Menu
 

Topic:

Ritalin

M&j  schreef op: 06-11-2014 11:57:00
Na bijna anderhalf jaar onderzoek kreeg J. in juli eindelijk de diagnose ADHD-combitype en een behandel advies. School heeft het een en ander goed opgepakt waaronder groep 5 overdoen en omdat dat een veel rustigere klas is, is J. na de zomervakantie al heel erg bijgetrokken. Zijn spraak verbeterde en hij lijkt zich meer bewust van zijn omgeving. Concentratie is echter nog steeds een rampenplan, instructie kan hij niet volgen, opdrachten krijgt hij niet af , hij moest bijna dagelijks nablijven om werk af te maken om in iedergeval het minimale te hebben gedaan. Hij heeft al heel lang een taal en lees achterstand en sinds vorig jaar gaat hij ook met rekenen achterlopen, na groep 4 en vijf heeft hij nog steeds moeite met de tafels, alleen 2 en 10 gaan redelijk.

Deze week was het dan eindelijk zo ver, een intake bij een arts gespecialiseerd in behandeling met ritalin. De arts heeft de tijd genomen om goed uit te leggen wat ADHD is, ook aan J, en wat ritalin dan precies doet en we kregen een recept mee.
Woensdagochtend is J. begonnen, ik merkte niet zo heel veel tot het moment dat hij naar school ging, voor de alle eerste keer is hij naar school gegaan zonder iets te vergeten. Meestal vergeet hij op z'n minst zijn fietssleutels.

Om half 1 was hij weer thuis en wat stapte daar een blij glunderend jochie binnen. Opgewonden, maar hij ging gewoon rustig zitten en vertelde zijn verhaal, niet de clown uit hangen en van het een naar het ander vliegen,. Nee, een samenhangend verslag van de ochtend op school. ' Mam, tegen de tijd dat ik op school was, was mijn hoofd helemaal leeg en ik kon gewoon naar de juffrouw luisteren, alles wat de juf vertelde paste gewoon in mijn hoofd.' Hij had een rekentoets gemaakt en die voor het eerst op tijd af, hij had zelfs tijd over en mocht extra oefenen. Samen mocht hij daarna met een klasgenootje aan een rekenopdracht werken en dat hadden ze samen foutloos gemaakt, een 10 dus.
Het mooiste van dit alles vind ik echter dat wij hier rustig samen over konden praten zonder dat zijn gedachten steeds afdwalen.
Ik moest gistermiddag aan de woorden van de arts denken; "De meeste ouders zeggen tegen mij: 'Ik heb een heel ander kind terug,' maar dat klopt niet, je hebt eindelijk je eigen kind," vond ik erg mooi.

Zometeen komt hij weer uit school, ik ben heel benieuwd hoe het vanmorgen is gegaan. Maandagmiddag een gesprek met zijn juf om te evalueren en dinsdagmorgen een evaluatiegesprek met de arts.
 
Quote
Navigatie
RE: Ritalin
M&j  schreef op: 06-11-2014 11:57:14
 
Quote
RE: Ritalin
Misbren  schreef op: 06-11-2014 12:23:20
Geweldig he.
Medicijnen zijn niet altijd de beste oplossing maar als je verder alle geprobeert hebt en je krijgt dan zo'n kind terug

Hier krijg ik helaas nog vaak te horen: jammer dat je ze meds geeft.
 
Quote
RE: Ritalin
Tiesmv3jongens  schreef op: 06-11-2014 12:37:49
Wat fijn dat hij er zoveel baat bij heeft en dat is wat er telt. Hier ook een jongen die merkt dat het in zijn hoofd rustiger wordt daardoor.
 
Quote
RE: Ritalin
Senna  schreef op: 06-11-2014 12:44:50
Wat heerlijk om te lezen! Wat zal het fijn rustiger zijn voor je mannetje!
 
Quote
RE: Ritalin
M&j  schreef op: 06-11-2014 13:41:16
Nou, hij kwam weer stralend uit school. Hij had een tafel tijdtoets gehad en dat gaat meestal helemaal fout en nu had hij hem af en wist precies te vertellen welke sommen hij wel of niet wist. Hij wist ook heel goed te vertellen wat ze met taal hadden gedaan, dat heb ik van hem nog nooit meegemaakt  Meestal kreeg ik als antwoord, weet ik niet meer. Om 1 uur stond hij ineens bij mij beneden omdat hij zin had om naar school te gaan. Pfffff zeg, ik ben zooooooooo blij.


@Nou, ik ben blij dat hij eindelijk meds heeft, de rest mag mij gestolen worden want die weten duidelijk niet waar ze het over hebben.
 
Quote
RE: Ritalin
M&j  schreef op: 06-11-2014 13:42:53
@Misbren:Nou, ik ben blij dat hij eindelijk meds heeft, de rest mag mij gestolen worden want die weten duidelijk niet waar ze het over hebben.




Was niet helemaal compleet.
 
Quote
RE: Ritalin
Kyla  schreef op: 06-11-2014 14:16:19
Wat fijn voor jou en je zoon!
 
Quote
RE: Ritalin
Nina1  schreef op: 06-11-2014 14:31:39
oef wat fijn voor jullie! eindelijk rust!! wat een fijn gevoel, een mannetje dat duidelijk lekkerder in zijn vel zit!! en dan kan mama ook eindelijk rust krijgen....
 
Quote
RE: Ritalin
Misbren  schreef op: 06-11-2014 14:33:35

Quote m&J:
@Misbren:Nou, ik ben blij dat hij eindelijk meds heeft, de rest mag mij gestolen worden want die weten duidelijk niet waar ze het over hebben.




Was niet helemaal compleet.



En die instelling moet je houden.
Mensen zien niet aan de buitenkant wat er binnenin zit.
Gaan er vanuit dat de pilletjes hem rustig maken ipv dat het de hoofd leegt.
Dus alleen maar uit eigenbelang dat je je kind drugs geeft.
Ik kan daar helaas niet zo goed mee overweg, met dat soort mensen.
Ik heb zelf ook ADHD en voel me dan miss te persoonlijk aangevallen.

Maar het belangrijkste heb je nu, je zoon voelt zich heel erg goed
 
Quote
RE: Ritalin
Kaasje  schreef op: 06-11-2014 17:07:11
Wat heerlijk! 
 
Quote
RE: Ritalin
Boterbloem  schreef op: 06-11-2014 17:22:01
Wat fijn dat het zoveel beter met hem gaat!
 
Quote
RE: Ritalin
Mama V Jurre,stijn,j
oris
  schreef op: 06-11-2014 17:40:33
 
Quote
RE: Ritalin
M&j  schreef op: 06-11-2014 17:47:16
Vanmiddag had hij een dipje nadat de meds waren uitgewerkt maar dat is gelukkig weer bijgetrokken, nu is hij gewoon moe.
 
Quote
RE: Ritalin
Bepje  schreef op: 06-11-2014 19:56:39
 
Quote
RE: Ritalin
Mamsie  schreef op: 06-11-2014 20:02:38
Wat heerlijk, hier hebben we hetzelfde met Noa ook zo ervaren!
Echt geweldig wat een vooruitgang.

Ga maar lekker genieten van je kind!!
 
Quote
RE: Ritalin
M&j  schreef op: 12-11-2014 21:20:58
Sinds gisteren is de dosis verder opgehoogd en J. is nu in staat om een half uur op de fiets over één onderwerp te praten ipv de hak op de tak én hij kan tegelijk op het verkeer letten. Hij staat nu ook op school gewoon in de rij en kan van anderen afblijven, het op de rug springen, stompen, trappen is over. Vorig jaar heb ik hem daarom van de BSO af moeten halen, zij konden niet omgaan met zijn gedrag.

J. vraagt nu zelf om zijn medicatie, hij vind de rust zo fijn, en dat hij zich net als anderen mensen, gewoon kan uiten, hij wil niet meer zonder.


 
Quote
RE: Ritalin
M&j  schreef op: 12-11-2014 21:26:37
Ik heb ondertussen ook ritalin geprobeerd, en doe mij maar meer. Dat zo'n simpel pilletje zo veel verschil maakt'.

 
Quote
RE: Ritalin
Nina1  schreef op: 12-11-2014 22:25:44
Wat een fijn gevoel meid! Je ventje weer terug!
 
Quote
RE: Ritalin
M&j  schreef op: 14-11-2014 16:22:41
Jazeker, ik geniet er erg van als hij verteld dat hij maar één foutje had met taal en hij zit tegenwoordig origami te vouwen en dan zit hij gewoon op zijn stoel en blijft er zitten. Als ik dan bedenk dat twee weken terug een simpel vouwwerkje op school nog niet lukte. Zelfs als de meds zijn uitgewerkt merk ik vooruitgang, bepaalde vaardigheden beheerst hij beter. Vooral sociaal emotioneel, hij is altijd al heel jong geweest in zijn gedrag en voelde zich gauw aangevallen en dat is nu al verbeterd, jongens waar hij bijna dagelijks ruzie mee had kan hij nu gewoon meespelen.
 
Quote
RE: Ritalin
Nina1  schreef op: 14-11-2014 16:47:37
Oh meid wat fijn voor jullie!!
 
Quote
RE: Ritalin
Boterbloem  schreef op: 29-04-2015 14:50:59
Zo, bericht hier nog even.

Vorige week lang gesprek gehad met de arts van de instelling waarvan wij hulp krijgen.
Al mijn angsten en zorgen eruit gegooid over het gebruik van Ritalin e.d.
Wat fijn, even open te kunnen praten met iemand die mij heel serieus nam. Ze gaf zelf ook aan dat ze zelf ok het liefst eerst alles proberen zonder medicijnen en medicijnen pas de laatste optie is.
Veel uitleg gehad en een paar links gekregen van betrouwbare sites. Want soms weet je niet meer wat je moet geloven op het internet.

Ook was ze heel eerlijk in eventuele gevolgen. Dat er idd amper nare gevolgen bekend zijn van de afgelopen dik 30 (tot ik meen 50) jaar, maar dat je tevens daarmee geen zekerheid hebt omdat er altijd nog iets achter weg kan komen. 
Dat een kleine groeiachterstand of vertraging mogelijk is maar dat hij goed in de gaten gehouden gaat worden.
Dat we altijd meteen mogen stoppen wanneer hij of wij dat willen en ga zo maar door.

Gister een gesprek gehad met T erbij. Zijn bloeddruk en gewicht en lengte opgenomen, hartslag gemeten. Recept voor Ritalin meegekregen.

Vanmorgen het eerste halve pilletje gehad.

Kreeg om half 12 van juf een mailtje: T kwam heel druk de klas in (toen had hij 5 minuten daarvor het pilletje gehad) hij moest lezen, en vanaf dat moment heeft hij de hele ochtend doorgewerkt. 
Er was een ruzie op het plein, en ipv te (over)schreeuwen en zijn gelijk te willen hebben kon hij gewoon duidelijk vertellen wat er was gebeurd, wat hij fout deed en wat de ander fout deed en toen was het klaar.
Hij heeft al zijn werk af gekregen en hij het ERG netjes geschreven.
Ook was er op dat ene opstootje na verder niets gebeurd op het plein en had hij lekker gespeeld.
Toen ze mailde was hij op muziek, zelf heeft ze niet gemerkt dat het ging uitwerken.

T kwam thuis, helemaal opgefokt en druk. Direct de volgende halve pil gegeven (4 uur en een kwartier later) en we begonnen te praten. Na een paar minuten onderbreekt hij ineens wat hij zegt en zegt hij met een blij gezicht: MAM kijk dit!!! en hij wijst naar zijn gezicht. Ik voel me nu ineens weer helemaal blij.
En hij verteld gewoon geordend hoe de dag was geweest 
Dat hij normaal altijd iedereen direct helpt tijdens de les als ze het vragen, maar dat hij nu tegen zijn vriend zei: even wachten totdat ik klaar ben, dan kom ik je helpen. Hierdoor had hij zelf zijn taken dus ook afgekregen.
Dat hij zo netjes had geschreven dat juf helemaal onder de indruk was (normaal is het heel vaak onleesbaar).
Dat er ruzie was, maar dat hij zich nu niet heel boos voelde en daardoor goed met juf kon praten.
En tijdens muziek dat het eerst goed ging, maar dat hij ineens boos en druk werd en heel hard wilde slaan op de instrumenten en dat het vanaf toen verkeerd ging (toen ging het dus uitwerken, na 3 a 4 uur).

Toen het pilletje thuis begon te werken merkte ik ook dat wanneer hij normaal boos wordt hij nu kon vragen wat hij wilde/ verwachte.
Hij is nogsteeds druk beweeglijk, maar kan zich concentreren op wat ik zeg en doet het gewoon.

Toeval?
Geen idee... Maar daar waar hij vanmorgen echt even over een drempel moest om de pil te slikken stond hij bij binnenkomst meteen klaar voor de andere helft...

Maar vind het wel heftig dat ze weer terugknallen 
Van heel lekker voelen weer terug naar rot voelen en druk zijn... Weet nog niet wat ik daar van vind en wat moeilijker is.
Want straks mag hij niet mer en dan is het wel uitgewerkt...

Maar na al die maanden hem ongelukkig te zien is dit echt even een verademing... Hij voelde zich weer gelukkig 

EN ik? Ik heb mijn angsten nog steeds... Tegelijkertijd doet dit heel veel met mij dat ik hem nu zo zie en ben ik vooral erg blij voor hem.
Zullen die angsten verdwijnen? Hoop het zo...

Maar de arts die zijn dossier inzag was trots op T op wat hij allemaal al had geprobeert voor hij medicijnen kreeg. Hoe goed hij alles had gedaan en hoe hard hij had gewerkt. Wat een bevestigingen voor onze zoon, prachtig!

EN ik ben blij dat hij goed in de gaten wordt gehouden. Dat geeft mij wel rust. Mocht altijd bellen als ik ergens over twijfelde of een bijwerking las waar ik van zou schrikken enzovoort...
 
Quote
RE: Ritalin
Boterbloem  schreef op: 29-04-2015 14:54:46
Zijn eetlust is trouwens wel 0,0. Hij vreet me normaal de kasten leeg, nu kreeg ik er met moeite 1 kale boterham in.
Echt totaal geen trek... Ook op school niet...
 
Quote
RE: Ritalin
Ma Dalton  schreef op: 29-04-2015 16:45:01
een hele stap voor jullie! ik hoop dat voor je zoon een wereld van verschil mag maken. Jullie doen allemaal zo je best voor hem.
 
Quote
RE: Ritalin
Boterbloem  schreef op: 29-04-2015 16:50:15
Inderdaad, een hele stap...
Maar zei net tegen een vriendin ook: 
Mijn angsten blijven, maar mijn keuze is zo weloverwogen gemaakt, en het is zo'n laatste optie geworden dan ik er wel volledig achter sta...

Als er gevolgen zijn weet ik dat ik me niet schuldig hoef te voelen over laksheid oid.
Dit heb ik echt met de beste bedoelingen gedaan toen alle andere mogelijkheden op waren.

Maar oooh precies zoals je het zegt, het voelt echt als een hele stap...
 
Quote
RE: Ritalin
M&j  schreef op: 29-04-2015 18:30:59
Een hele stap, Boterbloem, ik weet het. Fijn dat je zo'n goede uitleg hebt gekregen.

T. moet de volgende dosis innemen voordat de med is uitgewerkt, je moet een spiegel houden, en dat is per kind verschillend maar T. kan dat heel goed zelf aanvoelen wanneer de ADHD weer in zijn hoofd terugknald, alleen dat is even een periode zoeken en veel met elkaar praten. De gewone ritalin was bij mijn zoon (15mg) na drie uur uitgewerkt en bij mijn dochter na twee uur (20mg). Als het goed is afgesteld krijg je die terugslag maar 1 keer per dag ipv 2 á 3 keer per dag wat erg belastend is en mijn ervaring is dat ze met dat gevoel om leren gaan maar eerst door een rot periode door moeten. Bij allebei de kinderen merkte ik na verloop van tijd wel, dat door de meds er over dag meer rust en concentratie was er 's avonds ook meer rust kwam. 


Bij mijn zoon merk ik ook idd een verminderde eetlust, bij mijn dochter juist niet (tegenovergesteld). Wel hebben wij er ons op ingesteld dat het ontbijt en het avond eten de belangrijkste maaltijden zijn en dat de lunch bij onze zoon minimaal is. 

Maar kom maar op met je site's, ik vind het ook fijn om erover te lezen.
 
Quote
RE: Ritalin
Boterbloem  schreef op: 29-04-2015 18:43:58

T moet het nog opbouwen, hij krijgt nu nog een stuk minder.

Hij moet nu eerst om de om 8 uur en 12 uur (ongeveer, als er maar 4 uur tussen zit) een half pilletje nemen.
Volgende week in de ochtend een hele, middag een halve.
Daarna de ochtend en de middag een hele.
We moeten nu testen wanneer het ongeveer gaat uitwerken. Op school houden ze het bij, wij thuis houden het bij.

Maar hij loopt nu met zijn ziel onder de arm.. Hij wilde graag nog een pilletje omdat hij zich nu zo rot voelt maar dat mag dus niet. TOen ik zei dat hij dan te weinig over zou houden en hij een paar dagen zonder zou moeten zag hij dat ook niet zitten.
Maar nu is het contrast natuurlijk extra groot, van lekker voelen naar rot voelen en druk in je hoofd.

Maar eerst de dosis zo ophogen, daarna gaan we verhogen tot wat hij nodig heeft.


Hoe vaak geven jullie de kinderen een pilletje dan?

De eetlust kan hij gelukkig even hebben. Morgenvroeg eerst maar eens ontbijten, daarna de pil. Kijken of hij dan wel trek heeft of dat het blijft hangen.

Zo sneu om hem zo te zien. Hij is verdrietig, voelt zich moe en koud. Hij is echt opgefokt.



Maar ben blij te horen dat jou kinderen er mee leerden omgaan, dit is natuurlijk het aller allereerste begin. Dus dit geeft wel hoop!

 
Quote
RE: Ritalin
Nicole  schreef op: 29-04-2015 19:11:07
Mijn zoon slikt 40mg op een dag verdeekt over 3 keer. Neemt smorgens het pilletje pas na het ontbijt in dat gaat goed. We deden dat eerst ervoor maar dat werkte niet. Hij heeft dan ook nog een pilletje van 5mg die hij als extra kan en mag nemen na schooltijd voor het leren en maken van huiswerk. Hij zit nu iets meer als een jaar aan de ritalin en ik heb een gelukkig kind gekregen die vooral rust in zijn hoofd heeft gekregen.
 
Quote
RE: Ritalin
Boterbloem  schreef op: 29-04-2015 19:20:04
heb net even gekeken, ik dacht dat hij 5 mg kreeg, en dat klopt voor nu ook.
Maar de pilletjes zijn 10 mg per keer. Hij krijgt dus 20 mg verdeeld over 2 momenten straks.
Nicole, op welke tijden neemt jou zoon het in dan?


 
Quote
RE: Ritalin
S@ssefr@s  schreef op: 29-04-2015 20:19:13
Wij zijn aan het afbouwen. Hier doet het niets, dus dan maar beter zonder.
 
Quote
RE: Ritalin
Boterbloem  schreef op: 29-04-2015 20:21:17
Wat is de reden dat jullie moeten afbouwen en niet direct mogen stoppen?

Hebben jullie al meerdere soorten geprobeerd?
 
Quote
Navigatie


Reageren op Ritalin
Naam
Bericht