Menu
 

Topic:

Vanaf wanneer naar school

Een Mama  schreef op: 20-10-2014 23:55:04
Mijn dochtertje wordt eind januari 4 jaar.
Ze is er nu al helemaal klaar voor, maar ze moet nog even een paar maandjes wachten.

Als zij gaat starten op school begint ze in een doorstroomklasje. En na de grote vakantie (jaja duurt nog wel even), gaat ze door naar groep 1. Ze is dus gewoon een hele late leerling.

Omdat ze eind januari jarig is, zou je verwachten dat zij dus eind januari of uiterlijk begin februari mag starten.

Maar nu hoorde ik op school dat het waarschijnlijk maart of zelfs april zal worden eer het doorstroomklasje gaat beginnen.

En nu? Ik kan mijn kind toch niet een paar maanden thuis houden omdat op school dat klasje nog niet gaat starten..
Kan ik eisen dat mijn dochter in groep 1 gaat starten zodra zij 4 jaar wordt.

Ik zit echt met mijn handen in mijn haren want mijn dochter is er nu al aan toe om naar school te gaan. Zelfs op het KDV zeggen ze dat ze zo voorloopt op haar leeftijdsgenootjes.
 
Quote
Navigatie
RE: Vanaf wanneer naar school
Mama_anja  schreef op: 22-10-2014 10:54:13
onze dochter zit op sbo maar hebben 3 instroom momenten  jan april en na de zomer vakantie heb psz moeten verlengen 
onze middelste dochter word in mei 4 en ik zie wel wanneer die heen gaat loopt volgens psz voor maar ze gaat gewoon naar groep 0 en daarna naar groep 1 
en onze jongste is van december die gaat ook gewoon na kerst naar school 

ook al zeggen ze dat ze voorligt op het kdv op school moet dat maar blijken en ik zou met school overleggen wat handiger is in jan of in maart starten maakt niet veel uit tenzij jij met kdv zit
 
Quote
RE: Vanaf wanneer naar school
Mama_anja  schreef op: 22-10-2014 11:00:55
hier mogen kids tot 1 jan doorstromen na de zomer naar groep 2 als ze het sociaal emotioneel aan kunnen anders gaan ze gewoon groep 1 doen 
en na 1 jan kom je hier standaard in groep 0  mogen kinderen voor lopen met leren oid krijgen ze extra uit daging van af groep 3 is er zelfs een kop klas dus maak me zlef daar niet zo zorgen over
 
Quote
RE: Vanaf wanneer naar school
Mama_anja  schreef op: 22-10-2014 11:02:45
hier mogen kids tot 1 jan doorstromen na de zomer naar groep 2 als ze het sociaal emotioneel aan kunnen anders gaan ze gewoon groep 1 doen 
en na 1 jan kom je hier standaard in groep 0  mogen kinderen voor lopen met leren oid krijgen ze extra uit daging van af groep 3 is er zelfs een kop klas dus maak me zlef daar niet zo zorgen over
 
Quote
RE: Vanaf wanneer naar school
Anne Mv 3  schreef op: 22-10-2014 11:41:49
Ik zou me nog niet zoveel zorgen maken over 'vervelen' en dat soort dingen.
Scholen zijn daar tegenwoordig erg alert op!
Zo heel veel maken die paar maanden ook niet uit , je kunt haar thuis ook nu al bepaalde uitdaging aanbieden.

In ieder geval is het verstandig om contact op te nemen met school en daar te overleggen.
Ik weet dat het nog wel eens wil helpen als meerdere ouders 'protesteren' tegen plannen, zoals een kind veel later toe laten op school.
 
Quote
RE: Vanaf wanneer naar school
Roze  schreef op: 22-10-2014 12:20:16
Heb niet alle reacties gelezen...
Sorry maar ik wordt een beetje naar van dat woord 'eisen', alweer een ouder waarvan het kind nog moet starten en al vooraf aan eisen begint, dat gaat vast nog wel wat worden...

Eind januari jarig en dan maart/ april naar een nul groep is helemaal niets uitzonderlijks.
Wat jij wil eisen dat ze in groep 1 start als ze 4 jaar wordt, is niet echt gebruikelijk voor een eind jan. kind. Ze moet normaal gesproken toch het jaar erna nog naar groep 1.
Wat het voorlopen betreft, héél veel kinderen worden aangemeld met de medeling dat ze voorlopen, in de praktijk valt dat meestal best mee.
Waarschijnlijk is dit ook omdat een KDV zich soms wat richt op eenvoudige activiteiten en ze daar gewoon wat wijs voor worden.
Als een kind dan eenmaal in groep 1 zit blijkt de voorsprong echt niet zo dat ze direct een groep overslaan.

Het feit dat je echt met je handen in je haar zit met je dochter vind ik zorgelijker.... Ga iets leuks met haar doen. Zorg voor genoeg uitdagende activiteiten thuis, geniet van je kind!!

Natuurlijk kan je altijd contact met een school opnemen om te overleggen.
Wij hebben de ervaring dat soms de groepen zo groot zijn dat het voor een kind niet eens fijn is om in te stromen in een bestaande groep 1, maar wie weet is die mogelijkheid er bij jullie wel.
 
Quote
RE: Vanaf wanneer naar school
Xxx  schreef op: 22-10-2014 13:14:04
Wist niet hoe te reageren, maar precies zoals roze zegt denk ik ook en is ook mijn ervaring als 10 jaar kleuterjuf
 
Quote
RE: Vanaf wanneer naar school
Een Mama  schreef op: 22-10-2014 13:17:21
Nou Roze ik weet niet wat jij aan onzin zit uit te kramen.

Ik ken mijn kind heel goed (gelukkig)

Het enige wat ik wil is dat ze naar school kan als ze 4 jaar wordt. En of ze nu in groep 0 of in groep 1 begint zal mij een zorg zijn.

Dat ze voorloopt is een feit. Dat is in haar hele doen en laten te merken.
Daarbij heeft zij oudere zusjes die ook voorliepen en nog steeds lopen. Die op allerlei gebieden in de plusklassen zitten.

En ja ik zit met mijn handen in mijn haar. Ik kan haar nu helaas die uitdaging niet bieden. Helaas.... want ik werk mezelf een slag in de rondte, 5 dagen per week. Ojee... ben ik nu ontaard omdat ik geen tijd heb voor mijn kinderen

 
Quote
RE: Vanaf wanneer naar school
Ano  schreef op: 22-10-2014 13:23:03
Ik kan niet oordelen of je ontaard bent of niet. Feit blijft wel dat school geen kinderopvang is en als jij met je werk zit is dat toch echt jouw probleem. De school is vrij om te bepalen wanneer zij een kind toelaten. Dit zal wel in de schoolgids staan. 

ALs je kind echt zoveel voorloopt en het is beter voor haar om eerder door te stromen dan zullen die paar weken minder in groep 1 echt het verschil niet maken.



 
Quote
RE: Vanaf wanneer naar school
Ano  schreef op: 22-10-2014 13:25:34
en ga lekker activiteiten met je dochter ondernemen. Ik zie veel kleuters die hartstikke goed op papier kunnen werken, maar als ze later tot handelen moeten komen, blijken ze toch veel gemist te hebben. Kinderen leren zoveel meer van klimmen en klauteren dan ouders kunnen bedenken. Risico's inschatten, afstand bepalen, grenzen verleggen. Er is zoveel te doen... en dat hoeft echt niet met een werkblad. 
 
Quote
RE: Vanaf wanneer naar school
Een Mama  schreef op: 22-10-2014 13:27:36
Maar ik zie school niet als kinderopvang ivm mijn werk. Daar heb ik het kinderdagverblijf voor.

Ik zie school als een plek waar ze dingen kunnen leren, waar ze hun uitdagingen kunnen vinden en waar ze uitgedaagd kunnen worden.

En ieder kindje die 4 jaar wordt weet dat ze naar school mogen. Die zijn dan al weken, zoniet maanden vooraf er al over bezig want ze zien oudere broers/zussen ook gaan.
Dan is het op 1 hand na te tellen dat ze ook graag willen. Los van het feit of ze nu wel of niet voorlopen.

En nee.... hier staat helaas niks in de schoolgids over startmomenten.
 
Quote
RE: Vanaf wanneer naar school
Minou  schreef op: 22-10-2014 13:34:29
Nou ik had er ook flink de p in hoor dat amber niet kon beginnen met 4

ff 3 maanden een kind vermaken, man weg, werk en kind dat gewoon naar school wilde en eraan toe was. en nee niet vooloopt oid.

ontaarde moeder..elke dag een dwars kind..al dr vriendjes oo school en zij mag niet..

Snap een mama heel goed
 
Quote
RE: Vanaf wanneer naar school
Een Mama  schreef op: 22-10-2014 13:40:28
En ik wou dat ik haar kon vermaken, maar dat gaat niet. Ik weet niet hoe ik dat nu moet doen, of waar ik mijn tijd vandaan moet halen.

Maar wat ik al zei: Op dit moment fulltime werken, zelf een studie volgen waar ik iedere avond 7 dagen per week voor met mijn neus in de boeken moet zitten. Ik sta compleet in de "overleef-modus" in plaats van de "ik leef" modus.

Minou, dank je. Jij begrijpt mij
 
Quote
RE: Vanaf wanneer naar school
Minou  schreef op: 22-10-2014 13:46:42
Jep snap je helemaal


bij mij was het toen de periode man naar afghanistan, stella die niet sliep en amber zo dwars want ze wilde naar school. En elke dag kb oid had ik wel bekeken. Vriendjes allemaal op school..nee was niet fijn.

 
Quote
RE: Vanaf wanneer naar school
Cir  schreef op: 22-10-2014 13:55:36
Maar hoe lossen ouders dat nu op met opvang dan? KDV is tot 4 jaar. BSO is alleen na school. PSZ zie ik niet echt als kinderopvang, is een ochtendje of middag. Als je geen familie oid heb die op kan passen, dan gastouderopvang? 

Hier groep 1 en 2 samen. Mijn tweede zoon is van half januari. Is in december gaan wennen en begin januari na de kerstvakantie gestart. 2.5 jaar gekleuterd.

 
Quote
RE: Vanaf wanneer naar school
Een Mama  schreef op: 22-10-2014 14:14:32
Ik weet nog niet of het KDV van mijn dochter ook opvangt zodra ze 4 jaar is. Daar ga ik voor informeren.
Vervelvelende is alleen dat zij echt de oudste is van de groep. De meeste kindjes zijn eind 2 of net 3 jaar. En ze hebben daar wel een 3+ klasje voor de grotere kindjes. Maar dat draaien ze alleen als de kleintjes liggen te slapen.
En de PM-ers doen daar vreselijk hun best, maar het is net niet voldoende voor een bijna 4-jarige (ze wisten niet eens het bestaan van Mini Loco en Bambino Loco).


PSZ is ook maar tot 4 jaar en zelf voor een paar maanden overstappen, doe ik haar niet aan. En overstappen op gastouderopvang is voor ons geen keuze. Dat hebben wij in het begin gedaan, maar al heel snel overgestapt op KDV omdat wij niet op de gastouder konden terugvallen.

Uiteindelijk kan ik nog terugvallen op mijn moeder. Maar die is ook aardig op leeftijd aan het raken.

Ben ook wel benieuwd hoe andere ouders het doen die, al dan niet tijdelijk en/of fulltime werken.

 
Quote
RE: Vanaf wanneer naar school
Mam Van Twee  schreef op: 22-10-2014 14:15:02
Kdv kun je ook na 4 jaar nog terecht als je dat gewoon betaalt.

En ik begrijp je heel goed hoor TO.

Kinderen die 4 zijn leren/spelen nu eenmaal graag met andere kindjes - ipv dat ze dingen met jou of alleen willen doen. Is het een idee om je kind ook vast op een sportclubje oid te doen waar ook wat oudere kinderen zijn. Mijn ervaring is dat ze daar ook best wel op kunnen teren. En misschien al de middagen naar de BSO als dat tenminste op 1 locatie zit met de dagopvang.

En kleuterjuffen - soms zou het echt wel fijn zijn als juffen zich realiseren dat er kindjes zijn die niet zo blij worden van het spelend leren en daar extra uitdaging aan geven met bijbehorende begeleiding en niet te vrijblijvend. De kinderen van nu gaan soms een stuk sneller door alle input die er is dan vroeger.

Hier een kind die zichzelf heeft leren lezen en helaas in groep 2 en 3 door gebrek aan voor haar moeilijke stof extreem zwart/wit is gaan denken (je kan het of je kan het niet), met alle problemen van dien inclusief extreem boze buien thuis. Maar op school was het de modelleerlinge. Dat moeten we maar weer zien te repareren.
 
Quote
RE: Vanaf wanneer naar school
Minou  schreef op: 22-10-2014 14:29:24
Bij ons kdv echt niet he..ik kon hoog en laag springen..voor amber 10 anderen ( wachtlijst) en in contract stond ook tot 4

maar school was ook onverbiddelijk..mocht niet starten..


ik ben 3 maanden thuis geweest onbetaald verlof
 
Quote
RE: Vanaf wanneer naar school
Inky69  schreef op: 22-10-2014 20:34:57
Mijn oudste is ook van eind januari en mocht toen ook na de voorjaarsvakantie naar school. Omdat ik te laat was met het opzeggen van het kdv heb ik haar per 1 april naar school gedaan. Ze kon gewoon die tijd op het kdv blijven.
 
Quote
RE: Vanaf wanneer naar school
Nelia  schreef op: 22-10-2014 21:24:04
Even een vraag, absoluut geen aanval, maar zit je dochter 5 dagen per week op het KDV? Dan kan ik mij wel voorstellen dat er op het laatst geen uitdaging voor haar meer is. Die overleefstand herken ik maar al te goed, hier ook het geval op een andere manier, maar is het allemaal nodig en het waard?

Bij ons staat duidelijk in de schoolgids dat ze 10 dagdelen mogen komen wennen voor de 4e verjaardag en dat dit in overleg, in ons geval 2 weken lang iedere ochtend, wordt vastgesteld. Nooit bij stil gestaan dat het ook anders kon. Hoop voor je dat ze alsnog in mag stromen op welke manier dan ook.
 
Quote
RE: Vanaf wanneer naar school
Laura  schreef op: 22-10-2014 22:22:30
Hier een meisje dat zeker niet achterloopt, maar zij is afgelopen mei 4 geworden en op ons verzoek pas na de zomervakantie begonnen op school. Ik vond de klas veel te groot voor de vakantie, ze kon zonder problemen langer op kdv blijven. Zo kon ze rustig in haar nieuwe klas, zonder na een paar weken weer een nieuwe klas te krijgen. Het kdv hebben we zelf wat dingen aangereikt om met haarvte doen, ging prima
 
Quote
RE: Vanaf wanneer naar school
Mama-van-aimy  schreef op: 22-10-2014 22:51:34

Quote Nelia:
Even een vraag, absoluut geen aanval, maar zit je dochter 5 dagen per week op het KDV? Dan kan ik mij wel voorstellen dat er op het laatst geen uitdaging voor haar meer is. Die overleefstand herken ik maar al te goed, hier ook het geval op een andere manier, maar is het allemaal nodig en het waard?

Bij ons staat duidelijk in de schoolgids dat ze 10 dagdelen mogen komen wennen voor de 4e verjaardag en dat dit in overleg, in ons geval 2 weken lang iedere ochtend, wordt vastgesteld. Nooit bij stil gestaan dat het ook anders kon. Hoop voor je dat ze alsnog in mag stromen op welke manier dan ook.



Nee Nelia gelukkig gaat ze niet 5 dagen. Ze gaat 3 dagen. Dus het valt relatief gezien mee.
Maar haar papa vind het allemaal wat lastig om met haar bezig te zijn. Op de dagen dat zij thuis is met papa doet hij het huishouden, de boodschappen en de zorg voor onze andere kindjes.

En ja helaas zijn die 5 dagen nu nodig en uiteindelijk meer dan waard. Ik moet voor mijn studie stage lopen. En helaas krijg ik van het UWV akkoord om die stage in een bepaalde periode te lopen. Dat betekent voor mij een half jaar lang bikkelen en doorzetten. Want hopelijk zal mij dit uiteindelijk (na het behalen van mijn diploma) een baan opleveren. Want na een jaar werkeloos zijn moet je iets.

En een baan is inkomsten en inkomsten is zekerheid. Dus ja... uiteindelijk proditeren ook mijn kindjes ervan. Want zonder inkomsten kan ik mijn hypotheek niet betalen en zal ik met mijn kindjes het huis uit moeten.
 
Quote
RE: Vanaf wanneer naar school
Mama-van-aimy  schreef op: 22-10-2014 22:52:48
en dat was een posting onder mijn eigen naam

Naja boeien eigenlijk. Hoef mij er denk ik niet voor te schamen
 
Quote
RE: Vanaf wanneer naar school
Minou  schreef op: 22-10-2014 22:57:54
Nee joh gekkie waarom schamen

hier mocht amber maar 2 uurtjes wennen ( ergens in juni) om vervolgend pas aug te starten.

ben zo blij dat deze periode voorbij is


oh ze zat 2 dagen op het kdv 1 dag bij mijn ouders 
 
Quote
RE: Vanaf wanneer naar school
Stefke  schreef op: 22-10-2014 23:00:55

Quote son:
Echt bizar als dat kan....kinderen zijn echt zoooo toe om naar school te gaan als ze 4 zijn Tis idd zielig als er nog paar maanden op kdv moeten rondsukkelen. Ze horen daar niet meer, ze zijn t daar vaak al zat als ze 3 jaar en 10 maanden zijn....



dat is echt niet altijd zo hoor! Mijn oudste deed tot de dag dat ze naar school ging (4.2 jaar) nog dagelijks een middagslaapje en de tweede wílde niet eens naar school! Die waren echt niet 'toe aan school'!
de jongste daarentegen vloog bij3.6 al tegen de muur omhoog, die was er dubbel en dwars aan toe!
 
Quote
RE: Vanaf wanneer naar school
Mama_anja  schreef op: 23-10-2014 11:17:42
kan ze niet ter overbrugging op de kdv  blijven ik weet dat het soms lastig is maar  als ze nou in januari of maart heen gaat ja ik denk dat je je niet zorgen moet maken dan stimuleren ze haar maar op het kdv zo lang als jij moet werken

onze 2e dochter loopt volgens psz voor vanaf haar 3e verjaardag nou heb gezegd dat ze niet eerder gaat dan waneer ze mag en dat ze haar zelf maar gaan stimuleren  en dan komt dat op school ook wel
 
Quote
RE: Vanaf wanneer naar school
Marloes80  schreef op: 23-10-2014 13:34:38
Even snel... Je blijft wel kinderopvangtoeslag ontvangen na de 4e verjaardag. Thom mocht ook niet meer naar school (4 weken voor de zomer) en heeft dus een maandje extra op het kdv gezeten. Was geen probleem...

Ze hebben hier wel een 3+ groep op het kdv, waar ze goed uitgedaagd worden, dus dat was heel erg fijn.
 
Quote
RE: Vanaf wanneer naar school
Laura  schreef op: 23-10-2014 20:46:30
ik heb gewoon kinderopvangtoeslag ontvangen toen ze vier was...
 
Quote
RE: Vanaf wanneer naar school
Mam Van Twee  schreef op: 23-10-2014 20:59:40
Sis - ik zou er niet zomaar vanuit gaan dat school wel extra uitdaging biedt op school.

Hier ook een meisje dat erg voorloopt, maar we moeten er echt wel bovenop zitten om op school de dingen voor haar goed te laten lopen.
L past zich enorm aan aan de groep om zich heen en laat dan niet merken dat ze het te makkelijk/saai vindt. Nee dat portie kregen we thuis.
L was op een gegeven moment echt helemaal klaar met prentenboeken en wilde echt lezen (wat ze al een half jaar thuis deed). Kwamen er nog maar AVI-start boekjes ipv M3/E3 wat ze thuis las. En ze las ook niet zo graag in de klas, want ze werd dan teveel afgeleid door het spelen van de anderen.
 
Quote
Navigatie


Reageren op Vanaf wanneer naar school
Naam
Bericht