Menu
 

Topic:

opwarming van de aarde

Mrtj  schreef op: 26-07-2015 14:53:32
Ik maakte me al zorgen (en boos!), maar nu nog veel meer. Wanneer geen we (en vooral de regeringsleiders en grote industriele machten) nu eindelijk eens écht actie ondernemen??



Oud NASA-wetenschapper James Hansen choqueerde de wetenschappelijke wereld deze week met een 10 pagina’s tellend doemscenario: de zeespiegel stijgt veel sneller dan gedacht, zo voorspelt Hansen samen met 16 andere wetenschappers.


Te gast in Nieuwsuur (gister)vanavond Diederik Jekel, wetenschapsjournalist van het NTR-programma De Kennis van Nu. Want wat is er aan de hand?


Veel ernstiger


De zeventien toonaangevende klimaatwetenschappers publiceerden een artikel waarin ze bepleiten dat de klimaatveranderingen nog veel ernstiger gevolgen zullen hebben dan tot nu toe bekend was.








Het is terecht dat de wetenschappers dit signaal laten horen.


Pier Vellinga, hoogleraar klimaatverandering





Pier Vellinga, hoogleraar klimaatverandering en maatschappelijk implicaties, is niet verbaasd over de waarschuwing van de klimaatwetenschappers. "Het gaat om zeer vooraanstaande wetenschappers die behoren tot de beste deskundigen van de wereld. Hun meest donkere scenario is zeer alarmerend."


Signaal


"Een opwarming van 2 graden is voor de aarde al gevaarlijk. Maar ook opwarming daar beneden is al veel en als het tegenzit kan de komende 100 jaar de zeespiegel al fors stijgen", zegt Vellinga. 


"Het is terecht dat de wetenschappers dit signaal laten horen. Dat werd nog te weinig gedaan. Maar het is ook vooral een signaal naar de politiek. In Parijs (waar later dit jaar internationale klimaatonderhandelingen plaatsvinden, red) moet er echt wat gebeuren en afgesproken worden."





Rampenscenario


De zee zal nog deze eeuw met drie meter stijgen. Kuststeden zullen onleefbaar worden, megastormen, chaos en volksverhuizingen. Met dat rampenscenario waarschuwt voormalig NASA-klimaatbaas James Hansen in een ruim 120 pagina's tellend artikel de wereld.







Het werk zit zo vol aannames en extrapolaties dat het niet serieus te nemen is.


Klimaatwetenschapper in Australië




Niet serieus


De wetenschappelijke discussie over het scenario is losgebarsten. In de Volkskrant reageren verschillende wetenchappers, en niet allemaal positief.


"De studie is een tour de force, maar zit zo vol aannames en extrapolaties dat het werk niet serieus te nemen is", schrijft een Australische klimaatwetenschapper. "Vergezocht", vindt ook klimaatonderzoeker Michael Mann, zelf veelvuldig onder vuur vanwege zijn opwarmingsstudies.


Kans op verrassingen


De Duitse zeespiegel-expert Stefan Rahmstorf daarentegen onderschrijft Hansens conclusies. "Twee graden opwarming is inderdaad gevaarlijk en zadelt ons op met meters zeespiegelstijging."


Maar de Utrechtse klimatoloog Appy Sluijs zegt in de Volkskrant dat er geen historisch voorbeeld is van de snelle zeespiegelstijging die Hansen voorziet. "Er is natuurlijk altijd kans op verrassingen. Maar over die kans is niks te zeggen."


BRON: http://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2048841-artikel.html?title=wetenschappers-voorspellen-extreme-klimaatveranderingen


 
Quote
Navigatie
RE: opwarming van de aarde
Kyla  schreef op: 26-07-2015 16:05:44
Ik las pas nog een ander artikel dat er nu een soort mini-ijstijd onderweg is..Dit soort dingen is zo lastig omdat er bij het klimaat heeel veel factoren meespelen. Wel ben ik van mening dat we zelf wat gaan doen aan co2 uitstoot en dat soort dingen.
 
Quote
RE: opwarming van de aarde
Mie  schreef op: 26-07-2015 17:05:55
Ik vind dat we met zijn allen ons best moeten doen zo klimaatneutraal mogelijk te leven, maar ik geloof verder niet zo veel van die opwarming van de aarde.
De aarde heeft in zijn miljarden jaren al wel vaker enorm hete en enorm koude perioden gekend en alles  daar tussenin.
Ik denk dat wij mensjes dénken dat we daar zoveel aan kunnnen doen, maar we stellen maar weinig voor.
Een grote vulkaanuitbarsting en we beleven een zgn "jaar zonder zomer", daar kunnen wij niks aan veranderen al zouden we dat willen. 
Ach, het houdt de wetenschappers tenminste lekker aan het werk en hun "debatingskills" op peil 
 
Quote
RE: opwarming van de aarde
Marloesje  schreef op: 26-07-2015 17:15:08
Ik sluit mij aan bij Mie. De aarde verandert continu, ik denk niet dat mensen daar zo'n grote invloed op hebben als dat er beweerd wordt. De afgelopen eeuwen hebben er meerder "rampen" plaats gevonden, zonder dat de mens toen zoveel "vervuilde" als nu. De aarde/ natuur zorgt er zelf goed voor dat overbevolking niet zal gebeuren en schoont zichzelf eens in de zoveel miljoen jaar op. Daar doen wij niks tegen, tenminste zo denk ik erover.
 
Quote
RE: opwarming van de aarde
M&j  schreef op: 26-07-2015 18:59:30
In de miljoenen jaren van het bestaan van de aarde is CO2 opgeslagen in de aarde en daardoor is de aarde is afgekoeld, logisch als je dat in een paar decennia boven de grond haalt en verstookt dat de temperatuur weer op loopt. Dat olie en gas verstookt wordt is toch echt aan de mens te wijten en heeft niets met de cyclus van de aarde te maken. Wat er nu gebeurt is volledig afwijkend van die cyclus. Helaas denk ik dat wij al te laat zijn, de noordpool, een belangrijke zoetwater opslag en temperatuur regelaar is al in erbarmelijke toestand. Of die meneer James Hansen op alle punten gelijk gaat krijgen, weet ik niet maar dat maakt zijn verhaal niet minder indringend.





 
Quote
RE: opwarming van de aarde
Bepje  schreef op: 26-07-2015 19:46:15
We zijn met zoveel mensen en we doen allemaal mee aan de verkeerde dingen. In de rijke delen, waaronder wij, in ieder geval. We gebruiken onnoemelijk veel energie, produceren afvalstoffen en vervuilen de lucht met onze autos en vliegtuigen. Het is zelfs moeilijk geworden om er niet aan mee te doen. 
Ik rij ook 40 km per dag naar mijn werk, koop boodschappen in allerlei verpakkingen, gebruik zeep en waspoeder, allerlei apparaten enz.. We zullen drastisch moeten veranderen eigenlijk.
 
Quote
Navigatie


Reageren op opwarming van de aarde
Naam
Bericht