Menu
 

Topic:

Lezen - vraag voor de juffen op ML

Mam Van Twee  schreef op: 19-01-2013 10:10:11
Ik heb een vraagje voor de juffen onder jullie over hoe het lesgeven in groep 3 gaat icm kindjes die voorlopen op leesgebied.

Achtergrond:

Mijn dochter die in april 6 wordt, zit in groep 2. Ze was altijd al heel taalvaardig en super geinteresseerd in letters lezen en schrijven. 
In de zomervakantie had ik wat AVI (oud 1 t/m 4) boekjes meegenomen die ik op de rommelmarkt gekocht had - zo van eens zien wat ze ermee doet en ook om eens wat makkelijk uit voor te lezen. 
Wat schets mijn verbazing - ze kon in no time er uit lezen.

Dit ook gemeld op school na de zomervakantie bij de 2 nieuwe jonge juffen. Die hebben zich eerst de klas eigen gemaakt en haar gewoon haar ding laten doen. Pas in november ging ze ook op school laten zien dat ze al veel kon qua taal en bieden ze nu meer op haar niveau dingen aan [woordenloco, maan-roos-vis spelletjes, eigen AVI boekjes om te pakken]
Sinds de kerstvakantie is ze helemaal in to lezen - ze wil nu lekker op haar eigen kamer in haar nieuwe hoogslaper boekjes lezen. Direct AVI M4/AVI 3 en dat doet ze ook 95% goed - ook qua begrip van wat er staat.

De juf gaf aan dat ze haar zouden doortoetsen bij de CITO toetsen als die dat aangaven. 

Wat houdt dat precies in doortoetsen?

Nu vraag ik me ook af hoe het met lezen in groep 3 gaat. Er zijn kindjes die net de letters snappen en zij leest woorden al vloeiend? Gaat ze zich dan niet vervelen of is het goed om de hele basis klassikaal mee te kijgen? En dan zelf op hoger niveau verder te werken met de oefeningetjes?

Lang verhaal - maar ik hoop dat er een juf of moeder is die hier ervaring mee heeft.

NB qua schrijfmotoriek heeft ze nog genoeg te ontwikkelingen op groep 3 niveau - ze is linkshandig en soms nog best slordig. Rekenen heb ik niet zo'n idee van of ze voor is of niet. 
 
Quote
Navigatie
RE: Lezen - vraag voor de juffen op ML
Bepje  schreef op: 19-01-2013 10:15:25
Er zijn veel kindjes die kunnen lezen in groep 2. Onze ook en is gewoon naar groep 3 gegaan, daar valt genoeg te leren wat betreft schrijven en rekenen. Met de cito kijken ze gewoon hoever ze precies is met lezen.
 
Quote
RE: Lezen - vraag voor de juffen op ML
M&j  schreef op: 19-01-2013 10:17:24
Mijn dochter kon ook al lezen toen ze naar groep 3 ging. Op school krijgen ze les met de 'veilig leren lezen' methode en die heeft verschillende niveau's in lees onderwijs. Mijn dochter werkte daar zelfstandig in.
 
Quote
RE: Lezen - vraag voor de juffen op ML
Kyla  schreef op: 19-01-2013 10:47:48
Doortoetsen wil zeggen dat je dochter steeds een cito van een hoger niveau gaat maken totdat ze uiteindelijk een lage B of een C scoort. Op die manier weten de leerkrachten wat je dochter al beheerst en/of er sprake is van gaten in haar kennis. Ze kunnen dan evt. stof overslaan en/of compacten (minder herhaling), wat belangrijk is, is dat de tijd die hierdoor overblijft wordt gevuld met verbreding, verdieping en/of verrijking. Op die manier hoeft je dochter zich niet te vervelen.

De kans is wel aanwezig dat je dochter zich gaat vervelen tijdens de klassikale uitleg, maar dit hoeft niet. Een goede leerkracht (met voldoende tijd) kan hier op inspelen.

(Ik ben geen juf, maar heb wel ervaring, mijn oudste kon lezen in groep 1 (februari) en jongste zit nu in groep 2 (april) en begint nu net te lezen.)
 
Quote
RE: Lezen - vraag voor de juffen op ML
Caatje  schreef op: 19-01-2013 12:46:04
In onze groep 3 werken ze met twee methodes; een methode voor beginnende lezers en een methode voor de kinderen die al kunnen lezen. Vraag het even na op school.

Doortoetsen op AVI-niveau betekent dat ze haar laten lezen tot ze het niveau niet meer aankan door teveel fouten of buiten de tijd gelezen. Ze moeten een tekst binnen een bepaalde tijd lezen en ze mogen maar een bepaald aantal fouten maken. De teksten worden per niveau moeilijker en ook wordt de tijd korter en het aantal fouten dat ze mogen maken minder.
 
Quote
RE: Lezen - vraag voor de juffen op ML
Mama Van Drie  schreef op: 19-01-2013 12:52:06
Mijn dochter zat eind groep 2 op het niveau van een groep 5 lezer, ook hier werkten ze in groep 3 met verschillende leesniveau's, mijn dochter zit op een dalton school en daar werken ze sowieso met verschillende niveau's binnen 1 groep vaak.
Vervelen heeft ze zich niet gedaan, er is genoeg te leren nog.
 
Quote
RE: Lezen - vraag voor de juffen op ML
Lelie  schreef op: 19-01-2013 16:05:06
Er kunnen toch wel meer kindjes lezen in groep 2? Dus ik denk dat ze daar wel op inspelen, niveauverschil is er altijd en een beetje juf kan daar mee omgaan. Bij mijn dochter in groep 1 zitten zelfs ook al een aantal kinderen die kunnen lezen.
 
Quote
RE: Lezen - vraag voor de juffen op ML
Mo27  schreef op: 19-01-2013 16:11:04
mijn dochter las ook vloeiend toen ze naar groep 3 ging. daar is heel goed op ingesppeeld en ze heft geen seconde verveelt. ze werkten toen met maan,raket en zon niveau en mijn dochter deed gewoon het hoogste niveau. ging prima. nu in groep 4 loopt ze nog steeds voor. Er word heel goed mee omgegaan en mijn dochter verveelt zich niet. ze krijgt veel extra werk voor e vakken waar ze op voor loopt.

dus w.s. zal er bij jou dochter er ook goed op ingespeeld worden.
 
Quote
RE: Lezen - vraag voor de juffen op ML
Mam Van Twee  schreef op: 19-01-2013 22:47:57
Dank jullie voor de ervaringen en uitleg. Dat stelt me wel gerust. Ze is onze oudste dus nog geen ervaring met de lesmethodes vanaf groep 3. Hier hebben ze ook veilig leren lezen met de verschillende niveau's. 

De juffen die ze nu heeft zijn nog erg onervaren (1-3 jaar kleuterjuf) vergeleken met de juf die ze vorig jaar had. Die was ca 50 en speelde super op de groep en ieder kind in. Die is alleen nu aan het strijden tegen borstkanker  en is dus het hele jaar afwezig.

De juffen hebben wel overleg gehad met de groep 3 onderwijzers/directrice hoe met kindjes die al zo snel gaan met lezen om te gaan. Dus dat geeft wel vertrouwen, maar ik ben gewoon wat onzeker. Je wilt gewoon dat jouw kind lekker in haar vel zit en zich prettig voelt op school. 
 
Quote
RE: Lezen - vraag voor de juffen op ML
Stefke  schreef op: 20-01-2013 09:13:54
Als ze werken met veilig leren lezen heb je 4 niveaus. De kinderen van de onderste 3 niveaus werken met dezelfde basis, maar Werken daarnaast ook met 'kieskast materialen'(zal op iedere school een eigen naam hebben) Op eigen niveau. Kinderen die getoetst worden en de hele groep3-stof beheersen mogen met zon-materialen gaan werken. Dit is het hoogste niveau en zij werken vrijwel geheel zelfstandig. (Dit kan niet ieder kind aan...). Ook hebben zij nog moeilijkere kieskast-spullen.

Maar veilig leren lezen heeft 2 info-avonden die de juffen op school zouden moeten houden bij start en op de helft an het schooljaar. Daarbij wordt het uitgelegd.

vrag je dochter eens of ze met zon (niv1), raket f Niv2), maan (niv3) of ster( niv 4) materialen wereld (als ze tenminste veilig leren lezen gebruiken). Dat kan ze je vast wel vertellen. Zou tenminste raket moeten zijn.

en als je vragen hebt: ga nar de juf! Zij kunnen die het best beantwoorden!
 
Quote
Navigatie


Reageren op Lezen - vraag voor de juffen op ML
Naam
Bericht