Menu
 

Topic:

Problemen door HB? Of toch wat anders?

Anita Mv K*ay  schreef op: 20-06-2014 09:24:09
Hoi hoi, het is al heel lang geleden dat ik hier heb geschreven, maar nu zit ik toch met een probleem. 
Het gaat om mijn middelste zoon, Yannick. Hij is nu 7 jaar en zit in groep 3

Het is bekend dat hij een hoog iq heeft..toen hij net 4 was is hij getest ( deze test was niet officieel en op vriendschappelijke basis)en daar kwam een iq van 138 uit. Dit is toen gedaan omdat hij geen aansluiting had met de kinderen op de peuter en in groep 1.
Hij ging lezend groep 1 in, kon al rekenen tot 10, kortom...een flinke voorsprong.
In groep 2 kregen we dan eindelijk de juf zover dat ze hem gingen laten lezen en rekenen.
In groep 3 was hij zonnekindje en hoefde de leeslessen niet mee te doen, kreeg extra werk voor rekenen enz.
Op een gegeven moment kregen we een hele andere Yannick te zien. Van een lief meegaand joch is hij afgelopen jaar veranderd in een jongetje wat enorme driftbuien kan krijgen. Hij slaat kinderen in de klas, maar ook de juf. Thuis is het net zo, slaat zijn zus als hij boos is. Ook is hij erg moelijk uit die woede aanvallen weg te halen. (We zijn gestart met het suplement LTO3 en dit lijkt te werken)

Yannick heeft de laatste maanden vaker hoofd en buikpijn en wil niet naar school, want dat is saai en ik weet alles al.

School heeft aangegeven dat ze hem graag onderzocht willen hebben, ze denken aan PDD-NOS, mijn gedachten gingen eerder naar ADHD.
Hij heeft een gesprek gehad en ze hebben een iq test afgenomen waarvan we de uitslag nog niet binnen hebben.


Nu lees ik ook zo nu en dan op het HB forum, omdat er toch wel een soort van herkennig is. En dat is nu het punt. Daar lees is dat de problemen die Yannick heeft, heel goed voort kunnen komen uit onderpresteren. 
Zijn er mensen hier met een slim, MB of HB kindje die deze dingen herkennen?

De onofficiele iq test liet een didactische voorsprong van 3 jaar zien, dus het zou zomaar kunnen. Maar is het echt mogelijk dat je zulke problemen kunt krijgen met een kind die niet wordt uitgedaagd?



 
Quote
Navigatie
RE: Problemen door HB? Of toch wat anders?
M&j  schreef op: 20-06-2014 09:47:58
Ik denk dat het beide kan. Mijn dochter is ook lezend en rekenend naar groep 1 gegaan maar heeft zich altijd uitstekend vermaakt op school. Ze was uiteindelijk wel een onderpresteerder maar ze is dan ook geen echte streber, ze vond het wel goed zo.

Mijn zoon heeft overigens ADHD, over twee weken krijgen wij de officiële diagnose eindelijk, en dat kan goed een reden zijn waarom hij geen aansluiting heeft met klas, vooral als het een drukkere klas is.


Je hebt denk meer onderzoek nodig om te weten wat er aan de hand is, gelukig heeft de school het ook al opgepikt.
 
Quote
RE: Problemen door HB? Of toch wat anders?
Mrtj  schreef op: 20-06-2014 10:11:49
Ja, dat kan echt wel daardoor komen. Stel je vor dat je van nature een flinke leerhonger hebt, en dat je werkjes moet doen die je al jaaaren beheerst. En dat dat dan 'uitdaging' heet (zonnekindje, dus loop voor en krijgt zogenaamd moeilijk werk). Dodelijk saai. Waarschijnlijk verveelt jouw kind zich kapot.

Voordat er met diagnostiek rondom PDD / ADHD gestart wordt, denk ik dat school eerst eens adequaat in moet spelen op zijn didatische voorspring (dus, hij moet uitdaging krijgen op niveau groep 6/7 -ervanuitgaande dat hij in groep 3 zit en 3 jaar voorsprong heeft-). Een jaar versnelen gaat dit probleem niet oplossen! Want dan zit hij nog steeds twee jaar voor op de leerstof die hij aangeboden krijgt. Ik zou je aan willen raden om dit heel serieus te nemen, en goed in gesprek te gaan met de IB-er. Als ze onvoldoende kunnen bieden voor jouw zoon, dan is het zaak, dan moet je rond gaan kijken naar een school die dit wel kan (maar, ik vind het bemoedigend dat school zelf onderzocht heeft hoe groot de didactische voorsprong is, dus wellicht hebben ze wel mogelijkheden om dit te ondervangen).

Hier moet een heel goed plan van aanpak komen, en ook een juf/meester die bereid is zich hiervoor in te zetten (en elke twee maanden gesprek tussen juf - ib - ouder over de voortgang)
 
Quote
RE: Problemen door HB? Of toch wat anders?
Mrtj  schreef op: 20-06-2014 10:27:20
Een vriendin van mij is HB expert, (verantwoordelijkheid voor het HB beleid op een HB-georienteerde school) en zij vertelt dit soort dingen regelmatig. Vandaar mijn stelligheid hierboven
 
Quote
RE: Problemen door HB? Of toch wat anders?
Orange  schreef op: 20-06-2014 12:46:37
Met een IQ van 138 zit je niet echt op je plek in deze klas. Niet alleen het leerniveau is belangrijk maar ook peers.
Eens verder met M&J, het is echt van de zotte een ADHD label te plakken. Natuurlijk mept hij om zich heen, wat een gefrustreerd
gevoel moet dat mannetje hebben.
In gesprek met school! Misschien zelfs wel kijken naar een Leonardoschool? Ik zou je vraag ook voorleggen op het HB forum, véél
ervaringsdeskundige aldaar.


 
Quote
RE: Problemen door HB? Of toch wat anders?
Mam Van Twee  schreef op: 20-06-2014 13:22:28
Hier ook een meisje met een voorsprong in groep 3 (niet getest dus weet niet of ze hb is), maar die heeft al de nodige huilbuien en moeilijkheden thuis. En die is van het zachtaardige type, met een hoge acceptatie van wat de groep doet is blijkbaar de standaard. Op school merken ze dus weinig aan haar.

Als je zoon die acceptatie minder heeft (jongetjes eigen) en daarbij al 2 jaar kon lezen voordat hij naar groep 3 kon, kan ik me zijn gedrag levendig voorstellen. Groep 3 zon boekje eindigt op een leesvaardigheidsniveau van E4, maar het vraag/opdrachtniveau is niet veel verder dan groep 3 niveau.

De stelling die ik steeds zie terugkomen bij ADHDachtig gedrag - eerst werk op niveau en kijken wat het effect op het gedrag is. Blijft er dan nog gedrag over dan pas ADHD kant verder onderzoeken.

Ik zou vragen om door te toetsen en te bepalen op welk niveau hij nog echt wat te leren heeft.
Wat doet hij thuis? Hier een groep 3-er die vrijwillig voor haar lol tafels en breuken zit te bestuderen en er sommetjes mee verzint en maakt.
 
Quote
RE: Problemen door HB? Of toch wat anders?
Kyla  schreef op: 20-06-2014 13:50:14
Hier een kind met zeer hoog iq. Getest in groep 4, onder andere vanwege gedrag. De ortho pedagoog vertelde ons dat zijn gedrag zeer zeker voort kon komen uit het niet voldoende aansluiting hebben met anderen. Een jaar later alsnog de diagnose asperger gekregen. Sinds hij naar onderwijs voor hb kinderen gaat (zgn. kwadraat regio-school) is zijn gedrag zo veel beter. Hij zit dan beter in zijn vel en heeft daardoor minder last van zijn autisme. De scheidslijn is vaak erg moeilijk om te bepalen waar gedrag vandaan komt. Eerst dus het stukje hb mee aan de slag en dan kijken of dat van invloed is op het gdrag.
 
Quote
RE: Problemen door HB? Of toch wat anders?
Anita Mv K*ay  schreef op: 20-06-2014 16:02:17
Ik ga steeds meer geloven dat te weinig uitdaging toch het probleem is.

Het didactische onderzoek is helaas niet door school uitgevoerd maar door een bevriende orthopedagoge die de iq test ook heeft gedaan. Zei zag wel dat Yannick voorliep, school wil eigenlijk alleen iets zien in de ASS hoek. Maar die scores van de onderzoeken kunnen we niet gaan gebruiken als 'bewijs' Daarvoor moeten we nu eerst de uitslag van de pas afgenomen IQ test afwachten. En als school geen officieel didactiesch onderzoek wil doen, moeten we het er zelf maar op wagen.
Juist deze school heeft er weinig kennis van. Zo zei de juf van groep 1 toen dat Yannick niet echt kon lezen, want hakken-plakken deed hij niet aan mee. ( nee, doe ik ook niet meer). In groep 1 leerde hij zichzelf de tafels.
Eigenlijk doet hij dat soort dingen niet meer. Vroeger was hij altijd bezig met cijfers en letters, nu niet meer.


 
Quote
RE: Problemen door HB? Of toch wat anders?
Pacific  schreef op: 20-06-2014 16:10:35
Jouw verhaal komt me heel bekend voor! Onze zoon(bijna 10 nu) is getest met ruim 5 jaar en kreeg eerst de diagnose, klassiek autisme. Dat vonden we eigenlijk helemaal niet passen en de school niet. 3 jaar later opnieuw getest en toen bleek het asperger te zijn. Hij heeft ook een hoog IQ
 
Quote
RE: Problemen door HB? Of toch wat anders?
M&j  schreef op: 20-06-2014 17:01:33
Je kan ook zelf contact opnemen met een orthopedagoge, hebben wij ook gedaan voor onze zoon. 
 
Quote
RE: Problemen door HB? Of toch wat anders?
Mrtj  schreef op: 20-06-2014 17:07:46
Je zoon is eerder al HB getest, en blijkt een flinke didactische voorsprong te hebben. En hij begint nu echt vast te lopen. Dat gedrag zal er niet beter op gaan worden (lees: wordt mogelijk steeds slechter) als hij niet voldoende uitdaging gaat krijgen.

ALs je geen vertrouwen hebt in school hierin (en het feit dat ze alleen ASS willen horen, is niet bemoedigend), dan wordt het hoog tijd om rond te gaan kijken naar een school die beter aansluit bij de behoeften van jouw kind!
 
Quote
RE: Problemen door HB? Of toch wat anders?
Mrtj  schreef op: 20-06-2014 17:11:46
oja....

"Je zoon is eerder al HB getest, en blijkt een flinke didactische voorsprong te hebben." Ik zie daarmee geen noodzaak om hem officieel te laten testen door een orthopedagoog.

 
Quote
Navigatie


Reageren op Problemen door HB? Of toch wat anders?
Naam
Bericht