met ADHD-achtige problemen bij de huisarts als in 2002.


Maar niet alle kinderen die voldoen aan de criteria van ADHD zijn zonder meer gebaat bij een formele diagnose en behandeling met een geneesmiddel. ''Er moet veel meer gekeken worden naar wat zorgverleners, scholen en werkgevers kunnen doen om de problemen van jongeren het hoofd te bieden", schrijft de Gezondheidsraad in twee adviezen aan de staatssecretarissen van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.







Volgens de raad is de hulpvraag sterk gestegen door toegenomen prestatiedruk en afgenomen tolerantie van afwijkend gedrag. De geestelijke problemen die kinderen daardoor kunnen krijgen, worden al snel opgelost met medicatie. Op de korte termijn werkt die goed, maar die leidt wel tot bijwerkingen als slaapproblemen, nervositeit en hoofdpijn.


Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) deelt de zorgen van de Gezondheidsraad over het toegenomen medicijngebruik. ''We moeten heel alert zijn op die trend. Tenslotte weten we niet alles over de effecten van medicatie, zeker op lange termijn. Tegelijkertijd waak ik nadrukkelijk ook voor onderbehandeling. ADHD is gebaat bij professionele behandeling, zo nodig met medicijnen", aldus Van Rijn.


 


Door: Novum
 
Quote
Navigatie
Vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | Volgende
RE: Gebruik Ritalin bij ADHD-kinderen vervie
Boterbloem  schreef op: 04-07-2014 08:38:57

Ben blij dat het bestaat voor de kinderen die het nodig hebben.
Ongetwijfeld zal onze oudste er later ook aan moeten.

MAAR:

Ik sta ook echt te kijken van de blik op ritalin... Ouders die mij vragen: zou je het niet doen? Ze worden er zo rustig van, lekker voor henzelf (in veel gevallen zeker waar, maar je hoort ook veel gevallen waarbij dat helemaal niet zo prettig blijkt) en je hebt zelf wat meer rust (en de gevolgen van de medicijnen dan? Die geven mij geen rust...)

Er wordt zo makkelijk over gedacht! Maar wat doet het met de hersenen van de kinderen?? Waar ligt die grens (en die is er, daar ben ik van overtuigd) tussen dat ADHD meer schaadt dan de medicijnen?

Mijn zoon kan zich bijvoorbeeld niet concentreren, maar hij blijkt erg slim. Door aanpassing van de omgeving (zelf mogen aangeven ergens anders te willen werken EN geen normaal werk meer doen, maar een klein beetje pluswerk) schiet hij ineens omhoog met scores. 


Afspraak is: als je veel fouten hebt bij jou opdrachten moet je het andere huiswerk ook maken (desnoods na schooltijd of thuis), zo krijg je het onder de knie. Maar laat je met een paar opdrachten zien dat je het begrijpt dan is het goed.


Kind is dolgelukkig, want hij heeft zijn werk nu ook gewoon af! Hij presteert prima, en kan het ongeconcentreerde houden... Daarbij zouden veel kindren ook mee kunnen komen als er kansen lagen binnen het onderwijs in te spelen op deze concentratiestoornis...


Maar het lijkt wel dat medicijnen makkelijker zijn (is het voor nu natuurlijk ook) als aanpassingen te maken waardoor concentratie vergroot wordt...


Ik snap het verlangen ook wel van ouders, echt wel. Ik ben momenteel ook erg moe... Altijd alles moeten zeggen met douchen, doe je dat 1 keer niet (van de week bijvoorbeeld) en zeg je alleen maar: ga je maar douchen, dan is er een bodylotion kapot gevallen, een halve fles shampoo erdoor gewerkt voor bellenblaas en ligt er een laag zeep op de vloer omdat je dan lekker kan glijden... 
Zijn hoofd gaat dan met hem aan de haal en hij vergeet de rest om zich heen. Een lang leerproces wat hopelijk op den duur gaat landen, maar tot nu toem oet je echt zijn geweten zijn.
Het is niet leuk dat hij nog niet alleen met vriendjesm ag zwemmen in het zwembad (de rest mag het allemaal wel) omdat je niet weet wat hij ineens verzint te doen.
Ja, het is lastig dat hij om 6 uur al staat te springen, dat je hem amper rustig binnen kan houden, dat hij woedeuitbarstingen heeft waar je veel geduld voor moet hebben enzovoort...

MAAR: is dat de medicijnen waard? Mogen kinderen onploffen? Springen vanaf 's ochtends vroeg? Eens iets niet doen simpelweg omdat het voor hen nog niet vertrouwd is?

Laatst sprak ik er ook nog één, die het zo lekker vond en zelf zoveel meer rust had enzovoort... Problematiek was (zoals zij zei) niet zo erg als bij onze zoon, maar hij was nu lekker rustig... Dan denk ik: waarom?

Mijn zoon gebruikt wel een voedingssupplement, hij geeft zelf aan dat hij daardoor gelukkiger is in zijn hoofd. Binnenkort wil ik hem ook nog eens laten testen op eventuele tekorten in zijn lichaam, ik moet me daar nog een beetje op inlezen maar heb een stuk gelezen dat kinderen met ADHD vaak tekorten hadden van bepaalde dingen die je makkelijk (met voeding bijvoorbeeld) kunt toedienen.

Maar waar ligt die grens? Bij jou eigen rust? Bij de rust van het kind? Zal de omgeving zoals hier gesteld inderdaad meer moeten meewerken? Maar hoe zien ze het voor zich als overal bezuinigd wordt?


Dan is het een leuk plan, maar ze moeten er ook zelf wat voor geven ipv dingen af te schuiven...

School heeft hier hard meegewerkt, en het heeft nut. Niet alleen voor mijn zoon (zijn begeleider heeft school ook begeleid) maar ze passen het ook toe op andere kinderen met effect. Simpel, vrijwel kosteloos, grote resultaten.

Zou er minder ritalin nodig zijn als de omgeving meer accepteerde en zich aanpaste? Aanpaste in de zin dat er niet maar 1 weg is, maar meerdere wegen en dat kinderen met afwijking ook geaccepteerd worden?

Voor nu leer ik mijn kind zich aan te passen aan de maatschappij op die hoogte die nodig is. Hij moet er in functioneren. Maar veel dingen waarvan mensen zeggen: leer hem dat toch! daar ben ik al jaaaaaren mee bezig maar komt er gewoon niet in. Kan dat ook geaccepteerd worden? Of is dat te lastig?

 
Quote
RE: Gebruik Ritalin bij ADHD-kinderen vervie
Ma Dalton  schreef op: 04-07-2014 08:59:33
ik denk dat de grens er wel degelijk is, en dat je hem vaak als ouders WEL aanvoelt. Het kind van een vriendin van mij, mocht van haar moeder in de vakanties niet aan de Ritalin. In de beleving van de moeder was het ritalin een noodzakelijk kwaad omdat haar kind geen 3 minuten stil kan zitten zonder. Het daarmee zoveel onderwijs mist, dat het niet zonder gaat. Het is namelijk verder wel een heel leergierig kind. Nu is kind 12 en vraagt in de vakanties zelf om medicijnen.  Die rust dat ze NIET om 6 uur al een woedeaanval heeft.. dat is niet alleen goed voor haar moeder en de rest van het gezin. ( andere kinderen hebben OOK rechten) maar ook voor haarzelf, want nu ontwikkelt ze zelfvertrouwen. Ze ontwikkelt vriendschappen en ze ontwikkelt een gezond sociaal gedrag waar ze de rest van haar leven ook baadt bij heeft. Het meisje WIL zelf niet aldoor die drukte. inmiddels heeft ze heel goed door wat die medicijnen voor haar doen.

Ik denk dat soms diagnoses niet goed zijn of te snel zijn.Maar bij "echte" ADHD heb je gewoon een dis-balans in hoe je hersenen werken. En mensen met "echte" adhd doen als volwassenen zo vaak aan zelf- medicatie met drugs of alcohol dat ik denk dat het afwijzen van medicijnen voor die groep harstikke slecht is.

Anderzijds heeft mijn 6 jarige dit jaar aan het begin van het jaar verschrikkelijk gekloot. En dan ook echt.. Met hulp van school en een hele hoop beloning in huis ter ondersteuning van wat er op school gaande is, is hij van een probleemkind weer een "normaal" kind. Dat zijn kinderen waar toch ook snel medicijnen voor worden aangerukt. En dat is doodzonde.
Maar als ik eerlijk ben, ik heb zoveel artikelen gelezen toen wij zo met mijn mannetje tobden, als je na een maand of 3 met alle middellen van gedragsmodificatie etc geen verandering ziet dan hou je ook wel weinig over. Een kind wat uitvalt uit school heeft ook niet veel kansen op een goede toekomst in de maatschappij waarin we leven. En of die maatschappij dan wel of niet klopt, dat is dan weer een andere discussie.




 
Quote
RE: Gebruik Ritalin bij ADHD-kinderen vervie
Marja  schreef op: 04-07-2014 09:03:48
mooi omschreven. Je hebt een groot punt! 

maar kinderen laten zich niet vergelijken. Bovendien heb jij de luxe van een plattelandsschool met kleinere klassen en veel ruimte, groen. Dat is dys alweer niet te vergelijken met een stadse klas van 30 kinderen en een betonnen speelruimte. 

fijn dat het bij jou op deze manier wel lukt!
 
Quote
RE: Gebruik Ritalin bij ADHD-kinderen vervie
Soesjaa  schreef op: 04-07-2014 09:07:34
Ik zie het in de apotheek ook steeds vaker gaan, zelfs hele gezinnen die samen op de ritalin en/of concerta zitten. Dus echt vader en moeder en meerdere kinderen...
 
Quote
RE: Gebruik Ritalin bij ADHD-kinderen vervie
Boterbloem  schreef op: 04-07-2014 09:09:32

Quote Marja:
mooi omschreven. Je hebt een groot punt! 

maar kinderen laten zich niet vergelijken. Bovendien heb jij de luxe van een plattelandsschool met kleinere klassen en veel ruimte, groen. Dat is dys alweer niet te vergelijken met een stadse klas van 30 kinderen en een betonnen speelruimte. 

fijn dat het bij jou op deze manier wel lukt!



Bedoel je dat naar mij toe? Want hier gaan klassen ook over de 30, en hebben ze ook een betonnen speelruimte.
 
Quote
RE: Gebruik Ritalin bij ADHD-kinderen vervie
Ma Dalton  schreef op: 04-07-2014 09:11:12
soesja, verbaasd je dat? als het voor een deel een aangeboren hersenfunctie is die niet goed werkt? dan is het natuurlijk niet gek dat je dat van iemand erft.. en ook niet dat je sneller een partner opzoekt die zelf ook het een en ander heeft aan drukte aan zijn hoofd.. want die accepteerd jouw drukte en chaos waarschijnlijk ook sneller dan een ander die dat niet heeft..
 
Quote
RE: Gebruik Ritalin bij ADHD-kinderen vervie
Ania  schreef op: 04-07-2014 09:14:31
Van de andere kant wordt er zo wel snel een stempel gedrukt op kinderen waarvan een van de ouders (misschien) ADHD heeft...

Ons pleegdametje heeft een halfzus met ADHD (zij krijgt concerta), en vader zou volgens eigen zeggen ook ADHD hebben.
Als ik dan op het CB haar omschrijf als een heerlijke lieve maar ook drukke meid, beginnen ze direct te praten over ADHD en welke aangepaste scholen ze naartoe kan (ze is 3,5).

Ik vind het heel goed dat medicijnen als Ritalin en Concerta bestaan, maar er moet beter gekeken worden naar wie die medicijnen allemaal krijgen.
Ik ben het dus met Boterbloem eens, ik ga eerst kijken wat we aan omgeving, regels en b.v. ook voeding kunnen doen voordat we aan de bel zouden trekken.
 
Quote
RE: Gebruik Ritalin bij ADHD-kinderen vervie
Marie8  schreef op: 04-07-2014 09:15:58

Quote Soesjaa:
Ik zie het in de apotheek ook steeds vaker gaan, zelfs hele gezinnen die samen op de ritalin en/of concerta zitten. Dus echt vader en moeder en meerdere kinderen...



Logisch, want ADHD is erfelijk en de kans dat als je kind, broer, zus er zoveel baat bij heeft dat het bij jezelf ook werkt is groot.

Ik ben benieuwd of er later ook een onderzoek komt dat er veel minder ADHD ers verslaafd raken aan (soft)drugs en alcohol.
Zelfmedicatie is ook een bekend probleem bij adhders.

Ik ken veel kinderen die medicatie gebruiken, zowel Prive als in werk, maar geen ouder die er licht over denkt.
Verder vind ik het schoolsysteem sowieso niet meer passend bij deze tijd. Dus dat zou wat mij betreft sowieso bij verandering meer in kunnen spelen op kinderen die slechter kunnen concentreren, meer doe dingen nodig hebben of meer creativiteit zouden kunnen ontwikkelen. Er zitten hele mooie eigenschappen aan ADHD, zet ze in hun kracht.
 
Quote
RE: Gebruik Ritalin bij ADHD-kinderen vervie
Ingrid  schreef op: 04-07-2014 09:16:27
Mijn dochter krijgt sinds bijna 2 jaar ritalin. Ik hou er niet echt van maar ze heeft laten zien dat het met ritalin stukken beter gaat op school. . Ze krijgt ook best wel een lage dosering en eigenlijk moest ze 3 x per dag. Maar die om 5 uur vonden wij meer tegens dan voor. 1 tegen was dat de ritalin van 5 uur uitgewerkt was zodra ze moest slapen en dan kon ze niet in slaap komen. Nu ze die om 5 uur niet meer krijgt slaapt ze gewoon meteen in.
 
Quote
RE: Gebruik Ritalin bij ADHD-kinderen vervie
Soesjaa  schreef op: 04-07-2014 09:19:53
Ik verbaas mij erover dat 15 jaar geleden een enkeling het kreeg en nu we ladingen iedere dag afleveren en er hele gezinnen aan zitten...
 
Quote
RE: Gebruik Ritalin bij ADHD-kinderen vervie
Soesjaa  schreef op: 04-07-2014 09:21:56
We zien overigens ook steeds vaker dat vooral pubers er een handje van hebben 'meer' te gebruiken dan voorgeschreven.. Nouja ik kan beter zeggen het delen met vriendjes op school en soms zelfs verkopen..
 
Quote
RE: Gebruik Ritalin bij ADHD-kinderen vervie
Marja  schreef op: 04-07-2014 09:42:24
wie van jullie heeft het geprobeerd? om te voelen wat het effect is? 
ik wel.  Ik heb een Dex van een collega geprobeetd. Om beter dit soort discussies te kunnen begrijpen. En ja, ik werd productiever. 

adhd is niet nieuw, het is van alle tijden. Maar nu bestaat er iets om de kinderen te helpen, zonder dat ze zelfmedicatie zoeken, vroegtijds school verlaten en zich eenzaam en onbegrepen voelen. 
 
Quote
RE: Gebruik Ritalin bij ADHD-kinderen vervie
Alice  schreef op: 04-07-2014 09:42:46
Ik vind het geen graadmeter dat kinderen het aangeven zelf te willen, Ma Dalton. 
Een junk zal immers ook aangeven meer te willen. 

Ik denk dat ouders er heel hard op aangekeken worden (tegenwoordig) als hun kind niet doet wat verwacht wordt of als het zich steeds misdraagt. Tolerantie is ver te zoeken denk ik, iedereen heeft zn oordeel klaar. 
Ik kan begrijpen dat je dan begint aan deze maatschappelijk geaccepteerde tranquilizers. 

 
Quote
RE: Gebruik Ritalin bij ADHD-kinderen vervie
Marja  schreef op: 04-07-2014 09:44:49
op de havo, lang geleden, deden ze nog niet aan ritalin. dus halve klas vol blowers....
 
Quote
RE: Gebruik Ritalin bij ADHD-kinderen vervie
An  schreef op: 04-07-2014 09:46:48

Quote Soesjaa:
Ik verbaas mij erover dat 15 jaar geleden een enkeling het kreeg en nu we ladingen iedere dag afleveren en er hele gezinnen aan zitten...



Ik eigenlijk niet. De tijd is enorm aan het veranderen. Ik denk dat het in deze tijd voor veel mensen moeilijker is om met hun "anders zijn" om te gaan. Ik vind alles tegenwoordig veel gestrester dan vroeger.
 
Quote
RE: Gebruik Ritalin bij ADHD-kinderen vervie
Ma Dalton  schreef op: 04-07-2014 09:51:01
alice, het is juist GEEN tranquilizer. daarom werkt het ook zo anders op mensen die geen adhd hebben dan op mensen die het wel hebben. Het activeert juist een deel van de hersenen, wat bij mensen met adhd niet goed werkt. Mensen die geen adhd hebben worden er juist drukker van. Kinderen/ volwassenen met adhd doen het vaak bijvoorbeeld ook beter op veel caffeine..
zou je deze discussie over medicijnen en schizofenie ook zo voeren? vergelijken met een junk? als een kind aangeeft dat ze gewoon beter functioneerd met?
ik vind het erg kort door de bocht.
 
Quote
RE: Gebruik Ritalin bij ADHD-kinderen vervie
Ano  schreef op: 04-07-2014 09:51:34
praat eens met een volwassene met ADHD. mijn man heeft ADHD en slikt medicijnen. Het zorgt ervoor dat hij werk kan doen wat past bij zijn cognitieve niveau. Het zorgt ervoor dat zijn zelfvertrouwen is gegroeid. Het zorgt ervoor dat zijn inzet loont. Hij geeft zelf aan dat als hij dit als kind had geweten hem veel ellende bespaard was gebleven. Hij gunt ons kind ook de rust in zijn jeugd die hij nu zelf ervaart.


Aan de andere kant zie ik ook veel ondersteuners van kinderen (jeugdhulpverleners, leerkrachten) snel naar de ritalin grijpen voor het kind. Als er idd maar enige signalen zijn wordt er meteen een stikker geplakt. Kinderartsen die de diagnose geven nav een vragenlijst en een gesprekje met ouders snap ik echt niet. Juffen die vragen om een verhoging van dosering, zonder aanpassingen te doen aan eigen gedrag.... mijn nekharen gaan overeind...
Ook denk ik niet dat medicijnen de oplossing is, het is de start van een behandeling, daarna begint het echte werken pas, voor het kind en zijn omgeving.  
 
Quote
RE: Gebruik Ritalin bij ADHD-kinderen vervie
Ma Dalton  schreef op: 04-07-2014 09:52:33
nee hoor, vroeger belandde die groep gewoon in de goot.
en de acceptatie was niet van die mensen en hun gedrag, maar de acceptatie was dat die mensen in de goot belanden. laten we elkaar niet voor de gek houden. mensen zijn geen snik toleranter dan ze vroeger waren.
 
Quote
RE: Gebruik Ritalin bij ADHD-kinderen vervie
Ano  schreef op: 04-07-2014 09:54:51

Quote ma dalton:
nee hoor, vroeger belandde die groep gewoon in de goot.
en de acceptatie was niet van die mensen en hun gedrag, maar de acceptatie was dat die mensen in de goot belanden. laten we elkaar niet voor de gek houden. mensen zijn geen snik toleranter dan ze vroeger waren.



hihi bijna allemaal in de goot.... in ieder geval beduidend onder hun niveau...
 
Quote
RE: Gebruik Ritalin bij ADHD-kinderen vervie
Alice  schreef op: 04-07-2014 09:55:18
Ook ritalin werkt "verslavend"... er treedt gewenning op, dus logisch dat een kind er om blijft vragen. 
Valt niet voor niets onder de opiumwet. 



 
Quote
RE: Gebruik Ritalin bij ADHD-kinderen vervie
Soesjaa  schreef op: 04-07-2014 09:55:21
Als er zoveel mensen in de goot zijn beland als die hoeveelheid die ik nu allemaal Ritalin verstrek, kunnen ze wel hele dorpen voor die mensen oprichten.. dus dat geloof ik niet..
 
Quote
RE: Gebruik Ritalin bij ADHD-kinderen vervie
An  schreef op: 04-07-2014 09:57:49

Quote ma dalton:
nee hoor, vroeger belandde die groep gewoon in de goot.
en de acceptatie was niet van die mensen en hun gedrag, maar de acceptatie was dat die mensen in de goot belanden. laten we elkaar niet voor de gek houden. mensen zijn geen snik toleranter dan ze vroeger waren.



Ik bedoel dat het leven vroeger veel gestructureerder was dan nu. Er was meer duidelijkheid en minder chaos en dat scheelt al heel veel.
 
Quote
RE: Gebruik Ritalin bij ADHD-kinderen vervie
An  schreef op: 04-07-2014 09:58:42

Quote Soesjaa:
Als er zoveel mensen in de goot zijn beland als die hoeveelheid die ik nu allemaal Ritalin verstrek, kunnen ze wel hele dorpen voor die mensen oprichten.. dus dat geloof ik niet..



Precies, ik geloof dat ook niet.
 
Quote
RE: Gebruik Ritalin bij ADHD-kinderen vervie
Ma Dalton  schreef op: 04-07-2014 10:00:26
soesja? ken je de geschiedenis niet? dat hebben ze gewoon geprobeert. werkelijk, opvoeddorpen. Maar dat werkte ook niet.
Van die mooie werkhuizen met de namen arbeid adelt.. enzo. Is een heel sociaal project geweest.

verbaast me ook niet dat het verslavend is. het is een medicijn. En ik heb mijn uiterste best gedaan om het voor mijn zoon buiten de deur te houden. EN ben er blij om. het zou nooit het eerste moeten zijn waar je naar grijpt. Maar sinds ik me beter in ben gaan lezen is mijn standpunt wel heel flink gewijzigd.
 
Quote
RE: Gebruik Ritalin bij ADHD-kinderen vervie
Jen9  schreef op: 04-07-2014 10:00:34
Helaas, ik ken ze genoeg.. ouders die er licht over denken.... Zo jammer, want daardoor krijg je dit soort discussies en voelen mensen die het echt nodig hebben zich aangevallen.

Wat ik wel jammer vind is dat kinderen niet meer bijzonder mogen zijn op de 1 of andere manier....   dat er gelijk een stempel op gedrukt wordt.. dat gebeurt mijns inziens te vaak....

Een belandden ze vroger in de goot, dat vind ik echt zwaar overtrokken.. denk dat ze juist niet in de goot belanden.. Nu misschien wel meer vanwege de vreemde maatschappij van t moment...
 
Quote
RE: Gebruik Ritalin bij ADHD-kinderen vervie
Boterbloem  schreef op: 04-07-2014 10:01:02

Quote Marja:
wie van jullie heeft het geprobeerd? om te voelen wat het effect is? 
ik wel.  Ik heb een Dex van een collega geprobeetd. Om beter dit soort discussies te kunnen begrijpen. En ja, ik werd productiever. 

adhd is niet nieuw, het is van alle tijden. Maar nu bestaat er iets om de kinderen te helpen, zonder dat ze zelfmedicatie zoeken, vroegtijds school verlaten en zich eenzaam en onbegrepen voelen. 



Ik zou altijd op zoek gaan als het nodig is,
maar wat mij tegen houd is dat ritalin gewoon onder harddrugs valt... dat geef je niet zomaar voor rust. Er zijn zeker kinderen dieh et heel hard nodig hebben, maar wat ik bijvoorbeeldn iet begrijp is dat er kennelijk meer mogelijkheden zijn (met voedingssupplementen bijvoorbeeld) maar dat doktoren daar nooit over beginnen...

Ritalin is een allerlaatste optie, die sommigen inderdaad moeten aanpakken om te kunnen functioneren.

Maar ik geloof dat wanneer de omgeving zich aanpast er ook al veel kan veranderen.
 
Quote
RE: Gebruik Ritalin bij ADHD-kinderen vervie
Belske  schreef op: 04-07-2014 10:01:47

Quote Boterbloem:
Ik sta ook echt te kijken van de blik op ritalin... Ouders die mij vragen: zou je het niet doen? Ze worden er zo rustig van, lekker voor henzelf (in veel gevallen zeker waar, maar je hoort ook veel gevallen waarbij dat helemaal niet zo prettig blijkt) en je hebt zelf wat meer rust



Onze zoon is bijna 14 en heeft de diagnose adhd/ass sinds zijn 4de. Rond zijn 8ste is daar medicatie bijgekomen. Hij wordt er in ieder geval niét rustiger van, wel samenhangender. Krijgt hij zijn medicatie niet, en in de vakantie gebeurt dat al eens, dan gaat hij héél veel en héél druk ratelen, en geluiden maken. Dat vindt hij zelf niet leuk.
 
Quote
RE: Gebruik Ritalin bij ADHD-kinderen vervie
Boterbloem  schreef op: 04-07-2014 10:01:58

Quote marie8:
[...] Er zitten hele mooie eigenschappen aan ADHD, zet ze in hun kracht.



Mooi! zo mee eens!
 
Quote
RE: Gebruik Ritalin bij ADHD-kinderen vervie
Jen9  schreef op: 04-07-2014 10:02:43
En dat klopt helemaal... supermooie eigenschappen, die niet altijd teniet hoeven worden gedaan met medicatie... ;-) Want soms gebeurt dat.. doodzonde vind ik dat! 
 
Quote
RE: Gebruik Ritalin bij ADHD-kinderen vervie
Marja  schreef op: 04-07-2014 10:16:05
Boterbloem, probeer het zelf eens, om het effect van ritalin te ervaren. mijn zus heeft zich er ook tegen verzet. wilde haar kinderen ook zonder medicatie opvoeden. 
tot ze zich bedacht dat ze kinderen misschien enorm tekort doet. Dat haar principes leuk zijn, maar haar kinderen daar niets aan hebben als er medicatie is voor hun aandoening. 
 
Quote
Navigatie
Vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | Volgende


Reageren op Gebruik Ritalin bij ADHD-kinderen vervie
Naam
Bericht