Menu
 

Topic:

ADHD en GEEN medicijnen

Boterbloem  schreef op: 04-12-2013 09:12:36

Was even benieuwd of er hier ouders zijn met kinderen met ADHD, die GEEN medicijnen gebruiken.
Die dus enkel vaardigheden aangeleerd krijgen, en waarbij school er ook actief aan meewerkt om dezelfde aanpak te gebruiken.


Wat zijn jullie ervaringen? Krijgen jullie kinderen bijvoorbeeld aangeleerd dat ze eerst leren denken en dan doen? 
Worden ze rustiger op den duur (vooral in hun eigen hoofd) en gaat het daardoor ook beter op school? (in contact met anderen?)

 
Quote
Navigatie
RE: ADHD en GEEN medicijnen
Harleysmama  schreef op: 04-12-2013 09:18:17
Mijn zoon heeft een dagbehandeling gehad op de Bascule en het heeft hier niet gewerkt. Heeft wel dingen geleerd, maar op school bleef het een drama. Hij kan enorm goed leren, maar het kwam er niet uit. Heel ongeconcentreerd, altijd maar druk in zijn hoofd en hij had er zelf heel erg veel last van. Verschillende dingen geprobeerd, koptelefoon, aparte plek in de klas, wiebelkussen, maar sinds een paar maanden toch begonnen met medicijnen. En het is nu een heel ander kind op school. Geconcentreerd en wat mij over de streep heeft getrokken om er mee door te gaan, was de reactie van mijn zoon. Oh mama wat is dit heerlijk, het is niet meer druk in mijn hoofd en voel me zoveel beter dan zonder medicijnen. Zoon is 7 jaar.
 
Quote
RE: ADHD en GEEN medicijnen
Boterbloem  schreef op: 04-12-2013 09:22:04
Wat fijn dat het hem zo goed helpt!

Ikzelf hoop voor alsnog dat we het zonder medicijnen afkunnen. Ze hebben erg goeie hoop daarop. Hij blijkt veel slimmer te zijn als wat ze dachten (hij is een vroege leerling en mooi gemiddeld) maar het blijkt dat hij veel meer kan dan hij laat zien, en dat komt door de moeite met concentreren.
Maar omdat hij handelingen verstandelijk kan leren, hebben zij weer truukjes om dat om te bouwen naar eerst denken dan doen. Het zla een lang proces worden maar ik wil het wel eerst uitproberen voordat we direct zouden overstappen op medicijnen.

Maar hij klaagt idd ook over heel erge drukte in zijn hoofd, hij heeft er heel vaak last van, vooral op momenten zoals het naar bed toe gaan, moeten concentreren op iets enzovoort. Is het nodig dan is het nodig, stiekem hoop ik op positieve ervaringen. Zo niet, dan weet ik waar we mogelijk aan toe zijn...
 
Quote
RE: ADHD en GEEN medicijnen
Blauwtje  schreef op: 04-12-2013 09:28:05
Ik denk dat het heel erg af hangt van de mate waarin hij/zij ADHD heeft.
 
Quote
RE: ADHD en GEEN medicijnen
Ano  schreef op: 04-12-2013 09:30:59
Ook wij hebben een poging gedaan en op zich ging het redelijk, tenminste zo leek het. Totdat hij zichzelf zo had vast gezet in de stoel op school dat hij uit de stoel gezaagd moest worden. Hij was in tranen, om de stoel, maar vooral omdat hij zo goed zijn best deed en hij maar geen rust kreeg in zijn hoofd. Hij was stom en hij kon beter maar dood, want hij was niet goed genoeg voor iedereen. Als je 7 jarig kind dat zegt stort even je wereld in kan ik je vertellen. Dus toen gestart aan de medicijnen en wat een rust, voor ons, maar zeker ook voor hem. Nu 3 jaar later kan hij nog steeds niet zonder medicijnen, maar hij heeft veel geleerd in het zelf kunnen aanbrengen van structuur. Wat ik ook heel belangrijk vindt is dat hij de rust gevonden heeft om te kunnen spelen. Langer dan 5 minuten bezig zijn met iets, spel kunnen opbouwen. Daarbij vind ik het voor zijn brusjes belangrijk dat hij rustig is. Een dag zonder medicatie leidt automatisch tot conflicten en pestgedrag omdat hij te impulsief is.
 
Quote
RE: ADHD en GEEN medicijnen
Ladybug  schreef op: 04-12-2013 09:32:52
MIjn zoon is 14 na jaren ritalin tehebben gebruikt... hebben we hem laten starten op school zonder medicatie...

wat bleek niet te werken ....schoolwerk gaat slecht zonder gebruik van medi.. Inmiddels een mnd of 9 over op concerta
en het gaat prima!!!  het gaat zelfs uitstekend!

onze zoon functioneerd op school gewoon ondermaats zonder medicatie
 
Quote
RE: ADHD en GEEN medicijnen
M&j  schreef op: 04-12-2013 09:34:42
Mijn zoon heeft een uitgestelde diagnose ADHD en/of ASS, medicatie wordt alleen aanbevolen. We wachten nog op het starten van de behandeling
Mijn zoon zit in een drukke, probleem klas waarbij de meeste kinderen wel een stempel hebben maar nu de hele klas 'therapie' krijgt met behulp van een externe organisatie gaat het steeds beter en worden de kinderen wat rustiger, ook mijn zoon.

Zelf heb ik ADD en heb daar vroeger verschillende  therapieën voor gehad en geen medicatie maar het heeft niet zoveel geholpen, ik denk dat ik met medicatie meer aan de therapie had gehad. Rustig is het nooit geworden in mijn hoofd

Ik kreeg als tip van de orthopedagoog 'het volle hoofdenboek' mee, misschien dat je er ook wat aan hebt.

 
Quote
RE: ADHD en GEEN medicijnen
Harleysmama  schreef op: 04-12-2013 09:36:57

Ze hadden ook goede hoop dat het zonder medicatie zou lukken, omdat hij dus bovengemiddeld intelligent is. Maar helaas toch begin dit jaar moeten besluiten om aan de medicatie te gaan. Hij zit nu 2 jaar op deze school en heeft het 1e jaar bij de aangesloten bascule ook de dagbehandeling gehad. Dus al met al heeft het ruim een jaar geduurd voordat we aan medicatie gingen denken. We hebben eerst de medicatie trial gedaan, om te kijken op welke hoeveelheid ritalin hij het beste reageerde en die trial heeft een half jaar geduurd. Nu gebruikt mijn zoon 10 mg in de ochtend en 10 mg en de middag. Thuis en in het weekend als hij bij zijn vader is, krijgt hij geen medicatie.

 
Quote
RE: ADHD en GEEN medicijnen
Misbren  schreef op: 04-12-2013 09:41:40
Mijn kind(eren) slikken wel medicijnen voor adhd.
Mijn dochter van 15 heeft begeleiding voor haar adhd en nu gaat het redelijk met haar, maar kan absoluut niet zonder haar meds.
Mijn zoon van 10 heeft geen begeleiding, is hij nog te jong voor, gaat slecht op school, maakt totaal geen vordering meer en we weten niet meer wat we nog kunnen doen voor hem,
Zonder meds ging het helemaal niet.
Ik hoop voor jullie dat het zonder meds kan maar ik ben bang van niet.
Ligt natuurlijk ook aan hoe erg het kind zelf last heeft van de adhd.
Maar eerst denken en dan doen als je adhd hebt, kan dat?
 
Quote
RE: ADHD en GEEN medicijnen
Anitaleonora  schreef op: 04-12-2013 09:50:38
Onze dochter heeft ADD en krijgt geen medicijnen. Wij gaan in Januari naar een homeopaat om dat te gaan proberen. Ze krijgt nu sinds mei dit jaar alternatieve therapie om haar zelfvertrouwen op te krikken en dat werkt harstikke goed. Alleen school wil haar wel aan de medicatie omdat ze vinden dat ze niet genoeg geconcentreerd is in haar klas. Nu hebben we vrijdag haar rapport gekregen en wij zien een meisje (10 bijna 11) die zich zo wil bewijzen op school dat ze een harstikke goed rapport heeft en op de meeste vakken bovengemiddeld zit. Bij haar zit er ook nog Dyslexie, wat we nu 3 maanden weten. Zolang wij haar goed helpen met het plannen van haar huiswerk gaat het harstikke goed en kan ze goed leren. Dus hier komen er geen medicijnen voorlopig voor haar. Zij zelf wil dit ook niet, nadat we de voors en tegens door genomen hebben. 
 
Quote
RE: ADHD en GEEN medicijnen
Jacquelien  schreef op: 04-12-2013 10:13:05
Je zou dan bv een minifilm concentratie ytaining kunnen doen. Hier was dat niet voldoende en wel medicijnen. Wou dat we het eerder hadden gedaan...
 
Quote
RE: ADHD en GEEN medicijnen
Jacquelien  schreef op: 04-12-2013 10:13:34
Mindfull concentratie training......
 
Quote
RE: ADHD en GEEN medicijnen
Boterbloem  schreef op: 04-12-2013 10:37:37

Blauwtje, toen ik er naar vroeg of hij hij ligt had of toch erger (omdat we het 8 jaar zelf hebben opgevangen en normaal is er eerder hulp) gaf zijn begeleider direct aan dat hij het behoorlijk extreem heeft. Ikzelf heb natuurlijk mijn foefjes, al zie ik ook wel dat hij niet net als de gemiddelde leeftijdgenoot is.


Vanmorgen is hij weer langsgeweest en toen werd ook aangegeven dat het best veel vraagt, maar op zich ook in positieve zin. Hij geniet er van om met mijn zoon te werken, het houd hem heel alert. Maar het is goed dat er hulp is, omdat er op latere leeftijd (of eigenlijk vanaf nu, dat is ook waarom we oa hulp hebben gezocht) anders grotere problemen kunnen komen.

Ano, helaas herkenbaar. Hij spreekt ook wel eens uit liever dood te willen, heeft het idee dat anderne niet op hem zitten te wachten en dat alleen wij van hem houden en de rest liever wil dat hij dood is... Dit wordt (in zijn ogen) ook nog eens bevestigd door zelfs bij vriendjes niet op feestjes gevraagd te worden, zelfs niet waar hij heel veel mee omgaat... Vind het vaak ook moeilijk om te zien. Leer hem altijd het goede terug te doen maar soms wel ingewikkeld. Hij moet zijn feestje nog houden en hij wil het liefst iedereen uitnodigen omdat ze hem dan misschien weer leuk vinden (terwijl een heel aantal hem wel leuk vind, maar moeite hebben met zijn impulsieve gedrag). Lastig hoor!

Ladybug, bedankt voor je verhaal! Vind ook die kant fijn te horen voor het geval het op den duur wel ter sprake komt. We kunnen wel zo ergens aan beginnen maar als ik niet weet wat het uithaalt...

MJ, ik ga eens op zoek naar het boek! Ben erg benieuwd.

Harleysmama, hoe pakt dat uit als hij in het weekend geen medicijnen gebruikt? Kan hij dat handelen? Of vind hij dat toch vervelend voro zijn hoofd? Jullie hebben er dus zo te horen ook echt wel de tijd voor genomen. Ben zo blij dat wij die ook gewoon hebben. Had de opties tussen 2 hulpverleners maar de anderen stonden er om bekend snel aan de medicijnen te beginnen (waarom veel mensen er bewust voor kiezen, die willen directe rust en dat begrijp ik ook wel) en waar ik bij zit die staan er om bekend heel veel te doen aan begeleiding, school erbij te betrekken, ouders en kinderen allemaal vaardigheden aan te leren en pas laat of zelfs niet aan medicijnen te denken.
Mijn zoon heeft ook al voor de longen 3 soorten pufjes, ben bang dat ik hem anders zo vol stop met van alles dat ik echt alles wil hebben geprobeert zonder. Ik ben er niet op tegen, maar als het niet hoeft, dan niet.


Maar slim zijn is dus geen garantie voor het ook echt kunnen.. Helaas noemden ze het daar ook al (al had hij wel meer kans naar wat ik begreep) maar stiekem hoopte ik er toch op ;-)

Misbren, volgens de hulpverlener kunnen ze dat bij heel wat dingen aanleren: eerst denken, dan doen. Alleen moet het (zoals ik begreep) door heel veel visueel te maken. Dus je helpt ze bij het denken. Bij nieuwe en ongestructureerde situaties weet ik niet hoe dat zit eigenlijk.
Waarom is je zoon van 10 te jong voor begeleiding? Wat voor begeleiding heb je het dan over? Mijn zoon moet om de paar week (meestal 2) daar naartoe om te spelen, en zoals nu hebben ze schematisch vastgelegd wat er eigenlijk aan deh and is (prachtig, heel positief geformuleerd: ik ben slim, ik kan heel snel denken, ik wil graag direct doen wat ik hoor enzovoort enzovoort. Merkte dat het mijn zoon heel veel deed, want normaal hoort hij het sneller negatief.
Maar straks gaan ze hem dus ook begeleiden doordat hij daar komt, wij dingen leren, ze naar school gaan enzovoort...

Anitaleonora, wat een mooi idee de voors en tegens van medicijnen door te nemen met je kind... Hij vraagt er wel eens naar (hij is toe aan rust) en vaak zeg ik dat ik wil proberen zo min mogelijk medicijnen in zijn lijfje te krijgen maar als het op den duur nodig is omdat het beter is het zeker mag. Maar ik ga hier nog eens voor zitten, misschien dat hij mijn twijfels meer snapt waarom ik het niet direct voor hem kies. Hier ook goeie rapporten, maar er zou meer uitgehaald kunnen worden. Waar een groot probleem bij hem ligt is dat hij alles wel goed kan, maar zodra hij het kan laat hij het niet meer zien want dan is het saai. En bij saaie dingen kan hij zich niet concentreren. Dus dan lijkt het ineens slechter et gaan (voor het gemiddelde van de klas gewoon nog oke) terwijl hij het best zou kunnen.

Jacquelien, ik ga er eens naar op zoek!

 
Quote
RE: ADHD en GEEN medicijnen
Queen@home  schreef op: 04-12-2013 14:17:31
In de vakantie geven wij onze zon zijn medicijnen nooit.(concerta)Omdat wij het in hoofdzaak belangrijk vinden dat hij zich op school goed kan concenteren, en zijn werk kan af maken. Op school gaat het perfect.(al vinden ze hem wel ''vreemd'')
Thuis heeft hij wel veel problemen om zich aan te passen aan de regels binnen het gezin, huilt snel, luistert niet enzovoorts.
De psycholoog is inmiddels gestopt met hem behandelen omdat er weinig tot geen voporuitgang te zien is(zijn zelfbeeld is erg laag)
Wel mag hij nog mee doen aan een SOVAtraining, met andere kinderen sociale vaardheden leren

In de vakantie krijgt hij dus zijn medicijnen niet, maar eerlijk gezegd was dat het laatste jaar bijna niet te doen. het is dan de hele dag drama met luisteren etc. Dus ik denk dat dat ook misschien de laatste keer is geweest. 
Hij voelt zichzelf ook beter met medicijnen d dus ergens is het zielig om ze hem te onthouden vind ik dan
 
Quote
RE: ADHD en GEEN medicijnen
Harleysmama  schreef op: 05-12-2013 10:57:21
Hier krijgt hij het ook alleen op school omdat dit zijn schoolwerk ten goede komt. Thuis is hij goed te corrigeren, omdat hij niet de prikkels heeft die hij op school wel heeft. Voordeel ook is dat hij hier wel naar me luistert. Hij kan hier gewoon zichzelf zijn. En wordt  het me even teveel, mag hij buiten lekker ravotten.
 
Quote
Navigatie


Reageren op ADHD en GEEN medicijnen
Naam
Bericht