Corine86 schreef op: 07-06-2013 09:47:52 |
Ik bak doordeweeks mn brood in de broodbakmachine, dit mislukt altijd...... Hij rijst prima mar met het bakken gaat het mis eb heb ik een ingezakt brood In het weekend laat ik de bb het kneden en rijzen doen en bak in hem af in de oven, dan heb ik een mooi brood Wat doet de bb of ik verkeerd? |
Quote |
Marron schreef op: 07-06-2013 11:15:05 |
niet het juiste programma gekozen? gebeurt mij ook wel eens dat het inzakt heb ik het witbrood
programma ipv meergranen oid |
Quote |
Corine86 schreef op: 07-06-2013 11:46:02 |
Ik deed het idd op witbroodprogramma, daarom vannacht op volkoren gedaan maar het was nog erger ipv
beter... |
Quote |
Marron schreef op: 07-06-2013 12:54:23 |
de hoeveelheid? ik kan mijn bb machine op 2 soorten gewicht in stellen dat misschien? |
Quote |
Aquarius schreef op: 08-06-2013 09:25:53 |
Heb je de goede verhoudingen? Als ik teveel water toevoeg heb ik ook ingezakte broden. |
Quote |
Jolijn schreef op: 08-06-2013 10:54:49 |
probeer het eens met zo'n pak brood waar je water aan toevoegt en dan het juiste programma. gaat het goed dan ligt het aan je ingredienten, gaat het niet goed, dat ligt het aan je broodbakmachine. |
Quote |
M&j schreef op: 08-06-2013 10:58:59 |
Had ik ook steeds en heb de broodbakmachine maar weggedaan. Ik kneed nu met de hand en bak in de
oven als ik brood bak en dat werkt wel goed. |
Quote |
Corine86 schreef op: 08-06-2013 11:18:04 |
Met zo'n pak van koopmans gaat het idd wel goed. Hmmm dat wordt puzzelen met mbv eigen ingrediënten gebruik nu 500gr volkoren speltmeel 270 ml water 3 eetlepel olie 60 gr koffiemelkpoeder 15 gram basterdsuiker 10 gram zout 7 gram gist doe ook wel eens 250volkoren/250bloem, dan ook ingezakt brood |
Quote |
Alice schreef op: 08-06-2013 13:10:46 |
Ok.. dan is dat het probleem ook niet. Was het verse gist geweest, dan was het te weinig. Doe je wel met lauwwarm water? Eerst gist en suiker mengen? |
Quote |
Corine86 schreef op: 08-06-2013 13:16:19 |
Ha handwarm water gebruik ik idd. Suiker en gist eerst mengen, nee! Dat is dan miss het probleem..... Ga ik morgen eens proberen, dank je! |
Quote |
Alice schreef op: 08-06-2013 13:26:35 |
Nog wat tips van het net geplukt... HET BROOD IS INGEZAKT Indien het brood ingezakt is langs alle kanten, dan wil dit zeggen dat het deeg te vochtig was.
Probeer de volgende keer iets minder water toe te voegen. Wanneer u geconserveerd fruit of groenten
gebruikt, laat deze dan eerst goed uitlekken en wrijf ze goed droog voordat u ze gebruikt. Ze zijn
langere tijd doordrenkt waardoor ze overtollig vocht bezitten. U kunt ook proberen een lichtere
bloemsoort te gebruiken. Het brood kan ook te veel gerezen zijn, waardoor het brood tegen de deksel aankomt en daarna
inzakt in het midden. Komt het gerezen brood niet tegen de deksel aan dan kan het toch zijn dat het brood inzakt
omdat het brood dan zoveel gereden is dat het deeg de rijzing niet aan kan. Probeer minder gist toe
te voegen, 1 á 2 gram. Tips voor het bakken van brood in de oven Zorg dat alle ingrediënten en materialen op kamertemperatuur zijn. De beslagkom zonodig
omspoelen met warm water. Weeg alle ingrediënten nauwkeurig af. Hebt u geen weegschaal waarop u heel kleine
hoeveelheden kunt wegen, dan kunt u het beste de volgen maten aanhouden. * 1 theelepel zout =
± 3 gram, * 1 eetlepel suiker = ± 10 gram. Bij gebruik van verse gist, dit losroeren en oplossen in warm water. Er mag iets suiker worden
toegevoegd. Neemt u droge gist ipv verse neem dan de halve hoeveelheid. Los droge gist op in 100 ml water
van 40ºC met een beetje suiker en laat dit 10 minuten staan. Op die manier verkort u het
rijsproces van het brood. Het mooiste en smakelijkste brood krijgt u als het na 30 à 40
minuten voldoende is gerezen. Op verpakkingen van glutenvrij meel en/of op recepten die fabrikanten en importeurs leveren,
staat waardevolle informatie over bijv. de tijd die u moet mixen en de aanbevolen hoeveelheid vocht.
Volg deze adviezen altijd op. Meet de temperatuur van het vocht (melk of water) met een digitale (koorts)thermometer, de
temperatuur moet 30ºC zijn. Denk eraan als u gist hebt opgelost in water, deze hoeveelheid in
mindering te brengen op de voorgeschreven hoeveelheid. Breng gist en zout niet in direct contact met elkaar, zout eerst door de bloem roeren. Voor een brood waarin 500 gram meel wordt gebruikt, hebt u een bakvorm nodig met een inhoud van
2 l liter (28 à 30 cm). Besproei d.m.v. een vapeur of heel fijne plantenspuit het gerezen deeg met lauw water voor het
in de oven gaat. Zet ook nog een vuurvast schaaltje gevuld met water in de oven om uitdrogen van de
bovenkorst te voorkomen. Wilt u een mooie glanzende korst op het brood dan de oven uitdraaien als de baktijd is
verstreken, het brood met heet water bestrijken en 1 minuut in de dichte oven laten drogen. Bakt u meerdere broden tegelijk, reken dan ± 5 minuten baktijd extra. Het brood direct na het bakken uit de vorm halen en op een uitdamprooster onder een schone
theedoek af laten koelen. De korst blijft dan stevig en wordt niet hard. |
Quote |
Corine86 schreef op: 08-06-2013 21:54:54 |
Bedankt voor je tips! Over 3 weken komt mn eigen bb binnen ![]() Eindelijke genoeg punten gespaard om de bb te bestellen, tis gelijk ook een grote kan tot 1000gram ingredienten hebben! |
Quote |