Menu
 

Topic:

Het leed dat Cito heet!

Jo  schreef op: 15-07-2015 15:40:06
Onze dochter zit in groep 5 gaat naar 6.
Vandaag rapport, super goed, laagste cijfer is een 7 , 7 achten en een 9.

Haar Cito's waren daarintegen slecht, Rekenen C, Taal C, DMT C en woordenschat een D. (op haar rapport een 8+)
Groep 1,2,3,4 op de cito's alleen A's voor rekenen en taal 4 jaar lang een A+ voor rekeken en 1 keer een B voor DMT.
Dit jaar begon met 2 keer B en 2 keer C. 
Volgens de meester doet ze het heel goed, ligt goed in de groep, is leergierig, luisterd goed, is sociaal en lief, super natuurlijk.
Maar ik kan de Cito's scores niet goed rijmen met de cijfers, die ook altijd goed zijn.
Vorige keer vond de leerkracht dat ik me geen zorgen hoefde te maken maar begin het langzaam wel te doen.

Deze klas vind ze overigens verschrikkelijk, veel ruzie, veel probleemkinderen, veel spanning en problemen bij andere kinderen.
Groep 1 t/4 vond ze school super, nu gaat ze veel met tegenzin, ze is gevoelig en trekt het zich heel erg aan als bv kinderen gepest worden.
De meester vorig jaar zei al, allemaal A scores vasthouden zal heel moeilijk worden, maar het gaat nu wel erg snel achteruit.
Helaas zijn er geen gesprekken meer voor dit rapport, we mogen de meester wel aan de mouw trekken maar die is al vrij.

Ik wil duidelijk zijn dat ik supertrots op haar ben hoor,het is een heerlijk kind, maar ja die toetsen he die tellen toch mee.

 
Quote
Navigatie
RE: Het leed dat Cito heet!
Blauwe Olifant  schreef op: 15-07-2015 16:14:08
Een C is toch niet slecht? Dat is toch gemiddeld?  Ach en dan heb je ook nog weer hoge C's en lage C's. Ik snap het ook niet, maar snap wel dat het je dwars zit. Ik heb het ook jaren jammer gevonden dat ze C's en D's scoorden, maar kan het nu loslaten. Het is ook een momentopname he. Onze dochter scoort sowieso op cito's erg slecht, maar met andere toetsen is ze gewoon een hele gemiddelde leerling. Kun je hem niet even mailen?
 
Quote
RE: Het leed dat Cito heet!
Mvi  schreef op: 15-07-2015 16:24:01
mijn dochter zit nu in 6 gaat naar 7, heeft al 2 jaar slechte cito 1 c en de rest d en e, maar  uitmuntende rapporten.kon er geen beeld van krijgen. dyslectie? meerdere keren gevraagd, ze heeft al 2 jaar ondersteuning voor rekekenen en lezen maar nu als ze in januari weer voor 3 min test een e heeft mag ze een dyslectie test doen en krijgt ze waarschijnlijk vmbo advies. mijn tip : zit er bovenop,wordt ook"zo'n moeder" die steedsmaar doorvraagt. ik heb me teveel laten leiden door de groede rapporten en adviezen van de juf en meester. c is niks mis mee, maar houd de januari cito goed in de smiezen en oefen met lezen. cito bijscholing zeker niet doen want danleer je een aap een truc en dan valt ze door de mand op het middelbaar onderwijs. maar ben wel alert.
 
Quote
RE: Het leed dat Cito heet!
Ik  schreef op: 15-07-2015 16:30:11

De sfeer in de klas kan wel degelijk invloed op haar cijfers en cito's hebben..alleen rijmen die hoge cijfers in de klas niet helemaal met de cito scores..dat ligt wel heel ver uiteen. 


Mijn zoon werd na onze verhuizing op zijn vorige school heel erg gepest en buitengesloten.. voorgaande school scoorde hij heel goed..daarna op de nieuwe school kelderden 3 jaar lang zijn cijfers en cito's.. vorig jaar de overstap gemaak ttoch weer naar een andere school in de nieuwe wijk  en van Cito's 3/4 (hier werken we met cijfers geen letters meer met cito) naar bijna allemaal 1 en 1+ scores..behalve begrijpend lezen..daar blijft ie in achter..daar schijnen heel veel kinderen moeite mee te hebben net als met woordenschat.


We zijn er wel al heel veel mee aan het oefenen want die cito telt heel zwaar mee voor je advies voor de middelbare school.
Hij is al wat vooruit aan het gaan gelukkig.

Ik zou gewoon een praatje aangaan met de meester en vragen waar het precies misgaat met de cito's. Misschien mag je ze inzien? 

 
Quote
RE: Het leed dat Cito heet!
Jo  schreef op: 15-07-2015 16:41:29
Ik moet erbij zeggen dat ze tot vorig jaar ontzettend veel las en nu bijna niet meer, dat moeten we maar weer eens gaan oppakken.
Maar de juffen en meesters zeggen steeds dat het een slim meisje is, en kreeg ook altijd met alle vakken pluswerkjes.
Dit jaar is het met sprongen achteruit gegaan en dat verbaasd me, dan zou ze toch in groep 4 ook al lage cito's moeten halen?
De meester heeft met verzekerd dat ik me geen zorgen hoef te maken, als ik in de klas kom als er kijkdag is dan zie ik reken en taalschriften die er super uitzien.
Gelukkig volgend jaar een hele nieuwe klas en een nieuwe school (fusie) ze heeft er enorm veel zin in dus we houden goede hoop.

 
Quote
RE: Het leed dat Cito heet!
Jo  schreef op: 15-07-2015 16:49:00
Ik, ik vind dat ook raar, het verschil is zo groot.
Begrijpend lezen was ze volgens de leraar vorig jaar juist heel erg goed in, in alles eigenlijk.
Ik baal enorm dat er geen gesprekken meer zijn en de meester niet meer beschikbaar is.
Ik zou graag wel wat extra willen oefenen maar weet dat niet goed hoe, bang dingen verkeerd aan te pakken en het juist averechts werkt.

 
Quote
RE: Het leed dat Cito heet!
M&j  schreef op: 15-07-2015 17:00:59
Er kan zeker wel een verschil inzitten, de cijfers zijn gebaseerd op de methodegebonden toetsen en gaat over de stof die ze net heeft gehad en vers in het geheugen ligt, de cito gaat over alle stof die ze hebben gehad, dus ook over stof van langer geleden. Voor een verschil kunnen diverse redenen zijn, bijv. dat ze een heel goed korte termijn geheugen heeft maar de overzetting naar het lange termijn geheugen moeizamer gaat of dat ze daar meer oefening voor nodig heeft, óf dat het daarvoor te druk is in de klas.

Als jezelf een niet pluis gevoel er bij heb, zou ik zelf op onderzoek gaan naar iemand die je verder kan helpen en niet op school wachten, die zijn te veel aan regels gebonden. Tot nu toe zijn kinderen waarvan de ouders zelf een orhtpedagoog oid in de arm hebben genomen, in mijn omgeving het snelste geholpen.
 
Quote
RE: Het leed dat Cito heet!
Jo  schreef op: 15-07-2015 17:22:37
M&J ik kan je heel goed volgen, zeker als alle jaren de cito's zo waren, maar het is pas vanaf groep 5, dit jaar.
Kan het zijn dat je ineens "slecht" wordt?
Als je van een leraar steeds te horen krijgt het gaat harstikke goed, snap ik er niks meer van???

 
Quote
RE: Het leed dat Cito heet!
Jen9  schreef op: 15-07-2015 18:47:00
Vanaf groep 5 dalen de cito-scores vaak.

En t blijft een momentopname
 
Quote
RE: Het leed dat Cito heet!
Jen9  schreef op: 15-07-2015 18:47:47
Voor hroep 5 kan t een beetje algemene kennis zijn, een voorsprong door thuis en dat soort dingen, vanaf groep 5 doet t veel meer een beroep op t kunnen en begrip van t kind.
 
Quote
RE: Het leed dat Cito heet!
Evenzo  schreef op: 15-07-2015 19:14:18
ik snap er ook niet veel van, mijn zoontje had voor rekenen een 5, voor spelling een 4 en woordenschat een 3. (1 is hoogst en 5 laagst)En hij gaat gewoon over naar groep 6. Maar de juf vind zijn gewone rapport nog 'te goed' om te blijven zitten..
 
Quote
RE: Het leed dat Cito heet!
Xxx  schreef op: 15-07-2015 19:37:35
Ik lees zoveel verschillen overal.

Mijn zoon is heel slim. Zit in groep 3.
Bij de kleuters alleen maar 1-tjes gescoord (maar dat zegt mij niet zoveel)
Reken cito 1 (2x 1 fout) waardoor plus groep.
Begrijpend luisteren cito 1 (1 fout)
Dmt 5 leest te langzaam maar wel goed
Spelling 5 beheert vaak de letter "R" bij het schrijven
Leest op AVI M3

Hij heeft dit jaar 3x pw leesondersteuning gehad.

Er zit dus een groot gat wat rekenen en taal betreft.
Misschien dislectisch? Misschien faalangst?

Ik hoor op andere scholen dat kinderen hier weer op blijven zitten.

Op onze school is juist gezegd dat hij juist hierop niet blijft zitten omdat zijn intellect heel goed is en alle leervoorwaarden aanwezig zijn.
We zullen zien .
 
Quote
RE: Het leed dat Cito heet!
Kyla  schreef op: 15-07-2015 19:50:48
Wat voor soort fouten maakt ze in de cito? Lijkt me het belangrijkst, daardoor waet je wat er mis gaat. Sommige kinderen lezen de vragen heel anders bijv of hebben een totaal andere manier van denken.
 
Quote
RE: Het leed dat Cito heet!
Jo  schreef op: 15-07-2015 20:09:59
Ik denk dat ik maar eens ga vragen of ik eens wat cito's mag inzien, mag dat zomaar? Ik heb geen idee, elke 10 minuten gesprekje was tot nu toe: het gaat hartstikke goed, goede scores, goed rapport, goede werkhouding etc etc, in 2 minuten klaar.
Het probleem is dat het na morgen vakantie is, het rapport komt ook gewoon megalaat.
Ik ga morgen even vragen wat de opties zijn.
 
Quote
RE: Het leed dat Cito heet!
Kees  schreef op: 15-07-2015 21:48:36
Ik zag het toevallig ook bij mijn zoon in zijn verslag
vorige week.
De toetsen door meester scoort hij top, bij cito
zie ik 2en en 3en, rijmt totaal niet met elkaar.

Ik vind het allemaal prima eigenlijk
Mij lijkt het wel mogelijk hoor om cito in te zien als
je daar behoefte aan hebt.
 
Quote
RE: Het leed dat Cito heet!
Smvn&d  schreef op: 15-07-2015 22:07:24
Volgens mij heb jij een slimme dochter, en dat rijmt mij juist wel met slechte cito's.
Cito is een toets zonder middenweg, kinderen die erg slim zijn, en dus anders denken, die geven wel de goede antwoorden, maar niet de antwoorden die in het boekje staan, en de cito heeft maar 1 antwoord die goed is.
Was laatst ook een topic over, met cito vragen die op vele manieren beantwoord zouden kunnen worden, echter is alleen het antwoord uit het boekje goed.

Dus ik zou mij geen zorgen maken hoor. Je dochter doet het toppie, en cito is gewoon een toets die geen rekening houd met anders denkende kinderen. 
Bij gewone toetsen kijkt de meester na, en als haar antwoord kloppend en logisch is, maar anders als een gemiddeld kind hem zou beantwoorden, dan word het gewoon als goed gezien, bij de cito niet.

Onze zoon had zowaar hoogste cito scoren (kleuters, dus nietszeggend) en dat verbaasde mij, hij is ook super slim en denkt heel anders als andere kinderen, en loopt dus juist vast op vragen die gewoon meerdere dingen kunnen zijn. Hij denkt veel verder door, waardoor zijn antwoord wel kloppend en logisch is, maar niet in het boekje staat en dus fout gerekend word.
 
Quote
RE: Het leed dat Cito heet!
Jo  schreef op: 15-07-2015 22:32:01
Maar Sis, hoe komt het dan dat ze tm groep 4 A's heeft met een enkele B? Dat vind ik zo gek, een kind wordt toch niet ineens slecht?
Klopt wel wat je zegt hoor, in groep 3 zit ze rekenwerk te maken, was een vraag over een reus, hoeveel koekjes heeft de reus of zo iets, heeft ze 0 ingevuld want reuzen bestaan niet  
Ze denkt ook altijd veel te ver door met alles.

Kees, ik hoor/lees het vaker dat cito en gewone toetsen niet rijmen maar ik heb wel vaker gehoord dat kinderen alles wat ze geleerd hebben na een tijdje nog moeten weten en ze dat meten met de cito's zoals M&J zegt.

Maar het stomme is dat ze altijd plusboeken had, andere kinderen mag helpen, vaak zelfstandig mag werken etc.
Na de vakantie gaat ze tijdelijk naar een andere school 2 maanden tot de school wordt samengevoegd, dan zullen de ze resultaten van toetsen etc toch wel bekijken neem ik aan? Het is gewoon afwachten, op school werd altijd gezegd, als je niks hoort zijn er geen problemen is alles goed, dus dan ga je daar maar van uit.




 
Quote
RE: Het leed dat Cito heet!
Smvn&d  schreef op: 15-07-2015 22:48:38
Ja dat schijnt normaal te zijn, dat het de eerste jaren wel goed gaat, maar hoe ouder ze worden, hoe lastiger ze gaan denken.
Dat is wat ik telkens hoor.
Dat klinck mij ook logisch.

Of wellicht wat faalangst opgebouwd? Juist door de onrustige klas en niet lekker in haar vel zitten en dat ze de cito nu als iets heel belangrijks ziet en het dus perfect wil doen en daardoor juist fouten maakt vanwegen de faalngst.

Ik zou me echt niet zoveel zorgen maken hoor. En daarbij is de cito niet meer het uitgangspunt voor VO. advies van school is nu bepalend.
 
Quote
RE: Het leed dat Cito heet!
Ik  schreef op: 15-07-2015 23:17:52
De eindcito is niet bepalend voor het schooladvies nee maar het leerlingvolgsysteem van groep 6 tm 8 wel degelijk! Alle cito's van die jaren tellen mee bij je advies
 
Quote
RE: Het leed dat Cito heet!
Jen9  schreef op: 16-07-2015 05:13:35
Slech, de woordkeus vind ik wel een beetje vreemd.

Vanaf groep 5 zitten de toetsen anders in elkaar en wordt er meer van het probleemoplossen denken gevergd... Het kan wel degelijk en komt veel vaker voor.  
 
Quote
RE: Het leed dat Cito heet!
Chloe  schreef op: 16-07-2015 07:14:31
Heel bekend probleem. Slimme dochter, behalve met rekenen altijd goede cijfers op haar rapport , Cito-scores zijn 4altijd 4 of 5. Daardoor nu voorlopig advies kader, onze school kijkt alleen naar de cito's bij bepalen van het voorlopig advies. Werkhouding etc wordt niet meegenomen. Hoop van harte dat dit bij het definitief advies wel het geval is, want kader is absoluut niet de plek waar mijn kind thuishoort.
 
Quote
RE: Het leed dat Cito heet!
Jo  schreef op: 16-07-2015 08:02:47
Sis, het is geen faalangst dat weet ik eigenlijk wel zeker, heeft ze nooit gehad, of ze weet het goed te verbergen.
Tot dit jaar ging alles zo gemakkelijk en simpel en ik heb toen al wel eens gezegt, als dat maar goed gaat, altijd maar alles positief en alleen maar lof, hou dat maar eens vol.

Als het werkelijk door de rotklas komt (het jaar was een ware marteling voor haar) dan moet het volgend jaar beter gaan, ik ga er nu wel veel meer bovenop zitten, is nooit nodig geweest dus voor mij is het een beetje vreemd allemaal.
Op school zijn er vergaderingen over de kinderen, rapport etc dan wordt elk kind besproken en resultaten bekeken, dan denk ik: als er werkelijk zo enorme achteruitgang is, waarom trekt er niemand aan mijn jasje? In Februari rapportgesprek gehad en was en niks aan de hand werd me steeds maar gezegt.
 
Quote
RE: Het leed dat Cito heet!
Kees  schreef op: 16-07-2015 08:32:34
Jo...je dochtet scoort gemiddeld een c waarom moet
dat besproken worden? Dat is toch prachtig?

Het zal allemaal moeilijker worden miss of.moment
opname of een vraag wat niet behandeld is?

Het wijten aan de klas is niet relevant dan zou de
rapportcijfers ook kelderen

Laat het wat los!
 
Quote
RE: Het leed dat Cito heet!
Heleenmv2  schreef op: 16-07-2015 08:58:39

Het gaat er niet om dat een C op zich niet prachtig zou zijn.
Het gaat er om dat een kind dat 4 jaar lang op een bepaald niveau scoort, ineens 2-3 niveaus is gezakt. Dat is -naar mijn mening- altijd reden om even verder te kijken.
Als de leerling altijd al C's scoorde ligt het natuurlijk anders.

De toelichting van Jen9 klinkt logisch! Nooit geweten, maar ook mijn kinderen zakten vanaf groep 5 inderdaad wat terug.

Los van al het bovenstaande vind ik een C niet per definitie "prachtig".  In het oude systeem keken ze op onze school nog wel eens of het een hoge of een lage C was, maar dat doen ze hier nu niet meer.
Een C is (net) voldoende. Dan heb je dus ook geen reserve/buffer meer, kun je niets meer inleveren/zakken, want dan scoor je meteen onvoldoende.
Een (lage) B voelt voor mij daarom lekkerder. Ik had vroeger ook liever een 7 dan een 5 1/2. Nogmaals; als het er in zit dan hè.


 

 
Quote
RE: Het leed dat Cito heet!
Jo  schreef op: 16-07-2015 09:15:53

Heleenmv2, jij zegt het precies zoals ik het zie, de achteruitgang vind ik enorm.
Heb de score van vorig jaar erbij gepakt.

Begrijpend lezen A (staat nu niet op de score lijst, geen idee of het niet is afgemeten?)
DMT B
Rek-wis A+
Spelling B
Woordenschat B.

Rapport Techisch lezen 8
Begrijpend lezen 8+
Taalverkenning 9,5
Woordenschat 9,5
Spelling 7,5

Rekenen minimum 8.5
Basis 6.5
Inzichtelijk rekenen 6.5

Cito juni 2015


DMT D
Rek-wis C
Spelling C
Woordenschat C

Rapport:

Technisch lezen 8
Begrijpend lezen 7+

Taalverkenning 7.5 (erg goed gedaan staan er achter geschreven)
Woordenschat 8+
Spelling 7

Rekenen

minimum 8-
Basis 8-
Inzichtelijk rekenen 9-

 
Quote
RE: Het leed dat Cito heet!
Suus  schreef op: 16-07-2015 09:20:16
Ik denk, als ik dit lees, dat je dochter prima mee komt maar misschien wat meer moeite heeft met het toepassenvan vaardigheden uit de jaren hiervoor. Ik zou daar wel op gaan letten. Niet omdat het zirgelijk is hoor! Maar misschien maakt het pluswerk eea toch te oppervlakkig voor haar. 
 
Quote
RE: Het leed dat Cito heet!
Jo  schreef op: 16-07-2015 09:51:25
Suus, pluswerk heeft ze dit jaar volgens mij niet meer, de andere jaren wel.

Ik ga proberen het te laten rusten, lekker vakantie vanaf morgen even geen school meer en genieten van de vakantie.
Dit toch wel moeilijke jaar lekker achter ons laten en in augustus met een nieuwe frisse klas een nieuw jaar.

Lieve dames, bedankt voor het meedenken, het is zo fijn even lekker van je af te schrijven.
Onze dochter is een heerlijke meid waar we erg van genieten, uiteindelijk is dat het allerbelangrijkste toch!!


 
Quote
RE: Het leed dat Cito heet!
Suus  schreef op: 16-07-2015 10:19:05
Idd! Fijne vakantie!
 
Quote
RE: Het leed dat Cito heet!
Marjolein1976  schreef op: 16-07-2015 11:40:35
Worden de cito toetsen ook voorbereid? Mijn zoontje heeft hier veel baat bij gehad. Hij heeft squla op school en vindt het zo leuk dat hij het thuis ook regelmatig doet. 
 
Quote
RE: Het leed dat Cito heet!
Ster  schreef op: 17-07-2015 13:42:56
De manier van vragen in de cito kan ook heel anders zijn dan in de toetsen van de shoolnzelf. Hoor dat laatst ook van iemand die haar zoon haalde hele hoge cijfers op scholen en scoorde 5 op de cito's. Bleek het aan de manier van het stellen van de vragen te liggen.
 
Quote
RE: Het leed dat Cito heet!
Ma Dalton  schreef op: 18-07-2015 17:54:35
mijn zoon had op de schooltoetsen prima scores en toen kwamen er verschrikkelijke cito's voor spelling. Tja. Als een juf dingen voldoende blijft geven als er meer dan de helft fout is.. Hier waren het denk ik geen afwijkende cito's.. Maar Veel te rooskleurige schooltoetsen... Lekker makkelijk.Dan hoef je niks..
ik heb hem thuis laten schrijven en hrt is ook gewoon Inge huilen.

en ik vind een 3 score prima, maar als een kind ineens flink zakt/ eigenlijk een jaar stilstaat.. Wat is er dan geleerd en wat gaat er dan niet goed...
 
Quote
Navigatie


Reageren op Het leed dat Cito heet!
Naam
Bericht