Menu
 

Topic:

(Pre)Puberteit?

Mv5  schreef op: 18-03-2014 21:13:31

Hallo,
Volgens mij zit mijn dochter van 11 een beetje in de prepuberteit. Ze is de laatste tijd vaak humeurig, snel boos, maakt veel ruzie met haar jongste zusje en met mij, heeft een grote mond en luistert slecht. Vandaag was het helemaal drama. Ze moest om half twaalf bij de ortho zijn. Dus we hadden afgesproken dat ik om elf uur bij school zou zijn om haar op te halen. Is ongeveer een kwartier/twintig minuutjes rijden, dus dan zijn we ruim op tijd. Ik sta daar om elf uur te wachten, maar om tien over elf was ze er nog steeds niet. Dus ik ging naar binnen om haar uit de les te halen. Maar dat kan in groep 8 natuurlijk écht niet meer, dus ze werd kwaad dat ik haar voor gek zette in de klas. Ik snap dat ze dat niet wil, maar afspraak is afspraak en als zij dat niet kan onthouden, dan maar weer kinderachtig ophalen. Ze had ook het briefje dat ik geschreven had niet aan de juf gegeven. Doet ze normaal altijd. Bij de ortho was ze heel kortaf en nukkig. Ze riep bij alles 'au' en ze heeft behoorlijk wat lelijke woorden laten vallen. En ik snap dat al die beugels heel vervelend zijn, maar die man doet ook gewoon zijn werk. Nou, zij 's middags weer naar school. Komt haar zusje (ook groep 8) thuis met de mededeling dat E. na moet blijven. Dat is nog nooit gebeurd, normaal is ze altijd heel lief en sociaal en doet ze het goed op school. Ik heb nog nooit klachten gehad over haar gedrag. Dus ik naar school. Ze hadden aan hun werkstuk moeten werken aan de pc en toen had de juf haar gevraagd of ze even bij groep 7 iets wilde gaan halen en toen heeft E. dus gezegd 'mens, val me niet lastig met dat irritante gevraag, je ziet toch dat ik bezig ben?'. Ik snap er niks van. Normaal doet ze nooit zo. De juf snapte het ook niet, maar het is niet acceptabel, dus krijgt ze hiervoor straf. Vind ik logisch. Alleen wil ze niks zeggen over waarom ze zo deed, ze heeft daar alleen maar boos voor zich uit zitten kijken tot ze naar huis mocht. Heeft dit echt met de leeftijd te maken? Of zou er iets anders spelen? Ik herken dit helemaal niet in haar karakter en het is echt iets van de laatste tijd. Sinds de operatie aan haar gebit is dit zo ongeveer begonnen, ongeveer 3 maanden geleden dus. Kan dat hier nog mee te maken hebben? En wat kan ik nog verwachten in de toekomst? Want als dit al het begin is bij haar, dan houd ik mijn hart vast voor de jongste, want die heeft een behoorlijk pittig en dominant karakter.

 
Quote
Navigatie
RE: (Pre)Puberteit?
Mrtj  schreef op: 18-03-2014 21:29:42
Lastig zeg.
Tja, je kan er twee kanten mee op. Als het sinds een operatie begonnen is, en ze sindsdien een beugel heeft, kan het zijn dat ze veel (of vaak) pijn heeft en daa spuugbeu van is. En dat ze zich dan op beugel-gerelateerde dagen slechter gedraagt. Niet netjes, maar wel voorstelbaar.
Anderszijds, toen je nog niet over die beugel vertelde.... Dat gedrag van ruzie zoeken, grote mond, etc... dat past wel bij beginnende puberteit.

Het kan natuurlijk ook nog een combinatie van de twee zijn. Waarom vraag je het haar niet eens op een rustig momentje... hoe ze zich de laatste tijd voelt?
 
Quote
RE: (Pre)Puberteit?
Mv5  schreef op: 18-03-2014 21:40:48
Die beugels heeft ze al een paar jaar, en hoewel ze het nooit leuk heeft gevonden en er regelmatig pijn aan had en soms ook boos of verdrietig was er om, heeft ze daardoor nooit een grote mond gehad en zeker niet tegen de juf? ze is wel behoorlijk zenuwachtig voor de middelbare school, dat kan wel meespelen. Maar het is eigenlijk begonnen toen ze hoorde dat ze geopereerd moest worden aan haar gebit (ze heeft nogal een slecht gebit en het was nu te veel om gewoon bij de tandarts te doen, dus gebeurde dat onder narcose). Ik dacht eerst, ja dat is de spanning en de frustratie, maar de operatie is nu bijna drie maanden geleden, dus ik weet het ook niet meer. gelukkig is haar zusje van 12 nog zo heerlijk kind. die heeft nog helemaal geen zin om te gaan puberen, dat mag van haar wel zo laat mogelijk.
 
Quote
RE: (Pre)Puberteit?
Marjolein852  schreef op: 18-03-2014 23:53:48
Mijn dochter is 10 en is aan het puberen..

Wij zijn met haar bij een hormoon dokter geweest.. (weet de officiele naam niet..) en na gesprek en echo van haar buik, bleek dat ze toch al echt in de pubertijd zit..

Beetje vroeg, maar tegenwoordig wordt vanaf 8 al 'normaal' gevonden door de artsen.. Wel is dat meestal bij gekleurde meisjes.. Die lopen meestal ook voor met borstontwikkeling..

Tja.. Wat doe je eraan?


 
Quote
RE: (Pre)Puberteit?
Chloe  schreef op: 19-03-2014 04:55:11
Herkenbaar gedrag,behalve brutaal zijn tegen de juf. Dat doet mijn dochter dan weer niet. Mijnn dochter is 9 en inderdaad ook in het begin van d puberteit. Het kan wel eens lastig zijn, maar qua leeftijd is het heel normaal.
 
Quote
RE: (Pre)Puberteit?
Gaya  schreef op: 19-03-2014 07:45:48
Mijn dochter is 9 en is ook begonnen met ontwikkelen en pre puber buien.

Dus dat is met 11 zeker niet gek en klinkt inderdaad echt als puber buien.

Maar wat ik je mee wil geven is dat je ook een narcose niet uit moet vlakken.
Hier heeft onze dochter inmiddels 10 operaties onder narcose gehad en elke keer is het tot wel een half jaar na dato dat ze daarna humeurig, gefrustreerd en boos is. De ene keer erger dan de andere keer.
Dus wellicht speelt dat ook nog mee in haar lijf.

Sterkte, want het zal niet makkelijk zijn.
 
Quote
RE: (Pre)Puberteit?
Anmv3  schreef op: 19-03-2014 10:04:47
Dit zijn helaas echte puberbuien

Mijn oudste dochter van 13 is redelijk meegaand en rustig, maar kan ook af en toe
echt nukkig zijn en zelfs een beetje brutaal zijn tegen mij.
Op school en tegen haar vader doet ze het niet. Ze zal zich bij mij wel het veiligst voelen denk ik

Ik negeer het tot op zekere hoogte, maar als ze me te ver gaat kan ze naar boven vertrekken en het even
lekker zelf uitzoeken daar. Ik had nogal de neiging om er zelf over op door te gaan en haar te overvragen, maar daar werd
ze helemaal gek van en mijn man weer van dat geruzie van ons dat doe ik nu niet meer.

Misschien zit de menstruatie van je dochter er ook aan te komen ?
Dat kan een kind echt maaaaanden dwars zitten weet ik uit ervaring...

Brutaal zijn op school ken ik niet, daar zijn de mijne net te braaf voor denk ik, maar zou daar
zeker consequenties aan verbinden. Straf op school is ook straf thuis.
 
Quote
RE: (Pre)Puberteit?
Son  schreef op: 19-03-2014 10:15:04
Succes met je puber !
Gelukkig geen brutaliteit tegen de leraren, maar ik krijg het dubbelop
 
Quote
RE: (Pre)Puberteit?
Mama Van Drie  schreef op: 19-03-2014 12:13:00
Als mijn dochter dat zo tegen een leerkracht zou zeggen dan mag ze ook zo'n flinke meid zijn dat ze excuus aan gaat bieden,  ik vind dat eigenlijk niet kunnen en dan vooral het woord 'mens' gaan mijn tenen van krullen.

Tuurlijk hoort het allemaal erbij....tuurlijk heeft een puber het niet makkelijk, kan allemaal wel wezen maar dit gedrag komen ze niet mee weg, bij mij althans.

Mijn jongste is 9, wordt in Juni 10, en kan ook al zo heerlijk humeurig zijn en een grote mond thuis, heb haar gisteren toevallig aan tafel nog verteld dat ze die grote mond wel een beetje mag dimmen want ik ben geen voetveeg en pik het dus niet, helaas voor haar.
Mijn zoons waren en zijn veel makkeijker wat dat betreft.

Brutaal tegenover buitenstaanders zijn ze geen van drie.
 
Quote
RE: (Pre)Puberteit?
M&j  schreef op: 19-03-2014 12:25:40
Herkenbaar, we zitten er hier ook alweer een poosje in. Vaak gaat het goed maar er zijn weken
 
Quote
RE: (Pre)Puberteit?
Mv5  schreef op: 19-03-2014 22:35:32

Oh, ik wist niet dat je nog zo lang last kon hebben van een narcose. Maar de leeftijd zal ook vast meespelen. Ze wordt in juni 12, maar is nog niet ongesteld. Kan wel komen. Ze heeft een beetje borstgroei, maar nog niet echt veel.
Uiteraard heeft ze thuis ook straf gehad, want ik tolereer niet dat ze zo tegen de juf praat. Ze heeft de hele avond op haar kamer moeten zitten.
Maar het was ook gewoon dat ik het niet van haar verwachtte. Ze is normaal zo lief en rustig en sociaal en de laatste tijd is ze vaak humeurig of boos of brutaal of zoekt ze ruzie. En er zijn de laatste tijd wel wat spanningen in haar leven geweest. Eerst die operatie, toen de citotoets, nu zijn ze op school bezig met musical en kamp voorbereiden, straks naar de middelbare school. Ja natuurlijk is dat spannend, maar geen reden om je zo te gedragen en dat heb ik haar ook gezegd. Ze deed alsof het haar niet boeide, maar volgens mij zit haar gedrag haar zelf ook dwars en zit ze een beetje in de knoop met zichzelf. Morgen maar even een goed gesprekje aangaan met haar.

 
Quote
RE: (Pre)Puberteit?
Mv5  schreef op: 21-03-2014 10:11:41
Gisteren had ze haar huiswerk van rekenen niet gemaakt. Dus kreeg ze een extra taak op voor de volgende week. Daar was ze het niet mee eens en heeft ze gezegd dat ze die toch niet gaat maken. De juf zei dat ze dat nog wel eens zou zien en anders contact met thuis op zou nemen. Ook was ze haar gymspullen vergeten. Begon ze in de kleedkamer helemaal tegen haar zusje te schreeuwen waarom zij daar niet even aan had gedacht. Zusje had echt zoiets van 'het is toch niet mijn probleem als jij je gymspullen vergeet? Ik moet ook al aan die van mijzelf denken.' Dat was volgens haar dan weer egoïstisch. Juf heeft ingegrepen en E. kon dus niet meegymmen, dus mocht ze voor scheidsrechter spelen. Daar had ze geen zin in, dus ging ze een beetje boos voor zich uit zitten kijken, waardoor ze door de juf - die intussen helemaal klaar was met haar vervelende gedrag- naar de directeur werd gestuurd. Daar heeft ze strafregels moeten schrijven en ze moest naderhand excuses aanbieden aan de juf. Dat heeft ze ook gedaan, zij het met tegenzin.
Gisteravond heeft ze wederom op haar kamer gezeten, want dit gedrag tolereer ik gewoon niet. Later ben ik naar haar toe gegaan om er over te praten, want het is wel duidelijk dat haar iets dwars zit. Toen kwamen er tranen. Ze vertelde dat ze zichzelf helemaal niet meer leuk vindt de laatste tijd. Ze doet steeds stom, terwijl ze dat niet wil, maar ze kan er niks aan doen. Ze zit niet lekker in haar vel. Ze is bang om naar de middelbare school te gaan. Bang dat ze geen vriendinnen zal maken, dat ze gepest gaat worden, dat ze slechte cijfers gaat halen. Ik heb haar gezegd dat dat vast niet gaat gebeuren, maar dat ze dan wel normaal moet doen, want als ze alleen maar boos doet, dan vinden andere kinderen haar inderdaad geen leuke vriendin. Ik heb ook gezegd dat ze altijd naar me toe kan komen als er iets is, want dan kan ze erover praten en dan kunnen we samen een oplossing zoeken. Als zij alleen maar boos doet tegen anderen, lokt dat boosheid uit en dat wil eigenlijk niemand. Dat snapte ze wel en ze beloofde zich weer beter te gaan gedragen. Hopelijk doet ze dat ook, want de laatste tijd was ze een stuk minder gezellig.
 
Quote
RE: (Pre)Puberteit?
Mrtj  schreef op: 21-03-2014 11:48:48
Dit klinkt wel als beginnende puberteit. Niet weten waarom je zo boos doet; je 'raar' of 'anders' voelen dan normaal.
En tel daar inderdaad de zorgen om de middelbare school bij op..... (die ze door de beginnende puberteit ook wat moeilijker kan relativeren...)

Sneu voor d'r. Misschien zou je met haar door kunnen spreken wat ze zou kunnen doen op het moment dat ze zich weer zo boos voelt worden. Dat je samen gaat kijken wat voor alternatief gedrag haar zou helpen (en, op welk moment ze nog zelf kan ingrijpen)
 
Quote
RE: (Pre)Puberteit?
Mv5  schreef op: 22-03-2014 15:44:24
mrtj, goed idee. ik zal het vanavond eens met haar bespreken als ze terug is van een feestje.
 
Quote
RE: (Pre)Puberteit?
3prachtkinders  schreef op: 22-03-2014 16:00:34
Klinkt echt als puberteit, ik zit er met 1 van 11, bijna 12 ook midden in.....

Ik twijfel nu over mijn zoon, 9 jr (bijna 10) of hij er ook niet bezig is...de 1 zegt van wel, en de ander zegt, kan helemal niet, want jongens zijn laat....

Hij laat grote monden...ik heb maar 2 handen...niet luisteren, echt ons totaal negeren, moet soms echt 6x vragen laat de honden uit, ruim je fiets op, ruim je kamer op!...

Soms moedeloos wordt ik ervan, gelukkig is mijn deurmat geduldig, maar eigenlijk worden die 2 er ook weer te groot voor...de slaapkamer heeft geen nut, want de jongste gaat spelen....en de oudste gaat dansen....

wat ik me helemaal grandioos aan erger is....als ze naar boven stampen (sorry buren) op de trap, en met dan nog zeggen...ik mag nooit wat van jou! en dan met een klap die deuren dicht smijten.
 
Quote
RE: (Pre)Puberteit?
L.  schreef op: 22-03-2014 16:11:05
Het is het eerste begin denk ik, maar nog niet de echte puberteit, dat is met een jaar of 14 - 15. Mijn dochter is nog 11 en zit nu echt zo tussen klein en groot in. Lichaam begint zich inene hard te onwikkelen en speelgoed wordt steeds minder leuk.
 
Quote
RE: (Pre)Puberteit?
Mv5  schreef op: 22-03-2014 16:45:31
Oh ja, op de trap stampen en zeggen dat ze niks mag is hier ook wel aan de orde. Maar ik weet dat dat niet waar is. Er zijn vast moeders die meer tolereren (mijn zus bijvoorbeeld. is hun tante en ze komen er vaak, want haar kinderen zijn van dezelfde leeftijden), maar zeker ook die minder tolereren.
 
Quote
Navigatie


Reageren op (Pre)Puberteit?
Naam
Bericht