Menu
 

Topic:

Wat is overbescherming??

Xsara  schreef op: 22-03-2013 16:02:58
Nav van dit artikel vroeg ik mij zo af, wat zien jullie als overbescherming??  Maar dan niet zozeer bij een puber maar dan bij een kleuter of basisschool kind??


Jongeren met een genetische aanleg voor probleemgedrag en overbeschermende ouders vertonen vaker gedragsproblemen dan jongeren zonder deze combinatie. Dat is een van de opmerkelijke conclusies uit het proefschrift waarop Rianne Marsman promoveert bij het UMC St Radboud.

Zo'n 5 tot 20 procent van de jongeren in Nederland heeft externaliserende (zich naar buiten toe uitende) gedragsproblemen. Ze gedragen zich agressief, plegen delicten, zijn hyperactief of impulsief.

Rianne Marsman onderzocht de effecten van verschillende risicofactoren om een completer beeld te krijgen van de oorzaken van deze externaliserende gedragsproblemen bij jongeren. Zij maakte gebruik van gegevens uit het TRAILS-onderzoek, een grootschalige studie waarin ruim 2000 adolescenten uit Noord-Nederland worden gevolgd van hun 10e tot 25e levensjaar.

Ouderlijke 'overbescherming'
Marsman onderzocht onder meer de combinatie van opvoeding en genetische aanleg. Ze deed een opmerkelijke bevinding. "Als ouders hun kinderen tijdens de puberteit te veel beschermen, dus weinig in aanraking laten komen met hun omgeving, vertonen ze vaker gedragsproblemen. In de puberteit is het gezond dat een kind op zoek gaat naar nieuwe ervaringen. Als ouders overbeschermend zijn, kunnen jongeren niets uitproberen."

Autoritaire ouders
"Hetzelfde zie je bij autoritaire ouders. Hoe strakker je een kind houdt en hoe meer je verbiedt, des te groter de kans dat ze gedragsproblemen ontwikkelen. Bij kinderen met een genetisch risico is die kans bovendien nog groter", zegt Marsman.

Ook opgroeien in een lager sociaal milieu en complicaties rondom de zwangerschap en de geboorte geven een verhoogde kans op latere gedragsproblemen. Een warme opvoeding verkleint de kans op gedragsproblemen.

 
Quote
Navigatie
RE: Wat is overbescherming??
Mafkees  schreef op: 22-03-2013 16:08:21
Ik geloof hier niet in moet ik zeggen...
Het kán wel, maar ik zie de link niet zo....

dus eigenlijk...té strak houden levert probleemgedrag op, té beschermend.
Maar als je ze te vrij laat...daar krijg je misschien ook losgeslagen kinderen van?

Ik denk dat zoiets gewoon in de aanleg gebeurd. Dus pech of geluk...
 
Quote
RE: Wat is overbescherming??
Mrtj  schreef op: 22-03-2013 16:12:51
Daar staat tegenover dat ander wetenschappelijk onderzoek laat zien, dat als ouders makkelijk zijn met alcohol en/of drugs gebruik bij hun minderjarige kindern (bijv, 'hij is 15 maar mag best af en toe 1 of 2 biertjes), die jongeren dan meer alcohol gaan drinken. In het geval van alcohol drugs lijkt juist een streng beleid (waarschijnlijk icm goede uitleg) de beste aanpak.
 
Quote
RE: Wat is overbescherming??
Alice  schreef op: 22-03-2013 16:13:44
Ik geloof er wel in. 
TE is natuurlijk nooit goed. 
Maar je leert een kind geen zelfvertrouwen als je overbeschermt, het kind zal dan een manier moeten zoeken om zich te laten gelden, dat kan dan escaleren
 
Quote
RE: Wat is overbescherming??
M&j  schreef op: 22-03-2013 18:53:14
Ik zie als overbescherming, een kind de kans ontnemen te leren zijn eigen grenzen te bepalen, wat een autoritaire opvoeding ook doet btw.
 
Quote
RE: Wat is overbescherming??
Jo  schreef op: 22-03-2013 18:56:15
Ik ben in bepaalde dingen heel streng en in weer andere dingen vrij soepel, wat dan?
 
Quote
RE: Wat is overbescherming??
Mitch  schreef op: 22-03-2013 18:57:00
Nou das duidelijk... mijn kind word een enorm groot probleemkind dat alles doet wat god verboden heeft.
 
Quote
RE: Wat is overbescherming??
Anoniema  schreef op: 22-03-2013 19:00:13
ik weet niet of ik overbeschermd ben. Tot op een bepaalde hoogte wel. Ik probeer de jongens vrij te laten ,maar door alle engerds die er rondlopen vind ik dat erg moeilijk.

Ze mogen buiten spelen maar alleen op de afgesproken plekken en als ze ergens anders heenwillen komen ze dat eerst overleggen.

Zo niet en ik kom erachter wordt er 2 weken niet meer buiten de tuin gespeeld!
En erachter kom ik toch wel want ik heb 2 hele slechte leugenaars haha

Ze mogen niet zomaar bij iemand gaan spelen van school als ik de papa en mama niet ken.

Ik ben soms een vreselijk strenge moeder en baal er weleens van als ik weer erg hard ben geweest voor de jongens, en dit is niet om mezelf een veer in de reet te steken, maar als ik dan soms zie hoe andere kinderen zich gedragen vind ik dat wij onze kinderen streng/doch rechtvaardig en fatsoenlijk opvoeden
 
Quote
RE: Wat is overbescherming??
Mitch  schreef op: 22-03-2013 19:00:50

Quote Jo:
Ik ben in bepaalde dingen heel streng en in weer andere dingen vrij soepel, wat dan?



Kind met identiteitscrisis in de dop...
 
Quote
RE: Wat is overbescherming??
Jo  schreef op: 22-03-2013 19:03:15
Oh jee ojee dat beloofd niet veel goeds dan!
 
Quote
RE: Wat is overbescherming??
Xsara  schreef op: 22-03-2013 19:40:55
alles is ook zo betrekkelijk he?? wat voor de één streng is is voor de ander weer soft... ik vind het wel moeilijk.. dat komt omdat mijn man en ik niet hetzelfde over opvoeden denken. gelukkig maken we goede afspraken waardoor het wel werkt.. meestals dan... dus ik voreg mij nav dit artikel af, wat vinden jullie nou overbescherming?? beetje eigenbelang dus..
 
Quote
Navigatie


Reageren op Wat is overbescherming??
Naam
Bericht