Menu
 

Topic:

Verplicht/vrijwillig

Tulp  schreef op: 09-11-2012 18:39:31
Presentatrice/journaliste Sandra Schuurhof schrijft elke week over haar boeiende bestaan. Deze keer heeft ze het over schooldruk.


Ik wil u voorafgaand aan het lezen van deze column even waarschuwen. Ik heb zelf geen kinderen. Dus al wat volgt is subjectief. Een mening, gevormd door observatie van kinderrijke vrienden en enkele eigen ervaringen. Mocht ik ooit nog een koter krijgen, denk ik er wellicht anders over. Voor nu vind ik het belachelijk hoe ouders zich uitsloven op de school van hun kinderen. Wil je tegenwoordig als goedbedoelende ouder een beetje in de smaak vallen bij de juf of meester en je kind vergewissen van een rooskleurige toekomst, heb je er een parttime baan bij. Ter illustratie... De eerste dag van dit nieuwe schooljaar ga ik met vriendin C mee haar kinderen wegbrengen. Even kennismaken met de nieuwe lerares en óp naar de tennisbaan, denk ik. Op het bureau van de leerkracht liggen stapels lijstjes. Of mijn vriendin die even kan invullen. Ze wordt geacht aan te geven wanneer ze voor welk karweitje beschikbaar is. Ouders die zich in een onbewaakt ogenblik uit de voeten denken te maken, worden direct teruggefloten: “Moeder van Jaap, u bent vergeten uw naam op de lijstjes te zetten!” De moeder van Jaap is het helemaal niet vergeten, ze hoopt gewoon één keer aan de onmogelijke verwachtingen van het strafkamp genaamd ‘basisschool’ te ontsnappen.

Zuchtend neemt mijn vriendin de A4’tjes met klusjes door. Luizenpluizen, wasdienst, medialokaal, museumbezoek, voorlezen, schoolreisje, grote schoonmaak, sinterklaasfeest, kerstversiering, kerstdiner, paasontbijt; je kunt het zo gek niet bedenken of er is een lijstje voor. C trekt haar agenda en zet achter drie opdrachten haar naam. Het is volgens haar net zoiets als de vrijwillige schoolbijdrage. Zogenaamd staat het je vrij om wel of niet te geven, totdat je niets stort en meteen een aanmaning krijgt. Zo gaat het ook bij de oudertaken. Probeer je onder het corvee uit te komen, krijg je direct drie mailtjes van de school om je oren. Sommige moeders vinden het blijkbaar enorm leuk om hun dagen op school te slijten. Ze zetten met een grote glimlach hun naam achter zoveel mogelijk karweitjes. Volgens C verpesten zij het voor de rest: “Dan kan ik natuurlijk niet achterblijven.” Ik had vroeger geen luizenpluismoeder. Ook kwam ze niet voorlezen, de gymbroekjes wassen of de school van binnen poetsen. Sterker nog, dat deed geen één ouder. En we zijn er niet minder van geworden. Waar komt dan nu ineens die noodzaak vandaan? Bezuinigingen? Smetvrees? Dan heb ik het nog niet eens gehad over die creatieve, verantwoorde, tijdrovende traktaties waarmee ouders hun jarige kind tegenwoordig op school droppen. Een mandarijntje of doosje rozijntjes voldoet niet meer. Want dat doet niemand. En als beloning voor je goede gedrag, mag je als ouder aan het einde van het schooljaar een cadeau kopen voor de juf, die op Juffendag hoognodig in het zonnetje moet worden gezet. Ik zou het omdraaien en de school wat laten kopen voor al die hulpvaardige moeders en vaders. Die worden er niet voor betaald. Maar ach, wie ben ik?

 
Quote
Navigatie
RE: Verplicht/vrijwillig
Cir  schreef op: 09-11-2012 21:45:18
Ik heb zelf helemaal niets met school. Soms geef ik me wel op voor uitjes zoals begeleiding naar museum. Heb ook nog wel eens geholpen met versieren en ik maak altijd wel hapjes voor het zomerfeest maar voor de rest zie je mij niet op school.

Aan de andere kant doen wij wel weer heel veel voor de voetbalvereniging. Mijn man traint de F-jes en zit in het jeugdbestuur en ik doe de ledenadministratie. En dan is de tijd alweer op. We moeten keuzes maken en dan kies ik toch voor het voetbal.
 
Quote
RE: Verplicht/vrijwillig
Boterbloem  schreef op: 09-11-2012 23:35:10

Tjonge, ik ga me bijna schamen dat ik er lol in heb mee te helpen op school. Bij deze mijn oprechte excuses aan alle ouders die er een hekel aan hebben en voor wie ik het verpest.


(maar stiekem is het ontzettend leuk met de kinderen om te gaan en is het ontzettend dankbaar werk, van schoonmaak tot estafettelezen)

 
Quote
RE: Verplicht/vrijwillig
Boterbloem  schreef op: 09-11-2012 23:37:08
Oh met een knipoog natuurlijk  want ik schaam me zeker niet. Ik vind het niet meer dan normaal dat wanneer je je kind naar een school brengt dat je in je vrije uren bereid bent mee te helpen. Het is een groot deel van de leefwereld van je kind, super als je daar van zo dichtbij interesse in kan tonen. Wat dat betreft dus zeker een vooruitgang (al werd er bij ons vroeger al wel veel geholpen door ouders en opa's en oma's.)

Heerlijk voor een kind, de mijne genieten er erg van als ik meehelp. Alleen al zoiets simpels als meefietsen naar de gymzaal, dan mogen ze naast mama in de groep fietsen en je bent zo verschrikkelijk hot op dat moment. Veel moeders helpen hier aan mee dus je hoeft maar af en toe, en het is echt genieten voor de kinderen.
 
Quote
RE: Verplicht/vrijwillig
Debby1977  schreef op: 09-11-2012 23:39:28
Toen Demi nog op de basisschool zat ben ik overblijfmoeder geweest, ik deed 1 x per week de biebboekjes uitdelen en ik ging mee op schoolreisjes en 9 van de 10 keer kwam ik knutselen,poetsen e.d. Ik vind dat je daar best een uurtje vrij voor mag maken. Zonder hulpouders kunnen de kinderen een hoop dingen niet meer doen en dat zou jammer zijn
 
Quote
RE: Verplicht/vrijwillig
Marjolein1976  schreef op: 09-11-2012 23:44:06
Het kan ook andersom. Mijn zoontje gaat sinds vorig jaar naar school. Ik heb (ongewild) 'maar' 1 kind en heb echt het gevoel dat ik alles wat ik voor 't eerst doe, ook voor 't laatst doe.
Vorig jaar heb ik ouderschapsverlof opgenomen, zodat ik tijd had om veel te kunnen helpen op school. Heb me voor echt alles opgegeven. En ben voor niets gevraagd! Heb een aantal keren gevraagd of ik niet ergens bij kon helpen, ik doe het immers graag. Reactie was dat er in mijn zoons klas veel ouders waren die al 'oudere' rechten hadden, omdat zij al een ouder kind op school hadden. En idd. het klopte, de helpende ouders hebben allemaal oudere kinderen. En de nieuwe ouders krijgen dan een kans bij een tweede of derde kind.
Alleen...... die heb ik dus niet. Dus word ik nergens voor gevraagd. Ik heb meerdere keren mijzelf aangeboden, ben het gesprek aan gegaan met de juf, maar 't heeft niet mogen baten. Inmiddels ben ik de teleurstelling aardig voorbij. Heb mijn tijd anders ingedeeld en ben onder schooltijd maar een cursus gaan volgen. Maar leuk vinden..... nee dat doe ik nog steeds niet.
 
Quote
RE: Verplicht/vrijwillig
Patriciia*  schreef op: 09-11-2012 23:44:20
Kan mij niet voorstellen dat er moeders zijn die zeggen dat ze wel iets beters te doen hebben dan mee te helpen op school. 

Ik zit in het OR en ik vind het heerlijk om te helpen. Moet je al die blije koppies zien van de kindertjes. Ja dank zij ons hebben jullie kindertjes feest op school. Zonder de mama's en papa's geen activiteiten. 




 
Quote
RE: Verplicht/vrijwillig
Marjolein852  schreef op: 09-11-2012 23:48:18
Hee;herkenbaar..

Hier betalen we zo'n 350 euro schoolgeld. Verder krijgen we overblijfbeurten (continuroodste) 5/6 keer per jaar per kind (en wij hebben er 30, luizen, bieb, sint,kerst en overige leuke dingen..

Op zich prima, maar al die extra dingen gaan keer 3!

Pffff..
 
Quote
RE: Verplicht/vrijwillig
Marjolein852  schreef op: 09-11-2012 23:52:53
@ marjolein 1976 dat i idd  zuur...


Kan je wel vertellen, dat ik nu bij nummer 3 pas plezier in krijg.. Hoef iets minder te haasten tussen slaapjes enzo, en de oudste 2 hebben begrip voor wat ik doe..
 
Quote
RE: Verplicht/vrijwillig
Patriciia*  schreef op: 10-11-2012 00:35:14
350 euro????Surprised


Dat vind ik raar Marjolein 1976.....vind het heel sneu voor je Cry grouphug
 
Quote
RE: Verplicht/vrijwillig
Marjolein852  schreef op: 10-11-2012 00:42:12
Ja;  is idd een dure school; maar een vaklereaar voor gym , muziek en dans. Verder geen bijkomende kosten voor andere dingen  ( kamp 1 keer in de 2 jaar, sint, kerst, engelse les en dan vergeet ik een hoop andere dingen...)
 
Quote
RE: Verplicht/vrijwillig
Jen9  schreef op: 10-11-2012 06:49:11
Zo is t altijd al geweest, volgens mij, zonder hulpouders geen leuke dingen.. En ik help graag.
Wat me wel tegenvalt.. ik zit in de ov en ben 1 dagdeel per week ermee bezig, poehee, dat vind ik best veel...
 
Quote
RE: Verplicht/vrijwillig
Jomi  schreef op: 10-11-2012 08:50:14
Ik hielp altijd als er hulp nodig was, maar nu werk ik sinds een halfjaar onder schooltijd. Ideaal want ik heb geen opvang nodig, maar ik kan dus nooit helpen want als de kinderen op school zitten dan werk ik. 

 
Quote
RE: Verplicht/vrijwillig
Kyla  schreef op: 10-11-2012 12:10:41
Nogal logisch dat je eraan herinnerd wordt om de vrijwillige bijdrage te betalen, waar denk je dat anders de sinterklaascadeaus van betaald worden? En de vele andere activiteiten/feestelijkheden?

Ik ben overblijfmoeder, ik loop 1 keer in de 4 weken mee naar gym en begeleid daar ook, help ieder jaar de school versieren met kerst en ik help ook zoals het uitkomt. Jammer dat de moeder in de column dat vervelend vind, maar dat doe ik voor de kinderen! Ik heb me ook opgegeven als hulp 1 ochtend in de week bij de kleuters, omdat die klas zo groot dreigde te worden. Mijn jongste zoon zit in groep 2 en ik zou het erg fijn vinden als er nog tijd is voor individuele aandacht voor hem, ook al kost het mij best veel om een ochtend te helpen.

Marjolein1976: ik vind het belachelijk dat jij niet mee kan helpen, komt neer op discriminatie, misschien niet met juf over hebben, maar de ov?
 
Quote
RE: Verplicht/vrijwillig
M&j  schreef op: 10-11-2012 12:42:37
Kinderen van betrokken ouders voelen zich prettiger, veiliger op school en doen het vaak ook beter op alle vlakken, dus ik heb het graag voor mijn kinderen over daarnaast vind ik het ook fijn om even in hun wereldje te mogen kijken.

Ik doe dat ook gewoon naast mijn werk, desnoods neem ik er een keer vrij voor/ruil ik.
 
Quote
RE: Verplicht/vrijwillig
Juulmvjens  schreef op: 10-11-2012 13:48:55
Ik werk 3 dagen en nagenoeg de meeste dingen worden op mijn werdagen gepland omdat er de dagen dat ik thuis ben maar halve schooldagen zijn.

Maar als er iets is op wo en vr wil ik me best opgeven. Vorig jaar ben ik op deze beide ochtenden leesmoeder geweest en dat vond ik erg leuk om te doen. Was overigens ook de enige ouder die beide ochtenden deed, maar dat vond ik dan wel weer een mooie compensatie voor de keren dat ik niet kan.

Hier mag je trouwens een jonger broertje of zusje die nog niet op school zit niet meenemen. Dus er is dan ook begrip voor de ouders die jongere kinderen hebben.
 
Quote
RE: Verplicht/vrijwillig
Mitch  schreef op: 10-11-2012 13:58:13
Bij ons op school heb je een vaste kliek..uhh club vrouwen die dat altijd doen en je komt er met geen mogelijkheid tussen.
Wel klagen ze steen en been dat ze ow zoveel moeten doen altijd, wanneer je zegt goh ik wil wel helpen hoeft het niet.
Voor de klote klusjes weten ze mensen dan ineens wel te vinden, jah tjah... dan ook niet.
Heb me 1x eindelijk in weten te schrijven om te helpen versieren, heb er 2 uur gestaan en alles wat ik deed werd mij uit de handen gegraait, was dan ook meteen de laatste keer dat ik zo mijn best gedaan heb!
ja sorry maar ik ga niet smeken of ik alsjeblieft alsjeblieft mag helpen op school.
 
Quote
RE: Verplicht/vrijwillig
Ikee  schreef op: 10-11-2012 14:13:16
Ow die vrijwiligge ouderbijdrage. Grr Gek worden wij ervan ieder jaar. Steeds minder ouders gaan betalen. En waarom? Omdat mensen niet weten waarvoor het gebruikt word. Niet omdat mensen het niet kunnen betalen hoor. Hier op school zijn het de mensen met de minste inkomsten die als eerste de ob betalen. Dit jaar hebben wij als ov de volgende brief opgesteld. Als ov/school ben je verplicht vanuit de overheid te vermelden dat het een vrijwillge bijdrage is. Volgende week gaan de brieven de deur uit.
Wat betreft helepn op school. Hier is dat eigenlijk nooit een probleem. Kleine school, ons kent ons dus veel hulpmoeders en vaders!


Onderwerp: Vrijwillige ouderbijdrage schooljaar 2012/2013


 


 


 


Beste ouders/verzorgers,


 


Middels deze brief willen wij als oudervereniging van ***** het doel van de ouderbijdrage bij u onder de aandacht brengen. Het zal u vast niet ontgaan zijn dat er onrust bestaat over het wel of niet betalen van de ouderbijdrage. In deze brief willen wij u uitleggen waar wij de ouderbijdrage aan besteden. Onderstaand ziet u een aantal voorbeelden van de activiteiten van de oudervereniging waaraan de bijdrage wordt besteed:



  • Diverse versnaperingen en drinken die de kinderen krijgen tijdens verschillende activiteiten gedurende het schooljaar:     


    • Tijdens de feestweek iedere dag wat te drinken en wat te eten, met als klapper natuurlijk de frietjes op vrijdag.

    • Tijdens de sportdag worden er gezonde hapjes uitgedeeld.

    • Lekkere dingen rondom Sinterklaas, Kerst, Carnaval en Pasen.


  • De oudervereniging is verantwoordelijk voor de inkoop van de Sinterklaascadeautjes voor alle groepen.

  • Onkosten schoolkrant.

  • Bij het jaarlijks afscheid van groep 8 op de slotavond ontvangen de leerlingen een afscheidscadeautje en wordt voor drinken en hapjes gezorgd.


 


De afgelopen jaren hebben wij helaas moeten constateren dat er steeds minder mensen bereid zijn om de ouderbijdrage te betalen. Dat is jammer, want zonder ouderbijdrage kunnen we geen leuke activiteiten voor uw kind(eren) uitvoeren.


 


Dit jaar is besloten om de ouderbijdrage te splitsen in:



  1. Een bijdrage voor de activiteiten. Deze bijdrage bedraagt voor het huidig schooljaar 15,- euro per kind en wordt geïnd in de eerste maanden na aanvang van het nieuwe schooljaar. Jaarlijks zal worden bekeken of dit bedrag toereikend is.

  2. Een bijdrage voor het schoolreisje. Deze bijdrage bedraagt voor het huidig schooljaar 20,- euro per kind en wordt geïnd  in maart. Omdat we in dit schooljaar al op schoolreisje zijn geweest, zal deze in maart 2013 niet geïnd worden.


Wij hebben ervoor gekozen om de bedragen te spreiden over het jaar zodat we iedereen in de gelegenheid kunnen stellen om te betalen.


 


 


Voor het schoolreisje hebben we nog een extra aanvulling:



  • Kinderen die vóór 1 maart op school komen, betalen mee aan het schoolreisje en mogen mee.

  • Kinderen die na 1 maart op school komen, betalen niet mee aan het schoolreisje en gaan dus ook niet mee.


Omdat wij de afgelopen jaren minder inkomsten uit de ouderbijdrage hebben gehad,  is er besloten om de kinderen waarvan de bijdrage voor het schoolreisje niet is betaald niet mee te laten gaan op schoolreisje. Er zal op school een aangepast programma worden aangeboden. Voor meer informatie hierover verwijzen wij u naar de volgende website: http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/basisonderwijs/vraag-en-antwoord/wat-is-de-ouderbijdrage.html


 


Mocht u door omstandigheden niet in staat zijn om de ouderbijdrage of de bijdrage voor het schoolreisje te betalen, neem dan contact op met **** Het kan zijn dat u zelf andere ideeën heeft over de bijdrage of voor de oudervereniging, laat het ons weten via *******Anoniem kan ook, schrijf uw idee of mening op een briefje en laat deze achter in het rode ideeënbus. Deze vindt u naast het lokaal van groep 4.


 


Wij hopen u met deze brief wat meer inzicht te hebben gegeven in het belang van de ouderbijdrage. We hopen natuurlijk op veel positieve reacties zodat wij ook in de toekomst alle kinderen van ***** leuke activiteiten te kunnen bieden!


 


Bij deze willen wij u verzoeken om de ouderbijdrage (het gedeelte bestemd voor de activiteiten) voor het schooljaar 2012/2013 ter waarde van 15,- euro per kind te storten op rekeningnummer: ******* o.v.v. ouderbijdrage 2012/2013, naam van uw kind(eren) en de groepen.


Alvast hartelijk dank daarvoor.


 


Met vriendelijke groet,


 


Oudervereniging basisschool *****

 
Quote
RE: Verplicht/vrijwillig
Ikee  schreef op: 10-11-2012 14:13:44
oeps beetje groot geworden....
 
Quote
RE: Verplicht/vrijwillig
Jolijn  schreef op: 10-11-2012 14:22:23
ik wil best een kwartiertje of 2 uur besteden aan activiteiten op school, maar het punt is: het is veel meer dan dat, want ik werk vijf dagen per week van 6.30 tot 14.30, daarnaast nog een uur reistijd, en ik kan niet midden op de dag twee uurtjes vrijnemen om 1 uurtje te helpen.
Ik heb natuurlijk door de jaren heen heus wel eens iets gedaan, zoals pannenkoeken bakken of legoblokken wassen.
ik heb aangeboden om het huiswerk van de klas van mijn zoon te digitaliseren (dat je de dicteewoordjes van de site kunt printen, in plaats van leest dat er een dictee is), maar ik geloof dat ze dat soort dingen helemaal niet willen.
 
Quote
RE: Verplicht/vrijwillig
Mikmvg  schreef op: 10-11-2012 15:28:27

Quote mamavantwee:

Ik vind het geen prettig stukje om te lezen. Misschien is het zo op die school, maar bij ons absoluut niet.
Het schoolgeld is er voor de kinderen, om mee te doen aan de activiteiten.
Vroeger waren er ook hulpmoeders, mijn moeder deed ook vanalles voor onze school. Dat hoort er gewoon bij!
Het probleem is tegenwoordig vaak dat ouders er geen tijd voor hebben of voor vrij willen maken.
Samen met m'n man verzorg ik de computerlessen voor de onderbouw, hartstikke leuk om deel uit te maken van de school. Je leert de andere kinderen ook een beetje kennen.
Ik ben voorzitter van de oudervereniging, ook leuk. Wel wat extra werk, maar het is tenslotte ook mede voor mijn kinderen. Wij gaan ook regelmatig mee op uitstapjes. Puur omdat wij erg betrokken willen zijn bij onze kinderen. De helft van de activiteiten kunnen zonder hulpouders gewoon weg niet doorgaan!
Ik zie het probleem niet zo om de school te helpen. De kinderen moeten er tenslotte ook minimaal 8 jaar naartoe.
Die traktaties doe je helemaal zelf. Hier zijn de kinderen iig blij met een worstje/kaasje/druifje prikker. En aan het einde van het schooljaar krijgen alle vrijwilligers een kleinigheidje. Dus zo kan het ook!
De school heeft de leertaak voor onze kinderen, niet de opvoedende taak.




ik kan helemaal vinden in jou stuk. (bijna) ieder kind heeft 2 ouders en dan is er toch altijd ergens wel tijd te vinden? Ik werk zelf 5 dagen (als juf, dus oook nog onder schooltijd) maar ik kan best op andere fronten helpen hoor.  Schoonmaakavonden zijn hier 3x per jaar en je wordt er 1x voor ingeroosterd, maakt niet uit hoeveel kinderen je hebt.
Ik vind het lullige van dit stukje eigenlijk vooral dat ouders die veel helpen en zich voor veel dingen opgeven, afgekraakt worden, maar ik weet wel dat als zij er niet waren er veel niet van de grond kwam! (waarbij het natuurlijk niet zo moet zijn dat er een clubje is dat alles anderen uit handen neemt..., maar mijn ervaring is toch dat dat over het algemeen niet zo is)

Mijn man is klassenouder en gaat met veel dingen mee. Ten eerste omdat hij daar tijd voor heeft, ten tweede omdat hij klassenouder is. Dan kunnen andere ouders ook wel zeggen dat hij ALTIJD meemag. Ja, klopt, nadat hij ook nog eens de hele klassenlijst heeft afgebeld voor extra hulpouders......
 
Quote
RE: Verplicht/vrijwillig
Angelique  schreef op: 10-11-2012 15:49:28
tja vind ook beetje apart stukje
het heeft betrekking op haar ervaring op ene school

hier is de bijdrage zon 50 euro geloof ik
en je bent helemaal niet verplicht om te helpen wel vidnen ze dat fijn

ook hier is zon kliek die altijd met hun dikke neus vooraanstaan nou geef mijn portie maar aan fikkie want als er schoongemaakt moet worden dan zie je ze niet
en ja ik doe mijn best vind het super leuk om te helpen
ben thuisblijf moeder heb met sportdag meegeholpen en afgelopen week hebben we met groep moeders de pleinen geveegt zoveel bladeren die veel troep gaven
hartstikke gezllig
allen ja heb wel een uk van 15 mnd thuis die gewoon niet altijd overal mee naar toe kan
hij leid mij af van dingen die ik moet maar ook de kindjes in de klas
nu gaan ze binnen kort met alle kids samen schoenen maken samen met ouders en ja wil graag helpen maar ja om dan weer oppas te zoeken voor zon uurtje is best lastig dus deze ronde slaan we over
als hij dadelijk wat ouder is zal het makkelijker zijn en als hij naar school gaat kan ik ook makkleijker gaan helpen
zou heel graag or ofzo doen maar ja moet wle rekning met beide kids houden
en heb ook niet veel zin tussen de kliek te moeten gaan zitten met eidereen die et zo geod weet enz
 
Quote
Navigatie


Reageren op Verplicht/vrijwillig
Naam
Bericht