Menu
 

Topic:

Kan het bijna niet geloven

An  schreef op: 10-08-2012 15:20:01
Eigenlijk kan ik het bijna niet geloven, of eigenlijk wil ik het liever niet geloven.

Mijn dochter van 6 jaar had laatst een feestje van een meisje uit haar klas. De kinderen die er kwamen waren allemaal van ongeveer dezelfde leeftijd.

Ik had netjes haar autostoel meegegeven (met rugleuning) en de vraag van vader was of ze er echt in moest. Ja, want op alleen een zitverhoger blijft ze niet goed zitten. (mijn dochter heeft een lichamelijke handicap).

Toen mijn dochter weer thuis was vertelde ze dat een aantal kinderen achterin de achterbak/bagageruimte zaten en moesten bukken als ze politie zagen.
Ik ben hier werkelijk erg van geschroken. Ik vraag me ook af of de rest van de kinderen ook gewoon los in de auto zaten.

Nu vraag ik mij af wat ik hier mee moet. Het is gelukkig wel goed afgelopen, maar ik heb nu werkelijk waar mijn twijfels over hoe anderen mensen je kind blootstellen aan ernstige risico's.
Mijn kind hebben ze dan wel in haar stoeltje gezet, maar ondertussen wel blootgesteld aan extra gevaar, want bij een aanrijding etc. loopt zij extra gevaar door rondvliegende kinderen. (staat een beetje raar, maar zo is het wel duidelijk).

Moet ik het er met de ouders over hebben? Zullen zij echt niet begrijpen wat voor gevolgen dit kan hebben en dat je zeker met andermans kinderen niet zo om kan gaan?

Ik ben er echt een beetje naar van. Het heeft mijn vertrouwen in andere ouders een behoorlijke klap gegeven. Als er weer een feestje is of er met school een uitstapje per auto is dan voel ik nu de noodzaak om de betreffende bestuurder eerst eens goed uit te horen hoe de kinderen vervoerd gaan worden.

Wat zouden jullie doen? Wat zijn jullie ervaringen hiermee?
 
Quote
Navigatie
RE: Kan het bijna niet geloven
Minou  schreef op: 10-08-2012 15:22:55
Hier vraag ik ook de kinderen hun stoel mee te nemen, IK ben verantwoordelijk gewoon voor ze en neem geen onnodige risico's.

Toen ik zelf jong was, zaten we ook zo bij anderen zoals jij beschrijft op kinderfeestjes in een grote volvo. Ja zo ging dat toen.

Ik heb dus geen ervaringen uit het heden want de ouders nemen hun verantwoordelijkheid. Dus ik zou bij een volgend feestje vragen wat ze doen.
 
Quote
RE: Kan het bijna niet geloven
3prachtkinders  schreef op: 10-08-2012 15:27:47
Ik heb een auto met 7 stoelen (2 in de kofferbak, en 3 achterzit en 2 van voren) .

Verjaardagsfeest, kijk ik wie de kleinste is, die gaat in de autostoel, overige middelmaatjes gaan op stoelverhogers (ik heb er zowiezo 2 op reserve en 1 autostoel). Zeker degene vanvoren gaat in een stoelverhoger. De 2 achterste (kofferbak) gaat dat net niet, een stoelverhoger. Maar daar zet ik vaak wat groteren in, en zelfs daar gaan ze in de gordels...Heb ik zitplaatsen te weinig, dan regel ik een auto extra.

ZO vervoer ik zeker ander mans kinderen.
 
Quote
RE: Kan het bijna niet geloven
An  schreef op: 10-08-2012 15:34:15
Dus jullie begrijpen het ook niet dat iemand (andermans) kinderen op zo'n manier vervoerd?
 
Quote
RE: Kan het bijna niet geloven
Minou  schreef op: 10-08-2012 15:37:33
NEE, zeker niet nu in deze tijd waarin men WEET ( hoort te weten) hoe het zou moeten qua veiligheid.

In de uitnodiging vermeld ik altijd als we weggaan: neem stoel of stoelverhoger mee.
 
Quote
RE: Kan het bijna niet geloven
An  schreef op: 10-08-2012 15:43:25
Minou, dus jij zou in het vervolg dan aan de ouders vragen hoe ze de kinderen gaan vervoeren? Dus ook hoe ze de rest van de kinderen die bij jouw kind in de auto zitten gaan vervoeren?



 
Quote
RE: Kan het bijna niet geloven
Minou  schreef op: 10-08-2012 15:49:54
Ik heb het nooit hoeven vragen. En ouders hebben het nooit aan mij hoeven vragen. Die duidelijkheid heb ik hier ( geklukkig) altijd nog gehad en als er een feestje is en Amber is nog onder de 1.35 en staat niks over vermeld dan vraag/zeg ik het.
 
Quote
RE: Kan het bijna niet geloven
Anna28  schreef op: 10-08-2012 15:50:16
ik ben ook zo opgegroeid: allemaal in de auto (8 kids in normale auto) en rijden maar! Toen waren er nog geen gordels of zitverhogers.
Ik weet dat ze het op de Veluwe in dorpjes nog steeds zo doen. Toch beetje plattelands denk ik.

Tegenwoordig mag het niet meer zo, en dat is natuurlijk alleen maar beter voor de veiligheid.
Ik zou andermans kinderen dan ook altijd verantwoord willen vervoeren.
 
Quote
RE: Kan het bijna niet geloven
Minou  schreef op: 10-08-2012 15:50:46
Dus in jouw situatie zou ik het zeker wel vragen, zeker met wat er is gebeurd!
 
Quote
RE: Kan het bijna niet geloven
Mrtj  schreef op: 10-08-2012 16:16:10
Ik zou hier niet nog achteraan gaan nu. Bij een volgend feestje zou ik wel gewoon aangeven, aan de rijdende ouder, dat je het belangrijk vindt dat je kind op haar stoel (en in een gordel) zit.
 
Quote
RE: Kan het bijna niet geloven
An  schreef op: 10-08-2012 18:24:51

Quote mrtj:
Ik zou hier niet nog achteraan gaan nu. Bij een volgend feestje zou ik wel gewoon aangeven, aan de rijdende ouder, dat je het belangrijk vindt dat je kind op haar stoel (en in een gordel) zit.



Mijn kind zat ook in haar stoel en met de gordel, maar de rest zat dus los in de auto en dus ook kinderen in de achterbak.
Ik ga er nu denk ik ook maar niets meer over zeggen, maar ik denk toch dat ik een volgende keer vraag of ieder kind veilig vervoerd wordt, omdat dat natuurlijk ook extra gevaar oplevert voor mijn kind. Plus het feit dat ze kinderen gewoon leren dat ze maar even moeten bukken als er een politie aankomt.
Het zal me alleen niet in dank af worden genomen ben ik bang.
 
Quote
RE: Kan het bijna niet geloven
Angelique  schreef op: 10-08-2012 20:30:12
tegenwoordig zitten ze in bussen ook verplicht vast he
toen jayden met schoolreis ging ook in de grodels

hier zou ik mijn kin opd e openbare weg never nooit niet los in de auto zetten en zeker niet in de achterbak
hoe leuk ik dat vroeger zelf vond het mag niet is straf baar en levensgevaarlijk
laat staan dat ik zoiets met kids van andere zou doen
er zou maar iets gebeuren 8 kids op slag dood en dan de rest van je leven ..... ne hoor echt niet zou aandringen om stoelverhogers mee te nemen heb ik gene plek genoeg regel ik een auto bij
vind gewoon niet kunnen
maar denk dat ik achteraf niet veel zou zeggen ook omdat ze mijn kind wel in de gordel gedaan hebben
 
Quote
RE: Kan het bijna niet geloven
Ladybug  schreef op: 10-08-2012 20:35:52
mijn jongste moet binnenkort ook met de taxi naar school hij is 4 en ik moet zelf zijn verhoger meegeven hoor en hij moet in de gordel

de oudste ging tot voor kort ook met de taxi naar school die ook moest altijd in de gordel.

Ik zou verder niks zeggen aangezien ze je dochter WEL in stoel en gordel hadden...
 
Quote
RE: Kan het bijna niet geloven
Mama V Jurre,stijn,j
oris
  schreef op: 10-08-2012 21:06:04
nee ik zou voor de rest ook niks zeggen meer maar bij het idee is het idd niet netjes vroeger deden wij dat ook maar ja vroeger he zoveel dingen veranderen en wijs als je het nu bekijkt is het niet! laat het los en voor de volgende keer heel duidelijk vragen hoe het vervoer is desnoods bied je aan als dat mogelijk is natuurlijk zelf mee te rijden.
 
Quote
RE: Kan het bijna niet geloven
Ladybug  schreef op: 10-08-2012 21:06:42
ja jij bedoelt de stadsbussen sis....daar zitten idd geen gordels in..alleen bij de invalide plek.
 
Quote
RE: Kan het bijna niet geloven
Kaasje  schreef op: 10-08-2012 21:07:21
schoolreisje bussen zijn van die touringcars die geen stadsbus zijn. ( ehh snap je? )
Die hebben heup gordels.

De chauffeur controleert niet of je hem om hebt, maar bij een ongeluk en geen gordel is het eigen schuld dikke .....
 
Quote
RE: Kan het bijna niet geloven
Kaasje  schreef op: 10-08-2012 21:16:51

Quote SismvNick:
Ten eerste, mijn kind mag alleen bij uitzondering zonder stoel. en ander mans kinderen gaan bij mij in een stoel, desnoods zet ik me eigen kinderen zonder stoel.

B



Maar als je dan aan de kant gezet wordt kun je nog een bekeuring krijgen.... je mag namelijk de kinderen van een ander wel zonder stoel mee nemen, maar je eigen kinderen niet!

 
Quote
RE: Kan het bijna niet geloven
Myself  schreef op: 11-08-2012 10:18:59
Ik vind het dubbel....

Als wij met een feestje weggaan met de auto, zet ik het er altijd bij op je uitnodiging, zodat de ouders er zelf een keuze in kunnen maken.
Zelf gaf ik het ook altijd mee, nu niet meer, de jongste is 1.30, dus voor die 5 cm ga ik niet meer met die stoel sjouwen voor die ene keer, in onze eigen auto zit nog wel haar verhoger.

Ik neem aan dat bij dit feestje de andere ouders toch ook wisten dat ze weggingen TO? Dus dan is het toch ook hun eigen keuze om geen verhoger mee te geven?

En zo komen we dus voor mij aan de andere kant terecht van mijn mening, ik vind het ook wel onder het stukje 'leven en laten leven' vallen voor mezelf.
Jij (in het algemeen gesproken, niet alleen TO) hebt je idealen waar je naar wilt leven, prima, is hartstikke goed om die te hebben.
Maarrr.....je kan niet verwachten dat een ander daar ook zo voor gaat als jijzelf.
Valt me vaker op in topics, over (borst)voeding, over regels.
Ik verbaas me ook over dingen en heb dan ook zeker wel mijn persoonlijke mening daarover. Die kan ik ook echt niet altijd voor me houden, maar vaak denk ik ook maar 'laat het doen, ieder zijn eigen ding'.

 
Quote
RE: Kan het bijna niet geloven
Bepje  schreef op: 11-08-2012 21:50:19
@ Anna, ik voel me een beetje aangesproken. Ik woon ook op het platteland (klein dorpje) en zet beslist geen kind los in de auto, laat staan die van een ander. We liggen hier echt niet achter hoor.

Ik let er ook altijd op of ze de kinderen in een zitje zetten. Ik geef gewoon de verhoger mee en zeg er zoiets bij als "die heb je vast niet genoeg" . Dan merk je vanzelf wat ze van plan zijn maar de meesten tot nu toe hadden zelf stoeltjes geregeld op 1 na maar die mocht mijn kind alleen meenemen met stoel. Bij schooluitjes wordt er door de juf nagelopen of iedereen zit zoals het hoort dus dat zit zeker goed.
 
Quote
RE: Kan het bijna niet geloven
Anna28  schreef op: 11-08-2012 21:53:00

Quote bepje:
@ Anna, ik voel me een beetje aangesproken. Ik woon ook op het platteland (klein dorpje) en zet beslist geen kind los in de auto, laat staan die van een ander. We liggen hier echt niet achter hoor.



Niet aangesproken voelen als jij het goed doet hoor! En natuurlijk loop je niet achter, kom er zelf ook vandaan haha
Maar bij ons in de dorpjes is het wel vrij normaal om het zo te doen. Met verjaardagsfeestjes enzo gebeurd het nog regelmatig. Maar dat is vast niet in alle dorpjes zo en het zal ongetwijfeld steeds minder worden gelukkig.

Soms gaan de kinderen achter in een boerenkar achter de tracktor en worden ze zo rondgereden... levensgevaarlijk zou je denken. Toch lijken zulke dingen gewoon te kunnen in sommige gemeenschappen.
 
Quote
RE: Kan het bijna niet geloven
Bepje  schreef op: 11-08-2012 22:01:26
Ne, hier is dat allang niet meer zo en ook niet in een kar achter een trekker. Vroeger wel idd.
 
Quote
RE: Kan het bijna niet geloven
An  schreef op: 13-08-2012 12:32:46

Quote SismvNick:
Ik bedoel indd stadsbussen..

Niet dat ik het oke vind dat kinderen los zitten, maar ik dacht dat het wel mag voor incidenteel vervoer..



In de achterbak mogen ze sowieso niet en andermans kinderen mogen alleen los op de achterbank als ze groter zijn dan 1.35 meter.
 
Quote
RE: Kan het bijna niet geloven
Minou  schreef op: 13-08-2012 12:35:16
wel in de gordel he, hihi!
 
Quote
RE: Kan het bijna niet geloven
An  schreef op: 13-08-2012 12:42:31

Quote Myself:
Ik vind het dubbel....

Als wij met een feestje weggaan met de auto, zet ik het er altijd bij op je uitnodiging, zodat de ouders er zelf een keuze in kunnen maken.
Zelf gaf ik het ook altijd mee, nu niet meer, de jongste is 1.30, dus voor die 5 cm ga ik niet meer met die stoel sjouwen voor die ene keer, in onze eigen auto zit nog wel haar verhoger.

Ik neem aan dat bij dit feestje de andere ouders toch ook wisten dat ze weggingen TO? Dus dan is het toch ook hun eigen keuze om geen verhoger mee te geven?

En zo komen we dus voor mij aan de andere kant terecht van mijn mening, ik vind het ook wel onder het stukje 'leven en laten leven' vallen voor mezelf.
Jij (in het algemeen gesproken, niet alleen TO) hebt je idealen waar je naar wilt leven, prima, is hartstikke goed om die te hebben.
Maarrr.....je kan niet verwachten dat een ander daar ook zo voor gaat als jijzelf.
Valt me vaker op in topics, over (borst)voeding, over regels.
Ik verbaas me ook over dingen en heb dan ook zeker wel mijn persoonlijke mening daarover. Die kan ik ook echt niet altijd voor me houden, maar vaak denk ik ook maar 'laat het doen, ieder zijn eigen ding'.



Op de uitnodiging stond alleen dat je kind thuis wordt gebracht. Klinkt voor mij al logisch dat ze dan met de auto gaan.
Ik ben een beetje bang dat het hier gewoon gebruikelijk is om kinderen op de ouderwetse onveilige manier te vervoeren.
Wat andere mensen met hun kinderen doen dat moeten zij zelf weten, alhoewel ik wel vind dat er grenzen zijn. Kinderen los en/of in een onjuist geplaatste stoel of gordel vervoeren kan wel een verschil uitmaken van leven en dood.

Mijn kind zat dan wel in haar stoel, maar liep extra gevaar door de andere loszittende kinderen.



 
Quote
RE: Kan het bijna niet geloven
An  schreef op: 13-08-2012 12:44:02

Quote Minou:
wel in de gordel he, hihi!



Gebruik autokinderzitjes bij vervoer van andere kinderen
Van ouders en pleegouders wordt verwacht dat ze voor hun kind een autostoeltje in de auto hebben. Maar er rijden misschien ook wel eens andere kinderen mee. Voor hen kan niet altijd een kinderzitje aanwezig zijn. Bij dit soort incidenteel vervoer over beperkte afstand (maximaal 50 kilometer) volstaat gebruik van de gordel op de achterzitplaatsen voor kinderen vanaf 3 jaar (maar niet de eigen kinderen). Kinderen vanaf 3 jaar en langer dan 1,35 meter mogen als er geen autogordel is zonder gordel op de achterbank zitten. Met gordel mogen ze ook op de voorste zitplaats zitten.

Nee hoor, groter dan 1.35 meter en ouder dan 3 jaar mogen dus wel los. Maar of je het op je geweten wilt hebben? Ik in ieder geval niet.
 
Quote
RE: Kan het bijna niet geloven
Karinmv3  schreef op: 13-08-2012 12:47:18
Ik snap het ook niet hoor, zou dat risico nooit nemen met andermans kinderen.
Hebben het pas wel gedaan met mijn broertje (van 21) die wilde meerijden, maar auto zat vol. In onze achterbak zitten wel gordels, maar we hebben er geen extra bank. Hij is dus op de grond gaan zitten, met gordel om. Maar zou dat nooit met een kind doen.
 
Quote
RE: Kan het bijna niet geloven
An  schreef op: 13-08-2012 12:52:04

Quote Myself:
Ik vind het dubbel....


Zelf gaf ik het ook altijd mee, nu niet meer, de jongste is 1.30, dus voor die 5 cm ga ik niet meer met die stoel sjouwen voor die ene keer, in onze eigen auto zit nog wel haar verhoger.




Als ze wel goed in de gordel passen met die 1.30 meter, mijn dochter paste met die lengte dus echt nog niet goed in de gordel. Zou het alleen eventueel een kwestie van een bekeuring zijn. Maar als ze niet goed passen in de gordel en je krijgt een aanrijding dan maakt het wel een heel groot verschil hoe de afloop is.

En is het niet zo dat "voor die ene keer" er geen ongeluk kan gebeuren.

Ik ben met heel veel dingen echt niet moeilijk in hoe andere ouders dingen aanpakken, maar in zaken die gaan over leven en dood van kinderen dus wel.
Dus zaken zoals onveilig vervoer, met jonge kinderen fietsen (het kind op een eigen fiets) die nog heel erg onstabiel fietsen en die geen gevaar zien, kinderen die niet/amper kunnen zwemmen niet continu in de gaten houden bij zwembad/recreatieplas/zee etc.

Ik vind ook dat als mensen hierop "betrapt" worden ze dat wel veel beter moeten aanpakken dan alleen maar een bekeuring. (of soms niet eens, maar alleen maar een waarschuwing)
 
Quote
RE: Kan het bijna niet geloven
Minou  schreef op: 13-08-2012 12:52:05
Echt waar?? Mmm geen fijn idee..even remmen en hoppa!
En zelf met lage snelheid kan het hard gaan...

( ik dacht dat de meeste auto's wel 3 gordels hadde.n..niet dus?!)

 
Quote
RE: Kan het bijna niet geloven
Mitch  schreef op: 13-08-2012 12:52:33
Ik vind het not done om met kinderen los in de auto te gaan rijden onder geen enkele omstandigheid punt.
Toch heb ik het zelf een keer gedaan toen mijn zoon niet meer adem haalde, heeft hij in de maxi cosi los in de auto gezeten toen we naar het ziekenhuis sjeesde.

Voor verjaardagspartijtjes vind ik het domweg stom, dat weet je van te voren en dan zorg je dat alle kinderen goed zitten, klaar.
Niet perse op een verhoger, maar in ieder geval in een gordel.
 
Quote
RE: Kan het bijna niet geloven
Mitch  schreef op: 13-08-2012 13:22:32
neem aan dat je verder heb gelezen dan die ene zin?
 
Quote
RE: Kan het bijna niet geloven
Mitch  schreef op: 13-08-2012 13:24:57
Bedoel ermee dat ik principes heb waar ik no way van af zou wijken en dat TOCH gedaan heb.
Omdat de omstandigheid of emotie ernaar was.

Zo zou ik nooit met drank op rijden, nog geen druppel en ik stap niet in de auto! En toch weet ik zeker dat er een punt is waarop je het wel zou doen.

Sommige dingen zijn nu eenmaal sterker dan je principes.

Maar voor een verjaardagspartijtje vind ik het enorme onzin!!
 
Quote
Navigatie


Reageren op Kan het bijna niet geloven
Naam
Bericht