Menu
 

Topic:

Boompje klimmen, vind jij dat het mag?

Boterbloem  schreef op: 09-08-2017 14:01:12

Dochter kwam net met een vriendje thuis. Ze waren lekker aan het boompje klimmen, maar nu was er een oudere man gekomen en die had ze weggejaagd, want bomen zijn niet om in te klimmen...

Wat is jullie mening?

Moeten kinderen gewoon in bomen kunnen klimmen (dus niet in de tuin van de ander maar gewoon openbaar, bij speeltuinen e.d.) of is het jammer van de natuur of wat dan ook waardoor je vindt dat het niet moet kunnen...


Ik hing vroeger altijd in de bomen... Klom naar de hoogste toppen en hing op de kop aan lagere takken. Heb het gevoel tegenwoordig dat er echt bijna niets meer mag, het is niet de eerste keer dat ze er worden weggejaagd, en ook door verschillende ouderen (spreken we over 65+ers). Van mij mogen ze er wel klimmen, ik vind het gezond, het hoort bij het uitproberen en spelen. Je breekt geen takken af e.d. maar gewoon klimmen?


 
Quote
Navigatie
RE: Boompje klimmen, vind jij dat het mag?
Ma Dalton  schreef op: 09-08-2017 14:40:38
Ligt eraan waar. Als ze hier in de tuin aan de takken willen hangen, prima. In de speeltuin zijn de bomen te jong. Verderop kan het en doen ze het ook.

maar ik kan me ook heel goed voorstellen dat als anderen ze zien, dat die er nerveus van worden en ze wegsturen.
Ze vallen er natuurlijk ook wel eens uit.  
 
Quote
RE: Boompje klimmen, vind jij dat het mag?
Chloe  schreef op: 09-08-2017 15:20:24
Eens met ma Dalton. Grote sterke bomen die in het openbaar staan en tegen een stootje kunnen, ok. Maar nieuwere aanplant sowieso niet. Maar zowel ik als mijn kinderen hebben nooit in een boom geklommen, dus heb er niet eerder over nagedacht.
 
Quote
RE: Boompje klimmen, vind jij dat het mag?
Cora38  schreef op: 09-08-2017 15:49:30
Van mij mag het wel en mijn beide kinderen doen het ook terwijl ik het zelf dus niet deed vroeger.
Wel ben ik het eens dat het bomen moeten zijn die oud en groot genoeg zijn.

Mijn zoon van 10 gaat meestal als hij naar training van atletiek gaat in de bomen klimmen die langs de baan staan. Anderen doen het ook en het zijn hele grote bomen. Ik heb er nog nooit iemand over gehoord, maar zou eigenlijk niet weten hoe ik zou reageren als iemand zou zeggen dat het niet mag.
 
Quote
RE: Boompje klimmen, vind jij dat het mag?
Jen9  schreef op: 09-08-2017 16:04:19
T mag niet
..t moet.. een

Vind dat er tegenwoordig weinig meer mag..Kijk alleen maar naar de reclame laat je jouw jongen nog wel genoeg jongen zijn... Triest dat dat nodig is. 
 
Quote
RE: Boompje klimmen, vind jij dat het mag?
Jolanda1974  schreef op: 09-08-2017 16:08:38
Ja ik ben voor bomen klimmen, kinderen hun eigen grenzen laten ontdekken. 
 
Quote
RE: Boompje klimmen, vind jij dat het mag?
Mamajenti  schreef op: 09-08-2017 16:28:55
Bomen klimmen, belletje trekken, alles mag van mij. Mijn jongens weten dat als ze problemen krijgen door kattenkwaad, ze het zelf mogen oplossen en verder wens ik ze vooral veel plezier. Ze kennen de grenzen en zijn jongens, dus al doende leren ze. Mama kan nog zo veel vertellen, dat maakt minder indruk dan tegenslag door eigen toedoen 😉
 
Quote
RE: Boompje klimmen, vind jij dat het mag?
Son  schreef op: 09-08-2017 16:47:52
Ja boompje klimmen !!!!!!

Doen mijn kinderen helaas niet. Ik deed t wel graag. 

Zo leuk en hoort er allemaal bij
 
Quote
RE: Boompje klimmen, vind jij dat het mag?
Jarofe  schreef op: 09-08-2017 16:50:21
Ja hoor  in bomen klimmen moet gewoon kunnen, bomen slopen niet maar dat is weer wat anders.
Mijn jongste klimt continu bomen, ik vind het juist leerzaam leren wat je grenzen zijn, leren een val op te vangen.


Mamajenti, zo sta ik er ook in.

 
Quote
RE: Boompje klimmen, vind jij dat het mag?
Spatje  schreef op: 09-08-2017 17:07:56
Mensen zeiken tegenwoordig over alles.  Zo kreeg mijn jongste op haar kop vorige week dat ze niet mag belletje trekken: lol:

Maar haar 4 kinderen mogen elkaar wel met stokken te lijf gaan en met stenen gooien ow en tegen ieder kind zeggen ik haat je 

Ik vind dat het mag in bomen klimmen.  Wel fatsoenlijke bomen en geen pas geplante bomen.
 
Quote
RE: Boompje klimmen, vind jij dat het mag?
Jomi  schreef op: 09-08-2017 18:18:04
Tuurlijk mogen ze in bomen klimmen, over muurtjes lopen, aan palen slingeren, door het gras rollen, met modder gooien, in plassen stampen, hele stoep vol stoepkrijten. 



 
Quote
RE: Boompje klimmen, vind jij dat het mag?
Amy-mv2  schreef op: 09-08-2017 20:29:52

Zolang ze de bomen niet (met opzet) beschadigen heb ik er totaal geen problemen mee. Het is juist goed voor kinderen om te klimmen en klauteren.


Helaas zijn er heel veel kinderen die het leuk vinden om van jongere boompjes de takken af te breken/draaien of de blaadjes eraf te ritsen oid.


Daar kan ik heel slecht tegen.

Ik ben overigens van mening dat gemeenten ook meer moeten zorgen voor goede speelmogelijkheden die op veilige loopafstand voor kinderen is. Vooral in de grote nieuwbouwwijken is daar vaak gebrek aan. Dus niet alleen bomen,plantsoenen maar ook echte speeltoestellen etc.

 
Quote
RE: Boompje klimmen, vind jij dat het mag?
Jo  schreef op: 09-08-2017 21:50:35
Ik vind het doodeng, ben blij dat ik een meisje heb, al vind ze bomen klimmen leuk.
Maar ik deed het zelf ook wel, maar ging dat nooit hoog, ging ergens onderaan zitten, 1,5 meter hoog ofzo, waren geen hoge bomen.
Bomen kapot maken mag uiteraard niet.

 
Quote
RE: Boompje klimmen, vind jij dat het mag?
Mv5  schreef op: 09-08-2017 22:39:22
Van mij mag het. Niet al mijn kinderen hielden ervan maar ik heb ze er nooit in beperkt. Jonge pas aangeplante bomen natuurlijk niet en ook niet expres takken afbreken, en ook niet in andermans tuin natuurlijk, maar verder vind ik het juist gezond. En een ander heeft niet te bepalen wat mijn kind in de openbare ruimte wel en niet mag, daarvoor hebben we de wet en bij mijn weten staat daar niet in dat je niet in bomen mag klimmen.
 
Quote
RE: Boompje klimmen, vind jij dat het mag?
Bettie  schreef op: 09-08-2017 23:54:56
Weet je wel niet hoeveelpijn je die bomen daar mee doet 

 
Quote
RE: Boompje klimmen, vind jij dat het mag?
Bettie  schreef op: 09-08-2017 23:55:23
grapje hoor maar dat is de mening van onze buren. Ik vind het prima als ze in bomen klimmen.
 
Quote
RE: Boompje klimmen, vind jij dat het mag?
Bepje  schreef op: 10-08-2017 10:51:15
Ik vind dat het ook mag. Ben benieuwd of die mensen die er wat van zeggen dat allemaal nooit gedaan hebben.  Zolang je niks kapot maakt is er niks aan de hand. 
Hier een die dat in verkeersborden en lantarenpalen doet. Ook prima.
 
Quote
RE: Boompje klimmen, vind jij dat het mag?
M&j  schreef op: 10-08-2017 12:36:07
Ja, dat mag. Mijn zoon moet er niets van hebben maar mijn dochter kon het niet laten, die hing in principe in elke boom die ze tegen kwam. Dat reclamefilmpje over jongens slaat hier de plank finaal mis.
 
Quote
RE: Boompje klimmen, vind jij dat het mag?
Boterbloem  schreef op: 10-08-2017 16:22:37

Gewoon oudere bomen, en absoluut niet kapot maken, dat weten ze dat het niet hoort.
Zoon vertelde dat er een man was geweest die zei dat er niet voor niets glijbanen en schommels waren neergezet, want dat was om mee te spelen en bomen niet...
Euhm...

Persoonlijk zijn wij dus ook echt van mening dat het goed is. Een speeltoestel is zo gebouwd dat er weinig risico aan zit, bij bomen moeten ze het zelf inschatten. Heel gezond lijkt mij. 

Bij mij op het werk (peuterspeelzaal) hebben ze een heuveltje. Als je alleen al bij zoiets ziet hoe goed dat is, kinderen leren zo goed evenwicht bewaren door omhoog te klimmen, eraf te rennen, eraf te rollen enzovoort. En een boom met een laaghangende tak, die nodigt zoveel meer uit dan het duikelrek wat op het plein staat.
Ik hou er van als kinderen juist in de natuur spelen. Je hebt wel eens van die echte natuurspeeltuinen, je weet wel, mooie klimbomen, heuveltjes en dalen, een stam over een gat heen, dat soort dingen. Prachtig vind ik dat!
Want als ik kijk naar mijn kinderen, ik kan zien aan hoe vies ze zijn hoe leuk ze het hebben gehad 9 van de 10 keer haha. 

Maar hier om mij heen merk ik dat de meningen verdeeld zijn... De ene ouder vind dat het moet mogen, de andere ouder vind het te gevaarlijk en weer een ander vind het zonde van de bomen... Vind het zo sneu als ze worden weggestuurd bij iets wat ze gewoon van ons mogen... Maakt ze ook onzeker in wat ze mogen...


Zo klom mijn zoon bij speelhuisjes aan de buitenkant omhoog... Vind ik serieus bij spelen en uitproberen horen. Maar hoe vaak ik wel niet hoorde als ik bij hem zat in de speeltuin dat dat de bedoeling niet was... Waarom moet je toch altijd spelen volgens de bedoeling? Het is veel leuker om te spelen zoals het niet de bedoeling is (met respect van de natuur, materiaal enzovoort...)

 
Quote
RE: Boompje klimmen, vind jij dat het mag?
Minou  schreef op: 10-08-2017 16:48:10
Helemaal met je eens, vind het sowieso een beetje " vertrut" maatschappij tegenwoordig waarin kinderen als eeehhh suikerklontjes worden behandelt
 
Quote
RE: Boompje klimmen, vind jij dat het mag?
Boterbloem  schreef op: 10-08-2017 16:57:16
Soms vind ik het best schokkend hoor, als ik hier kinderen te spelen heb en dan krijgen ze wat in de kleren en dat ze dan zeggen: ohoh dat vindt mama niet leuk... 
Best sneu als je als kind zo moet opletten met spelen e.d...

En snap wel dat het zonde is van dure nieuwe kleren, maar doe dan lekker oude goedkope kleren aan bij het buiten spelen, zodat de knieen groen mogen worden en de shirts bruin... Heerlijk!

 
Quote
RE: Boompje klimmen, vind jij dat het mag?
Dano  schreef op: 10-08-2017 19:50:53
Bomen klimmen is zooooo leuk.....
hier spelen ze vaak met water. Dan heb je altijd van die kinderen ooooo ik mag niet nat worden 🙄🙄🙄🙄

buurjongen is enigst kind en ouders moeten allebei werken. Hij is 12. Hij zit de hele dag achter de PlayStation. De he-le dag!!!!!!!

maar goed als er een of allebei thuis zijn zit hij ook de hele dag ...... kind heeft motoriek van lik m'n *piep*
ga bomen klimmen ofzo 😂


 
Quote
RE: Boompje klimmen, vind jij dat het mag?
Anne  schreef op: 14-08-2017 14:55:39

laatst naar het afrika museum geweest met de kinderen. daar was een modderbad en dus mijn kinderen erin....tot in hun oren zat de modder. geweldig....en de reacties van andere ouders was vreselijk om te horen....wel handig want zo waren mijn kinderen de enige 2...ze hadden het bad voor hen alleen om in te modderen. de grootste lol hebben ze gehad. binnenkort gaan we weer. hup wit shirt aan met geheime moddertekst (wordt zichtbaar bij veel modder) en spelen maar.



boom klimmen zou van mij dus ook gewoon mogen in dikkere bomen. hier geen boomklimkinderen, wel een speelbos ook in de buurt waarbij het ook de bedoeling is bomen te klimmen en er bij te spelen. vieze kapotte kleren horen bij spelen. 

 
Quote
RE: Boompje klimmen, vind jij dat het mag?
Cindymvdewielindanae  schreef op: 15-08-2017 14:24:14
Hoort gewoon bij het opgroeien deed ik vroeger ook,hartstikke leuk en gezond toch....
Wat een zuurpruim zeg is zelf zeker niet jong geweest.
 
Quote
RE: Boompje klimmen, vind jij dat het mag?
Mama Van Drie  schreef op: 15-08-2017 19:48:58
Van mij zou het mogen, mijn kinderen hebben het niet gedaan.

Maar.....hoe vaak zie je niet dat het begint met gewoon klimmen in een boom en dat het eindigt met takken afbreken....of er net zo lang met geweld aan gangen totdat zo'n tak breekt?
Dat is dan zeker kijken en leren waar de grens van zo'n tak ligt?
Klinkt cynisch.....maar ik zie het soms wel zo gaan.

Jullie gaan er blindelings vanuit dat jullie kinderen zich daar niet schuldig aan maken of gaan jullie checken of er niks beschadigt is aan zo'n boom?

Dat kinderen als suikerklontjes behandeld worden vind ik juist niet...
Ik zie vaker kinderen die weinig respect hebben voor volwassenen, die gewoon een grote mond opzetten als ze ergens op gewezen worden.

Belletje trekken....tja...ik deed het ook.... héél af en toe gebeurt het bij mij ook....als dat dan eenmalig is oké...prima...maar je zal voortdurend doelwit zijn....vinden jullie dat dan ook nog leuk?
Ik dus niet....heb geen zin in tig keer de bel...dan is het niet grappig meer maar zwaar irritant.


 
Quote
RE: Boompje klimmen, vind jij dat het mag?
M&j  schreef op: 15-08-2017 20:58:58
Bomen passen zich aan naar de omstandigheden, ze ontwikkellen dikkere takken, een groter en steviger wortelgestel en dragen meer vrucht.
Voor de deur heb ik een klimboom en een aantal hazelnoot struiken en die zijn er alleen maar beter van geworden.

Met belletje trekken doe ik de deurbel af, dan is de lol er zo af.
 
Quote
RE: Boompje klimmen, vind jij dat het mag?
Caatjeflodder  schreef op: 15-08-2017 21:39:55
Zeker weten boom klimmen klauteren .....wat denk je dat die mensen hebben gedaan? Generatie van de opbouw van Nederland....die hadden geen speelgoed niet zoveel als wij dan gingen ze bomen klimmen en kattenkwaad uithalen....en zeggen nu dat onze kinderen sat niet mogen ..mmmmm vind ik een beetje raar....
 
Quote
RE: Boompje klimmen, vind jij dat het mag?
Amy-mv2  schreef op: 15-08-2017 21:54:09

Quote Mama van drie:

Dat kinderen als suikerklontjes behandeld worden vind ik juist niet...
Ik zie vaker kinderen die weinig respect hebben voor volwassenen, die gewoon een grote mond opzetten als ze ergens op gewezen worden.



IK denk dat je het begrip niet helemaal begrijpt, want je spreekt jezelf een beetje tegen  
Ze als "suikerklontjes" behandelen betekent dat ze zachtaardig behandeld/ met fluwelen handschoentjes aangepakt worden en dus geen weinig of straf zouden krijgen.
Een gevolg daarvan kan goed zijn wat je in je 2e zin zegt, alhoewel ik vind dat dat lang niet altijd opgaat.
Ik vind dat de meeste kinderen zich prima kunnen gedragen als de situatie daar om vraagt, maar misschien hangt het af van de kinderen die en de setting waarin ik ze tegenkom.

En verder zeg je dat jouw kinderen het wel mogen maar niet deden. Om een paar zinnen later anderen er van te beschuldigen er blindelings van uit te gaan dat hun kinderen zoiets niet doen.
Dat gaat voor je eigen kinderen dan toch ook op?

Ook zit er m.i. een groot verschil tussen moedwillig dingen ( in dit geval bomen/struiken) kapot maken tegenover in het (normale) spelen en klimmen in bomen soms een takje te breken.

Als voorbeeld: bij mijn ouders op de heide staan bomen waar zelfs de volwassenen zonder moeite in kunnen klimmen zonder dat de boom daat last van ondervindt, laat staan van kinderen.


En bij belleltje lellen/trekken zet je gewoon het schuifje van je bel in de meterkast even om. Probleem opgelost.
 
Quote
RE: Boompje klimmen, vind jij dat het mag?
Jen9  schreef op: 15-08-2017 22:31:47
Doelwitten van belletje trekken zijn de mensen die erover klagen.. Dat zijn de leukste.. Wij hadden vroeger een man die kwam ons op zijn pantoffels achterna, niets leuker dan dat!     gewoon bel uitzetten, of niet meer open doen..

Ik vind het hartstikke lek als ze komen.. Ik zie ze meestal al stiekem door de straat banjeren en ga dan om de hoek bij de deur staan.. Zo snel kunnen ze niet weglopen.. Ze schrikken dan, maar we liggen dan gezamenlijk in een deuk.

Respect voor volwassenen vind ik goed, maar er moet ook andersom respect zijn..


Boterbloem, dat vind ik zo ontzettend zielig, kinderen die hun kleding niet vies mogen maken.. Het is juist zo belangrijk voor ze, zeker als ze nog klein zijn!

Nou idd Caatjeflodder, als ik de verhalen van mijn schoonouders, ouders en man hoor, zijn de ouders van nu om niks in shock.....
 
Quote
RE: Boompje klimmen, vind jij dat het mag?
Mama Van Drie  schreef op: 15-08-2017 23:41:11
Amy dat heb ik dan anders begrepen idd van die suikerklontjes.

Ik beschuldig niemand ....ik lees alleen een paar keer dat ze het oké vinden mits het geen jonge aanplant is etc....ik vraag me dan af of het kind bv dan eerst kijkt naar de boom....of het een juiste boom is of niet...ik zelf denk dat kinderen impulsief als ze zijn al in een boom zitten voordat ze überhaupt ook maar weten of dat wel kan of niet. Of zouden ze eerst echt kijken of de boom sterk genoeg is voor een klimpartij?

Geen idee hoor ....ik heb twee jongens maar dat waren geen klimmers als kind, mijn dochter al helemaal niet.

Ik heb geen schuitje in de meterkast voor de hel. Maar het gebeurt hier zelden..ik doe open en als ik niemand ziet oké dan deur weer dicht en daar blijft het dan ook bij...als er dan toch weer gebeld wordt dan kijk ik eerst door het raam en die niet meer open. Maar idd de mensen die het meest boos worden zijn het leukst 😉
 
Quote
RE: Boompje klimmen, vind jij dat het mag?
Jen9  schreef op: 16-08-2017 08:16:02
Bij kinderen zit er idd een soort ingebouwde risico-inschatting.. Ze zullen niet snel iets doen wat ze miet kunnen of niet kan (geleerd op de pabo, toch nog nuttig geweest ;-)  . Mijn kinderen keken wel degelijk of ze wel in de boom konden klimmen, en of de boom niet te dun was.. Ik heb ook nog nooit kinderen in te dunne bomen zien klimmen....

Kan de stekker er ook niet uit Mama van Drie, of iets er tussen steken?
 
Quote
Navigatie


Reageren op Boompje klimmen, vind jij dat het mag?
Naam
Bericht