Menu
 

Topic:

Verstikkend toezicht

Marimammavanalec  schreef op: 12-11-2012 17:10:21

Ik kreeg dit artikel net te lezen nav een onderwerp in een forum van nederlandse moeders in italie.......zoooo herkenbaar.


Verstikkend toezicht




Pauline Valkenet − 28/07/10, 00:00

Op kleine afstand kunnen ideeën over opvoeding soms radicaal verschillen. Deel 2 van een serie over opvoeden in Europa: Italië. Daar laten ouders hun kind geen seconde alleen.


 


Paola had ik altijd een leuke, intelligente en ruimdenkende vrouw gevonden. Ze was jaren een vriendin van me. Totdat ze een kind kreeg en de moeder in haar met volle kracht naar boven kwam. Toen stortte Paola zich op haar zoontje zoals ik een moeder nooit eerder had zien doen. De kleine Marco hoefde in zijn wiegje maar zachtjes te piepen of ze holde op een drafje naar hem toe. ’s Nachts stond ze om de haverklap op, bij elk geluidje dat hij maakte. Hem even laten huilen was er niet bij, ze nam hem onmiddellijk in haar armen. En ze verloor hem geen halve seconde uit het oog. Ik mocht haar ’s avonds niet meer bellen omdat haar zoontje wakker zou kunnen worden van het gerinkel van de telefoon. Toen Marco in huis begon te spelen, volgde ze hem – ook zij zat dan op het vloerkleed – bij elke beweging die hij maakte. Ze klitte aan hem. En Marco mocht doen wat hij wilde: zijn moeder weigerde hem streng toe te spreken of te straffen. „Dat zijn taken van opa en oma”, vond Paola.


Ik voelde me in hun gezelschap steeds ongemakkelijker. Mijn vriendin verstikte haar kind, ik had medelijden met het kereltje. Maar ik durfde niets te zeggen van Paola’s manier van opvoeden. We zagen elkaar minder en minder en ten slotte loste onze vriendschap op.


Paola deed wat veel ouders in Italië doen: ze voeden hun dochters en zonen heel beschermd op. En ze laten hun kinderen geen seconde alleen, of alleen met leeftijdgenoten. Veel Italiaanse kinderen brengen geen moment van de dag zonder het toezicht van een volwassene door.


Wanneer kindertjes nog niet naar school gaan, is die volwassene vaak la mamma. In Italië werkt slechts 46 procent van de vrouwen, tegen een gemiddelde vrouwelijke arbeidsparticipatie in de Europese Unie van 59 procent. Als de moeder wel buitenshuis werkt, wordt het liefst een beroep gedaan op de grootouders, die meestal toch vlakbij wonen. Anders gaat het kind naar de crèche, maar liever wordt er een professionele oppasser ingehuurd.


Ouders zien veel gevaren. Nederlandse vakantiegangers op Italiaanse stranden moeten maar eens opletten: moeders staan er klaar met handdoeken zodat hun kinderen, zodra die uit het water komen, geen moment kou lijden en geen longontsteking oplopen. Veel kinderen van zeven, acht jaar kleden zichzelf niet aan of uit: hun ouders kunnen dat immers beter en verwisselen het natte zwembroekje snel voor een droge. Na de lunch mag er urenlang niet worden gezwommen uit angst voor de verdrinkingsdood.


Roberto Albani (66) is kinderarts te Rome en geïnteresseerd in psychologie. Hij schrijft boeken over opvoeden. „Italiaanse ouders zijn hyper-beschermend. Dat zit heel diep in onze cultuur ingebakken”, meent hij. De arts ziet in zijn praktijk steeds weer dezelfde gewoonten. „Het begint onmiddellijk bij de geboorte. Baby’s worden te warm aangekleed, uit angst voor kou. Ik schat dat zo’n tachtig procent van onze kindertjes niet kruipt omdat ouders het onhygiënisch vinden dat blote handjes in contact komen met een vloer. Kinderen kunnen maar beter niet hollen, om zweten te voorkomen, want een mogelijk zuchtje koele lucht kan dan allerlei ziekten veroorzaken. Ouders laten hun kinderen niet huilen, uit angst dat de kleine lijdt of zich in de steek gelaten voelt.”


De kinderarts is ervan overtuigd dat kinderen in Italië altijd al veel te beschermd worden opgevoed. „Italianen – helaas ook veel van mijn collega’s – weten het zeker: zo ga je met een kind om. De paar ouders die zich aan deze strakke regels onttrekken en hun kinderen op een meer Noord-Europese manier opvoeden, moeten elke dag strijd voeren. Want ze krijgen kritiek van vrienden en familie, en de moeders worden weggezet als onnatuurlijk”, vertelt Albani.


Vroeger, in grote gezinnen, konden kinderen nog wel eens ontsnappen aan de aandacht van hun ouders. Maar tegenwoordig krijgen de Italianen meestal maar één kind en is dat bijna onmogelijk. Albani: „De complete controle over het kind is een vicieuze cirkel. Moeders denken dat hun kinderen van begin af aan incapabel zijn. Maar als moeders geen vertrouwen hebben in de capaciteiten van hun kind en niet de ambitie hebben om het onafhankelijk te laten worden en zelfstandig de wereld te laten ontdekken, wordt zo’n kind vanzelf onzeker en incompetent. En dat bevestigt de angst van de moeder.”


Ook pedagoog Francesco Tonucci keurt de overbescherming van Italiaanse ouders af. Tonucci (70) werkt bij het Nationale Onderzoekscentrum CNR. Hij zegt: „Die superbescherming is de meest wijdverbreide vorm van geweld in Italië, en het moeilijkste uit te roeien omdat het wordt vermomd als liefde.”


De pedagoog constateert dat Italiaanse kinderen nauwelijks nog autonomie hebben. Zo’n tien procent van hen gaat alleen naar school, de rest wordt gebracht. Buiten spelen met vriendjes en vriendinnetjes – zonder toezicht van een volwassene – komt nauwelijks meer voor. „Ouders zijn doodsbang voor verkeersongelukken en pedofielen of anderen die hun kind iets kunnen aandoen. Helaas worden die ongefundeerde angsten gevoed door de media en de politiek.”


Volgens Tonucci heeft de Italiaanse opvoeding grote gevolgen voor de essentiële ontwikkeling van een kind. „Toen ik jong was, gingen we naar school en speelden we buiten zonder toezicht van een volwassene. Daardoor maakten we dingen mee die belangrijk waren voor onze ontwikkeling. We verbaasden ons, we namen risico’s, we kwamen obstakels tegen die we leerden overwinnen. We deden dingen die niet mochten. We ontdekten dingen. Maar door de constante aanwezigheid van angstige volwassenen krijgen kinderen daar nu de kans niet meer toe.”


Voor de pedagoog zijn de gevolgen duidelijk en zorgwekkend. „Kinderen zijn fragiel en niet in staat om met moeilijkheden en frustraties om te gaan. Met op latere leeftijd alle gevolgen van dien. Als het kind voor het eerst alleen is, kan het niet met zijn autonomie omgaan. Dat leidt tot drugsmisbruik, zelfmoord, vandalisme, een hoog sterftecijfer onder jongeren door verkeersongevallen. Want wat wil je? Een puber op een brommer rijdt zichzelf makkelijker dood als hij nooit kapotte knieën heeft gehad omdat hij nooit in z’n eentje van zijn fiets kon vallen.”



 
Quote
Navigatie
Vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | Volgende
RE: Verstikkend toezicht
Ania  schreef op: 13-11-2012 15:56:11
Alice, ik zeg ook niet dat jij je zoontje verstikkend opvoedt, ik doelde op die Italiaanse ouders.

Het ging me meer om het verschil tussen b.v. jou en Anna, verschillende opvoeding, maar van beiden krijg je echt geen hechtingsstoornis.
Het is gewoon van kind én ouder afhankelijk.
 
Quote
RE: Verstikkend toezicht
Anna28  schreef op: 13-11-2012 15:56:57
ik weer even tot rust gekomen. 

@Alice: wat vervelend dat je dat hebt meegemaakt. Ik begrijp dan wel waarom jij het op deze manier doet. 
Maar zoals Boterbloem ook zegt: gelukkig zit er nog heel wat tussen. 
Ik laat mijn kind niet in de steek snachts. Ga altijd kijken als hij huilt of roept. Maar als hij twintig keer per nacht roept om aandacht, dan ga ik er na 2x niet meer naar toe. 

Als mijn kind verdriet heeft, pijn heeft of gewoon lekker jengelig of huilerig is, is hij altijd welkom. Nooit zal ik hem afwijzen. Maar is hij aan het afdwingen en aan het krijsen voor een derde beker drinken? Dan ga ik daar niet op in. Want hoe meer aandacht ik er aan besteed, hoe harder hij gaat krijsen. 2 minuten de andere kant opkijken en hij is rustig. 

Huilen mag. Afdwingen en krijsen om onmogelijke dingen niet. Dus nee @Senna, ik zie kinderen zeker niet als negatieve dingen die ik van alles aan- en af moet leren. Maar ik zie ze als een groot geschenk die je moet opvoeden en op een goede en meestal liefdevolle manier grenzen kunt laten ervaren. En wat ik al vaker zeg: Tim laat ik nooit huilen, tenzij hij het doet om dingen af te dwingen. En dan snapt hij 2x negeren de hint. 

Ik denk dat het redelijk normaal is dat kinderen savonds horen te slapen. De avond is van ons, kinderen hebben rust nodig. 
Vroeger was er geen sprake van dat kinderen enig inspraak hadden in de opvoeding, bedtijden, etenstijden of andere dingen. 
Tegenwoordig vind ik veel ouders veel te slap daarin. Die laten zich door de kinderen overheersen. Kinderen eten niet meer aan tafel, zijn onbeleefd, ruimen niet op, beslissen zelf hoe ze hun dag indelen, beslissen zelf wanneer ze snoep of koek willen, krijgen elke week kadootjes omdat ze nooit tevreden zijn.... 
het kind beslist en ouders volgen.
Dat bedoel ik met: kinderen hebben tegenwoordig gehoorzame ouders. 

Ik ben niet van vroeger maar ben wel zo opgevoed. Het was een veilig, consequent nest met veel drukte. We mochten alles, maar wel binnen de regels. Zeuren en jengelen om dingen die niet mogen hoefde niet, want nee was altijd nee. Slapen op gezette tijden, eten aan tafel met mes en vork, meehelpen in het huishouden voor een zakcentje enz. 

Ik wil Tim niet als vroeger opvoeden. Ook niet zoals hierboven beschreven op een wat slappere manier. Ik voed hem ergens tussenin op, op mijn/onze manier. En daar doet hij het heel goed bij. Hij heeft consequentie en ritme en regelmaat nodig. Hij knalt gelijk over de grenzen als ik ze laat vieren. Hoe klein hij ook is, tis een draakje. Ik ben vrijwel altijd rustig, lief, vriendelijk en zorgzaam. Wordt niet snel boos, begeleidt hem liefdevol in zijn driftbuien. 
En ik ben er voor hem. Ook snachts. Maar alleen als er echt iets is. en niet om te spelen.


 
Quote
RE: Verstikkend toezicht
Marimammavanalec  schreef op: 13-11-2012 16:11:03
Vind het altijd wel interessant wat anderen schrijven, soms kun je er best wat uithalen waar je wat mee kan
 
Quote
RE: Verstikkend toezicht
Melissa  schreef op: 13-11-2012 16:14:56
Ik ben het met sis eens. Ik heb ook niet veel regels, maar degene die er zijn worden niet gebroken. En als een kind een regel onredelijk vind mag hij met mij daarover praten en zijn argumenten neerleggen, dan komen we tot een conclusie en daar blijven we bij (dus niet de discussie nogmaals voeren)

Ik kijk naar mijn kinderen en spring in op hun behoeften. Dominiek is een aanhankelijk kind, wil veel bevestiging en lichaamscontact, dat bied ik hem, Valentijn is een zelfstandig kind, laat me maar lekker alleen spelen en ik kom wel naar Jou toe wanneer ik dat wil, en die pakt zijn lichaamscontact 's nachts, lekker knuffelen en kusjes geven. Twee totaal verschillende aanpakken.
 
Quote
RE: Verstikkend toezicht
Mus  schreef op: 13-11-2012 16:17:01
Ik woon in Oostenrijk en hier om me heen worden kinderen ook veel meer als een verlengde van jezelf gezien. Meeste moeders (9 van de 10) zijn in de eerste jaren thuisblijfmoeders. En er wordt naar de kinderen gekeken, geen regeltjes van consultatiesbureaus. Ja, kinderen worden omgekleed en meteen afgedroogd na het zwemmen, ze krijgen sneller een muts op als het kouder is en sneller dikkere kleding aan. Kinderen gaan ook niet standaard om 7 uur naar bed en gaan ´s middags vaker liggen. Ik zie er geen nadelen van in. Ze laten de kinderen wel los, zodra ze naar school gaan met 6. 
Ik kan me zelf heel erg vinden in de instelling die Sis heeft. Ik ben er ook voor mijn kinderen. Heb ook drie makkelijke kinderen. Ze slapen goed, zijn kinderen die goed in "evenwicht" zijn, ze zijn gezond, zitten meestal lekker in hun vel en zijn gelukkig, wat willen we nog meer! Wel weten ze heel duidelijk waar hun grenzen zijn. Weten zich te gedragen. Dat vind ik zelf erg belangrijk. 
En nee, dit ging niet vanzelf, dit was veel werk, en vaak ook hebben we niet de weg van de minste weerstand gekozen en daar plukken we nu onze vruchten van nu ze ouder worden!
 
Quote
RE: Verstikkend toezicht
Alice  schreef op: 13-11-2012 16:22:09
Ik vind niet als je reageert op het huilen van je kind dat je dan ook automatisch dingen doet die jij noemt Anna. 
Nee is hier altijd nee, hij wordt niet rot verwend, er zijn duidelijke regels, ik spreek dingen met hem af over zijn gedrag (als je niet luistert, moet je in de kar bvb.. Als je met eten gooit, krijg je geen eten meer.. etc) en ben daar consequent in. 

Maar het is hier ook geen dril of africhtingskamp. Ik waarschuw hem pas als hij daadwerkelijk iets verkeerd doet. Soms zie ik het wel aankomen, maar bijt ik op mijn lip omdat ik hem 1) ook vertrouwen wil tonen en 2) geen tips wil geven over wat hij zou kunnen uitvreten. 
Hij mag eten als hij honger heeft, omdat ik wil stimuleren dat hij naar zijn hongergevoel luistert en niet maar eet om te eten en later veel te dik wordt. Dit zit er al vanaf dag 1 in met borstvoeding op verzoek, dus waarom zou ik dat nu gaan veranderen? Hij eet wel aan tafel, hij heeft de keuze uit verschillende verantwoorde dingen. Hij kiest zelf. 
Hij mag slapen als hij moe is. En over het algemeen is hij na 't avondeten moe, dus dan gaat hij zijn bed in. Daar blijft hij 9 van de 10x de hele nacht zonder dat ik hem daar ooit heb toe gedwongen met wat voor een maatregel dan ook. 

Straf zal hij nooit krijgen in de zin van 10 minuten op de trap zitten. Wel zijn er logische consequenties voor zijn gedrag (rotzooi maken betekent opruimen, etc) 




 
Quote
RE: Verstikkend toezicht
Anna28  schreef op: 13-11-2012 16:25:27
@Sis: de ene regel: luisteren naar mama is natuurlijk hetzelfde als alle regels hier in huis inhouden. 
Maar omdat deze mama niet duizend keer gaat herhalen wat mijn regels zijn, zijn er uiteraard normale regels.
Niet aan de oven zitten, niet aan de vaatwasser, niet zomaar naar buiten lopen, niet de hond pesten, niet de trap alleen op, niet knoeien met eten.... enz. 

Ik hoop niet dat je suggereert dat ik mijn kind als een hond opvoed? Want dat is niet het geval. Ik doe namelijk precies hetzelfde als jij: je moet naar mama luisteren. Het enige verschil is dat mijn wil verschilt van jouw wil. En je zegt dat er niet 1 persoon de baas is, maar dat is natuurlijk wel zo, want jij bent de baas. Jij hebt altijd het laatste woord en beslist alles. Onderhandelen kan wel, maar alleen als het reeel is. 
Onderhandelen is TIm nog te klein voor. Hij wil óf ja, óf nee horen. Dan weet hij waar hij aan toe is. Hij snapt nog niets van: als je dit doet dan.... of als je zo doet dan krijg je..... 

En slap? dat zeg ik niet over jou. Dat zeg ik over mensen die ik bv. ken, 1 van mijn zussen bijvoorbeeld. Die kinderen hoefden maar te schreeuwen en ze krijgen alles. Vreten zakken vol chips voor het eten, jatten de sleutel van de kast en meppen hun moeder als ze hun zin niet krijgen. Krijsen de hele vakantieweek om speelgoed en als ze iets krijgen beginnen ze over het volgende te krijsen. 
En vader en moeder maar hollen om de kinderen niet teleur te stellen....
Dat is slap. 



 
Quote
RE: Verstikkend toezicht
Anna28  schreef op: 13-11-2012 16:31:21
pfffff wie heeft het over een dril- en africhtingskamp? 
Over honden africhten?

Waarom wordt mijn manier van opvoeden zo afgeschilderd? Of is dit niet persoonlijk bedoeld? 

Lezen jullie dan alleen de dingen waar jullie het niet mee eens zijn? Er zijn meer overeenkomsten dan verschillen tussen ons allemaal hoor....
Liefde, warmte, rust, ruimte, ontwikkeling, knuffels, vrijheid, onvoorwaardelijke liefde....

2 verschillen tussen mij en jullie: ik leer mijn kind doorslapen en geef hem ritme en regelmaat
en ik ben in sommige gevallen wat strenger voor mijn kind dan jullie. 

Vind het heel kwetsent om de woorden dril en africhtingskamp en honden africhten hier te lezen. 
 
Quote
RE: Verstikkend toezicht
Anna28  schreef op: 13-11-2012 16:32:02
@sis dat is hier niet mogelijk, we hebben een open keuken, grenzend aan de huiskamer. Dus hier zijn wel die regels nodig. 
 
Quote
RE: Verstikkend toezicht
Alice  schreef op: 13-11-2012 16:33:17
Nee, dat was niet persoonlijk bedoeld op jouw manier van opvoeden. Sorry als het zo overkomt. Ik wilde aangeven dat ik wel streng en consequent ben, maar zover dat hij zelf geen inbreng meer heeft en niet meer zelf kan nadenken. 


 
Quote
RE: Verstikkend toezicht
Alice  schreef op: 13-11-2012 16:35:00

Quote Anna28:
2 verschillen tussen mij en jullie: ik leer mijn kind doorslapen en geef hem ritme en regelmaat
en ik ben in sommige gevallen wat strenger voor mijn kind dan jullie. 
 



Maar wat vind je dan dat ik mijn kind leer? Doelend op doorslapen, ritme en regelmaat?
 
Quote
RE: Verstikkend toezicht
Melissa  schreef op: 13-11-2012 16:36:15
Die van mij zijn niet te jong om de consequenties te leren. Wil je niet eten, dan niet ... heb je wel honger, wil je geen jas aan, prima jij hebt het koud (ga ik niet echt weg op zo'n moment, maar laat ze het wel ervaren en dan vragen ze er toch zelf om),

Mijn regel is trouwens niet dat je altijd moet doen wat ik zeg, heb echt ook wel eens momenten dat mijn kind mijn opdracht herhaalt,.zegt dat het niet echt verstandig is en een beter voorstel doet.

Ik probeer mijn kinderen zelf inzicht te laten krijgen in situaties. Dus niet 'ik moet mijn jas aan omdat mama het zegt' maar 'ik wil mijn jas aan want het is koud buiten'
 
Quote
RE: Verstikkend toezicht
Anna28  schreef op: 13-11-2012 16:36:21
Gelukkig... voelde me echt even rot

Vind het gewoon zo jammer dat er vooral naar die paar verschillen wordt gekeken en niet naar alle mooie overeenkomsten.... 

@Alice: jij leert je kind hetzelfde natuurlijk, maar de manier waarop is anders. Dat bedoel ik daar mee. 
 
Quote
RE: Verstikkend toezicht
Boterbloem  schreef op: 13-11-2012 16:36:45

Anna, ik lees het bij jou ook echt niet zo op die manier. Denk dat het ligt aan de manier van lezen want ik zie inderdaad juist ook veel overeenkomsten en minder verschillen. Alleen geven we het een andere naam...
Het lijkt of er vanuit wordt gegaan dat kinderen die om 19 uur naar bed gaan urenlang krijsend op hun kamer zitten terwijl ze hier gewoon even spelen of gaan slapen. Zelfde als met kinderen die het dus zelf mogen beslissen.

Alleen vind ik dit dingen die ze in principe niet zelf bepalen. Ik ben de moeder, ik zie er op toe dat ze genoeg slapen krijgen. Dat is nou eenmaal mijn taak. En sommige kinderen zullen het zelf goed kunnen aangeven, dan is het mooi als je zo kan gaan opvoeden, maar andere kinderen hebben hierin sturing nodig. Als mijn kind om 3 uur in de nachtb epaald dat hij wakker is en naar beneden wil is dat voor mij een no go. Dan blijven we op bed. Ik denk dat de ouders die het kind laten beslissen er dan ook niet uitgaan terwijl, wil je het echt zo doen, dan zou je er dus ook midden in de nacht uit moeten gaan zitten als zij klaar zijn me slapen.


Dat heeft alleen niets te maken met een hond of wat dan ook, maar met een bepaald ritme waar we als mens inzitten. Overdag wordt er gewerkt in de nacht slapen we

 
Quote
RE: Verstikkend toezicht
Boterbloem  schreef op: 13-11-2012 16:38:43

Quote melissa:
Die van mij zijn niet te jong om de consequenties te leren. Wil je niet eten, dan niet ... heb je wel honger, wil je geen jas aan, prima jij hebt het koud (ga ik niet echt weg op zo'n moment, maar laat ze het wel ervaren en dan vragen ze er toch zelf om), Mijn regel is trouwens niet dat je altijd moet doen wat ik zeg, heb echt ook wel eens momenten dat mijn kind mijn opdracht herhaalt,.zegt dat het niet echt verstandig is en een beter voorstel doet. Ik probeer mijn kinderen zelf inzicht te laten krijgen in situaties. Dus niet 'ik moet mijn jas aan omdat mama het zegt' maar 'ik wil mijn jas aan want het is koud buiten'



Jaaaaaaaaaa dat vind ik ook heel mooi! Zo leer ik mijn kinderen ook erg veel. Niet eten? Prima maar je krijgt wel honger. Wil je nog niet eten? Prima, maar ook niet later toch nog wat eten. 
Even ervaren hoe koud het is zonder jas, dat blote voeten in de winter niet lekker is buiten, dat een verwarming heet is (dus enkel daar waar het mogelijk is, zo'n open haard laat ik ze toch net niet uitproberen haha).
Ze leren er ook vaak veel sneller van.
 
Quote
RE: Verstikkend toezicht
Mus  schreef op: 13-11-2012 16:38:52
Anna kan me voorstellen dat het kwetsend over kan komen. Maar ik denk dat het niet zo bedoeld is, tenminste ik kan me het niet indenken. Maar wat jij schrijft over het leren doorslapen dat heb ik nooit gemoeten. ik gaf borstvoeding op verzoek, de jongste bijna 2 jaar, de middelste 1,5 jaar en de eerste bijna een jaar, en ze gingen vanzelf doorslapen. En als ze wakker worden mogen ze bij ons komen. En daar slapen ze lekker verder. 


Laten huilen heb ik nooit gedaan, ja als ze iets ouder waren, en er soms echt een potje van maakten, want wat een kind wel nodig heeft zijn grenzen, het kind zoekt er zelfs naar en heeft het nodig om zich door het leven te "tasten".

Het is moeilijk om via internet je dingen duidelijk te maken. En helemaal om je opvoeding te beschrijven. Denk dat je je het niet persoonlijk aan moet trekken! 

 
Quote
RE: Verstikkend toezicht
Boterbloem  schreef op: 13-11-2012 16:39:50

Quote SismvNick:
Maar Anna, je kunt hem dan wel gewoon leren dat hij helemaal niet in de keuken mag, geef hem een speelgoed keuken, daar mag jij in, en niet in onze keuken. Ik vind de keuken geen plek voor kinderen, net als de WC de eerste jaren.


Wat grappig, dat zijn juist de plekken waar ze bij mij van jongs af aan al komen. De wc om te zien dat het normaal is daar op te gaan (verder zit de deur dicht overdag dus spelen kunnen ze er de eerste jaren niet) en in de keuken helpen ze vanaf heel jong al mee en leer ik wat gevaarlijk is en wat niet enzovoort...
 
Quote
RE: Verstikkend toezicht
Boterbloem  schreef op: 13-11-2012 16:41:01

Quote SismvNick:
Boterbloem, als mijn kids om 3 uur wakker worden kruipen ze bij ons en slapen ze verder, ze willen niet naar beneden hoor.


Maar als ze dat wel willen dan? Dan ga jij naar beneden? Want die kinderen zijn er ook (mijn zoon is er zo een, tijden gehad dat hij midden in de nacht het slapen wel had gezien. Dan zou ik dus naar beneden moeten, ik pas ervoor.
 
Quote
RE: Verstikkend toezicht
Anna28  schreef op: 13-11-2012 16:41:14
@Sis: Tim heeft nog nooit doorgeslapen, geen nacht. Hij is nu 17 maanden. 
Dat kun je een kind inderdaad niet leren, klopt. Maar je kunt het kind wel leren dat het lekker in bedje kan blijven liggen en niet hoeft te krijsen omdat hij voor de 6e keer drinken wil of omdat hij eruit wil om te spelen. 

Tim slaapt nu goed voor zijn doen. Hij is vaak wakker maar huilt en jengelt niet. Hij mummelt wat, soms hoor ik hem tikken tegen het bedje en hij gaat vanzelf weer slapen.   Maar als hij wel huilt dan is er altijd wat en dan sta ik er. 
Dat heeft hij geleerd. 
Niet door hem wekenlang te negeren. Wel door hem iedere paar minuten te laten weten dat hij echt moet gaan slapen en hem neer te leggen. Na 2 avonden was het over. Na maanden geschreeuw en onrust. 



 
Quote
RE: Verstikkend toezicht
Boterbloem  schreef op: 13-11-2012 16:43:22

Quote Anna28:
@Sis: Tim heeft nog nooit doorgeslapen, geen nacht. Hij is nu 17 maanden. 
Dat kun je een kind inderdaad niet leren, klopt. Maar je kunt het kind wel leren dat het lekker in bedje kan blijven liggen en niet hoeft te krijsen omdat hij voor de 6e keer drinken wil of omdat hij eruit wil om te spelen. 

Tim slaapt nu goed voor zijn doen. Hij is vaak wakker maar huilt en jengelt niet. Hij mummelt wat, soms hoor ik hem tikken tegen het bedje en hij gaat vanzelf weer slapen.   Maar als hij wel huilt dan is er altijd wat en dan sta ik er. 
Dat heeft hij geleerd. 
Niet door hem wekenlang te negeren. Wel door hem iedere paar minuten te laten weten dat hij echt moet gaan slapen en hem neer te leggen. Na 2 avonden was het over. Na maanden geschreeuw en onrust.



in feite hetzelfde dus als niet op bepaalde plekken mogen komen of huilen omdat ze ergens niet aan mogen komen. Als je hoort dat je kind niet angstig is of wat dan ook dan kun je het inderdaad leren dat het in bed blijft 's nachts. Net als dat ik mijn kind niet dingen laat pakken omdat het gaat huilen omdat het eraf moet blijven.

 
Quote
RE: Verstikkend toezicht
Minou  schreef op: 13-11-2012 16:43:41
Ooh hier de fase gehad met Stella toen ze nog een baby was.

Wakker 23u..sliep pas 1 u..kwam weer 3u en sliep 5 u en 530 was Amber wakker.

Ik ging toen wel naar beneden want anders werd amber wakker, albert was in afghanistan.

ze was toen 6 maanden en het heeft 4 maanden geduurd


Nu wordt amber nog wel eens wakker ( nare droom) komt ze naast me liggen. Prima.

Met Stella idem.

Naar beneden hoeven ze niet gelukkig..!
 
Quote
RE: Verstikkend toezicht
Anna28  schreef op: 13-11-2012 16:44:54

Quote SismvNick:
Maar Anna, je kunt hem dan wel gewoon leren dat hij helemaal niet in de keuken mag, geef hem een speelgoed keuken, daar mag jij in, en niet in onze keuken. Ik vind de keuken geen plek voor kinderen, net als de WC de eerste jaren.



das best lastig, dan moet ik een lijn trekken (denkbeeldig of echt) waar hij niet overheen mag gaan. Dan moet ik hem echt gaan verbieden om op bepaalde plekken te komen.... lastig aan te leren denk ik. 

Hij zit eigenlijk al maandenlang in de hoek op het aanrecht (heb een groot aanrecht) waar hij met de lepels speelt. En ik sta iets verderop te koken. 
Het is maandenlang een strijd geweest, krijsen omdat hij erbij wilde zijn. Aan me hangen, me knijpen, bijten want hij wilde opgetild worden om het te zien. 
Heb veel geprobeerd. Uiteindelijk helpt dit als enige. Hij blijft keurig stil zitten, speelt lekker en kan alles zien. 
 
Quote
RE: Verstikkend toezicht
Boterbloem  schreef op: 13-11-2012 16:45:32

Maar Anna heeft het daar toch ook over? Dat ze er regelmatig naar toe gaat? 


Inderdaad, uitleggen. Kinderen begrijpen veel meer dan wij denken. En misschien niet de eerste keer, maar op den duur wel. Zo ook met op vaste tijden naar boven gaan. Al ben ik er wel een voorstander van een kind nog even te laten lezen/ boekje kijken oid als het nog niet moe is. Slapen zelf kun je niet afdwingen is mijn mening. Maar gewoon naar boven op een bepaalde gezette tijd geeft hier voor de kinderen veel rust. Ze weten waar ze aan toe zijn. 

Opvoeden blijft interessant. Sis, dan doen we het met de keuken en de wc hetzelfde, had je even verkeerd begrepen. In de keuken wordt hier ook niet gespeeld, wc ook niet.

 
Quote
RE: Verstikkend toezicht
Marimammavanalec  schreef op: 13-11-2012 16:47:22
Oh dat mag Alec ook niet, in de keuken komen. Alleen als ik er bij ben en dat weet hij drommels goed.
als ik aan het koken ben dat pakt hij vaak zijn ,god hoe heet zo'n ding om op te staan. en wacht hij netjes en als hij mag helpen, gezellig als ik even niet zoveel tijd hebt gaat hij zijn eigen keukentje in
 
Quote
RE: Verstikkend toezicht
Melissa  schreef op: 13-11-2012 16:47:50
Ik heb kindersloten op alle kastjes, toch kijkt de jongste er niet naar om

Hier kruipen ze ook bij ons in bed wanneer ze wakker worden 's nachts. De enkele keer dat er wel iemand om 3u klaarwakker is en naar beneden wil doen we dat, vaak zijn ze dan veel te vroeg gaan slapen of zijn ze ziek.
 
Quote
RE: Verstikkend toezicht
Anna28  schreef op: 13-11-2012 16:48:18

Quote Boterbloem:

Maar Anna heeft het daar toch ook over? Dat ze er regelmatig naar toe gaat? 




Ik ga inderdaad iedere paar minuten naar hem toe als hij huilt. Om wat voor reden dan ook. Ik laat hem nooit langer dan paar mintuen alleen in bed dan. 
Bij boosheid troost ik hem net zo goed maar hij moet wel in zijn bedje blijven. 
Logisch gevolg was dat hij begreep dat hij er niet uit mocht. Dus het boze krijsen hield op. 
Hij begreep dat hij geen drinken kreeg voor de zoveelste keer. Dus het krijsen hield op. 


 
Quote
RE: Verstikkend toezicht
Anna28  schreef op: 13-11-2012 16:51:22

Quote SismvNick:
[...]

Dat is het tegenovergestelde van je eerdere berichten, je hebt hem dus uiteindelijk zijn zin gegeven..

is trouwens niet lastig aan te leren, wij hebben nu ook een open keuken, en ze mogen niet vanaf een bepaalde plek komen.




klopt. Ook ik ben een mens met een kloppend hart. En als het niet nodig is wil ik hem niet laten krijsen. 

Ik heb een middenweg gevonden. Het liefst wil hij gedragen worden, daar begin ik niet aan. Dus mag hij op een afstandje kijken naar me. 

Heb ik in eerdere berichten gezegt dat ik hem nooit zijn zin wil geven? Nee toch? Hij moet naar me luisteren, maar een knullie van 10 maanden aan je benen krijsend... tja. Dan stel je dingen wel eens bij. En dat mag. 
 
Quote
RE: Verstikkend toezicht
Alice  schreef op: 13-11-2012 16:55:45
Anna, mijn zoontje heeft ook  nooit doorgeslapen totdat hij ongeveer 20 maanden was. Toen werd het langzamerhand beter en sinds 22 maanden slaapt hij heel de nacht door, dus er is hoop voor je hihi
Maar mijne heeft nooit gehuild en sliep altijd binnen een paar minuten terug in. Kreeg borstvoeding en ook al wist ik dat hij het in feite niet echt nodig had, ik gaf het hem omdat we op die manier beide heel snel weer in slaap vielen, tevreden en gerust. 

Overigens mag mijn zoontje wel gewoon in de keuken komen (ook open keuken), ik heb op geen enkel kastje een slot. Toen hij klein was, zat hij in de kinderstoel mee te kijken als ik in de keuken wat aan het doen was, nu schuift hij zelf een eetkamerstoel naar het aanrecht om mee te kijken. Maar hij doet 't nooit als ik er niet bij ben. Is allemaal duidelijk voor hem. 
Vaak heeft hij ook gewoon geen interesse in wat ik daar doe en gaat hij gewoon in de huiskamer spelen met zn eigen speelgoed. 
Op de wc mag hij ook gewoon komen, hij weet dat hij niet met zn handen aan de bril moet komen omdat dat niet zo smakelijk is, maar hij wil wel graag weten wat daar gebeurt. Vind ik totaal niet slecht. 
 
Quote
RE: Verstikkend toezicht
Alice  schreef op: 13-11-2012 17:03:05
Het is overigens niet een kind dat nergens aan komt ofzo hoor.. het is een bijzonder ondernemend ventje. Dus ik heb hem waarschijnlijk al 1000x uit elke lade moeten halen. 
 
Quote
RE: Verstikkend toezicht
Anna28  schreef op: 13-11-2012 17:04:15
Ik snap het Sis. 
Ik denk dat ik doelde op de manier waarop Tim zijn zin voornamelijk probeert te krijgen. Door te krijsen, op zn hoofd te slaan en te gaan gooien met spullen. Dan geef ik hem dus echt niet zijn zin totdat hij rustig en normaal kan aangeven wat hij wil. En dan nog overweeg ik of het goed is of niet dat hij datgene krijgt en beslis ik uiteindelijk. 

Dus ja, als hij nu een koekje wil en hij gaat krijsen omdat ik nee zeg, dan zet ik hem even in de stoel. Hij moet dan eerst tot rust komen. Na paar minuten knuffel en kus en ik hoor hem niet meer. 
Zo doe ik het over het algemeen. 
Maar als er iets is wat een probleem blijft (zoals met koken) dan wil ik natuurlijk ook liever een oplossing zoeken. 

Smorgens is hij vroeg wakker. Om 5 uur geïrriteerd beneden zitten met hem? Hem laten krijsen totdat het 7 uur is? Nee. Ik geef hem wat drinken en verhuis hem naar zijn eigen bedje boven. Hij slaapt dan nog lekker een uurtje. 
(Tim slaapt het liefst beneden in campingbedje, sindsdien slaapt hij ook stukken beter. Met normaal matras) 
Ook dat is een oplossing na maandenlang zoeken. Maanden huilen en krijsen in bed savonds om 23 uur. Beneden gaat het hartstikke goed. Veiliger omgeving denk ik. Doen we dat toch. 
 
Quote
Navigatie
Vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | Volgende


Reageren op Verstikkend toezicht
Naam
Bericht