Menu
 

Topic:

Strijd om huiswerk groep 8

Miranda  schreef op: 11-09-2015 12:55:40
Zoon van bijna 12 jaar zit nu in groep 8.
Een heel belangrijk schooljaar.
Hij kan best aardig leren maar hij maakt er een zooitje van.
Hij heeft een agenda maar schrijft er zelden iets in op.
Huiswerk vergeet hij mee naar huis te nemen en dat terwijl hij er een mooie huiswerkmap voor heeft.
Als hij huiswerk meeneemt dan staat nergens genoteerd wanneer het ingeleverd moet zijn.
Gisteren keek ik in zijn angenda die hij bij hoge uitzondering mee naar huis had genomen en zag daar een topo toets staan voor volgende week maar die hele toets is nergens te vinden en ligt dus weer op school.
Nu heeft hij hem vandaag meegenomen.
Ik vraag me af dat wanneer ik het niet in zijn agenda had gezien of hij het dan op eigen initatief had meegenomen.
Het schooljaar is nog maar een aantal weken bezig maar ik kan me er zo mateloos aan irriteren.
Hij heeft continue een grote mond wanneer ik hem erop aanspreek maar ik wil gewoon het beste voor hem.
Hij kan met gemak mavo/havo maar met deze instelling kan hij straks beter naar het VMBO.
Daar is niets mis mee maar het zou wel enorm jammer zijn wanneer het niet nodig is.
Mijn man (zijn vader) vind dat ik het meer los moet laten en dat hij het zelf maar moet uitzoeken.
Ergens heeft hij daar wel gelijk in want hij moet het uiteindelijk op het VO ook zelf gaan doen.
Ik raak er ondertussen gewoon gestresst van om hem continue achter zijn broek aan te zitten en heb er gewoon geen zin in om iedere dag een heel kruisverhoor te moeten houden om te achterhalen of hij wel/niet huiswerk moet maken en dan vervolgens ook nogeens zelf uit te moeten zoeken wat en wanneer er klaar moet zijn.
Het is ons eerste kind die naar het VO gaat dus alles is nieuw.
We hebben 4 kinderen en bij het idee dat het bij die andere 3 ook zo moet gaan zakt de moed me echter in de schoenen
Op internet las ik wel iets van een weekplanner te gebruiken zodat het overzichtetlijk is wat er in een week moet worden gedaan.
Zou dat een optie kunnen zijn?
Moet ik hem continue maar achter zijn broek blijven zitten?
Ik krijg nu iedere keer ruzie met hem en dat maakt de sfeer en motivatie ook niet beter.
Wie heeft er tips voor een gulden middenweg.
Ik wil hem echt niet helemaal aan zijn lot overlaten maar ik wil er ook niet continue mee bezig hoeven zijn.

Tips zijn zeer welkom.

 
Quote
Navigatie
RE: Strijd om huiswerk groep 8
Boterbloem  schreef op: 11-09-2015 13:15:26

Ow nou hier geen boosheid ofzo, maar wel een lapzwans die zijn papieren niet meeneemt, vind dat hij niet hoeft te leren (lastig hoor! Hij heeft het 1 keer gehoord en weet het dan vaak ook gewoon, maar hij kan niet leren zeg maar... Hij moet leren leren, daarvoor zit hij nu ook in de plusklas), en heeft totaal geen overzicht

Hier hebben we ook een huiswerkmap gehaald, agenda gaan we kopen. Maar we gaan er iets positiefs tegenover zetten...
Samen pannekoeken bakken als hij goed zijn huiswerk heeft gedaan die week.
Samen een filmpje kijken op vrijdag als hij zijn best heeft gedaan (dus niet afhankelijk van cijfers ,maar van inzet).
Dat soort dingen.


Dan heeft hij ook iets om naar uit te kijken.

En ik zit me net te bedenken dat we dat misschien ook maar in zijn agenda moeten zetten..

 
Quote
RE: Strijd om huiswerk groep 8
Flower  schreef op: 11-09-2015 13:21:34
het ene kind is het andere niet, en heeft veel meer hulp nodig dan het andere.
je zal hem mss meer moeten helpen, maar kunt hem gewoonweg nog niets kwalijk nemen.

het is wetenschappelijk bewezen dat de brains van kinderen de gave van vooruit plannen en denken gewoon nog niet hebben.
dat komt pas rond het 17/18 jaar, soms nog later.

vaak vinden wij ouders dat ze oud genoeg zijn, en het moeten kunnen, maar zo werkt het veel gevallen niet.
lastig, maar je zal samen met hem een beginnetje moeten maken hoe het aan te pakken.
want dat valt natuurlijk wel te leren.
soms moet je er bovenop blijven zitten.
 
Quote
RE: Strijd om huiswerk groep 8
S@ssefr@s  schreef op: 11-09-2015 13:38:03
Aangezien je jongere kinderen hebt, kom je zelf ook nog geregeld op school denk ik? Misschien moet je hem dan toch helpen herinneren op school dat hij zijn huiswerk meeneemt. Eventueel kan hij dan nog even terug lopen naar de klas. Je kan het ook even bespreken met zijn docent. Hij heeft misschien toch wat meer sturing nodig om aan dit soort dingen te denken.
 
Quote
RE: Strijd om huiswerk groep 8
Kyla  schreef op: 11-09-2015 13:52:11
Weet je zeker dat hij niet overvraagd wordt op dit gebied? Grote mond of "geen zin" kan ook zijn om zich achter te verschuilen dat hij het niet kan. Plannen, een agenda gebruiken aan je huiswerk denken om mee te nemen zijn vaardigheden die de 1 sneller onder de knie heeft dan de ander. Gebruikt hij dit jaar voor het eerst een agenda? Krijgt hij begeleiding hoe hij die moet gebruiken?  Probeer het naar je zoon zo te draaien dat het niet een "achter de broek aanzitten" hoeft te zijn, maar het aanleren van een vaardigheid. Ook helpt het om vaste tijdstippen en structuren aan te houden wat huiswerk betreft zodat hij weet wat hij kan verwachten en niet al andere bezigheden in gedachte heeft, bijv.

 
Quote
RE: Strijd om huiswerk groep 8
Mama Van Drie  schreef op: 11-09-2015 14:18:47
Ik zou aan de leerkracht vragen of die nog handige tips heeft.

Mijn dochter is nu 11 en zit ook in groep 8, zij zit op een Dalton school en daar wordt erg gehamerd op de zelfstandigheid, in groep 7 en volgens mij ook 6 al werken ze met een agenda die overigens wel op school blijft.
Ze kunnen daarin plannen en omleren gaan met een agenda, de school krijgt vaak complimenten van het VO dat de kinderen die van die school weg komen al zogoed met een agenda kunnen werken.

Mijn dochter is slecht met het thuis brengenvan de topo/aardrijkskunde en geschiedenins toetsen waardoor ze er altijd te laat aan kan gaan beginnen met leren,doordat ze redelijk makkelijk leert heeft ze wel altijd voldoendes, komt ze dus goed mee weg.

Juf van mijn dochter zei dat je als ouders het moet loslaten, dat ze echt moeten leren er zelf aan te denken, op het VO is het ook zo, als je als ouders voor hun blijft denken en regelen dan zal je dat als ouders het hele VO dat moeten doen zo'n beetje want voor een kind is hett wel makkelijk als ze weten dat mams er wel om denkt.

Toch kunnen wij dat nu niet helemaal loslaten en ik vraag dan regelmatig of er nog toetsen zijn en zoja waar het blad is wat ze moeten leren dan. Verder huiswerk heeft ze nog niet het zijn alleen de toetsen.
Maar ik ga er dus niet achteraan dat dat blad er komt, dan belt ze maar iemand van de klas op om een kopie te maken ofzo maar ik ga die moeite niet doen.

Weektaken beginnen ze in groep 1 al mee, eerst halve weektaken en dan later volledige weektaken, vanaf groep 1 wordt dus al gestimuleerd om te plannen, op speelse manier dan in de jonge groepen.

Onze dochter is de jongste, ze heeft twee oudere broers die beide al studeren dus wij ls ouders weten wel ongeveer hoe de dingen gaan.
 
Quote
RE: Strijd om huiswerk groep 8
Anon  schreef op: 11-09-2015 14:21:15
Ik denk dat Kyla een goed punt heeft. Hier is huiswerk je eigen verantwoordelijkheid, maar ik heb wel begeleid om tot dat punt van zelfstandigheid te komen. hier is wekelijks huiswerk vanaf groep 7. Op donderdag werk ik en de oudste vond het wel een goed punt dat hij alleen thuis mocht zijn op voorwaarden dat hij dan zijn huiswerk zou maken. Dat vond ik wel een spannende deal, maar ik wilde hem wel die kans geven. We hebben het geprobeerd en het werkte. Hij liep al snel voor op de jaarplanning. Verder houdt hij zelf engelse en topo toetsen bij. Bij Engels hebben we hem wel moeten helpen ivm zijn zeer ernstige dyslexie, want dat gaat niet van zelf. Nu weet hij dat hij op zondag moet beginnen als hij vrijdag een toets heeft. De middelste zit nu in groep 7 en ook hier de deal met huiswerk op donderdag en dat werkt ook voor hem. De losse toetsen zijn wel lastiger voor hem...
 
Quote
RE: Strijd om huiswerk groep 8
Jen9  schreef op: 11-09-2015 16:41:18
Een tip? Je borst natmaken voor volgend jaar ;-)  Mijn zoon doet nu g/t en mannnnnn wat een huiswerk!

Ik zou m eens flink op zijn bek laten gaan (sorry voor de platte uitdrukking).. helpt dat niet, dan gewoon binnen houden tot zijn werk af is.


En anders.. ach, hij komt er wel.. maar ja....

Eigen verantwoordelijkheid.. tja daar moet je wel een kind naar hebben.....
 
Quote
RE: Strijd om huiswerk groep 8
Jomi  schreef op: 11-09-2015 16:49:44
Hij krijgt toch niet nu voor het eerst huiswerk?
Ik heb hem vanaf zijn eerste huiswerk geholpen en begeleid, maar het wel aan hem gelaten. In groep 8 heeft hij ook weleens een stencil vergeten, grote paniek. Toen is hij naar een klasgenootje gefietst en heeft hij het gekopieerd bij de AH. Daarna niet meer gebeurd.

Nu zit hij in de eerste en ik heb hem de eerste dagen geholpen met zijn tas inpakken en huiswerk plannen. Nu zit de tweede week erop, ik vraag naar zijn huiswerk en hou in de gaten of hij het maakt (tenminste of hij naar boven gaat om huiswerk te maken, ik controleer zijn schriften niet). Ik geef hem wel de ruimte, ik verplicht hem niks. Maar gelukkig gaat het tot nu toe goed.
 
Quote
RE: Strijd om huiswerk groep 8
Mv5  schreef op: 11-09-2015 18:42:28

Huiswerk maken is hier eigen verantwoordelijkheid. Ga daar echt niet achteraan rennen bij vijf kinderen. Ik wil ze overal mee helpen, maar dan moeten ze het wel zelf vragen. En geen grote mond, want daar word ik heel onschappelijk van. Ik vraag wel soms of het allemaal lukt, maar ga echt niet controleren wat er gemaakt moet worden en of dat gedaan is. Een keer straf krijgen of een onvoldoende is wel een goede les denk ik.
Vertel hem anders dat wanneer hij naar mavo/havo wil, hij daar wel wat voor moet doen. Een niveau aankunnen is niet alleen kennis, maar ook vaardigheden en zeker ook houding.
Het lijkt me handig als hij eens begint met huiswerk te noteren. En het mee te nemen naar huis. Dat zijn toch echt vaardigheden die hij op het vo ook nodig heeft. En daar controleert een docent niet meer of het wel genoteerd is. En niet gemaakt is gewoon straf hoor.
Ik ga ze trouwens niet belonen voor huiswerk maken. Dat is in mijn ogen een volstrekt normaal iets. Iedereen moet dat, dat hoort er nu eenmaal bij en een goed cijfer bij goede inzet is dan de beloning op zich.
Op een vaste tijd huiswerk maken is wel handig, dat brengt ook structuur voor hem.

 
Quote
RE: Strijd om huiswerk groep 8
Xxx  schreef op: 11-09-2015 18:46:57
Mijn kinderen zullen een slechte aan mij hebben wat huiswerk betreft.
ik ben daar heel streng in.
Huiswerk wordt iedere dag gemaakt.
ik controleer het of het gebeurd, gebeurd het niet of niet goed dan wordt er beneden aan de tafel huiswerk gemaakt tot ik het vertrouwen weer heb dat ze het zelfstandig kunnen.

ja, het is eigen verantwoordelijkheid, maar om mijn kind ju te laten falen terwijl hij het wel kan, maar die verantwoordelijkheid zelf nog niet kan dragen dan ben ik zijn moeder om hem daar in te begeleiden.

ja, zelfstandigheid, staat hier ook hoog in het vaandel. Maar uiteindelijk doe je het toch samen..... School-kind-ouder
 
Quote
RE: Strijd om huiswerk groep 8
Jessiemv3  schreef op: 11-09-2015 19:13:19
Ik zou hem handvaten geven maar niet te veel achter hem aan gaan rennen. Hij kan beter nu in groep 8 een paar keer flink onderuit gaan dan straks in de brugklas. En inderdaad, maak je borst maar nat voor volgend jaar . Wordt er nog veel meer organisatie en plannen van hem verwacht. Ik denk overigens wel dat jongens over het algemeen hier meer moeite mee hebben.
Mijn zoon is net 13 geworden en zit in 2 HAVO/VWO maar vergeet ook nog regelmatig van alles. Dochters van vriendinnen hebben het meestal wel onder controle maar ik moet mijn zoon nog aardig begeleiden en sturen.
 
Quote
RE: Strijd om huiswerk groep 8
Sammy  schreef op: 11-09-2015 19:45:32
Mijn dochter ging (en gaat nog steeds) altijd heel goed met huiswerk om. Daar heb ik weinig omkijken naa. Mijn zoon daar integen, drama. Dat was in groep 7 al een lastig punt en nu hij in de tweede klas zit... kost het nog steeds wel wat moeite. Hij, dat geeft hij zelf ook aan, het overzicht gewoon niet. Dat heeft voor hem ook wel zijn redenen.
Wat voor hem best goed helpt is dat we als hij uit school komt even een momentje pakken om zijn dag en zijn huiswerk door te spreken. We kijken even samen in zijn agenda en Magister wat voor huiswerk hij op heeft gekregen. Hij heeft een tweede agenda, waarin hij zijn huiswerk inpland. Wanneer hij wat moet doen.
Het even doorspreken geeft voor hem veel rust en leert hij stukje voor stukje overzocht te creeeren.

Huiswerk maken is een ander verhaal... omdat hij op zijn slaapkamer erg snel afgeleid is (hé een boekje...). Dus huiswerk maken doet hij aan de eettafel!
 
Quote
RE: Strijd om huiswerk groep 8
Eefje  schreef op: 11-09-2015 19:50:36
Mijn dochter zit nu ook in groep 8. Zij hebben elke week "agendales". Ik vind dat echt perfect! Ze leren samen om alles goed bij te houden en hun zaakjes voor elkaar te hebben. Mijn dochter is normaal echt een sloddervos, maar ze is heel enthousiast en serieus met het huiswerk en haar agenda bezig. Misschien op school vragen is ze hier klassikaal iets mee kunnen doen? Denkt dat beter werkt dan "zeurende" ouders 😉
 
Quote
RE: Strijd om huiswerk groep 8
Femke  schreef op: 11-09-2015 21:06:31
Ik vraag elke dag of er nog huiswerk is opgegeven...dan plannen we samen in wanneer dat moet gedaan worden, door hobbys zijn dat vaak op dezelfde dagen- momenten. Huiswerk vergeten is terug naar school ophalen( is hier vlakbij) op onvoldoendes zitten consequenties, dat kost schermtijd  en op de huiswerkdagen eerst huiswerk daarna schermtijd...in het weekend huiswerk niet doen dan kan er minder met vriende afgesproken worden, als je daar consequent in bent wennen ze er snel aan, hier zir de jongste in groep.4 en krijgt ookal twee keer per week huiswerk mee dus onze school start er vroeg mee en is het al snel een gewoonte..
 
Quote
RE: Strijd om huiswerk groep 8
Jen9  schreef op: 11-09-2015 21:47:05
Ach. .elk kind  is anders..dat moet je wel  in de gaten  houden. .Mijn zoon. .eerstejaars vo..overziet t echt  nog niet. Ik maak lijstjes  net wat hij elke  dag moet  doen.  Misschien  is dat wat?  Soms zit  ik er 2 uur per dag  bij..Als dat m helpt. .prima. Hij vraagt daar  zelf om trouwens. Zijn tas pak ik nog. ..Hij is gewoon  te moe. Moet  elke dag 7 uur de deur uit ..school  begint 8 uur en t is een uur fietsen...en komt soms 5 uur pas thuis. .en dan nog dat huiswerk. Respect  dat hij dat al voor elkaar  krijgt Uiteraard blijf ik dat  niet  allemaal  doen. .Maar ik zou  niet  weten waarom  ik hem  niet op weg  kan helpen.


Maar goed..Misschien  is dat een tip..die lijstjes?  Ik geef  m vaak wat lekkers. Mijn zoon kan beter leren met muziek  aan
.misschien proberen? 
 
Quote
RE: Strijd om huiswerk groep 8
Marie8  schreef op: 12-09-2015 09:44:57
Ik zie ook vaak dat jongens hier meer moeite mee hebben. Het is hier nog aan t opstarten in groep 8. We hebben de afspraak dat de dag dat hij huiswerk krijgt het even meldt, zodat we samen kunnen kijken wat hij moet doen en wanneer. Als ik merk dat hij dit al steeds vergeet ga ik vragen of de leerkracht even een mailtje wil sturen. Hij heeft nog veel moeite met overzien van tijd en plannen. Dat hoort inderdaad ook bij het puberbrein, maar de een heeft er meer moeite mee dan de ander.
In een gevolgde cursus puberbrein daarnaast ook de tip meegekregen om vooral vanaf het eindresultaat af heel veel terug te vragen zodat ze zelf gaan nadenken over het antwoord. Dus wanneer moet het af zijn? Wat moet je doen? Hoe lang doe je over 1 blok? Welke dagen zou je dat dan kunnen doen? Hoe lang doe je erover? Hoe laat wil je klaar zijn? Hoe laat moet je dan beginnen? Etc. Bij mijn zoon zie ik af en toe dan heel zachtjes een kwartje vallen, waardoor ik de grote mond ook verwijt want ik zeg niet wat hij moet doen, maár hij beseft het dan zelf (een klein beetje dan) 😉
 
Quote
RE: Strijd om huiswerk groep 8
Marie8  schreef op: 12-09-2015 09:46:02
Verwijt is vermijd
 
Quote
RE: Strijd om huiswerk groep 8
Mamavonn  schreef op: 12-09-2015 12:48:19
Ooo wat ben ik blij dit te lezen. Dacht al dat ik jarenlang iets fout in de opvoeding heb gedaan. Mijn zoon zit nu in groep 8 maar vorig jaar in 7 was het ook al zo. Agenda heb ik in de zomervakantie weg gegooid, zag er nog als nieuw uit. Lag altijd op school. Huiswerk nam hij vaak niet mee of zei dat hij daar niet voor hoefde te leren. En dan hoorde ik van andere moeders van wel.

Ook schrijft hij ontzettend slordig. Grrrr herken mezelf er in en hoop dat ik het mis heb want anders staan ons nog veel ruzies te wachten...
 
Quote
RE: Strijd om huiswerk groep 8
3prachtkinders  schreef op: 12-09-2015 19:49:18
Ik heb een zoon waaarvan ik al vanaf groep 6 al ruzie over maak.
Op school over gehad. En hun zeggen loslaten en op zijn neus laten vallen.
Bij sommige vakken lukt het me niet want meneer strooit zo uit zijn mouw. En echt voldoendes zeer irritant.

Nu groep 7 weer die strijd en weer die afspraak gemaakt met school en erbij nablijven dit is om te zorgen en te leren dat er consenqenties er aan vast zitten.


Probeer het bespreekbaar te maken op school wel zonder hem. 😉

Succes.
 
Quote
RE: Strijd om huiswerk groep 8
Suus  schreef op: 12-09-2015 20:02:06
Mijn dochter heeft dit probleem ook. Straffen heeft weinig zin. Ze zit nu in de brugklas en daar gaan ze hiermee aan de slag. Van de mentor;
"De truc is om de leerlingen voordat ze ergens aan beginnen en voordat ze ergens mee stoppen even een controle moment in te laten bouwen, daarvoor moeten leerlingen eerst zien dat er een kop en een staart aan een les/leeractiviteit zit. "


 
Quote
RE: Strijd om huiswerk groep 8
Lisje  schreef op: 12-09-2015 22:17:56
Mijn dochter zit net op het VO en doet het allemaal uit zichzelf. Moet zeggen dat wat ze moet doen vooral leerwerk is, maakwerk doen ze in de les, zijn blokken van 90 minuten namelijk. Bij zoon zie ik het een stuk somberder in, die heeft de instelling, vandaag niet dan morgen of overmorgen..
 
Quote
RE: Strijd om huiswerk groep 8
Marie8  schreef op: 13-09-2015 00:38:29
Mss helemaal of topic, maar gaat het goed met je dochter op t vo suus?

Ruzie is het mij sowieso niet waard en op dit gebied straf geven daar geloof ik dus echt niet in.
Liever belonen. En dan op inzet ipv resultaat. Maar dat speelt bij ons sowieso wel ivm faalangst. Al is dat gelukkig nog slechts op de achtergrond aanwezig.

Ik ben wel voor huiswerk op jonge leeftijd, maar meer als hulpmiddel in een proces. Ik vind niet dat je mag verwachten dat ze nu al zelfstandig om kunnen gaan met plannen ed. Vaak inderdaad op het vo nog steeds niet.

Maar goed, mij kan t sowieso weinig schelen, hoewel beide kinderen heel goed mee kunnen op school. Ik denk dat de schoolkeuze vooral op karakter gemaakt wordt. Er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden. Ik weet dat de oudste makkelijk vwo zou kunnen doen, maar kan me zomaar voorstellen dat lager beter bij hem past. Als ie maar gelukkig is. Zelf heb ik ook niet de standaard leerroute gevolgd maar ben er prima gekomen op mijn eigen manier en in mijn eigen proces. Het leven is meer dan eens schoolprestatie en duurt lang genoeg om enkele jaren te kunnen verknallen en het later weer recht te trekken.
 
Quote
RE: Strijd om huiswerk groep 8
Suus  schreef op: 13-09-2015 15:44:26
Het gaat goed! Lief dat je het vraagt! vooral sociaal stort ze zich er vol in, schoolwerk nog niet. Ze volgt hb onderwijs en ze volgen ook echt een programma gericht op werkhonding en structuur ontwikkelen.
 
Quote
RE: Strijd om huiswerk groep 8
Miranda  schreef op: 13-09-2015 17:46:52
Bedankt voor alle reacties en ook herkenning.

Ik kom zelden tot nooit op school.
Mijn oudste dochter is zowat 10 jaar en mijn jongste kinderen zijn 1 en 3 jaar.
Toevallig nog even met mijn buurvrouw over gesproken.
Haar oudste zit nu 1ste jaar VO en was in groep 8 ook drama met huiswerk maken.
Zij heeft het op een moment ook losgelaten want het werd iedere keer ruzie.
Nu waren ze op school wel streng en wanneer huiswerk niet op tijd werd ingeleverd of niet te lezen was dan werd het nablijven en strafwerk voor de volgende dag.
Vanmorgen ook weer een discussie met zoon gehad.
Hij moest huiswerk rekenen maken oftewel breuksommen waarbij ze dus ook de stappen moeten opschrijven.
Hier had die geen zin in blabla bla.
Ben er mee opgehouden en gezegd dat die maar moest kijken wat die ging doen.
Hij ging het samen met een vriend maken.
Ik houd het hierbij en hij moet het inleveren op school en dan mag de leerkracht het beoordelen.
Vanavond gaat die met zijn vader topo leren maar dat leerwerk gaat doorgaans wel goed.
Ik zal de meester komende week ook een mail sturen of hij het in de gaten wil houden en wanneer hij zijn huiswerk te laat of helemaal niet inleverd dat hij hem daar maar op een gepaste wijze voor moet straffen.
Ik ga proberen het meer los te laten en dat houd niet in dat ik hem compleet in de steek laat maar ik ga er minder bovenop zitten want dat doet de sfeer in huis niet ten goede.
Ik heb ook nog 3 andere kinderen om voor te zorgen en die ook aandacht nodig hebben.
Het huiswerk maken in groep 7 was overigens ook een drama dus het is niet iets van gisteren.
We gaan er mee aan de slag.
 
Quote
RE: Strijd om huiswerk groep 8
Mama Van Drie  schreef op: 13-09-2015 18:30:39
Maar krijgen jullie kinderen dan echt altijd ( en veel?) huiswerk op de basisschool?

Ik verbaas me daar wel over want ik heb dat nooit zo gehad met mijn kinderen, ja oke...ze krijgen aardrijkskunde mee om te leren voor een toets, zo ook topo en geschiedenis, dat zijn de dingen die dan thuis geleerd moeten worden, maar echt sommen maken enzo.....nooit.

Nu is het wel zo dat wat ze op school niet afkrijgen van hun weektaak dat gaat mee naar huis, maar blijkbaar hebben ze dat dan altijd af want ik zie nooit wat thuis. 

Wel moet ze weer een spreekbeurtdoen..een werktstuk maken en een boekbespreking doen, dat zijn dan wel de dingen waar we onze jongste bij helpen nog en aansturen.




 
Quote
RE: Strijd om huiswerk groep 8
M&j  schreef op: 13-09-2015 19:25:47
Loslaten en op z'n b*k laten gaan, dit is oefenen hiervoor maken ze huiswerk op de basisschool Eigenwijs zijn en beter weten hoort ook bij deze leeftijd. Een leraar kan de boodschap vaak beter over brengen dan een ouder dus aan hem/haar overlaten, in goed overleg. En een leraar weet dit en houdt daar rekening mee met het schooladvies. Overigens krijgt een kind op een VMBO school niet minder huiswerk, dus de houding tegenover huiswerk is niet echt bepalend voor het schoolniveau.
 
Quote
RE: Strijd om huiswerk groep 8
Femke  schreef op: 13-09-2015 20:26:08
Hier al in groep 6 veel huiswek elke week 1 toets en ook elke week een a4 met redactiesommen naast topo geschiedenis ook de dictee woorden en ook engelse woordjes met spelling...jongste in groep 4 krijgt de ene week woordjes voor het dictee te leren de andere week tafeltoetsen...soms is echt wel veel vanaf groep 6;zeker als erook nog een werkstuk powerpoint presentaties en boekbesprekingen bijkomen... en de normereingen zijn ook reuzestreng 1 spelfout in de topo of dictee is 1 punt eraf...soory voor typfouten foon typt slecht..
 
Quote
RE: Strijd om huiswerk groep 8
Marie8  schreef op: 13-09-2015 22:03:18

Quote Suus:
Het gaat goed! Lief dat je het vraagt! vooral sociaal stort ze zich er vol in, schoolwerk nog niet. Ze volgt hb onderwijs en ze volgen ook echt een programma gericht op werkhonding en structuur ontwikkelen.



Klinkt goed. Hopelijk blijft t goed gaan.
 
Quote
RE: Strijd om huiswerk groep 8
Miranda  schreef op: 13-09-2015 22:52:34

Quote mama van drie:
Maar krijgen jullie kinderen dan echt altijd ( en veel?) huiswerk op de basisschool?

Ik verbaas me daar wel over want ik heb dat nooit zo gehad met mijn kinderen, ja oke...ze krijgen aardrijkskunde mee om te leren voor een toets, zo ook topo en geschiedenis, dat zijn de dingen die dan thuis geleerd moeten worden, maar echt sommen maken enzo.....nooit.

Nu is het wel zo dat wat ze op school niet afkrijgen van hun weektaak dat gaat mee naar huis, maar blijkbaar hebben ze dat dan altijd af want ik zie nooit wat thuis. 

Wel moet ze weer een spreekbeurtdoen..een werktstuk maken en een boekbespreking doen, dat zijn dan wel de dingen waar we onze jongste bij helpen nog en aansturen.






Hier begint het huiswerk al in groep 5 maar vorig jaar in groep 7 was het echt veel vond ik voor een basisschoolkind.
Iedere week rekenhuiswerk.
Iedere week een toets van oa topo,aardrijkskunde,geschiedenis,natuurkunde
Iedere 3 weken een mixtoets van spelling.

1 spreekbeurt
3 boekverslagen
1 boekbespreking
3 x docu,dit maken ze grotendeels op school maar wordt ook thuis aan gewerkt.

Het lijkt misschien niet bijzonder veel maar wanneer je een kind hebt die het misschien niet ze heel makkelijk doet is het flink veel.
Ik vind er zeker iets voor te zeggen dat een kind zelfstandig moet worden maar sommige kinderen worden ook overvoerd.
Ook worden er weleens weektaken mee naar huis genomen die ze op school niet hebben af gekregen.
 
Quote
RE: Strijd om huiswerk groep 8
Mama Van Drie  schreef op: 14-09-2015 07:50:26
Ben echt verbaasd en ben ook blij dat dat hier op school niet zo is, ze hebben alle ruimte en tijd om te kunnen spelen na school en/of af te spreken.

Ik vraag me serieus af wat het belang is of het voordeel? van drie boekverslagen, gewoon 1 boekbespreking is het hier en 1 werkstuk en 1 spreekbeurt.

Er is echt niet idere week een toets, maar ik vraag me dan ook af....aan het eind van de rit...als groep 8 klaar is...zijn de kinderen die van een school af komen beter, hebben die beter onderwijs gehad? Weten die meer? Ik durf het te betwijfelen want er is toch een bepaald aantal hoeveelheid lesstof wat ze bij iedere groep door moeten? Of is dat per school ook weer verschillend?

Nu fietst mijn dochter redelijk fluitend door school heen, als ze bv een topt toets heeft op dinsdag, dan gebeurt het niet zelden dat ze zondagavond daar achter komt, geen topoblad heeft om te leren dus daar nog achteraan moet via een klasgenoot of school, tijd om dan te leren is er niet heel veel meer maar het is altijd een dikke voldoende, ze komt met de slordigheid dus ook nog redelijk goed weg.

Maar ik ben wel blij dat het niet zo heel veel is als ik hier lees en ik snap dan ook de verhalen van de ruzie's en drama's om achter de broek te zitten voor huiswerk te maken.
 
Quote
Navigatie


Reageren op Strijd om huiswerk groep 8
Naam
Bericht