Menu
 

Topic:

pietendiscussie...

Boterbloem  schreef op: 30-05-2016 18:31:01

Tjonge wat een ellende zeg, die pietendiscussie!

Zie er steeds meer over op facebook verschijnen en schrik alleen maar meer van een groot gedeelte van de reagerende voorstanders van piet...

Wat doen ze lelijk, asociaal, grof, discriminerend enzovoort...


Heel eerlijk?


Van mij hoefde piet niet te veranderen,
maar door hun gedrag (van die groep) ben ik er echt niet meer op tegen...

Dit soort mensen (die dus grof zijn bedoel ik dan ;-)) moet kinderen opvoeden,
eng idee...
Hoop maar niet dat al die kinderen zo leren praten als iets anders gaat dan zij willen...

 
Quote
Navigatie
Vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | Volgende
RE: pietendiscussie...
Jessiemv3  schreef op: 31-05-2016 09:30:49

Quote Mama van drie:
Als je het stuk leest van Thomas sowell over slavernij dan moet iedereen ophouden met zeuren.

Alle volkeren hebben zich schuldig gemaakt eraan.
Er waren zowel blanken als zwarte slavenhandelaren.
Er waren zowel zwarte als blanke slaven.
Er zijn blanke slaven verkocht naar noord Afrika als zwarte naar Amerika.

Als je dan weet dat vandaag de dag nog er nog steeds slavernij is, daar zou de mens zich eens druk over moeten maken en zich inzetten ervoor ipv janken om zwarte Piet.

Ik vraag me ook af waarom de blanken zich niet gediscrimineerd voelen door de blanke vla die nog in de schappen staat, en de Joden hebben geen last van de jodenkoeken?..... waarom moest dan wel de benaming negerzoen verdwijnen?... 




Amen! 
 
Quote
RE: pietendiscussie...
Suus  schreef op: 31-05-2016 10:44:11
Persoonlijk vind ik dat wij geen mening kunnen en mogen hebben over deze kwestie. Er zijn mensen op de wereld die in een andere positie leven dan wij simpelweg omdat ze een andere kleur hebben, homosexueel of gehandicapt zijn, etc. Wij weten niet hoe het is om in hun schoenen te staan en er zijn voor deze groepen mensen dagelijks situaties waarin opmerkingen, gewoontes, etc. hen confronteren met een ondergeschikte rol wat wij niet eens door hebben omdat het "gewoon" is. Als deze mensen in deze tijd eindelijk durven uit te spreken hoe dat voelt, hoe zij dat ervaren... dan kunnen wij alleen maar aannemen dat dat zo is en daar naar handelen.

Wat mij betreft niks meer, niks minder. Dan zie ik ook de schreeuwers die roepen dat "ze" van onze traditie af moeten blijven bla bla bla, maar dan heb je dus niet de moeite genomen te luisteren naar de ander.... je bevestigd door het geschreeuw nl alleen maar het punt....


 
Quote
RE: pietendiscussie...
Banana  schreef op: 31-05-2016 11:12:46
heb je best een punt suus maar stel dat iedereen die ergens zich gepaseerd gediscrimineerd of wat ook voelt zich op zon manier gaan presenteren dan zou het ene grote benden worden op de hele wereld 
niet alleen donkere mensen maar ook dikke dunnen lange korte enz enz en mensen voelen zich ergens wel een keer achtergesteld geintimideerd of zijn er situaties waarin zijn intens verdrietig worden 

weet je de eerste reactie een aantal jaar terug was blijf van onze traditie af 
nu ben ik wel deels bij gedraaid mede omdat de kinderen het accepteren 
maar er zijn wel grenzen in hoever je hier tegen in kan gaan 
en dan praat ik over beide partijen die hier nu gewoon een groot kleuterschool wellis niettus verhaal van maken 
ten koste van alles je gelijk willen hebben 

ik voel me zwaar gediscrimineerd(simpel voorbeeld totaaal anders begrijp ik )  ik ben te oud met 36 jaar om ergens te werken kan ik dus heel nl op zijn kop zetten iedereen die me afwijst aanklagen en een heel circus ervan maken maakt dat een kans op een baan groter ?

ik snap hun punt maar meot dat ten koste van alles ?
en tja ik begrijp ook niet waarom ntr zo lastig doet kom door met roet piet en klaar 
ben ondertussen het hele gedoe meer dan zat heb zo geen zin meer in sint 
 
Quote
RE: pietendiscussie...
Suus  schreef op: 31-05-2016 11:33:20
Wat mij betreft gaat het om balans. Een feest dat mensen een naar gevoel geeft Vs kinderen die echt geen gevolgen ondervinden van verandering. 

Ook logisch nadenken. Stel dat ipv pieren er ineens dikke vrouwen in apenpakken komen.... Dan snapt toch ook iedereen dat dat niet oké is?

iets is niet perse oké omdat het traditie is (neem stierenvechten). Onze beschaving ontwikkelt zich (hoop ik).
 
Quote
RE: pietendiscussie...
Jolanda1974  schreef op: 31-05-2016 12:17:45
Ik vind het een dubbele discussie blijven, ja ik ben voor zwarte piet en het hele verhaal wat mensen erachter zoeken zie ik niet en heb ik ook nooit zo ervaren. Ben ik dan te simpel waarschijnlijk wel. Ik roep ook dat zwarte piet bij de traditie van Nederland hoort, het is ons kinderfeest en het is aan ons ouders hoe we het onze kinderen meegeven.
Daar hoeft een klein deel van Nederland zich niet mee te bemoeien omdat zij zich gepasseerd voelen of aangevallen in hun zijn. Want daar draait het in  mijn ogen allang niet meer om. Veranderingen prima maar zo'n ophef is totaal niet nodig.

De mensen die hoog van de toren blazen dat het allemaal zo verschrikkelijk is en dat we respect moeten hebben voor hun mening, hebben die mensen wel respect voor diegene niet wel voor zwarte piet zijn? nee ook niet, want zij zijn het ergens niet mee eens dus iedereen moet zich daar naar schikken.
Sinterklaas hoort voor mij bij de Nederlandse traditie net zoals dat het suikerfeest bij de Moslim gemeenschap hoort. Ik vind het offerfeest ook niet kunnen, maar als ik daar wat van zeg dan disrimineer ik meteen en heb ik geen respect

LULKOEK!! laat mij in mijn waarde dan laat ik jouw dat ook!
 
Quote
RE: pietendiscussie...
Banana  schreef op: 31-05-2016 12:24:32

Quote Suus:
Wat mij betreft gaat het om balans. Een feest dat mensen een naar gevoel geeft Vs kinderen die echt geen gevolgen ondervinden van verandering. 

Ook logisch nadenken. Stel dat ipv pieren er ineens dikke vrouwen in apenpakken komen.... Dan snapt toch ook iedereen dat dat niet oké is?

iets is niet perse oké omdat het traditie is (neem stierenvechten). Onze beschaving ontwikkelt zich (hoop ik).




daar ben ik t dan ook mee eens 
maar dit mag geen vrijbrief zijn om dan maar aanwezig te demonstreren tussen de gelovige kinderen en dingen te gaan saboteren toch 
wij moeten respect hebben voor die groep is het dan te veal gevraagt om onze kinderen in ieder geval te laten genieten zonder dat demsntranten de goede man voor alles en nog wat uit maakt tijdens de intocht ?
 
Quote
RE: pietendiscussie...
Duifje  schreef op: 31-05-2016 12:25:33
Eens met Jolanda.
En daarbij denk ik ook dat wat we ook doen, het nooit goed genoeg is. Toen we roetveeg pieten kregen was het niet goed, want het ging om de intentie achter zwarte piet. Dus roetveeg pieten, zwarte pieten, gekleurde pieten of blanke pieten, de intentie achter de pieten is slavernij en dus slecht. Het lijkt er sterk op dat sommige mensen een hele traditie weg willen vagen. Gek genoeg vieren ze op Aruba e.d. gewoon sinterklaas met zwarte pieten. Zal je zien dat de traditie hier straks over is en dat ze het daar nog gewoon vieren.
Ik ben blij datg mijn kinderen er niet meer in geloven, voor mij is de lol er onderhand wel af.

Oh en ik wil altijd rekening met mensne houden, maar wie houdt er rekening met mij?
 
Quote
RE: pietendiscussie...
Suus  schreef op: 31-05-2016 12:26:38
Jolanda, serieuze vraag.... hoe wordt jij in je waarde aangetast door de discussie?
 
Quote
RE: pietendiscussie...
Jolanda1974  schreef op: 31-05-2016 13:06:40
Ik word in mijn waarde aangetast omdat mijn mening en met mij nog vele Nede- & Mederlanders er niet toe doet. Een kleine groep tegenstanders van Zwarte Piet vind dat de voorstanders van de traditie van het Sinterklaasfeest zich naar hun moeten schikken, want zij voelen zich in hun waarde aangetast. Doen we dat niet dan hebben we geen respect voor hun en discrimineren wij de boel.
Dus mijn mening mag niet gehoord worden. En daarmee tasten ze mijn waarde aan.
 
Quote
RE: pietendiscussie...
M&j  schreef op: 31-05-2016 13:08:11
Al weer een tijdje terug, was er een expositie in het haags gemeentemuseum waarbij Homo's werden afgebeeld met het gezicht van Mohammed. Vanuit de Islamitische gemeenschap klonk protest omdat men dit erg kwetsend vond. Half Nederland is daarna te hoop gelopen, samen met kamervragen etc, die tekeningen zijn zelfs nog naar het binnenhof verhuisd als teken dat wij opkomen voor onze vrijheid dat dit gewoon moet kunnen, je gekwetst voelen ligt bij jezelf en je eigen asociaties. Raar dat dit nu ineens anders ligt, een relatief kleine groep mensen, geeft aan zich gekwetst te voelen en in plaats van die mensen te wijzen dat dit bij hun eigen gevoel ligt en bij hun eigen asociatie, wordt nu vrijwillig een gedeelte van onze wijze om ons cultureel te uiten in geleverd. 

 

Wij leven met heel veel verschillende culturen in Nederland, er is bij bijna elke culturele uiting wel een groep die zich aangesproken voelt of gekwetst. In feite moeten dan alle openbare culturele uitingen van te voren worden gescreend. In Nederland is het zo geregeld dat een rechter bepaald of iets racistisch is of dicriminerend en niet iedere burger voor zich.

Dit las ik gisteren ook heb FB,en daar kan ik het helemaal meens zijn.

 

http://www.joop.nl/opinies/zwarte-piet-polderen-helpt-niet-met-extremisten 

 

 

Overigens ben ik blij dat ik Sinterklaas en Zwarte Piet meegegeven heb op de zelfde manier als dat ik het thuis mee kreeg. Niets lieve Piet maar de ouderwetse kinderschrik die 's avonds of 's nachts (ook in de zomer) door het raam kwam gluren of je als kind wel netjes in je bed lag te slapen. Sinterklaasjournaal is hier amper gekeken, wij mochten er thuis ook niet naar kijken, alleen naar de intocht. Wij houden het op onze eigen verhalen rondom Sinterklaas en Zwarte Piet waarbij ik kan putten uit de verhalen van mijn moeder die zij weer had van haar moeder.
 
Quote
RE: pietendiscussie...
M&j  schreef op: 31-05-2016 13:13:07
Overigens ben ik pro Piet maar vind die uitlatingen op FB en twitter verschrikkelijk. Deze mensen zijn een grotere bedreiging voor het sinterklaasfeest dan quinsy en aanhang.
 
Quote
RE: pietendiscussie...
Jolanda1974  schreef op: 31-05-2016 13:20:37
Dat er dingen veranderen aan de viering van Sinterklaas lijkt me een logisch gevolg van de tijd waarin we leven, want 60 jaar geleden werd Sinterklaas ook anders gevierd. 
 
Quote
RE: pietendiscussie...
Jo  schreef op: 31-05-2016 13:24:50
Ik heb niks met sinterklaas, nooit leuk gevonden ook.

Onze Surinaamse vrienden vinden het een topfeest.
 
Quote
RE: pietendiscussie...
Duifje  schreef op: 31-05-2016 13:26:45
Ik ben ook tegen de verschrikkelijke uitlatingen op social media, maar dat geldt van beide kanten.
Sommige pro's maken het echt te bont, maar de anti's kunnen er ook wat van. Ik ben voor rascist uitgemaakt en heb allerlei ziektes naar mijn hoofd geslingerd gekregen, maar mijn chocolade bruine lieve vriendinnetje is voor nsb-er en nazi uitgemaakt omdat ze ook een pro is. Dat gaat te ver.
Juist door dit soort uitlatingen van beide kampen zal de discussie alleen maar heftiger worden en worden de hakken nog meer in het zand gezet.
 
Quote
RE: pietendiscussie...
Jolanda1974  schreef op: 31-05-2016 13:29:26
Ik had een collega uit Ghana, echt een hele hele donkere man, die kwam altijd in zijn pieten pak naar het werk zodra de sint weer in het land was want dan was hij tenminste een echte zwarte piet. Hij werd het hele jaar door kinderen aangesproken en hij zei dan dat hij vakantie had. Hij nam uitgebreid de tijd om de kinderen blij te maken. Dus voor hem is het nog steeds groot feest als de Sint in het land is.
En hij vindt deze discussie verschrikkelijk. hij kijkt ook niet verder dan alleen een leuke traditie en kinderfeest. 
 
Quote
RE: pietendiscussie...
Suus  schreef op: 31-05-2016 14:18:10

Quote Jolanda1974:
Ik word in mijn waarde aangetast omdat mijn mening en met mij nog vele Nede- & Mederlanders er niet toe doet. Een kleine groep tegenstanders van Zwarte Piet vind dat de voorstanders van de traditie van het Sinterklaasfeest zich naar hun moeten schikken, want zij voelen zich in hun waarde aangetast. Doen we dat niet dan hebben we geen respect voor hun en discrimineren wij de boel.
Dus mijn mening mag niet gehoord worden. En daarmee tasten ze mijn waarde aan.



Oke, dat begrijp ik. Maar ik denk dat er 2 situaties zijn. De discussie an sich, het schreeuwen, het niet naar elkaar luisteren. Maar ook de inhoud zelf. In die discussie vind ik dat er van alle kanten niet geluisterd wordt, door verschillende personen uit verschillende invalshoeken.

Maar als je dat weg laat en kijkt naar de inhoud van de discussie, zwarte piet, dan ben ik van mening dat die inhoud mij niet in mijn waarde aantast. Het doet niks met wie ik ben, mijn zijn. Dat ligt voor een groep anders, zij voelen zich aangetast in hun zijn...in wie zij zijn en ondanks dat ik sinterklaas een superleuke traditie vind, is dat voor mij veel meer waard.

Ik geef met liefde een traditie op in deze vorm omdat ik pertinent niet wil dat ik meedoe aan iets wat een groep mensen beledigd, vernederd whatever. Zonder het doro te hebben (ik heb nou eenmaal niet hun historie) heb ik jaren iets gevierd in alle onschuld, prima... maar nu weet ik dat het niet zo onschuldig is en wil ik daar graag een andere vorm aan geven.

Ik begrijp niet dat er mensen zijn die dat zo willen houden voor hun eigen plezier.

Er zijn veel tradities die wegvallen omdat het niet meer op die manier in onze beschaving past, neem stierenvechten bijvoorbeeld.

 
Quote
RE: pietendiscussie...
Jen9  schreef op: 31-05-2016 14:18:20
Waarom maakt t uit dat er zwarte slavenhandelaren waren? Snap niet waarom zwarte pieten dan wel ok moeten zijn? Maakt de slavernij toch niet minder erg?

`verder merk ik dat er in de landelijke discussie dingen bijgehaald worde die hier niks mee va doen hebben.. Vaak worden moslims erbij getrokken, zo van, zij zijn al tegen dit, dus dan mogen wij dit houden.. Dat raakt toch kant noch wal?


Dat mensen voor zijn, vind ik prima echt, zoveel mensen, zoveel meningen.. maar de argumenten slaan vaak helmaal nergens op.

Dat vind ik persoonlijk ook met blanke vla of negerzoen (jammer dat die naam weg is, vond t lief....) (blank is trouwens gewoon een kleur, geen ras an sich...).... Dat heeft toch niks met slavernij te maken en dus ook de oorsprong van sinterklaas?
 
Quote
RE: pietendiscussie...
Suus  schreef op: 31-05-2016 14:19:32

Quote Jolanda1974:
Ik had een collega uit Ghana, echt een hele hele donkere man, die kwam altijd in zijn pieten pak naar het werk zodra de sint weer in het land was want dan was hij tenminste een echte zwarte piet. Hij werd het hele jaar door kinderen aangesproken en hij zei dan dat hij vakantie had. Hij nam uitgebreid de tijd om de kinderen blij te maken. Dus voor hem is het nog steeds groot feest als de Sint in het land is.
En hij vindt deze discussie verschrikkelijk. hij kijkt ook niet verder dan alleen een leuke traditie en kinderfeest. 



Leuk verhaal maar niet elk donker persoon voelt hetzelfde of heeft dezelfde achtergrond natuurlijk. Hij maakt mensen die er wel moeite mee hebben geen zeikerds.
 
Quote
RE: pietendiscussie...
Suus  schreef op: 31-05-2016 14:20:57
jen9, neger betekende vroeger zwarte slaaf en is voor veel donkere mensen een naam die zij liever niet dragen... begrijp ik wel.... is idd totaal anders dan jodenkoek of blanke vla... vind ik ook zo'n ding wat geroepen wordt zonder na te denken. 
 
Quote
RE: pietendiscussie...
Jen9  schreef op: 31-05-2016 14:23:49
Ja, snap ik , maar ik vind t best een lastige... neger mag niet, maar onder de donkere mensen hier gebruiken ze het zelf continu, maar als een blanke het hier zegt is t foute boel (onder de jeugd). Zwarten mag ook niet, bruinen ook niet... vind t wel eens lastig... Gebruik meestal donkere mensen (als ik het gebruik hoor, heb t normaal gesproken over ... mensen..., maar soms leg je wel eens uit hoe iemand eruit ziet... blanke is algemeen geaccepteerd....)
 
Quote
RE: pietendiscussie...
Jen9  schreef op: 31-05-2016 14:24:17
Heb trouwens wel een hekel aan t woord moorkop.....
 
Quote
RE: pietendiscussie...
Suus  schreef op: 31-05-2016 14:25:13
er zijn ook zoveel verschillende donkere mensen 
ik vind het ook wel eens lastig maar dat is denk ik mijn eigen gebrek...
 
Quote
RE: pietendiscussie...
Mamsie  schreef op: 31-05-2016 15:56:28
Ik denk dat dit een hele dicussie geworden is omdat veel mensen zich heel snel gediscrimineerd voelen.
Om het minste word er discriminatie bij geroepen.

Maar op dit punt hebben veel mensen gewoon gelijk en als je het feest van oudsher bekijkt dan is het pure slavenhandel en discriminatie.
Dat "wij" dat niet zien, betekend niet dat het er niet is.

Maar ik heb het idee dat  "onze" nekharen bij het woord discriminatie bij voorbaat overeind komt te staan.

Ik ben eht met van muiswinkel eens, de roetpieten was een goede zet, helaas zijn ze daarna weer terug gegaan naar de zwarte pieten.

Ik vind de discussie echt niets van beide kanten niet, zij zijn degene die het kinderfeest verknallen, kinderen zijn heel flexibel en gaan gewoon mee met het verhaal
 
Quote
RE: pietendiscussie...
Caithy  schreef op: 31-05-2016 16:37:56
Ik denk dat iedereen het tegenwoordig teveel opzich betrekt. Het is een kinderfeest en klaar. 

Ja het is vreselijk wat er vroeger gebeurd is in de slavernij maar waarom telkens weer oprakelen en in de negativiteit. Ik hoor joodse mensen ook niet constant dat de duitsers de kwaden zijn en ik hoor ze juist in de tijden van 4/5 mei praten over vergeving etc.

Ik had vroeger een collega, die de kantjes er vaak vanaf liep en toen ze werd aangesproken door onze supervisor, kreeg die gelijk een weerwoord dat het met haar huidskleur te maken had en dat hij een racist was. 
Dit gedrag kom ik vaker tegen bij gekleurde mensen maar als een donkere manager iets zegt over het werkgedrag tegenover een blanke collega, staat die niet gelijk op haar achterste benen. 
Betrek het gewoon niet op jezelf, laat het gewoon zijn.

 
Quote
RE: pietendiscussie...
Suus  schreef op: 31-05-2016 16:55:37
Caithy, joden doen ook aangifte als er bij voetbal geroepen wordt " alle joden aan het gas".

terecht vind ik maar zeg jij dan ook, waarom oprakelen het is maar voetbal met leuzen die niks met WO2 te maken hebben?

makkelijk gezegd als je niet degene bent die geraakt wordt 
 
Quote
RE: pietendiscussie...
Jen9  schreef op: 31-05-2016 17:13:29
Precies, en de Hitlergroet is ook nog steeds verboden.. er was ook enorme ophef over het Duitse lgerkostuum van Prins Harry bij een verkleedfeest, dus ja, je hoort ze zeker nog wel. (en terecht vind ik persoonlijk....  Als mijn kinderen een hitlergroet brengen hebben ze een groot probleem....)
 
Quote
RE: pietendiscussie...
Zijlijn  schreef op: 31-05-2016 19:35:38
Ben het grotendeels met Suus en jen9 eens.

Jodenkoeken en blanke vla erbij halen vind ik een beetje flauw; dat zegt niks over Joden of blanken. Wel heb ik moeite met uitspraken als 'Jodenfooi'oid. en 'alle Joden aan het gas'is natuurlijk afschuwelijk en zou meer aangifte van gedaan moeten worden en is al te vaak weggewoven als alleen maar een uitspraak.

Pieten aanpassen vind ik geen probleem nu is gebleken dat dit voor een aantal mensen een onprettige associatie heeft en die associatie hebben ze niet zelf verzonnen, die komt wel degelijk ergens vandaan. Over traditie hoeven we het niet eens te hebben want begin vorige eeuw is de Piet zelfs door een of andere schoolmeester geintroduceerd (als slaaf btw) en heeft dus feitelijk niet eens iets met de traditie te maken.
Ik vind het vervelend dat het vaak een 'jullie'en 'wij' discussie oplevert en dat er dingen worden bijgehaald die er niks mee te maken hebben.

 
Quote
RE: pietendiscussie...
Mama Van Drie  schreef op: 01-06-2016 13:33:33
twee keer een bericht gepost....twee keer niet geplaatst...zeker omdat ik gast ben.....
 
Quote
RE: pietendiscussie...
Sunshine  schreef op: 01-06-2016 14:07:21
Ik hielt van sinterklaas,maar ik ben dit gezeik zo zat.
Hij is zwart en anders niks.
Maar hier is geen oplossing voor te vinden.
Dus laat sinterklaas ook maar gewoon thuis.
Dan zijn we er vanaf.
Straks beginnen bejaarde te zeuren dat ze gediscrimineerd worden ,want de Sint is oud.
Tijd voor verandering en een jong iemand zonder baard,want het word al zolang gevierd.

Ik ben hard aan het nadenken.
Om mijn 4 jarige de waarheid te vertellen.
 
Quote
RE: pietendiscussie...
Mama Van Drie  schreef op: 01-06-2016 14:14:46
Alle volken hebben zich schuldig gemaakt aan slavernij,zowel blank als zwart waren handelaren maar ook slachtoffers. Vanuit dat oogpunt gezien hebben zwarte mensen geen Monopoly op de slachtoffer rol.

Blank is gewoon een kleur,geen ras....en zwart dan? Ik dacht dat dat ook een kleur was. 

Blanke vla....jodenkoeken....Turkse muts ( kalebas) en dan negerzoen...wat is het verschil? Waarom moest de negerzoen van naam veranderen? Om het woord neger erin? Hoe zit dat dan met de Turkse muts en de Joden koek ?.....en ja dit staat los van de slavernij maar ben dan wel benieuwd wat het verschil is.

Als er zoveel ophef zou zijn over de slavernij omdat dat vandaag de dag nog steeds voorkomt dan zou ik het snappen, slavernij is verschrikkelijk en zou niet voor mogen komen, nu gaat het om zwarte Piet, dat er een groep mensen is die zich daardoor gediscrimineerd voelen......stel dat we de hele zwarte Piet afschaffen en een ander figuur ervoor in de plaats maken, is het dan klaar?  Of komt er dan weer iets anders van een andere groep.....

Van mij mag het hele Sinterklaas verhaal weg, ik heb er weinig mee gehad en nu mijn kids groot zijn nog minder.
 
Quote
Navigatie
Vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | Volgende


Reageren op pietendiscussie...
Naam
Bericht