Menu
 

Topic:

Steeds meer ondervoeding

Smvn&d  schreef op: 22-02-2015 17:49:34

Het aantal ondervoede kinderen in ons land neemt toe. Daarvoor waarschuwt het Juliana Kinderziekenhuis in Den Haag. Vooral hoger opgeleide ouders willen 'te gezond' eten. 'Daar kun je makkelijk in doorslaan'.


Vlak voor kerst kreeg kinderarts Sandra Schrama van het Juliana Kinderziekenhuis er in 2,5 week tijd zelfs 7 nieuwe patiënten bij met klachten door ondervoeding. ,,Daar schrok ik zo van, dat ik besloot: we moeten wat doen.'' Dus wil ze nu haar verhaal vertellen.

En dat luidt: pas op met 'te gezonde' voeding. Aan de huidige gezondheidsrage kleven risico's, zegt ze. ,,Mensen schrappen steeds meer voedingsmiddelen van het menu: melk, brood, boter. Er blijft minder over dat je wel kunt eten. Te weinig voor een kind, dat in de groei is. Zeker als het ook nog veel sport.''

Schrama wijt het doorslaan in gezond eten aan de campagne tegen zwaarlijvigheid en de hype rond boeken als De Voedselzandloper. ,,Het speelt vooral bij hoger opgeleiden.''

In De Voedselzandloper staat bijvoorbeeld dat je beter niet veel brood kunt eten, als je langer en gezonder wilt leven. Schrama: ,,Maar een puber, die 10 tot 12 centimeter per jaar groeit, komt dan gewoon tekort.''

Gevaren
Ouders hebben 'de beste bedoelingen', zegt Schrama, en kennen de gevaren niet. ,,Ik zie soms meisjes van 17, die niet meer ongesteld worden. Ze zijn enorm bezorgd of ze straks kinderen kunnen krijgen.''

Daarbij kan een kind, dat te weinig eet, 'niet meer helder denken'. ,,Zo'n jongere is lusteloos en depressief, kan zich niet goed concentreren op school.'' Als Schrama constateert dat een kind ondervoed is - 'we zien kinderen van 1.70 meter, die 35 kilo wegen' - stuurt ze ze door naar Sonja van den Ende, een van de diëtisten in het Juliana Kinderziekenhuis.

Om de kinderen weer 'normaal' te laten eten, is een enorme opgave. ,,Ze vinden dat vaak heel eng. Ze zijn bijvoorbeeld bang voor e-nummers, terwijl met de meeste niks mis is. Of ze zijn bang om dik te worden.''

Van den Ende adviseert ouders hun kinderen te laten eten volgens de aloude Schijf van Vijf, zoals het Voedingscentrum die voorschrijft. Dat betekent dat de voeding vooral bestaat uit groente, fruit, aardappelen en granen, aangevuld met vlees, vis of vleesvervangers, melkproducten, gezonde vetten en genoeg water. ,,Het is prima om biologisch te eten of superfoods in huis te halen, maar niet om die alléén maar te eten. Dat is voor een kind in de groei te eenzijdig.''

Schrama: ,,Ook Linda de Mol is klaar met dure superfoods. Een patatje op zijn tijd moet kunnen, zegt ze in het laatste nummer van haar tijdschrift. Dat vinden wij ook.''


'Ik woog nog maar 35 kilo bij 1.60 meter'

Het sloop erin bij de Haagse havo-scholiere Diede Salters (15). Een obsessie voor gezond eten. ,,Ik weet niet precies hoe ik op het idee kwam,'' vertelt ze. ,,Maar ik ging er steeds verder in.'' Op een gegeven moment ging eten haar leven beheersen. ,,Ik had een appje geïnstalleerd. Daarmee kon ik precies bijhouden hoeveel calorieën en vetten ik binnenkreeg.'

'Het ging Diede niet om het afvallen, zegt ze. ,,Ik was nooit dik, ik wilde blijven zoals ik was. Daarom vond ik dat ik zo gezond mogelijk en zo min mogelijk moest eten.''

Haar moeder, Marion Erkelens, vult aan: ,,Diede was aangestoken door de anti-suikerhype. Die hield haar heel erg bezig. De nadruk lag bij haar meer op gezond dan op weinig. Op een gegeven moment gingen we fruitshakes maken. Ik zag er niet direct kwaad in.''

Door, in Diedes ogen, ongezond voedsel te schrappen, en wel te blijven sporten, net toen ze een groeispurt doormaakte, kelderde haar gewicht. Bij Diedes moeder gingen niet meteen de alarmbellen af. 

,,Omdat ik haar elke dag zie, viel het me niet direct op. Haar vader en stiefmoeder zagen het eerder.''Op een gegeven moment woog de toen 14-jarige nog maar 35 kilo, bij een lengte van 1.60 meter. ,,De dokter stelde vast dat ik ernstig ondergewicht had.''

Inmiddels heeft Diede weer een goed gewicht en neemt ze ook weer gewoon een koekje bij de thee. Vanaf het moment dat de huisarts de scholiere doorverwees naar het ziekenhuis, duurde het een jaar voor ze weer gewoon at.

 
Quote
Navigatie
RE: Steeds meer ondervoeding
Mie  schreef op: 22-02-2015 20:44:01
Sapperdeflap, ik had een stukje van Kees gekopieerd, bij haar op 't werk is dat kennelijk zo.

Overigens krijgen mijn kids wel af en toe noten/pitten en zaden, maar da's meer omdat dat gewoon lekker is.
En omdat er gezonde vetten inzitten. Mijn zoon is een vreselijk slechte eter qua avondeten, dus als ik hem af en toe een bakje zonnebloempitjes ofzo toe kan schuiven ben ik blij.
 
Quote
RE: Steeds meer ondervoeding
Kmvs&m  schreef op: 22-02-2015 20:50:27
Ik wil best bewust eten. We hebben ook veelal biologische producten in huis en proberen aspartaam zoveel mogelijk uit huis te laten. 
Maar dat betekend absoluut niet dat ze hier niks te snoepen mogen. 
Ik heb liever suiker dan aspartaam. En ja, wij drinken ook groene smoothies. Ook de kinderen. 
En vooral wanneer we een dagje weg gaan oid vind ik dit belangrijk. Zo hebben ze toch weer een lading groente/fruit binnen. 
En ze vinden het nog lekker ook. Al heeft S soms zoiets van: ieuw dat ziet er vies uit mam!! 
Hier voornamelijk speltbrood in huis (vinden we gewoon ook erg lekker). 
Maar ze drinken hier gewoon chocomelk en limonade hoor. 
Ik denk dat veel ouders niet beseffen wat echt gezonde voeding is. Ze lezen hier en daar wat en denken: ja dat is gezond! zonder zich er echt goed in te verdiepen. 
Een ouder heeft andere behoeften dan een kind en ik denk dat vooral dat stukje behoorlijk onderschat/vergeten wordt
 
Quote
RE: Steeds meer ondervoeding
Nerise  schreef op: 22-02-2015 20:53:14

Quote Smvn&d:

En ik snap ook wel dat het dus bij de hoger opgeleiden voor komt, want die werken vaak veel, en geven de kinderen dus geen kunst troep meer, maar hebben ook niet de tijd om deze producten in gezonde variant zelf te maken. En dus gaan kinderen voedingsstoffen missen.



Nee, nee, ze LEZEN meer. Maar dus niet altijd het goede
Ik heb een tijdje op dat soort forums meegelezen, maar het is niet omdat ze veel werken. Veel werkten ook gewoon niet hoor. Ze willen het goed doen, gaan dan wat lezen en slaan enorm door. 
Lijkt me vreselijk dat je zo onzeker bent dat je meteen de kasten van je kdv gaat inspecteren om te kijken of ze daar ook dat voedingsmiddel hebben staan wat net een volstrekte leek op een internetforum slecht heeft genoemd en dan gaat posten dat je enorm geschokt bent dat ze het daar ook hebben. (Terwijl je bij wijze van spreken daar al jaren klant bent en je kinderen perfect gezond zijn.)
 
Quote
RE: Steeds meer ondervoeding
Kyla  schreef op: 22-02-2015 21:00:57
Moeilijk. Ik denk dat leven volgens paleo echt goed is, maar durf het niet aan om het mijn kinderen op te dringen. Ik las trouwens dat iemand zei dat vet slecht is volgens paleo, maar vet is juist hartstikke goed. Koolhydraten mijden met paleo eigenlijk alleen als je wil afvallen en dus niet bij kinderen in de groei. Ik denk dat het belangrijk is om zelf te blijven denken en niet klakkeloos alles op te volgen.
 
Quote
RE: Steeds meer ondervoeding
Kyla  schreef op: 22-02-2015 21:08:01
Maar je gaat toch ook wel kijken naar je kind als je echt radicaal van voedingspatroon veranderd? Ik kan me niet voorstellen dat ik niet zou merken dat mijn kind ondergewicht zou hebben... Als mijn kind of ikzelf echt zoveel af zou vallen dan zou ik toch echt niet op die manier blijven eten.
 
Quote
RE: Steeds meer ondervoeding
Smvn&d  schreef op: 22-02-2015 21:10:06
Nou sapperdeflap die situatie's ken ik dus ook! En niet alleen bij de mensen die jij beschrijft, maar ook bij kinderen van mensen die 1 snoepje per dag mogen, op vrijdag avond een klein beetje ships.. die duiken altijd overal in. die kinderen word aangeleerd dat het speciaal is, en je niet teveel mag. En dus gaan ze graaie bij andere.
Snoep is niet speciaal, chips ook niet, je eet het als je er trek in heb en anders niet.

Mijn kinderen mogen alles pakken wat ze willen, snoep, koek, chips, alles. Moet jij eens raden hoevaak ze het eten... ZELDEN..
Ze weten namelijk niet beter dat je iets pakt als je er trek in heb, en je niet vol gaat proppen op aangewezen momenten of wanneer je bij een vriendje ben waar het wel mag.
Ik doe hier maanden met een pot snoep en met een mand kleine zakjes chips, tot er in 1 week veel vriendjes komen spelen, dan is het echt op.
Hier is gewoon de regel je mag als je trek heb in een snoepje of koekje het pakken (wel moeten ze het vragen, puur formeel gezien omdat ze het bij andere niet zomaar mogen pakken natuurlijk, maar ik zeg nooit nee). En ze eten dus echt heel weinig snoep ed. Nick eigenlijk vrijwel nooit, ook bij vriendjes krijg ik altijd verbaast terug dat hij geen snoep wilde.. nee hij houd er gewoon niet zo van. En hij kan niet eten op aangewezen tijden, hij eet wel wat als hij trek heeft.
Demi pakt snoepjes wel altijd aan als ze het aangeboden krijgt.
Op verjaardagen vragen ze ook altijd netjes of ze wat mogen. Demi eet ook gewoon lekker dan. Voor Nick vraag ik meestal een bakje en doe ik wat dingen in die hij lekker vind omdat ik weet dat hij vaak pas veel later wat wil en het dan al op is. Dus dan hou ik voor hem wat apart zodat hij toch wat heeft. Want de meeste kids eten gelijk alles op.
Ik moet zeggen dat ik Demi op verjaardagen ook wel eens moet stoppen, die gaat mee in graai gedrag, en krijgt het idee dat ze snel moet zijn omdat ze anders niks meer heeft. Wat wel zo is, maar ik vind het wel irritant dat mijn kind gaat proppen omdat het weet dat het anders niks meer heeft.
Alleen na 16:00/16:30 mogen ze niet meer. Want we gaan rond 17:00/17:30 eten en ik wil wel dat ze savonds goed eten.
 
Quote
RE: Steeds meer ondervoeding
Smvn&d  schreef op: 22-02-2015 21:22:42
zat nog ff verder te lezen.
Melk krijgen ze hier niet standaard, alleen als ze het graag willen. Maar niet bij het eten. Melk bij het eten belemmerd opnamen van voedingsstoffen en dat mag dus niet.
Daarnaast bevat melk niks wat ze nodig hebben, en is het dus gewoon voor de lekker, net als bijv. chocomel of dubbelfris.

Wat brood betreft, ik ben het er mee eens dat brood niet super gezond is. Niet zozeer vanwegen het brood, maar vooral vanwegen de troep die er in verwerkt zit. Brood is tegenwoordig zo bewerkt en gemanipuleerd. Maar geen brood is slechter.

 
Quote
RE: Steeds meer ondervoeding
Jen9  schreef op: 22-02-2015 21:31:57
Zure melkproducten zijn in mijn ogen nog steeds gezond. .Liefst niet bij t eten idd.
 
Quote
RE: Steeds meer ondervoeding
Smvn&d  schreef op: 22-02-2015 21:36:40
Mee eens. Maar dat is heel anders als melk. Het word welliswaar misschien van melk gemaakt, maar het is niet meer te vergelijke met melk.
 
Quote
RE: Steeds meer ondervoeding
Stefke  schreef op: 22-02-2015 21:43:55
Weet je, ik denk dat heel veel (hoogopgeleide) mensen het chique vinden om al die gezonde zooi te eten. Kijk ons eens gezond doen! het kan me niet schelen wat het kost, ik geef mijn geld er
graag aan uit!

wij noemen dat 'Vondelpark-types' 


wij zijn hier thuis alles-eters. Weinig pakjes, maar wel snoep en koek uit pakjes, ranja met suiker en friet gewoon uit het vet ipv uit de actifry...
 
Quote
RE: Steeds meer ondervoeding
Smvn&d  schreef op: 22-02-2015 21:52:57
Ja stefke dat denk ik ook wel een beetje. Net als kinderen als een status symbool zien en ze elke dan om 7 uur dumpen (incl nachtluier) en om 19:00 ophalen en op zaterdag nog klagen dat je niet ff rustig boodschappen kan doen, en het dus gezellig een dagje bij oma brengen.

Mensen kunnen een hoop dingen als status symbool zien.

Wij eten over het algemeen heel gezond, zo min mogelijk bewerkt en gedaan, mijn kids lusten ook alles van groenten ed. maar we eten ook echt wel eens een kant en klaar pizza, of mac donald, en een actifry, moet er niet aan denken, als ik patat wil, of een frikandel, moet ie wel lekker vet zijn 
En als je je patat dan ook nog zelf maakt, en de goede olie gebruikt, is het nog harstikke gezond ook.
 
Quote
RE: Steeds meer ondervoeding
Jen9  schreef op: 22-02-2015 21:57:25
Ik denk zelfs dat t bewetktw voedsel wel meevalt. .maar vind t meeste niet lekker. 
 
Quote
RE: Steeds meer ondervoeding
Boterbloem  schreef op: 22-02-2015 22:27:16
Weet niet of het te maken heeft met opvoeding hoe de kinderen reageren op snoep.

hier 2 met dezelfde opvoeding, wij zijn niet allergisch voor snoep, ze krijgen het gewoon. Soms ook gewoon een pak koekjes op tafel oid.

Mijn zoon kan er echt niet afblijven, het liefst eet hij de hele dag door en er zit geen stop op (ja, dan komt het er weer uit ;-))
Mijn dochter zegt heel vaak: nee, dank je, mag ik misschien een appel? Houd ook echt van chocola en naturelchips maar is gewoon meer van het gezonde.

Ikzelf heb er van mijzelf ook geen rem op zitten. Ben ook niet beperkt opgevoed. Ben groot geworden met elk middag stroopwafels, pennywafels en kokosmakronen en cola en sinas terwijl vriendjes altijd ranja met een biscuitje kregen.
Dus niet dat ik niets mocht ofzo. Maar mijn zus kan altijd stoppen, en ik moet er heel ebwust mee bezig zijn. Het liefst zou ik de hele dag gewoon vreten als het aan mij lag. Zelfs als ik geen honger heb heb ik altijdn og wel zin in snoep en koek...
Waarom? Geen idee...

Ben wel bezig van bewerkte producten af te gaan inderdaad, wat ik hier ook lees. Blijkt dat veel dingen heel simpel zelf gemaakt kunnen wordne. Nu nog eigenlijk te druk voor, aan de andere kant is het gezonde wat je ervoor terug krijgt oko heel wat waard natuurlijk!
 
Quote
RE: Steeds meer ondervoeding
Jen9  schreef op: 22-02-2015 22:28:43
Hier 1 kind met een natuurlijke rem en 1 waarbij ik de rem moet zijn.... 
 
Quote
RE: Steeds meer ondervoeding
Marjolein852  schreef op: 22-02-2015 22:33:06
De voorbeelden van de kinderen met ondervoeding zijn tieners. Die zijn (denk ik) lastig te volgen wat ze eten. Op school, op tv, in tijdschriften wordt het slanke lichaam verheerlijkt. Niet het juiste beeld voor tieners..

Kleine kinderen en basisschool scholieren zijn makkelijker te controleren (als ouder) op hun voeding..

Ik kook zonder pakjes, elke dag vers. Afwisslend vegetarisch, vis, vlees, pasta, rijst brood. Verder heb ik elke week wel verse groentensoep of kippensoep. Ook af en toe een kant en klare pizza of patat. Wij doen niet zo spastisch over eten!

A.s. dinsdag is mijn jongste dochter jarig (wordt 7) en zij wil graag frietjes eten. Doen we dan.. Daarnaast zorg ik voor een salade erbij, maar als ze die dan niet eet? Jammer dan..

Wel hou ik mijn oudste dochter in de gaten. Zij heeft een grote voorkeur voor (Franse) kaas, toostjes, olijven dat soort spul. Dat rem ik af..

 
Quote
RE: Steeds meer ondervoeding
Jen9  schreef op: 22-02-2015 22:49:13
Niet eens zo slecht.. behalve de toastjes... olijven zelfs erg gezond.. maar ja, weer zo zout...
 
Quote
RE: Steeds meer ondervoeding
Marjolein852  schreef op: 22-02-2015 22:53:39
Jen, het is meer de hoeveelheid! Mijn zoontje en jongste dochter eten er een paar en zijn dan klaar. De oudste blijft snoepen..

 
Quote
RE: Steeds meer ondervoeding
Jen9  schreef op: 22-02-2015 22:54:16
Ik lees net dat het veel eten van olijven overgewicht voorkomt haha... Mooi.. ik ga een paar dozen halen ;-)
 
Quote
RE: Steeds meer ondervoeding
Nathalie Mv Cad  schreef op: 22-02-2015 23:16:59
Dit is voor mij een lastige. Mijn kinderen zijn alle drie dun. de middelste heeft echt ondergewicht en de andere twee op het randje.

Wij eten niet overdreven gezond, maar ik kook zonder pakjes/zakjes en andere kant en klare spullen omdat de jongste die niet mag. Melk krijgen de oudste niks van ivm koemelkeiwit allergie en de jongste alleen lactosevrije ivm lactose intolleantie. 
Wij eten standaard 1 keer per week friet, soms wel vaker. Ze eten goed brood.

oudste twee genoeg fruit. jongste dan komkommer/tomaat. 

De oudste krijgen alles binnen kwa voedingsstoffen die ze nodig hebben alleen goeien ze alleen in de lengte. de oudste is dan nog iets zwaarder en groeit kwa gewicht netjes mee met de lengte. middelste staat al iets van 3 jaar stil in gewicht en is al nooit de zwaarste geweest. weegt nu 26,3 kilo bij een lengte van 1.42 dus echt te licht. maar altijd als hij om eten vraagt mag hij pakken. Hij eet genoeg maar komt niet aan.

Jongste moeten we in de gaten houden, die is aan het afvallen, wat eigenlijk niet mag maar ik kan het niet stoppen. vanwege haar strenge dieet (onder supervisie van allergoloog en dietiste) mag ze gewoon niks. geen suiker/zoetstoffen/lactose/fructose/kruiden en nog een hele hoop meer. Gelukkig heeft zij nog geen ondergewicht en dietist houd alle voedingsstoffen in de gaten samen met mij maar ja bij haar is het lastig. 

voeding blijft een lastig iets, zeker bij kinderen in de groei. ze hebben toch andere dingen nodig als volwassenen. 
 
Quote
RE: Steeds meer ondervoeding
Myself  schreef op: 23-02-2015 10:06:22

Ik word meestal onzeker en toch ook wel verdrietig van dit soort berichten.

Omdat ik soms niet meer weet waar ik goed aan kan doen.
Ik heb heel mijn leven overgewicht, mijn oudste had dit ook maar nu niet meer ivm groeispurt, veel fietsen en ook omdat hij erg goed opgelet heeft. Moet dus bij hem erop letten dat hij genoeg eet, neigt soms naar te weinig.
Mijn jongste heeft wel nog het stevige figuur, kopietje van mij.
Ik ben ook heel hun leven al bezig met opletten.
Opletten dat ze niet ongeremd eten, opletten dat op normale dagen 1 snoepmoment per dag genoeg is, opletten op beweging, ect
Maar dan wel altijd met het gewone eten, nuchter verstand hierbij gebruiken, wat is normaal.
Extraatje mogen zij dus ook gewoon in het weekend, feestjes ed, dat hoort er gewoon bij vind ik.

Zij eten niet met mij mee nu ik anders eet.
Maar ja, hoe eet ik? Beetje voedselzandloper, beetje koolhydratenarm en een beetje van mezelf.
Probeer de juiste combi's te maken, maar wel op een manier dat ik me geen konijn voel en ik het ook voor een langere tijd vol kan houden, omdat ik een groot gewicht kwijt wil.
Ben een emo-eter en wil van die verhouding met eten af, ben daar denk ik al best een eind mee, maar onbewust zit het toch dieper in me denk ik. (jemig - zware kost- maar weet het niet anders te noemen)


Maar door al die artikelen en het altijd zelf zo bezig zijn met eten zowel voor mezelf als mijn kinderen, weet ik soms echt niet meer waar ik goed aan doe.
Terwijl als ik kijk met mijn nuchtere verstand en alle meningen loslaat, ik het toch denk ik zo slecht niet doe.

Wel triest eigenlijk dat we zo beinvloed worden door zulke artikelen.

 
Quote
RE: Steeds meer ondervoeding
Myself  schreef op: 23-02-2015 10:08:08
Oh ja, dat wou ik nog zeggen, als we soms zien wat anderen eten, dan zijn we daar echt verbaasd over, hadden dat vorige week nog.
Aten ergens mee en die aten pp wat wij met zijn tweeën eten, drie dubbel beleg ed.
Dan slaat door al die artikelen wel eens de twijfel toe: veroorzaak ik de aanleg niet door te weinig te eten?
En dus ook bij mijn kinderen?
 
Quote
RE: Steeds meer ondervoeding
Vera  schreef op: 23-02-2015 11:17:27
Weet je wat de clou is volgens mij. DAt je in moet bouwen dat je om de 2 u iets (verantwoords) eet zodat je geen grote daling bloessuikerspiegel hebt. Zo voorkom je je honger gevoel en zal je ws af afvallen of op gewicht blijven. 
Door te weinig te eten kan je en aankomen omdat je verbranding lager wordt maar ook dat echte flauwe hongergevoel krijgen omdat je bloedsuikers steeds enorme pieken en dalen hebben.
En verder zullen we nooit uit deze discussie komen. Ik vind dit weer net zo iets als  vaccineren, mensen zijn voor, mensen izjn tegen en mensen zitten in het midden. ALs wij met zijn allen nadenken over eten en voedsel, dan zjn we al heel goed bezig!
 
Quote
RE: Steeds meer ondervoeding
Nerise  schreef op: 23-02-2015 11:53:12

Quote Vera:
 ALs wij met zijn allen nadenken over eten en voedsel, dan zjn we al heel goed bezig!



LOL, nou nee. Die mensen waarover het artikel gaat hebben er juist over nagedacht - alleen in de verkeerde richting!
 
Quote
RE: Steeds meer ondervoeding
M&j  schreef op: 23-02-2015 14:05:46
Wij eten zoals ik het thuis geleerd heb, 46 jaar terug en dat mijn moeder weer van haar moeder heeft, en zo geef ik het ook weer aan mijn kinderen door. Dat is ongeveer gelijk aan de schijf van vijf, veel en gevarieerd groenten, aangevuld met fruit, brood en aardappelen en daarnaast nog eiwitten uit zuivel en een paar keer per week vlees of vis. Broodbeleg mogen ze zelf kiezen als er maar wel boter opgaat of margarine. Snoepen en koek heb ik bijna nooit in huis, simpelweg omdat er niemand naar vraagt. Chips alleen in het weekend.

Ik heb er één in de groei en die eet zelfs 's nachts nog een extra maaltijd, zoveel hebben pubers nodig om die groei te kunnen hebben. Kom ik 's morgens beneden, heeft ze 's nachts eieren staan bakken 
 
Quote
RE: Steeds meer ondervoeding
Irma  schreef op: 23-02-2015 15:10:21
Wat ben ik blij met onze gezonde Hollandse kids.
De jongens lusten bijna alles van gehaktbal tot biefstuk van zalm tot mosselen van appel tot blauwe bessen van een bruine boterham tot bolussen <img
src=" /> .
Ik ben van gezond tot af en toe lekker ongezond.
Als ik aan de jongens vraag een snoepje of zal ik een fruitsalade maken dan kiezen ze voor fruitsalade.
Ze krijgen bijna ieder dag een koekje en een snoepje.
Fruit minimaal 2 stuks per dag.
Melk lusten ze niet ze hebben allebei een koemelk allergie gehad van baby tot 2 jaar en toen ze gewone melk mochten drinken lusten ze die niet.
Ze eten wel vla of yoghurt dus dat komen ze ook niet te kort.
Wij zijn niet van het raw food of ander fratsen.
En taart eten wij met een verjaardag of gewoon als ik zin heb om een keer iets te bakken :zwijgen

Doe gewoon dan doe je al gek genoeg.
 
Quote
Navigatie


Reageren op Steeds meer ondervoeding
Naam
Bericht