Menu
 

Topic:

Verschil in IQ testen

Boukeliene  schreef op: 09-06-2014 06:36:37
In 2008 heeft mijn dochter een IQ test gehad met wisc III score 74 .  In 2011 hebben ze op school een test afgenomen via ndt daar kwam in eens een IQ uit van 89 . Ik vind het nog al een verschil. Wie kan mij vertellen hoe zo iets kan? 
 
Quote
Navigatie
RE: Verschil in IQ testen
Mamajenti  schreef op: 09-06-2014 07:35:05
Omdat een iq test een momentopname is en ze blijkbaar tussendoor heeft bijgeleerd

Een verschil in uitslagen van rond de tien punten kan simpel komen omdat iemand beter of slechter geconcentreerd is of andere afleiding wel of niet speelt. In jouw geval is het verschil iets groter, dus is ze iets meer richting gemiddeld niveau getrokken door alles wat ze geleerd heeft
 
Quote
RE: Verschil in IQ testen
Lot  schreef op: 09-06-2014 07:57:31
De NDT is niet te vergelijken met de WiSC, de WISC is veel betrouwbaarder. Bovendien is het verschil niet zgeroot. Bij de uitslag van de WISC heb je waarschijnlijk ook een betrouwbaarheidsinterval gekregen. Een kind heeft 95% kans om bij hertelt binnen dit interval te scoren, wat bij jouw dochter ook klopt. Inderdaad omdat een test een momentopname is, daarom geven ze die interval er bij.
 
Quote
RE: Verschil in IQ testen
Jen9  schreef op: 09-06-2014 08:12:29
Bij heel jonge kinderen heeft een IQ-test oha ook geen zin.. weet niet hoe oud ze bij de eerste was?
 
Quote
RE: Verschil in IQ testen
Lot  schreef op: 09-06-2014 08:26:11
Voor de WISC moet je minstens 6 zijn en op die leeftijd heeft een iq test wel degelijk zin (ik neem ze elke dag af ).
 
Quote
RE: Verschil in IQ testen
Anon  schreef op: 09-06-2014 08:42:53
Iq testen kunnen globaal met elkaar vergeleken worden maar niet 1 op 1. De ndt is meer om vast te stellen of je kind op zijn plek is op het praktijkonderwijs of vmbo. 

een iqtest is voor mij meer een indicatie van capaciteiten. De onderlinge subtesten in relatie met het dagelijks functioneren zegt mij veel meer over de mogelijkheden van een kind. Een simpel gemaakt voorbeeld: een kind met een vlotte babbel die in de hogere groep steeds meer moeite krijgt met de leerstof waarbij blijkt dat de verbale kant gemiddeld is maar die heel veel moeite heeft met de performale kant wordt overvraagd op school. Ze kan de opdracht wel begrijpen maar kan er niet naar handelen. (Ook dit kan je niet zomaar zeggen, maar ik bedoel aan te geven dat een iq een getal is wat je moet kunnen plaatsen in het dagelijks leven)

lang is trouwens beweerd dat iq een vast gegeven is. Dit blijkt niet het geval te zijn. Je iq kan toenemen. 
 
Quote
RE: Verschil in IQ testen
Lisje  schreef op: 09-06-2014 08:55:29
een iq test zegt mij ook niet zoveel (meer). Mijn dochter heeft een iq test gedaan, behaalde score 80 en zou moeilijk lerend zijn, op school haalt ze voor rekenen een cito score 4 en voor de rest alleen maar 1 en 2. Ze zit nu in groep 7 en heeft een voorlopig tl/havo advies. Bij haar speelt op spannende momenten een grote faalangst waardoor ze blokkeert. Hadden de afnemers van de iq test niet gezien, ze adviseerde SBO, waar ze ook een paar jaar heeft gezeten, maar is door haar resultaten teruggeplaatst.

Zoon heeft ook een iq test gehad scoorde tussen de 100 en 120, zit nu in groep 5, maar scoort onder de maat. Hij kan het wel zeggen ze, maar het komt er niet echt uit. Heeft pdd-nos.
 
Quote
RE: Verschil in IQ testen
Jen9  schreef op: 09-06-2014 12:09:50
Lot, de orthopedagogen waar ik mee werk nemen ze op die leeftijd liever nog niet af, omdat het nog geen zin zou hebben... haha..  En dan idd het verschil tussen 2 testen enorm is.... Schiet mij maar lek... ;-)
 
Quote
RE: Verschil in IQ testen
Mitch  schreef op: 09-06-2014 12:22:34

Ik vind het niet onlogisch dat er in 3 jaar tijd zo een verschil in iq testen zit.


Je bekijkt de wereld in die 3 jaar ineens behoorlijk anders, plus dat er in mijn ogen een verschil is wanneer je de test vanaf 6 jaar op je 7de of 10de doet.

 
Quote
RE: Verschil in IQ testen
Suus  schreef op: 09-06-2014 12:55:21
Mijn dochter is getest met 6 en 9, beide WISC, met groot verschil. Logisch gezien haar uitdrukkingsmogelijkheden op dat moment. Toch was de uitslag met 6 wel een goede indicatie, mijn zoon is daarom toch met 6 getest. Je kan niet boven je kunnen presteren dus zie ik het als ondergrens.
 
Quote
RE: Verschil in IQ testen
Ffzo  schreef op: 09-06-2014 13:55:05
Mijn zoon heeft bij zijn eerste iq test (SON) 55 gescoord. De laatste keer een wisc iq test en hij scoorde  89...

Ik geloof niet meer in testen bij te jonge kinderen. Mede door de test, zijn spraak/taal achterstand en zwakke motoriek is er lang een vertekend beeld geweest over onze zoon. Wij waren dus eigenwijze ouders. Het is echt geen hoogvlieger maar zeker wel leerbaar!
 
Quote
RE: Verschil in IQ testen
M&j  schreef op: 09-06-2014 14:04:15
De vriendin van mijn dochter heeft de wisc test in groep 7 gedaan en scoorde ergens rond de 80, ze zit nu op het gymnasium 
Ze heeft ook ADHD en is dyslectisch.


 
Quote
RE: Verschil in IQ testen
Mrtj  schreef op: 09-06-2014 14:23:50
De geldigheid van de test hangt af van de leeftijd van het kind, maar ook van de mate waarin de keuze voor het soort test en de wijze van afnemen is afgestemd op het kind.
 
Quote
RE: Verschil in IQ testen
Narim  schreef op: 09-06-2014 15:21:06
Ik weet niet wat een goede leeftijd is om te testen, maar wat ik wel weet: 
Des te vaker je een IQ-t test doet, des te hoger de uitslag 'tje IQ'. De test wordt dus steeds onbetrouwbaarder.
 
Quote
RE: Verschil in IQ testen
Monica Mv 2  schreef op: 09-06-2014 15:21:37
Mijn dochter heeft de wisc gehad toen ze net geen 6 was en toen ze 10 was. Zat maar 1 puntje verschil in

Mijn zoon een iq test toen hij 4 was. Weet niet uit mn hoofd welke en toen hij 7 was de wisc. Daar zat een mega verschil in. Veroorzaakt door zijn adhd en onzekerheid. De wisc had wel de uitslag die we Verwachtte.
 
Quote
RE: Verschil in IQ testen
Suus  schreef op: 09-06-2014 16:41:47
Waarom zou je IQ stijgen als je hem vaker doet? De referentiekaders groeien mee en er moet een minimale periode tussen zitten. Je kan sowieso verschillende testen niet met elkaar vergelijken.


 
Quote
RE: Verschil in IQ testen
K  schreef op: 09-06-2014 19:45:54
De SON is een test voor kinderen tot 6 jaar, voor kinderen die nog niet over schoolse vaardigheden vanaf groep 3 beschikken. Er is ook een SON voor oudere kinderen / volwassenen, dat dat is een andere versie, voor bijvoorbeeld mensen die de taal niet goed spreken /begrijpen (ander land van herkomst) Vanaf de WISC (vanaf 6jaar) geldt dat de instructies verbaal worden gegeven en dat er dus een minimaal begrip van de NLse taal moet zijn. Een IQ test mag niet vaker gedaan worden dan met twee jaar ertussen, zou je dat wel doen, dat kan het kind vragen nog herkennen en daardoor hoger scoren. 

@TO: ik zou meer waarde hechten aan de uitslag van de WISC. Maar ik zou ook een gesprek aangaan met de gedragsdeskundige die gekozen heeft om de NDT af te nemen, ik zou willen weten waarom voor deze test gekozen is en niet voor de meest gangbare. 
En wat zij zelf vinden van het verschil in uitslag en hoe zij dat interpreteren. Ik zou overigens ook een herhaling van de WISC willen laten doen, dan kun je een eventuele ontwikkeling op cognitief gebied op een juiste manier achterhalen omdat je dan twee dezelfde tests vergelijkt. 
Daarnaast is het belangrijk om te weten wat de reden is van het doen van deze testen, want IQ is niet alles. Als er problemen zijn thuis en/of op school en is sprake van een lager IQ (uitgaande van de WISC), dan loont het de moeite om ook het sociaal emotioneel niveau te testen met de ESSEON-R. En tot slot is het belangrijk om in beeld te hebben of er mogelijk sprake is van andere zaken als ADHD, ASS, dyslexie, dyscalculie, want deze zaken kunnen van invloed zijn op de manier waarop je de test afneemt. 
Vaak ontstaat dan een completer beeld en daarmee wordt het ook makkelijker om te kijken naar oplossingen bij de problemen die aanleiding zijn om de wereld van het testen te betreden. 

 
Quote
RE: Verschil in IQ testen
Boukeliene  schreef op: 09-06-2014 20:47:03
ze is nu 15 jaar . de laatste was  in 2011 en de andere in 2008  ik wil dus ook een nieuwe test vragen.en morgen stichting mee voor meer uitleg vragen
 
Quote
RE: Verschil in IQ testen
K  schreef op: 09-06-2014 21:30:34
Vanaf 16 jaar wordt meestal weer een andere test gebruikt, de WAIS (waar de WISC een kindervariant van is). Bij MEE kunnen ze zowel de Wisc als de Wais afnemen. Maar nogmaals, ik zou verdiepingsdiagnostiek laten doen als er problemen zijn waar je dochter in vastloopt. En dan zal MEE moeten doorverwijzen, dat doen ze doorgaans niet zelf. 
Veel succes!
 
Quote
Navigatie


Reageren op Verschil in IQ testen
Naam
Bericht