Menu
 

Topic:

rtl programma pesten

Marie8  schreef op: 06-04-2014 21:08:20
Zat nog even nieuwsuur terug te kijken, vind het wel een interessante discussie.

"http://nos.nl/embed/?id=v:632152&autoplay=1" frameborder="0" scrolling="no" allowfullscreen>

Weet niet of ik het goed vind dat zulke beelden worden uitgezonden.
Vraag me ook wel een beetje af of dit echt een oplossing biedt voor iemand die gepest wordt.
Anderzijds denk ik dat je juist met beeld anderen duidelijk kan maken dat hun gedrag niet kan (en de ouders).
 
Quote
Navigatie
RE: rtl programma pesten
Marie8  schreef op: 06-04-2014 21:09:59
Even kijken of dit gaat.
 
Quote
RE: rtl programma pesten
Inky69  schreef op: 06-04-2014 21:12:06
Ja dit was van de week ook bij RTL live.......ik weet ook nog niet goed wat ik ervan moet vinden. Er was 1 school die geen toestemming gaf voor uitzending en er ook niet over wilde praten. Dat is dan wel weer vreemd..........
 
Quote
RE: rtl programma pesten
Mrtj  schreef op: 06-04-2014 21:12:59
hihi, mijn spotter loopt bijna vast op het filmpje (blijft steeds opnieuw opstarten), dus ik probeer 'm zo even uit de spotter te krijgen

Ik vind de insteek van de programmamakers een ding; de insteek van school....
 
Quote
RE: rtl programma pesten
Boterbloem  schreef op: 06-04-2014 21:15:58

Gaat het om beelden waarin pesters zichtbaar zijn? Ik heb geen geluid op dit moment op de computer...

Zijn ze herkenbaar voor de omgeving?

Ik ben er absoluut niet voor om ze te laten zien. Vaak is er bij de pester zelf ook al een heel probleem. Vaak hebben zij het zelf moeilijk zat.

Heb jaren terug een gesprek gehad met iemand die mij verschrikkelijk gepest heeft. Bleek dat ze het zelf ook heel zwaar heeft gehad en ze ook nog een reputatie op moest houden. Kunnen volwassnenemakkelijk zeggen: tja, je hebt meer verstand, doe het niet... Maar het blijven kinderen en pubers. Dat werkt toch net even anders vaak...


 


Dus nooit pesters openbaar in beeld. Ook niet als het mijn eigen kinderen betreft die gepest worden.

 
Quote
RE: rtl programma pesten
Inky69  schreef op: 06-04-2014 21:18:06
Alleen diegene die gepest wordt is herkenbaar de pesters niet maarja.......je hoort wel de stemmen en ze zullen voor bekenden wel herkenbaar zijn, dus helemaal onherkenbaar zijn ze niet
 
Quote
RE: rtl programma pesten
Marie8  schreef op: 06-04-2014 21:18:08
De pesters worden geblurd maar zouden nog steeds wel duidelijk te herkennen zijn.
 
Quote
RE: rtl programma pesten
Minou  schreef op: 06-04-2014 21:18:31
Nou mijn pesters hadden het echt niet zwaar hoor, dat weet ik wel zeker. Was echt gevalletje karakter en ja de meelopers.


maar een voordeel van toen..er was geen internet
 
Quote
RE: rtl programma pesten
Boterbloem  schreef op: 06-04-2014 21:21:07
Minou, onderschat het niet...

Bij het meisje waar het in mijn geval om ging blijkt achteraf dat haar moeder psychisch labiel was. Is mij nooooooooooit opgevallen en mijn ouders eerder ook niet. Daarbij was ze popijopie en moest dat voor haar gevoel hoog houden (tja, puber he, niet onbegrijpelijk) maar bij het misnte of geringste wordt je ergens op afgerekend. 
Dat lijkt makkelijk, maar ik denk dat het verschrikkelijk is op die leeftijd..

Populair is lang niet zo leuk als dat we denken... Meeloper zegt eigenlijk ook al genoeg... Niet je eigen ding maar het gevoel hebben wel mee te moeten doen. Dat doe je niet omdat je zo stevig in je schoenen staat en zo zeker van jezelf bent.

 
Quote
RE: rtl programma pesten
Angelique  schreef op: 06-04-2014 21:22:40
a ik woon om de hoek van de school en dochter van beste rviendin zit daar 
het word erg zwart wit gebracht over hoe slecht deze school is maar is wel een vand e betere 

b gaan er hier dus geruchten dat de kinderen nogal hardhandig gedwongen zijn het beeld matriaal te kijken 


ik ben vroeger gepest 
als mijn moeder het maar in haar hoof had gehaald mij op te geven voor zon programma ik zou woest zijn ik zou heir dus niet aan mee werken never nooit neit ook nu niet meer 
ik ben heeeel bang dat t juist nu door alle puliciteit gaat escaleren de groep persters is nu nog groter door alle ophef en hij is nu meer de pispaal ooit 
ik hoop met heel mijn hart dat we niet binnkort bericht horen dat deze jongen van school weg is of nog erger 
 
Quote
RE: rtl programma pesten
Minou  schreef op: 06-04-2014 21:22:41
Lieffie, ik weet het zeker...


niet elke pester heeft een eeh ja, excuus..


 
Quote
RE: rtl programma pesten
Minou  schreef op: 06-04-2014 21:25:44
maarrrr...vergeven heb ik ze al lang hoor, alleen vergeten zal ik nooit

 
Quote
RE: rtl programma pesten
Katrientje  schreef op: 06-04-2014 21:32:18

Pesten is zoiets vreselijks, zoveel mensen nemen dit de rest voor hun leven mee! Het brengt zoveel teweeg, en de pester heeft er dikwijls geen weet meer van. 


Ik vind het niet iets voor op televisie, voor zowel de gepeste als wel de pester, er word toch op een bepaalde manier naar je gekeken denk, en ik weet niet of het de rest van je leven gaat achtervolgen. 


Er zou gekeken moeten worden naar oplossingen. Ik denk dat er serieuzer aangepakt moet gaan worden, de regels moeten veranderen waardoor er weer aangepakt MAG gaan worden. 


Maar ook pesters zijn mensen, heb alle mensen lief, vreselijke dingen die ze doen, die doen ze niet van zichzelf er is iets in hun wat hun daartoe drijft. Liefde zal ook bij hun zoveel kunnen veranderen. Als je geen liefde, respect en sociaal behaagelijk leven hebt kun je het ook niet geven, mensen die pesten hebben vaak ook een hele achtergrond. Leer ze wat liefde is, dat kan zoveel veranderen.


 


Moet denken aan een verhaal van afgelopen week:


Een oude vrouw had net haar tuin netjes gemaakt toen er 2 kinderen kwamen en de plantjes uit haar tuin trokken en op straat gooide aan belden en weg rende. De vrouw pakte de plantjes en deed ze weer terug en haar tuin was weer netjes. Ze bleef wachten achter de deur, en de jongens kwamen weer en ze wilde weer de plantjes uit haar tuin trekken en op straat gooien toen ze de deur open deed en naar buiten stapte en 1 van die jongens aan de arm pakte en zei: zo kom jij eens mee jongen, en jij ook tegen het andere ventje. Heel stil en angstig gingen ze mee naar binnen. Ze zei: ga maar eens even zitten daar en ze liep weg. Doe je ogen dicht tot ik zeg dat je ze open mag doen. Die jongens vreselijk bang deden hun ogen dicht. Ze kwam terug en ze legde bij allebei een rol snoep in de hand. En zei: doe je ogen maar open. En jullie kunnen gaan. De jongens liepen weg en zeiden tegen elkaar ben ik nou gek? Of is deze vrouw gek? De volgende dag ging 1 van die jongens naar deze vrouw en belde aan: bedankt mevrouw voor gisteren. En niet veel later ook de andere jongen om te bedanken. De volgende dag besloten de jongens samen naar haar toe te gaan en ze belde samen aan en zeide: mevrouw we vonden het zo lief dat u dat deed en dat u niet boos op ons was want wij waren echt heel naar voor u, als we ooit iets voor u kunnen doen moet u het maar zeggen! Deze vrouw gaf het tegenovergestelde van wat de jongens verdiende en bereikte daardoor dat ze goed en leuk met elkaar om konden gaan.

Vond dat zo'n mooi verhaal, wat ook een hele lieve wijze vrouw! Met liefde bereik je harten van mensen meer als met woede/frustratie en boosheid.

 
Quote
RE: rtl programma pesten
Marie8  schreef op: 06-04-2014 21:43:36
Ik vind sowieso media op dit moment wel gevaarlijk, dingen worden gedeeld, pesters worden op facebook opgezocht en bedreigd.
Anderzijds mis ik in deze discussie het belang van de jongen die gepest is. Blijkbaar was er nog geen echte oplossing gevonden om hem zich veilig te laten voelen, ondanks dat school aangeeft er al veel mee te hebben gedaan.
 
Quote
RE: rtl programma pesten
Jacquelien  schreef op: 06-04-2014 21:47:26
Het gaat me tever dat er stiekum gefilmd is en dat dat het dan via een programma voor heel Nederland zichtbaar is.
Pesters in kleine besloten groep confronteren met hun gedrag is denk ik niks mis mee, deze manier wel.

Maar weet niet of ik het goed heb meegekregen dat het inderdaad uitgezonden zou worden!
 
Quote
RE: rtl programma pesten
Monica Mv 2  schreef op: 06-04-2014 22:14:38
Mijn dochter wordt juist heel erg gepest. Ik zou er echt niet blij mee zijn als ze gefilmd wordt.

Niet voor de pesters maar de gepeste zelf is zo open op tv ook niet leuk. Word ze dan nagekeken in de stad, hee die word gepest op school.

Mijn dochter telt de dagen af dat ze van school af is en dat ze op het VO een nieuwe start kan maken.
 
Quote
RE: rtl programma pesten
Boterbloem  schreef op: 06-04-2014 22:25:08

Omdat pesters bescherming nodig hebben. Je maakt het niets beters als je dit er oko nog bovenop gooit. Gewoon een stukje psychologie. Als jou kind een pester wordt omdat hij meelopen toch belangrijker vind dat de straffen die mama geeft en de gesprekken die ze voert, heeft hij er meer aan beschermt te worden dan compleet kapot gemaakt te worden via de tv. Dan kun je beter hulp zoeken, dan hem zo neer te zetten. Want ook daar hebben ze dan voor altijd last van. ik zou niet eens raar op kijken als ze er zelfs in hun werk last mee kunnen krijgen later, alles is terug te vinden op het net en hoeveel werkgevers maken er nu al niet gebruik van.


En dat het brein van jongeren nog niet zo werkt als de onze moet geen reden zijn dat de rest van hun leven vergalt wordt.

Je moet er wat mee doen, absoluut. Maar zo op tv? Never nooit niet. Waarom de pester zo kapot maken, wat is het nut? Ben je precies hetzelfde bezig. Sowieso vraagi k me af of het goed is gepeste kinderen zo op tv neer te zetten... Wat voor gevolgen heeft dat?

 
Quote
RE: rtl programma pesten
Angelique  schreef op: 06-04-2014 22:28:27
de media gaat gewoon heel ver ik zie van sommige programmas de meerwaarde echt niet van in waarom moet tegen woordig alles maar op tv 
dit soort dingen horen daar nier hier komt ellende van 
 
Quote
RE: rtl programma pesten
Boterbloem  schreef op: 06-04-2014 22:32:39
Sis, ik zeg nog zo duidelijk: je moet er wat mee doen, absoluut. Hoe haal jij er dan uit dat ik bedoel dat je het maar moet laten gaan?
 
Quote
RE: rtl programma pesten
Boterbloem  schreef op: 06-04-2014 22:33:17
Dit soort programma's kun je vaak op reageren. Noem wat namen en je kunt ze altijd googlen.Daarvoor is geen beeld nodig.
 
Quote
RE: rtl programma pesten
Suus  schreef op: 06-04-2014 22:42:22
Hm... Nee... Pesten los je niet op door te pesten... Dat vind ik zo,N programma. Kinderen openlijk voor lul gezet door volwassenen
 
Quote
RE: rtl programma pesten
Boterbloem  schreef op: 06-04-2014 22:54:33

Dus dan moeten de we programmamakers ook weer het leven zuur maken door hun pestgedrag omdat zij het leven van deze kinderen weer kapot maken? En wie is daarna de volgende?

Pesten kan aangepakt worden, alleen wordt het vaak niet actief aangepakt. Maar hun leven vergallen is zo ontzettend niet de manier. 

Sis, heb je je wel eens verdiept in de hersens van kinderen en tieners? Hier zijn heel verklaarbare dingen voor... En vanuit die kennis zouden scholen en ouders samen de schouders eronder moeten zetten.


Niet een televisieprogramma

 
Quote
RE: rtl programma pesten
Angelique  schreef op: 06-04-2014 22:58:01
idd ben eens met suus en boter 
is gewoon neit DE manier de media zorgt voor meer ellende in heel veel situaties 
dit kan je ook anders doen maar neit voor tv das olie op vuur gooien 
 
Quote
RE: rtl programma pesten
Ans Mv J.k.d  schreef op: 06-04-2014 23:11:16
Het begind gewoon al in de kleuterklas inplaats van al kleuters woorden te leren en leren schrijven leer kinderen sociale vaardigheden! Je moet dingen verkomen, laat sociale lessen de hoofdkern zijn op scholen dan bereiken we in de maatschapij veel meer.

Ik weet niet verder wat ik van dit programma moet denken ene kant denk goed als de directie het in gaat zien hoe er wordt gepest, maar moet die beelden dan ook uitgezonden worden? Je kan ook met acteurs werken! Dan weet niemand meer over wie het gaat maar misschien raakt het de pesters dan ook wel?
 
Quote
RE: rtl programma pesten
Liefje  schreef op: 07-04-2014 01:08:53
Ik zou niet blij zijn als mijn kind op tv komt maar de dag dat ik erachter kom dat mijn kind pest was dat ook de laatste dag 
Dus nee ik vind t ook niet erg want er is al genoeg gedaan dus hoe die hersens ook werken ze weten precies waar ze mee bezig zijn
 
Quote
RE: rtl programma pesten
Belske  schreef op: 07-04-2014 08:12:57
Ik ben op mijn 18de weggebleven uit het uitgaansleven omdat ik ook daar geviseerd werd, uitgescholden en bedreigd. En dat omdat ik niet met de vriend van de pester naar buiten wilde om te gaan vrijen...
Ik loop op mijn 48ste nog steeds een straatje om als ik de pester tegenkom die mijn jeugd heeft getekend.
En die kerel is niét zielig. Toen niet en nu nog niet.
 
Quote
RE: rtl programma pesten
Monica Mv 2  schreef op: 07-04-2014 08:28:32
Ik begrijp beide kanten, die van Sis maar ook die van Suus en boter.

Waarom moet de media hierbij??

En Sis begrijp ik ook wel, ik vraag me ook wel eens af wat het gepest worden voor invloed heeft heeft op het verdere leven van Kirsten en of ze niet juist extra snel depressief wordt.

Toen zich pas geleden een meisje van 12 uit Maarheeze voor de trein gooide omdat ze zo gepest is geworden, toen ben ik zo erg geschrokken. In diezelfde week werd mijn dochter bespuugd en geslagen en de meester deed niks!!! Want het was buiten schooltij gebeurd. Potverdorie, het waren allemaal jongens uit haar klas. Toen ik na 4 dagen zei, tis nu kiezen of delen, je bespreekt dit in de klas of ik grijp die kinderen op een onbewaakt ogenblik toen kon meneer het inene bespreken in de klas.

En waarom moet ik als moeder zo tekeer op school, omdat de moeders van de pesters de handen voor de ogen stoppen en zeggen, mijn kind, neeeeee mijn kind doet niks, dat ligt aan jouw kind. Nou heeft mijn kind behoorlijk dr mondje bij en dat ze er eens een klap voor krijgt kan ik nog wel inkomen. Maar haar opwachten en dan met een paar jongens haar trappen en bespugen, dat ging mijn 10 stappen te ver.

Ik heb de leraar vorige week verteld dat als dit nog eens voorkomt ik verdere stappen onderneem, of ik bel de politie met de vraag om voorlichting te gaan geven, met het meisje wat in Weert op school zat in hun achterhoofd, of ik bel de schoolinspectie wat ik hiermee moet.

De pesters zien alleen maar lol en heel veel ouders willen het niet zien.

Of de media daarbij betrokken moet worden, nee dat heeft absoluut niet mijn voorkeur en ik hoop echt dat er nooit een camera op mijn dochter gericht staat.
 
Quote
RE: rtl programma pesten
Monica Mv 2  schreef op: 07-04-2014 08:29:36
Moet wel even zeggen, mijn dochter word al vanaf groep 1 gepest, en het ging al bijna een jaar goed, het pesten is weer iets van de laatste maand
 
Quote
RE: rtl programma pesten
Boterbloem  schreef op: 07-04-2014 08:33:16

Daarom zouden mensen die nog zo boos zijn deze beslissingen niet mogen nemen.

Als het niet uitmaakt hoe de hersenen werken zouden we ons ook niet druk moeten maken over drugs, alcohol, keuzes over werk en of je gaat spijbelen. Ze weten allemaal hoe het zit, dus ze kunnen perfecte keuzes maken...

Helaas werkt het zo niet en moeten we er toch rekening meeh ouden. We kunnen heel stoer zeggen dat dat niet uitmaakt, maar dan doe je je eigen en andere kinderen tekort. Juist met zo'n houding (dat je niet meegaat in hoe hersenen werken) werk je tegen je kind. Als je meer van ze verwacht dan ze kunnen.
Juist hierin zou je ze moeten begeleiden. Hoe hun hersenen werken (het is belangrijk om mee tel open voor velen) maar wat de gevolgen zijn enzovoort. Je wilt erbij horen, maar wat is de prijs voor anderen. Daar zouden wij als ouders actiever in moeten zijn.

En dan vind ik de verhalen heel erg over het gepest zijn, ik kan er zelf over meepraten ben echt oneindig gepest tot in het extreme en dat zelfs mijn eigen ouders mij niet meer geloofden. Toch nu ik snap hoe die hersenen werken snap ik ook de andere kant. Door gesprekken snap ik dat ook zij er echt last van hebben nu (meer dan ik dat heb, zij hebben het anderen aangedaan en een aantal hebben nu zelf kinderen).

Ans, wat ben ik het ontzettend met je eens dat die letters eerst wel weg mogen en er veel meer sociale vaardigheidstraining moet zijn. Toen ik stageliep op school hadden ze elke middag na de pauze een kwartier sociale vaardigheidslessen op die school, de sfeer was daar zo fijn! 15 minuutjes per dag, elke keer een ander onderwerp en was er wat op het plein gebeurd dan werd het direct uitgesproken...


Maar goed, we moeten de lessen volstampen met andere kennis die zo belangrijk zou zijn (maar die we later deels vergeten zijn). Zo jammer!

 
Quote
RE: rtl programma pesten
Sjiraf  schreef op: 07-04-2014 09:34:05
Ik begrijp de opzet van het programma wel, want juist door verborgen camera's te gebruiken is de echte realiteit in beeld. Wel vind ik het vreemd dat ze geen toestemming hebben gevraagd aan de school. Dan hadden ze wellicht meer kunnen bereiken. Pesters in beeld zetten daar zit ik niet mee. Ze weten ondertussen maar al te goed dat pesten niet hoort. Dan moeten ze er maar bij nadenken voordat ze iemand pesten of in meeloopgedrag iriteren. Zijn ze in beeld gebracht op negatieve manier....dan zou het wel weer oke zijn dat ze hun zegje naderhand kunnen doen. Wellicht leren ze van de beelden en worden ze geconfronteerd met een persoon die ze niet in zichzelf herkennen? Kan ook weer voor een ommekeer zorgen. En waarom via de media? Omdat dit veel wordt bekeken, gedeeld en er dagelijks over gesproken wordt. Een school zou er alles aan moeten doen om pestgedrag te vermijden......
 
Quote
RE: rtl programma pesten
Mitch  schreef op: 07-04-2014 09:36:56
Ik heb niet alle reacties gelezen, maar de maker van het programma was laatst in een praatshow.
ALLE partijen worden toestemming gevraagd om het uit te zenden, de gepeste maar ook de kindjes die pesten de ouders geven allemaal toestemming.
Het is niet zo dat het stiekem gefilmt en uitgezonden word, ja stiekem gefilmd wel natuurlijk, maar dat lijkt mij logisch.

Ik vind het een hele goede zaak dat die pesters geconfronteerd worden met wat ze een ander aandoen, ik hoop dat ze zich er enorm!! slecht door voelen!
Mijn man zei al dat het pesten vroeger niet zo erg was als nu, maar dat was wel zo, nu word het alleen meer in het nieuws gebracht, en persoonlijk vind ik dat school hier in de eerste plaats mee hoort om te gaan liefst in combinatie met de ouders.

Maar als mijn kind zo vreselijk doodongelukkig zou zijn van het pesten, had ik hem zeker weten aan zo een programma mee laten doen!
ALLEs om ervoor te zorgen dat je kind zich niet meer zo verschrikkelijk alleen voelt!
 
Quote
Navigatie


Reageren op rtl programma pesten
Naam
Bericht