Menu
 

Topic:

Welke VWO, normaal, tweetalig...

Monica Mv 2  schreef op: 18-09-2014 09:01:11
Mijn dochter, onze ambulant begeleidster en ik hebben vanavond een info avond op het VWO.

Kirsten mag vanaf oktober iedere woensdag masterclasses gaan volgen en in april moet ze een richting kiezen.

"Onze" VWO bied verschillende vormen onderwijs aan.

Design en fashion
"standaard" VWO
Technasium
tweetalig

Voor de tweetalige moet ze extra testen en toetsen maken. Die wil Kirsten graag gaan volgen omdat ze dokter of forensisch expert wil worden.

Persoonlijk denk ik dat het technasium haar meer zal liggen vanwege de "onderzoek en ontwikkelen" vakken en ik denk dat tweetalig veel te zwaar voor haar zal zijn, omdat ze dan heel veel moet leren en ze heeft nooit geleerd om te leren, bovendien mankeert ze medisch het e.e.a. en zal ze af en toe wel eens lessen gaan missen.

Zijn er hier toevallig moeders met ervaring van die verschillende soorten VWO's en wat zijn de kosten gemiddeld van een VWO leerling?

 
Quote
Navigatie
RE: Welke VWO, normaal, tweetalig...
Monica Mv 2  schreef op: 19-09-2014 09:03:51
ja ze gaat gewoon lessen volgen met andere groep 8 leerlingen die meer of hoogbegaafd zijn. Dat laatste is een voorwaarde. School moet haar aanmelden, dat mogen wij niet doen.

Vind ik ook wel goed, anders kan iedere ouder zijn kind opgeven.

Ze krijgt 10 masterclasses en dan maken ze kennis met alle richtingen en vakken op school, inclusief een film maken. En dan moet ze 2 richtingen kiezen. Iedere richting heeft dan 5 masterclasses en dan gaan ze echt verder in die richting. Kirsten zal dan wel Tvwo kiezen en Technasium. Maar dat is pas aan het begin van volgend jaar aan de orde, wie weet bedenkt ze zich nog
 
Quote
RE: Welke VWO, normaal, tweetalig...
Pien  schreef op: 19-09-2014 09:09:37
Haha ja wie weet wat ze nog gaat kiezen. Wel ontzettend leuk dat ze dat aanbieden aan hoogbegaafde kinderen. Hier nog nooit van gehoord maar nou wonen wij in de Achterhoek en zijn zulke dingen hier vaak alleen in Arnhem of Enschede. Beetje ver voor een kind van 11.

Heb je haar ooit laten testen op hoogbegaafheid toen ze jonger was? 
 
Quote
RE: Welke VWO, normaal, tweetalig...
Suus  schreef op: 19-09-2014 09:16:58
Mijn dochter hebben wij opgegeven voor de Talentklas. Dat is een VWO+ klas voor hb-ers waar stof anders wordt aangeboden. Max 20 kids en excursies etc zijn samen met de reguliere klassen. Vanaf het 4e jaar stromen ze in de reguliere klassen.
 
Quote
RE: Welke VWO, normaal, tweetalig...
Monica Mv 2  schreef op: 19-09-2014 09:23:23

Die talentklas lijkt me ook ideaal. Toch kindjes die op haar nivo denken en doen. Dat "idee" word hier op een school in de buurt ook aangeboden maar, maar 1 jaar en dan stromen ze in op het reguliere VWO. Kirsten wil graag een stukje extra en dat heeft de school hier in de buurt niet.


Pien, Kirsten is getest toen ze net 6 was en toen ze net 10 was. Ze heeft ook nog ADHD, maar daar kan ze zelf steeds beter mee omgaan

 
Quote
RE: Welke VWO, normaal, tweetalig...
Suus  schreef op: 19-09-2014 09:26:51
Dochter zal met de bus moeten. Ze wil zelf graag naar Technasium maar dat gaat niet. Ze is onderpresteerder en daar loten ze dus dat wordt hem niet. De Talentklas is speciaal voor die kids, entree is IQ test en geen Cito.
 
Quote
RE: Welke VWO, normaal, tweetalig...
Monica Mv 2  schreef op: 19-09-2014 09:31:34
Waaw, dat klinkt eigenlijk supergoed.

Kirsten is geen onderpresteerder dus daar hoef ik niet bang voor te zijn.

Mijn angst is wel dat ze zich nu vastpint op deze school en ze dan idd uitgeloot word of zij als eerste moet afvallen omdat ze niet uit de regio Venlo is.

De ambulant begeleider van Kirsten wil op de "nieuwe" school wel even gaan babbelen. Echt een heel groot voordeel voor ons is dat deze school het in onze ogen voor Kirsten geschikte onderwijs aanbied en daarnaast recht tegenover het ziekenhuis ligt. Dus in een acute situatie is ze zo bij een dokter.
 
Quote
RE: Welke VWO, normaal, tweetalig...
Family  schreef op: 19-09-2014 09:56:49
mijn zoon start na de zomervakantie (2015) ook de tweetalige vwo. Ben benieuwd of we in de buurt wonen van elkaar, er zijn er geloof ik niet zo veel. wij wonen omgeving tilburg/ den bosch 

Hier een gesprek gehad met de klassencoordinator 2 talige bruklas en wij zien het hele erg zitten. 


 
Quote
RE: Welke VWO, normaal, tweetalig...
Anne Mv 3  schreef op: 19-09-2014 10:29:34

Quote Alice:
En mogen het ook nog kinderen zijn?



Even heel benieuwd: vanaf wanneer hoeven ze van jou dan geen kind meer te zijn?
 
Quote
RE: Welke VWO, normaal, tweetalig...
Sammy  schreef op: 19-09-2014 10:42:59

Quote Alice:
En mogen het ook nog kinderen zijn?



Eigenlijk raakt deze opmerking me best wel!

Het is niet altijd een kwestie dat de ouders pushen en dat kinderen steeds meer en meer moeten presteren! Het is ook een vervulling van een leerbehoefte die (vaak) op het basisonderwijs niet goed genoeg ingevuld wordt. Met alle gevolgen van dien.

Mijn zoon doet sinds dit schooljaar gymnasium en heeft voor het eerst in zijn schoolleven echt het gevoel op zijn plek te zijn!
Er zullen best ouders zijn die kinderen pushen, maar voor sommige kinderen kan de basisschool een behoorlijke kwelling zijn geweest. Een kwelling omdat de leerstof niet aansloot bij hun leerbehoefte. Nu probeerde de school hier wel een beetje op in te springen door stof op maat aan te bieden. Maar het heeft nooit als een warme jas gepast, het was altijd een beetje schipperen.
Aansluiting bij zijn klasgenoten heeft mijn zoon slecht gehad. En ookal wilde hij heel graag en deed hij keihard zijn best... kinderen begrepen hem gewoonweg niet. Als hij iets probeerde te vertellen, stonden kinderen hem aan te kijken met een gezicht van'waar heeft hij het nou toch over! Het niveau verschil binnen de klas was enorm groot.
Nu zit hij op het gymnasium en heeft voor het eerst het gevoel dat kinderen hem begrijpen. Hij was na de eerste week er enorm emotioneel van.

Ja mijn zoon mag zeker kind zijn, hij speelt regelmatig buiten, doet aan sport en speelt ook graag spelltjes op de Xbox. Maar 'gevangen' zitten binnen een leersysteem waarin je behoeftes niet genoeg worden bevredigd is ook niet oké en daar wordt een kind ook niet gelukkig van.

 
Quote
RE: Welke VWO, normaal, tweetalig...
Pien  schreef op: 19-09-2014 11:03:29
Ik ben het helemaal met je eens Sammy. Mijn zoon zit nu ook eindelijk met gelijksgestemden in de klas. In plaats van met 26 groep 8 ers waarvan er zeker 4 naar de basi gingen nu. Enorm niveauverschil dus.

en waken er voor dat hij kind blijft doe ik zeker net als jij
 
Quote
RE: Welke VWO, normaal, tweetalig...
Suus  schreef op: 19-09-2014 11:12:49
Ergens begrijp ik Alice wel. Gaat haar denk ik niet om het niveau maar de druk van jong keuzes moeten maken en e daarbij horende druk aan verwachtingen qua kunnen. Ben ik het wel mee eens. Geef kinderen ook de tijd om te rijpen, om te groeien. 11-12 jarigen worden afgeserveerd omdat ze nog niet klaar zijn voor wat hun potentie is....
 
Quote
RE: Welke VWO, normaal, tweetalig...
M&j  schreef op: 19-09-2014 11:15:08

Quote Alice:
En mogen het ook nog kinderen zijn?




Het zijn geen kinderen meer, maar pubers op de grens van volwassenheid.
 
Quote
RE: Welke VWO, normaal, tweetalig...
Ano  schreef op: 19-09-2014 11:15:59
Monica, rugzakleerlingen worden in sommige regio's buiten de loting gehouden dus ga samen met de AB-er praten op de nieuwe school en vraag na wat de regelingen zijn betreffende kinderen met speciale onderwijsbehoeftes...
 
Quote
RE: Welke VWO, normaal, tweetalig...
Monica Mv 2  schreef op: 19-09-2014 11:23:49
Ja deze school doet dat gelukkig niet.

Van de school van mijn zoontje (rec4) gaan er ook 2 kinderen volgend jaar naartoe. Wel even een gesprek aangaan met de zorg coördinator maar ik verwacht eigenlijk geen problemen. Kirsten is op sommige momenten alleen maar wat druk in zichzelf 

Kijk maar eens naar Leonardo kinderen, dat zijn ook geen "standaard" kinderen en die gaan er ook naartoe.

Gelukkig heeft Kirsten ook andere scholen waar ze naartoe kan en daar gaan we ook kijken, maar qua rugzakje verwacht ik weinig problemen

 
Quote
RE: Welke VWO, normaal, tweetalig...
Ano  schreef op: 19-09-2014 11:31:48
hihi ik bedoel het positief.... oftewel het kind wordt vast aangenomen en de overige plekken worden gevuld dmv loting... zo kan het ook gaan...
 
Quote
RE: Welke VWO, normaal, tweetalig...
Anne Mv 3  schreef op: 19-09-2014 11:32:05
Kinderen hebben ruimte nodig om te ontdekken wie ze zijn, maar dat betekent niet dat ze niet hoeven te leren om keuzes te maken, verantwoordelijkheid te nemen. Dat zijn zware begrippen! maar wil je verder komen in het leven dan moet je daar wel wat mee.

Er is niets mis mee om een kind aan te spreken op wat hij/zij kan; onze dochter heeft op de basisschool flink ondergepresteerd. Toen duidelijk werd wat zij eigenlijk in haar mars had hebben wij, als ouders, de keuze gemaakt om haar te stimuleren om haar capaciteiten ook te gebruiken/ontwikkelen.
School adviseerde HAVO, wij vonden dat zij naar VWO moest (ja, wij zijn ook van die ouders...). Ik ben er nog steeds van overtuigd dat zij op VWO op haar plek zit (inmiddels zit zij in de 4e)! Uiteraard moet zij wel de prestatie leveren en de motivatie opbrengen.
Natuurlijk kost huiswerk maken meer tijd dan wanneer zij naar de HAVO was gegaan, maar dat is ook een investering in haar toekomst!

We zien nu ook dat zij gestimuleerd wordt om haar hersenen goed te gebruiken, en dat doet haar ook echt goed!
 
Quote
RE: Welke VWO, normaal, tweetalig...
Ma Dalton  schreef op: 19-09-2014 12:55:45
Ik denk dat we met zijn allen de fout soms maken dat we denken dat kind zijn gelijk moet staan aan niks moeten. Maar in werkelijkheid is het natuurlijk de bedoeling dat kinderen als volwassenen druk kunnen weerstaan.  Om te leren plannen, om te leren om te gaan met stress. Om te leren knokken voor iets. Daar hebben ze hun leven lang plezier van.

Misschien ben ik hartstikke gek, maar ik denk dat het juist ongelooflijk  veel meerwaarde heeft om kinderen niet te overbelasten, maar ze wel langzaam meer te belasten. Zodat je ze kunt begleiden in het omgaan daarmee en ze niet meteen in hun volwassen bestaan vastlopen als het eens moeizaam gaat.
En kinderen die echt slim zijn, zoals de mijne bijv, die belast je niet zo snel te erg met meer/ander studiemateriaal. Zeker niet als je ze leert dat ze fouten mogen maken. Vooral mijn tweede wordt er gewoon blij van als hij meer mag doen! geen kind is hetzelfde.
 
Quote
RE: Welke VWO, normaal, tweetalig...
Anne Mv 3  schreef op: 19-09-2014 14:02:40
Mee eens, ma Dalton!

Als je bedenkt dat 100 jaar geleden de gemiddelde 12/14 jarige een baan had - 6 à 7 dagen in de week (en echt niet van 9 tot 17!), dan vraag ik me wel eens af of we nu niet teveel zijn doorgeschoten naar de andere kant.

Overigens zie ik het bij onze oudste ook dat ze nu merkt dat leren leuk is, in het verleden was het vooral saai maar dat kwam door (achteraf gezien) dat er voor haar véél te weinig uitdaging in zat.
 
Quote
RE: Welke VWO, normaal, tweetalig...
Alice  schreef op: 19-09-2014 14:26:17

Quote :
Ik denk dat we met zijn allen de fout soms maken dat we denken dat kind zijn gelijk moet staan aan niks moeten. Maar in werkelijkheid is het natuurlijk de bedoeling dat kinderen als volwassenen druk kunnen weerstaan.  Om te leren plannen, om te leren om te gaan met stress. Om te leren knokken voor iets. Daar hebben ze hun leven lang plezier van.

Misschien ben ik hartstikke gek, maar ik denk dat het juist ongelooflijk  veel meerwaarde heeft om kinderen niet te overbelasten, maar ze wel langzaam meer te belasten. Zodat je ze kunt begleiden in het omgaan daarmee en ze niet meteen in hun volwassen bestaan vastlopen als het eens moeizaam gaat.
En kinderen die echt slim zijn, zoals de mijne bijv, die belast je niet zo snel te erg met meer/ander studiemateriaal. Zeker niet als je ze leert dat ze fouten mogen maken. Vooral mijn tweede wordt er gewoon blij van als hij meer mag doen! geen kind is hetzelfde.




En ik denk dat we met de allen de fout maken dat school de enige plaats is waar ze kunnen leren. 


Als een kind het heerlijk vindt, zal je mij echt niet horen. Ik heb zelf zo'n kind. Ok, hij is pas 4, maar wil schrijven, rekenen, lezen, aardrijkskunde, astronomie... Hij zit het liefst met zn neus in een encyclopedie. Dat moet hij dan maar doen. 

Ik neem het op voor kinderen die wel heel slim zijn, maar het niet zo hebben op het schoolse en eigenlijk al geen kans meer krijgen omdat ze niet vanaf hun 12e bezig zijn met hun portfolio. Daar zitten ook heel slimme mensen tussen, de minder volgzame kant van onze samenleving en ik denk dat je die op deze manier buiten schot zet wat een gemis is voor de samenleving
 
Quote
RE: Welke VWO, normaal, tweetalig...
M&j  schreef op: 19-09-2014 14:42:23
Zeker is de school niet de enige plaats waar kinderen kunnen leren maar wel de plaats om ze de beste start te geven ( Het is ook nog eens een kinderrecht). En er zijn zoveel verschillende soorten scholen dat voor elk kind wel iets passend te vinden is.
 
Quote
RE: Welke VWO, normaal, tweetalig...
Alice  schreef op: 19-09-2014 14:57:09
Recht op onderwijs ja. Je kunt dat op verschillende manieren invullen. Maar dat doet er niet eens toe. Ik zeg nergens dat je kind niet naar school mag ofzo. 

Jij VINDT het de plaats voor de beste start, wil niet zeggen dat dat zo is of dat anderen dat ook moeten vinden. 
Ik vind bvb eigenlijk van niet. Ik vind school prima hoor, maar ik vind het ook een hele hoop eenheidsworst en het volgen wat de staat bepaald. 
Kijk bvb 's naar de schuldvraag over WO1.  Zeer eenzijdig wat wij daar op school over hebben geleerd. 

Je kunt een kind ook zelf uitdagen en dingen leren. Misschien nog wel veel effectiever. Maar dat hoort niet in een portfolio. 
Dat is wat ik er zeer jammer aan vindt. 
En ik vraag me eigenlijk af of er ooit nog naar zo'n portfolio wordt gekeken zodra je bent aangenomen op een universiteit. 
Beetje gebakken lucht vind ik het.. en daar moet een kind zich dan jaren voor uitsloven. 




 
Quote
RE: Welke VWO, normaal, tweetalig...
Ma Dalton  schreef op: 19-09-2014 15:33:01
als je kind niet zoveel van het schoolse is, dan kies je toch een andere ( misschien lagere?)stroom. En daag je het thuis verder uit. Met dingen die het wel interessant vind. Muziek, kunst, techniek, vaardigheid in wat dan ook...

Er staat niks eraan in de weg om je kind eens stroom lager te laten gaan. Je kunt het hebben over de inhoud van het onderwijs. Of over het leren leren. De inhoud is belangrijk, maar voor mij niet het belangrijkst. bijna alles wat je kunt leren, kun je tegenwoordig zelf vinden en bijleren. Maar je hersenen trainen in het opnemen en verwerken van informatie dat doe je eigenlijk alleen maar als je je hersenen continue iets nieuws aanbiedt. En daar is het schoolse systeem dan wel weer goed in. The brain is a muscle.. die bijleert als het leert.
 
Quote
RE: Welke VWO, normaal, tweetalig...
Anne Mv 3  schreef op: 19-09-2014 15:36:55

Quote Alice:
Recht op onderwijs ja. Je kunt dat op verschillende manieren invullen. Maar dat doet er niet eens toe. Ik zeg nergens dat je kind niet naar school mag ofzo. 

Jij VINDT het de plaats voor de beste start, wil niet zeggen dat dat zo is of dat anderen dat ook moeten vinden. 
Ik vind bvb eigenlijk van niet. Ik vind school prima hoor, maar ik vind het ook een hele hoop eenheidsworst en het volgen wat de staat bepaald. 
Kijk bvb 's naar de schuldvraag over WO1.  Zeer eenzijdig wat wij daar op school over hebben geleerd. 

Je kunt een kind ook zelf uitdagen en dingen leren. Misschien nog wel veel effectiever. Maar dat hoort niet in een portfolio. 
Dat is wat ik er zeer jammer aan vindt. 
En ik vraag me eigenlijk af of er ooit nog naar zo'n portfolio wordt gekeken zodra je bent aangenomen op een universiteit. 
Beetje gebakken lucht vind ik het.. en daar moet een kind zich dan jaren voor uitsloven. 






Het is niet helemaal waar wat je zegt; vroeger hadden de slimmerikken de keuze uit atheneum en gymnasium, als je de openingspost leest van Monica dan zie je dat dit al heel erg veranderd is. Het komt al veel meer tegemoet aan de onderlinge verschillen/interesses.

Basisscholen zijn in mijn beleving nog veel meer de eenheidsworst, dat vind ik ook echt slecht/jammer.

Sommige kinderen leren graag, bij sommige kinderen moet je zoeken wat hun manier van leren is - hoe je hen uit kunt dagen. Onderwijs is veel meer dan naar school gaan! Maar bij het leven hoort ook dat je dingen moet doen die er gewoon bij horen, en dat is soms iets leren wat je eigenlijk helemaal niet interesseert. Er moet wel balans zijn, de hele dag leren wat je niet interesseert is wel een hele zware opgave.
 
Quote
RE: Welke VWO, normaal, tweetalig...
Alice  schreef op: 19-09-2014 15:54:39
Nou Anne Mv 3, ik reageerde eigenlijk niet op de openingspost.
Ik vind het een goede ontwikkeling deze richtingen binnen het VWO.

Ik reageerde op het moeten samenstellen van een portfolio voor kinderen van 12/13 jaar. Omdat enkel goede punten van een vwo diploma niet meer voldoende zijn.
En op zich heb ik geen moeite met die extra dingen. Maar wel als er hierdoor kinderen uit de boot vallen die pas later gaan bloeien of kinderen die enorm creatief zijn, of de denkers onder ons. 
Je schrijft sommige kinderen hier al vroeg mee af en dat vind ik geen goede ontwikkeling. Terwijl er 10 jaar later geen haan meer kraait naar dat portfolio.


 
Quote
RE: Welke VWO, normaal, tweetalig...
Ma Dalton  schreef op: 19-09-2014 16:31:19
maar die laatbloeiers krijgen dan uiteindelijk toch gewoon via "het leven" hun kans wel. Ik denk in alle eerlijkheid dat zo'n portfolio alleen de echte uitblinkers in een bepaalde leeftijdsgroep laat schitteren.. en die zouden dat op andere manieren in elk systeem altijd doen.
 
Quote
RE: Welke VWO, normaal, tweetalig...
M&j  schreef op: 19-09-2014 16:37:05
Alice, die portofolio is alleen als je tweetalig VWO volgt om je IB te halen. Met dat IB kan een kind in heel europa studeren ipv alleen in Nederland en in België. Mijn dochter heeft geen portofolio.
 
Quote
RE: Welke VWO, normaal, tweetalig...
Mv5  schreef op: 20-09-2014 13:26:43

ik dacht al, huh portfolio's? mijn kinderen hebben die niet hoor.
maar die zitten ook op een school waar ze de gewone niveaus hebben (vmbo, havo, atheneum, gymnasium).
geen tto of technasium of zoiets. wel een +-stroom in de brugklas voor de meerbegaafde en gemotiveerde leerlingen (potentiële gymnasiumkandidaten, krijgen ook al wat over de klassieke oudheid enzo)
mijn tweede doet gymnasium, is geheel haar eigen keuze. heeft in de brugklas ook +-stroom gedaan en dat vond ze erg leuk (ze krijgen dan extra modules) maar het is niet zo dat ze daardoor echt een voorsprong heeft (hooguit begin tweede klas een klein beetje) of meer kansen heeft bij het studeren of daarna.
ik zou zeggen, laat je dochter zelf kiezen wat ze wil. van mij hoeven ze echt geen grieks en latijn te doen als ze het niet willen (heb het vroeger zelf laten vallen na klas 3 omdat ik het saai vond en liever een ander vak wilde volgen), maar dochter wilde het graag, dus van mij mag ze.
de vierde zit nu in de brugklas vwo (geen plusstroom) en ook zij zal aan het einde van het jaar zelf mogen kiezen als ze er de cijfers voor heeft.

 
Quote
RE: Welke VWO, normaal, tweetalig...
Pacific  schreef op: 22-09-2014 11:58:55
Het tweetalig vwo bij ons maakt excursies naar Londen, USa, wintersport, Europese steden. Dit is dus een aardig bedrag ieder jaar.
 
Quote
Navigatie


Reageren op Welke VWO, normaal, tweetalig...
Naam
Bericht