Menu
 

Topic:

Cadeautjes voor communie. Pfff...

Maria  schreef op: 13-04-2015 11:27:11
Vandaag kreeg ik dus het verlanglijstje door van mijn nichtje dat communie gaat doen dit jaar. Pfff, eigenlijk vind ik het belachelijk. Er staan duurdere dingen op dan bij een gemiddelde verjaardag!
Sowieso vind ik het onzin dat ze communie gaat doen, want ze hebben niks met de kerk verder. Ik vind het raar, waarom zou je je kind laten dopen en communie (en straks ook nog vormsel) laten doen als je niet in God gelooft? Ja, ik weet het, het is traditie hier in het zuiden. Maar toch... Zelf geloof ik ook niet, en mijn kinderen doen dan ook geen communie. Ik vind dat het geen blijk geeft van respect naar hen die het WEL vanuit overtuiging doen.
En dan die cadeaus! ALS je je kind al uit overtuiging communice laat doen, dan is het feit dat je op communie mag toch al een mooi geschenk? En dan is een klein feestje na afloop ook leuk natuurlijk, je voelt je toch speciaal op zo'n dag. En een klein cadeautje van bijv. ouders, opa en oma, peter en meter om het moment te gedenken snap ik ook nog wel. Maar cadeaus van IEDEREEN die erbij is? En dan ook nog grote cadeaus? Ik vind het teveel van het goede eigenlijk.
Wat vinden jullie?
 
Quote
Navigatie
RE: Cadeautjes voor communie. Pfff...
Janneke01  schreef op: 13-04-2015 11:29:51
Ik ook, vind cadeaus voor communie sowieso grote onzin. Een sieraad snap ik nog wel, maar waarom gelijk van die dingen die je voor je verjaardag hoort te vragen. 

Ben wel benieuwd wat er zoal op het lijstje staat 
 
Quote
RE: Cadeautjes voor communie. Pfff...
Kees  schreef op: 13-04-2015 11:33:47
geen verstand of ervaring met communie ofzo maar het feit dat je niet gelovig bent en het dan toch doet stoort me al.

daarnaast vind ik dat tegenwoordig kinderen overal een kado voor moeten krijgen, echt idioot in mijn ogen!

op de wc geplast? hup kado
bord leeg? hup kado
tand eruit? hup kado

doe es effe normaal ofzo, wat is er mis met woorden of een knuffel?
kies uit wat je mag eten

maar goed...daar ging het niet over sorry.
ik zou er persoonlijk niet zo aan mee doen, maar dichtbij mezelf blijven.
 
Quote
RE: Cadeautjes voor communie. Pfff...
Myself  schreef op: 13-04-2015 11:34:22
Hier iemand die niet met het roomse opgevoed is en heb me dan ook met open mond zitten verbazen toen ik hier voor het eerst over hoorde, volgens mij was dat nog via BB.
Wat voor feesten dat zijn, en kado's .
Voor mij ver over de top, maar gelukkig mag ieder dat voor zich weten.
Lijkt me wel lastig zo'n situatie waar jij dan nu in zit, want wat ga je nu doen?
Wel een kado / geen kado, groot / klein.
Ik zou zeggen volg je gevoel.
Ik zou wel een kadootjes geven, maar voor het bedrag wat mijzelf aanstaat.
 
Quote
RE: Cadeautjes voor communie. Pfff...
Jomi  schreef op: 13-04-2015 11:38:27
Ik heb helemaal geen ervaring met communie.

Maar ik vind het sowieso asociaal om een lijstje te hebben met alleen maar dure kado's. Dat kinderen dat vragen snap ik wel, maar als ouder moet je toch zorgen dat er in iedere prijscatogorie iets op staat.
 
Quote
RE: Cadeautjes voor communie. Pfff...
Jo  schreef op: 13-04-2015 11:49:54
Gewoon een bijbel kopen
 
Quote
RE: Cadeautjes voor communie. Pfff...
Monica Mv 2  schreef op: 13-04-2015 12:16:18
Boh jeetje, volgens mij heb je geen zin om te gaan en daardoor is iedere euro er al 1 teveel?

Ik zou zeggem bel af en zeg hoe je erover denkt.

Mijn kinderen hebben ook de communie gedaan, mijn man en ik ook, zijn ook voor de kerk getrouwd. Mijn dochter is misdienaar. En we komen evengoed niet iedere week in de kerk.

Volgende maand heb ik 3 commicanten op 1 dag, volgende week ook nog 1. Tsja het is niet anders. Tis traditie in het zuiden en het word al veel minder, en elk kind krijgt van ons een envelop met geld. Tis nu eenmaal zo. Ik doe niet aan kado's, tis toch nooit goed. En over duurdere kado's, tsja als dat zo is zeg ik dat gewoon.

En bij de 1 is het een feest met 50 mensen en bij de ander met 10 en er zijn zat gezinnen die na de communie een dagje uit gaan of op vakantie. Ik heb heel veel mensen op een verjaardag en die heb ik ook op de communie's gevraagd.
 
Quote
RE: Cadeautjes voor communie. Pfff...
Maria  schreef op: 13-04-2015 12:40:15
Ik heb wel zin om te gaan hoor, daar gaat het me niet om. En mijn nichtje krijgt ook zeker wel een cadeautje van ons. Het gaat me er gewoon om dat er (in ieder geval in mijn omgeving, ook in het zuiden trouwens) groot-groter-grootst lijkt te gelden bij communies, zowel voor het feest als voor de cadeaus. Dat staat me gewoon tegen.
 
Quote
RE: Cadeautjes voor communie. Pfff...
Boterbloem  schreef op: 13-04-2015 12:47:35

Monica, je hoeft ook niet iedere zondag in de kerk te zitten,m aar om communie te doen zal je toch zeker wel moeten geloven?


Vind het verschrikkelijk dat mensen onder het mom: het is een traditie, zulke grootse dingen doen...


God neemt de beloftes e.d. wel serieus. Je kunt niet voor de grap, voor traditie of voor kadootjes even trouwen voor de kerk of communie doen. Je maakt beloftes waar je aan gehouden wordt terwijl je er niets van meent...

Daar zouden kerken ook mee moeten stoppen, ze maken een show van het geloof op deze manier.

TO, ik zou een bijbel oid geven. Doe je communie dan is dat een mooie manier om haar meer te laten kennismaken met God door een bijbel te geven. Of gewoon een kleinigheidje. Maar zou niet meegaan in iets wat traditie is en grote kado;s zouden mogen ofzo...

 
Quote
RE: Cadeautjes voor communie. Pfff...
Banana  schreef op: 13-04-2015 12:52:35
als men dit doet in zuiden omdat vele het doen en om ff lekker iedereen af te troefen met jou grooste en duurste feest vind ik het echt belachelijk 
en zo als ik dit lees is dat wel het geval 
je ziet heel veel op tv over comunie bij zigeuners enz en sindsdien word het steeds grootser en duurder en ik vind het belachelijk 
als je nou geloofd enz is het wat anders maar als je echt 0 geloof hebt en da toch zo groots uit pakken ik zou de uitnodiging afslaan 

dan is er nog een puntje kan zijn dat ouders neit geloven en kind het graag wil dan zou ik wel gaan maar dure kados zijn dan ook neit nodig mijn insziens 
 
Quote
RE: Cadeautjes voor communie. Pfff...
M&j  schreef op: 13-04-2015 13:15:15
Als protestant kijk ik hier wel een beetje vreemd tegenaan, wij zijn dat helemaal niet gewoon. Toen ik belijdenis deed kreeg ik een mooie bijbel en dat was het.
Vorig jaar heeft de beste vriendin van mijn dochter het vormsel gekregen en die gaf ook een feestje maar dat was verder niet overdreven ofzo, gewoon na de dienst koffie/borrel met wat hapjes. Hun zijn ook echt gelovig. Wij hebben toen een boekenbon gegeven.

Voor kinderen zijn er ook bijbelse dagboekjes, voor elke dag een bijbeltekst met iets om over na te denken, zoiets zou je kunnen geven.
 
Quote
RE: Cadeautjes voor communie. Pfff...
Debbel79  schreef op: 13-04-2015 13:32:14
Is vaak hoor. Ik denk dat 80% van de kinderen in het zuiden en zuidoosten de communie doen omdat "het zo hoort"
Ze komen nooit in de kerk, geloven niet in god, en het gaat ze alleen om de kado's en het feest.

De meeste krijgen zowieso een fiets, tegenwoordig krijgen ze zelfs een mobiel!
Hypocriet gedoe. Bah.

Ik zou een leuk creatief kadootje geven. Een bijbel gaat Wrs gelijk de prullenbak in. Dat is ook zonde van je geld.
Ik zou eerder een Mandela kleurboek kopen of een mooi leesboek.
 
Quote
RE: Cadeautjes voor communie. Pfff...
Mamavonn  schreef op: 13-04-2015 13:46:01
Mijn zoon gaat zondag ook lekker hypocriet de communie doen. Dezelfde mensen als op verjaardagen komen. Met een kado ja. Ons kado is een midweekje CP in de meivakantie. Zal me echt aan mijn reet roesten wat anderen ervan vinden. 
 
Quote
RE: Cadeautjes voor communie. Pfff...
Debbel79  schreef op: 13-04-2015 13:56:26

Quote MamaVonn:
Mijn zoon gaat zondag ook lekker hypocriet de communie doen. Dezelfde mensen als op verjaardagen komen. Met een kado ja. Ons kado is een midweekje CP in de meivakantie. Zal me echt aan mijn reet roesten wat anderen ervan vinden. 



maar Voel je je niet enorm opgelaten in de kerk waar je nooit komt? Ik zou me kapot schamen.
De kinderen krijgen in het hele voor traject toch ook het hele gelovige deel mee? Hoe gaat dat dan? Doen de kinderen met de meute mee en doen ze net alsof ze gelovig zijn? Puur om het feest en de kado's?
Ik snap dat echt niet.
Maar dat is persoonlijk hoor. Ik weet dat er genoeg mensen zijn die om de verkeerde redenen de communie doen (en dopen en vormsel idem dito)

 
Quote
RE: Cadeautjes voor communie. Pfff...
Mamavonn  schreef op: 13-04-2015 14:05:58
Euh waar zeg ik dat we niet gelovig zijn? We gaan niet vaak naar de kerk nee maar de kerk vind ik een gebouw waar je naar toe kunt gaan. Kunt zeg ik want je kunt ook prima geloven en dat overbrengen zonder dat je naar de kerk gaat. Jekunt ook elke week naar de kerk gaan en niet luisteren naar wat er gezegd wordt maar ondertussen in je hoofd het boodschappenlijstje maken oid. Dan ben je wel in de kerk maar wat heb je daar aan?

Hier zijn ze het hele schooljaar er al mee bezig. Communielessen, liedjes oefenen enz. 

Trouwens onze oudste wist niet eens dat hij kadootjes kreeg toen hij de communie deed. Kwam hij op de dag zelf pas achter. 
 
Quote
RE: Cadeautjes voor communie. Pfff...
M&j  schreef op: 13-04-2015 14:18:37
Maar het gaat hier toch om mensen die nooit naar de kerk gaan én niet geloven. Als jullie wel geloven snap ik niet dat je jezelf hypocriet noemt. Als je geloofd weet je dat het om het dopen, communie etc zelf te doen is, dat dat waardevol is en dan zijn cadeautjes en feestjes leuk maar bijzaak.
 
Quote
RE: Cadeautjes voor communie. Pfff...
Jolanda1974  schreef op: 13-04-2015 14:44:35
Je noemt jezelf hypocriet Vonn.. daaruit maakte ik ook op dat jullie niks met het geloof hebben. Als je niks met het geloof hebt, er niks aan doet en nooit in een kerk komt dan vind ik communie doen ook grote onzin. Dan gaat het alleen maar om er bij te horen en de cadeau's.
 
Quote
RE: Cadeautjes voor communie. Pfff...
Nelia  schreef op: 13-04-2015 14:44:45
Oudste doet a.s. zondag ook Communie. Hij is toevallig een dag eerder jarig en jongste vandaag. Feestje voor hen beide is dan ook zondag na de Communie. Bij ons komen de standaard verjaardagsgasten. Mijn zus begon opeens over een extra cadeau voor de oudste, had er eigenlijk nog niet eens bij stil gestaan. Gaat ons dus ook niet om de cadeaus, hebben we hem ook niet lekker mee gemaakt en zal hij niet eens bij stilstaan. Cadeaus krijgt hij sowieso, nl. voor zijn verjaardag!
 
Quote
RE: Cadeautjes voor communie. Pfff...
Debbel79  schreef op: 13-04-2015 14:53:04

Quote MamaVonn:
Euh waar zeg ik dat we niet gelovig zijn? We gaan niet vaak naar de kerk nee maar de kerk vind ik een gebouw waar je naar toe kunt gaan. Kunt zeg ik want je kunt ook prima geloven en dat overbrengen zonder dat je naar de kerk gaat. Jekunt ook elke week naar de kerk gaan en niet luisteren naar wat er gezegd wordt maar ondertussen in je hoofd het boodschappenlijstje maken oid. Dan ben je wel in de kerk maar wat heb je daar aan?

Hier zijn ze het hele schooljaar er al mee bezig. Communielessen, liedjes oefenen enz. 

Trouwens onze oudste wist niet eens dat hij kadootjes kreeg toen hij de communie deed. Kwam hij op de dag zelf pas achter. 



Sorry hoor.. Maar JIJ bent degene die zich zelf hypocriet noemt.
En ik (en met mij nog veel meer) benoem duidelijk dat ik mensen die NIET geloven hypocriet vind.
Als jij daar zo'n reactie op plaatst dat jij lekker hypocriet communie gaat vieren en dan ook nog de nadruk legt op de kado's etc. En er dan ook nog bij verteld dat het je aan de reet zal roesten wat een ander ervan vind... Tja.... Dan wel je toch de indruk dat je inderdaad niet gelovig bent.

En dan ineens volledig gepikeerd gaan doen waar ik het wel niet vandaan zou halen dat je niet gelovig bent??!!

Alsjeblieft zeg...
Lees ff terug wat iedereen schrijft en waarop en vooral HOE je reageert.

Dit slaat echt nergens op. Eerst ernstig de indruk wekken dat he niet geloofd en dan vervolgens ineens gepikeerd doen en het heilig boontje uithangen.
Wie hou je dan voor de gek?
(Gaat me overigens niet eens erom of jij Nu wel of niet gelovig bent en wel of niet de communie laat doen, dat zal mij dan weer aan mijn kont roesten.
Maar het gaat mij erom dat je jezelf enorm tegen spreekt en dan daar een ander op aan valt.

 
Quote
RE: Cadeautjes voor communie. Pfff...
Ahno  schreef op: 13-04-2015 15:12:21
ook ik vind het hypocriet, niet geloven en dan communie doen om de kadoos. Ik zou me kapot schamen maarja wie ben ik?

 
Quote
RE: Cadeautjes voor communie. Pfff...
Monica Mv 2  schreef op: 13-04-2015 15:18:20
Maar wie zegt dat degene niet geloven.

Precies wat mamaVonn zegt, hier in het zuiden ligt het allemaal net wat anders. Het merendeel van de scholen zijn katholieke scholen inclusief hun katholieke gebruiken. Kinderen en ouders weten niet beter.

Ik denk pas dat je het begrijpt als je er zelf middenin zit en zo "opgevoed" bent.

Geloven is niet iedere week in de kerk zitten.

Maar door de "import" van niet dorpse of zuidelijke mensen worden ook hier in midden limburg het aantal communicanten minder. Toen ik de communie deed waren er 2 kinderen die de communie niet deden. Nu is het ongeveer een kwart en dan waren 30 jaar geleden de klassen groter
 
Quote
RE: Cadeautjes voor communie. Pfff...
Mamavonn  schreef op: 13-04-2015 15:23:52
Dus....als je elke week in de kerk zit mag je de communie doen, ongeacht wat je in die kerk zit te doen tijdens een mis?

En anders niet?

Ieder zijn ding zeg ik dan maar. Als je niet naar een communie wil gaan ga je toch lekker niet. Dat vind ik trouwens ook hypocriet, er wel alles van vinden maar toch er naar toe gaan. Dan moet je ook de ballen hebben om tegen diegene zelf te zeggen hoe je erover denkt en dat je daarom niet naar het feest komt ipv gaan zaniken op een forum. 
 
Quote
RE: Cadeautjes voor communie. Pfff...
M&j  schreef op: 13-04-2015 15:24:08

Quote monica mv 2:
Maar wie zegt dat degene niet geloven.



In de openingspost schrijft de TO dat de ouders van haar nichtje niet geloven.
 
Quote
RE: Cadeautjes voor communie. Pfff...
Ahno  schreef op: 13-04-2015 15:32:25
Ik baseer me op info die de TO geeft en daarop stel ik dat ik dat hypocriet vind als je niet gelooft je toch communie doet omdat iedereen het daar nu eenmaal doet en het daar gebruikelijk is.
 
Quote
RE: Cadeautjes voor communie. Pfff...
Ahno  schreef op: 13-04-2015 15:33:18
het gaat mij niet om kerkbezoek, daar zit het hem qua geloven niet in, t gaat om je eigen relatie met God, vind ik.
 
Quote
RE: Cadeautjes voor communie. Pfff...
Monica Mv 2  schreef op: 13-04-2015 15:33:57
En dat komt uit de mond van die ouders? Of dat is gegokt? Hier word het zo vaak gezegd van een ander. Maar met kerstmis en pasen zit de kerk wel mutjevol met kinderen en ouders.

Mijn schoonouders komen nooit in de kerk, ja met pasen en als er iemand dood is. Kan je ook vanalles over zeggen, maar zij bidden iedere avond voor het eten. Dat ziet niemand.

Ik ben ook wel zoals mamaVonn zegt, als je er niet achter staat en het hypocriet vind, dan moet je dat gewoon zeggen en niet gaan.
 
Quote
RE: Cadeautjes voor communie. Pfff...
Monica Mv 2  schreef op: 13-04-2015 15:36:48
Maar ik moet wel zeggen dat pastoor dondersgoed weet wie er tussen communie en vormsel hun gezicht  in de kerk heeft laten zien en dat ook wel durft te zeggen.

En het ziet er ook best dom uit als je kind met z'n handen staat te pongelen voor pastoor omdat die niet meer weet hoe die een hosti moet ontvangen. Dan denk ik ook als moeder, ooh ooh ooh die is nooit meer geweest, diep triest
 
Quote
RE: Cadeautjes voor communie. Pfff...
M&j  schreef op: 13-04-2015 15:44:55
Het is familie van elkaar, dus dan weet je zulke dingen toch. Ik weet dat ook van mijn familieleden, wie er wel en niet gelovig is. Als iemand zegt niets met de kerk te hebben en niet in God te geloven, is het toch raar dat je dan een soort geloofsbelijdenis gaat doen.
 
Quote
RE: Cadeautjes voor communie. Pfff...
Fransje72  schreef op: 13-04-2015 16:07:57
Dat het feest groot-groter-grootst is valt hier ook op. Het is een "kinder" feest maar vaak kunnen kinderen s maandags niet op tijd naar school komen omdat pa en ma tot 3 uur hebben lopen zuipen. Hier houden we een bescheiden feestje. Oma en opa, devpeettante, en de buren. En cadeautje niet verplicht. 
Hier weet de pastoor ook wie er regelmatig zijn gezicht laat zien in de kerk. En hij kent ze bij naam.
Toen wij de eerste bijeenkomst hadden voor de communie en de pastoor wilde openen met het onze vader, begon er een ouderstel te lachen en te keten. Die gaven ook toe dat ze het moesten van hun ouders. Devpastoor heeft daarna met kind en ouders gepraat, dat je niet naar de kerk hoeft om te geloven. Geloven doe je in je hart. Het kind doet geen communie, want ze staan er niet achter.
Dit jaar doen er ook niet veel kinderen de communie. Het wordt elk jaar minder. En hypocriet of niet, ieder moet het voor zichzelf weten. Ik weet de redenen van een ander niet om het wel of niet te doen en zij die van ons niet. Leven en laten leven.
En to, ik zou bellen en het uitleggen, dat het niet om de cadeau's gaat. 
 
Quote
RE: Cadeautjes voor communie. Pfff...
Jolanda1974  schreef op: 13-04-2015 16:15:14
Als onze aanwezigheid gewaardeerd wordt in de kerk dan zijn we erbij, ondanks dat we zelf niks met het geloof hebben. Dus nee ik vind het niet hyprocriet als je wel naar de kerk gaat bij bijv. een communie ook als je er niet achter staat. Wij gaan dus wel altijd uit respect en voor de familie of vrienden. Ze nodigen je niet voor niks uit.
 
Quote
RE: Cadeautjes voor communie. Pfff...
Jo  schreef op: 13-04-2015 16:29:58

Het woord 'Communie' is afgeleid van het Latijnse woord 'Communio', dat 'Gemeenschap' betekent. Het verwijst naar het laatste Avondmaal dat Jezus met zijn leerlingen hield. Zoals de leerlingen toen een gemeenschap vormden, zo komen katholieken wekelijks als gemeenschap bij elkaar om brood en wijn te delen en om leven, dood en verrijzenis van Jezus te gedenken. De priester gaat de gemeenschap voor in de viering van de eucharistie. 'Eucharistie' betekent letterlijk 'dankzegging.' In het eucharistisch gebed, met daarin de woorden die Jezus uitsprak bij het laatste avondmaal, worden de gaven van brood en wijn omgevormd tot Lichaam en Bloed van de Verrezen Heer. Door deel te nemen aan de eucharistie, worden gelovigen uitgenodigd in hun dagelijks leven te delen wat men ontvangt: de liefde van Christus.


De eerste communie is de eerste volledige deelname aan de eucharistie. Als zodanig is de eerste communie, na het doopsel en het vormsel, de voltooiing van de christelijke initiatie. Oorspronkelijk vormen deze drie stappen van de christelijke initiatie ook één ritueel, zoals je nu nog kunt zien in het ritueel van het doopsel van volwassenen. In de huidige katholieke kerk zijn deze drie stappen uit elkaar gehaald.

 
Quote
Navigatie


Reageren op Cadeautjes voor communie. Pfff...
Naam
Bericht