Menu
 

Topic:

Verstikkend toezicht

Marimammavanalec  schreef op: 12-11-2012 17:10:21

Ik kreeg dit artikel net te lezen nav een onderwerp in een forum van nederlandse moeders in italie.......zoooo herkenbaar.


Verstikkend toezicht




Pauline Valkenet − 28/07/10, 00:00

Op kleine afstand kunnen ideeën over opvoeding soms radicaal verschillen. Deel 2 van een serie over opvoeden in Europa: Italië. Daar laten ouders hun kind geen seconde alleen.


 


Paola had ik altijd een leuke, intelligente en ruimdenkende vrouw gevonden. Ze was jaren een vriendin van me. Totdat ze een kind kreeg en de moeder in haar met volle kracht naar boven kwam. Toen stortte Paola zich op haar zoontje zoals ik een moeder nooit eerder had zien doen. De kleine Marco hoefde in zijn wiegje maar zachtjes te piepen of ze holde op een drafje naar hem toe. ’s Nachts stond ze om de haverklap op, bij elk geluidje dat hij maakte. Hem even laten huilen was er niet bij, ze nam hem onmiddellijk in haar armen. En ze verloor hem geen halve seconde uit het oog. Ik mocht haar ’s avonds niet meer bellen omdat haar zoontje wakker zou kunnen worden van het gerinkel van de telefoon. Toen Marco in huis begon te spelen, volgde ze hem – ook zij zat dan op het vloerkleed – bij elke beweging die hij maakte. Ze klitte aan hem. En Marco mocht doen wat hij wilde: zijn moeder weigerde hem streng toe te spreken of te straffen. „Dat zijn taken van opa en oma”, vond Paola.


Ik voelde me in hun gezelschap steeds ongemakkelijker. Mijn vriendin verstikte haar kind, ik had medelijden met het kereltje. Maar ik durfde niets te zeggen van Paola’s manier van opvoeden. We zagen elkaar minder en minder en ten slotte loste onze vriendschap op.


Paola deed wat veel ouders in Italië doen: ze voeden hun dochters en zonen heel beschermd op. En ze laten hun kinderen geen seconde alleen, of alleen met leeftijdgenoten. Veel Italiaanse kinderen brengen geen moment van de dag zonder het toezicht van een volwassene door.


Wanneer kindertjes nog niet naar school gaan, is die volwassene vaak la mamma. In Italië werkt slechts 46 procent van de vrouwen, tegen een gemiddelde vrouwelijke arbeidsparticipatie in de Europese Unie van 59 procent. Als de moeder wel buitenshuis werkt, wordt het liefst een beroep gedaan op de grootouders, die meestal toch vlakbij wonen. Anders gaat het kind naar de crèche, maar liever wordt er een professionele oppasser ingehuurd.


Ouders zien veel gevaren. Nederlandse vakantiegangers op Italiaanse stranden moeten maar eens opletten: moeders staan er klaar met handdoeken zodat hun kinderen, zodra die uit het water komen, geen moment kou lijden en geen longontsteking oplopen. Veel kinderen van zeven, acht jaar kleden zichzelf niet aan of uit: hun ouders kunnen dat immers beter en verwisselen het natte zwembroekje snel voor een droge. Na de lunch mag er urenlang niet worden gezwommen uit angst voor de verdrinkingsdood.


Roberto Albani (66) is kinderarts te Rome en geïnteresseerd in psychologie. Hij schrijft boeken over opvoeden. „Italiaanse ouders zijn hyper-beschermend. Dat zit heel diep in onze cultuur ingebakken”, meent hij. De arts ziet in zijn praktijk steeds weer dezelfde gewoonten. „Het begint onmiddellijk bij de geboorte. Baby’s worden te warm aangekleed, uit angst voor kou. Ik schat dat zo’n tachtig procent van onze kindertjes niet kruipt omdat ouders het onhygiënisch vinden dat blote handjes in contact komen met een vloer. Kinderen kunnen maar beter niet hollen, om zweten te voorkomen, want een mogelijk zuchtje koele lucht kan dan allerlei ziekten veroorzaken. Ouders laten hun kinderen niet huilen, uit angst dat de kleine lijdt of zich in de steek gelaten voelt.”


De kinderarts is ervan overtuigd dat kinderen in Italië altijd al veel te beschermd worden opgevoed. „Italianen – helaas ook veel van mijn collega’s – weten het zeker: zo ga je met een kind om. De paar ouders die zich aan deze strakke regels onttrekken en hun kinderen op een meer Noord-Europese manier opvoeden, moeten elke dag strijd voeren. Want ze krijgen kritiek van vrienden en familie, en de moeders worden weggezet als onnatuurlijk”, vertelt Albani.


Vroeger, in grote gezinnen, konden kinderen nog wel eens ontsnappen aan de aandacht van hun ouders. Maar tegenwoordig krijgen de Italianen meestal maar één kind en is dat bijna onmogelijk. Albani: „De complete controle over het kind is een vicieuze cirkel. Moeders denken dat hun kinderen van begin af aan incapabel zijn. Maar als moeders geen vertrouwen hebben in de capaciteiten van hun kind en niet de ambitie hebben om het onafhankelijk te laten worden en zelfstandig de wereld te laten ontdekken, wordt zo’n kind vanzelf onzeker en incompetent. En dat bevestigt de angst van de moeder.”


Ook pedagoog Francesco Tonucci keurt de overbescherming van Italiaanse ouders af. Tonucci (70) werkt bij het Nationale Onderzoekscentrum CNR. Hij zegt: „Die superbescherming is de meest wijdverbreide vorm van geweld in Italië, en het moeilijkste uit te roeien omdat het wordt vermomd als liefde.”


De pedagoog constateert dat Italiaanse kinderen nauwelijks nog autonomie hebben. Zo’n tien procent van hen gaat alleen naar school, de rest wordt gebracht. Buiten spelen met vriendjes en vriendinnetjes – zonder toezicht van een volwassene – komt nauwelijks meer voor. „Ouders zijn doodsbang voor verkeersongelukken en pedofielen of anderen die hun kind iets kunnen aandoen. Helaas worden die ongefundeerde angsten gevoed door de media en de politiek.”


Volgens Tonucci heeft de Italiaanse opvoeding grote gevolgen voor de essentiële ontwikkeling van een kind. „Toen ik jong was, gingen we naar school en speelden we buiten zonder toezicht van een volwassene. Daardoor maakten we dingen mee die belangrijk waren voor onze ontwikkeling. We verbaasden ons, we namen risico’s, we kwamen obstakels tegen die we leerden overwinnen. We deden dingen die niet mochten. We ontdekten dingen. Maar door de constante aanwezigheid van angstige volwassenen krijgen kinderen daar nu de kans niet meer toe.”


Voor de pedagoog zijn de gevolgen duidelijk en zorgwekkend. „Kinderen zijn fragiel en niet in staat om met moeilijkheden en frustraties om te gaan. Met op latere leeftijd alle gevolgen van dien. Als het kind voor het eerst alleen is, kan het niet met zijn autonomie omgaan. Dat leidt tot drugsmisbruik, zelfmoord, vandalisme, een hoog sterftecijfer onder jongeren door verkeersongevallen. Want wat wil je? Een puber op een brommer rijdt zichzelf makkelijker dood als hij nooit kapotte knieën heeft gehad omdat hij nooit in z’n eentje van zijn fiets kon vallen.”



 
Quote
Navigatie
Vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | Volgende
RE: Verstikkend toezicht
Marimammavanalec  schreef op: 12-11-2012 17:11:49
Mijn neefje van 7 gaat bv niet alleen naar de wc, eet nog met een slab voor en zijn vlees wordt gesneden. Toen hij klein was had hij een helmpje toen hij ging kruipen en als ze bij opa en oma op bezoek gaan die 1 etage hoger wonen wordt hij aangekleed incl muts sjaal en jas!!!!!
 
Quote
RE: Verstikkend toezicht
C@th  schreef op: 12-11-2012 17:17:07
pfff heftig.. 

maar ik snijd ook nog het vlees van mijn 12 jarige alleen omdat ik in de keuken het eten al op de borden schep en dit handiger is. hij kan het overigens wel hoor.  

maar zo extreem ben ik niet haha ik laat mijn 6 jarige gewoon brood smeren.. dat kan ze prima..

 
Quote
RE: Verstikkend toezicht
Deborah Mv Priscilla
,levi,stan
  schreef op: 12-11-2012 17:34:52
Ik schrik er niet zo van
 
Quote
RE: Verstikkend toezicht
Linnie  schreef op: 12-11-2012 17:36:37
pppffff niets voor mij! Oke, die kinderen weten niet beter, maar het lijkt mij dat ze op die manier ook aardig verwend worden. Als zij in de puberteit nog wat moeten leren, is dat niet erg bevordelijk  volgens mij...
Een beetje zelfstandigheid is wel op zijn plaats, ook al hou je nog zoveel van je kids, juist daarom maak je ze zelfstandig!
 
Quote
RE: Verstikkend toezicht
Bepje  schreef op: 12-11-2012 21:26:12
Het is ook lastig soms om te bepalen of je ze alleen naar school laat gaan of nog niet bijvoorbeeld en met vele andere zaken. Maar zoals veel italiaanse mensen dat doen lijkt mij ook niets. Je moet ergens een gulden middenweg bewandelen en verkeer en pedofielen zijn ook eng maar je moet ze steeds een stukje loslaten om ze zelfstandig te laten worden.
Als je het niet doet krijg je kinderen die niets zelf kunnen oplossen als ze ergens voor komen te staan en hun grenzen niet kennen. Maar ja, hier zie je ook veel kinderen die tot en met groep 8 met de auto naar school gebracht worden en dan ineens moeten ze ver fietsen en hebben weinig geleerd en geen inzicht.
 
Quote
RE: Verstikkend toezicht
M&j  schreef op: 13-11-2012 09:03:14
Mijn broer heeft als au-pair in Italië gewerkt, die had het ook al over het overdreven beschermend opvoeden in Italië, school aan het eind van de straat maar toch met de auto brengen. Hier in Nederland zie je het ook steeds meer, mijn zoon is ook bijna de enigste in zijn klas die wel eens alleen naar school gaat (groep 4)
 
Quote
RE: Verstikkend toezicht
Marimammavanalec  schreef op: 13-11-2012 09:15:31
Naar school brengen kan ik in komen, maar er is zoooo veel wat me tegenstaat.
Maar ja ander land andere gebruiken. Ik klaag lekker bij de Nederlanders over dit hahaha

Maar ik moet me heel vaak verantwoorden om mijn Hollandse aanpak haha
 
Quote
RE: Verstikkend toezicht
Caatje  schreef op: 13-11-2012 09:24:37
Onze zoon (groep 4) wil ook heel graag alleen naar de school, maar de verkeerssituatie laat het helaas niet toe. Maar zo gauw we geparkeerd zijn, geeft hij ons een kus en rent weg, want dat laatste stukje (zelf naar boven en z'n brood naar de koelkast brengen enzo) doet hij graag zelf en is ook belangrijk voor hem. Soms loop ik nog even naar boven als ik onze dochter in de klas heb gebracht, maar soms ook niet. Mijn man wel, want die heeft toestemming voor een high five, maar die zoen van moeders.... tja, dat gaat net even te ver, hahaha.

 
Quote
RE: Verstikkend toezicht
Anna28  schreef op: 13-11-2012 09:43:57
wat een mooi stuk Mari! 
Wist niet dat het in Italie zo was. Zie het hier in Nl toch ook steeds vaker lijkt wel... overbeschermend naar de kids. 1 piepje en uit bed halen, zeer beschermend en betuttelend. 
Ik denk dat het juist goed is voor een kind om zich ook een beetje zelfstandig te ontwikkelen. 
Ik ken een gezin waarbij de kinderen van 8 en 10 nog met een babyfoon slapen en moeder bij ieder kuchje naast hun bed staat... zoontje wordt altijd betuttelt en warm aangekleed. Als hij zegt: mama ik voel me niet zo lekker, dan laat ze alles vallen en vertrekt ze met hem naar huis, waar ze ook zijn. Hij speelt niet, zit alleen maar naast zijn moeder bij de volwassenen. Rent nooit lekker rond, speelt niet buiten....
Vind dat niet gezond hoor. 

Een kleine baby mag je vertroetelen maar je moet het wel de kans geven om zichzelf lekker te ontwikkelen. Laat maar kennis maken met de vloer, de kastjes, de buitenwereld. Laat maar lekker kruipen, rollen, spelen. Vallen kan geen kwaad, leren ze van. Lekker in de regen lopen en in de plassen stampen. Boompje klimmen, hutten bouwen, fietsen....
Een kind mist zoveel als hij zo verstikkend wordt opgevoed!
 
Quote
RE: Verstikkend toezicht
Grietje  schreef op: 13-11-2012 09:47:04
Ik vind het wel verstikkend, zo overbeschermend als men daar is. Dat kan toch niet goed zijn voor het kind. Het blijft lastig, elke keer die afweging hoe ver je je kind laat gaan. Maar het is goed voor kinderen om steeds een beetje zelfstandiger te worden. En een koutje op z'n tijd is ook geen ramp (als je al verkouden wordt van even zonder dikke jas naar buiten). Ik laat mijn dochter van 6,5 nu het laatste stukje naar school zelf fietsen terwijl ik de jongste weg breng. Daarna ga ik ook naar school om te kijken of alles goed ging en voor een kus. Mijn jongste van bijna 3,5 mag op het pleintje bij ons achter fietsen. Zonder dat ik er de hele tijd bij ben. Ik moet leren vertrouwen op dat ze dat kan (en als ik merk dat ze dat niet kan gaat ze meteen weer onder toezicht) en zij krijgt er zelfvertrouwen van en kan even lekker in haar uppie rondjes crossen.

Het enige positieve vond ik dat ze kleine baby's niet laten huilen
 
Quote
RE: Verstikkend toezicht
Anna28  schreef op: 13-11-2012 09:50:42

Quote grietje:
 

Het enige positieve vond ik dat ze kleine baby's niet laten huilen



Maar ze staan al bij ieder klein piepje naast de wieg he... soms ligt de baby wat te pruttelen, dan hoef je het echt niet op te pakken
Mijn zoontje was altijd 5 minuten aan het jengelen voordat hij in slaap viel, als ik hem had opgepakt dan had hij nooit in slaap gevallen! 

 
Quote
RE: Verstikkend toezicht
Marimammavanalec  schreef op: 13-11-2012 09:58:00
Alec die huilt soms voor het slapen gaan en ik laat hem dag gewoon even.
Als er dan mensen op vistite zijn blijven ze maar zeggen dat alec huilt, ze zitten er dan echt ongemakkelijk bij. Een paar weken geleden had ik de timmerman op bezoek om boven een kast te maken. Alec wou dus niet slapen want wou helpen. Ik heb hem gewoon in bed gelegd en hij bleef maar roepen. Die man steeds, uw zoontje is wakker mevrouw. Ja weet ik. Op een gegeven moment hoor ik hem door de deur praten met Alec ' Ga nu slapen jongetje, toe maar. ALs je weer wakker word mag je mij helpen, ik wacht op je' hahahahahhahaha

 
Quote
RE: Verstikkend toezicht
Mafkees  schreef op: 13-11-2012 10:01:45
overbeschermen lijkt me zeker niet goed. een kind moet al leren om op eigen benen te staan, maar wel binnen grenzen.

steeds op de lip zitten, zou ik het zelf ook benauwd van krijgen.
van mij mogen ze veel, heel veel.
laat ze zelf ook dingen oplossen en regelen, in een winkel een boodschap doen, telefoon opnemen etc.

buiten spelen hier alleen kan gewoon niet. dat is jammer maar het is niet anders. daarbuiten zijn er genoeg dingen waarbij ik de zelfstangheid kan stimuleren.

laten huilen doe ik nooit. met geen enkele reden. nu huilen mijn jongens ook niet vaak,en 's nachts mogen ze altijd komen.

je kan hard zijn, je kan truttig zijn, maar de kunst is denk ik een middenweg

alleen naar school kan hier ook niet. misschien ook wel, maar ik durf niet
 
Quote
RE: Verstikkend toezicht
Alice  schreef op: 13-11-2012 10:14:41
Ik vind laten huilen dus zeker niet in de categorie overbeschermen/verstikken vallen. 
Absurd vind ik dat gewoon. Tuurlijk moet een kind leren om met zn verdriet om te gaan, maar gewoon negeren als het huilt of om hulp vraagt? Hoeveel volwassenen kunnen daar tegen als hun partner hen zo behandelt? Hoe voel jij je als je man gewoon niet reageert als jij staat te huilen? 
Natuurlijk troost je je kind en natuurlijk praat je ermee als het verdrietig is. 
Zo help je ze harder naar zelfstandigheid dan wanneer je ze negeert. 
 
Quote
RE: Verstikkend toezicht
Marimammavanalec  schreef op: 13-11-2012 11:18:37
Maar er is verschil in huilen en huilen vind ik. Ik ben de eerste die aan alec zijn bedje staat als hij huilt, maar echt huilt en niet ik wil aandacht huilen. Aandacht krijgt hij meer dan genoeg en al sik 400 keer naar boven moet voor, water geven, bumba verschuiven, boekje rechtzetten etc etc.kan ik eeuwen doorgaan.

Ik las dit net

Ik vind altijd de vergelijking met een nat zeepje het wel goed weergeven.
Als je niet genoeg knijpt, valt het. Maar als je te hard knijpt schiet het ook uit je hand.


Vond hem wel toepasselijk
 
Quote
RE: Verstikkend toezicht
Senna  schreef op: 13-11-2012 11:22:18
Ik merk zelf, bij beide kinderen hier, dat ze op bed  niet huilen om aandacht.
Heb ze beiden nooit laten huilen, mits het niet anders kon en denk dat het daardoor komt.
Ze voelen zich veilig en weten dat we er voor ze zijn.
 
Quote
RE: Verstikkend toezicht
Alice  schreef op: 13-11-2012 11:28:45
Er is ook een verschil in leeftijd van het kind natuurlijk. 
Bij een baby is het een ander verhaal dan bij een peuter. 
Een peuter kun je wel uitleggen dat bepaald gedrag niet gewenst is, maar dan reageer je nog wel op zijn huilen. Ik vind gewoon negeren zodat ze het maar opgeven, eigenlijk niet de manier. 
Ik denk niet dat een kind beseft "oh, ik ben aan het zeuren, laat ik maar ophouden", voor een kind is namelijk alles even belangrijk. 
Natuurlijk hoef je het kind niet alles te geven wat het wilt om het maar stil te houden, maar negeren vind ik de makkelijkste manier, maar niet de meest wenselijke voor de ontwikkeling van een kind. 

 
Quote
RE: Verstikkend toezicht
Anna28  schreef op: 13-11-2012 12:09:59
Daar zijn ze weer, de 2 kampen: wel laten huilen en niet laten huilen. 
En gelukkig is iedereen vrij om te doen wat hij zelf fijn vind en waar hij zich zelf goed bij voelt. 

Er is een verschil tussen laten huilen en laten huilen. Een klein babytje laat je niet zomaar huilen. Tenzij het altijd huilend in slaap valt. 5 minuten de dag verwerken door te huilen is heel gewoon voor baby's. Maar dat hoor je wel aan het huilen zelf. 
Een babytje laat je dus niet zomaar huilen. Maar een kind van 2 dat savonds en snachts krijst omdat het uit bed wil en wil spelen? Ja, die kun je best even laten huilen en het negeren nadat je een paar keer duidelijk bent geweest. 

Tim bijvoorbeeld krijgt regelmatig driftbuien waarbij hij de hele boel bij elkaar krijst. Hoe meer ik naar hem toe ga of er op reageer, hoe meer hij gaat krijsen. Even een paar tellen apart zetten en uit laten krijsen helpt dan het beste. (onder toezicht uiteraard) Het zijn dan driftbuien omdat hij bijvoorbeeld een koekje wil als hij net gegeten heeft of iets anders wat niet mag of kan. Na de bui samen knuffelen en uitpraten en klaar. 


Negeren kan juist erg goed werken. Een kind dat bewust negatieve aandacht vraagt door een bepaald gedrag te vertonen, of te jengelen en zeuren (vanaf een jaar of 2): als je in blijft gaan op haar gedrag dan beloon je het. En stimuleer je dus het negatieve gedrag. Je kunt beter het positieve gedrag belonen en het negatieve negeren. 
Niet steeds de discussie aangaan met je kind. 1 of 2x duidelijk uitleggen en klaar. 
 

En gelukkig mag iedereen dat op zn eigen manier doen
 
Quote
RE: Verstikkend toezicht
Senna  schreef op: 13-11-2012 12:23:08
Gelukkig mogen we daar idd allemaal anders over denken. Ik kaabsoluut niet vinden in jouw gedachtengang en ben blij dat ik de mogelijkheid heb om het op mijn manier te doen
 
Quote
RE: Verstikkend toezicht
Alice  schreef op: 13-11-2012 12:29:31
Toch apart dat mijn kind dat dan nooit doet.. 's nacht huilen of jengelen, of om vanalles vragen voor een beetje aandacht, zn bed uit komen. 
Als ik jou moest geloven zou hij niets anders doen

 
Quote
RE: Verstikkend toezicht
Anna28  schreef op: 13-11-2012 12:39:17
dan heb je wel een modelkind Alice, ik denk dat hier op ml 80% van de kleine kinderen snachts regelmatig wakker zijn en huilen/jengelen en slecht in slaap vallen. 

Ik zeg niet dat hij niets anders zou doen, ik zeg wel dat als je negatief gedrag beloont door er altijd maar aandacht aan te schenken, je het gedrag voedt. 

En tuurlijk mag je naar je kind gaan als het huilt, dat doe ik ook. Maar als hij avond aan avond er uit wil, vraagt om drinken (ook na 3x te hebben gedronken) dan ben ik er klaar mee. Na 2x een half uurtje negeren nooit meer problemen gehad. 

Tim is een driftkikker. Vanaf de geboorte al. Als hij drinken krijgt in bed, dat mag wel eens, gaat hij daarna krijsen totdat hij het weer krijgt. Geef ik hem weer? dan is het weer krijsen na een half uur. Dat gaat maar door. Ik pas ervoor om 6x per nacht naar hem toe te gaan om wat te laten drinken. En dat snapt hij nu. Nadat ik het 2x heb genegeert. Zolang ik naar hem toe bleef gaan was het krijsen om meer.



Maar inderdaad, ieder zijn manier. We zullen het nooit eens worden op dat gebied, en gelukkig hoeft dat ook niet. Ieder zijn manier. Ik denk er zo over, anderen denken er anders over. Ieder zijn vrijheid daarin. Ieder zal het beste voor zijn kind willen en hem alle liefde en aandacht van de wereld geven Zo ook ik, maar mijn kind heeft een gebruiksaanwijzing en er zullen veel meer kinderen zijn die dat hebben.  
 
Quote
RE: Verstikkend toezicht
Blauwtje  schreef op: 13-11-2012 12:42:43
Ik denk dat iedere moeder het prima kan aanvoelen of haar kind haar nodig heeft of het loopt te ''zeuren''.

De term 'laten huilen' is zo breed, dat je er eigenlijk onmogelijk een mening over kunt geven.
 
Quote
RE: Verstikkend toezicht
Anna28  schreef op: 13-11-2012 12:46:00
Sis, ik ben één van die mensen die vind dat een kind savonds inderdaad op bed hoort te liggen ja. Een jong kind hoort te slapen. Niet moe? dan ga je maar gewoon rusten. Een jong kind is niet in staat om te overzien welke gevolgen het heeft als ze niet voldoende slaap hebben. 
Is Tim ziek? Tandjes? Dan mag hij gerust even bij me op schoot als hij niet kan slapen. Maar ik laat hem niet spelen. Hij heeft zijn rust nodig. 
Niet omdat ik denk dat hij dan nooit meer naar bed wil of het altijd doet, nee, gewoon omdat ik het niet nodig vind. 

Ritme en regelmaat. Pijn of verdriet? Boos? Kom maar bij mama uithuilen. Mag altijd. 


Tegenwoordig hebben kinderen gehoorzame ouders

Ik lees hier regelmatig verhalen van ouders die de wanhoop nabij zijn.... maanden, jarenlang problemen met een kind dat niet slapen wil savonds. Moeders zit er doorheen, gezinsleven is kapot door het kind dat niet wil slapen of snachts maar blijft spoken. 
Ik denk dan: dat is een keuze. 
Je kunt een kind vanaf een bepaalde leeftijd dingen aanleren. Zo ook dat het hoort te slapen savonds en snachts. 
(let wel: normale kinderen. Kinderen met een medische achtergrond of problematieken is anders) 
Prima dat je het zo wilt doen met je kind hoor, maar kom dan niet iedere maand klagen dat het niet meer lukt. 
Ik ben erg hard daarin, en dat zullen velen me niet in dank afnemen. Maar dit is mijn mening en mijn ervaring. 
Na maandenlang kapot te zijn geweest en in een depressie te belanden omdat ik het niet meer zag zitten met al die gebroken nachten, zijn we één keer een advies gaan opvolgen van een proffessional: 5 minuten regel. Ga iedere paar minuten naar hem toe. Knuffel, kus, daag lekker slapen. 
Na 2 avonden was het voorbij. Eindelijk rust in huis, eindelijk slapen en eindelijk kon ik me weer opladen. 

 
Quote
RE: Verstikkend toezicht
Anna28  schreef op: 13-11-2012 12:46:54

Quote Blauwtje:
Ik denk dat iedere moeder het prima kan aanvoelen of haar kind haar nodig heeft of het loopt te ''zeuren''.

De term 'laten huilen' is zo breed, dat je er eigenlijk onmogelijk een mening over kunt geven.



mee eens. Zeuren en jengelen is heel anders dan huilen. 
En dan heb je nog driftig huilen, verdrietig huilen, boos huilen, eenzaamheidshuilen, verlatingsangsthuilen..... 


 
Quote
RE: Verstikkend toezicht
Marimammavanalec  schreef op: 13-11-2012 12:47:04
Idd is het ook geen huilen, als alec huilt dan is het echt huilen anders is het meer roepen/jengelen.
Gelukkig komt het niet veel voor en een half uur negeren kan ik ook niet trouwens hoor. Dan ga ik er wel heen, na 10 minuten denk ik al maar zo lang duurt het nooit
 
Quote
RE: Verstikkend toezicht
Anna28  schreef op: 13-11-2012 12:48:13
Ik kan ook niet meer dan 10 minuten negeren hoor. Heb ook een hart. Daarom ga ik iedere paar minuten naar hem toe om even te troosten als hij boos is. 
 
Quote
RE: Verstikkend toezicht
Alice  schreef op: 13-11-2012 12:52:32
Het is echt wel een mannetje met karakter, ook niet de makkelijkste, maar hij weet dat dit niet hoeft. Als hij 's nachts wakker wordt, wat zo 1x in de maand gebeurd, dan loopt hij gewoon zelf naar mijn kamer, gaat daar naast me liggen en slaapt verder. Zegt geen woord verder. Hij weet dat hij daar veilig is en dat hij daar mag slapen. 
Dat is wel na een investering van ruim 1,5 jaar waarbij hij naast mij sliep en soms wel 5x op een nacht wakker werd. Maar nooit heb ik hem genegeerd of aan zijn lot overgelaten en altijd sliep hij zo weer in, zonder huilen, zonder eenzaam te hoeven zijn. 

Heb je topics wel gelezen over Tim en dat jullie zo slecht van hem slapen. Tja, denk dat het Tim zn machtstrijd is en niets anders. Die kun je wel steeds winnen door hem te negeren, maar hij zal 't steeds opnieuw proberen denk ik. Nou ja, goed, als dat jouw manier is, denk ook niet dat je het nu nog kan omdraaien. 


 
Quote
RE: Verstikkend toezicht
Senna  schreef op: 13-11-2012 12:54:01
Het raakt me elke keer weer als ik jou lees over gedrag Anna! En nee, dat bedoel ik niet persoonlijk, maar jouw mening vind ik echt moeilijk om te lezen.
Ik krijg altijd het gevoel dat jij kinderen bij voorbaat als iets negatiefs ziet. Kinderen jengelen dus moet je ze dat afleren. Kinderen slapen slecht dus moet je ze dat leren. En zo verder.
Ik zie mijn kinderen als wezentjes die heel langzaam, op hun eigen tempo, moeten leren zelfstandig te worden. Dat gaat met vallen en opstaan.  maar zolang zij het tempo aangeven denk ik dat het goed is.

Vind het daardoor ook moeilijk om een discussie met jou te voeren, onze denkwijze is té verschillend!


 
Quote
RE: Verstikkend toezicht
Anna28  schreef op: 13-11-2012 12:55:16
in mijn bericht van 12.36 heb ik dingen op een niet zo subtiele manier gezegt. Dat is niet zo handig want er zijn ook kindjes die van zichzelf moeilijke slapers zijn, wat de ouders ook proberen. Sorry voor de verkeerde woordkeuze als iemand zich aangesproken voelt. 
Het is in lang niet alle gevallen een keuze natuurlijk, maar in sommige gevallen wel. 

Excuses daarvoor. Het kwam er veel botter en lomper uit dan dat ik echt bedoelde. 
Ik heb wel een reden daarvoor maar die hou ik even voor mezelf. Zit even wat minder goed in me vel en ben daardoor wat korter door de bocht. 


 
Quote
RE: Verstikkend toezicht
Anna28  schreef op: 13-11-2012 12:58:12

weet je Senna, misschien heb je wel gelijk. 

Maar wat ik best lastig vind, ik ken hier op ML zeker 26 mama´s die het net zo doen als mij maar die hun mond nooit open doen omdat ze bang zijn om negatieve reacties te geven. En dat stuit me best tegen de borst. 
Het lijkt alsof ik de enige ben die er zo over denkt. Het voelt dan ook niet prettig om te discussieren. 



En omdat ik mezelf momenteel wat rottig voel trek ik me terug. Sorry als dingen te ongenuanceerd over komen. Bedoel het niet verkeerd. 

 
Quote
Navigatie
Vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | Volgende


Reageren op Verstikkend toezicht
Naam
Bericht