Menu
 

Topic:

Voer dienstplicht weer in

Soesjaa  schreef op: 08-02-2015 17:25:54
Door de onvoorspelbare militaire ambities van Rusland en de dreiging van de Islamitische Staat (IS) moet Nederland de militaire dienstplicht weer invoeren. Daarvoor pleit Kamerlid Joram van Klaveren van Groep Bontes/Van Klaveren.
 

 





Daarnaast kan de dienstplicht helpen ontspoorde allochtonen weer op het rechte pad te brengen, laat Van Klaveren weten tegenover NU.nl.


Maandag behandelt de Tweede Kamer zijn initiatiefnota waarin hij pleit voor de herinvoering van de militaire dienstplicht voor alle Nederlanders vanaf de leeftijd van 18 jaar.


"De dienstplicht werd in 1993 na de val van het Sovjet Rijk en de beëindiging van de Koude Oorlog opgeschort", zegt Van Klaveren. "De militaire opleving van Rusland en de terroristische dreiging van IS tonen aan dat Nederland serieus werk moet maken van het op orde brengen van de krijgsmacht."


De dienstplicht zal ertoe leiden dat Nederland weer kan beschikken over een volwaardige krijgsmacht, denkt het voormalige PVV-Kamerlid.



Bezuinigingen


Al jaren is Defensie een bezuinigingspost op de rijksbegroting en dat heeft de organisatie uitgehold. Door de samenleving weer in contact te brengen met de krijgsmacht, verwacht Van Klaveren dat het draagvlak voor krijgsmacht zal toenemen.


Het personeelstekort bij het ministerie denkt Van Klaveren op te lossen met de aanwas van dienstplichtigen. Hierdoor kunnen de beroepsmilitairen zich beter focussen op hun militaire werk. 


"Door de gehele samenleving in aanraking te laten komen met Defensie, zullen veel meer competente jong-volwassenen voor een carrière bij de krijgsmacht kunnen kiezen die anders nooit met de krijgsmacht in aanraking zouden komen." 



Heropvoeding


Een belangrijke andere reden voor de herinvoering van de dienstplicht is de opvoedkundige en disciplinerende rol die het half jaar in het leger op de jeugd van Nederland kan hebben.


"We zien in Nederland een oververtegenwoordiging van niet-Westerse allochtonen in de criminaliteitscijfers. Wie de fout in gaat moet hard worden aangepakt, maar we moeten ook kijken naar hoe we deze ellende kunnen voorkomen", zegt Van Klaveren.


In het leger zullen de jongeren orde, structuur en discipline in hun leven krijgen, denkt hij. Daarnaast biedt het probleemjongeren een toekomstperspectief en komen zij in aanraking met verschillende jongeren uit verschillende lagen van de samenleving. "Dat zal de integratie bevorderen."


"Zij krijgen een doel in hun leven, gaan niet zomaar op straat hangen en komen minder snel in de verleiding zich met criminele zaken bezig te houden. En als ze het goed doen, komen ze misschien wel in aanmerking voor een baan bij Defensie", aldus Van Klaveren.


Van Klaveren is niet bang dat hij met zijn plan de deuren van Defensie opent voor potentiële jihadisten.


"De screening zal uitvoerig zijn. Dat wordt goed gecheckt door onze inlichtingen- en veiligheidsdiensten. Als je al verkeerde intenties hebt, kun je je nu ook al aanmelden bij het leger."



Vrouwen


In het voorstel van Van Klaveren zullen zowel mannen als vrouwen voor de duur van zes maanden in dienst treden. "Hierdoor zullen zij geen studievertraging oplopen." Ook worden zij financieel gecompenseerd. "Van het Rijk ontvangen zij het minimumloon inclusief vakantiegeld, huisvesting en reiskostenvergoeding."


De dienstplichtigen zullen in het half jaar naast de militaire basistraining die zij krijgen kunnen worden ingezet bij rampenbestrijdingen en beveiligingswerkzaamheden. Zij worden niet uitgezonden voor militaire missies. De dienstplicht gaat niet ten koste van de huidige beroepskrijgsmacht. 


Voor jongeren die de dienstplicht niet kunnen vervullen bestaat de vervangende burgerdienst die drie maanden langer duurt. Zij moeten werkzaamheden uitvoeren die het algemeen belang van het land dienen. Van Klaveren: "Als je gewetensbezwaren hebt, kun je bijvoorbeeld in een verzorgingstehuis werken."


Het hele plan kost de staat 600 miljoen euro per jaar en past wat Van Klaveren betreft in het voornemen dat verschillende politieke partijen hebben uitgesproken om het defensiebudget structureel te verhogen.




 
Quote
Navigatie
RE: Voer dienstplicht weer in
Xsara  schreef op: 08-02-2015 17:40:06
ik vind het een beetje een hysterische reactie.
ik ben wel meer voor een beroepsleger met gemotiveerde vrijwilligbetaalde mensen.. breid het huidige leger uit en maak het soldaat worden aantrekkelijker door bijvoorbeeld aan te bieden dat je gratis kunt studeren voor de duur dat je in het leger zit. beetje het amerikaanse voorbeeld. 
 
Quote
RE: Voer dienstplicht weer in
Sammy  schreef op: 08-02-2015 18:07:29
Ze hadden het nooit af moeten schaffen! Maar de regering destijds wilde er persé van af...

Betaalde vrijwilligers bestaan al echt jaren (korps nationale reserve, ook wel natres genoemd). Maar hou die vrijwilligers maar eens gemotiveerd! Toen mijn man hier bij aangesloten was, was dat al moeilijk. En door de invoering van nog meer regeltjes, werd het er niet leuker op om in je vrije tijd militair te zijn.
Samen met de beroepsmiltairen die er nu zijn, is het lang niet genoeg om ons land te kunnen verdedigen als we aangevallen worden. Maarja... de regering heeft alles weg bezuinigd, incl een groot deel van het materiaal (incl tanks...). In de kazernes die gesloten moesten worden, wonen nu asielzoekers. Of de kazerne is gewoon afgebroken om er vervolgens huizen op te gaan bouwen.

Dus als Nederland serieus weer dienstplicht in wil gaan voeren, zal er eerst weer geinvesteerd moeten gaan worden in materiaal!
 
Quote
RE: Voer dienstplicht weer in
Suus  schreef op: 08-02-2015 18:34:28
Ik ben absoluut voor, maar alleen ivm discipline.
 
Quote
RE: Voer dienstplicht weer in
Kees  schreef op: 08-02-2015 19:17:02
Lijkt me enig!
Ik zal er persoonlijk voor zorgen dat mijn jongens
worden afgekeurd tegen die tijd

Voor opvoeden,discipline bijbrengen bestaan er
andere instanties
 
Quote
RE: Voer dienstplicht weer in
Mama_anja  schreef op: 08-02-2015 19:20:14
als je gezond genoeg bent lekker dienst in 
 
Quote
RE: Voer dienstplicht weer in
M&j  schreef op: 08-02-2015 19:38:45
Ik denk dat er beter geinvesteerd kan worden in kwaliteit dan in kwantiteit en goede europese samenwerking. De hele manier van oorlogvoering is veranderd en win je niet meer door massaal mensen op te offeren zoals in de voorgaande oorlogen.
 
Quote
RE: Voer dienstplicht weer in
Ma Dalton  schreef op: 08-02-2015 19:40:24

Quote kees:
Lijkt me enig! Ik zal er persoonlijk voor zorgen dat mijn jongens worden afgekeurd tegen die tijd Voor opvoeden,discipline bijbrengen bestaan er andere instanties


+1
 
Quote
RE: Voer dienstplicht weer in
Xsara  schreef op: 08-02-2015 19:47:21

Quote Ma Dalton:
[...]
+1



ja ouders!!! 



 
Quote
RE: Voer dienstplicht weer in
Ahno  schreef op: 08-02-2015 20:01:08
Ik ben voor, hadden z nooit af moeten schaffen. jongens en meiden prima zaak.
 
Quote
RE: Voer dienstplicht weer in
Mamami  schreef op: 08-02-2015 20:03:30
Ze hadden de dienstplicht nooit af moeten schaffen, prima middel om jongeren iets bij te brengen.
Dus invoeren die hap !
 
Quote
RE: Voer dienstplicht weer in
Ma Dalton  schreef op: 08-02-2015 20:12:50
Zich doodvervelen? en zich veel te jong uit te laten zenden en terug te keren met allerlei trauma's? De jongens die ik ken die het hebben uitgezeten, zijn er niks beter van geworden. En die jongens die destijds naar Bosnie zijn geweest die zijn er echt niet lekker uitgekomen. nee echt ontzettend tegen.
dat geromantiseerde idee dat je er mannen maakt van jongens, dat was totale onzin toen en nu nog meer

 
Quote
RE: Voer dienstplicht weer in
Jen9  schreef op: 08-02-2015 20:16:01
oud-pvv-er zeker ;-)  Onzin... mijn jongens krijgen hier discipline zat.. 
Ken alleen maar de rottigheid-verhalen uit de diensttijd...
 
Quote
RE: Voer dienstplicht weer in
Suus  schreef op: 08-02-2015 20:29:09
Ze worden niet op missie uitgezonden, dat is voor de beroeps. 
 
Quote
RE: Voer dienstplicht weer in
Linnepint  schreef op: 08-02-2015 20:34:07
Ja hoor, prima! Beetje regelmaat en groepsgevoel kan nooit kwaad. 
 
Quote
RE: Voer dienstplicht weer in
Jo  schreef op: 08-02-2015 20:34:53
Mijn broer moest zijn dienstplicht vervullen en heeft dit gedaan in toenmalig Joegoslavie tijden de oorlog daar.
Was zeker traumatisch voor hem geweest, hij was toen 18.
Dienstplicht ben ik voor, wel gewoon in Nederland.
 
Quote
RE: Voer dienstplicht weer in
Jen9  schreef op: 08-02-2015 21:09:38
Wat zijn de voordelen dan? Alleen de discipline.. Nederland is verder natuurlijk een klein kutlandje.. excusez le mot.. verdediging is natuurlijk een lachertje...

En discipline en groepsgevoel.. gooi ze op een sport of 2....

Vind t een beetje dure grap alleen voor de discipline.. en je leert ze gelijk met wapens omgaan...
 
Quote
RE: Voer dienstplicht weer in
Chloe  schreef op: 08-02-2015 21:38:53
Eens met Kees!
 
Quote
RE: Voer dienstplicht weer in
Annie  schreef op: 08-02-2015 21:54:15

Quote kees:
Lijkt me enig! Ik zal er persoonlijk voor zorgen dat mijn jongens worden afgekeurd tegen die tijd Voor opvoeden,discipline bijbrengen bestaan er andere instanties



Helemaal mee eens! 
 
Quote
RE: Voer dienstplicht weer in
Misbren  schreef op: 08-02-2015 22:16:16
Dubbel, hier zijn we bezich met het verplicht mbo doen na vo.
Je krijgt vanaf je 18e geen uitkering.
Of je haalt je mbo of je gaat werken.
Ik zou dan zeggen doe het in dienst gaan er bij als optie.
Mijn zoon wil al bij defentie gaan na vo.
Als monteur/vrachtwagenchauffeur.
Ik hoop dat dat nog steeds kan als hij zo ver is (hij is nu 12)
 
Quote
RE: Voer dienstplicht weer in
Jen9  schreef op: 08-02-2015 22:24:21
Ik kan die kerel ook niet serieus nemen. ..ben bang dat mijn sterke mening ook daardoor gekleurd is...Je zal m in het donker tegenkomen zwg..hopen dat hij niet gedronken heeft. .'-)
 
Quote
RE: Voer dienstplicht weer in
Hope  schreef op: 09-02-2015 06:18:14
Ik zal nu wel iedereen over me heen krijgen, maar onze kinderen moeten dus met 2 jaar naar school zodat de kinderen van allochtonen geen taalachterstand meer krijgen en onze kinderen moeten met 18 jaar weer verplicht in dienst om allochtone kinderen weer op het recht pad te brengen??? Verder mag Sinterklaas  geen kruis meer op zijn mijter dragen omdat dat naar ons katholieke geloof verwijst en zwarte piet staat elk jaar weer ter discussie.

Ik stel voor dat zij gewoon hun kinderen op het rechte pad proberen te houden en thuis ook lekker Nederlands met ze spreken, dan hoeven ze voor ons al die dingen niet te verzinnen. 

En dan kan je mij nu ook een oud-PVV'er gaan noemen maar ik krijg steeds meer het idee dat er van dit soort aanpassingen en regels komen die van onze kant moeten komen.
 
Quote
RE: Voer dienstplicht weer in
Mvi  schreef op: 09-02-2015 06:42:46
ik ben ergens wel voor maar ik wil niet dat MIJN zoon er naartoe gaat .....ze kunnen het leger beter aantrekkeijker maken voor mensen die dat echt willen, dat zullen ook betere soldaten zijn dan de moetjes,
 
Quote
RE: Voer dienstplicht weer in
Boterbloem  schreef op: 09-02-2015 08:49:51
Hmmm ach ben niet tegen,
maar wel bijzonder dat je in de opvoeding zo pedagogisch verantwoord moet zijn en niet mag schreeuwen enzovoort en vooral veel moet praten, en dat we ze later met de harde hand nog even wat bijbrengen.

Ze zullen niet worden uitgezonden, het is voor een half jaar, financieel worden ze gecompenseerd. Ik denk dat het veel positieve kanten heeft. Jongeren die nu soms klaar zijn met leren of 'geen zin meer hebben' zijn zo toch mooi van de straat en als ik mijn vader hoor werd er je veel bijgebracht.


 
Quote
RE: Voer dienstplicht weer in
Monica Mv 2  schreef op: 09-02-2015 08:55:14
Ik vind het een prima plan. Vroeger kwam je ook niet zonder slag of stoot het leger in. Mensen werden om de belachelijkste  redenen afgekeurd.

Dus ja, als je dan het leger in moet voor een half jaar, dan is het zo.
 
Quote
RE: Voer dienstplicht weer in
Maya  schreef op: 09-02-2015 09:08:15

Ik ben voor, wat is nou 6 maanden! Ik ken genoeg jongens die daar helemaal niet minder van zullen worden.
Ik heb ook een zoon, die disiplineer ik zelf wel genoeg, maar ik zou het niet erg vinden als hij 6 maanden in dienst zou moeten. Ze worden er echt niet minder van hoor!
Mijn broer werkt ook voor defensie vanaf dat hij 18 was (nu 34) en hij heeft daar zoveel geleerd, hij kon heel moeilijk leren op school. Door defensie heeft hij veel kansen gekregen om opleidingen te volgen. Ook is hij in Afganistan geweest 2x, hij is daar gelukkig net zo vandaan gekomen als dat hij ging en als ik naar hem kijk, dan weet ik dat hij het zonder defensie niet zover geschopt had.

 
Quote
RE: Voer dienstplicht weer in
Smvn&d  schreef op: 09-02-2015 09:16:19
En wat is er gebeurd met de vrije keuzen..

Ik zal er ook zeker voor zorgen dat mijn kinderen niet gaan. Vind het belachelijk. Snap niet dat iedereen het maar normaal vind dat wij als poppetjes worden gebruikt door de staat.. Want daar gaat het om, als der oorlog komt krijgt iedereen een wapen in handen.. En de regering en het koningshuis neemt het eerste het beste vliegtuig naar ver weg.... En de gewone burgers worden lekker afgeschoten en moeten andere afschieten.. Nee heel goed.
Dat we ons nog zo laten behandelen.. Of denken we dan, lekker makkelijk, hoeven we het zelf niet te doen ofzo?

Wellicht is het een optie voor de ouders die hun kinderen zelf niet op kunnen voeden.. Maar daar heb je jeugdzorg voor toch.
 
Quote
RE: Voer dienstplicht weer in
Smvn&d  schreef op: 09-02-2015 09:17:50
En hoe zit dat dan met school? Even een half jaar stoppen? De helft begint daarna niet eens meer. Nee heb je de kans om een studie te volgen, kan het niet.
Naja de rijken ouders kunnen het natuurlijk gewoon afkopen dat hun kids niet hoeven.. En het ruimt gelijk lekker de laagste laag in de bevolking op.. 
 
Quote
RE: Voer dienstplicht weer in
Mitch  schreef op: 09-02-2015 09:21:51
Tuurlijk, allemaal gemotiveerde beroepsmilitairen weg bezuinigen en nu een zooitje ongeregeld terug laten komen die ons land moeten verdedigen.
Dienstplichtigen, ha een grotere kolere bende heb je niet bij elkaar gezien.

*redelijk verbitterde weg bezuinigde ex-militair*
 
Quote
RE: Voer dienstplicht weer in
Kees  schreef op: 09-02-2015 09:23:55

Quote Maya:

Ik ben voor, wat is nou 6 maanden! Ze worden er echt niet minder van hoor!



ik ken de andere kant.
en die worden er zeker zeer veel minder van.

wat een raar idee toch. of jongetjes kerels worden in het leger.
alles wat ik er probeer in te stoppen in die 18 jaar kan defensie er echt in 6 mnd weer uit krijgen.

ik zeg: vrijwillig, er zijn hier al genoeg moeders die hun zoon zouden brengen iig.
kunnen die van mij gewoon aan hun toekomst werken
 
Quote
RE: Voer dienstplicht weer in
Smvn&d  schreef op: 09-02-2015 09:47:01
Ik denk ook niet dat de huidige generatie het accepteerd als er tegen ze geschreeuwd word alsof het honden zijn... Het zal ws nog een heel grappig tafereel worden.

Als ik verhalen hoor over de tijd uit de dienstplicht, hoor ik alleen maar slechte dingen.. Dingen die ze allemaal wel niet geflikt hebben ed..
 
Quote
Navigatie


Reageren op Voer dienstplicht weer in
Naam
Bericht