Menu
 

Topic:

Wat als je eigen kind de pestkop is

Melissa  schreef op: 24-02-2014 12:42:50
Vorige week kregen we bericht van een andere moeder dat Dominiek haar dochter pest. En met best heftige dingen zoals 'ik hak je kop er af' " Ik zie je op je begravenis" en kaartjes met 'fijne vermoordsdag'.

Nu weet ik wel dat Dominiek het niet zo zwaar bedoelt als dat het overkomt, maar dessalniettemin vind ik het extreem zoals hij dit doet. Het meisje is er echt naar van en is heel bang geworden thuis.

Dominiek zegt dat hij bij een clubje hoort, waar twee andere jongentjes de baas zijn en dat zij zeggen dat hij dit moest doen. maar toen hij steeds 'ruzie' met haar maakte hij haar ook echt niet aardig begon te vinden. 

Het is dus ook een heel groepje die dit meisje pest.

Ik vind het echt zo zielig.

Ik heb geprobeerd op zijn gevoel in te praten en empathie te kweken bij hem, maar het lijkt tijdelijk aan te komen maar als ze weer 'ruzie' hebben op school dan flapt hij er toch weer dingen uit. Zo wilde het meisje hem van de week terug plagen en pakte zijn tekening af, toen heeft hij op de tekening geschreven "van mijn spullen afblijven anders hak ik je kop eraf" ...

Wat zouden jullie doen.

Boos worden hebben we gedaan maar werkt averechts
Empathie kweken werkt tijdelijk, maar als zij op zijn knoppen drukt (dat doet ze, het rechtvaardigt zijn pestgedrag niet hoor, maar ze weet Dominiek net zo uit te lokken dat hij erg boos word en dus gaat schelden, dit hoor ik van andere kinderen en ook van de juf) dan word hij toch weer boos en lijkt zijn empathie te zijn verdwenen.
Ik heb geprobeerd met moeder te praten, het zit haar heel hoog (en terecht hoor) zij wil niet een speelafspraak oid regelen omdat haar dochter volgens haar zo bang is voor Dominiek.

De moeder zegt nu dat ze stappen gaat ondernemen en dat ze niet kan vertellen wat deze stappen zijn ...

Wat zouden jullie doen?

 
Quote
Navigatie
Vorige | 1 | 2 | 3 | Volgende
RE: Wat als je eigen kind de pestkop is
Myself  schreef op: 24-02-2014 12:46:02
Een gesprek aangaan op school, juf erbij, directeur erbij, meisje en ouders erbij en jullie met Dominiek erbij.
Dat zou de stap zijn die ik dan denk ik zou zetten, hopende dat ieder hieraan mee wil werken.

Wel lastig zeg voor alle partijen.
 
Quote
RE: Wat als je eigen kind de pestkop is
Caithy  schreef op: 24-02-2014 12:49:27
Ik zou als die moeder precies zo reageren en ik zou helemaal geen afspraak willen met een vriendje wat zulke erge dingen zegt!

Dat groepje zou ik aangeven bij school en daar zou ik iets mee doen, want dat houdt het in stand!
 
Quote
RE: Wat als je eigen kind de pestkop is
Alice  schreef op: 24-02-2014 12:53:26
Wat doet school?
 
Quote
RE: Wat als je eigen kind de pestkop is
Mamajenti  schreef op: 24-02-2014 12:53:30
Consequentie aan zijn gedrag stellen. Hij moet leren dat zijn gedrag gevolgen heeft, niet alleen voor het meisje maar ook voor hem.

En hoewel ik vind dat gedrag van school op school blijft, vind ik dat met pesten niet. Dus is hij te ver gegaan, mag hij thuis iets niet als buitenspelen zonder toezicht of met een vriendje afspreken.

Daarnaast met school en ouders van betrokken partijen om de tafel. Moeder kan wel zeggen dat ze niet in gesprek wil en niet wil proberen het op te lossen, maar maatregelen nemen, maar het zijn kinderen. Wat wil ze doen?! Vraag op school het gesprek aan om gezamelijk een lijn te proberen te trekken
 
Quote
RE: Wat als je eigen kind de pestkop is
Melissa  schreef op: 24-02-2014 12:53:37
Ze zijn inderdaad geen vriendjes, ik wil ook niet een afspraakje alleen voor de fun, maar misschien dat hij haar beter leert kennen zonder dat groepje erbij en op die manier een aansluiting bij haar vind. 

Het groepje is heftig, er zitten kinderen in met nogal wat stempeltjes. Ik heb wel gezegd dat ik niet wil dat hij met het groepje omgaat. Hij gaf aan dat hij afgelopen maandag gezegd heeft dat hij het meisje niet wilde pesten en uit de club wilde, toen hebben ze hem gepest die dag. De volgende dag werd hem mede gedeelt door de leider van de groep dat hij weer 'aangenomen' was en weer met ze mee moest doen.

Maar ik wil niet alleen dat groepje de schuld geven, hij kiest er zelf voor om deze doodsdingen te zeggen, dus hij is nu ook een pestkop. Volgens de moeder van het meisje de ergste van het hele clubje.

School is er mee bezig, directrice heeft ook al gesprekken gehad met de leider van het groepje en diens ouders.
 
Quote
RE: Wat als je eigen kind de pestkop is
Heleenmv2  schreef op: 24-02-2014 12:55:14

Jeetje, dat is zeker niet mis. Ik vind het nogal heftige uitspraken en kan me voorstellen dat dit er best inhakt bij dat meisje.
Kan me trouwens ook goed voorstellen dat je als 'pest slachtoffer' totaal niet zit te wachten op een verplicht speelafspraakje met de pester!

In je verhaal mis ik of je zoon zijn oprechte verontschuldigingen heeft moeten maken naar dit meisje toe. Met oprecht bedoel ik dan eigenlijk meer dan een keer letterlijk 'sorry' zeggen. Hij zou bijvoorbeeld een brief kunnen schrijven waarin naar voren komt dat hij begrijpt voor welk gedrag hij zijn excuses maakt en laat zien dat hij begrijpt wat zijn gedrag teweeg brengt.

Verder zal hij alternatieven moeten leren wat wel acceptabel gedrag is. Hoe hij wél kan reageren als zij op zijn knoppen duwt. Hij mag best laten merken dat zij hem irriteert en hoeft echt niet alles te pikken, maar dat kan/moet hij wel op een andere manier duidelijk kunnen maken.

 
Quote
RE: Wat als je eigen kind de pestkop is
Melissa  schreef op: 24-02-2014 13:00:09
Dat hadden wij ook al aangedragen, dat hij een brief moest gaan schrijven aan haar. 

We nemen nu de vakantie even als rust, dus nu hebben we het er ook even niet over.

En het gekke is, het is gedrag wat wij niet achter hem hadden gezocht. Hij is echt heel lief en altijd heel empatisch. We snappen dan ook niet waarom hij dit doet ....
 
Quote
RE: Wat als je eigen kind de pestkop is
Heleenmv2  schreef op: 24-02-2014 13:01:34

Je schrijft nu dat boos worden averechts werkt, maar zo te lezen zijn er nu helemaal geen consequenties voor zijn gedrag?
Naar mijn mening zouden er wel degelijk consequenties moeten zijn en 'boos worden' lijkt me dan niet voldoende. Ik zou ieder incident zeer duidelijk afkeuren en er wel degelijk consequenties aan vast koppelen. Daarbij zie je misschien niet direct effect, maar om dan maar helemaal niks te doen?

 
Quote
RE: Wat als je eigen kind de pestkop is
Heleenmv2  schreef op: 24-02-2014 13:03:29

Aangedragen aan wie?
Ik zou voor zoiets niet op goedkeuring wachten. Dat laat je hem toch sowieso doen? Dat kan om te beginnen al terwijl je nog in afwachting bent van hoe school dit verder met jullie kan oppaken.

 
Quote
RE: Wat als je eigen kind de pestkop is
Alice  schreef op: 24-02-2014 13:04:01
Denk dat je heel erg weinig begint hier tegen. 
Ja, je kunt Dominiek wel straffen, maar of dat helpt? In een dergelijke dynamiek is het erg moeilijk tussen te komen en erg moeilijk om het te doen ophouden. Als je niet mee doet, word je zelf gepest. 
Bijna onoplosbaar voor de school ook. Harder straffen betekent enkel meer pesten in het geniep. 

De grootste taak ligt volgens mij bij de school.

Ik weet niet wat ik zou doen als ik wist dat mijn kind dit deed. Ik zou heel erg teleurgesteld zijn in hem en ik zou dat ook laten merken. 
Ik zou hem in elk geval zeggen dat hij woorden als dood en vermoorden niet meer mag gebruiken omdat ze echt een heel lelijke betekenis hebben zo. Dat hij haar gewoon normaal zegt dat hij niet wil dat zij aan zijn spullen zit. 

 
Quote
RE: Wat als je eigen kind de pestkop is
Lisje  schreef op: 24-02-2014 13:07:35
Ik weet niet oud je zoontje precies is maar vind het heftig taalgebruik. Zou aandringen op een gesprek op school met alle betrokkenen en niet mijn zoon het hand boven het hoofd houden, dit kan echt niet en dat moet hij weten. Wellicht door hem leuke dingen op school te ontnemen: pauze binnen blijven of na school vegen. Kinderen die je niet leuk vind, daar doe je niets mee (dit zegt mijn zoontje altijd). Sterkte ermee.
 
Quote
RE: Wat als je eigen kind de pestkop is
Melissa  schreef op: 24-02-2014 13:08:21
We zijn in eerste instantie dus boos geworden, hebben een paar hele zware gesprekken met hem gehad hierover, hebben ook dingen gezegd waar ik achteraf niet achterstond maar uit wanhoop gezegd om proberen door te dringen tot hem (dat hij blij mocht zijn dat hij op deze school mocht blijven en dat als hij zich niet aanpastte hij weer terug moest naar zijn vorige school, waar hij geen vriendjes heeft en zelf door iedereen gepest word).

Consequenties erop zetten, ja, maar wat. Communicatie loopt niet erg soepel met school, juffen hebben het druk en zien niet alles (zeg maar, zien weinig) en hebben ook niet de tijd om het dagelijks naar mij te mailen/bellen wat er gebeurd. Wil ik iets vertellen of vragen mag dat in een schriftje bij de deur, ze hebben liever niet dat je de leerkracht aanspreekt.

Dus dan moet ik hem op zijn woord gaan geloven, en dat doe ik nu niet. Maar ik geloof het meisje ook niet op haar woord. Wel dat ze gepest word hoor, maar ik ga niet dagelijks aan zo'n kind vragen 'Heeft Dominiek jou gepest, wat heeft hij gezegd/gedaan?" . En ik vind dat straffen het beste werkt als de consequentie bij de overtreding past. Geen zakgeld is vaak te ver weg en heeft geen verband met het pesten.

Vorige week zag ik dat hij dus dat briefje schreef "fijne vermoordsdag' toen heb ik direct zijn speelafspraakje met een ander kindje voor die middag afgezegd. 
 
Quote
RE: Wat als je eigen kind de pestkop is
Lisje  schreef op: 24-02-2014 13:09:20
huh die duivel heb ik er niet tussen gezet.
 
Quote
RE: Wat als je eigen kind de pestkop is
Melissa  schreef op: 24-02-2014 13:09:52

Quote Heleenmv2:

Aangedragen aan wie?
Ik zou voor zoiets niet op goedkeuring wachten. Dat laat je hem toch sowieso doen? Dat kan om te beginnen al terwijl je nog in afwachting bent van hoe school dit verder met jullie kan oppaken.


In een van onze gesprekken met Dominiek. Dus bij D zelf, ik denk ook dat ik hem dat deze vakantie laat schrijven.
 
Quote
RE: Wat als je eigen kind de pestkop is
Melissa  schreef op: 24-02-2014 13:10:49
Het meisje en Dominiek zijn allebei 7.
 
Quote
RE: Wat als je eigen kind de pestkop is
Jen9  schreef op: 24-02-2014 13:43:00
So.. dat vind ik echt heel heftig!
Als mijn zoon dat zou doen zou ik er pittige straffen op zetten, een week geen vriendjes mee na schooltijd en een week geen beeldschermen. Om mee te beginnen. 1 Middag vind ik echt veel te mild.
Verder van zijn eigen geld een klein dingetje kopen, of een kaartje maken oid. en onder begeleiding naar dat meisje toe en zijn excuses aanbieden. dat laatstre vind ik het belangrijkst.

Maar mijn kind is de jouwe niet, dus de aanpak kan heel verschillend zijn. Ik zou dit echt verschrikkelijk vinden.. Sterkte!



 
Quote
RE: Wat als je eigen kind de pestkop is
Mamalu  schreef op: 24-02-2014 13:43:29

pfff, heftig Melissa! Dit had ik idd ook nooit achter D gezocht. Ik vind het van jou nog zo geen slecht idee om ze samen te proberen brengen, en hen het laten uitpraten, zonder andere kinderen (of pestkoppen) erbij. Maar als dat meisje of haar moeder dit niet zien zitten, kan je weinig doen natuurlijk. 


Sterkte hiermee! Lijkt me al even heftig als een kind hebben dat gepest word.

 
Quote
RE: Wat als je eigen kind de pestkop is
Stefke  schreef op: 24-02-2014 13:48:57
Ik vind het eigenlijk heel erg dat een school geen tijd heeft voor het mee oplossen van pesterijen! Ik ben zelf juf en heb het vaak razend druk maar het begeleiden bij pestgedrag gaat voor alles! Helemaal als beide partijen mee willen werken! 
Ik vind dit wel iets wat je zelfs bij de directie neer kunt leggen! Zo'n schriftje is leuk bij afmelden ivm tandartsbezoek, maar toch zeker niet voor pesten?!
hier op school gaat er bij pesten een mailtje naar alle collega's, met het verhaal en foto's van de betrokken partijen, zodat iedereen scherp op kan letten en signaleren!

ik kan me voorstellen dat Dominiek pest onder druk van het groepje. als hij zich 'afmeldt' is hij zelf de klos....
zou het iets zijn om hem voorzichtig richting een ander clubje jongens te sturen? Zodat hij zich niet hoeft 'af te melden' met de gevolgen van dien maar de boel laat doodbloeden.

en dat hij dat meisje stom vindt is jammer voor hem. Ik stel hier altijd dat je op 3 manieren met iemand om kunt gaan. Je doet leuk, neutraal of stom. Stom valt af want dat is geen prettig gedrag. Dan blijven leuk en neutraal (in het moeilijkste geval negeren) over. Je kiest er daar maar een van. Wij (volwassenen) doen toch ook niet stom tegen iedereen die we niet zo aaardig vinden?!


succes, moeilijk probleem!
 
Quote
RE: Wat als je eigen kind de pestkop is
Chloe  schreef op: 24-02-2014 13:50:06
Eens met Jen9. Mijn dochter is op deze manier gepest, aangezien hrt niet werd opgelost was dit mede een reden om voor een andere school te kiezen. Ern afspraakje zoals mamalu zegt, had ik nooit geaccepteerd. Mijn kind werd gepest en was bang en somber. Zij had niets uit te praten..
 
Quote
RE: Wat als je eigen kind de pestkop is
Mam Van Twee  schreef op: 24-02-2014 13:55:37
Er wordt wel heftig gereageerd over Domeniek zijn gedrag.

Dat keur ik niet goed natuurlijk, maar ik lees ook een oorzaak erachter, namelijk een groepje dat de dienst uit maakt en Domeniek beinvloeden om zich zo te gedragen.

Als het totaal niet past bij hoe hij is, dan is er meer aan de hand.

Het lijkt erg op een eten of gegeten worden situatie. Een 7 jarige is geen rationele volwassene die weerstand kan bieden aan een heftig groepje. Zeker niet als je nu eindelijk ergens bij hoort wanneer je uit een pestsituatie komt.

Dit lijkt me een zaak die school moet oppakken met sociale vaardigheden/sociale interactie in een groep.

Als eenling of ouders onderling los je dit helaas niet zomaar op.
 
Quote
RE: Wat als je eigen kind de pestkop is
Jen9  schreef op: 24-02-2014 13:56:54
Als juf zijnde hoor je hier natuurlijk wat aan te doen, dat deed ik ook altijd. Maar thus vind ik nog belangrijker.. , veel belangrijker.

Ik hoop dat de juf niet alleen de pesters en de gepeste aanpakt, maar ook de groep.. "Ik stond erbij en keek ernaar"....  Maar school doet dus weinig.. Vraag t pestprotocol in te zien.. Maar nogmaals, thuis er veel aan doen vind ik vele malen belangrijker!
 
Quote
RE: Wat als je eigen kind de pestkop is
Senna  schreef op: 24-02-2014 13:57:11
Ik straf niet graag en niet vaak, maar hier zou mijn kind toch fiks straf voor krijgen.
Gepest worden is niet iets van alleen dat moment, veel mensen dragen dat hun leven lang mee.
En als de straf of het boos worden niet aan lijkt te komen, worden de straffen nog strenger.

 
Quote
RE: Wat als je eigen kind de pestkop is
Jen9  schreef op: 24-02-2014 13:58:45
Mam van Twee, mijn kinderen bieden beiden weerstand aan zo'n groepje.. dat moest ik ze uiteraard wel leren, en daar is dit t beste moment voor. Vanaf hier kunnen we natuurlijk ook alleen Melissa tips egven, de rest zit hier niet... ;-)
 
Quote
RE: Wat als je eigen kind de pestkop is
Stefke  schreef op: 24-02-2014 14:02:35
Natuurlijk moet er thuis aan gewerkt worden, maar ik denk, gezien er sprake is van een clubje, dat er hulp van school nodig is. Als Dominiek afstand neemt van dat groepje moet dat in de gaten gehouden worden. Dat hij vervolgens zelf de klos is en gepest wordt maakt het alleen maar moeilijker voor hem om uit die groep te stappen. 
En Melissa kan niet de hele dag aan de poort gaan staan om te kijken of Dominiek geen rottigheid uithaalt!
ik vind dat ze thuis al wel flink haar best doet, maar het blijkt nog niet  voldoende.
 
Quote
RE: Wat als je eigen kind de pestkop is
Jen9  schreef op: 24-02-2014 14:05:25
Maar als school niks doet zal je thuis wel moeten (vind ik sowieso hoor, als ze bij mij straf krigen voor pesten op school, gelukkig maar 1 keer gebeurd in een verleden.. dan krijgen ze hier thuis dubbel straf voor, pesten vind ik echt zo erg....)
En natuurlijk kan je niet aan de poort staan, maar wel elke keer vragen. Verder kan je thuis rollenspelen doen, waarbij jezelf een kind speelt wat jouw zoon over probeert te halen.. En zo weerbaar proberen te maken....
 
Quote
RE: Wat als je eigen kind de pestkop is
Melissa  schreef op: 24-02-2014 14:05:47
En dan, ik kan wel strenger gaan straffen. Maar dan maak ik mijn eigen kind er kapot bij, terwijl ik denk dat er veel meer gebaat is bij het doen inzien van wat zijn gedrag teweeg brengt. Ik ben vroeger gepest tot op het bot, letterlijk, ik heb mijn eigen knieschijf gezien toen de huisarts er steentjes uit pulkte, eerste keer gevallen op de fiets, en daarna iedere keer als het verband eraf was kwam er wel een etter die mij op die knie gooide. 

Maar het straffen van de pestkoppen hielp mij niet, het kweekte ze geen begrip, alleen maar meer onbegrip. Schermenverbod is niet nodig, want wij maken bijna geen gebruik van schermen, tv kijken doet hij amper, computeren ook niet en verder hebben ze geen schermen hier.

Niet met vriendjes spelen had ik dus al gezegd. maar dat weken te doen helpt niet, die straf is dan te ver weg, word hij gefrustreerd omdat hij het niet meer snapt en dan is de kans groter dat zij het moet ontgelden.

Niet meer met de kinderen in dat clubje afspreken hebben we al gezegd. maar dat is niet alleen voor nu, maar voor altijd. deze kinderen hebben rare dingen (zoals 1 jongen die een obsessie heeft met sex).

En ik geloof Dominiek er ook wel in dat het voor hem als een wisselwerking voelt. Zij 'pest' hem ook. Alleen wat hij niet door heeft is dat hij sociaal veel sterker staat omdat hij in een groep is en zij niet.


 
Quote
RE: Wat als je eigen kind de pestkop is
Jen9  schreef op: 24-02-2014 14:08:48
Maar aan t pesten van haar kan je niks doen.. 
Tja, ik zou wel harder zijn, mijn kind maakt geen anderen kapot, no way.. Begrip, oh ja, dat zeker wel....en er heel, heel veel over praten.

Maar nogmaals, mijn kind is de jouwe niet.1 Week begreep mijn kind van toen 6 heel goed... maar dat kan uiteraard verschillen....
Voor mijn kinderen zou t een goede aanpak zijn. En verder ben ik heel erg voor t oefenen van dat soort situaties.....
 
Quote
RE: Wat als je eigen kind de pestkop is
Sylvia  schreef op: 24-02-2014 14:09:53

Quote Chloe:
Eens met Jen9. Mijn dochter is op deze manier gepest, aangezien hrt niet werd opgelost was dit mede een reden om voor een andere school te kiezen. Ern afspraakje zoals mamalu zegt, had ik nooit geaccepteerd. Mijn kind werd gepest en was bang en somber. Zij had niets uit te praten..



Hier precies zo, mijn dochter gaat na deze vakantie naar een andere school.
kind is moe somber en vrolijk zijn is ver te vinden.Lachen doet ze ook niet meer, zo bang is zij.


 
Quote
RE: Wat als je eigen kind de pestkop is
Melissa  schreef op: 24-02-2014 14:10:43
Het is niet dat ik niet 'wil' straffen. Alleen ik weet uit ervaring dat het geen zin heeft. Dan word het meer gedaan voor 'wraak' dan dat het is voor hem om van te leren.
 
Quote
RE: Wat als je eigen kind de pestkop is
Alice  schreef op: 24-02-2014 14:11:49
Staat Dominiek sterk genoeg in zijn schoenen om een spreekbeurt te houden in de klas over pesten?
Wat het met hem deed en waarom hij het doet?
Vaak zijn er maar 1 of 2 die pesten echt leuk vinden, de rest doet maar mee omdat ze bang zijn, maar vinden het eigenlijk niet prettig. Wellicht mobiliseert een spreekbeurt, de goede kant van de klas om er een einde aan te maken. 

Of een opstel schrijven. 
Alle kindjes in de klas (anoniem) een opstel schrijven over wat er aan de hand is en hoe ze het ervaren en dat behandelen in de klas..?

 
Quote
Navigatie
Vorige | 1 | 2 | 3 | Volgende


Reageren op Wat als je eigen kind de pestkop is
Naam
Bericht