Menu
 

Topic:

najaarskleuter: 1,5 ogf 2,5 jr kleuteren

Jill1234  schreef op: 29-01-2014 11:49:26
Hoi,
Onze jongste is een decemberkind en is nu 5.
Officieel zit hij in groep 1. Hij zit op een school waarbij 99 van de 100 najaarskinderen 2,5 jaar kleuteren (en dus niet 1,5)
Hij heeft de cito van groep 1 in juni , toen hij dus 4,5 was bijna foutloos gedaan (rekenen en taal A+)
Juf heeft hem deze maand laten meedoen met de cito van groep 2. Ook weer rekenen en taal A+

Volgende week heb ik een gesprek op school en ik ben benieuwd naar ervaringsverhalen: heb je zelf een najaarskind en hebben jullie hem of haar 1,5 of 2,5 jaar laten kleuteren en wat zijn jullie bevindingen daaromtrent?

Het is een slim ventje, leert zichzelf nu ook lezen (bezig met kern 3 van groep 3), maar het is ook nog echt een kleuter die graag speelt. Ik vind het zo moeilijk....

Ben benieuwd naar ervaringsverhalen!
 
Quote
Navigatie
Vorige | 1 | 2 | 3 | Volgende
RE: najaarskleuter: 1,5 ogf 2,5 jr kleuteren
Anon  schreef op: 30-01-2014 06:40:57
In de wet staat er niks over hoe vaak je mag zitten blijven. Wat de inspectie zegt is niet belangrijk, het gaat om wat heeft dit kind nodig.....

Even voor de duidelijkheid, in de wet staat dat een school er naar moet streven een kind een doorgaande lijn te bieden in gemiddeld 8 jaar. Verder moet een kind van school af in het jaar dat het 14 wordt. Een december kind wat 2,5 jaar kleutert wordt 12 in groep 8 en mag van de wet dus nog 2 keer blijven zitten, een augustus kind trouwens ook...belangrijker is om naar de doorgaande lijn te kijken, want sec blijven zitten zonder aanpassingen mag weer niet, want dat is geen doorgaande lijn.
Als een vo school een kind een reden afwijst wil je als ouder toch ook niet je kind daar naar toe laten gaan.dat is selcteren aan de poort en in mijn ogen erg kortzichtig. Helaas heb ik ook scholen meegemaakt die selecteren op postcode, ook zoiets belachelijks...(afwijzen ivm sociale achterstandwijken bedoel ik dan)
 
Quote
RE: najaarskleuter: 1,5 ogf 2,5 jr kleuteren
Son  schreef op: 30-01-2014 07:10:27

Quote jill1234:
Son: heb je het antwoord in de link wel gelezen? Daar zegt de inspectie letterlijk geen onderscheid te makken tussen doubleren in groep1/2 of groep 3 t/m8
En ja, ik heb moeite met doubleren als dat niet nodig is...



JIJ ?hebt moeite met doubleren ?
Misschien handiger om naar je kind te kijken ..
Als je kind gelukkig en beter wordt van doorstromen, vooral doen.
Maar als blijkt dat doubleren beter is..... slik die drol dan door en doe wat beter is voor het kind
 
Quote
RE: najaarskleuter: 1,5 ogf 2,5 jr kleuteren
M&j  schreef op: 30-01-2014 08:34:53

Quote jill1234:
Dank voor alle reacties! Ik heb volgende week gesprek met de juf, ik wacht af.
Zoon geeft zelf aan dat hij de werkjes allemaal te makkelijk vindt en dat hij het spelen te lang vindt duren (teveel spelen) en dat hij wil lezen en rekenen.

Over dat doubleren: er zijn middelbare scholen die een kind om die reden niet aannemen (ik ben docent in het voortgezet onderwijs). Ik heb het dan natuurlijk met name over het vwo.




Er zullen vast scholen zijn die uit zo veel leerlingen kunnen kiezen dat ze op de meest idiote dingen kunnen selecteren, ik ken ze niet maar er zal er vast wel één zijn (ik ben nu heel benieuwd welke). Echter verreweg de meeste scholen hebben met krimp te maken en moeten dus heel erg hun best doen om voldoende leerlingen binnen te krijgen. Het schooladvies, dat is bepalend. Nogmaals, de beste vriendin van mijn dochter is een najaarsleerling die ruim  2 1/2 jaar over de kleuterklassen heeft gedaan, in groep 4 is blijven zitten en nu tweetalig gymnasium doet. Mijn dochter doet vwo zelfs met een havo advies, en er is nooit geinformeerd naar de onderbouw periode van haar.
 
Quote
RE: najaarskleuter: 1,5 ogf 2,5 jr kleuteren
M&j  schreef op: 30-01-2014 08:51:53

Quote jill1234:
mmm, even gegoogled.....kleuterverlenging is echt blijven zitten: zie hier het antwoord van de inspectie. Heeft niks te maken met teldatum:

Zie antwoord vraag 2:

http://archief.ouders.nl/ ... nging_temet_inspectie.pdf



Deze brief heeft idd niets te maken met de teldatum maar met de overgang van groep 2 naar groep 3, en dat is wat anders.

De teldatum bepaald wanneer een kind in groep 1 start, op onze school, en scholen in deze streek, starten alle kinderen geboren na 1 oktober officieel in groep 1 op 1 augustus na hun vierde verjaardag, op sommige scholen is dat voor kinderen geboren na 1 januari. Vandaar dat de kinderen hier 2 1/2 jaar kunnen kleuteren.


 
Quote
RE: najaarskleuter: 1,5 ogf 2,5 jr kleuteren
M&j  schreef op: 30-01-2014 09:02:48
In nederland heeft een kind recht op 8 aaneengeloten schooljaren , lopend van 1 augustus tot 31 juli, primair onderwijs met een doorgaande leerlijn. Zoals anon ook al schreef.


 
Quote
RE: najaarskleuter: 1,5 ogf 2,5 jr kleuteren
Orange  schreef op: 30-01-2014 09:05:25

Leren lezen en rekenen. In een groep drie aangeleerd op veel verschillende manieren is voor véél kinderen ook spelen.
Niet elk kind wordt gelukkig van een poppenhoek. En de werkjes in groep twee zijn voor voorlopende kinderen nou niet echt van een hoog niveau.
Mijn zoon vind het echt niks in groep 2, doodongelukkig. Mijn dochter heeft twee en een half jaar gekleurtert. Zij vond school prima, scoorde alleen A's (dus alles te simpel) maar dan is het laatste half jaar ook haar echt too much poppenhoek.
Kijk naar je kind om je beslissing te maken. Elk kind is anders. Maar ga er niet zomaar vanuit dat 2,5 jaar kleuteren goed is want ze moeten nog zoveel leren blabla...

 
Quote
RE: najaarskleuter: 1,5 ogf 2,5 jr kleuteren
Son  schreef op: 30-01-2014 09:08:29
Dus jij denkt dat kleuters de hele dag in de poppenhoek zitten
Maar daar gaat t niet om. Het is al duidelijk dat t per kind verschilt en de ouder en de leerkracht echt specifiek naar het kind moet kijken.. En wat de doorslag dan geeft...tsja, ik hoop toch echt het beste belang vh kind
 
Quote
RE: najaarskleuter: 1,5 ogf 2,5 jr kleuteren
Mama_anja  schreef op: 30-01-2014 09:10:03
ze moeten niets hoor toen wij onze dochter van nu vier aan melden en langs scholen gingen om te kijken waar ze terrecht zou komen werd er ge zegd kunnen ze sociaal emotioneel mee naar groep 2 dan gaan ze doen ze dat niet is er niets aan de hand 
en wat maakt het uit 
ik zie als je kind na oktober is en sociaal emotioneel niet mee kan komen en ook evnetueel nog te speels is laat hem of haar nog maar een jaar mee draaien als dit nodig is dan zal de school op leer niveau wel extra aan gaan bieden en blijkt het later toch nog te makkelijk te worden laat ze dan eventueel door schuiven naar de volgende groep
 
Quote
RE: najaarskleuter: 1,5 ogf 2,5 jr kleuteren
Senna  schreef op: 30-01-2014 09:23:58
Orange, nu verander je je mening en zeg je dat je naar het kind moet kijken.
En dat ben ik helemaal met je eens, dat is het belangrijkst!

Yenthe wordt niet gelukkig van spelen, sterker nog, ze vindt het heel moeilijk om te spelen en leert liever. Maar dat spelen is ook belangrijk, voor kleuters belangrijker dan leren lez, schrijven en rekenen.
Wij hebben hier de omgekeerde wereld. Thuis leert ze, op school speelt ze.
Groep 3 zou ze aankunnen qua leervermogen, zeker weten. Ze zou ws voorlopen op klasgenootjes. Maar dat spelen is voor nu belangrijker en daarom zit zij op haar plek in groep 2.
Ik denk dat velen onderschatten hoe belangrijk de kleutergroepen zijn.
 
Quote
RE: najaarskleuter: 1,5 ogf 2,5 jr kleuteren
Jill1234  schreef op: 30-01-2014 12:52:53

Quote son:
[...] JIJ ?hebt moeite met doubleren ? Misschien handiger om naar je kind te kijken .. Als je kind gelukkig en beter wordt van doorstromen, vooral doen. Maar als blijkt dat doubleren beter is..... slik die drol dan door en doe wat beter is voor het kind



Ik heb moeite met doubleren al dat niet nodig is! Tuurlijk is doubleren goed voor een kind als het niet goed meekomt, maar dat is bij zoon niet aan de orde. Hij komt heel goed mee, wil zelf graag naar 3 en heeft veel vriendjes , zowel in 1 als in 2.
Dus tja, daarom zet ik vraagtekens bij het beleid van school, zeker omdat er officieel al lang geen 1 oktober grens meer is. Ben ik nou zo raar?
 
Quote
RE: najaarskleuter: 1,5 ogf 2,5 jr kleuteren
Jolanda1974  schreef op: 30-01-2014 12:55:52
Waarom heb je voor deze school gekozen? of is het beleid ineens veranderd?
 
Quote
RE: najaarskleuter: 1,5 ogf 2,5 jr kleuteren
Jill1234  schreef op: 30-01-2014 12:57:43
Jolanda: ik kende het beleid niet, staat niks van de in schoolgids Bovendien: enige school in de wijk.
Maar ik loop op de zaken vooruit: volgende week gesprek met juf en ik denk dat ze zal zeggen dat hij door gaat naar 3. Zou echt niet weten wat hij nog moet in 2.
 
Quote
RE: najaarskleuter: 1,5 ogf 2,5 jr kleuteren
Xxx  schreef op: 30-01-2014 13:08:42
Ik vind het zo mooi om te lezen dat iedereen het kleuterverlenging noemt.

op de school waar ik werkte en op de school waar mijn zoon zit noemen ze 1,5 jaar kleuteren (okt/dcec Kinderen)...... Vervroegd doorstromen.
2,5 jaar kleuteren wordt vanuit gegaan en kinderen van okt/dec worden individueel bekeken. Deze blijven dus niet zitten.

zou ook wat zijn als mijn kind van 16 dec is en zijn vriendje van 1 januari. Scheelt 2 weken en de een zou dus zijn blijven zitten en de ander niet?

Ik ben het ook met Sis eens dat ouders graag zien dat hun kind snel gaat. Ik was megatrots toen ze vertelde dat mijn zoon waarschijnlijk vervroegd zou doorstromen. Maar toen hij daar zelf last van kreeg ben ik zo blij dat we de goede keus gemaakt hebben om het in groep 2 te laten!

Ik las ook ergens dat veel leerkrachten erop terug komen over 2,5jr kleuteren.
Ik heb in verschillende werkgroepen gezeten en veel leerkrachten gesproken, maar juist de meeste zijn TEGEN vervroegde doorstroming. Meestal komen die kinderen ergens in de knoop. Is het niet cognitief dan wel sociaal emotioneel.
 
Quote
RE: najaarskleuter: 1,5 ogf 2,5 jr kleuteren
3prachtkinders  schreef op: 30-01-2014 13:16:35
Ik heb een dochter van juni die heeft groep 3 overgedaan...achteraf zeg ik gewoon, en dat weet de school ook! Dat ze eigenlijk groep 2 over had moeten doen..weet je waarom!? Sociaal emontioneel...In groep 3 zitten is vrij pittig, leren lezen, schrijven, rekenen, nieuwe vakken, onderschat het niet!
Maar omdat ze op de cito's goed scoorde MOEST ze over! met alle gevolgen vandien. Nu zit ze in B1d (groep 7) ze is dus 13 als ze van lagere school gaat. So what!

Het gaat erom dat je kind sociaal emontioneel klaar is daar voor, vorig jaar had ik al gezien, dat ze totaal niet klaar zou zijn voor VO. Nu begint het te groeien.

En dat VO haar zou weigeren, zegt meer iets over die school, dan over jou kind, sorry hoor, en overigens, scholen mogen officeel geen kind weigeren.

Mijn volgende kind is van september, hij heeft groep 2 overgedaan, waarom, omdat hij het allemaal niet begreep..spelen wel, maar zijn taakjes niet, achteraf weten we ook waarom, ik heb te veel gewacht op school en pas tegen het einde mijn zin doorgedraafd, daarom heeft hij nu speciaal apparatuur daarvoor.
Nu zit hij in groep 5, verveelt zich al vanaf groep 4, en krijgt nu eindelijk omdat er een instantie op bezoek is geweest, extra taakjes..nu krijgt hij dingen mee, voor groep 6...hij is pienter (ze hebben hem onderschat)....Maar sociaal emontioneel, hoort hij wel in groep 5. Want hij speelt heel erg graag...

Mijn jongste spruit is van januari, pas in 2016 gaat ze naar de kleuterschool. Maar ik weet nu al. Die doet groep 1 nog eens...wegens de 1 oktober/december norm...Daar heb ik geen problemen mee...want ik weet, dat je rustig als ouder om extra werkjes kan vragen...

Weet je wat mij in omgaat.....Dat ze kunnen gaan leren, wat ze willen worden, en dat ze gelukkig worden in hun beroep. De rest is bijzaak.
Al worden ze voor mijn part putjesschepper, als ze maar gelukkig worden in hun beroep.
 
Quote
RE: najaarskleuter: 1,5 ogf 2,5 jr kleuteren
Kyla  schreef op: 30-01-2014 14:17:54
Onze oudste heeft groep 2 overgeslagen, wat op dat moment de juiste beslissing was. Omdat hij cognitief werd uitgedaagd en tussen cognitief gelijken zat kon hij op andere vlakken groeien. Dat bleef een terugkerend patroon bij hem, tijdens jaren dat hij die uitdaging niet kreeg ging het emotioneel een stuk slechter. Uiteindelijk hebben we voor een school waar voltijd onderwijs voor hb kinderen wordt aangeboden moeten kiezen. Daar is de versnelling "teruggedraaid", zo zat hij bij kinderen uit hetzelfde geboortejaar, maar kreeg wel lesstof op zijn niveau aangeboden. Dit schooljaar is hij in groep 7 begonnen en sinds de kerstvakantie zit hij in groep 8. Hij zal dus 11.5 zijn als hij naar het VO gaat. Ik had dat liever anders gezien, maar gezien onze ervaringen lijkt mij een jaar lang bezighouden geen optie. We gaan dus een spannende tijd tegemoet! Hij beheerst alle stof, is zelfredzaam genoeg, sociaal emotioneel zal een extra jaar voor hem niks toevoegen... ik denk zelfs dat ze op het VO wat dat betreft meer voor hem kunnen doen.

Wat wil ik hier eigenlijk mee zeggen... wij hebben gekeken naar de beste beslissing op dat moment. Je kan je nu al wel druk maken over het feit dat je kind pas 11 is als het naar het VO gaat(en hoe het er dan soc/em en lichamelijk voorstaat), maar je hebt geen glazen bol en dus geen idee hoe het in de toekomst gaat.

 
Quote
RE: najaarskleuter: 1,5 ogf 2,5 jr kleuteren
Orange  schreef op: 30-01-2014 14:30:26

Quote Senna:
Orange, nu verander je je mening en zeg je dat je naar het kind moet kijken. En dat ben ik helemaal met je eens, dat is het belangrijkst! Yenthe wordt niet gelukkig van spelen, sterker nog, ze vindt het heel moeilijk om te spelen en leert liever. Maar dat spelen is ook belangrijk, voor kleuters belangrijker dan leren lez, schrijven en rekenen. Wij hebben hier de omgekeerde wereld. Thuis leert ze, op school speelt ze. Groep 3 zou ze aankunnen qua leervermogen, zeker weten. Ze zou ws voorlopen op klasgenootjes. Maar dat spelen is voor nu belangrijker en daarom zit zij op haar plek in groep 2. Ik denk dat velen onderschatten hoe belangrijk de kleutergroepen zijn.



Nou, ik verander niet echt hoor , maar tuurlijk kijk je naar het kind. Maar mijn zoon mocht dus niet naar groep 3. De enige reden die ik dan nu van andere moeders hoor is dat het zó fijn is lekker te kleuteren en daar gaan mijn haren van overeind staan. Hij past er goed tussen voor het oog ja... mooie grote blauwe kijkers, bolle wangen en klein van stuk.
Maar ik denk dat een kind dat leert lezen (en niet die uitzondering van 2,5 jaar ( ) die al leert lezen of juist diegene die met moeite mee komt want dan bliijf je hangen in persoonlijke punten!) en veel interesse daarin heeft veel plezier uit groep drie kan halen. Stof die met de cognitieve ontwikkeling meegaat.
Zoals al eerder aangegeven had mijn dochter (geen interesse in lezen) groep 2 ook wel gezien. Het is dan gewoon klaar daar.
 
Quote
RE: najaarskleuter: 1,5 ogf 2,5 jr kleuteren
Kyla  schreef op: 30-01-2014 15:44:57
Orange, ik kon daar ook altijd zo slecht tegen, de uitspraak "lekker laten kleuteren", dat is wel wat gesleten. Mijn oudste is nooit kleuter geweest, dat merkte ik eigenlijk pas tijdens de kleutertijd van mijn jongste. Voor de oudste was de kleutertijd gewoon echt niet leuk!
 
Quote
RE: najaarskleuter: 1,5 ogf 2,5 jr kleuteren
Saskiamv2boys  schreef op: 30-01-2014 15:49:45

Quote Martine:
Advies van mij als juf, met de gegevens die jij geeft zou ik hem door laten gaan naar groep 2.
Overigens hebben ouders hier altijd de laatste stem in hè, het is jouw kind!



nou bij ons op school niet hoor.. Wij wilde onze zoon door naar drie en school niet. En bram doet groep 2 nu over en werkt op groep 3 niveau. Hij leest nu en rekenen gaat ook goed. Hij vind het spelen wel erg leuk...
Maar ons advies werd niet meegenomen in het eind besluit. Er zijn kinderen door gegaan naar groep 3 die het nu veel moeilijker hebben en misschien groep 3 over doen. 
 
Quote
Navigatie
Vorige | 1 | 2 | 3 | Volgende


Reageren op najaarskleuter: 1,5 ogf 2,5 jr kleuteren
Naam
Bericht