Menu
 

Topic:

Pakjes en zakjes

Bettie  schreef op: 20-05-2016 21:29:10
Zie net in het (on)gezonde topic steeds weer voorbij komen dat veel van jullie koken zonder pakjes en zakjes. Willen jullie mij dan eens helpen aan bijv. een goed recept voor:

groentensoep
macaronisaus/spaghettisaus
champignonsaus
nasi/bami
kip hawaï saus

Heb in het verleden wel eens wat geprobeerd naar aanleiding van eerdere topics hierover. Maar kreeg alleen maar bergen commentaar van het thuisfront. Maar zou dolgraag de pakjes en zakjes de deur uit doen.


 
Quote
Navigatie
RE: Pakjes en zakjes
Bettie  schreef op: 20-05-2016 21:29:42
Moet er wel bij zeggen;

ik ben ontzettend allergisch voor paprika.....
 
Quote
RE: Pakjes en zakjes
Miepie1972  schreef op: 20-05-2016 21:53:24
Super topic! Ik heb daar ook wel moeite mee. Dan krijg ik het nooit lekker op smaak.
Lees dus even mee...
 
Quote
RE: Pakjes en zakjes
Pien  schreef op: 20-05-2016 22:02:35
Ik lees ook mee! Lees het ook vaak dat andere zo koken en denk dan altijd hoe dan? Welke kruiden enz heb je nodig?
 
Quote
RE: Pakjes en zakjes
Carmen  schreef op: 20-05-2016 22:02:58
Verse pastasaus maken vind ik echt een drama en heel veel werk heel eerlijk gezegd. Vooral door het ontvellen en koken van de tomaten. Hoe je ze op smaak brengt (kilo tomaten, blikje purée aan toevoegen en op smaak brengen met je eigen kruiden) kun je zelf kiezen en uitproberen. Doe ik alleen als ik een zondagmiddag over heb (zelden dus). Maar (ook gerelateerd aan het andere topic) ik vind verse pasta met verse groenten en rundergehakt met saus uit een pakje een prima gezonde maaltijd eigenlijk.
 
Quote
RE: Pakjes en zakjes
Debby1977  schreef op: 20-05-2016 22:04:59
Ik heb toevallig laatst zelf spaghettisaus gemaakt die erg lekker was. Ik had 400 gram soepgroente....hier even de kook overheen laten gaan. Toen in een kom en een hele ongekookte courgette in stukjes erbij en tomatenblokjes en dit alles met de staafmixer gemalen ( omdat Iris het niet eet als ze groente ziet). Gehakt geruld en groenteprutje erbij en blikje tomatenpuree omdat het prutje groen was. Door de courgette dikt de saus lekker in. Nog wat italiaanse kruiden, scheutje ketjap en peper en zout erin. Was heerlijk!
 
Quote
RE: Pakjes en zakjes
Int  schreef op: 20-05-2016 22:05:42
Voor tomatensaus doe ik:

Stuk of 8 tomaten
gehakt rullen
zak gesneden groente of anderrs ui/prei/wortel enz
Italiaanse keukenkruiden
wat knoflook.

Ik rul de gehakt, dan ui en groente erbij. Tomaten in stukjes meebakken en kruiden erdoor. En aan het eind de staafmixer erop, dan vinden de kids het lekkerder.

Ik heb niet een vast recept, maar dit is een beetje de basis. Het is soms net wat ik in huis heb.
 
Quote
RE: Pakjes en zakjes
Smvn&d  schreef op: 20-05-2016 22:09:25
Heel veel werk? Nee joh, heel simpel, je gooit tomaten in een kan, staafmixer er door, en klaar is je saus.
Gehakt en groenten bakken, je saus erop, kruiden naar smaak, en lekker laten prutten eventjes. En daar is je verse pasta. Wat is daar moeilijk aan?
Ontvellen is echt niet nodig hoor.

Champignonnen soep neem je een basis van roux, kun je ook heerlijke ragout van maken trouwens.
roux is trouwens voor veel dingen een basis, soep, saus.... Heel belangrijk!

Groenten soep, lekker boullion trekken van kip bijv, of rund als je wil (ik vind met groenten bouillion niet lekker) groenten erin, en kruiden naar smaak.

ect ect ect

Het enige wat je nodig heb is een mooie verzameling aan kruiden.
En je kunt toch op de zakjes die je gebruikt zien welke kruiden er in zitten? Nadat je de berg e-nummers heb weggestreept blijven de kruiden over. 
 
Quote
RE: Pakjes en zakjes
Bettie  schreef op: 20-05-2016 22:22:03
En die basis van roux....maak je die zelf of zit dat in een potje ofzo?

(hoop dat ik nu niet al te dom over kom)

En die kruiden uit de zakjes en pakjes....nemen jullie qua vers dezelfde hoeveelheid over?
 
Quote
RE: Pakjes en zakjes
Mie  schreef op: 20-05-2016 22:23:52
Als je gezin de smaak van pakjes en zakjes gewend is, snap ik wel dat ze zelfgemaakte brouwsels in 1e instantie niet zo lekker vinden.
In pakjes en zakjes zit vaak veel zout, suiker en mononatriumglutamaat en aan die smaken wennen je smaakpapillen.

Als je een paar goede recepten hebt en je laat je gezin er aan wennen ( gewoon niks ander maken haha) dan wennen ze de typische zakjes-smaak vanzelf af.

Overigens is mijn pastasaus vaak deels zelfgemaakt en deels uit een pot basissaus ( en daar zit ook suiker in).

Zelf maken is gewoon een enorme voorraad verschillende kruiden hebben, veel basis bouillon gebruiken ( in kleine porties invriezen)
mjaar ik heb bijv ook bio-bouillonpoeder staan, ideaal als je snel wilt ( zit behakve veeeeel zout geen rotzooi in) of een sausje even op smaak wilt brengen.


 
Quote
RE: Pakjes en zakjes
Mv E.l.s  schreef op: 20-05-2016 22:24:15
Heel lekker: Van Karin Luiten, uit het boek koken met Karin


Bolognesesaus voor spaghetti/lasagne


 

Koken met Karin - Zonder pakjes en zakjes

1.20 uur - 8 personen

Ingredienten:
400 gr rundergehakt
1 grote ui
1 wortel
3 knoflooktenen
2 blikken (a 400 gr) gepelde tomaten
1 blikje tomatenpuree (70 gr)
200 ml rode wijn
4 takjes tijm (of 2 tl Provencaalse kruiden)
2 takjes rozemarijn
2 laurierblaadjes
Parmezaanse kaas
olijfolie
zout en peper uit de molen

Bereiding:


  • Verhit een scheut olijfolie in een braadpan.

  • Snipper de ui en bak deze in de pan zachtjes 5 minuten op laag vuur.

  • Hak intussen de knoflook fijn en snij de wortel in piepkleine stukjes.

  • Doe knoflook en wortel bij de ui en bak ze op iets hoger vuur al omscheppend even mee.

  • Doe het gehakt erbij en bak op hoog vuur al omscheppend rul. Blus af met de wijn.

  • Voeg de tomaten met sap toe en duw ze kapot met een spatel.

  • Roer de tomatenpuree erdoor heen.

  • Ris de blaadjes tijm en rozemarijn van de takjes, hak grof. Voeg toe, samen met laurier en flink zout en peper.

  • Laat zonder deksel op laag vuur minstens een uur pruttelen tot het een mooi geheel is geworden.

  • Serveer met parmezaan

  • Vries de helft van de saus in.


 
Quote
RE: Pakjes en zakjes
Gewoon Ik  schreef op: 20-05-2016 22:26:01
ik zal morgen even in mijn schriftje duiken met mijn nasi mix. Maar ook mix ik bv mijn eigen shoarma kruiden en maak ook mijn eigen barbeque saus 
 
Quote
RE: Pakjes en zakjes
Mie  schreef op: 20-05-2016 22:26:56

Quote Bettie:
En die basis van roux....maak je die zelf of zit dat in een potje ofzo?

(hoop dat ik nu niet al te dom over kom)

En die kruiden uit de zakjes en pakjes....nemen jullie qua vers dezelfde hoeveelheid over?



Boter, bloem en melk, bouillon of water
Boter smelten ( niet bruinen tenzij je bruine roux wilt)
Bloem erbij, roeren met houten lepel en even zacht laten pruttelen voor 2 a 3 min.
Heel langzaam beetjes vloeistof erbij
Even op laten koken, dan bindt het en kin je eventueel nog meer vloeistof toevoegen

Dan kun je er kaas in smelten of wat je maar lekker vindt.
Je kunt ook al tijdens het smelten van de boter een ui of champignons meebakken

Zooo simpel en zoooo veelzijdig ( niet slank overigens)
 
Quote
RE: Pakjes en zakjes
Mie  schreef op: 20-05-2016 22:31:28
Bettie, het is gewoon en kwestie van doen en proeven, proeven,proeven...waarom denk je dat koks zo dik zijn haha
Je moet tijdens het maken altijd ff proeven, al is het maar een druppeltje saus, een lepeltje bouillon etc

Of zoals mijn dochter van 12 doet.....kookfilmpjes kijken 
 
Quote
RE: Pakjes en zakjes
Jen9  schreef op: 20-05-2016 22:35:51
Ontvellen van tomaten doe ik echt niet.... Ik rul wat gehakt, uien, knofloof. In een andere pan tomaten, allerlei groeten... Hier doe ik allerlei Italiaanse kruiden bij, soms wat pesto (klopt.. komt uit een potje).. In plaats van tomaten gebruik ik soms ook gezeefde tomaten. het zputgehalte daarin is stukken ager dan in bijvoorbeeld puree....   Een klein beetje suiker, staafmixer in, gehaktmengsel toevoegen en volia.... Veel lekkerder dan uit een potje...  Hoeveelheden is bij echt natte vingerwerk....   Soms doe ik door alles de staafmixer, en ik maak ook vegetarische varianten... 


Zout vind ik trouwens best behoorlijke rotzooi, maak ik me meer druk om dan de overige rotzooi in pakjes.... Denk persoonlijk dat dat veel slechter is....
 
Quote
RE: Pakjes en zakjes
Banana  schreef op: 20-05-2016 22:46:43
de meest basic pasta saus 
gewoon tomaten flink klein snijden 

begin met fruiten van ui en knoflook
neem is rode ui of sjalot net ff andere smaak
gehakt kruid ik van te voren gewoon naar eigen smaak 
dat mee rullen met ui en knoflook 
dan berg klein genseden tomaat lekker tot prut koken 
vaak doe ik dan nog wat oregano erdoor of ruiden waar ik zin in heb
kwa groente dan prei , champigon, paprika(kan er ook uit) 
maar kan ook nog cougette pepertje of anere dingen die je zelf lekker vind 
ik vind dat een prima basis mix met goede smaak 
je kan zo pittig maken als je zelf wil



soep 
maak boulion met blokjes 
groente soep trek ik met runder poulet en schenkel 
kip met kilo kippepoten die iik later met de hand pluk
daarna flink groente erbij (prei wortel selderij bloemkool)
groente trouwens in beide soepen gebruik ik dat 
in groente soep gaan er dan gehakt ballen bij die ik van te voren zelf kruid 
en wat vermecelli

ook heir weer wil je meer pit fruit dan een uitje met wat knoflook evt rode peper voor je de boulion gaat maken in de pan 


nasi bami is deels zelfde als macroni 
ook weer ui en knoflook fruiten 
kip zelf marineren in ketjap met wat kruiden
die meebakken 
groente (prei tauge wortel evt komkommer) mee bakken 
op smaak maken met sambal/rode peper ketjap curry lekker laten stoven dan rijst erbij en ff goed bakken nog 


zal best ea vergeten en over smaak valt te twisten maar is kwestie van ff lichtje zien in de basis en de rest van de stukjes vallen vanzelf 
 
Quote
RE: Pakjes en zakjes
Banana  schreef op: 20-05-2016 22:48:06
ik voeg nergens zout aan toe kwa kruiden vind dat niet nodig 
alleen beetje op friet of een eitje 
 
Quote
RE: Pakjes en zakjes
Cora38  schreef op: 21-05-2016 06:24:00
Bolognesesaus is wel wat werk, maar wij maken vaak een pan van 3 liter en dan vries ik porties in voor de momenten dat er weinig tijd is. Dan hoef je alleen nog de pasta te koken en voila klaar.
Qua groente doen we er: uien, wortel, bleekselderij en tomaat in. Maar ook vaak wat we nog hebben liggen zoals aubergine, prei, champignons ed. 1Kg gehakt, rode wijn, bouillonblokjes en Italiaanse kruiden.
Alles een paar uur laten sudderen en daarna met de stamper stampen zodat het een egale saus wordt. 
 
Quote
RE: Pakjes en zakjes
Flower  schreef op: 21-05-2016 08:09:00
ik heb nog heel recepten, maar nu geen tijd....

ik kijk begin volgende week even.

als je de basis hebt, vooral voor gebonden soepen, kun je alle kanten op.

 
Quote
RE: Pakjes en zakjes
Mvl&d  schreef op: 21-05-2016 08:37:18
Kijk eens op de site van Koken met Karin voor lekkere en makkelijk te maken recepten. Zij is de expert in anti pakjes en zakjes. Ook leuk: ze analyseert de kantenklare pakken (van Knorr enzo) en maakt daar een vers recept van. En dan kom je er achter dat er in zo'n pak niks anders zit dan zout, suiker en conserveringsmiddelen. Haar boeken zijn ook een aanrader!
 
Quote
RE: Pakjes en zakjes
Vera  schreef op: 21-05-2016 08:52:03
Mijn pasta recept die werkelijk iedereen lust is TE simpel. Tomatenpuree met heel veel knoflook (en een vermalen pakje soepgroenten erin) dit gaat erin als zoete koek
 
Quote
RE: Pakjes en zakjes
Int  schreef op: 21-05-2016 12:16:36
Ik ontvel de tomaten ook niet hoor. Ik maak de saus in de tijd dat de macaroni kookt. Dus ik doe het juist als ik snel eten op tafel wil! Heb echt met 15-20 minuten pasta met verse saus op tafel!

De kruiden doe ik op de gok eerlijk gezegd.
 
Quote
RE: Pakjes en zakjes
Mamavonn  schreef op: 21-05-2016 12:32:55
http://www.lekkeretenmetmarlon.nl/2014/10/zelf-kruidenmixen-maken-nasibami.html

hier heb ik mijn kruidenmix voor nasi en bami vandaan. Staan nog meer kruidenmixen op. 
 
Quote
RE: Pakjes en zakjes
Smvn&d  schreef op: 21-05-2016 15:36:06

Quote Bettie:
En die basis van roux....maak je die zelf of zit dat in een potje ofzo?

(hoop dat ik nu niet al te dom over kom)

En die kruiden uit de zakjes en pakjes....nemen jullie qua vers dezelfde hoeveelheid over?



haha sorry hier moest ik wel even om lachen 
roux is gewoon boter/bloem/melk of water, net wat je wilt.
En dat is de basis van zoveel dingen.

En kruiden kun je niet 1 op 1 overnemen want dat staat er niet op, maar je hebt daar iets heel erg moois voor, je tong! 
Tijdens het eten proef je toch gewoon steeds? Simpel als wat. 

Echt je bent langer bezig met lezen hoe je het zakje moet bereiden als het gewoon zo doen.
 
Quote
RE: Pakjes en zakjes
M&j  schreef op: 21-05-2016 18:11:22

Quote Bettie:
En die basis van roux....maak je die zelf of zit dat in een potje ofzo?

(hoop dat ik nu niet al te dom over kom)

En die kruiden uit de zakjes en pakjes....nemen jullie qua vers dezelfde hoeveelheid over?




Roux maak je van boter en bloem. Boter verwarmen en roerend de bloem toevoegen, blijven roeren gedurende een minuut of 8 a 10, dat is belangrijk omdat de bloem goed moet garen. Een warme roux gebruik je in een koude vloeistof; een afgekoelde, koude roux in een warme vloeistof. Roux kan je in grotere hoeveelheden maken en bewaren want het blijft een behoorlijke tijd goed in de koelkast. Roux kan ook uit een pot(je) komen, maar dan moet je naar de makro, sligro, hanos etc. 


Specerijen voeg ik toe tijdens het koken en dat is een kwestie van proeven en uitproberen, kruiden is meer tricky want die willen nog al eens hun smaak verliezen als het verwarmd wordt, dat is meer van de last minute.



 
Quote
RE: Pakjes en zakjes
Huismus  schreef op: 21-05-2016 18:48:33
Die saus van Koken met Karin is echt heerlijk! 
Echt favoriet hier.
 
Quote
RE: Pakjes en zakjes
Innie  schreef op: 21-05-2016 20:41:53
Mijn recept voor spaghettisaus, meestal maak ik 9 liter tegelijk en vries ik het in:

10 uien hakken en aanstoven
5 teentjes look erbij (geperst)
blussen met een fles droge witte wijn - 1 glas (die is voor de kok ), wat laten inkoken
tomaten uit blik erbij, tomatenpuree, passata en verse tomaten, tot ik een hoeveelheid en dikte van de saus bereik waar ik tevreden mee ben.

10 rode chilipepers zonder zaadlijsten hakken en bij de saus doen. Dit enkel voor de liefhebbers, wij eten wel graag pittig.

Dan gehakt rullen, en de groenten snijden. Ik bak de groenten meestal eerst even kort aan, maar ze kunnen evengoed rauw in de saus, dan koken ze mee.
ik gebruik paprika, wortel, courgette en champignons.

Afkruiden doe ik elke keer anders: komijn, basilicum, oregano, chilipoeder,... Naar de smaak van de dag.

Je bent er wel ff een halve dag mee bezig, maar ik haal er iedere keer wel meer dan 10 porties uit...
 
Quote
RE: Pakjes en zakjes
Innie  schreef op: 21-05-2016 20:44:53
En groentesoep is hier puur op het gevoel... Beginnen met wat uien, dan de groenten erbij in grove stukken, ervoor zorgen dat ze min of meer onder het vocht staan (meestal bouillon). Ook een aardappeltje erbij voor de binding en koken maar!
eens alles goed is platgekookt de mixer erdoor, Afkruiden en klaar.
 
Quote
RE: Pakjes en zakjes
Bettie  schreef op: 21-05-2016 21:40:12
Dank voor al jullie tips en trucs. Ga ze morgen eens uitgebreid bestuderen en dan eens gluren welke kruiden e.d. er allemaal in de kast staan.

 
Quote
RE: Pakjes en zakjes
Mvi  schreef op: 27-05-2016 09:00:17
Recept van mijn ex italiaanse schoonmoeder  voo pastasaus 
Rundergehakt
Grote fles sugo van grand italia (puur tomaten) of een pond verse trostomaten
Wortel
Venkel
Half blokje kippenbouillon
Scheut rode wijn
Schepje suiker
Knoflook
1 zoete ui
Italiaanse kruiden

Gehakt bakken
Wortel ui venkel in stukken snijden
In een schaal of grote maatbeker de saus en de rest van de groenten en ingreduenten dien en met een staafmixer fijnmalen bij het gehakt doen en met deksel op de pan zachtjes laten koken. Heerlijk met spaghetti en parmezaanse kaas





 
Quote
RE: Pakjes en zakjes
Mvi  schreef op: 27-05-2016 09:01:36
Uurtje opzetten😆
 
Quote
Navigatie


Reageren op Pakjes en zakjes
Naam
Bericht