Menu
 

Topic:

Autistisch meisje winkel

Jo  schreef op: 30-05-2012 12:00:42
Hier op het dorp werkt een meisje/jonge vrouw in de drogisterij.
Nu was er vandaag een klant die een beetje geirriteerd was dat ze geen normaal antwoord kreeg op een vraag.
Nu onstond er een hele discussie aan de kassa, de kassiere vertelde dat het meisje autistisch is en dat ze soms een "vreend" antwoord geeft of soms niet helemaal "netjes" reageert op vragen.
Een vrouw achter me in de rij zegt, ze moeten haar een kaartje met naam op spelden en er bij zetten dat ze autistisch is??? Zo wisten de klanten tenminste dat ze autistisch is.
De kassiere die haar begeleid vertelde dat dat natuurlijk niet mocht en zo kibbelde de dames nog even door.
1 van de vrouwen in de rij zei zelf, ze helpt ons niet maar juist van de regen in de drup
Ik schrik best wel van reaktie van sommigen, zijn we zo onverdraagzaam tegenover mensen die anders zijn?
 
Quote
Navigatie
RE: Autistisch meisje winkel
Mitch  schreef op: 30-05-2012 12:06:54
Ik vind mensen soms simpelweg dom!
Wanneer je als volwassen vrouw zo reageerd op een situatie dan spoor je niet helemaal.
Ik snap best dat het je misschien kan irriteren maar je heb je gewoon normaal te gedragen naar anderen toe.
En anders move je toch lekker naar een andere drogisterij of zo.
 
Quote
RE: Autistisch meisje winkel
Onsjanneke  schreef op: 30-05-2012 12:09:50
Ik schrik daar ok wel van.

Bij ons in de drogist (en in de supermarkt) werken ook mensen met een beperking. Ik vind dat juist hartstikke goed.
Je merkt toch snel genoeg wat voor vlees je in de kuip hebt? In een drogist vraag ik sowieso niet veel meer als 'waar staat dit of dat' als ik inhoudelijke informatie wil ga ik wel naar een apotheek.

Ik vind het heel raar, om zo over andere mensen te praten, en etiketjes te plakken (letterlijk zelfs).
 
Quote
RE: Autistisch meisje winkel
Tiesmv3jongens  schreef op: 30-05-2012 12:12:11
Ja jammer genoeg zijn er wel zulke mensen.
Mijn zoon heeft ass en kan soms ook anders reageren dan anderen en dan zelfs mensen die weten wat hij heeft kunnen zulk soort opmerkingen maken.
En dan denk ik weleens wat gebeurd er later als je dus anders reageerd dan anderen. Hoop dat hem sommige dingen gewoon bespaard blijven.
 
Quote
RE: Autistisch meisje winkel
Peppa  schreef op: 30-05-2012 12:16:35
Helemaal eens met Ties. Er zijn helaas heel veel van zulke mensen. Zo ga ik bijv. nog vaak met mijn zoon van 8 jaar met ASS mee naar de speeltuin. Om hem te beschermen tegen zulke mensen maar ook zodat ik het kan uitleggen.
 
Quote
RE: Autistisch meisje winkel
Mama-van-aimy  schreef op: 30-05-2012 12:19:31
Het zegt meer over die vrouw in de rij dan over het meisje.

Bij ons op het werk, werken er ook een paar mensen met een beperking. En deze mensen doen allemaal heel erg hun best en worden ook gewoon geaccepteerd als normale collega.

Erg jammer dat er vaak in de maatschappij nadruk gelegd moet worden op mensen die het al vaak zo moeilijk hebben.

Respect voor de drogisterij die het meisje bij hun laten werken en respect voor het meisje dat zij in de harde wereld stapt!
 
Quote
RE: Autistisch meisje winkel
Slabbertje  schreef op: 30-05-2012 12:24:29
ik sluit me bij sis aan, in drogist verkopen ze ook medicijnen en dat is toch een hele verantwoording om daarin goed geholpen te worden. ik heb geen problemen met mensen met beperkingen en ze hoeven ook echt geen stempel om dit aan te geven maar in sommige beroepen kan het gewoon niet.
 
Quote
RE: Autistisch meisje winkel
Mama Van Drie  schreef op: 30-05-2012 12:31:14
Nou...ben het wel met Sis eens hoor...hoe kan je nou zo snel zien dat iemand een beperking heeft? Zeker het autisme zie je toch echt niet altijd en heb je ook niet na een minuut al door lijkt me...en als je dan geen of een lullig antwoordt terug krijgt....hm....ik ben dan niet iemand die mijn ongenoegen gelijk uit maar denk dan wel bij mezelf ' die is niet helemaal koekoek' en dat wil je toch ook niet? Dat er zo over je gedacht wordt?
Misschien toch duidelijkheid geven naar de klanten toe...moeilijk hoor want om nou met een bordje om te lopen is ook weer het andere uiterste.
 
Quote
RE: Autistisch meisje winkel
Ivy  schreef op: 30-05-2012 12:40:47
Volgens mij is in een drogisterij werken ook niet echt een geschikte plaats voor iemand met autisme bij wie dat de klanten stoort.

Ik denk dat er voor iedereen een plaatsje is. Het maakt niet uit wie je bent of wat er met je is. Er is vast wel iets geschikters te vinden voor dit meisje. Niet alleen voor de klanten fijner, maar waarschijnlijk voor haarzelf ook!

In een winkel werken is toch een heel sociaal beroep. Ik begrijp niet zo goed waarom ze niet een geschiktere job zoekt.

 
Quote
RE: Autistisch meisje winkel
Mitch  schreef op: 30-05-2012 12:41:42
Maar mama van drie die opmerkingen werden gemaakt nadat duidelijk was dat het meisje een beperking heeft.
Dat je geirriteerd bent snap ik wel hoor, of dat je pissig reageerd maar wanneer je weet dat iemand een beperking heeft en dan nog zo doorzuigen en rotopmerkingen maken vind ik echt jammer.

 
Quote
RE: Autistisch meisje winkel
Mama-van-aimy  schreef op: 30-05-2012 12:43:09
maar waar mag zo een persoon dan wel werken?..........

Achter gesloten deuren waar hij/zij voor niemand zichtbaar is of waar ze niet in contact komen met klanten??

Mensen met een beperking meoten de kans krijgen om vaardigheden in de maatschappij te leren.

Ze kunnen bij de drogist bijvoorbeeld wel kijken in hoeverre het meisje minder klanten helpt of juist meer meekijkt als de andere kassiere klanten helpt.

Er kan een bordje geplaats worden met: Wij werken met een stagiare. Voor vragen over medicatie wilt "Truusje" u graag helpen. (Met " truusje" bedoel ik dus de kassiere met ervaring.

Er zijn zoveel oplossingen. maar mensen moeten het wel willen.
 
Quote
RE: Autistisch meisje winkel
Jo  schreef op: 30-05-2012 12:47:16
De kassiere vertelde, normaal moet ze dingen aan haar vragen en dingen zoals advies over medicijnen geeft ze natuurlijk niet.
Maar het was zo druk en andere collega's waren met pauze dus ze had even geen tijd.
Die vrouw die wat aan haar vroeg zei nog, ja ik zag het al ze komt van een andere planeer
Nee zegt de kassiere, ze is autistisch zegt die vrouw, ja dat zeg ik, ze komt van eeen andere planeet.

Ik snap je ook hoor Sis, maar als je na uitleg weet dat ze autistisch is dan is het een kleine moeite daar rekening mee te houden? (dat bedoel ik meer algemeen dan naar jou toe hoor).
 
Quote
RE: Autistisch meisje winkel
Ivy  schreef op: 30-05-2012 12:55:03
Dat idee van mama-van-aimy is wel heel goed, eigenlijk!

Ik denk idd dat als mensen weten dat iemand autistisch is, dat ze daar wel rekening mee zouden moeten kunnen houden. Maar dat lijkt me dus het lastige om daarvoor te zorgen en het meisje toch in haar waarde te laten.

Hangt trouwens ook erg van de drogist af! Hier in het dorp kan ik het wel zien werken, maar bijv. bij een Kruidvat in de stad niet echt.

Sowieso is het raar zoals die klanten over het meisje praatten.

Aan de andere kant zou ik toch in de eerste plaats denken dat er geschiktere werkplekken moeten zijn voor haar.
 
Quote
RE: Autistisch meisje winkel
Boterbloem  schreef op: 30-05-2012 13:02:48
Ik denk dat het al flink wat zou helpen als we niet als koningen en koninginnen gaan rondlopen, maar een beetje meer de houding van de minste op ons nemen.
En dat betekend niet dat we minder waard zijn of wat dan ook, maar met zo'n houding wens je het beste voor de ander.

Is een medewerker kortaf, door een beperking of door een slechte dag, dan uiten we niet meteen ons ongenoegen of dat we beter behandeld willen worden, maar wensen we die ander een prettige dag, geven even een knipoog of een extra bedankje. Dat kan een wereld van verschil maken voor die persoon.

Is iemand gewoon altijd in een rothumeur, wens hem het beste, door op je strepen te gaan staan of negatief te doen weet je zeker dat je niets toevoegd, door liefdevol met die ander om te gaan bereik je veel meer.

Dat de klant koning is vind ik persoonlijk ook een 'foute' omschrijving, want vele klanten gedragen zich er ook naar. De medewerkers mogen haast geen mensen meer zijn, want ze moeten zich altijd vrolijk en opgewekt gedragen, altijd behulpzaamzijn enzovoort. En kijk je naar hun functie dan is dit ook wel het meest wenselijk en zou het fijn zijn, tegelijkertijd: waaom direct commentaar als het eens niet zo is?

Velen van ons (ik soms ook hoor) willen de beste behandeling en als we die niet krijgen dan gooien we er nog eens wat achteraan ook. Onbeschoft vind ik dat. Ik ben er bij mijzelf steeds meer op gaan letten.

En eerlijk? Ik erger me totaal niet meer aan een kortaf antwoord, of een chagerijnig hoofd of een snauw. Ik wens ze een prettige dag en meen het ook. Ik heb met ze te doen dat ze zich kennelijk zo voelen en hoop dat ze zich de volgende dag beter voelen. En het geeft zowel mij als kennelijk ook de ander een beter gevoel. Vaak kan er dan toch ineens een lachje vanaf en dat maakt mij blij.

En zo voorkom je meteen dit soort misverstanden. Ik hoop dat steeds meer mensen met beperkingen/ stoornissen al dit soort beroepen kunnen gaan uitoefenen, en dat de klanten gewoon een beetje fatsoen leren. Wat zou dat mooi zijn.
 
Quote
RE: Autistisch meisje winkel
Mama-van-aimy  schreef op: 30-05-2012 13:05:24
Maar spelden "gezonde" mensen zichzelf een kaartje op met: " Pas op ik heb een rothumeur vandaag". Je loopt het risico dat ik je afsnauw?

Nee dan komt niet voor.

En als gezonde mensen een rothumeur hebben en daardoor anders reageren, dan zal men daar rekening mee houden of de schouders optrekken.
 
Quote
RE: Autistisch meisje winkel
Tiesmv3jongens  schreef op: 30-05-2012 13:17:15
Nou het gaat er denk ik meer om dat die vrouw in de rij nu wist wat er was en toch nog even zo'n opmerking plaatst.
Kijk weten mensen het niet neem ik ze ook niks kwalijk en ja ik probeer hem ook gewoon te laten behandelen maar met sommige dingen gaat dat echt niet.
 
Quote
RE: Autistisch meisje winkel
Jo  schreef op: 30-05-2012 13:21:42
Het meisje, is eigenlijk altijd aan het bijvullen, rechtzetten ect, ze draait geen kassa.
Ik las ergens dan moet ze niet in een winkel gaan werken, tja misschien is dat wel iets wat ze heel leuk vind.
Maar toen haar gevraagd werd waar iets stond, zei ze gewoon eerlijk, ik weet het echt niet.
Je zag dat ze niet zo goed wist hoe te reageren en toen er opmerkingen werden gemaakt stond ze er gewoon bij en ik weet zeker dat ze dit echt wel allemaal mee krijgt.

Ivy, dit is een Kruidvat
 
Quote
RE: Autistisch meisje winkel
Jo  schreef op: 30-05-2012 13:23:27
De kassiere die haar begeleid zei ook, normaal stuurt ze de mensen naar mij als ze iets over een produkt willen weten.
Je kan haar wel vragen waar iets staat maar ja ze zal niet alles weten.
 
Quote
RE: Autistisch meisje winkel
Jo  schreef op: 30-05-2012 13:26:26
Nee Sis, de vrouw die haar begeleid is juist heel lief vind ik.
Ze verdedigde haar juist, maar wil ook de klant tevreden stellen.
Maar ze stond acher de kassa en het was druk, de andere medewerkers waren met pauze.
Ze heeft natuurlijk ook haar eigen werk wat gewoon doorgaat.
 
Quote
RE: Autistisch meisje winkel
Boterbloem  schreef op: 30-05-2012 13:28:31
misschien begrijp ik het verkeerd?
Ik vatte het op als: ze staat er met een kassiere die haar begeleid.
Maar in het tweede gedeelte kun je het ook opvatten als dat ze haar helemaal alleen in de winkel hebben laten werken.

Dan nog zeg ik: wij kunnen als klant normaal blijven reageren. Het is tevens niet verstandig dat ze daar dan alleen staat als men weet dat dit kan gebeuren. Maar ook dan kunnen we als klanten vragen of ze even iemand anders mogen spreken. Mag dat niet, dat ga ik persoonlijk weer weg.
Was de begeleidende kassiere er wel bij dan had ze na het eerste antwoord kunnen ingrijpen.
 
Quote
RE: Autistisch meisje winkel
Jo  schreef op: 30-05-2012 13:32:05
Boterbloem, ze stond vlakbij de kassa en haar begeleidster op dat moment aan de kassa.
Maar als het heel druk is kun je niet altijd meteen ingrijpen, hoewel ze dat eigenlijk ook wel deed.
 
Quote
RE: Autistisch meisje winkel
Ladyd  schreef op: 30-05-2012 13:39:28
Wat sneu zeg voor dat meisje dat er zo over haar gepraat wordt terwijl ze het allemaal kan horen
 
Quote
RE: Autistisch meisje winkel
Ivy  schreef op: 30-05-2012 13:48:00
Ik vind het echt niet kunnen dat men zo over dat meisje praat. Zeker niet als ze erbij is!

De wereld zou idd een stuk aangenamer zijn als mensen weer wat vriendelijker voor elkaar waren. Ik probeer dat ook altijd wel. Gewoon glimlachen als iemand voordringt bij de kassa.

Maar toch denk ik dat, ondanks dat, men wel moet blijven kijken of een werkplek geschikt is voor iemand. Zeker in een drukke Kruidvat, vraag ik me af of dit zowel voor het meisje als de klanten het beste is.

Ik ben helemaal voor een wereld waarin de klanten voorbeeldig zijn, alle mensen lief en verdraagzaam zijn etc., maar helaas is dat niet het geval en heb ik het idee dat dit meisje daar een beetje de dupe van is.

Stel dat ze dolgraag in een winkel wil werken, misschien dan een andere (kleinere) drogist? Of bijv. een kleine kledingwinkel ofzo? Lijkt me toch iets logischer.
 
Quote
RE: Autistisch meisje winkel
Bepje  schreef op: 30-05-2012 14:09:19
Het zegt heel veel over die klant en niets over dat meisje.
Ik vind het belachelijk dat mensen met een beperking, in welke vorm dan ook, niet in een winkel of iets anders dienstverlenends zouden mogen werken. Het is toch prima als iedereen doet wat bij zijn of haar niveau past ?
Dat niet altijd alles helemaal perfect verloopt is toch geen ramp ? Ik ben ook wel eens afgesnauwd in een winkel en dan door iemand zonder beperking.
Of kauwgometende cassiëres die hoi en doei roepen tegen iedereen, dat vind ik ook niet fatsoenlijk. Klanten kunnen er trouwens ook wat van, ik heb vroeger jaren in een supermarkt gewerkt en kan heel veel voorbeelden opnoemen.
Heel jammer dat onze maatschappij zo in elkaar steekt dat niet iedereen zichzelf kan/mag zijn.
 
Quote
RE: Autistisch meisje winkel
Lilly  schreef op: 30-05-2012 15:54:47
Mijn (autistische) zoontje start volgend jaar in en school waar juist o.a. winkelhulp een richting is die speciaal ingericht wordt voor autistische kinderen.
Mijn zoon ( en vele autistische kinderen met hem) is juist hééééééél erg sociaal, zei het wel op een verkeerde manier :d
Vraag aan hem waar de shampoo staat en je krijgt meteen een uitgebreide rondleiding langs alle merken, zijn persoonlijke mening over welke shampoo hij vindt dat het beste bij jou past; en met een beetje geluk een letterlijke keuring op je hoofdhuid om te zien of een anti-roos behandeling echt niet nodig is.
Ook is hij goed in rekenen dus kassawerk zou ook heel goed gaan. Maar vraag hem bvb niet waar je speentjes kan vinden want zo'n ding dat in een baby's mond hoort te zitten daar kan hij je niet mee helpen , baby's verkopen ze immers niet
 
Quote
RE: Autistisch meisje winkel
Ladybug  schreef op: 30-05-2012 16:20:48
Ik wilde reageren had ook al een heel verhaal getypt...maar lijkt me verstandig dat ik dat maar niet doe
 
Quote
RE: Autistisch meisje winkel
Kyla  schreef op: 30-05-2012 17:13:22
Ik vind het nogal kort door de bocht om te roepen dat dit meisje dan niet op haar plek is in een winkel? Wij kennen dat meisje niet, kennen de winkel ook niet. Ik denk dat haar begeleider dit het beste kan beoordelen. Dat iemand autistisch is wil ook niet zeggen dat diegene geen goede productinformatie kan geven, zoals Lilly eigenlijk al aangeeft

Dat je dan maar een sticker moet op plakken om te kunnen zien dat iemand autist is, moeten we dan ook maar stickers gebruiken voor PMS, Ongesteld, Zwanger, Ochtenhumeur enz? Ik kan me eigenlijk alleen maar bij Boterbloem aansluiten.
 
Quote
RE: Autistisch meisje winkel
Jo  schreef op: 30-05-2012 17:26:24

Quote lilly:
Mijn (autistische) zoontje start volgend jaar in en school waar juist o.a. winkelhulp een richting is die speciaal ingericht wordt voor autistische kinderen.
Mijn zoon ( en vele autistische kinderen met hem) is juist hééééééél erg sociaal, zei het wel op een verkeerde manier :d
Vraag aan hem waar de shampoo staat en je krijgt meteen een uitgebreide rondleiding langs alle merken, zijn persoonlijke mening over welke shampoo hij vindt dat het beste bij jou past; en met een beetje geluk een letterlijke keuring op je hoofdhuid om te zien of een anti-roos behandeling echt niet nodig is.
Ook is hij goed in rekenen dus kassawerk zou ook heel goed gaan. Maar vraag hem bvb niet waar je speentjes kan vinden want zo'n ding dat in een baby's mond hoort te zitten daar kan hij je niet mee helpen , baby's verkopen ze immers niet



Hahaha ik zie het dus al voor me!
 
Quote
RE: Autistisch meisje winkel
Blauwtje  schreef op: 30-05-2012 20:13:23
Het zegt niks over het meisje cq jonge vrouw maar alles over verdraagzaamheid die in ons landje soms maar ver te vinden is helaas.
 
Quote
RE: Autistisch meisje winkel
Mama2  schreef op: 30-05-2012 20:15:00

Quote Blauwtje:
Het zegt niks over het meisje cq jonge vrouw maar alles over verdraagzaamheid die in ons landje soms maar ver te vinden is helaas.



en daar ben ik het helemaal mee eens
 
Quote
RE: Autistisch meisje winkel
Eefje  schreef op: 30-05-2012 20:55:08
Pfoe, ik vind dit wel een moeilijke
Ik werk zelf ook in een drukke drogisterij (geen Kruidvat). Waar we veel waarde hechten aan goed advies. Tuurlijk moet iedereen, beperkingen of niet, een kans krijgen om te doen wat hij of zij leuk vindt.

Maar het "probleem" met autisme is dat je het aan de buitenkant niet kunt zien. Als mensen zo'n meisje aanspreken, en er komt geen of een heel raar antwoord uit...dat kan eigenlijk niet. Hoe lullig het ook is voor die stagaire. Wij hebben ook een keer een "gewone" stagaire gehad (zonder beperking), en die kon niet normaal communiceren. Met ons niet en ook niet met klanten. Heel bot doen, zeggen dat ze niet wist waar iets stond en er bij weg lopen, maar ook klanten of ons voor schut zetten. Echt te erg! Na een paar waarschuwingen hebben we haar stage gestopt. Dan kan gewoon niet!! Je moet in een winkel kunnen communiceren, anders lopen je klanten weg.

Ik vind dat haar begeleider het wel meteen goed heeft opgepakt en het voor haar heeft opgenomen. Belachelijk hoe een aantal klanten daarna reageerden!! Als je dan weet hoe de vork in de steel zit, dan is het toch geen probleem? Geef dat meisje ook een kans! Als ze verder goede begeleiding krijgt, pakwerk en spiegelen in de winkel doet, dan zou het best goed kunnen gaan, toch?
 
Quote
Navigatie


Reageren op Autistisch meisje winkel
Naam
Bericht