Menu
 

Topic:

Steeds vaker kinderdepressie

Senna  schreef op: 26-02-2014 20:55:52
4105 kinderen onder de 10 jaar kampen met een depressie. Naar alle waarschijnlijkheid zijn het er zelfs meer. De oorzaak? Wijzelf. "We leven in een overprikkelde maatschappij. Het zijn onze kinderen die de tol betalen."




  •  



     

    Ik zie steeds vaker dat ouders perfecte kinderen willen. Op alle vlakken.

    Anna Van der Cruyssen, psychotherapeute





Steeds meer kinderen depressief. Het is even slikken. Zeker als het je eigen kind overkomt. Katrien weet wat het is. Toen haar dochter Julie zes jaar was, besliste ze samen met haar man hulp te zoeken. "Het was Julies juffrouw die ons erop aansprak. Ze dacht dat onze dochter een kinderdepressie had. Toen Julie op een dag zelf kwam vertellen dat ze dood wilde, werden we keihard met onze neus op de feiten gedrukt. Mijn moederhart brak."

"Onbewust wisten we het wel. We voelden dat er iets scheelde. Maar er zijn tegenwoordig zo veel kinderen die in een hokje geduwd worden. ADHD, autisme, hoogsensitief: haast iedereen heeft wel iets. Ik wou niet per se zeggen dat er met mijn kind ook iets scheelde. Toch was het zo. Het was niet gemakkelijk, maar we hebben meteen hulp gezocht. Het kon me niets schelen wat mensen dachten. Ik wou maar één ding: dat mijn kind opnieuw gelukkig zou zijn."

Prestatiedruk
Julie is geen unicum. Sinds Katrien openlijk is beginnen praten over de therapie van haar kind, vertrouwden andere ouders haar toe dat ook hun kind in behandeling is. "Toen ik sprak, begon iedereen te praten." Véronique Bundervoet, psychotherapeute verbonden aan het Psychotherapeutisch Centrum Gent, ziet inderdaad steeds vaker kinderen zoals Julie in haar praktijk passeren. "We zien veel kinderen met depressieve symptomen. De maatschappij waarin wij leven, overprikkelt onze kinderen. Steeds meer ouderparen werken beide fulltime, er is de prestatiedruk op school, sociale media en duizend-en-een hobby's waar kinderen wekelijks naartoe moeten. Dat eist zijn tol. En het zijn de kinderen die die tol betalen."

Anna Van der Cruyssen is therapeute bij Hoopvol, de praktijk waar ook Julie naartoe gaat. "Onze maatschappij gaat zo snel vooruit dat kinderen zich daarin verliezen. Ze moeten mee kunnen op het tempo van de volwassenen uit hun omgeving, maar struikelen onderweg. Ik zie steeds vaker dat ouders perfecte kinderen willen. Op alle vlakken. Kinderen moeten compenseren wat ouders vroeger zelf niet gehad of gekund hebben. En die kinderen? Die zullen zelden zeggen dat ze ongelukkig zijn. Uit liefde voor hun ouders."

Hartjesdokter
"Wij hebben Julie nooit onder druk gezet", zegt Katrien. "Niet op school, niet bij het paardrijden. Ze zat ook nog maar in de derde kleuterklas toen de eerste symptomen optraden. Dan ben je als ouder niet bezig met de resultaten die je kind haalt. Het was Julie zelf die zichzelf onmogelijke eisen stelde. De lat lag onrealistisch hoog. Het resultaat? Ze werd heel teruggetrokken, huilde vaak en lachte nog zelden. Die therapie is onze redding geweest. Julie heeft zeer snel de pedalen teruggevonden. Na vier jaar blijft ze naar Anna gaan. Niet meer zo frequent, maar voldoende om niet te hervallen. De sessies zijn haar rustpunt en dat willen we zo houden. Het gaat zelfs zo ver dat ze nu ook hartjesdokter - want zo noemt ze Anna - wil worden. (lacht)"

Faalangst, prestatiedruk en overprikkelingen: het zijn dé hoofdoorzaken van kinderverdriet. En wat dan met al die echtscheidingen? "Een scheiding hoeft niet per se een extra probleem te zijn", aldus Véronique. "Pas als het een gevecht wordt, zien we dat kinderen vaker gaan blokkeren. In zulke crisissen worden ze sneller naar volwassenheid gekatapulteerd. Gelukkig hebben we steeds meer oog voor kinderen met problemen. Dat is goed. Al stellen we onszelf, als ouders en maatschappij, helaas toch nog te weinig in vraag. Pas als we dat doen, kunnen we echt aan de slag."

 
Quote
Navigatie
Vorige | 1 | 2 | 3 | Volgende
RE: Steeds vaker kinderdepressie
Senna  schreef op: 26-02-2014 20:56:16
Vind dit best schokkend om te lezen
 
Quote
RE: Steeds vaker kinderdepressie
Isabelle  schreef op: 26-02-2014 20:59:55
Idd behoorlijk schokkend.
Maar wel herkenbaar en denk dat het best eens om een nog hoger aantal zou kunnen gaan.
 
Quote
RE: Steeds vaker kinderdepressie
Senna  schreef op: 26-02-2014 21:00:44
Dit artikel komt trouwens van een Belgische site, wellicht zijn de getallen in NL veel anders
 
Quote
RE: Steeds vaker kinderdepressie
-claudia-  schreef op: 26-02-2014 21:09:50
mee eens..schokkend.
Ik zie het zelf ook..had een gesprekje met de juf over het lezen en toen had ze het ook over de cito's die nu kwamen (gr 4) en zei ze: ze kunnen op die en die site oefenen voor de cito...   Niks ten nadele van de juf, die werkt ook volgens bepaalde regels enz en ze bedoelde het lief. Maar nee, ik heb mijn dochter echt niet laten oefenen voor de cito. Ik vind dat het bedoeld is om te kijken op welk niveau ze zijn, zodat bij een eventuele achterstand erop in gespeeld kan worden...positief dus. En bij een enorme voorsprong net zo, les op niveau.
Maar de cito is niet bedoeld om mega te oefenen 1 week van te voren zodat je het niveau even omhoog krikt kwa score. Mijn dochter heeft het merendeel op a niveau en 2 op B, prima dus en hoeft echt niet allemaal A perse door te oefenen en oefenen.

Zo was er laatst ook een programma op ivm cito van gr 8, allerlei betaalsites etc...en het schijnt gewoon dat je onnodig druk op je kind legt. Als het goed is hebben ze van gr 1 tm gr 8 een goed beeld van je en wat haalbaar is kwa studie en is het totaal niet nodig om uren te leren op cito's.

Ja ik heb er zelf ook echt moeite mee...zowieso al vanaf gr 1 dat ze al veel meer moeten...en beetje bij beetje word het steeds meer en niet meer in verhouding met "vroeger"(ik ben 28, dus nog niet eens zoooo oud). Laat kinderen aub nog een beetje kind zijn...op school word er gepusht, als de ouders dan ook nog eens gaan pushen...dan het sporten etc nog. Er zijn kinderen die op 2 of 3 sporten ziten en muziekles etc etc...tjee..kom op.  Prestatiegericht....ik wil net als elk ander ook dat mijn kind goed terecht komt, maar laten we dan niet vergeten dat ook de speeltijd/de jeugd opzich een heel belangrijk onderdeel van het opgroeien is en niet alleen leren leren, beter beter, sneller sneller.
 
Quote
RE: Steeds vaker kinderdepressie
Suus  schreef op: 26-02-2014 21:24:03
Ik vind het schokkend maar helaas ben ik niet verbaasd
 
Quote
RE: Steeds vaker kinderdepressie
Senna  schreef op: 26-02-2014 21:26:01
Ik ook niet Suus, absoluut niet. Vind het wel enorm triest dat steeds minder kinderen onbezorgd kind kunnen zijn
 
Quote
RE: Steeds vaker kinderdepressie
Corine86  schreef op: 26-02-2014 21:28:14
Helaas herken ik het helemaal van mijn oudste
Bij hem ligt de oorzaak ws erfelijk + dat toen hij 1,5jr was zijn zusje geboren en overleden is wat op ons als ouders een enorme impact had en waar hij ook het nodig van mee gekregen heeft en een half jaar daarna zat mijn man 100% afgekeurd thuis, zwaar depressief.
Tja, dan heb je geen prestatiedruk, hobby's of full-time werkende ouders nodig
 
Quote
RE: Steeds vaker kinderdepressie
Liefje  schreef op: 26-02-2014 21:55:44
Vind t een beetje schokkend kinderen moeten nu gewoon meer

Cito maak ik me nu niet druk om vanaf groep 6 gaat t pas mee tellen,  en citos oefen ik niet er moet gewoon goed geleerd worden en de vakken aanpakken wat het kind nog niet goed kan
 
Quote
RE: Steeds vaker kinderdepressie
Jen9  schreef op: 27-02-2014 07:28:10
Vind t ook niet verbazend.

heb t idee dat kinderen tegenwoordig overal goed in moeten zijn... Geen VWO-advies, of HAVO.(hoewel sommigen dat al te min vinden).. dat kan niet meer bij veel ouders.

En vakken aanpakken waar je niet in goed in bent. tja, een beetje wel, maar verder gewoon accepteren. Mijn zoon is niet goed in rekenen en zal daardoor waarschijnlijk naar t vmbo gaan, andere vakken hoog HAVO. En weet je, ik vind t helemaal prima. We helpen hem 5 a 10 minuten per dag.. (nou ja.. elke dag 4  keer per week ofzo..)Genoeg is genoeg. Accepteren dat je kind niet ales goed hoeft te doen en laat merken dat je trots bent op ze is zoooo belangrijk!
 
Quote
RE: Steeds vaker kinderdepressie
Kyla  schreef op: 27-02-2014 08:47:37
Het omgekeerde kan ook... mijn zoon werd depressief omdat hij werd ondervraagd... Dat zal wel een stuk minder vaak voorkomen, maar dat was bij ons het geval.
 
Quote
RE: Steeds vaker kinderdepressie
Mam Van Twee  schreef op: 27-02-2014 10:03:22
Mijn guppie legt ook de lat hoog voor zichzelf, juist omdat ze ondervraagt wordt.
Het gaat haar allemaal zo makkelijk af dat ze erg zwart wit denkt.

Ongemerkt is het als ouder ook best moeilijk om de juiste toon te raken. Je bent zo gewend om een resultaat positief te benoemen ipv het werk wat ze ervoor moeten doen. Hoe vaak zeg je niet tegen een peuter dat heb je knap gedaan als ze een nieuw iets kunnen.

Dan werkt dat "prestatiedruk" bij een kind in de hand wanneer die er gevoelig voor is, terwijl je dat als ouder helemaal niet zo bedoeld. Je bent gewoon blij dat iets lukt of je vindt iets mooi.

Dus het stukje is wel herkenbaar en ik denk dat je met bewust zijn en het net even ietsje anders aanpakken (ook op school waar het meten is weten soms veel belangrijker is dan kijken wat een kind doet of nodig heeft) al heel ver kan komen om het te voorkomen dat kinderen echt depressief worden.
 
Quote
RE: Steeds vaker kinderdepressie
An  schreef op: 27-02-2014 10:57:53
Er is volgens mij sowieso een groot probleem in de huidige maatschappij. En dan denk ik nog niet eens zozeer aan prestatiedruk, want dat lijkt mij nog mee te vallen, maar meer aan presentatiedruk, choas, geen vaste patronen/zekerheden door onregelmatig werken van ouders etc. 
Vroeger was er meer duidelijkheid en structuur in het leven. Je hoefde niet allemaal extravert te zijn. Ook op scholen was meer structuur en duidelijkheid. Als je dat nu wilt hebben moet je op z'n minst naar het speciaal onderwijs. Duidelijke regels zijn er ook vaak niet meer op school. Straffen mag vaak niet meer er moet "over gepraat worden".

Ik denk dat dit al een aardige opsomming is van de enorme groei/ontstaan van licht autisme, adhd, depressie en weet ik veel wat meer.




 
Quote
RE: Steeds vaker kinderdepressie
Alice  schreef op: 27-02-2014 11:09:30
Dit artikel staat er dan weer naast.. je kunt 't ook gewoon niet goed doen 

http://www.demorgen.be/dm/nl/992/Wetenschap/article/detail/1777647/2014/01/20/Meer-kans-op-depressie-na-onbekommerde-jeugd.dhtml


Nee, serieus.. denk dat er heel veel mis is in deze tijd. Maar denk/hoop dat het een kwestie van tijd is, dat onze kinderen het straks anders aanpakken. 


 
Quote
RE: Steeds vaker kinderdepressie
Senna  schreef op: 27-02-2014 11:34:17
Ik hoop ook dat het een tijdelijk iets is. Maar wat is tijdelijk... Tientallen jaren?

An, ik denk dat je daar zeker een punt hebt!

 
Quote
RE: Steeds vaker kinderdepressie
Suus  schreef op: 27-02-2014 11:37:40
Hm... ik heb hier een onderpresteerder die de neiging heeft depressief te worden. Toch denk ik niet dat zij depressief wordt door het ondervraagd worden. Ik denk dat zij de neiging heeft depressief te worden omdat zij perfectionistisch is omdat oa de maatschappij zo in elkaar steekt en als je dus veel kan, moet je ook veel, uiteindelijk ook van jezelf.

 
Quote
RE: Steeds vaker kinderdepressie
Alice  schreef op: 27-02-2014 11:42:51
Ik heb een heel scherpe mening over waarom kinderen tegenwoordig zo zijn zoals ze zijn. 
Hou hem voor me omdat veel mensen er niet tegen kunnen, maar ik zie het eigenlijk keer op keer bevestigd worden. 
 
Quote
RE: Steeds vaker kinderdepressie
Senna  schreef op: 27-02-2014 11:48:26
Ben best nieuwsgierig, Alice

Suus, dat klinkt idd logisch.

Wij zien bij Y problemen die naar mijn idee naar depressie neigen.
Of dit het gevolg is van haar perfectionisme of faalangt of andere factoren? Het zal van alles wat zijn. We proberen haar rust en structuur te bieden. Haar te laten zien dat ze mag zijn wie ze is.
Ze krijgt nu externe hulp van een kindercoach. Hopelijk zijn we met haar op de goede weg om erger te voorkomen
 
Quote
RE: Steeds vaker kinderdepressie
Mama Van Drie  schreef op: 27-02-2014 11:51:56
Nu ben ik dus heel benieuwd naar die mening Alice, waarom zijn kinderen tegenwoordig zo?



 
Quote
RE: Steeds vaker kinderdepressie
Alice  schreef op: 27-02-2014 12:10:08
Ok.. komtie.. 

 

Laat ik voorop stellen dat ik geloof dat er een deel aangeboren is, aanleg, zeker bij jongens. Of dat soms de afwijkingen in de hersenen dusdanig zijn, dat invloeden van buitenaf er geen invloed op hebben gehad. 

Ik wil niemand veroordelen, wie de schoen past, trekke hem aan. En wie hem niet past, moet niet boos worden of in de verdediging schieten. Dit is een mening, van mij, die ik baseer op alles wat ik gelezen heb over de werking van de hersenen van kinderen, maar ik ben geen geleerde en het moet ook niet gezien worden als absolute waarheid. Dit is mijn mening. Het gaat niet voor iedereen op en als jouw kind iets mankeert, zal ik niet automatisch denken.. dan zal wel... 

 

Maar goed.. ik denk dat door niet adequaat omgaan met hulpsignalen van je baby of er gewoon helemaal niet zijn, je heel veel kapot maakt in de hersentjes. Stress bij baby's is funest voor het ontwikkelen van de neuronen. De stoffen die vrij komen bij stress in het lichaam, maken zelfs de verbindingen stuk. 

Ik heb het dan over.. je baby laten huilen zonder te troosten, je baby niet genoeg vast houden, knuffelen, kusjes geven, je baby op vroege leeftijd onderwerpen aan de stress van een kdv, stress rondom het kind (echtscheiding, depressieve moeder.. ), sterk wisselende verzorgers (mamadag, papadag, dagje bij ene oma, dagje bij andere oma, dagje kdv)
 
Quote
RE: Steeds vaker kinderdepressie
Senna  schreef op: 27-02-2014 12:19:14
Ik had zoiets verwacht idd en ik ga gedeeltelijk mee in je mening
 
Quote
RE: Steeds vaker kinderdepressie
Suus  schreef op: 27-02-2014 12:28:58
Ik ben het deels met je eens. Wat mij betreft ligt er een groot probleem dat veel kinderen onder aan de ladder komen, na papa en mama, het maar uit moeten zoeken en van hot naar her gesleept worden.
 
Quote
RE: Steeds vaker kinderdepressie
Senna  schreef op: 27-02-2014 12:32:38
Waarschijnlijk zitten in veel zaken die hier genoemd worden wel een kern van waarheid, verschillende kinderen met verschillende oorzaken.

Het is en blijft een zorgelijk iets.
Het lijkt me vreselijk om je kind zo te zien
 
Quote
RE: Steeds vaker kinderdepressie
Alice  schreef op: 27-02-2014 12:33:20
Ook ja Suus
Het sociale leven van de ouders mag vooral niet leiden onder het kinderen krijgen. Je moet zeker niets meer laten omdat je nu kinderen hebt, doe je dat wel, ben je een zwakkeling en stel je je in dienst van je kinderen.. een big no no in de huidige samenleving. 

Maar goed.. komt wel op hetzelfde neer.. stress bij het kind/baby 
 
Quote
RE: Steeds vaker kinderdepressie
Alice  schreef op: 27-02-2014 12:52:30
Zeer interessant boek
http://www.marilse-eerkens.nl/over-het-boek-wat-doen-we-met-de-baby/

 
Quote
RE: Steeds vaker kinderdepressie
Even Ano  schreef op: 27-02-2014 12:56:44
ik deel je mening wel alice..de basis van de menselijke kennismoet liefde zijn,nog voor je weet of je rood ,blond of bruin haar hebt,welk land je leeft,welke huidskleur,en welke religie ...moet een kind weten/voelen dat het geliefd is.Je moet een band opbouwen van vertrouwen en liefde alvaf de geboorte  zonder te denken,oh hij/zij is toch te klein omhet te begrijpen.Er is een deel dat je zelf in de hand hebt,buitenom het helaas moeten van de hedendaagse maatschappij

pas las ik de oxford speech van Michael jackson op internet misschien een beetje offtopic maar denk dat hij daarin precies zegt hoe het is..ok ik ben een mj fan,maar is zeker wel de moeite om te lezen.

http://www.allmichaeljackson.com/speeches/oxforduni01.html
 
Quote
RE: Steeds vaker kinderdepressie
Ania  schreef op: 27-02-2014 13:38:08
Ik ben het ook wel met Alice eens, grotendeels.

Hier een pleegdametje, die met 1,5 dag oud bij ons kwam.
Vanaf dag 1 steeds dicht bij ons gehouden, veel naast ons in de box en zo, alleen 's nachts slapen in eigen bedje.
Ook met een draagdoek gewerkt.
Alleen oma's gebruikt als oppas.
En tot nu toe hebben we een heerlijk, pittig dametje , wiens enige stress is of ze haar haartjes in een K3 Josje staartje wil, of K3 Kathleen staartjes .
 
Quote
RE: Steeds vaker kinderdepressie
Kyla  schreef op: 27-02-2014 13:59:00
Nou ja, heel bericht getikt, is het weg. Ik sloot nog af dat ik twijfelde of ik het zou plaatsen..
 
Quote
RE: Steeds vaker kinderdepressie
Senna  schreef op: 27-02-2014 14:33:01
Y hebben we ook veel bij ons gehouden. 's Nachts naast ons en overdag beneden. In draagzak of in onze armen. Ik werk niet dus incidenteel oppas nodig. Nooit laten huilen en structuur geboden.
Toch een faalangstig, onzeker en bang meisje wat moeite heeft met sociale contacten en niet echt gelukkig lijkt te zijn.

T daarentegen (is nu nog maar 2 natuurlijk) lijkt zijn eigen vrolijke zelf te blijven, zorgeloos en zonder bijzondere dingen.

Karakter speelt hier dus duidelijk een rol.
Y heeft wel veel stress gehad in de periode van mijn zwangerschap en het vele huilen van T in zijn eerste jaar. Of het daar gedeeltelijk vandaan komt? Wij denken absoluut van wel, anderen niet. Zeker zul je het nooit weten.

Externe factoren spelen naar mijn idee zeker een rol in depressies en andere problemen. Maar het karakter bepaalt volgens mij in welke mate die externe factoren een rol gaan spelen.
 
Quote
RE: Steeds vaker kinderdepressie
Mama Van Drie  schreef op: 27-02-2014 14:49:16
Dan zijn mijn kinderen maar erg saai grootgebracht, nooit geen KDV< nooit geen oppassen van opa's en oma's, zelfs geen logeerpartijen, altijd thuis....altijd moeder in de buurt, heus wel eens laten huilen, nooit bij ons in bed slapen ( kan ik niet van slapen) dit alles omdat we ver weg wonen van familie.
Ik ben gestopt met werken toen de oudste geboren is en na de geboorte van de 2e zijn we naar het buitenland verhuisd.
Ik was de stabiele factor in hun jonge leven, papa was nog wel eens weg voor z'n werk.

Ik was en ben wel een moeder van 's avonds geen gedonder en gewoon je bed in, heb nooit hele avonden met kinderen opgezeten, daar had ik geen zin in, dat heeft er niet voor gezorgd dat mijn kinderen depressief werden, absoluut niet.
Er was wat dat betreft duidelijheid. Ook hebben ze hier als kind niet tig clubjes gehad waar ze op zaten, het was hooguit 1 ding en de rest werd ingevuld door met vriendjes te spelen etc

Ik herken dus niet zo veel aan het artikel maar kan het me wel voorstellen, veel kinderen moeten van alles, en hoeven ze dan een keer niet naar het kdv dan is het wel weer de muziekles of de voetbal, echt tijd om zomaar af te spreken met vriendjes is er haast niet.

 
Quote
RE: Steeds vaker kinderdepressie
Ma Dalton  schreef op: 27-02-2014 14:55:26
Mag ik er nog eens een hele andere mening in gooien? Wij zijn als ouders ook in een andere rol gegooid. Vroeger was het de bedoeling en je taak om een "gezond/ volwassen" mens af te leveren voor de maatschappij. In de tussentijd zorgde je dan als randvoorwaarde voor eten en drinken. Een portie geloof of morele waarden en dat was het dan wel. Geen hond die zich erom bekommerde of je een houten kont kreeg in de kerk. Of je gepest werd op school. Of je teveel of te weinig stimuli kreeg op school. Als ouder had je je taak volbracht als je een fatsoenlijk mens had groot gebracht.

nu.. , nu ben je verantwoordelijk voor het welzijn van je kind in alle vormen. Je moet het bezighouden, je moet het ontwikkelen. Je moet zorgen dat ze sporten, muziek maken, dat ze sociaal leuk zijn. Dat ze zich volledig ontplooien, dat ze worden wie ze zijn. Dat ze het op school leuk doen. Maar het allerbelangrijkste is : " je kind moet gelukkig zijn" 

ik denk dat die kinder depressies er vroeger ook al waren. Ik schat stiekem in, dat het er meer waren dan nu. Maar vroeger boeide de meeste ouders niet. Nu daarentegen meer dan een beetje. En ouders begrijp me niet verkeerd, ik vind het ook heel belangrijk om mijn kinderen gelukkig te zien, en echte depressiviteit is natuurlijk wel meer dan een keer een middag ongedurig lummelen..
maar ik denk dat de toename vooral te zoeken is in het feit dat ouders nu echt vinden dat er wat aan gedaan moet worden.. itt nou ja, het is een kind.. Hij / zij groeit er wel over heen. Dus dsn ga je ook naar een therapeut. Vroeger DEED je dat niet..

die verandering in insteek van opvoeden, dat houdt me de laatste tijd wel bezig, want af en toe vraag ik me af of kinderen misschien minder vrij en gelukkig zijn als kinderen als er iets minder nadruk is op hun zogenaamde geweldige ontplooing en groei... Maar dat ze door te leren met tegenslag en tegengas uiteindelijk volwassenen worden met meer veerkracht.. Maar dat is dan weer een heel ander topic.
 
Quote
Navigatie
Vorige | 1 | 2 | 3 | Volgende


Reageren op Steeds vaker kinderdepressie
Naam
Bericht